Primeira Liga - preview 20. kola

19.02.2021, 09:19, aktualizováno 22.02.2021, 08:57
Previews
Mehdi Taremi (© AFP)
Sporting míří za ziskem titulu a tlak na konkurenty vytvořil i díky poslední výhře nad Portimonense. S odpovědí nyní potřebuje přispěchat FC Porto, to hraje na půdě posledního Marítima a jeho manko na vedoucí pozici činí už třináct bodů...
CS Marítimo - FC Porto  (pondělí 20:00)
Už tři zápasy čekají fotbalisté FC Porto v domácí ligové soutěži na tříbodový zisk a tuto nelichotivou sérii budou chtít prolomit na Madeiře proti Marítimu. K tomu by jim měla pomoct i morální vzpruha v podobě výhry v osmifinále Ligy mistrů nad Juventusem.

Byla to ve středu v Portu velká sláva. Na Estádio do Dragão nastoupil v rámci osmifinále Ligy mistrů slavný Juventus v čele s největší hvězdou portugalského fotbalu Cristianem Ronaldem a odjel s nepořízenou. Draci se dokázali s rolí outsidera popasovat dokonale a svého soupeře porazili po soustředěném výkonu 2:1.

Výhra to byla o to překvapivější a důležitější vzhledem k formě obhájců ligového titulu. Svěřenci Sérgia Conceiçãa totiž v posledních třech ligových utkání zaznamenali tři remízy - 0:0 na půdě Belenenses, 2:2 v Braze a hlavně 2:2 v městském derby s Boavistou, ve kterém derby nezvítězilo po šesti a půl letech. K remízové sérii se navíc přidalo ještě jedno pohárové utkání s Bragou, které skončilo 1:1.

Portu i přes boj na více frontách hraje v nadcházejících týdnech do karet los, a tak Conceição, pokud se nepřihodí něco neočekávané, nebude tolik rotovat sestavou jako v předcházejících utkáních. Tomu napomáhá i fakt, že má k dispozici takřka kompletní kádr. Mimo hru zůstávají jenom dlouhodobě zranění Marcano a Mbaye.

Nikdo se teď navíc nejeví jako snazší soupeř na restart jako Marítimo. Ostrovní klub se trápí většinu sezóny, ale v novém roce je jeho forma opravdu žalostná, a v tomto kole se propadl až na nejnižší příčku ligové tabulky. V letošních osmi ligových kolech pravidelný prvoligový účastník šestkrát prohrál a zaznamenal jednu remízu a výhru.

Jedinou statistikou hrající do karet domácího outsidera je jeho letošní solidní bilance proti favoritům. V osmifinále domácího poháru svěřenci Miltona Mendese uštědřili jedinou prohru v domácích soutěžích v této sezóně Sportingu a dobré vzpomínky na něj nemá ani Porto. To ve třetím kole na domácím stadiónu podlehlo Marítimu ještě pod vedením trenéra Vidigala 2:3.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.89 - 5.29 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rio Ave FC - FC Famalicão  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.17 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - Vitória SC Guimarães  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.99 - 3.08 - 2.59
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Braga - CD Tondela  (neděle 19:00)
Braga ve čtvrtek neprožila úspěšný zápas v prvním kole play-off Evropské ligy proti AS Řím a bude mít v odvetě co dělat, aby dohnala dvoubrankové manko a pokusila se ještě postoupit. V Primeira Lize si určitě bude chtít spravit chuť proti Tondele, pohybující se nyní ve středu tabulky, a pakliže hodlá udržet třetí příčku bez ohledu na výsledek Benficy, musí zvítězit.

Domácí stratég Carlos Carvalhal si moc dobře uvědomoval, že jeho mužstvo proti italskému protivníkovi neuzmulo pozitivní rezultát. Přitom v posledních utkáních na portugalské scéně vykazovalo velmi slušnou formu. Před bitvou s Giallorossi neprohrálo sedmkrát za sebou, pětkrát zvítězilo, dvakrát přitom remizovalo s Portem, letošním účastníkem Ligy mistrů.

I generálka na Evropskou ligu se Braze vydařila, venku v relativně pohodovém tempu skolila Santa Claru. Nejtěsnější možné vítězství znamenalo posun na třetí pozici v průběžném pořadí i proto, že Benfica neuzmula tři body na půdě Moreirense. A zároveň se Os Arcebispos notně přiblížili druhému Portu, konkrétně na rozdíl jednoho bodu, protože to neporazilo Boavistu.

Nově domácím bude chybět vykartovaný Sequeira, mimo hru zůstávají Rui Fonte i Moura, v nedávných dobách ošklivě zranění David Carmo a Iuri Medeiros a též stále neuzdravený André Castro. "Na hřišti jsme viděli dva skvělé týmy, výjimkou byli jenom rozhodčí. Ti podali špatný výkon," nepáral se s hodnocením klání v evropských pohárech lodivod Bragy.

Proti Tondele, vedené koučem Pakem Ayestaránem, jenž by měl mít k dispozici kompletní kádr, tedy možná až na Yohana Tavarese, přijímá Braga roli jasného favorita. "Sice jsme proti AS Řím brzy inkasovali, ale reagovali jsme dobře. Ani v oslabení jsme se nevzdávali. Dělali jsme to, co jsme dělat měli. Až na obdržené góly jsme byli fantastičtí," říkal Carlos Carvalhal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.90 - 7.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Farense - SL Benfica  (neděle 21:15)
Lisabonská Benfica rozhodně nezažívá nejúspěšnější období své historie, nicméně v tuto chvíli má stále dostatek času nepříliš povedenou sezónu zachránit. V tabulce portugalské nejvyšší soutěže ji patří až čtvrté místo s osmatřiceti body a za městským rivalem Sportingem zaostává již o propastných třináct bodů, což ve zbývajícím průběhu nebude vůbec jednoduché stáhnout. Nyní se pokusí naplnit úlohu jasného favorita proti Farense.

Domácí celek se letos vrátil mezi portugalskou smetánku po dlouhých devatenácti letech a jeho úkol je jediný - záchrana. K tomuto cíli nemá úplně daleko, krátce po polovině odehrané soutěže mu patří šestnáctá barážová pozice se sedmnácti body. Nicméně poslední dobou se přeci jen zvedá. Nejprve si překvapivě odvezlo všechny tři body z Funchalu po výhře 3:2 nad Nacionalem, před týdnem získalo cenný bod na půdě Vitórie Guimarães (2:2).

Favorizovaní hosté vyhráli na ligové scéně jen jednou z předchozích šesti zápasů. Porazit dokázali poslední Famalicão (2:0), jinak remizovali s Portem, Nacionalem, Vitórií i před týdnem s Moreirense a smolnou pohru utrpěli se Sportingem (0:1). Ve čtvrtek se představili v úvodním varovacím kole Evropské ligy proti londýnskému Arsenalu a udrželi si šanci na postup do osmifinále, neboť uhráli nerozhodný výsledek 1:1.

Šestašedesátiletý trenér SL Jorge Jesus znovu očekává náročný duel. "Na odpočinek není čas, neustále se musíme připravovat na další zápas, ale rozhodně si nebudeme stěžovat a s náročným programem se musíme vypořádat jako každý jiný tým. Náš soupeř má od začátku února nového trenéra a na jeho výsledcích je to znát, proto musíme hrát maximálně zodpovědně bez výrazných chyb," řekl Jesus s opatrností v hlase.

Ten proti Arsenalu sáhl k netradičnímu rozestavení 3-5-1-1, ovšem momentálně se dá předpokládat, že se vrátí k nejčastějšímu hernímu systému 4-4-2. "Taktiku samozřejmě neprozradím, ale pokusím se, aby byla úspěšná," dodal Jesus s úsměvem pro klubové stránky. Tomu opět scházejí Jardel s Almeidou, SC nebude mít k dispozici zraněného Martinse, vykartované duo Pinto - Nunes a zřejmě ani Isidora s Tavaresem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.89 - 5.03 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CF Os Belenenses - CD Nacional  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.14 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Gil Vicente FC - CD Santa Clara  (sobota 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.02 - 3.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Portimonense SC  (sobota 21:30)
Lisabonský Sporting pokračuje ve skvělých výsledcích i poté, co se sezona přehoupla do druhé poloviny, a s každým kolem navyšuje nebo udržuje svůj náskok na čele ligy. To se mu může povést i v nadcházejícím kole, kdy na vlastní stadiónu přivítá o udržení bojující Portimonense.

V polovině ledna Sporting čelil první a doposud poslední malé krizi v celé probíhající sezóně. Vypadl v osmifinále poháru s Marítimem, a následně v lize pouze remizoval s Rio Ave. Dva nevyhrané zápasy v řadě ale byly pro Amorimovu družinu dostatečným varováním.

Sporting se totiž dokázal nastartovat na Final four Ligového poháru, které ovládl, a od té doby všechny zápasy včetně derby s Benficou vyhrál. Naposledy se mu podařilo utnout dlouhou sérii neporazitelnosti Pacosu Ferreira, který díky brankám Mária a Palhinhy porazil 2:0.

Domácí jsou jediným týmem v čele ligy, který již nehraje žádnou jinou soutěž než ligovou. To připomíná asi nejtrpčí část jinak skvělé sezóny, Lvi vypadli z evropských pohárů již v předkole, a tak pohárové zápolení Porta, Bragy a Benficy v jarních vyřazovacích bojích pozorují pouze v televizi.

Ačkoliv tento fakt bezpochyby všechny na Estádio José Alvalade mrzí, je zároveň nespornou výhodou v ligových bojích. Amorim měl se svými svěřenci celý týden na přípravu na dalšího soupeře a s podobným harmonogramem může počítat až do konce sezóny. K této přípravě měl navíc k dispozici kompletní kádr, neboť Sporting nehlásí žádná zranění.

Portimonense se stejně jako v minulé sezóně trápí a pohybuje se ve spodních patrech ligové tabulky. V loňské sezóně zachránil klub mezi portugalskou elitou jenom řízený sestup Vitórie Setúbal, letos je situace zejména díky výkonům v posledních měsících příznivější. Klub z jižního pobřeží Portugalska se nachází na dvanáctém místě, což rozhodně patří mezi lepší umístění v letošní sezóně, ale i tak má na poslední Famalicao náskok pouhých čtyř bodů.

V únoru také Portimonense vyvolalo zájem širší fotbalové veřejnosti angažování Keisukeho Hondy, příchod japonského internacionála ale nesplňoval regule soutěže a klub s Hondou rozvázal spolupráci.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.10 - 7.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - Moreirense FC  (pátek 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.18 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP19163040:1051
2.FC Porto19125243:2141
3.SC Braga19131533:1840
4.SL Benfica19115333:1738
5.Paços Ferreira19105426:1635
6.Vitória SC Guimarães1995524:1932
7.CD Santa Clara1974820:2225
8.Moreirense FC1967618:2325
9.Rio Ave FC1957716:2222
10.CD Nacional1956818:2421
11.CD Tondela19631019:3021
12.Portimonense SC19541018:2419
13.CF Os Belenenses193979:1518
14.SC Farense19451022:2917
15.CS Marítimo19521218:2817
16.Gil Vicente FC19441115:2616
17.Boavista FC1929819:3215
18.FC Famalicão19361017:3215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je to blízko!

Reagovat
Pharrell

to už vyhrajete v klidu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele