Preview pro En Avant Guingamp

07.08.2013, 16:55
Názory a komentáře
Zřejmě nejslabší ze tří nováčků má jasný úkol - vyhnout se osudům svých předchůdců jako Boulogne, Arles či Troyes a naopak napodobit jízdu Évianu. A jestliže každý rok má Francie nějakého otloukánka, od nějž se před startem sezony neočekává vlastně vůbec nic, letos je to právě tým Jocelyna Gourvennece..

En Avant Guingamp (Jocelyn Guirvennec)

Změny v kádru: Ačkoliv Gourvennec přivedl hned čtyři posily do základu, zcela spokojen s přestupovým obdobím být nemůže - Giannelli Imbula, další z řady skvělých mladých stažených tvůrců, totiž zamířil za 7 a půl milionu pod křídla Élie Baupa do Marseille, a v Guingampu tak přišli o zřejmě nejlepšího hráče loňské sezony. Jeho náhradou je Younousse Sankharé, kdysi velmi talentovaný krajní bek či křídlo z pařížské akademie, jenž se na štacích v Dijonu a Valenciennes převtělil v poněkud nevýrazného středního záložníka; na Guingamp by jeho kvality určitě měly stačit, což platí i o zkušeném stoperovi z Caen, Jérémy Sorbonovi, jenž nahradí loňskou oporu Francoise Bellugoua (Nancy). Skutečnou trefou do černého pak může být angažmá šikuly z Auxerre Steevena Langila, který přišel zdarma a ve spolupráci s další posilou Beauvuem (Chateauroux, naposledy hostoval v Bastii) by mohl vytvořit zajímavou útočnou kliku. Konkurenci na brankářský post pak zvýšil v Nancy nechtěný kamerunský reprezentant Guy N'Dy Assembé, který přichází hostovat na místo veterána Vincenta Plantého (Red Star 93).

Přednosti a slabiny: Při pohledu na guingampský kádr se lze jen těžko zbavit přesvědčení, že tu zkrátka něco chybí - obrana je neobratná, tažená stárnoucími ligovými dělníky (Sorbon, Lemaïtre) a tak úzká, že se na stopera možná bude muset zasunout defenzivní záložník Kerbrat (další možností je Grégory Cerdan), ze zálohy zmizel nejdůležitější základní kámen, a v útoku bude nutné stoprocentně se spolehnout na gólového tahouna Mustaphu Yatabarého. Právě útočná síla je tím, co loni Guingamp zdobilo nejvíc; u hráčů jako Fauré, Douniama či Mandanne to však na gólech nebylo tolik vidět, a je otázkou, jak se tým s případným Yatabarého výpadkem hodlá poprat.

Na druhou stranu skončil Guingamp loni lépe než Nantes, a není pochyb o tom, že minimálně výrazný týmový duch se v kádru skutečně skrývá; výhodou je také poměrně nízká fluktuace hráčů v letním přestupném období, takže sehranost bude jedním z klíčových faktorů Guirvennecovy strategie. No a pak je tu samozřejmě faktor překvapení - asi nelze čekat, že by nováček nějak bravurně přežil vražedný srpen (kdy potká postupně Marseille, Saint-Étienne, Lorient a PSG), nicméně potom přichází série lehčích zápasů, a jelikož od EAG nikdo nic nečeká, má kouč poměrně velký manévrovací prostor. Každý úspěch bude překvapením, a když se k tomu přidá dobrá atmosféra na maličkém Stade du Roudourou, může to nakonec skončit nad očekávání dobře.

Hráč ke sledování: Steeven Langil
Rychlý, nečitelný a fyzicky velmi silný ofenzivní fotbalista upadl v Auxerre v nemilost a už loni byl poslán na hostování do Sedanu, v Guingampu, kam přišel po vypršení smlouvy zadarmo, by jej však měli vítat s otevřenou náručí - koneckonců má zkušenosti i z věhlasné Ligy mistrů. Langil se nejlépe cítí na pravém křídle, ale zvládne zahrát i nalevo a v případě nouze také staženého útočníka, a díky velmi nízko posazenému těžišti není vůbec jednoduché obrat ho o míč. Spíše než ranec branek by od něj fanoušci měli čekat řadu šikovných asistencí.

Prognóza: 20. místo Guingamp nemá co ztratit - nikdo od něj vlastně nic nečeká, méně čitelný tým na prahu nové sezony (snad s výjimkou Ajaccia či Montpellieru) není. Objektivním cílem bude samozřejmě záchrana, a jelikož letos vypadá dno tabulky o něco slabší než obvykle, nepůjde o nic nemožného - přesto by však bylo překvapením, kdyby se to celku vyznávajícímu červenočerné barvy nakonec skutečně povedlo.

Tip na sestavu: (4-2-3-1) Mamadou Samassa - Jonathan Martins Perreira, Jérémy Sorbon, Christophe Kerbrat, Reynald Lemaïtre - Younousse Sankharé, Lionel Mathis - Steeven Langil, Claudio Beauvue, Thibault Giresse - Mustapha Yatabaré

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (2)

Přidat komentář
Kongo

A další hráč ke sledování Ladislas Douniama.

Reagovat
EAG le grand amour

Giresse&Mathis

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele