Primeira Liga - preview 5. kola

13.09.2019, 13:03, aktualizováno 15.09.2019, 11:20
Previews
FC Porto cestuje do Portimonense a hodlá odpovědět na sobotní úspěch Benfiky, lisabonský Sporting čeká náročný duel na půdě Boavisty. Santa Clara přivítá Moreirense, Rio Ave se střetne s Tondelou a Marítimo bude měřit síly s Belenenses...
CD Santa Clara - Moreirense FC  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.31 - 3.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rio Ave FC - CD Tondela  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.89 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CS Marítimo - CF Os Belenenses  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.20 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - FC Porto  (neděle 19:00)
Největší krizi dokázali před reprezentační pauzou uhasit v Portu a dobrou náladu po třech ligových výhrách, z nichž je jedna z půdy Benficy, jedou prodloužit do Portimãa, kde se postaví oblíbenému soupeři Portimonense SC.

Horší start do sezóny v Portu dlouho nezažili. Po překvapivé prohře na půdě Gil Vicente v prvním kole ligy následovalo vypadnutí z předkola Ligy mistrů s Krasnodarem a začalo se diskutovat o budoucnosti Sérgia Conceiçãa. Tým se ovšem z krátké krize dostal, hlavně obrana se sehrála a Porto se tak z posledních tří ligových zápasů může pyšnit skórem 9:0.

Sestava Porta pravděpodobně projde několika změnami oproti minulým kolům. Kvůli zranění nenastoupí Sérgio Oliveira ani Pepe, nejistý je i start útočníků Maregy a Zé Luise. Porto se navíc bude muset popasovat s náročným programem proloženým Evropskou ligou a domácími poháry.

"Čeká nás šest zápasů v devatenácti dnech a musíme si na to dát pozor. Nejdůležitější je ale vždy následující zápas a to je v tomto případě zápas s Portimonense," prohlásil momentálně nejdéle sloužící trenér u jednoho týmu v lize.

Domácí zažívají naprosto opačný průběh sezóny. Po dobrém úvodu mají za sebou dvě prohry - doma se Sportingem a na půdě Moreirense, a je dost pravděpodobné, že se série po utkání s Portem ještě protáhne. Tým z jihu země proti svému nadcházejícímu soupeři nebodoval již v sedmi soutěžních zápasech v řadě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.48 - 4.75 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Boavista FC - Sporting CP  (neděle 21:00)
Složitý reparát po prohře s Rio Ave čeká hráče Sportingu, kteří nastoupí na hřišti čtvrté Boavisty. Ta zatím ligou postupuje bez porážky.

Divokou reprezentační přestávku zažili na Estádio José Alvalade. Klub v samotném konci přestupového období opustili hned čtyři hráči A týmu a přestupová politika klubu se dostala pod palbu kritiky. Klub opustili na trvalo Raphinha a Thierry Correia, na hostování s opcí odešli Bruno Gaspar a Diaby, na ukončení smlouvy se klub dohodl s Jeffersonem. Naopak na hostování s opcí přišli Jesé Rodríguez a Yannick Bolasie.

Průvan v kabině neustál ani nizozemský trenér Marcel Keizer, který se domluvil s vedením na ukončení smlouvy. Mezi hlavní kandidáty na uvolněné místo trenéra patří Aitor Karanka a Claude Puel, do nedělního zápasu s Boavistou však Lvy povede dosavadní trenér rezervy Leonel Pontes.

Pontese nečeká kvůli změnám v kádru jednoduchá premiéra. Navíc nemůže počítat s Coatesem, který v minulém kole obdržel červenou kartu, k dispozici nejspíš stále nebudou zranění Rosier, Ristovski a Cabral. Problémy má i Vietto a Luiz Phellype. Naopak do zeleno-bílého se možná po dlouhé době obleče Rodrigo Battaglia, který kvůli zranění nehrál od listopadu loňského roku.

Domácí přečkali reprezentační reprezentační okno v mnohem větším klidu na čtvrtém místě tabulky a začátek sezóny je potkal v dobré formě. Svěřenci Lito Vidigala vynikají organizovanou a stěží prostupnou obranou, navíc se jim v každém zápase povedlo vstřelit minimálně jednu branku. Jejich největší útočnou hrozbou bude Heriberto Tavares. Dvaadvacetiletý útočník na hostování z Benficy se prosadil v posledních dvou ligových zápasech.

Boavista si po svém návratu mezi elitu v roce 2014 zatím na Sporting nezvykla. V jedenácti vzájemných utkáních desetkrát prohrála a jednou remizovala.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.69 - 3.62 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Famalicão - Paços Ferreira  (sobota 17:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.25 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - Gil Vicente FC  (sobota 20:00)
S Gil Vicente se při losu nepárali. Hned v prvním kole přivítalo Porto, ve třetím Bragu, a teď ho čeká zápas na hřišti Benficy. Nutno poznamenat, že nováček soutěže z těchto dvou zápasů získal čtyři body a Benficu tak nečeká jednoduchý zápas.

Svěřenci Bruna Lageho si před reprezentační pauzou spravili chuť po domácí porážce s Portem a přejeli Bragu na jejím hřišti 4:0. Dvěma góly se v tomto zápase blýskl Pizzi, který v lize vstřelil už pět branek a je nejlepším střelcem ligy. Také dostal ocenění pro nejlepšího hráče srpna.

Otazník tak hlavně visí na sestavou, kterou třiačtyřicetiletý trenér vyšle na hřišti. Mnoho hráčů se vrátilo z plnění reprezentačních povinností a v úterý již hraje Benfica proti Lipsku v Lize mistrů.

"Chceme vyhrávat domácí soutěže a být rovnocennými soupeři v Lize mistrů. V tomto zájmu skládáme sestavu," prohlásil trenér Benficy.

Oba týmy během reprezentační přestávky nelenily a odehrály přátelský zápas. Benfica ve velice osekané sestavě zvítězila 3:2 nad druholigovým Estorilem a Gil Vicente pouze remizovalo s také druholigovým Leixões.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.88 - 22.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - CD Aves  (sobota 22:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.41 - 7.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória FC Setúbal - SC Braga  (pátek 21:30)
Nic jiného než vítězství. Takhle musí přistupovat k nadcházejícímu zápasu na hřišti Vitórie Setúbal fotbalisté Bragy. Ti po domácí porážce s Benficou 0:4 strávili první reprezentační přestávku až na 13. místě.

Nutno napsat, že k Braze nebyl los milostivý, a krom domácího zápasu s Benficou stihla již navštívit i hřiště druhého ze slavných lisabonských celků Sportingu, kde také nebodovala. Před svěřenci Ricarda Sá Pinta tak stojí nelehký úkol - dotáhnout se zpět mezi nejlepší.

K tomuto cíli by měly Braze pomoci nové posily ze závěru přestupového období. Na hostování přišel nigerijský záložník Uche Agbo a na hostování s opcí přišel z Lazia Řím brazilský stoper Wallace, který pro evropský fotbal objevila právě Braga. Wallace by měl zpevnit obranu, která ve čtyřech odehraných kolech obdržela osm branek.

Zcela opačné problémy má Sandro Mendes na lavičce Setúbalu. Tým z lisabonského předměstí se sice podle očekávání pohybuje ve spodních patrech tabulky, ale zatím se mu nepovedlo ani v jednom ligovém utkání vstřelit gól a pouze díky třem bezbrankovým remízách, se nenachází v sestupovém pásmu.

Braze se v posledních zápasech proti Setúbalu dařilo, v posledních pěti se vždy radovala z triumfu. Vitórii se ovšem každý bodový zisk bude náramně hodit, protože za čtrnáct dní hraje na stadiónu Benficy, odkud se body často nevozí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.03 - 3.52 - 1.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Famalicão43107:310
2.SL Benfica430111:29
3.FC Porto430110:29
4.Boavista FC42205:38
5.Rio Ave FC42119:57
6.Sporting CP42118:67
7.Moreirense FC42115:37
8.CD Tondela41214:45
9.CD Santa Clara41211:25
10.Gil Vicente FC41213:55
11.CS Marítimo41125:74
12.Portimonense SC41123:54
13.SC Braga41125:84
14.Vitória SC Guimarães40313:63
15.CD Aves41037:113
16.Vitória FC Setúbal40310:43
17.CF Os Belenenses40220:32
18.Paços Ferreira40131:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kdysi byla anketa o nejhoršího, nejprotivnějšího uživatele. Dnes naopak můžete vybrat až tři uživatele, kteří jsou oblíbeni, mají zajímavé příspěvky, nejsou útoční a sprostí.

DISCLAIMER: NEHLASUJTE SAMI ZA SEBE, KAZÍ TO VÝSLEDKY ANKETY!

VYHRAZUJI SI PRÁVO ODSTRANIT PŘÍSPĚVKY, O KTERÝCH SE DOMNÍVÁM, ŽE TO JSOU DUPLICITNÍ HLASY

https://forms.gle/5yqiXvnrtuudiyZUA

Reagovat
Benfica

a je to späť

Reagovat
Seydou Doumbia

Famaliaco ale nevěřím, že takové dobré postavení v lize dlouho udrží

Reagovat
Hiko

Já myslím, že ani oni tomu nevěří. Jejich hlavním cílem je teď z té euforie vymačkat co nejvíce bodů, aby se nemuseli klepat do posledního zápasu o místo v lize.

Reagovat
Han střelil první

Tak hlavně všem ukázali, že to nejsou žádní babráci. Z nováčků mají rozhodně nejsilnější sestavu, Pacosu to loni šlapalo hlavně díky Oliveirovi, který teď dělá zázraky i v Barcelos. Každopádně už před sezónou bych Famalicao netipoval na sestup, ale na první místo po 5 kolech taky ne Za mě největší favorité na sestup Pacos, Aves a Setúbal.

Reagovat
Benfica

Famalicão pred sezónou vyzeralo, že môžu hrať hornú polovicu, to že sú ešte teraz bez prehry a na prvom mieste je pre nich bonus.

za mňa kandidáti na zostup: Tondela, Aves a Setúbal to bude mať ťažké (prianie Tondela a Belenenses SAD)

Reagovat
Han střelil první

Tondela s tebou nesouhlasí

Reagovat
Benfica

vidím

Reagovat
smazaný uživatel

Za 3 body Forca Sporting!

Reagovat
FC Porto FC

Ty vole to byl zas zápas na infarkt...

Reagovat
Benfica

Porto teda vie.. minulý zápas nezmyselná červená hneď v prvej minúte, dnes gól v 98 minúte, ale koniec mal byť v 95 a ešte budú niekoho z korupcie obviňovať.. a potom sa ľudia čudujú, že je im ťažké priať v európskych pohároch Porto é merda

Reagovat
Benfica

a ešte aj tá penalta Apito Dourado vol. 2

Reagovat
FC Porto FC

Ty vole jak mohl být konec v 95. Minutě když se v nastavení dival rozhodčí několik minut na VAR jestli dá červenou?

Reagovat
Benfica

Var bol necele 2 minuty

Reagovat
FC Porto FC

Jo tak že místo zahravani rohu měl pisknout konec, jo to se tak dělá běžně

Reagovat
Benfica

koniec mal byť už minimálne minútu pred tým rohom ale to vieš, keď sa hrá až do gólu Porta..

Reagovat
FC Porto FC

Ne nemělo když v rozhodčí nastavil 5 minut a 2 minuty bylo VAR a v 97 minutě přišla střela po který následoval roh. Ty ses posedlej

Reagovat
Benfica

no nemalo, veď sa hralo, až do gólu..

Reagovat
cookies

Jako fanoušek portugalského fotbalu všeobecně = nefandím ani jednomu z klubů, jsem si pro vás pustil závěr zápasu znovu a zde je časový rozpis závěrečných minut, včetně vteřin:

- nastavený čas byl rozhodčím určen na 5 minut

- 89:57 - Moreno střílí vedle a je stažen Alexem Tellesem

- 91:52 - videorozhodčí potvrdil červenou kartu pro Alexe Tellese

- 94:00 - rozehrání standartní situace hráči Portimonense

- 97:15 - rohový kop Porta

- 97:47 - gólová hlavička Marcana

- 99:01 - po rozehrání hry rozhodčí ukončil zápas

Souhrnem: od střely Morena 89:57 se do času 94:00 vůbec nehrálo, rozhodčí musel tedy k nastavenému času přičíst 4 minuty a 3 vteřiny, což učinil a zápas ukončil v čase 99:01. Gól Porta v čase 97:47 byl tedy zcela regulérní.

Nemáte zač, fotbalu zdar, portugalskému zvláště

Reagovat
Benfica

to je síce fajn, ale ak by sa takto brali všetky situácie tak zápasy všeobecne trvajú minimálne 120 minút.. pre rokmi som si raz tak stopoval čas v druhom polčase jedného zápasu a vyšlo mi, že by sa malo nadstavovať cca 25 minút, boli to 2-3 minúty.. chápem, že nadstavil za prerušenie kvôli var, ale všeobecne sa zdržanie kvôli zahrávaniu priameho kopu nenadstavuje, teda pokiaľ nehrá Porto..

no nič, ale už keď nič aspoň je o čom diskutovať

Reagovat
cookies

Já Ti to taky nijak nevyčítám, rád se o fotbale bavím a nastavený čas a čas strávený přezkoumáváním VAR, je podle mě zajímavé téma k diskuzi.

Jako fanouška mě vždycky štvaly góly, které padly v nastavení, které bylo uměle protahované do té doby, než dá favorit gól. Na druhou stranu, pokud se nastavuje 5 minut a z toho se 4 vůbec nehraje, taky to není OK

Zdali by však řešením bylo hrát na čistý čas, jako třeba v hokeji nebo basketu si netroufám posuzovat... Spíš bych byl asi proti.

Reagovat
Benfica

s tým nadstavením je to komplikovaná situácia, ale ako som už písal, aspoň je o čom sa baviť..

ku tomu zápasu ma, ale najviac pobavil argument, že nadstavený čas sa počítal od 93 minúty lebo vtedy bol oznámený..

Reagovat
cookies

Nebyl tehdy oznámený. Nastavený čas se oznamuje vždycky v 90. minutě cca. Já sledoval zápas na stanici Sport 1 a v 93. minutě ho pouze oznámila grafika. Čtvrtý rozhodčí jej na stadionu určitě ukázal v době, kdy na televizi běžely záběry faulu Alexe Tellese. Takže ten argument je tak trochu blbost, to máš pravdu

Reagovat
Benfica

Tak ako píšeš.. na IG sa dajú nájsť skvosty

Reagovat
Benfica

ale paradoxne Portimonense vadí viac tá penalta ktorá vôbec nemala byť..

Reagovat
Han střelil první

V jakém vesmíru to nebyla penalta?

Reagovat
Benfica

tak oni trvajú na tom, že zahral hruďou. na druhú stranu aj keby trafil ruku, tak toto sa nepíska

za prvé tú ruku nemohol dať inde, bola jeho prirodzenou oporou

za druhé píše sa o tom aj v tých nových pravidlách

za tretie ako príklad ruka Coentraa v zápase proti Rusku v kavalifikácii na MS 2014

bonus: už som to tu s niekým rozoberal, ale nepamätám kde a nechce sa mi to už hľadať a tiež myslím, že tam tú penaltu nepískol ale na 100% nesom si istý, ale viem že som tam písal, že to penalta byť nemala

takže skôr je otázka v ktorom vesmíre to penalta je..

Reagovat
Benfica

vidorozhodca priznal chybu pri tom ako neupozornil hlavného rozhodcu, že tá penalta nemala byť.

ak vieš portugalsky čítaj, možno si videl: https://abola.pt/Nnh/Noticias/Ver/806102

Reagovat
Han střelil první

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele