Primeira Liga - preview 3. kola

02.10.2020, 08:52, aktualizováno 04.10.2020, 09:25
Previews
Porto v sobotu nečekaně zakoplo doma s Marítimem, takže úhlavní rival Benfica se může dostat do čela, pokud potvrdí roli megafavorita doma proti Farense. Další lisabonský obr Sporting má zatím odehraný jen jeden zápas. Na výhru 3:0 nad Pacos Ferreira zkusí navázat na půdě Portimonense. Hrají se také další dvě utkání...
CD Nacional - CF Os Belenenses  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.21 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Famalicão - Rio Ave FC  (neděle 19:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.41 - 2.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - SC Farense  (neděle 19:30)
Benfica v uplynulém ročníku nezvládla samotný závěr a i přes dobrou výchozí pozici nakonec titul nezískala, neboť těsně zaostala za největším konkurentem z Porta. Nyní se po dvou letech určitě bude chtít vrátit na portugalský trůn a zatím začala dobře, neboť má na kontě plný počet šesti bodů a za vedoucím Portem zaostává jen vinou horšího skóre. Teď bude plnit roli superfavorita proti nováčkovi SC Farense, který naopak ještě nebodoval.

Benfica započala svou pouť letošní sezónou v polovině září, kdy se ve 3. předkole Ligy mistrů utkala s řeckým PAOK a v Aténách trochu překvapivě prohrála po výsledku 1:2. Kvůli tomu si nejprestižnější evropskou klubovou soutěž nezahraje a čeká ji boj ve skupinové fázi Evropské ligy. Na domácí scéně nejprve deklasovala Famalicão ve vysokém poměru 5:1, před týdnem poprvé na vlastním stadionu zdolala Moreirense (2:0).
Výběr ze stodvacetitisícového městečka Faro poznal na vlastní kůži, jak velká je konkurence mezi portugalskou smetánkou a že boj o záchranu vůbec nebude jednoduchý. Nejprve zavítal do Bragy a místnímu Moreirense podlehl po výsledku 0:2, vzápětí přivítal CD Nacional a po nepříliš přesvědčivém výkonu v ofenzivní fázi mu podlehl těsně 0:1. Farense postoupilo do nejvyšší soutěže poprvé ve své historii a teď ho čeká velký fotbalový svátek.

"Všichni očekávají, že bez potíží získáme další tři body a ani se při tom příliš nenadřeme. Jenomže nás soupeř nemá co ztratit a o motivaci má postaráno, za každou cenu nás bude chtít překvapit. Jeho první dva souboje jsme samozřejmě rozebírali a špatné výkony rozhodně nepředvedl, proto musíme zůstat nohama na zemi. Vítězství nám samo do klína nespadne, každé zaváhání či podcenění situace se nám může vymstít," řekl opatrně Jorge Jesus.

Domácí trenér dále varuje před silnými stránkami houževnatého novice. "Po taktické stránce může být skvěle připraven, největší hrozbu vidím v jeho standardních situacích. Když se navíc vyvaruje hrubých chyb v defenzívě, tak bude velmi složité překonávat jeho obranný blok." Jorge Jesus nemá k dispozici marody Svilara se Samarisem, na trávník se možná nepodívá ani Taarabt. Hosté by měli mít k dispozici kompletní výběr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.50 - 23.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - Sporting CP  (neděle 22:00)
Sporting se letos bude muset obejít bez účasti v hlavní fázi evropských pohárů. Po vysoké porážce s rakouským Lincem vypadl z posledního předkola Evropské ligy, a do základních skupin tak nepostoupil. Zapomenout na tenhle těžký neúspěch bude chtít bezpochyby proti Portimonense, kde by rád navázal na minulou ligovou výhru na půdě Pacosu de Ferreira.

Lisabonský klub zasáhla na začátku nového ročníku pandemie onemocnění COVID-19. Domácí stratég Rúben Amorim tak neměl zcela určitě ideální podmínky pro přípravu, nicméně že doma Leoes inkasují od LASKu hned čtyři branky, s tím se spíše nepočítalo. Soustředit se bude už jen na domácí dění a na ambici co nejvíce zatopit Portu a Benfice.

Pochopitelně že v portugalské metropoli zavládlo po čtvrtečním výsledku velké zklamání. Nicméně Rúben Amorim už vzhlíží jen do budoucna. "Svým hráčům jsem hlavně řekl, aby přestali číst noviny, sledovali naše zápasy bez tohoto ozvučení, abychom se pokusili co nejlépe pochopit, co jsme udělali dobře a co ne," vyzýval. "Oni ze sebe vydali maximum."

Jeho tým zatím stihl v Lize NOS sehrát jedno jediné utkání, i to druhé v pořadí přitom sehraje venku. I v tomto případě bude plnit roli favorita. Na samotný jih Portugalska nyní odcestuje bez Wendela, který v průběhu týdne vynechal tréninkový proces kvůli zranění, je pak otázkou, zda negativní testy na koronavirus vyjdou Renanu Ribeirovi či Cristianovi Borjovi.

Neočekává se zatím ani nástup Joaa Palhinhy, otazník visí nad startem Jovaneho Cabrala. "Víme, že jsme utrpěli tvrdý direkt. Někdy ale fotbal takový je. Už jsme vyhráli i v těch duelech, ve kterých jsme byli mnohem horší než proti Linci. V tomhle případě chtěl jeden tým držet míč, ten druhý spoléhal jenom na odražené balóny," pokračoval hostující lodivod.

Celek z Portimaa se svým sokem prohrál napříč všemi soutěžemi čtyřikrát za sebou, podobně jako loni i v letošní sezóně pro něj bude záchrana jednoznačnou prioritou. Zatím uhrál jen jeden bod, před týdnem padl na hřišti Gil Vicente. "Portimonense má rychle se zlepšující mančaft. Nebude pod žádným tlakem, čekám tak nelehké střetnutí," uvedl Rúben Amorim.

Zraněný Emmanuel Hackman, to by měla být jediná absence na stranně domácích, jejichž trenér Paulo Sérgio možná pošle do hry od začátku Fahda Moufiho, čerstvou posilu z Tondely. "Existuje mnoho lidí, kteří nás již odepsali. Ale pro mě jako pro trenéra, i pro mé hráče, teprve vše začíná. Budeme bojovat, a to našimi způsoby," přislíbil Rúben Amorim.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.02 - 3.45 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Santa Clara - Gil Vicente FC  (sobota 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.14 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - CS Marítimo  (sobota 19:30)
Dva zápasy, dvě výhry a skóre 8:1. To je zatím velmi pozitivní bilance FC Porto v začínající ligové sezóně. Úřadující šampión nyní na dobré výsledky bude chtít navázat na domácím stadiónu proti Marítimu.

Za poklidným vstupem do sezóny stojí zejména sehranost a zodpovědný přístup hráčů Porta ve všech fázích hřiště. V defenzivní fázi se svěřenci trenéra Conceiçãa dopouští minima chyb, a v té ofenzivní naopak nutí k častým chybám obranu soupeře.

Gólově se navíc prosazují nejenom útočníci, ale i hráči působící hlouběji v poli. Nejlepšími střelci týmu se dvěma brankami jsou útočník Marega, záložník Oliveira a obránce Telles, který je dvorním střelcem penalt pro Sérgia Conceiçãa.

Zápas s Marítimem bude pro útok Porta náročným testem. Na lavičce týmu z Madeiry působí Lito Vidigal, jenž známý svým obranným stylem hry, za což i bylo Marítimo v minulém kole kritizováno hráči Tondely, které porazilo 2:1. Kritika se týkala hlavně zdržování hráčů Marítima, kteří dlouhé minuty na hřišti pouze proleželi.

"Tento zápas bude vyžadovat trpělivost a inteligenci. Budeme mít momenty, kdy budeme muset být kolektivně trpěliví, abychom našli možnost skórovat a inteligentní, abychom si uvědomili všechny přednosti a slabiny soupeře," řekl na tiskové konferenci Conceição.

Ten bude proti Marítimu postrádat dlouhodobě zraněného stopera Marcana, k němuž se na začátku sezóny připojil brankář Mbaye. K dispozici stále není ani letní brankářská posila z Tondely Claudio Ramos a zranění nepustí do hry také dalšího nováčka v týmu Brazilce Evanilsona. Hodně na hraně je i start brankářské jedničky Marchesína, a tak se mezi tři tyče dost možná postaví jednadvacetiletý Diogo Costa, který byl před sezónou až čtvrtou volbou do brány.

Marítimo začalo sezónu bez velké slávy, ale i bez větších problémů. V prvním kole prohrálo na hřišti Santa Clary 0:2, druhé doma s Tondelou zvládlo za tři body. "Víme, že stojíme proti velmi silnému soupeři, ale určitě máme šanci. Navzdory rozdílům mezi oběma kluby svým hráčům vštěpuji, že musí být silní, důrazní a hlavně psychicky odolní. Našim cílem je jako ve všech zápasech vítězství," řekl k zápasu trenér hostů Vidigal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.50 - 20.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - SC Braga  (sobota 22:00)
Vzpomínky na hrůzostrašný úvod minulé sezóny se musí opět probouzet v členech SC Braga, která se po úvodních dvou kolech krčí bez bodů na předposledním místě ligové tabulky. Nepříznivý začátek sezóny může zvrátit na hřišti Tondely, které se také první zápasy nevydařily.

Vedení Bragy udrželo loňský kádr takřka pohromadě, a největší změna tak nastala na trenérské pozici, které se ujal Carlos Carvalhal, jenž dosáhl v minulé sezóně dobrých výsledků s Rio Ave. Vstup do nové sezóny se ovšem Arsenalistas pod nový koučem nevydařil.

Nutno říct, že na dvou prohrách Bragy má svůj podíl i určitá dávka smůly. V prvním těžkém kole na stadiónu Porta dokonce vedla, ale dva slepené góly na konci prvního poločasu průběh utkání zcela otočily. Porto navíc ke konečnému výsledku 3:1 došlo i ke dvěma pokutovým kopům. Druhé kolo bylo zase hitparádou neproměněných šancí červeno-bílých proti obětavě bránící Santa Claře, která v úvodních minutách vstřelila vedoucí a nakonec i rozhodující gól.

"První dva dny (po prohře se Santa Clarou) byl tým otřesen, ale celý týden jsme se soustředili hlavně na radost z každodenního života. Podívali jsme se na dobré věci z minulosti a zlepšili některé aspekty hry, abychom získali tři body," řekl k náladě týmu Carvalhal.

Ten po losu Evropské ligy, který Braze přiřkl náročné soupeře v podobě Leicesteru, AEK Atény a Luhansku, musí být rád za poměrně malou marodku. Kvůli zranění bude v nadcházejících zápasech chybět útočník Rui Fonte a letní hvězdná posila Nicolás Gaitán.

Tondela se také nachází na chvostu ligové tabulky o dvě místa nad Bragou s pouhým jedním bodem. V prvním kole ovšem doma remizovala se silným Rio Ave, přičemž o tři body přišla až v nastaveném čase. V minulém utkání zase nestačila na Madeiře na Marítimo, proti kterému byla jednoznačně aktivnějším a ofenzivnějším týmem, a na Marítimo se snesla kritika fotbalové veřejnosti za jejich dofenzivní styl hry a neustálé zdržování.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.42 - 4.20 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Moreirense FC - Boavista FC  (pátek 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 3.14 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vitória SC Guimarães - Paços Ferreira  (pátek 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.55 - 5.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto22008:16
2.SL Benfica22007:16
3.CD Santa Clara22003:06
4.CD Nacional21104:34
5.Sporting CP11002:03
6.Gil Vicente FC11001:03
7.CF Os Belenenses21012:23
 Moreirense FC21012:23
9.CS Marítimo21012:33
10.FC Famalicão21013:63
11.Rio Ave FC20201:12
12.CD Tondela20112:31
13.Portimonense SC20111:21
14.Vitória SC Guimarães20110:11
15.Paços Ferreira20111:31
16.Boavista FC20113:81
17.SC Braga20021:40
18.SC Farense20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Benfica

Portik

Reagovat
Ranoth

kurvici tiketov hned od zaciatku

Reagovat
Benfica

"Nyní se po dvou letech určitě bude chtít vrátit na portugalský trůn" *po roku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele