Preview čtvrtfinále Copy América 2021

02.07.2021, 18:16
Aktuality
Guido Rodríguez (© AFP)
Tak je to tady. Základní skupiny, které v tomto ročníku v podstatě sloužily jen jako přípravná fáze, jsou dohrány a nyní nás čeká čtvrtfinále. V něm se nepředstaví pouze Bolívie a Venezuela, které se s turnajem musely rozloučit. Dvojice pro čtvrtfinále vyšly velmi zajímavě a vlastně se nedá o žádné dvojici předem říct, že by to byl jasný zápas.

Nejvíce má asi nakročeno do semifinále Argentina, na kterou vyšel nevyzpytatelný, ale zároveň zatím dost rozpačitý Ekvádor. Brazílie sice skončila ve své skupině suverénně první, přesto narazí na houževnaté Chile, z čehož v Brazílii určitě radost nemají. Uruguay zase poměří síly s Kolumbií. Oba týmy mají velký problém vstřelit gól, takže pravděpodobně ten, kdo jej vstřelí jako první, zvítězí. Zbývající dvojicí je pak Peru - Paraguay. Půjde o zajímavý souboj, jelikož oba týmy těží z rychlého přechodu do útoku.

Peru - Paraguay (2. 7. od 23:00)


První čtvrtfinálový zápas se odehraje v Goiânii a řídit jej bude uruguayský sudí Esteban Ostojich. Ten je už docela známý tím, že častou komunikací s VAR hru kouskuje, což by možná mohlo víc sedět takticky vyspělejším a povahou mírnějším Paraguaycům. Z hlediska postavení v tabulce by mělo být mírným favoritem Peru, jeho herní styl by však měl přesně Paraguayi vyhovovat. Budeme však sledovat bitvu mezi týmy vedenými naprostou trenérskou špičkou v Jižní Americe. Výsledek tak nelze předem odhadovat.

Zatím se asi nedá říct, že by některý z Peruánců vyloženě na turnaji exceloval, přesto si týmovými výkony zajistilo Peru postup z 2. místa. Nejlepším střelcem týmu je se 2 góly křídelník André Carrillo. Otazník visí nad startem stopera Alexandra Callense, který musel střídat už v prvním poločase v zápase s Venezuelou, zbytek týmu by však měl být připraven. Velkou silou Peru na turnaji prozatím byla efektivita a flexibilita v útočné fázi. Po delší době se zase potkal s formou tvůrce hry Christian Cueva a formu si také stále drží střelec Carrillo. V útoku zase neuvěřitelné množství důležité práce odvádí Gianluca Lapadula. Naopak slabinou Peru by mohla být slabší lavička. Peru disponuje větším množstvím kvalitních stoperů, kvalitních středních záložníků má ale Peru naprosté minimum. Tajným trumfem Garecova výběru by ale mohl být mexický rodák Santiago Ormeño, který určitě bude okolo 70. minuty střídat už unaveného Lapadulu.

Stejně jako u Peru, hra Paraguaye je založená na týmovém výkonu. Teď se ovšem Paraguayci musí semknout ještě víc, jelikož největší hvězda týmu, Miguel Almirón, je pravděpodobně po zbytek turnaje ze hry kvůli svalovému zranění. Na rozdíl například od případu Jamese Rodrígueze by to však nemělo mít na hru Paraguaye devastující efekt. Almirón je totiž sice velice schopným driblérem, na jeho schopnostech ale herní systém nestojí. Nahradit by jej mohl v sestavě buď tvořivější Alejandro Romero Gamarra nebo Óscar Romero, dvojče nejlepšího střelce týmu Ángela Romera. Od zápasu se dá očekávat spíše opatrná hra, ve které bude mít větší držení míče Peru. Paraguay si naopak bude chtít počkat na šance, případně na standardní situace, jejichž bránění není zrovna peruánskou doménou. Celkově se dá však duel těchto dvou soupeřů hodnotit jako nevyzpytatelný.

Tip na výsledek: 10, ale pokud zápas dojde do prodloužení, věřil bych spíš Paraguayi

Brazílie - Chile (3. 7. od 2:00)


Zápas, který má na první pohled jasného favorita, při bližším prozkoumání už však tak jasný být nemusí. Brazílie sice suverénně svou skupinu vyhrála, takže si dokonce mohla dovolit pošetřit v posledním zápase většinu hráčů základní sestavy, Chilanům však pozice outsidera přesně vyhovuje. Uvidíme tedy, jak si Brazilci poradí s nejzarputilejším národním týmem na kontinentu. Zápas se odehraje v Riu de Janeiru na stadionu Níltona Santose a řídit jej bude Argentinec Patricio Loustau.

Ze základní sestavy by neměl Brazílii chybět nikdo. To však neznamená, že by měl kouč Tite k dispozici všechny hráče. Zraněné jsou totiž dvě alternativy na post krajního beka, Felipe a Renan Lodi. Zejména druhý jmenovaný byl na turnaji poměrně často využíván a za zásah do původních plánů se tedy jeho zranění dá považovat. V prvních dvou zápasech se Brazílie prezentovala suverénním fotbalem, jenže proti Kolumbii a Ekvádoru přišlo trápení. Úspěch Brazílie tak celkem jasně závisí na Neymarovi. V zápase proti Kolumbii totiž neměl zrovna svůj den a byl dobře bráněn, proti Ekvádoru jej zase nechal Tite odpočívat a bez něj v sestavě Brazílie může být nakonec ráda alespoň za bod.

Klíč k úspěchu pro Chilany je tedy naprosto jasný, eliminovat Neymara. Bez něj je totiž Brazílie rázem jen souborem nadstandardních individualit bez lídra a bez vynikajícího dirigenta. Chile se však před čtvrtfinále potýká s problémy. Stoper Guillermo Maripán už si na turnaji nezahraje, start Alexise Sáncheze je stále nejistý a stejně tak panuje nejistota ohledně zdravotního stavu Ericka Pulgara, klíčového defenzivního záložníka. Předzápasové analýzy týkající se Chile se často točí kolem Artura Vidala, jeho forma je ale jednoduše špatná a Chilané musí doufat, že se mu konečně podaří vybičovat k pořádnému výkonu proti hostitelské zemi letošní Copy. Nahradit Alexise Sáncheze se sice povedlo Benem Breretonem, přesto by se zkušený útočník proti Brazílii opravdu hodil. Defenziva zase při zranění Maripána bude do velké míry stát na organizačních schopnostech Garyho Medela.

Tip na výsledek: 1

Uruguay - Kolumbie (4. 7. od 0:00)


Zápas se bude hrát v hlavním městě Brasília, což bude možná mírnou výhodou pro Uruguay, jelikož Kolumbie na stadionu, pojmenovaném po jedné z největších legend světového fotbalu Mané Garrinchovi, ještě nehrála. Zápas bude řídit španělský sudí Jesús Gil Manzano. Předpokládám, že toto bude typický zápas o jednom gólu. Troufnu si říct, že tým, který ho vstřelí, zvítězí.

Uruguayská forma zatím na turnaji mírně graduje. Od zápasu s Argentinou, který se vyloženě nepovedl, přišlo výrazné zlepšení. Mnou kritizovaná středová řada se rozehrála k velmi dobrým výkonům, hlavně zásluhou zařazení Nahitana Nándeze na post pravého obránce, který celou hru Uruguaye neuvěřitelně rozhýbal a nabídka na přihrávky v ofenzivní fázi je tak rázem mnohem lepší. Rovněž se vyplatilo zařazení ofenzivního záložníka Giorgiana De Arrascaety do sestavy, který zvýšil kreativitu v okolí pokutového území soupeře. Naopak nejistý je start kapitána Godína, který měl v posledních dnech problémy se stehenním svalem.

To Kolumbie se do čtvrtfinále protrápila a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla výrazně zlepšit. Hlavním problémem ve čtvrtfinále bude absence hlavní hvězdy současného výběru Juana Cuadrada kvůli dvěma žlutým kartám. Sám jsem zvědavý, jak si s touto absencí trenér Reinaldo Rueda poradí. Žádná "přirozená" alternativa na pravý kraj zálohy totiž v kádru Kolumbie není. Nabízí se nasazení Yimmiho Chary, případně Edwina Cardony nebo Daniela Muñoze. Chará s Cardonou by byly spíš ofenzivnější varianty, Muñoz je naopak pravý bek. Typologicky nejvhodnější by byl asi Cardona, jelikož Kolumbie potřebuje od křídel zejména kvalitní centrované balóny. Každopádně Kolumbie rozhodně není ve výhodné pozici a bude muset na hřišti nechat vše, aby postoupila.

Tip na výsledek:1

Argentina - Ekvádor (4. 7. od 3:00)


Poslední čtvrtfinálový zápas svedl dohromady Argentinu s Ekvádorem, tedy vítěze skupiny A s posledním týmem skupiny B. Teoreticky by tedy rozjetá Argentina neměla mít se svým soupeřem problém. Jenže Ekvádorci jsou velice technicky zdatné a atletické mužstvo, jehož hlavní problém je taktická nevyspělost. Argentinci v některých zápasech po prvním gólu už jen hlídali příznivý stav, což by se proti ofenzivně laděnému Ekvádoru nemuselo vyplatit. Naopak pokud by Argentina vedla o dva a více gólů, labilní soupeř by pravděpodobně už odpověď najít nedokázal.

Argentina je každopádně v naprosto fantastické formě. Musím říct, že takto dobře hrající Argentinu snad nepamatuju. Základním stavebním kamenem je fungující obrana. Kdekdo by možná namítl, že nejdůležitější je Messi, a nedalo by se říct, že nemá pravdu. Trenér Scaloni se však o svou obranu může opravdu pohodlně opřít. Nově nalezeným stoperem číslo jedna je Cristian Romero, letošní nejlepší obránce italské Serie A. Dalším faktorem argentinského raketového zlepšení je naprostá dominance ve středu hřiště. Ať už spolupracovali Lo Celso s De Paulem nebo Rodríguez s Paredesem, vždy to v kombinaci s Messim fungovalo. Trefou do černého bylo také konečně zařazení "malého Messiho" Alejandra Gómeze, který je i ve 33 letech stále fantastický. Zbytek týmu navíc skvěle doplňuje fungující stroj. Uvidíme, jestli v důležitém zápase nepadne na Argentinu deka. Byla by to škoda.

To Ekvádor je v jiné situaci. Závěrečnou remízou ve skupině s Brazílií si trochu udobřili naštvané fanoušky, kteří očekávali mnohem hladší postup do čtvrtfinále, ideálně z druhého místa. Alfarova družina však stále na turnaji čeká na první výhru, a to zejména kvůli zcela děravé obraně. Kompenzovat to však dokáže nápaditým konáním na útočné polovině. Ze zápasu s Brazílií musel kvůli zranění odstoupit "ekvádorský Pogba" Moisés Caicedo a trenér Alfaro bude doufat, že se stihl na čtvrtfinále uzdravit. Pokud ne, nahradí jej neméně kvalitní Alan Franco z brazilského Atlética Mineiro. Ekvádor byl zvyklý pod Alfarem na rozestavení 4-4-2, avšak mnohem lepšího herního projevu na Copě dosáhl ve zvláštním rozestavení, které se pohybovalo mezi 4-2-3-1 a 4-3-2-1 se středním záložníkem na křídle. Klíčem k úspěchu je udržet na začátku zápasu rozjetou ofenzivu Argentiny na uzdě. Ovšem dokáže to zrovna ekvádorská nejistá defenziva, když to nedokázali mnohem lépe organizovaní Paraguayci a Uruguayci? Ekvádorský národní tým je přece jen spíš živelným mužstvem, kterému se chce hlavně útočit.

Tip na výsledek: 1

Autor: Jaroslav Novotný / espn.com, conmebol.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Banikovec7

Kvalitni penalty Paraguay

Reagovat
Banikovec7

Ale docela zajimave, ze nehrajou prodlouzeni a rovnou jsou penalty.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele