Primeira Liga - preview 4. kola

17.10.2020, 09:17, aktualizováno 18.10.2020, 08:51
Previews
Benfica zatím neztratila ani bod a dnes má možnost navýšit náskok na čele tabulky, potřebuje k tomu uspět na půdě Rio Ave. Vedle toho se hrají ještě tři utkání, a to Belenenses - Moreirense, Ferreira - Santa Clara a Farense - Famalicao...
Paços Ferreira - CD Santa Clara  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.12 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CF Os Belenenses - Moreirense FC  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.04 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Farense - FC Famalicão  (neděle 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.24 - 3.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rio Ave FC - SL Benfica  (neděle 21:00)
Rio Ave se po špatném vstupu do sezóny krčí na chvostu ligové tabulky a příliš velká šance na vyproštění ze dna nemají ani v následujícím ligovém utkání. Přivítají totiž Benficu, která v letošním ligovém ročníku zatím neztratila.

Po loňském vydařeném ročníku Rio Ave příliš neoslabilo a připravovalo se na případnou účast v hlavní fázi Evropské ligy. V té mu ovšem nepřál los, a i když dokázalo vyřadit bosenskou Banja Luku a následně překvapivě na penalty i Besiktas, nestačilo v posledním předkole na slavný AC Milán, kterému podlehlo po dlouhém penaltovém rozstřelu.

Právě náročná utkání na evropské půdě nesla svou daň na poli domácím. Rio Ave má na svém kontě po třech odehraných ligových utkání tři body za tři remízy. V prvním kole hrálo 1:1 na hřišti Tondely, doma poté zaznamenalo bezbrankovou remízu s Vitórií Guimarães a v doposud posledním zápase zachránilo remízu 1:1 na půdě Famalicãa.

Rozhodně se přitom nedá říct, že by Rio Ave po sezóně nějak kriticky oslabilo. Tým opustil úspěšný trenér Carlos Carvalhal, jenž se ujal vedení Bragy a na jeho pozici nastoupil Mário Silva, který naposledy působil na lavičce španělské druholigové Almeríe.

Z úspěšného loňského týmu se k uprchlíkům ještě přidal Nuno Santos, který posílil Sporting a nejlepší střelec Taremi, jenž nyní obléká dres FC Porto. Do týmů naopak několik nových tváří přibylo. Tou poslední je jeden z nejslavnějších odchovanců klubu Fábio Coentrão, který se do klubu vrací po roční pauze od fotbalu.

Benfica má za sebou rozporuplný vstup do sezóny. Po velkých změnách jak v hráčském kádru, tak v realizačním týmu nestačila hned v prvním soutěžním utkání v předkole Ligy mistrů na PAOK a letošní evropská anabáze opět bude probíhat pouze v Evropské lize.

V lize je to zatím jiný příběh, hned v prvním kole převálcovala venku 1:5 Famalicão a bez potíží zvládla i první domácí zápas s Moreirense 2:0, první problémy v lize si pro svěřence Jorgeho Jesuse připravilo až Farense. Nováček předvedl na Estádio da Luz odvážný výkon a sahal po remíze. O tu jej připravil dvěma góly Seferovič a Benfica zvítězila 3:2.

Přesto je Benfica jednoznačný favoritem duelu, a pokud má splnit svůj před sezónní cíl, kterým je zisk ligového titulu, musí taková utkání, jakým je zápas s Rio Ave, zvládat. "Očekáváme Benficu takovou, jaká byla v úvodních třech kolech: dominantní tým ženoucí se za góly a výhrou," netajil své představy trenér Jesus.

Do sestavy by se měl vrátit Vertonghen, který by měl nahradit Otamendiho, jemuž se rychlý debut proti Farense nepodařil. "Vertonghen bude připraven. Celý týden trénoval s maskou, což není ve světě fotbalu žádnou novinkou. Dal nám jasné znamení, že je připraven nastoupit, pokud se rozhodneme jej poslat na hřišti," okomentoval zdravotní stav belgického stopera Jesus.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.32 - 4.47 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Gil Vicente FC - CD Tondela  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.11 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CS Marítimo - Portimonense SC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.22 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - CD Nacional  (sobota 19:00)
Hráči Bragy v minulém kole převálcovali Tondelu a dali částečně zapomenout na nepovedené zahájení sezóny. Na dobrý výkon z posledního utkání chtějí navázat i v nadcházejícím duelu proti Nacionalu.

Trenér Bragy Carlos Carvalhal rozhodně zažil lepší začátky v novém angažmá, než jak tomu bylo tuto sezónu. Rozlosování Arsenalistas nepřálo a hned v prvním kole hráli na hřišti Porta, kterému podlehli 1:3. Víc šokující již byla prohra v kole následujícím, kdy Braga doma podlehla Santa Claře 0:1.

Náladu v kabině zvedlo až poslední utkání před reprezentační pauzou, ve kterém útočníci konečně dokázali proměňovat své šance a Braga díky skvělému prvnímu poločasu zvítězila na hřišti Tondely 4:0.

Zopakovat podobný výsledek proti Nacionalu nebude jednoduché. Nováček z Madeiry se stejně jako před dvěma lety do ligy vrátil po roční anabázi v nižší soutěži a rozhodně nehodlá v tomto pendlování pokračovat.

Nacional ve třech ligových utkáních ještě neprohrál a krom vítězství v duelu ligových nováčků na hřišti Farense (1:0), má na svém kontě ještě remízu s Boavistou (3:3) a Belenenses (0:0). Alvinegros tak patří po třech kolech šestá pozice v ligové tabulce hned za ostrovním rivalem Marítimem, Braga je až dvanáctá.

"Nacional je dobrý tým, hrají ofenzivně a mají velice schopného trenéra. Je to bezpochyby těžký soupeř. Podrobně jsme Nacional studovali a myslím si, že jsme připraveni na obtížnosti, které nám zápas může přinést," okomentoval sílu soupeře Carvalhal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.49 - 9.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - FC Porto  (sobota 21:30)
Fotbalisté lisabonského Sportingu jsou po dvou odehraných ligových utkáních stoprocentní, a aby tuto bilanci udrželi, budou muset v nadcházejícím utkání předvést další kvalitní výkon. Hostí totiž úřadujícího ligového šampióna FC Porto. To bude chtít napravit zaváhání z minulého kola.

Ve Sportingu se toho od posledního ligového utkání mnoho změnilo. Klub opustil střední záložník a stabilní člen základní sestavy Wendel, který posílil Zenit Petrohrad. Jeho pozici by měl zastoupit navrátilec Joao Mario, který přišel na hostování z Interu Milán a do svého rodného klubu se vrátil po čtyřech letech.

I přes změny v kádru mohou být na Estádio José Alvalade se začátkem sezóny spokojeni. V úvodních dvou ligových duelech Sporting zaznamenal vítězství a ještě neobdržel gól. V prvním utkání vyhrál 2:0 na hřišti Pacosu Ferreira a stejný výsledek zaznamenal i o týden později na půdě Portimonense.

Trenér Lvů Rubén Amorim se ale nebude moci spolehnout na kompletní sestavu. Z reprezentačního srazu se zraněný vrátil slovinský útočník Šporar a kvůli zranění si první start v sezóně nezapíše ani Quaresma. Nepravděpodobný ze zdravotních důvodů je i start Cabrala a letní posily Feddala.

Porto zahájilo sezónu úspěšně, přesto už za sebou mají utkání, které nadělalo na severu Portugalska vrásky. Po venkovní výhře nad Bragou (1:3) a ovládnutí městského derby na hřišti Boavisty (0:5) nestačili v prvním domácím utkání na Marítimo, kterému podlehlo 2:3.

Kouč Sportingu Amorim ovšem formu Porta nepodceňuje: "Vždy je to klasika. Kdo vyhraje zápas, bude lepší, vždy to tak je. Před dvěma týdny Porto vyhrálo 5:0 a bylo suverénním týmem jako obvykle."

Také v kádru Porta po překvapivé porážce proběhly změny. Do Manchesteru United přestoupil Telles a kádr opustil i dlouholetý kapitán Pereira, který odešel na hostování do PSG. Do Porta se naopak na hostování podívá Felipe Anderson z West Hamu, Grujič z Liverpoolu a Sarr z Chelsea. Poslední posilou se krátce před koncem přestupového období stal obránce Nanú, jenž přestoupil právě z Marítima.

Hráči Porta mají před sebou první náročný týden, kdy je čeká i zápas Ligy mistrů na hřišti Manchesteru City a je možné, že Conceição některé opory, které se vrátily z reprezentačního srazu nechá odpočinout. Ten pětačtyřicetiletému trenérovi narušil zápasovou přípravu.

"Máme za sebou všichni první den. Máme nové hráče, kteří zatím nejsou nastavení na náš systém. Pracoval jsem dva týdny se sedmi hráči a poté dorazily posily, které zkomplikovaly přípravu na zápas," postěžoval si na nesehranost Conceição.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.82 - 3.41 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica330010:39
2.CD Santa Clara32103:07
3.FC Porto320110:46
4.Sporting CP22004:06
5.CS Marítimo32015:56
6.CD Nacional31204:35
7.Gil Vicente FC21101:04
8.Moreirense FC31113:34
9.CF Os Belenenses31112:24
10.Vitória SC Guimarães31111:14
11.FC Famalicão31114:74
12.SC Braga31025:43
13.Rio Ave FC30302:23
14.Boavista FC30214:92
15.Paços Ferreira30121:41
 Portimonense SC30121:41
17.CD Tondela30122:71
18.SC Farense30032:60
Ostatní zápasy
19.10. 21:15Boavista FC - Vitória SC Guimarães

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
FC Porto FC

To sem zvědavý jak to dneska Conceição poskládá

Reagovat
smazaný uživatel

Força Sporting!

Reagovat
Recoba Inter

Budeš se dívat?

Reagovat
smazaný uživatel

Budu, ikdyž cítím, že bude zajímavý sledovat Juventus bez Cristiana. Crotone by mohlo urvat bodík.

Reagovat
Recoba Inter

no tak aspoň pak řekneš, jestli hrál Joao Mario

Reagovat
smazaný uživatel

Santos

Reagovat
Benfica

No neviem či po prehre s Linzom môžu byť v Sporing CP spokojní..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele