Primeira Liga - preview 27. kola

15.06.2020, 08:39, aktualizováno 19.06.2020, 08:33
Previews
Ještě dva zápasy zbývají odehrát z tohoto kola portugalské ligy a na boj o evropské poháry se těší ve Famalicãu, kam dorazí trápící se Braga. Do akce jde i Vitória SC Guimarães, ta se doma střetne s Moreirense...
Vitória SC Guimarães - Moreirense FC  (pátek 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.12 - 6.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - SC Braga  (pátek 22:15)
Jestliže portugalští giganti Porto nebo Benfica po koronavirové pauze neprožili vůbec dobrý vstup do restartované sezóny, pak Braga na tom byla ještě hůře. Ze dvou utkání totiž nezískala vůbec nic, a tak se na ní čtvrtý Sporting dotáhl bodově na stejnou úroveň. Svůj první úspěch tak musí rozhodně hledat proti ambicióznímu a v dobré formě hrajícímu Famalicau.

Oba celky ještě před dlouhou tříměsíční přestávkou dělilo v tabulce hned devět bodů. Protože však rozjetí domácí na rozdíl od Os Arcebispos porazili jak Porto, tak Gil Vicente, ztenčil se mezi nimi rozdíl jen na pouhé tři body. V případě, že by svěřenci trenéra Joaa Pedra Sousy zvítězili i potřetí za sebou, dostali by se dokonce v tabulce právě před svého soupeře.

Na podzim totiž vzájemné měření sil dopadlo nerozhodně, a protože v portugalské nejvyšší soutěži rozhodují o pořadí vzájemné zápasy, střídání stráží by bylo na světě. "Tým má velkou touhu vrátit se do hry," ujišťoval hostující stratég Custódio. "Nikdo nepociťuje současné špatné okamžiky více než mí hráči. My trenéři jsme jim předali svá poselství," dodal.

Proti Santa Claře nebyla Braga daleko alespoň od konečné plichty, leč tu ztratila až v samotném nastavení. A naposledy proti Boavistě nevstřelila jedinou branku. "Byl jsem na konci utkání smutný a znechucený zároveň," hodnotil minulé klání Custódio. "Důležitější však bylo, co ještě jsem cítil. A to, že jsem chtěl co nejrychleji na plac a zase vyhrát."

Aktuálně třetí celek tabulky, pro něhož je ve zbytku sezóny klíčové současné postavení udržet za každou cenu, stále nebude mít k dispozici Abela Ruize a Tormenu, kteří se zotavují po zranění, naopak zpět po disciplinárním trestu již bude Raúl. "Náš protivník má skvělý tým. Bude hrát pod menším tlakem, od něj se tolik neočekává," pokračoval kouč Bragy.

Ten přiznal, že pro jeho mužstvo nebylo vůbec snadné vrátit se k fotbalu po téměř čtvrtletní odmlce. "Nedokázali jsme se úplně dobře připravit na zápasy," prozrazoval. "Chvilku trvalo, než jsme začali trénovat společně. Mančafty, které tvoří hru, mají potíže, protože určitou dobu trvá, než se do toho znovu dostanou. Nevymlouváme se, chceme najít řešení," sliboval.

Domácím bude zřejmě chybět Rafael Defendi, jenž byl nedávno znovu pozitivně testován na COVID-19, a do hry by se tak kvůli této skutečnosti neměl podívat. Pět žlutých karet stihl nasbírat Pedro Goncalves a vyfasoval tak automatickou stopku. A Fábio Martins, kmenový hráč Bragy, jenž působí ve Famalicau na hostování, nebude moci rovněž nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.79 - 3.59 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Boavista FC - Vitória FC Setúbal  (čtvrtek 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 2.89 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - CD Tondela  (čtvrtek 22:15)
Kádr Sportingu si v utrápené sezóně zvyká již na třetího kouče, a pod vedením trenérské komety Rubéna Amorima usilovně bojuje alespoň o třetí místo v ligové tabulce. Proti jeho cílům a úmyslům bude tentokrát stát Tondela, které chybí pouze krůček k zachování ligové příslušnosti i pro příští rok.

Přestože herní projev Lvů v minulém kole výrazně zaostával za ideální představou, díky poctivému defenzivnímu výkonu zvítězil v minulém kole Sporting nad o záchranu bojujícím Paçosem Ferreira 1:0 a bodově se dotáhl na po pauze trápící se Bragu.

Proti Tondele jsou domácí jednoznačnými favority a na domácí půdě se od Sportingu očekává tříbodový zisk. "Očekávám organizovaný tým s kvalitní hrou na venkovních hřištích. Budou čekat v organizovaném bloku na naši chybu. To je to, proti čemu jsme v průběhu týdne trénovali a jsme na to připraveni," oznámil Rubén Amorim.

Pětatřicetiletý trenér bude v duelu postrádat zraněné argentinské trio Acuňa, Battaglia, Vietto a na hřiště se nepodívá také obránce Mathieu, který se zotavuje ze zranění třísel. Z vážného zranění se stále dostává i Luiz Phellype.

Tondela má před zápasem mnoho výhod a důvodu k úsměvům. Do obnovené sezóny vstoupila impozantně právě v Lisabonu, kde vybojovala bezbrankovou remízu na hřišti Benficy. V dalším kole zase dokázala porazit beznadějně poslední Aves a vzdálila se ohrožení sestupu. Proti Sportingu navíc mají svěřenci trenéra Gonzáleze výbornou bilanci. V posledních třech zápasech dokázal Sporting proti Tondele získat pouhý jeden bod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.85 - 6.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - CF Os Belenenses  (středa 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 2.99 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rio Ave FC - SL Benfica  (středa 22:15)
Výsledky Benficy v restartované pasáži sezóny nepřipomínají ani náhodou někoho, kdo se má vehementně rvát o ligový titul. Už před koronavirovou krizí nebyla v nikterak optimální pohodě, evidentně se do ní ale nijak nedostala ani po dlouhé přestávce. Po dvou remízách nyní bude hledat toužebnou cestu za třemi body na hřišti vždy nepříjemného Rio Ave.

Hosté přitom měli poměrně slušný prostor na to, aby se po nucené tříměsíční pauze patřičně rozehráli. Stáli proti nim protivníci, kteří jen soupeří v dolní polovině průběžného pořadí o holé přežití. Na řadu nejprve přišlo první nečekané zaváhání, a to proti Tondele. A pak nedokázali urvat vítězství v Portimau, přestože vedli po prvním dějství o dvě branky.

Mají v podstatě jen velkou kliku, že ani jeho největšímu rivalovi v pranici o první místo z Porta se rovněž nedaří. A můžou tak využít jeho výrazného zkratu na půdě posledního Avesu, kde v úterý Dragoes pouze plichtili. "My chceme navázat na výkon z první půle, jaký jsme předvedli proti Portimonense," burcoval svůj tým hostující stratég Bruno Lage.

Jeho svěřenci bezpochyby budou mít velkou motivaci dostat se v tabulce na stejnou úroveň vedoucího Porta. K tomu ale bezpodmínečně potřebují zvítězit. "Čeká nás velmi konkurenceschopný sok, co letos prožívá dobrou sezónu, ať už co se týče současného postavení, nebo kvalitou hry, jakou předvádí," varoval před podceněním Bruno Lage.

Zatím na hřišti, možná trochu překvapivě, nedostal žádný prostor hostující záložník Andreas Samaris. Tentokráte by se ale v sestavě již mohl objevit. "Vždy je to otázka výběru," podotýkal lisabonský lodivod. "Nemůžete se dívat jen na konkrétní hráče. Děláme vše pro to, aby v kabině byla pozitivní atmosféra, aby se šířila mezi všechny z nás," ujišťoval.

Benfica si musí co nejrychleji zvyknout hlavně na absenci Alexe Grimalda, jenž si nedávno poranil kolenní vazy, a přijde tak o zbytek celého tohoto ročníku. Alespoň se u španělského obránce po podrobnějším vyšetření nepotvrdily nejhorší obavy z přetrženého předního zkříženého vazu. Fit jinak na straně As Águias není ještě jiný muž defenzívy Jardel.

Rio Ave si v uplynulých dvou kolech vedlo na půl. Nejprve podlehlo Pacosu Ferreira, následně však skolilo Moreirense. Mužstvo z Vila do Conde bojuje letos o účast v Evropské lize pro příští ročník, tuhle metu nemá nikterak daleko. Po suspendaci se může na trávník vrátit Matheus Reis, jediným absentujícím je pak dlouhodobě zraněný Nikola Jambor.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.72 - 3.77 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Santa Clara - Portimonense SC  (úterý 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.03 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Aves - FC Porto  (úterý 22:15)
Porto se po dvou letech touží vrátit zpět na portugalský trůn a stejně jako v uplynulém ročníku o něj bojuje s lisabonskou Benficou. Ta v předchozích čtyřech ligových duelech ani jednou nevyhrála a kvůli tomu je druhá o dva body právě za Portem. Domácí celek teď bude plnit úlohu jasného favorita na půdě Avesu, jenž je beznadějně poslední s pouhými třinácti body na kontě a za šestnáctou Ferreirou zaostává o propastných dvanáct bodů.

Aves působí v nejvyšší soutěži třetím rokem v řadě, ovšem nyní by se jeho záchrana rovnala zázraku. Z tříbodového zisku se naposledy radoval před více než čtyřmi měsíci, kdy v 19. kole uspěl na půdě Marítima (2:1). Od té doby jednou remizoval a hned šestkrát prohrál, v předchozích pěti případech podlehl svým protivníkům vždy o dvě branky. Naposledy nestačil na konkurenční Tondelu (0:2), předtím stejným poměrem podlehl Belenenses.

Ani Porto není po koronavirové pauze zrovna v optimální pohodě a ve zbývajících osmi kolech ho ještě čeká pořádný kus práce. "Samozřejmě přestávka ovlivnila téměř všechny týmy na předních příčkách, o čemž svědčí současné výsledky. Za nás musím říct, že se postupně rozehráváme a ztracenou formu chceme brzy najít. Minulá výhra nad Marítimem nám může pomoci," reaguje kouč Sérgio Conceição na těsný úspěch v poměru 1:0.

Conceição, který bude v tomto duelu postrádat zraněného Ivána Marcana, Nakajimu (osobní důvody) a pravděpodobně i Tellese, nechce soupeře v žádném případě podcenit. "Zápasy prvního s posledním jsou zrádné, protože favorit je pevně přesvědčen o svém vítězství. Nicméně už několikrát se ukázalo, že je to velký omyl. Do utkání potřebujeme vstoupit s maximálním nasazením, rozhodně nemáme nic v kapse."

Domácí nenasadí Ricarda Mangase, jenž bude odpykávat trest za vyloučení v Tondele. Aves má v této sezóně obrovské problémy při defenzivní činnosti. V šestadvaceti střetnutích totiž inkasoval hned jednapadesátkrát, což je suverénně nejvíce ze všech osmnácti účastníků. Na úterního soupeře se mu navíc dlouhodobě nedaří, od roku 2000 s ním prohrál dokonce desetkrát z jedenácti vzájemných soubojů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 21.00 - 8.09 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CS Marítimo - Gil Vicente FC  (pondělí 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 2.95 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto26203352:1863
2.SL Benfica26194354:1661
3.SC Braga26144843:3046
4.Sporting CP26144840:2846
5.FC Famalicão26127743:4243
6.Rio Ave FC26118735:2641
7.Vitória SC Guimarães26109743:2839
8.CD Santa Clara26971024:3034
9.Moreirense FC2689935:3333
10.Boavista FC26881020:2432
11.Gil Vicente FC26791026:3330
12.Vitória FC Setúbal26612820:3030
13.CF Os Belenenses26861222:3930
14.CD Tondela26781122:3029
15.CS Marítimo265101123:3425
16.Paços Ferreira26741521:3725
17.Portimonense SC263111219:3620
18.CD Aves26412123:5113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele