Primeira Liga - preview 17. kolo

04.02.2021, 09:18, aktualizováno 05.02.2021, 09:26
Previews
FC Porto včera jenom remizovalo s Belenenses a dalo tak šanci dvěma lisabonským rivalům v boji o titul - vedoucí Sporting může svůj náskok navýšit v Marítimu, Benficu čeká Guimares. Páteční program je nezvykle hodně bohatý a nabízí hned pět zápasů...
Rio Ave FC - CD Nacional  (pátek 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.32 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - Vitória SC Guimarães  (pátek 20:00)
Benfica v minulém kole v lize po pěti letech podlehla městskému rivalovi Sportingu a zažívá první větší krizi v sezóně. Tu se musí pokusit zažehnat hned dalším utkání, ve kterém přivítá na svém stadiónu Vitórii Guimarães, která se naopak těší z dobré formy.

Byl to těžký začátek týdne pro všechny na Estádio da Luz. Benfica hned v pondělí prohrála na stadiónu svého největšího soupeře v hlavním městě Sportingu gólem v nastaveném čase 0:1. Zaznamenala tak již třetí ligovou ztrátu v řadě, protože v předcházejících kolech remizovala 1:1 s Nacionalem a Portem. Na vedoucí Sporting tak velký kandidát na titul ztrácí devět bodů.

"Orly" zasáhl všudepřítomný koronavirus v nejméně vhodnou dobu a zkušený trenér Jorge Jesus musel v nabitém programu na začátku roku pracovat pouze s omezenými možnostmi. Benfica odehrála v lednu sedm utkání a krom ligových ztrát neuspěla ani v Ligovém poháru, kde v semifinále podlehla už podruhé v sezóně Braze. Náročný měsíc historicky nejúspěšnější portugalský klub zvládl alespoň v domácím poháru, kde prošel do semifinále.

I přes pondělní špatný vstup do dalšího měsíce proti Sportingu, nastoupila už většina opor dříve chybějících kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Na lavičce naopak nebyl přítomen hlavní trenér Jorge Jesus, kterého si onemocnění covid-19 také našlo. Při utkání tým v derby vedl Jesusův asistent Joao de Deus, a čtyřiačtyřicetiletý bývalý obránce se této role ujme také proti Vitórii.

Zápasu se určitě nezúčastní kapitán domácího celku Jardel, který si na začátku derby přivodil zranění, ani jeho zástupce v kapitánské funkci André Almeida, jenž se stále zotavuje z vážného zranění kolene. Otazník navíc stále visí nad letními posilami Evertonem a Waldschmidtem, které v pondělí do hry nepustilo karanténní opatření.

Hostující Vitória Guimarães na rozdíl od svého nadcházejícího soupeře zažívá příjemnější období sezóny. Po zmatečné výměně trenéra na začátku sezóny se kádr pod koučem Henriquesem stabilizoval a poslední utkání se mu vydařila.

Vitória v prosinci dala nedobrovolně sbohem oběma domácím pohárům a veškeré její soustředění přešlo na ligu, kde chce po roční odmlce opět vybojovat účast v evropských pohárech. K té ji určitě budou stačit výkony, které od začátku roku předvádí - ve čtyřech letošních kolech Vitória třikrát zvítězila a jednou brala remízu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.78 - 7.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CS Marítimo - Sporting CP  (pátek 20:00)
Lisabonský Sporting v pondělí po dlouhých pěti letech zvítězil v ligovém derby nad Benficou a výrazně upevnil svou pozici na vrcholu ligové tabulky. Udržet pohodlné tabulkové postavení bude chtít i po tomto ligovém kole, ve kterém se představí na hřišti Marítima.

Jednu z nejkrásnějších sezón za hodně dlouhou dobu zažívají ve Sportingu, který vede ligu a v šestnácti odehraných kolech nepoznal přemožitele. Tím se nestala v minulém kole ani Benfica, která odcházela z posledních vzájemných střetnutí spokojenější. "Lvi" díky gólu Nunese v nastaveném čase zvítězili 1:0 a v zeleno-bílé části Lisabonu propukla euforie.

Tu může úspěch na Madeiře jenom umocnit. Sporting po minulém kole má na třetí Benficu devítibodový náskok a na druhé Porto náskok čtyřbodový. Obhájci titulu ze severu země ovšem remizovali v tomto kole s Belenenses a Sporting může v případě vítězství svůj náskok na čele navýšit až na šest bodů.

Zrovna Marítimu navíc mají svěřenci Rubéna Amorima co oplácet. Desátý tým ligové tabulky měl na přelomu roku dobrou formu a v osmifinále národního poháru jako jediný portugalský tým v této sezóně Sporting porazil.

Důkazem toho, že se Sportingu daří je i zdravotní stav kádru. Přestože je v zemi dosud největší koronavirová krize od vypuknutí pandemie, Sportingu se další vlna nákazy vyhýbá, a tak si trenér Amorim může dovolit luxus toho, že nechá některé hráče odpočívat.

Na Madeiru neodletěl Nuno Mendes ani Joao Mario - je tak velmi pravděpodobné, že se hned do akce dostane nová posila z Rio Ave Matheus Reis. Sporting byl v závěru přestupového období aktivní, a tak se krom Reise může hned v novém dresu představit i navrátilec a oblíbenec fanoušků Joao Ferreira a hlavně zvučná posila z Bragy Paulinho.

Marítimo má sice jako jediný portugalský tým v této sezóně cenný skalp Sportingu, ale právě od tohoto vítězství se mu příliš nedaří. Ostrované se pod novým trenérem Mendesem na konci minulého roku zvedli, ale poslední lednový týden se jim hrubě nevyvedl. V lize prvně prohráli doma 0:3 s Pacosem Ferreira, načež se jim hrubě nevyvedl ani závěr a prodloužení čtvrtfinále poháru s druholigovým Estorilem, o víkendu pak prohráli v Guimaraesi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.03 - 4.06 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paços Ferreira - CD Tondela  (pátek 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.61 - 4.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - Gil Vicente FC  (pátek 22:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 2.86 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Farense - CD Santa Clara  (čtvrtek 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 2.98 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CF Os Belenenses - FC Porto  (čtvrtek 20:00)
Porto se už řadu let let pere o portugalský titul s lisabonskými výběry, historicky je jeho nejvážnějším konkurentem Benfica. Nicméně v této sezóně to zatím vypadá, že bude svádět souboj o cennou trofej se Sportingem, za kterým momentálně zaostává o čtyři body a před třetí Benficou má na druhé pozici náskok šesti bodů. Nyní se však utká s úplně jiným týmem z lisabonského okresu, kterým je nevyzpytatelné Belenenses.

Hostující celek doposud posbíral solidních devětatřicet bodů a celkem se mu daří i v ostatních soutěžích. V první polovině února ho čeká nesmírně náročný program, neboť během třinácti dnů sehraje hned pět utkání včetně semifinále Taça de Portugal s Bragou. Avšak v žádném případě si neoddechne ani v následujících týdnech, jelikož se pokusí postoupit do čtvrtfinále prestižní Ligy mistrů přes vysoce favorizovaný Juventus.

Svěřenci trenéra Sérgio Conceiçãa vyhráli v posledních deseti zápasech hned devětkrát a pouze jednou remizovali, v pondělí se střetli s celkem Rio Ave a dokázali ho zdolat po výsledku 2:0. "Jsme tu od toho, abychom vyhrávali zápasy a získávali trofeje. Samozřejmě jsme si vědomi toho, že během jednoho týdne pravidelně absolvujeme i tři zápasy, to nás však nesmí zastavit. Pevně věřím, že stávající trend udržíme," řekl Conceição pro klubové stránky.

Domácí klub z obce Oeiras, který leží jen něco málo přes 15 kilometrů od hlavního města Lisabonu, má v tuto chvíli zcela jiné starosti. V posledních sedmi ligových duelech dokázal zvítězit pouze jednou a to nad Tondelou (2:0), naposledy nenašel recept na nevyzpytatelnou Santa Claru a podlehl ji stejným poměrem. V tabulce mu patří až dvanáctá pozice s patnácti body a prvoligovou licenci v žádném případě nemá jistou.

Na čtvrtečního protivníka se mu navíc dlouhodobě vůbec nedaří, neboť na něj nevyzrál hned šestkrát za sebou a z toho pětkrát prohrál, k tomu loni v červenci s ním utrpěl debakl v poměru 0:5. "Proti Belenenses se nemůžeme šetřit, i když nás v neděli čeká důležité utkání s Bragou. Teď se plně koncentrujeme pouze na toto střetnutí a chceme odvést maximum, jakékoli podcenění by nás mohlo vyjít draho," dodal opatrně šestačtyřicetiletý Conceição.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.21 - 4.33 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - Portimonense SC  (čtvrtek 22:00)
Ačkoli Sporting s Portem na čele stále prchají kupředu, poté, co Benfica nezvládla nedávné lisabonské derby, se Braga dostala na její dostřel a čtvrtá v tabulce je jen vlivem horšího skóre. Určitě nerada by tak zastavovala své počínání v honbě za pořadím v top trojce, obzvláště když teď narazí na Portimonense, které je kousek od sestupového pásma.

Poslední prvenství Os Arcebispos mělo opravdu velmi solidní parametry, na půdě Moreirense vyhráli hned o čtyři branky. Ve sbírání plných bodových zisků ovšem potřebují pokračovat zkrátka i nadále, i přes velmi náročný program, neboť zezadu se na ně neustále tlačí jak Paços Ferreira, tak Vitória SC Guimarães. "Plně Portimonense respektujeme," ujišťoval Carlos Carvalhal.

Domácí stratég mimochodem na konci přestupového období získal dvě nové posily, a to útočníka Andraže Šporara a obránce Cristiana Borju ze Sportingu, opačným směrem ale zamířil Paulinho, jeden z nejdůležitějších hráčů Bragy. "Čeká nás zakončení první poloviny sezóny. A já si myslím, že jsme zatím měli dobrý ročník," konstatoval Carlos Carvalhal.

Čerstvé akvizice však prý ještě na debut připraveni nebudou, ostatně jako dlouhodobě zranění Rui Fonte, Moura a Iuri Medeiros, vykartovaný je pak Fransérgio, přičemž otazník visí nad startem Sequeiry. Hostující trenér Paulo Sérgio nemá k dispozici Lucase Fernandese, Pedra Sá a Denise Willa Pohu, jež mají zdravotní potíže, nejistý je jinak nástup u Faliho Candého.

A ještě se dvěma dalšími absencemi se klub z Algarve musí vypořádat, Willyan a Maurício totiž vyfasovali disciplinární stopku. "V lize jsme buď vyhráli, nebo prohráli, nemáme žádné remízy. Fanouškům slibujeme, že vždycky chceme soupeře porazit, a tyhle statistiky jsou toho vlastně jasným důkazem. Akorát nám někdy riskovat prostě nevyjde," dodal šéf lavičky Bragy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.70 - 7.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - Moreirense FC  (čtvrtek 22:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.31 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP16133034:942
2.FC Porto16122239:1738
3.SL Benfica16103330:1633
4.SC Braga16110528:1533
5.Paços Ferreira1694324:1331
6.Vitória SC Guimarães1592420:1329
7.CD Santa Clara1663717:1921
8.Moreirense FC1646613:2118
9.CD Tondela1653815:2518
10.CS Marítimo1652916:2217
11.CD Nacional1645715:2117
12.CF Os Belenenses163678:1415
13.Portimonense SC1643913:2115
14.Rio Ave FC1636711:2015
15.FC Famalicão1635817:2814
16.Boavista FC1628616:2714
17.Gil Vicente FC1634911:1913
18.SC Farense1533915:2212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Han střelil první

Jestli to Petit ubrání, tak je to fakt hovado

Reagovat
Kily

snad bude Nanú v pohodě, docela z toho mrazilo v zádech

Reagovat
FC Porto FC

Gólman totálně zřídí hráče že ho jebne do hlavy, protihráč má nohu na jeho krku a penalt žádná, to mě poser

Reagovat
GrimeBaller98
Reagovat
Hiko

byl to slušnej knockout

Reagovat
Hiko

Zatím dobrý, teď ještě BFC za 3 a bude to pěkný konec pracovního týdne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele