Primeira Liga - preview 2. kola

25.09.2020, 08:58, aktualizováno 28.09.2020, 08:37
Previews
Famalicão loni bojovalo o poháry, novou sezonu začalo debaklem od Benfiky a ten se nyní pokusí odčinit na půdě Belenenses. Tomu se vstup do soutěže naopak povedl, když vyhrál na hřišti Vitórie SC Guimarães...
CF Os Belenenses - FC Famalicão  (pondělí 20:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.24 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Farense - CD Nacional  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.22 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - Portimonense SC  (neděle 17:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.14 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paços Ferreira - Sporting CP  (neděle 19:30)
Doba pandemie koronaviru citelně zasáhla také lisabonský klub Sporting. I proto, že jeho duel prvního kola s Gil Vicente byl odložený, vstoupí do nové sezóny Ligy NOS až nynějším soubojem na půdě Paçosu de Ferreira. Za normálních okolností by hosté byli asi jasnými favority, jenomže teď je vůbec otázkou, kdo nakonec "Lvům" nastoupí do základní sestavy.

Devatenáctiletí Goncalo Inácio a Rodrigo Fernandes, Nuno Santos, Luís Maximiano, Renan Ribeiro, Pedro Goncalves a Cristian Borja, ti všichni se ocitli kvůli pozitivním testům na nemoc COVID-19 v karanténě. Jen stěží odhadovat, kdo z nich se stačí dát zdravotně do kupy, přičemž hrát nebudou jistojistě ani zranění Eduardo Quaresma a Joao Palhinha.

Sporting opravdu nečekala vůbec jednoduchá úvodní zkouška schopností a dovedností. Odstartoval své působení totiž rovnou v předkole Evropské ligy proti Aberdeenu. Přitom nemohl hrát ani náhodou v plné sestavě, přítomný nemohl být nakažený trenér Rúben Amorim. Svou práci přímo na lavičce tak nakonec musel odvést jeho asistent Emanuel Ferro.

Byl to poměrně hektický zápas, nakonec ho ale domácí zvládli a vyhráli tím nejtěsnějším možným způsobem. "Rúben Amorim neměl mít důvod být nervózní," prozrazoval Emanuel Ferro. "On se na úspěchu hodně podílel. Jako vůdce přispěl úplně všemu. Vážně nám pomohl. A především byl velmi spokojený s mimořádným výkonem celého mužstva," pokračoval.

Celek z portského předměstí by bezpochyby mohl využít mnohačetných absencí svého protivníka. Přestože mu v uplynulých osmi případech napříč všemi soutěžemi hned osmkrát v řadě podlehl, právě nyní má šanci negativní sérii přerušit. Je každopádně asi potřeba předvést o něco lepší výkon, než jakým se prezentoval v prvním mači proti Portimonense.

Ani Paços de Ferreira ovšem nebude moci vyrukovat s nejsilnějším složením. Jorge Silva, David Sualehe a nově také Lucas Silva jsou zranění a jejich start proti Sportingu je spíše vyloučený. "Nebyl jsem po poslední remíze zklamaný. Takový je fotbal," hodnotil plichtu z minulého víkendu domácí kouč Pepa. "Bylo to měření sil dvou týmů, které tvrdě bojovaly."

Tentokráte čeká Os Castores určitě těžší kalibr. Za jakýkoli bodový zisk by se rozhodně nezlobili, i když soupeř může dorazit na Estádio da Mata Real značně oslaben a může být ve finále i k poražení. "Naposledy jsme nechtěli prohrát my ani Portimonense. Každopádně existuje prostor pro zlepšení a já vím, že dokážeme vytěžit ještě více," zakončil Pepa.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.64 - 3.14 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Rio Ave FC - Vitória SC Guimarães  (neděle 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CS Marítimo - CD Tondela  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.20 - 3.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - Moreirense FC  (sobota 19:30)
Snový start ligový zažila Benfica s novými posilami a staronovým trenérem na lavičce. Orli pod vedením Jorgeho Jesuse převálcovali překvapení loňské sezóny Famalicão a v podobném duchu budou chtít pokračovat i v prvním zápase na domácím stadiónu proti Moreirense. To v úvodním kole také bodovalo naplno.

Benfica prošla po neúspěšné uplynulé sezóně velkou přestavbou. Na soupisce týmu z hlavního města se nachází sedm nových jmen a ke změnám došlo i v realizačním týmu, který vede staronový trenér Jorge Jesus.

Hned první soutěžní utkání bylo pro Benficu velkou fackou, neboť vypadla v třetím předkole Ligy mistrů s řeckým Paokem, přičemž rozhodující gól vstřelil Andrija Živkovič, který ještě v minulé sezóně oblékal dres Benficy.

Vzpruhou pro morálku Jesusových svěřenců naopak bylo první kolo portugalské ligy, ve kterém vyhráli na půdě Famalicãa 5:1. Na vítězství měly navíc největší podíl nejnovější posily. Dvě branky vstřelil Waldschmidt, jednu přidal Éverton a na výhře se výraznou měrou podílel dvěma gólovými přihrávkami i Núňez.

"Moreirense je kvalitní tým, ale i my máme své kvality a chceme navázat na skvělé vítězství ve Famalicãu," prohlásil na tiskové konferenci Jesus. "Týden od týdne se zlepšujeme a určitě budeme ještě lepší, než jsme byli ve Famalicãu."

Zkušený trenér již bude muset zasahovat do vítězní sestavy z minulého kola. K dispozici totiž nebude mít Taarabta, kterého trápí zraněná třísla. Kvůli zranění do utkání nenastoupí také další středopolař Andreas Samaris.

Moreirense prožilo poklidnou a úspěšnou minulou sezónu, a podruhé za sebou se umístilo v horní polovině tabulky. Na rok starý úspěch a šesté místo navázalo místem osmým. Klub ze severu země zahájil dobře i novou sezónu a na domácím hřišti s přehledem porazil nováčka Farense 2:0.

Velkým varováním pro Benficu musí být poslední dva vzájemné zápasy mezi oběma celky na Estádio da Luz. Na jaře zachraňoval remízu 1:1 v poslední minutě utkání Pizzi a před dvěma lety Benfica na Moreirense vůbec nestačila a prohrála 1:3.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.71 - 18.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - FC Porto  (sobota 22:00)
Dlouhých třináct let neokusili hráči Boavisty pocit z vítězství nad svým městským rivalem FC Porto a dalších šest let nedokázali proti slavnějšímu soupeři získat ani bod. Vše mohou prolomit hned v druhém kole sezóny, kdy Porto přivítají na svém stadiónu.

Uběhly tři měsíce od prvního portského derby před prázdnými tribunami, které FC Porto ovládlo v poměru 4:0 a v kádru úřadujícího šampióna se toho příliš nezměnilo. Tým z loňských opor opustil pouze Tiquinho Soares, který odešel do Číny a jeho pozici zastoupil Taremi z Rio Ave. Sérgio Conceição jinak udržel mistrovskou sestavu pohromadě.

Sehranost a vítězná mentalita se tak také projevila hned v prvním kole, kde Porto čekala nevyzpytatelná Braga. Portu se v úvodních minutách nedařilo a dokonce prohrávalo, navázalo ovšem na výkony z minulé sezóny, a i ze zdánlivě špatného zápasu dokázalo vydolovat tři body za vítězství 3:1.

Na sehranost se rozhodně nemohou spoléhat domácí, kteří po loňské nepovedené a nezáživné sezóně vyměnili značnou část kádru. "Nevidím výhodu v tom, že Boavista má mnoho nových hráčů, ale samozřejmě je tam riziko, že neznáme jejich hru podrobně. Boavista má kvalitní soupisku a rozhodně bude zajímavým ligovým týmem, ale my jsme FC Porto a myslíme pouze na sebe a na vítězství," pronesl sebevědomě Conceição.

Ten se může spolehnout na stejnou sestavu jako v minulém kole proti Braze. Do utkání stále nemůže počítat pouze se stoperem Marcanem, a pak s dvojicí náhradních brankářů Ramosem a Mbayem.

Boavista vzala proměnu týmu po sezóně velmi razantně. Do týmu přišlo dvanáct nových hráčů i kompletně nový realizační tým, který vede mladý Vasco Seabra. Pro sedmatřicetiletého trenéra jde teprve o druhé prvoligové angažmá. V minulé sezóně trénoval druholigovou Mafru, se kterou dosáhl dobrých výsledků a v nedohrané sezóně ji dotáhl na čtvrté místo.

Změna se očekává hlavně v ofenzivní fázi hry. Boavista v minulé sezóně pod Vidigalem i Ramosem nebyla schopna střílet góly a zakončila sezónu s pouhými 28 góly z 34 ligových zápasů. Určitou změnu naznačilo už minulé kolo, kdy remizovala na Madeiře s nováčkem Nacionalem 3:3. Pravý test ale čeká čerstvě složený tým až nyní.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.95 - 4.95 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Braga - CD Santa Clara  (pátek 21:30)
Braga v loňském ročníku dokázala prolomit postavení suverénní trojice a po velmi hektickém závěru nakonec obsadila kýženou třetí příčku se šedesáti body, čtvrtý Sporting za sebou nechala kvůli lepším vzájemným zápasům. Díky tomu se přímo probojovala do základních skupin Evropské ligy a nyní se může plně soustředit na domácí ligu. Vstup jí příliš nevyšel, neboť podlehla mistrovskému Portu (1:3), a teď se pokusí složit reparát se Santa Clarou.

Domácí tým dlouhodobě patří mezi portugalskou špičku, ovšem hlavně za Portem a Benficou přeci jen zaostává a zisk mistrovského titulu pro něho stále zůstává v nedohlednu. Ve svém prvním střetnutí v Portu začal skvěle a po dvaceti minutách vedl, jenomže v samém závěru úvodního dějství naprosto selhal a soupeř výsledek otočil, po přestávce navíc přidal uklidňující třetí trefu. Braga k tomu dohrávala duel v deseti bez vyloučeného Raúla Silvy.

"Téměř celý první poločas jsme Portu vzdorovali a troufám si tvrdit, že kdybychom neinkasovali, tak bychom s prázdnou neodjížděli. Ve druhém poločase to byla z naší strany velká frustrace a zkušený protivník si už průběh pohlídal. Z tohoto souboje jsme si však nedovezli jen samá negativa, v některých pasážích jsme hráli velmi dobře. Je za námi teprve první duel, který nic neznamená," uvedl po minulém utkání domácí kouč Carlos Carvalhal.

Ten se kromě vykartovaného Raúla bude muset obejít bez Gaitána s Galenem, jistotu startu navíc nemají ani Sequeira s Paulinhem. Santa Clara se probojovala mezi portugalskou smetánku v sezóně 2018/2019 a ve dvou uplynulých ročnících nemusela hrát ani jednou o záchranu. V obou případech se pohybovala v klidném středu tabulky, po nováčkovské desáté pozici obsadila loni solidní deváté místo a do pohárové Evropy neměla až zase tak daleko.

Hostům se vstup do soutěže povedl, na vlastním stadionu dokázali zdolat Marítimo (2:0). V uplynulé sezóně Bragu jednou překvapili, po porážce 0:2 uspěli v odvetě po výsledku 3:2. V tomto klání budou postrádat Cardosa, Lincolna a Mesquitu. "Velmi se mi líbí filosofie Santa Clary, konkrétně jakým směrem se vydala. Pracuje s mladými hráči a v budoucnu o ní ještě určitě uslyšíme," pochválil svého soka čtyřiapadesátiletý Carvalhal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.65 - 7.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica11005:13
2.FC Porto11003:13
3.Moreirense FC11002:03
 CD Santa Clara11002:03
5.CF Os Belenenses11001:03
6.CD Nacional10103:31
 Boavista FC10103:31
8.Rio Ave FC10101:11
 CD Tondela10101:11
 Portimonense SC10101:11
 Paços Ferreira10101:11
12.Gil Vicente FC00000:00
 Sporting CP00000:00
14.Vitória SC Guimarães10010:10
15.SC Braga10011:30
16.SC Farense10010:20
 CS Marítimo10010:20
18.FC Famalicão10011:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Karty sú už na začiatku sezóny opäť jasne rozdané. Medzi štvoricu Porto, Benfica, Sporting, Braga opäť nikto zo zvyšku peletónu Primeira Ligy neprenikne

Reagovat
Benfica

Guimarães by som hneď neodpisoval.. môže sa stať, že nakoniec skončí vyššie ako Braga napríklad..

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel som na nich. Z času na čas vedia prekvapiť a urobiť výsledky, netrúfam si však odhadnúť či sa im niečo také podarí aj v tejto sezóne s posilami typu Quaresma... no napokon ktovie?

Reagovat
Seydou Doumbia

Edwards by mohl být hodně dobrý, kdoví. Každopádně nejlepší hráče v portugalsku má výše zmíněna čtyřka a kterýkoli hráč, který vyletí, tak hned přestupuje do těchto týmu (Taremi, Sanusi, Goncalves) Šanci předběhnout Sporting nebo Bragu tam pár týmu má v případě, že ty týmy budou hrát pod své možnosti, což jsme u těchto dvou v posledních letech pár x viděli, že.

Reagovat
Benfica

ako VSC má dobré sezóny a Braga tiež nemá každú sezónu extra, aj keď teraz v lete toho veľa nepopredali..

Reagovat
Rudnevs

Quaresma teraz hrá za Guimarães To som ani netušil...

Reagovat
Han střelil první

Jo, v minulém zápase střídal za Edwardse, takže v podstatě dvě rozdílné fotbalové generace.

Reagovat
smazaný uživatel

Pronikne tam koronavir a všechno nám to odloží nebo ukončí.

Reagovat
Benfica

budem nesúhlasiť.. ako je možné že s internacionálnymi zápasmi bude problém, ale ligy by sa asi mali dohrať..

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám v to asi bez diváků, ale snad to dohrajeme do konce.

Reagovat
Benfica

Tak co sa tyka Portugalska tak s tym ma DGS uz zacina stvat.. ale tak snad coskoro tam budeme mat aj fans..

Reagovat
Shevchenko

Farense asi nehraje na Estadio Algarve co?

Reagovat
Han střelil první

Zdá se mi, že teď tam bohužel nehraje nikdo. Farense má zrekonstruovaný svůj menší stadión pro cca 10k lidí.

Reagovat
Shevchenko

To je škoda, stojí na dost blbem místě mezi městy bohužel podobné je na tom i stadion v Aveiru.

Reagovat
Hiko

Jediná naděje je, že si Estádio Algarve nechají pro mače s Benficou, Sportingem a Portem, ovšem to jen za předpokladu, že budou moci prodávat lístky. Jen z ekonomických důvodů.

Jinak poloha toho "městského" stadionu ve Faro je skvělá, uprostřed města. Jak říkáš, ten velký stadion je bokem, ovšem zase je kolem spousta příležitostí k zaparkování (+ nedaleká zastávka vlaku).

Reagovat
Benfica

Na velke zapasy s divakmi by mali hrat na velkom, aspon taky bol plan na zaciatku roka

Reagovat
Hiko

Rekonstrukci svého stadionu ještě nemají hotovou, tak tam včera hráli s Nacionalem, otázkou je, jestli si tam dají třeba ještě jeden mač, nebo už budou moci hrát doma.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele