Primeira Liga - preview 25. kola

03.06.2020, 11:59, aktualizováno 06.06.2020, 08:23
Previews
Předposledním zápasem pokračuje pětadvacáté kolo portugalské nejvyšší soutěže. Boavistě se před přerušením nedařilo a ze čtyřech zápasů získala jen jeden bod, formu naopak mělo Moreirense, které by rádo nevázalo na sérii šesti duelů bez porážky...
Rio Ave FC - Paços Ferreira  (neděle 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.47 - 5.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - Moreirense FC  (sobota 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 2.98 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - SC Braga  (pátek 20:00)
Bragu čeká ve zbytku sezóny bezpochyby nelehký úkol, a to udržet aspoň současnou třetí příčku v tabulce. Zároveň by mohla ještě čistě teoreticky zaútočit na vedoucí Benficu a druhé Porto, pokud by zahájila nějaký velký trhák. Jejím hlavním cílem proti Santa Claře ale určitě bude využít čtvrtečního zaváhání Sportingu, aby od něj ještě více poodskočila.

Aktuální náskok Os Arcebispos na lisabonský celek činí tři body, bude tedy pro ně v nynějším případě velkým lákadlem zvítězit, aby ho navýšili na dvojnásobek. V kontextu prvních zápasů jiných portugalských favoritů jde však stěží odhadnout, s jakou formou se po koronavirové pauze v současné chvílí potýkají. Nevyhrálo totiž na úvod Porto, Benfica i Sporting.

Na tomhle faktu ale nic nemění, že svěřenci trenéra Custódia jsou na papíře určitě silnějším celkem než jejich protivník. "Kluci se cítí dobře. Mají sebevědomí, jsou ambiciózní, prahnou po soutěžení," ujišťoval sedmatřicetiletý Portugalec. "Chceme prezentovat takový fotbal, který bude založený na ofenzívě. To je to, co chci za každou cenu," pokračoval.

Za normálních okolností by Santa Clara sehrála tenhle mač na svém azorském Estádio de Sao Miguel v Pontě Delgadě, kvůli epidemickým opatřením se však nakonec bude hrát v lisabonské oblasti Oeiras. Vznikla tedy díky této skutečnosti bizarní situace. Ačkoli Os Acoreanos mají hrát doma, dle kilometrů cestovali k utkání ještě dál než Braga.

Mimochodem až do konce tohoto ročníku ostrovní klub bude působit právě v Lisabonu. A právě zde, na neutrálním hřišti, bude muset ještě udělat některé poslední krůčky k definitivní záchraně. "Nemyslím si, že je to nějaká výhoda. Je to trochu zvláštní případ, obzvláště v téhle době," uvedl Custódio. "Je jen na nás, abychom interpretovali svůj plán," mínil.

V posledních třech zápasech před pandemií se mužstvu trenéra Joaa Henriquese ne úplně dobře dařilo, získalo totiž jen jeden bod. Přestávka tak v podstatě přišla vhod, přece jenom nebyli domácí asi v úplně dobrém rozpoložení. "Víme moc dobře, co musíme udělat. Více než na kvality soupeře se musíme soustředit na naše ambice a poslání," vyzýval Custódio.

Ten mimochodem není v pozici hlavního kouče Bragy nikterak dlouho. Poté, co se udála březnová trenérská rošáda v podobě odchodu Rúbena Amorima do Sportingu, stihl odvést jen duel proti Portimonense, než se soutěž přerušila. "Aspoň jsem měl možnost se s týmem více poznat. Pracovali jsme společně na zlepšení konkrétních aspektů," prozrazoval.

Santa Clara by měla nastoupit v plné palbě, neměla by mít na marodce vůbec nikoho, přičemž i obecné testování na COVID-19 údajně nezjistilo žádného nakaženého. Akorát že hrát nebude dle smluvních podmínek Guilherme Schettine, který po sezóně zamíří právě do Bragy. Ta se naopak bude muset vypořádat s absencemi zraněného Abela Ruize a Tormeny.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.79 - 4.15 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CD Aves - CF Os Belenenses  (pátek 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.92 - 3.11 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CS Marítimo - Vitória FC Setúbal  (čtvrtek 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.10 - 4.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - CD Tondela  (čtvrtek 20:15)
Portugalská nejvyšší soutěž se po necelé tříměsíční přestávce způsobené epidemií koronaviru dostává do neobvyklého kolotoče, neboť se následujících šest týdnů bude hrát téměř každý den. Všichni se určitě těší na napínavý souboj o titul, ve kterém se spolu utkají Porto a Benfica. Na lisabonský celek čeká obnovená premiéra proti Tondele a bude považován za jasného favorita, mezi oběma výběry je totiž rozdíl propastných čtyřiatřiceti bodů.

Domácí tým letos působil v Evropské lize a mezi šestnáctku nejlepších se nedostal, když vypadl s ukrajinským Šachtarem (1:2 a 3:3). Do konce sezóny se kromě mistrovského titulu pokusí získat ještě jednu trofej a to v národním poháru, ve finále se utká právě s největším konkurentem z Porta. Na kontě má devětapadesát bodů a za Portem zaostává o jediný bod, před třetí Bragou zatím drží dostatečný třináctibodový odstup.

Svěřenci trenéra Bruna Lageho prohráli v letošním ročníku nejvyšší portugalské soutěže jen třikrát, nicméně těsně před neočekávanou pauzou se jim příliš nedařilo. Po šestnácti výhrách v řadě za sebou dosáhli na tříbodový zisk jen jednou, jinak nestačili na Porto (2:3) s Bragou (0:1), další nečekané ztráty zaznamenali s Moreirense a Setúbalem (v obou případech 1:1.). To Tondela má naprosto odlišné starosti.

V tuto chvíli je až čtrnáctá s pětadvaceti body a před sedmnáctým Portimonense je o nicotných šest bodů. Na nadcházejícího rivala se jí navíc příliš nedaří, v posledních deseti případech s ním devětkrát prohrála a pouze jednou zvítězila. Momentálně ho neobrala o body třikrát v řadě, na podzim musela skousnout těsný neúspěch v poměru 0:1. Celkově v portugalské lize nevyhrála pětkrát za sebou.

Hosté se musejí obejít bez Maročana Moufiho (poranění nohy). Lage nenasadí Tavarese, jenž má pozitivní test na koronavirus a je nucen zůstat v karanténě. "Důležité je, abychom protivníka nepodcenili, přeci jen se vracíme po dlouhé době a zápasová praxe může chybět. Je potřeba nepanikařit, i když průběh utkání nebude zrovna nejpříznivější. Jestliže však chceme ligu vyhrát, tak si nemůžeme dovolit zaváhat," řekl s opatrností v hlase čtyřiačtyřicetiletý kouč Benficy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.71 - 17.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vitória SC Guimarães - Sporting CP  (čtvrtek 22:15)
Sporting letos neprožívá jednu ze svých nejlepších sezón. A reálně nyní bude soupeřit o třetí příčku spolu s Bragou, přičemž v žádném případě nemá pojištěné ani své aktuální čtvrté místo. Po koronavirové pauze zavítá na půdu Guimaraese, který je pro něj jedním z hlavních konkurentů v boji o přední pozice. Oba celky dělí v tabulce pouhých pět bodů.

Hodně bídné vystoupení v domácím superpoháru, brzké vypadnutí z Taca de Portugal, relativně slušná účast v semifinále Taca da Liga, zpackané play-off Evropské ligy, z níž už je lisabonský celek venku. To jsou zatím dosavadní výsledky lisabonského celku, které tak trochu odpovídají i dění v Lize NOS. Současné postavení není nijak slávyhodné.

V restartované soutěži se tak po dlouhé přestávce pokusí ještě napravit, co se v průběhu podzimu a části jara nepovedlo. A dostat se tak alespoň před Bragu, neboť vedoucí Porto a Benfica jsou v tuhle chvíli na míle vzdáleny. "Byly to bezpochyby atypické tři měsíce," říkal hostující lodivod Rúben Amorim, který do klubu přišel teprve zkraje letošního března.

Vedení se v průběhu probíhajícího ročníku rozhodlo už potřetí změnit trenéra, týmu se totiž nevedlo jak pod vedením Marcela Keizera, tak pod patronátem Silase. A investovalo nemalé peníze do příchodu teprve pětatřicetiletého bývalého portugalského reprezentanta, jenž do té chvíle působil v Braze. Jeho působení ovšem zastavila celosvětová pandemie.

Stihl odkoučovat jen zápas s CD Aves, než se liga přerušila. "Pauza mi dala čas seznámit se s klubem. S některými konkrétními hráči jsem mohl na určitých věcech zapracovat. Hlavně s těmi, kteří potřebují rychlejší adaptaci, než jsme očekávali," uvedl Rúben Amorim. "Jsem nadšený z toho, že už se hraje. Týmy se rozvíjí díky zápasům, nejen díky tréninkům."

Očekává se, že Sporting zvolí rozestavení 3-4-3, obdobně jako tomu bylo v posledním klání před epidemií. Akorát že hrát nebude Wendel, jenž se zranil během přípravy. "Potřebujeme v následujících týdnech zjistit, jak na tom jsme," podotkl lisabonský stratég. "Bylo dobré, že jsme věděli, kdy se soutěž znovu zahájí. Vše bylo díky tomu jednodušší," zakončil.

Vitória nemá daleko pátou příčku, a tudíž kvalifikaci do Evropské ligy pro příští sezónu. Její poslední rezultáty vykazovaly slušná čísla, v minulých pěti utkáních hned čtyřikrát zvítězila. Lauf tedy setnul v poměrně nevhodnou dobu koronavirus. "Přerušení mohlo v Guimaraesi situaci změnit. Opravdu byl ve skvělé kondici," připomínal Rúben Amorim.

Je otázkou, jakou sestavu domácí trenér Ivo Vieira nakonec vybere. Údajně jsou tři jeho hráči nakažení virem COVID-19, do toho bude chybět suspendovaný Falaye Sacko a možná i lehce zraněný Pedro Henrique. "Vitória je týmem dobrých hráčů. A má skvělého trenéra. Myslím, že pro moje mužstvo bude tohle měření sil zajímavým testem," dodal Rúben Amorim.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.33 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portimonense SC - Gil Vicente FC  (středa 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.06 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Famalicão - FC Porto  (středa 22:15)
Také portugalská nejvyšší soutěž se připojila k hrstce zemí, která obnovila svou činnost po koronavirové pauze. Hned druhý zápas v pořadí nabídne měření sil vedoucího Porta a letošního překvapení z Vila Nova de Famalicao. Domácí pořád můžou vybojovat senzační účast v evropských pohárech na příští sezónu, čeká je ovšem velmi těžký úkol.

Hosté jsou totiž jakožto lídr tabulky samozřejmě pasováni do role jasného favorita. Pokud se třetí Braga, případně čtvrtý Sporting, nenadechnou k nějaké dechberoucí sérii vítězství, o titulu v Primeira Lize se rozhodne mezi Portem a lisabonskou Benficou. Zatím jsou na tom o něco lépe svěřenci trenéra Sérgia Conceica. Tedy přesněji řečeno o jeden jediný bod.

Jestli se i po tomto kole chtějí nacházet na prvním místě průběžného pořadí, s jistotou musejí zvítězit, aby se nemuseli ohlížet na čtvrteční výsledek Benficy proti Tondele. "S velkým potěšením jsem zde v tiskové místnosti po prakticky třech měsících. I když mám někdy jiné názory než vy," těšil se i na mnohdy nepopulární sezení s novináři portský stratég.

Období před delší přestávkou přineslo Portu hned několik a trochu i nečekaných zklamání. Padlo nejen v lednovém finále Taca da Liga proti Braze, daleko hůře asi skousávala brzké srpnové vyřazení z předkola Ligy mistrů a následné nevalné působení v Evropské lize, které zakončilo dvěma porážkami v play-off proti jednoznačně úspěšnějšímu Leverkusenu.

Alespoň se bude moci soustředit plně na ligové dění a na bitvu o prvenství. A Sérgio Conceicao ujišťoval, že jeho mužstvo je na restart mistrovských utkání plně připraveno. "My se nikdy nezastavili," říkal. "Neodjeli jsme na dovolenou, tvrdě jsme pracovali. Máme touhu dokázat na hřišti, že jsme nejlepší. Chceme titul, pro nás je velmi důležitý," dodal.

Dragoes budou postrádat Alexe Tellese, jemuž se nakumulovaly žluté karty, k dispozici pak nebude ani Šoja Nakadžima a ošklivé zranění během příprav si před několika dny přivodil Iván Marcano, jenž si na tréninku přetrhl přední zkřížený vaz v koleni, musel na operaci a rekonvalescence se počítá až na půl roku. "Mrzí mě to," hlesl smutně Sérgio Conceicao.

Famalicao mělo snový start do tohoto ročníku, dokonce se pohybovalo v nejvyšších patrech, pak ovšem jeho výsledky měly klesající tendenci. Reálně ovšem stále může usilovat o pátou pozici, která zaručuje účast v Evropské lize na další sezónu. "Pro mě je náš soupeř velkým překvapením, který má hodně kvality. Musíme být obezřetní," varoval portský kouč.

Vaná, to by měla být jediná absence na straně domácích, v klubu je totiž na hostování právě z Porta a to neumožní start v tomto vzájemném mači. Mezi tři tyče se tak na devadesát devět procent vecpe Rafael Defendi. "Čeká nás nový svět, bezpečnostní standardy pro každého. Fotbal není výjimkou, musíme být všichni zodpovědní," zakončil Sérgio Conceicao.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.67 - 4.57 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto24193250:1660
2.SL Benfica24192352:1459
3.SC Braga24144641:2646
4.Sporting CP24133837:2642
5.Rio Ave FC24108632:2338
6.Vitória SC Guimarães24107740:2537
7.FC Famalicão24107738:4037
8.Moreirense FC2479834:3230
9.Gil Vicente FC2479825:2930
10.CD Santa Clara24861019:2630
11.Boavista FC2478919:2329
12.Vitória FC Setúbal24610817:2728
13.CF Os Belenenses24751219:3826
14.CD Tondela24671120:3025
15.CS Marítimo24591022:3224
16.Paços Ferreira24641418:3422
17.Portimonense SC242101216:3416
18.CD Aves24411923:4713

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Benfica

konečne!!

malá zaujímavosť. V FC Porto budú voľby a ak vyhrá znova Pinto da Costa tak športovým riaditeľom sa stane súčasný prezident Famalicâa.. keby to spravila Benfica tak FCP z toho spravia obrovský škandál..

Reagovat
Juan Román Riquelme

Ked niekto vyslovi slovo Porto, asi sa ti urobi na riti velky vred, ze? Inak si neviem vysvetlit tie komentare na stranu Porta

Reagovat
Benfica

prečo? Porto je inak hodne pekné mesto.. ide akurát o to, že FCP si posledné roky robilo celkom slušnú anti-Benfica propagandu o tom ako Benfica všetko ovláda.. všetky inštitúcie spojené s futbalom a dokonca aj parlament.. len to je v tom..

Reagovat
Juan Román Riquelme

Mas pravdu, Porto je pekne. Ale nemam pocit, ze by rivalita Porto Benfica bola nejaka extra velka

Reagovat
Benfica

posledné 3 roky sa to vyhrocuje cez Porto Canal.. neustále Martins vo svojej relácii nejako napadá Benficu.. pred pár rokmi si FCP najali hackera, aby ukradol Benfice nejaké maily.. on ich potom zverejňoval v relácii (niečo na štýl treema na Slovensku) akurát tie maily nič nedokazovali a boli ešte aj upravované.. výsledok dnes je vlastne ten, že Porto má Benfice všetky materiály vrátiť a poslať 2 milióny eur ako odškodné.. a to je jeden z viacerých momentov..

Reagovat
Juan Román Riquelme

Aha, zaujimave

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele