Primeira Liga - preview 15. kola

24.01.2021, 08:52, aktualizováno 26.01.2021, 15:34
Previews
FC Porto včera vyhrálo a nyní je na tahu Sporting, ten si svůj čtyřbodový náskok může vybojovat zpět v případě triumfu nad Boavistou. Braga potřebuje zabrat a ideální terč by mělo představovat Gil Vicente...
SC Braga - Gil Vicente FC  (úterý 20:45)
V sobotu na náročném a podmáčeném terénu prohrála ve finále Ligového poháru a hned v úterý ji čeká další těžké ligové utkání. V tom Braga v derby přivítá rivala z nedalekého Barcelos Gil Vicente.

Fotbalisté Bragy stihli od začátku letošního roku odehrát již šest soutěžních utkání a sedmé na sebe nenechalo dlouho čekat. Proti Gil Vicente ze sebe svěřenci Carlose Carvalhala budou chtít setřást zejména víkendovou prohru ve finále Ligového poháru.

V tom na náročném a sotva regulérním terénu na stadionu Leirii nestačili na Sporting, kterému podlehli 0:1. Finále předcházelo semifinálové vítězství 2:1 nad Benficou, jejíž koronavirem oslabený kádr nestačil na Arsenalistas v plné síle.

Domácí ovšem nemají příjemné vzpomínky nejenom na víkend minulý, ale také na ten předcházející. To se představili na půdě Paçosu Ferreira, kterému podlehli 0:2 a klesli na pátou pozici v ligové tabulce právě za Paços.

Proti Gil Vicente je ovšem Braga stále velkým favoritem. Celek z Barcelos zdaleka nezažil tak úspěšnou úvodní polovinu sezóny jako minulý rok a po čtrnácti odehraných kolech se potácí až na 16. místě.

V tomto roce Gil Vicente navíc v lize stále nevyhrálo - po úvodní bezbrankové remíze s Belenenses prohrálo na půdě Farense (1:3) i doma s Marítimem (0:1). Jediným úspěchem Gilistas v letošním roce tak je postup do čtvrtfinále poháru po vítězství 3:2 po prodloužení nad druholigovým Académico Viseu.

Hosty však může uklidňovat alespoň nedávná vzájemná bilance se svým rivalem. V lize se od loňského návratu Gil Vicente mezi elitu oba kluby utkaly dvakrát a pokaždé se o body dělily. Braga dokázala zvítězit jen v loňském čtvrtém kole poháru, kdy o výhře 1:0 rozhodla největší hvězda domácích Ricardo Horta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.48 - 7.68
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Boavista FC - Sporting CP  (úterý 22:15)
Zcela jasného favorita má utkání 14. kole Primeira ligy, ve kterém portská Boavista hostí lisabonský Sporting. Souboj týmů ze dvou největších měst Portugalska je zároveň soubojem tabulkových protipólů - zatímco domácí se krčí na posledním místě, hosté celé soutěži vládnou.

Na Estádio José Alvalade zažívají v posledních měsících mnoho radosti. Sporting CP, který v padesátitisícovém stánku sídlí, značnou část sezóny vede ligovou tabulku a o víkendu získal i první trofej, když ve finále Ligového poháru udolal Bragu.

Zisk první trofeje v sezóně s sebou ovšem nese daň v podobě náročného zápasového programu. Svěřenci Rubéna Amorima před týdnem odehráli těžký semifinálový zápas s Portem, ve kterém vítězství 2:1 uzmuli až v závěrečných minutách. O víkendu pak nastoupili k deštivému finálovému duelu, ve kterém v plné sestavě na náročném a podmáčeném vydřeli výhru 1:0 nad Bragou.

Vítězným "Final Four" tak dali Sportingistas zapomenout na první menší krizi sezóny. Prvně vypadli po špatném výkonu v osmifinále národního poháru s Marítimem (2:0), a následně doma pouze remizovali s Rio Ave 1:1 a zaznamenali tak teprve třetí ligovou ztrátu v sezóně.

Velkou roli ve výsledcích v letošní sezóně hraje hlavně koronavirová situace v kádrech klubů a nejinak tomu bylo i u Sportingu. Ten nákazou části týmu prošel hned v úvodu sezóny a druhá jej postihla právě před posledním ligovým utkáním. Do toho kvůli pozitivnímu testu nemohli nastoupit Šporar, Mendes a Neto. U prvních dvou jmenovaných se výsledky testu ukázaly jako chybné a karanténa už skončila i Netovi, který do finále nastoupil na závěrečné dvě minuty, ale na půdě Boavisty by měl již být připraven na plnou zápasovou porci.

To, že má Rubén Amorim k dispozici plnou šíři svého kádru, určitě nehraje do karet Boavistě, která vůbec nemá dobrou formu. Ze čtrnácti odehraných kol dokázali As Panteras vyhrát pouze jednou na začátku listopadu a zatím kráčí vstříc titulu remízového krále, neboť nerozhodných výsledků mají na svém kontě už osm.

Situaci zatím nezlepšil ani velezkušený trenér Jesualdo Ferreira, který od svého prosincového nástupu zatím nedovedl tým k vítězství. V posledním kole v souboji týmů ze dna tabulky Boavista venku vůbec nestačila na Tondelu, které podlehla 1:3. Situaci rozhodně neulehčil nigerijský obránce Awaziem, který se nechal po půlhodině hry vyloučit a proti Sportingu bude svému týmu chybět.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.93 - 4.25 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CF Os Belenenses - CD Tondela  (pondělí 15:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.13 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rio Ave FC - CD Santa Clara  (pondělí 17:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.05 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - CD Nacional  (pondělí 18:00)
Favorizovaná Benfica v tuto chvíli řeší mimofotbalové starosti a k tomu se musí vypořádat s velmi náročným programem. V jejím kádru je nyní zaznamenáno jednadvacet případů nákazy koronavirem, z toho hned deset hráčů bylo umístěno do povinné karantény. SL se i přes tyto potíže utkalo ve středečním semifinále Ligového poháru s Bragou a do finále nepostoupilo po těsné porážce 1:2. Nyní se pokusí vyzrát na zachraňující se CD Nacional.

Domácí celek se v tabulce portugalské nejvyšší soutěže momentálně nachází na třetím místě s dvaatřiceti body, na vedoucí Sporting má manko čtyř bodů. V předchozích sedmi ligových duelech ani jednou neprohrál a z toho hned pětkrát dosáhl na tříbodový zisk. Naposledy se utkal v pikantním souboji s konkurenčním Portem a domů si odvezl bod za remízu 1:1, což vzhledem k situaci není špatný výsledek.

Lisabonský gigant v tuto chvíli řeší také případné změny v kádru. V současnosti se hovoří o odchodu elitního švýcarského útočníka Seferoviće, o kterého se zajímá prvoligový anglický West Bromwich Albion, na hostování do Farense odešel mladý obránce Tomás Tavares. Trenér Jorge Jesus bude v tomto utkání postrádat kvůli nemoci Covid-19 Grimalda, Waldschmidta, Gilberta, Vertonghena, Dioga Gonçalvese, Otamendiho, Nuna Tavarese a nově také oba brankáře Heltona Leiteho s Vlachodimosem či křídelníka Évertona.

Na marodce se k tomu dlouhodobě nachází André Almeida. "Je to samozřejmě nepříjemná situace, ale pevně věřím, že jí přečkáme bez úhony. Stále máme dostatečně kvalitní kádr na to, abychom se s tím srovnali a vítězili. Toto utkání s Nacionalem může být ošemetné hned z několika důvodů, proto je potřeba zachovat stoprocentní koncentraci po celých devadesát minut," uvedl Jesus s opatrností v hlasem.

Celek z Funchalu se chce v této sezóně hlavně zachránit, ale zatím to vypadá, že ho čeká velmi náročný boj o udržení prvoligové licence. V tabulce je až patnáctý se třinácti body jen o bod před šestnáctým Farense, k tomu celkově prohrál už čtyřikrát za sebou. Na pondělního protivníka se mu dlouhodobě nedaří, neboť s ním prohrál třináctkrát v řadě. Naposledy v roce 2019 navíc utrpěl obrovský debakl 0:10. Nováček tohoto ročníku nenasadí vykartovaného Azouniho a možná ani Riascose (poraněné rameno).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.38 - 13.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Farense - FC Porto  (pondělí 21:15)
Porto musí co nejdříve zapomenout na nedávný nezdar v Ligovém poháru. Titul z něho na své konto po semifinálové porážce se Sportingem nezískalo ani teď. Nezbývá než se soustředit na ligové dění, aby i nadále mohlo stahovat své manko na první příčku. Byť Porto aktuálně notně trápí problémy s nakaženými koronavirem, bude plnit roli favorita na půdě nováčka ligy z Fara.

Minulé úterý svěřenci trenéra Sérgia Conceicaa prožili hodně nepovedený zápas. Byť byli v souboji o finále v rámci Taca da Liga nebezpečnějším týmem a vedli o branku, inkasovali v závěru dvakrát a vypadli. Přišli zároveň o svou šňůru sedmnácti utkání ber prohry napříč všemi soutěžemi. "Zasloužili jsme si postoupit. Holt se nestalo," hlesl hostující stratég.

Je otázkou, jestli on a někteří další hráči budou moci odcestovat do jihoportugalského Algarve, neboť pozitivní testování na onemocnění COVID-19 je v tomto ohledu zkrátka nekompromisní. Byť zrovna Sérgio Conceicao vykazoval negativní výsledky, uchýlil se do izolace z preventivních opatření kvůli nachlazení. Zrušil proto i předzápasovou tiskovku.

V nominaci na tento duel chybějí hostům Romário Baró, Nanú, Evanilson, Luis Díaz a především klíčový mozek hry Sérgio Oliveira, zraněný je pak dlouhodobě Iván Marcano. Zdravotně způsobilý je již každopádně Fábio Vieira, Wilson Manafá i Otávio. "Hráli jsme proti Sportingu opravdu dobře. Mohli jsme o úspěchu rozhodnout dávno," mínil portský kouč.

Ligový pohár se v Portugalsku hraje od roku 2007, zatím se ovšem ani jednou Dragoes neradovali z prvenství, přitom v minulosti už hned čtyřikrát hráli finále. "Nic jako kletba neexistuje," upozorňoval Sérgio Conceicao. "Jak se prostě říká, našemu protivníkovi ta výhra spadla z nebe. My každopádně musíme proměňovat své šance. Pak bychom netrpěli," dodal.

Domácí lodivod Sérgio Vieira má o poznání menší starosti s absencemi, postrádat by měl jen Eduarda Manchu a Césara. Farense se zatím, nutno podotknout, že očekávaně, pere o ligovou záchranu, aktuálně se nachází v průběžném pořadí na šestnácté pozici. Je nicméně rozhodně povzbuzeno o předchozí výhru nad Gil Vicente, která byla jeho celkovou třetí v této sezóně.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.88 - 5.04 - 1.37
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CS Marítimo - Paços Ferreira  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.01 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Moreirense FC - Portimonense SC  (neděle 18:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.24 - 3.06 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Famalicão - Vitória SC Guimarães  (neděle 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.16 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP14113031:936
2.FC Porto14102236:1732
3.SL Benfica14102229:1432
4.SC Braga1490523:1527
5.Paços Ferreira1474319:1225
6.Vitória SC Guimarães1372418:1323
7.CS Marítimo1452716:1817
8.Moreirense FC1445511:1517
9.CD Santa Clara1443713:1815
10.Rio Ave FC1436510:1615
11.CD Tondela1443713:2315
12.Portimonense SC1442810:1714
13.FC Famalicão1435616:2514
14.Gil Vicente FC1434710:1613
15.CD Nacional1434712:1913
16.SC Farense1333715:1912
17.CF Os Belenenses142666:1212
18.Boavista FC1418514:2411

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele