Primeira Liga - preview 30. kola: Sporting odpovídá na výhru Porta

29.04.2021, 13:14, aktualizováno 01.05.2021, 09:04
Previews
Do problémů se dostal po většinu sezóny suverénní Sporting, který má před utkáním s posledním Nacionalem na Porto jenom tříbodový náskok. Boavista se pokusí zaskočit Santa Claru a bodovat potřebují rovněž Farense a Rio Ave...
Gil Vicente FC - SC Farense  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.12 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Santa Clara - Boavista FC  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.28 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portimonense SC - Rio Ave FC  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.09 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - CD Nacional  (sobota 21:30)
Hráči Sportingu ustáli v posledních týdnech složitější období a stále kráčí za mistrovským titulem, na který čekají předlouhých devatenáct let. V tuto chvíli však stále nemají vyhráno, neboť na ně dotírá loňský vítěz Porto a vysokou laťku potřebují udržet až do samotného závěru. Do konce sezóny jim schází odehrát pět utkání, momentálně disponují tříbodovým náskokem na svého úhlavního konkurenta a mají jedno klání k dobru.

Pokud lisabonský celek teď splní úlohu obrovského favorita proti poslednímu Nacionalu, tak si opět vytvoří šestibodový odstup a ve čtyřech zbývajících střetnutích mu bude stačit vybojovat sedm bodů. Navíc stále překonává svůj klubový rekord, neboť na ligové scéně neprohrál devětadvacetkrát za sebou a nyní svou úchvatnou sérii může vyšperkovat třicátým utkáním. Naopak hosté budou mít co dělat, aby se mezi portugalskou smetánkou udrželi.

Nacional až do minulého střetnutí prohrál v portugalské lize desetkrát po sobě, teprve naposledy zabral s favorizovanou Vitórií a překvapivě ji udolal nejtěsnějším poměrem 1:0. I přesto se nachází na posledním osmnáctém místě se čtyřiadvaceti body a za patnáctou příčkou Ria Ave zaostává o bodů šest. Jestliže ještě chce pomýšlet na udržení prvoligové licence, tak v následujících týdnech potřebuje pravidelně vítězit.

Domácí celek se dostal do krize začátkem dubna, ve čtyřech případech jen jednou zvítězil a hned třikrát remizoval. Naposledy ale zvládl veledůležitý zápas se silnou Bragou a na její půdě uspěl po výsledku 1:0, i když hrál více jak sedmdesát minut v oslabení. "Tato výhra nám nesmírně pomohla v mnoha ohledech. Porto totiž nečekaně ztratilo a opět jsme získali trochu klidu. Na každé následující utkání se musíme pečlivě připravovat," řekl s jasným plánem kouč Rúben Amorim.

Šestatřicetiletý lisabonský rodák dále varuje před podceněním protivníka. "Je to sice souboj prvního s posledním, avšak náš soupeř usiluje k jakýkoliv bod a situaci se nám rozhodně pokusí ztížit. Nesmíme vypustit jediný souboj, tyto bitvy dokážou být velmi ošemetné." Sporting stále nemůže využít služeb zraněného Tabaty, kvůli karetnímu trestu nemohou nastoupit Adán, Coates, Tomás a také Inacio, jenž byl vyloučen právě v duelu s Bragou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.77 - 13.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - CF Os Belenenses  (pátek 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.05 - 4.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - Moreirense FC  (pátek 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.42 - 4.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - SL Benfica  (pátek 20:00)
Benfica nejenže si v uplynulých několika týdnech vytvořila slušný odstup od čtvrté Bragy, a vlastně tak pokračuje v pojištění aspoň třetího místa, zároveň též útočí na druhé Porto, které zatím drží pozici zaručující přímou účast v Lize mistrů na příští sezónu. Hosté nyní narazí na v poměrně dobrém rozmaru hrající Tondelu, která se nachází ve středu průběžného pořadí.

Jenže byť byli domácí po devětadvaceti odehraných kolech na slušném devátém místě, pořád velmi vyrovnaná tabulka říká, že nemají jistou záchranu. Na červené příčky mají každopádně již teď slušný náskok. "Dokud matematicky není otázka vyřešená, nic není jisté. Během své kariéry jsem viděl v tomto ohledu ty vůbec nejpodivnější příběhy," varoval Pako Ayestarán.

Lodivodovi Tondely se po karetním trestu navrací Pedro Augusto, je pak otázkou, zda bude připravený Jhon Murillo, který se v minulém duelu s Famalicaem zranil. K dispozici určitě nebude Naoufel Khacef, jehož spor s FIFA ohledně přestupové logistiky z minulého období se pořád táhne, ještě nebyl vyřešený, a Alžířan tak má v tuto chvíli pozastavenou činnost.

Tondela v předchozích šesti ligových duelech padla v jednom případě, a to s favorizovaným Portem. Tentokráte by dalšího portugalského giganta konečně chtěla potrápit i po výsledkové stránce. "Víme, že nás čeká těžká šichta. Musíme být pevní v defenzívě, kompaktní, reagovat na momenty, kdy přijdeme o míč. Budeme mít větší šance z brejků," dodal Pako Ayestarán.

Hostující stratég Jorge Jesus nemůže počítat se suspendovaným Nicolásem Otamendim a také Julianem Weiglem, Adel Taarabt i Jardel nejsou zdravotně v pořádku a v sestavě se ani oni neobjeví. Na marodce mu jinak zůstávají dlouhodobí marodi André Almeida a Andreas Samaris. Karetní trest aspoň vypršel Gabrielovi, který se tedy ve Viseu bude moci představit.

Už v dalším kole Benfica vyzve v očekávaném derby Porto, které může definitivně napovědět o jeho možnostech urvat ještě pozici vicemistra. I proto by před ním nerada jakkoli zaváhala. "Náš soupeř je bezpochyby mnohem lepší než v loňských ročnících. Jeho aktuální forma je toho důkazem," říkal kouč As Águias. "Budeme potřebovat hlavně kreativitu v útoku," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.10 - 5.98 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Porto - FC Famalicão  (pátek 22:15)
Jestli Porto ještě míní útočit na titul, nesmí si zkrátka dovolit taková zaváhání jako naposledy na půdě Moreirense. Jeho ztráta na první příčku činí pět kol před koncem šest bodů, je tedy matematicky možné Sporting ještě předskočit, prakticky však velmi obtížné. Případný bodový nezdar v souboji s Famalicaem by jeho možnosti opravdu snížil zcela na minimální hodnoty.

Něčemu takovému se budou domácí chtít za každou cenu vyhnout, i s ohledem na skutečnost, že zezadu se na ně tlačí zároveň také třetí Benfica. Pozice vicemistra je totiž v téhle sezóně daleko strategičtější než v loňských ročnících, jelikož i z ní se postupuje přímo do hlavní fáze Ligy mistrů. Budou se každopádně muset vypořádat hned s několika velkými nepříjemnostmi.

Jednak na lavičce nebude přítomný kouč Sérgio Conceicao, který se při minulé remíze dost opřel do arbitrů a vyfasoval od disciplinárky trest na dvacet jedna dní. "Jsi vážně strašně slabý rozhodčí a zlý člověk. Už jsi nám sebral dva tituly. Napiš si do zápisu, co chceš," měl namířit svá slova k sudímu Hugovi Miguelovi, přičemž ho nešetřil nepublikovatelnými vulgaritami.

Svou pátou žlutou kartu v tomto klání mimochodem obdržel i jeden z pilířů defenzivních řad Pepe, jemuž se tak karetní stopka rovněž nevyhnula, zdravotní potíže přitom hlásal i druhý ze stoperů Chancel Mbemba, jehož start je v ohrožení. Mouhamed Mbaye i Zaidu Sanusi kvůli svým šrámům trénovali pouze s omezeními, úplně zdravý pak údajně není ani Jesús Corona.

Hosté, jimž možná bude chybět Rúben Vinagre, jenž nedohrál minulý duel s Tondelou vlivem zranění, se nacházejí nad sestupovým pásmem, zachráněni nicméně v žádném případě nejsou. "Vedli jsme, ale během minuty jsme dvakrát inkasovali. V tu chvíli byl konec hry," hlesl po minulém klání trenér Ivo Vieira, který jistě bude postrádat Srdjana Babiče i Bruna Jordaa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.83 - 8.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CS Marítimo - SC Braga  (čtvrtek 21:30)
Braga pomalu začíná ztrácet půdu pod nohama, co se týče boje o třetí příčku v tabulce, a tudíž o postup do Ligy mistrů pro příští sezónu. Od půlky března v sedmi ligových duelech vyhrála pouze ve dvou případech, naposledy nestačila v důležitém klání na Sporting, a potřebuje tak v zachování svých šancí na top trojku začít zkrátka neváhat, včetně mače na půdě Marítima.

Domácí jsou každopádně v poměrně dobré pohodě, v uplynulých čtyřech zápasech Ligy NOS hned třikrát zvítězili, před pár dny v důležitém měření sil o záchranu skolili venku Boavistu a po devětadvaceti kolech se nacházeli těsně nad sestupovým pásmem. Nicméně ani zdaleka nemají otázku záchrany vyřešenou. A body tedy budou hledat rozhodně i proti Braze.

S respektem tak hosté odcestují na dalekou Madeiru, a to bez stále zraněného Moury, Iuriho Medeirose i Davida Carma. Je pak otázkou, v jaké kondici bude Al Musrati, který pořád drží Ramadán, avšak minimálně na lavičce náhradníků by se objevit měl. "Marítimo má velký potenciál zaútočit na každého soupeře," varoval kabinu před podceněním Carlos Carvalhal.

Lodivod Os Arcebispos věří, že se jeho mužstvo ve Funchalu oklepe po minulém nezdaru s vedoucím celkem průběžného pořadí. "Porážky vždy celou situaci mění. Naštěstí jsme na ně vždy reagovali dobře. A v takový scénář doufáme i teď," povídal. "Byli jsme zklamaní, neboť Sporting nebyl lepší. Je nám smutno, míníme ovšem na ten výsledek odpovědět," sliboval.

Domácí stratég Julio Velázquez též nemůže jistě počítat s trojicí hráčů podobně jako jeho sok, Milson se stále vzpamatovává z koronaviru, připravení nejsou ani Sassá a důležitý prvek ofenzivy Rodrigo Pinho. Otazník visí nad startem Stefana Beltrameho. "Marítimo jsme dobře studovali, má solidní tým. Soustředíme se ale sami na sebe," zakončil Carlos Carvalhal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.62 - 3.96 - 1.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP29227052:1573
2.FC Porto29207258:2567
3.SL Benfica29196456:2163
4.SC Braga29184749:2958
5.Paços Ferreira291361034:3545
6.Vitória SC Guimarães291151331:3738
7.CD Santa Clara291061334:3236
8.Moreirense FC29812929:3636
9.CD Tondela291051432:4735
10.CF Os Belenenses29713921:2734
11.Portimonense SC29961433:3733
12.FC Famalicão297101232:4131
13.Gil Vicente FC29941628:3931
14.Rio Ave FC296121123:3330
15.CS Marítimo29931724:4030
16.Boavista FC296101332:4328
17.SC Farense29681527:3726
18.CD Nacional29661726:4724

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Thimpu25

conceicao naposledy solidně nastoupil na rozhodčí... jak na vesnici: k.rva bylo prej slabý slovo ... jsem zvědav, jak to Porto příště zvládne na Benfice bez něj

Reagovat
Benfica

tak dostal 21 dní ban.. a to v dosť dôležitej časti sezóny

Reagovat
Hiko

Přestal jsem mít strach o Sporting, ale začínám se velice bát o Boavistu Vždycky si myslím, že po nějakém solidním duelu venku přijde proti papírově slabšímu soupeři doma jasná výhra (viz minule Marítimo), ale ten tým pak selže. Letos se to vůbec nerozjelo a teď to nevypadá dobře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele