Preview Copa América 2015 - skupina C

11.06.2015, 09:45, aktualizováno 11.06.2015, 10:45
Previews
Poslední skupina letošní Copy nabízí hodně zajímavé složení - Brazílie se mezi kandidáty na zlato řadí automaticky, rozjetá Kolumbie má v zádech skvělé výkony z loňského mistrovství světa, týmy Venezuely a Peru si to zase naposledy (2011) rozdaly o kontinentální bronz. Papíroví favorité jsou však v tomto případě jasní na první pohled..






Celý svět si před letošní Copou jako jeden muž klade výjimečnou otázku - jak asi Brazilci odpoví na nevydařené mistrovství světa před vlastním publikem? V tuhle chvíli těžko říct, přirozeně, nicméně osminásobní šampioni se určitě zdají být srovnaní lépe, než by před 12 měsíci kdekdo očekával...

Profil týmu

Brazilské fiasko na domácím šampionátu bylo fyzicky neměřitelné, nevyčíslitelné, dočista nepochopitelné. Reakce na něho ovšem z brazilské strany těžko mohla být lepší. Ano, skutečně, jakkoliv se to tak na první pohled nejevilo.

Pod staronovým lodivodem Carlosem Dungou prošlo Seleção kontrolovanou očistou, na Copu veze vůbec nejmladší partu s věkovým průměrem ani ne 26 let, podstoupilo proces ukázkové revitalizace, když od MS vyhrálo všech devět utkání se sedmi čistými konty, a celkem rozumně se zároveň drželo mimo vlastní půdu (pár dnů staré měření sil s Mexikem bylo jeho prvním tamějším představením od MS) - s prozíravým ohledem na vrchol sezony v Chile.

Samozřejmě, v neoficiální kolébce kopané není rázem úplně všechno v pořádku, to zase ne: během zmíněného duelu s Mexikem se v Mineiru zkraje hlasitě pískalo, dříve navíc vyplul na povrch nikoliv první skandál zvnitřku brazilského svazu a k apatii leckterému příznivci dopomáhají i četná zranění, která vyřadila ze hry Oscara, Marcela či Luize Gustava.

Jenže tenhle výběr prostě stále není výběrem špatným a jeho výhoda by mohla spočívat mimo jiné právě ve snížených očekáváních. Přitom proč vlastně snížených? Už jen samotná obranná linie, kde se od léta udržel pouze zástupce kapitána David Luiz, teď po příchodu Mirandy, Filipeho a Danila působí podstatně lépe. Dokonce i dnes už druholigový brankář Jefferson podává spolehlivé výkony.

A pakliže se zlepšenou defenzívou při nástupu bývalého vynikajícího defenzivního záložníka počítal snad úplně každý, osvěžená ofenzivní vozba je už spíše jen takovým vítaným bonusem. Roberto Firmino třeba může být ve 23 letech čerstvým debutantem, ovšem jeho famózní výkon v březnovém přáteláku s Chile ho okamžitě katapultoval mezi potenciální opory.

Jistě, můžete hravě namítat, že i Scolariho Brazílie šla do světového šampionátu na pozadí devíti po sobě jdoucích výher, ale tohle je přeci speciální případ - právě proto, že jde o formu po MS, nikoliv před ním. Podobně vydařený vstup do nového cyklu ostatně v Brazílii zažili naposledy po ostudném nepostupu ze skupiny roku 1966.

Tehdy triumfovali ve 12 utkáních v řadě, a i když dobrovolně vycouvali z následné Copy Amériky 1967, příští mistrovství světa v Mexiku se ukázalo být pohádkovým vykoupením...

Trenér: Carlos Dunga

Carlos Dunga má v Brazílii leccos, jenom ne ustláno na růžích. Až to u někoho, kdo Kanárky z pozice kapitána vedl na dvou srazech světové smetánky, poněkud zaráží. Faktem nicméně zůstává, že Dunga neumí příliš jednat s novináři, a novináři na oplátku neumějí příliš jednat s ním.

Navíc je tu to zpropadené MS 2010, jehož negativními symboly se staly kontroverzní pozvánky pro Klebersona, Felipeho Mela (vyloučeného v klíčovém utkání s Nizozemci) či útočníka Grafiteho, a obecně přespříliš fyzický, stěží atraktivní herní projev.

Loni v létě potom po konci nepopulárního Scolariho vesměs každý příznivec Seleçãa volal po svěžím vánku, zcela logicky - a znovujmenování Dungy tehdy působilo vyloženě jako výsměch, nepatřičná legrace či v tom lepším případě ‚líná volba‘. Jenže 51letý kouč se pochlapil, šel do sebe a jeho Brazílie nyní vypadá být připravena útočit na kontinentální titul, který pod ním urvala už před osmi lety.

Tohle je zkrátka jinačí Dunga. Pořád v sobě má ducha rebela, který roku 2000 poprvé odmítl vést nároďák, protože se mu nelíbila praxe uvnitř domácí fotbalové federace; a pořád činí neortodoxní tahy, jako když okamžitě po svém loňském nástupu sepsal ‚pravidla chování‘ pro současné brazilské internacionály.

Zároveň už ale nehraje na žádného klasického hroťáka (čti Luíse Fabiana roku 2010) a jeho Kanárci budou dozajista vyzařovat mnohem víc elegance a lehkosti než ti z posledních dvou MS. Pokud tedy vše půjde podle plánu, tahle Brazílie by se mohla prezentovat jakousi ‚disciplinovanou sambou‘, což může fungovat naprosto dokonale...

Hvězda: Neymar (Barcelona)

Kolumbijská nominace na tuto Copu Amériku měla minimálně jednu zajímavou implikaci vzhledem ke vzájemnému souboji Los Cafeteros s Brazilci: na Juana Camila Zúñigu se bude zcela určitě bučet. Byl to totiž právě pravý bek Kolumbie, kdo ve čtvrtfinále loňského mistrovství světa - dle mnohých úmyslně a zákeřně - vyřadil do konce turnaje kanárčí talisman jménem Neymar.

Tehdy se také dozajista potvrdila jedna velká pravda: Seleção je na svém střelci s průměrem více než jedné branky na dva reprezentační starty skoro až přehnaně závislé. A změnilo se na tom od té doby něco? Jistěže ne; Carlos Dunga naopak z Neymara udělal pro jistotu kapitána (což je lehce kuriózní, vzhledem k tomu, že ho k nevíře veřejnosti nepovolal před pěti lety na MS).

Pár rozdílů bychom tu ale přece jen naši. Zaprvé Neymar může spolupracovat s výrazně dynamičtější devítkou či podhrotovým útočníkem - ať už bude preferován Firmino, Robinho nebo Tardelli, u všech platí, že operují na mnohem větším prostoru než Fred, a rádi se stahují do hloubi pole i se zapojují do kombinace. Neymar od MS v národním týmu zavěsil hned osmkrát, z toho čtyřikrát v říjnu proti Japonsku (kdy mu byl po ruce převážně Tardelli), a zdá se být ve větší pohodě než kdy dřív.

Pod tím je, zadruhé, podepsán rovněž ten fakt, že Neymar v Barceloně prožil výrazně lepší sezonu než před domácím světovým šampionátem. Po příchodu Suáreze odchovanec Santosu začal víc pracovat pro své okolí, v průměru tvoří mnohem větší množství šancí pro spoluhráče a Luisem Enriquem byl dokonce v jednu chvíli chválen i pro znatelnější přínos defenzívě.

Mimoto, samozřejmě, Neymar zůstává být i neuvěřitelnou mašinou na góly. Letos v Primera División zaznamenal hned tři (!) čtyřzápasové šňůry s alespoň jednou brankou na kontě a ještě konzistentnější se ukázal být ve vyřazovacích bojích Ligy mistrů. Tam se stal vůbec prvním hráčem v dějinách, který se prosadil v obou čtvrtfinále, obou semifinále i ve finále. Týmový treble tomu všemu akorát nasazuje korunu.

Před čtyřmi lety tedy Neymar jako vycházející hvězdička po boku Gansa leckoho zklamal. Teď už by u něj takové vyznění absolutně nemělo připadat v úvahu...

Hráč ke sledování: Philippe Coutinho (Liverpool)

Abychom plně pochopili, proč se zaměřit zrovna na Philippa Coutinha, stačí uvážit, koho měl ve středu pole k dispozici Luiz Felipe Scolari na MS: vyloženě defenzivně orientovaného Luize Gustava; vyčpělého, jen zdánlivě box-to-box záložníka připomínajícího Paulinha; nemastného neslaného Fernandinha; běhavé dynamo v Ramiresovi; nevyužitého Hernanese; a na pravé křídlo utíkajícího pracanta Oscara.

Posledně jmenovaný teď kvůli zranění chybí a tím se otevírá obrovská příležitost před Philippem Coutinhem; potenciálně dalším rozdílovým Kanárkem vedle obligátního Neymara a někým, kdo by na výše uvedeném seznamu docela dobře bil do očí.

Záložník Liverpoolu totiž zbožňuje dlouhé kolmice za obranu, dokáže se vytáhnout s hezkým sólem a vytrhnout trn z paty matnému kolektivu (jako tuhle proti Mexiku) a nemá problém s fyzickou hrou - což je profil, který jen tak někomu neodpovídá.

Co naopak Coutinhovi činí potíže, a mohlo by ho to v Chile klidně stát základ, je střelba (ačkoliv i tam se mírně zlepšuje) a konečně konzistence. V tomto ohledu sice letos v mizerném Liverpoolu vyčníval a speciálně na jaře Reds často táhl dočista sám, ovšem reprezentace je jinačí písnička, a především proti Chile, uklizen k levé postranní čáře, Coutinho vůbec nepřesvědčil.

Přesto by někdejší naděje milánského Interu rozhodně měla v Chile startovat. Už jen z toho důvodu, aby třeba z hloubky čas od času startovala Neymara, a odbourala tak jeho přirozenou potřebu to takříkajíc tahat a utápět se v pocitu enormní zodpovědnosti za výsledky celého týmu. Tu je potřeba náležitě rozložit...

Předpokládaná sestava (4-3-3): Jefferson - Dani Alvés, David Luiz, Miranda, Filipe Luis - Fernandinho, Elias, Coutinho - Willian, Firmino, Neymar.

Tip na umístění: 2. místo.


Program zápasů - skupina C

14.06.2015
23:30
Brazílie
2:1
Peru
Temuco
18.06.2015
02:00
Brazílie
0:1
Kolumbie
Santiago de Chile
21.06.2015
23:30
Brazílie
2:1
Venezuela
Santiago de Chile

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Marcelo Grohe
13.01.1987
Grêmio FBPA
Jefferson
02.01.1983
Botafogo FR
Neto
19.07.1989
ACF Fiorentina
Obránci
Datum nar.
Klub
Dani Alves
06.05.1983
FC Barcelona
David Luiz
22.04.1987
Paris Saint-Germain
Fabinho
23.10.1993
AS Monaco
Filipe Luís
09.08.1985
Chelsea FC
Geferson
13.05.1994
SC Internacional
Marquinhos
14.05.1994
Paris Saint-Germain
Miranda
07.09.1984
Atlético Madrid
Thiago Silva
22.09.1984
Paris Saint-Germain
Záložníci
Datum nar.
Klub
Casemiro
23.02.1992
FC Porto
Douglas Costa
14.09.1990
Šachtar Doněck
Elías
16.05.1985
SC Corinthians
Everton Ribeiro
10.04.1989
Al Ahli FC
Fernandinho
04.05.1985
Manchester City
Roberto Firmino
02.10.1991
TSG Hoffenheim
Fred
05.03.1993
Šachtar Doněck
Philippe Coutinho
12.06.1992
Liverpool FC
Willian
09.08.1988
Chelsea FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Neymar
05.02.1992
FC Barcelona
Robinho
25.01.1984
Santos FC
Diego Tardelli
10.05.1985
Shandong Luneng









Když se řekne Peru, běžný český fanoušek si zřejmě ihned vybaví nechvalně proslulý Kirin Cup 2011, kde se Jihoameričané spolu s naším národním týmem stali protagonisty dvou z celkového počtu tří bezbrankových remíz. Letos už ale nějaký primárně defenzivní styl od Peruánců nečekejte...

Profil týmu

Peruánci, stejně jako třeba Bolivijci, notně těží ze specifik domácího prostředí a přímým důsledkem jejich enormní závislosti na závratných nadmořských výškách je také vyloženě katastrofální venkovní výkaz.

Na cestách Inkové neuspěli už neuvěřitelných 11 let (což možná bude dáno částečně i tím, že se jejich historicky nejlepší střelec Paolo Guerrero netají strachem z létání) a jsou tam obecně slabí takřka nepřetržitě od doby, kdy málem pronikli na mistrovství světa 1998. To však ještě v záložní linii válel Nolberto Solano, jenž nyní dělá u týmu asistenta trenéra.

Do bilance o venkovních zápasech se na druhou stranu nepočítají závěrečné mezinárodní turnaje, kde Peru možná trochu překvapivě nemá vůbec špatné výsledky. Do vyřazovacích bojů Copy Amériky naposledy neproniklo v dávném roce 1995, čili sedm ročníků zpátky, a minule z toho dokonce byly senzační bronzové medaile.

Letos by každopádně repete takového milníku (první kontinentální placky od roku 1983) značilo ještě větší zázrak a pravděpodobně i drzé dílo štěstěny. Peru se totiž nezdá být zkonsolidované především vzadu, kde věčně zrelaxovaný a tedy nepříliš spolehlivý Carlos Zambrano ani nezná svého stálého parťáka, přičemž krajní beci nejraději vyrážejí dopředu, aniž by se zodpovědně vraceli.

Další Achillovu patu potom ztělesňuje stárnoucí útočná linie. Nejproduktivnější cizinec v historii německé Bundesligy, Claudio Pizarro, už sice ve svých 36 letech patří spíše mezi náhradníky, na Paola Guerrera (31) a Jeffersona Farfána (30) se ovšem v Peru nadále spoléhá - a oběma přitom nejsou cizí problémy s fyzičkou či přímo abnormální křehkost (koukám na tebe, Jeffersone).

Hned 13 nominovaných se dále rekrutuje z peruánské domácí soutěže, která dlouhodobě platí za jednu ze dvou nejslabších lig na kontinentě. Za posledních pět ročníků Copa Libertadores (včetně toho letošního) si alespoň cestu ze skupiny našel všehovšudy jeden klub - Real Garcilaso před dvěma lety. Hůře je na tom pouze Venezuela; ta ale také teď do Chile veze o pět legionářů více.

Trenér: Ricardo Gareca

Vývoj kariéry Ricarda Gareky je bezesporu zajímavý: když se v 80. letech coby útočník Boky Juniors mihl v argentinské reprezentaci, jedním ze svých pěti gólů v podstatě zpříma zamezil Peru v kvalifikaci na MS 1986.

Pak se ovšem do téže země, kterou kdysi potopil, vydal koučovat Universitao de Deportes (s nímž roku 2008 vyhrál Aperturu), aby to nedávno dopracoval dokonce do čela národního týmu.

A když říkám nedávno, myslím tím letos v únoru - což z Peru jaksi automaticky dělá nejhůře připraveného účastníka Copy, zvláště při Garekových odlišných preferencích oproti dobám minulým.

Zatímco totiž jeho nejznámější předchůdce - Uruguayec Markarián, jenž Los Incas dovedl k onomu bronzu a skončil roku 2013 - v první i druhé řadě preferoval brejkový styl hry a vycházel ze zabezpečené obrany, Gareca už sem tam chce i diktovat tempo hry. A to by s dostupným materiálem mohlo nahlas skřípat.

Sám 57letý lodivod se navíc zrovna před dvěma měsíci (!) vyjádřil ve smyslu, že by osobně rád hrál s jedním tvořivým středopolařem v srdci sestavy - hned vzápětí však opatrně dodal, že se nejprve bude muset přesvědčit, jestli někoho takového vůbec má po ruce. A to vskutku nevěstí nic dobrého, že ano?

Hvězda: Jefferson Farfán (Schalke 04)

Jefferson Farfán je zdráv... radujme se, veselme se. Odehrát možná letos stihl všehovšudy devět kol nejvyšší německé soutěže, když v červenci podstoupil náročnou operaci problematického kolene, ale to přece vůbec nevadí.

Hlavní je, že se nám jeden z nejschopnějších latinskoamerických exekutorů standardních situací a také nejspolehlivějších bundesligových nahrávačů (10, 10, 9, 7, 7 - počet asistencí v jeho pěti předešlých bundesligových sezonách vyjma této zdaleka ne úplné), v Chile vůbec jakkoliv předvede.

Mezi zářijovým přátelákem s Uruguayí a generálkou na letošní Copu Jefferson Farfán vynechal 13 repre zápasů v řadě, a momentálně tak jako by se sžíval s docela novým kolektivem. Na druhou stranu, ne snad že by to zrovna Farfán potřeboval - jde přece o nesmírně šikovného křídelníka, který si často vystačí sám se sebou, a jenž skóroval při obou svých posledních reprezentačních startech, oddělených oněmi 20 měsíci.

Jefferson Farfán se na Copu Amériku vrací po osmileté pauze; minulý (skvostný) ročník strávil - jak jinak než - na marodce. Udeřit se mu přitom podařilo pouze na tom vůbec prvním kontinentálním svátku roku 2004, kdy rovněž zažíval svůj předčasný vrchol. Zanedlouho ostatně finišoval jako dělený druhý nejplodnější střelec kvalifikace o MS 2006 v Německu. Ačkoliv se Peru umístilo předposlední.

Zmůže se tedy Farfán na stará a náležitě zničená kolena na pověstný druhý dech? A dokáže si forvard Schalke pořádně sednout s Guerrerem, jenž patrně ne náhodou zrovna při jeho absenci skončil na vrcholu tabulky střelců Copa Amériky 2011 (s pěti góly)?

Hráč ke sledování: André Carrillo (Sporting CP)

Úvodem je potřeba si čestně přiznat, že koučův názor na tohoto 23letého dribléra zůstává být menší neznámou. Při nedávné generálce s Mexikem André Carrillo ani nestřídal, což může značit zhruba dvě protichůdné věci - buď ho trenér už ani nepotřebuje vidět a počítá s ním napevno do zahajovací jedenáctky proti Brazílii, anebo mu naopak nevěří.

Obě varianty přitom mají něco do sebe. Na jednu stranu by byl hřích Carrilla ignorovat, už jen pro jeho 18 soutěžních asistencí v tomto ročníku a schopnost přejít jeden na jednoho i dostat se na vlastní pěst do vyložených šancí.

Na stranu druhou je však nutno mít na paměti ty mraky zahozených šancí, jeho sklony k sólování nebo neexistující výpomoc defenzívě. Carrillův debut pod Carekou při dubnovém přípravném klání s Venezuelou ke všemu nemohl být víc zapomenutelný, když ústil v prohru peruánského ‚béčka‘ poměrem 0:1.

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Gallese - Advíncula, Zambrano, Sánchez, Céspedes - Ballón, Hurtado - Farfán, Ascues, Carrillo - Guerrero.

Tip na umístění: Konec ve skupině.


Program zápasů - skupina C

14.06.2015
23:30
Brazílie
2:1
Peru
Temuco
19.06.2015
01:30
Peru
1:0
Venezuela
Valparaíso
21.06.2015
21:00
Kolumbie
0:0
Peru
Temuco

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Pedro Gallese
23.02.1990
Juan Aurich
Salomón Libman
26.12.1984
César Vallejo
Diego Penny
22.04.1984
Sporting Cristal
Obránci
Datum nar.
Klub
Luis Advíncula
02.03.1990
Vitória FC Setúbal
Jair Céspedes
22.05.1984
Juan Aurich
Christian Ramos
04.11.1988
Juan Aurich
Pedro Requena
24.01.1991
César Vallejo
Hansell Riojas
15.10.1991
César Vallejo
Carlos Zambrano
10.07.1989
Eintracht Frankfurt
Záložníci
Datum nar.
Klub
Carlos Ascues
19.06.1992
FBC Melgar
Josepmir Ballón
21.03.1988
Sporting Cristal
Christian Cueva
23.11.1991
Alianza Lima
Paolo Hurtado
27.07.1990
Paços Ferreira
Carlos Lobatón
06.02.1980
Sporting Cristal
Edwin Retamoso
23.02.1982
Real Garcilaso
Joel Sánchez
11.06.1989
Universidad San Martín
Yoshimar Yotún
07.04.1990
Malmö FF
Útočníci
Datum nar.
Klub
André Carrillo
14.06.1991
Sporting CP
Jefferson Farfán
28.10.1984
Schalke 04
José Paolo Guerrero
01.01.1984
SC Corinthians
Claudio Pizarro
03.10.1978
Bayern Mnichov
Yordy Reyna
17.09.1993
RB Lipsko
Juan Vargas
10.05.1983
ACF Fiorentina









Když úspěšný kouč José Pékerman před letošní Copou prohlásil, že by si fanoušci neměli ohledně jeho týmu dělat příliš vysoké naděje, znělo to přinejmenším zvláštně - vždyť Kolumbie stojí na prahu druhé zlaté éry, má v čerstvé paměti nejlepší mistrovství světa v dějinách (kde dokráčela až do čtvrtfinále), a tentokrát se navíc bude moci spolehnout i na kapitána Radamela Falcaa, jenž loni v Brazílii chyběl. Pékerman se však nestal jedním z nejuznávanějších trenérů kontinentu tím, že by ignoroval případná rizika..

Profil týmu

Většina jihoamerických týmů se může pochlubit nabitým útokem, a Kolumbijci nejsou výjimkou; naopak, řadí se v tomto směru mezi vůbec nejlepší na světě. Pohled na jejich soupisku je impozantní. Postaví se vedle Falcaa spíše Carlos Bacca, čerstvý vítěz Evropské ligy a s 20 ligovými brankami (a 7 asistencemi) suverénní loňská opora úspěšné Sevilly, nebo nejlepší střelec portugalské soutěže Jackson Martínez z Porta (21 gólů)? A to jsme ještě vynechali podobně talentovanou dvojici 'Italů', římského 'pavouka' Victora Ibarba a hvězdičku Sampdorie Luise Muriela, stejně jako klasický talisman Teofila Gutiérreze (River Plate).

Při pohledu na Falcaovu sezonu v Manchesteru United se mnozí evropští fanoušci divili, proč 'El Tigreho' vlastně neposadit a neuvolnit tak jedno místo v útoku někomu s lepší aktuální formou; ti kolumbijští však na takový návrh pouze poulí oči a nechápavě zvedají obočí. Falcao totiž sice možná v Anglii nastřílel pouze čtyři góly za celou sezonu (ten poslední do sítě Leicesteru padl na konci ledna), jenže jakmile přetáhne přes hlavu kolumbijský dres, stává se z něj opět zvíře.

V národních barvách stále připomíná toho starého zabijáka, který si kdysi v Portu a Atlétiku Madrid vydobyl pozici jednoho z nejobávanějších světových zakončovatelů; ukázal to koncekonců i letos, kdy s kapitánskou páskou dovedl svůj tým k přátelským výhrám postupně nad Bahrajnem (6:0), Kuvajtem (3:1) a zejména silnou Kostarikou, které také vstřelil jediný gól (1:0). Připočtěte k tomu geniální 'desítku' Jamese Rodrígueze či stabilního člena základní sestavy Juana Cuadrada a výsledkem je skutečně ofenziva, ze které přechází zrak.

Jenže toto nejsou věci, jež by Pékerman před startem turnaje musel nějak akutně řešit - vepředu jsou Los Cafeteros se zdravým Falcaem jednoduše ještě silnější než loni na Mundialu. Zatímco však fanoušci netrpělivě přešlapují v čekání na další Jamesova kouzla, sám kouč varuje každého, kdo by snad neuváženě doufal v pohádkovou jízdu až ke zlatu. Důvodem je, jak už to tak u podobných týmů občas bývá, stav obrany.

Loni ještě vzadu problém nebyl, alespoň tedy papírově ne: mezi tyčemi neochvějná jednička David Ospina z Nice, před ním velezkušený generál Mário Yepes a tři jeho pobočníci, Camilo Zúniga, Cristián Zapata a Pablo Armero. Jenže teď? Ke znepokojení by stačil už jen fakt, že s odchodem stařečka Yepese (stylově na vrcholu) schází defenzivě pevný a ostřílený lídr; do této role sice dorůstá talentovaný Éder Balanta, ten je však momentálně zraněný.

Zbytky 'italské' obranné sekce jsou pak doslova v troskách. Zapata strávil celé jaro nejprve na marodce a poté na lavičce, jeho někdejší milánský kolega Armero od ledna pro změnu nehrál vůbec (a vysvobodilo jej až v květnu Flamengo, v jehož dresu nějakou herní praxi přirozeně nabrat nestihl), a Zúniga se v Neapoli přestěhoval dokonce na tribunu, načež zakončil sezonu zraněním.

Pékerman má sice k dispozici solidní náhrady - novou generací kolumbijských obránců jsou stopeři Pedro Franco z Besiktase (24 let) a Jeison Murillo z Granady (23), pravý bek Santiago Arías (PSV, 23) a jeho levý kolega Darwin Andrade (Lutych, 24). Jenže to nic nemění na tom, že Kolumbie musí na Copě najít ideální čtveřici, trefit onen pomyslný ideální středobod mezi dravým mládím a vybledlou zkušeností. A to rozhodně nebude jednoduché.

Trenér: José Pékerman

Už pětašedesátiletý Argentinec se u kormidla Los Cafeteros vyprofiloval jako pragmatický, ofenzivně založený taktik, jemuž nedělá problémy 'přepínat' mezi několika různými systémy; vlastně jediné, co jeho Kolumbie nezvládá, je trpělivé a organizované bránění. Je to zkrátka útočný tým, vždy hledící primárně směrem k soupeřově brance. Nikdo nemůže popřít, že se na jeho hru skvěle kouká.

Letos koketoval Pékerman se dvěma systémy - v jarních přátelských zápasech s Bahrajnem a Kuvajtem zkoušel jakési pohyblivé 4-3-3, a o vážnosti tohoto jeho kroku svědčí i fakt, že se v obou duelech objevila na hřišti prakticky 'plná palba'. Z těchto duelů tak můžeme vypozorovat, že páteří nové obrany budou vedle Ospiny i Murillo s Andradem, nebo že spolupráce ofenzivního trojlístku Bacca, Falcao, Cuadrado slibuje potenciálně velké věci. Nejzajímavější bylo ale složení středu pole, kde se vedle sebe naskládali Fredy Guarín, Juan Quintero a Ábel Aguilar - tedy vlastně tři klasičtí střední záložníci.

Dilema, jestli zkusit tento nový přístup (a použít Jamese v záložní trojici), nebo raději 'oprášit' klasické 4-4-2, se následně vyřešilo samo; Guarín, Quintero i Aguilar se totiž před turnajem shodně zranili. Fanoušci se proto s největší pravděpodobností mohou těšit na starý známý systém s Jamesem ve volné pozici na kraji zálohy, dvěma defenzivními štíty a dvěma forvardy (což víceméně potvrdila generálka s Kostarikou). Nepochybujme však o tom, že Pékerman má v rukávu hned několik plánů, jak svoji Kolumbii v případě potřeby oživit. Z taktického hlediska totiž patří k největším suverénům šampionátu.

Hvězda: James Rodríguez (Real Madrid)

Uznávaný odborník na jihoamerický fotbal Tim Vickery letos na jaře lakonicky poznamenal, že pátrat po kolumbijském vzestupu posledních let je vlastně dost jednoduchá práce: stačí se podívat, kdy se k týmu připojil jeho geniální playmaker. Před čtyřmi lety hrál James na mistrovství světa dvacítek a Los Cafeteros na Copě zklamali; na následujícím turnaji (MS 2014) už nechyběl, a výsledkem bylo historické čtvrtfinále.

"V okamžiku, kdy postoupil do áčka, začala talentovaná generace kolumbijských útočníků konečně zářit," píše Vickery. "A přestože největší hype byl kolem Falcaa, na mistrovství světa se jasně ukázalo, že nejdůležitějším mužem týmu je právě James. Vynechejte Falcaa, a Kolumbijcům stále zbývá řada forvardů schopných podělit se o góly. Vynechejte Jamese, a zůstává vám tým bez kreativní síly," dodává s tím, že při Quinterově zranění zůstává jediným náhradníkem madridské hvězdy neprověřený Edwin Cardona (Monterrey). Vickery má pravdu, žádná detektivní záhada to vskutku není.

James byl na brazilském Mundialu fenomenální, přesto si však mnozí ťukali na čelo, když se rozmařilý madridský prezident Florentino Pérez rozhodl udělat z něj dalšího ze svých vyhlášených letních 'pokémonů'. Kupovat si klasického ofenzivního záložníka do týmu, jenž tento post nevyužívá, navrch za astronomických 80 milionů eur, skutečně vypadalo spíše jako demonstrace síly než cokoliv jiného. Jenže existuje důvod, proč James už v osmnácti přestupoval do Porta za částku přesahující 7 milionů: jeho talent jej zkrátka řadí mezi vůbec nejlepší techniky planety. Dokud byl Realu v sezoně k dispozici, vedl Bílý balet ligu; šanci na titul ztratil až během oněch sedmi kol, kdy jej brzdilo zranění. Celkově zakončil ročník s bilancí 13 branek a 13 asistencí ve 29 zápasech.

Hráč ke sledování: Jeison Murillo (Granada)

Odchod Yepese, zranění Balanty a Zapatův výkonnostní pokles staví Murilla do nezáviděníhodné pozice: Pokud má totiž Kolumbie na Copě uspět, bude nutně potřeba, aby se tento mladík předvedl jako skutečná opora středu obrany. Jednoduché to mít nebude. V rodné zemi na něj totiž budou klást velké nároky, a přestože svými výkony v podprůměrné španělské Granadě rozhodně zaujal, uplynulá klubová sezona pro něj nepatřila zrovna mezi ideální.

Murillo měl problémy se zraněními, takže nakonec stihl odehrát pouze devatenáct zápasů; i to mu však stačilo k tomu, aby si prošel hotovým očistcem v podání depresivních porážek proti Barceloně (0:6) i Realu Madrid (1:9). Samozřejmě na něj takové výsledky svalovat nelze, jenže až se proti němu za pár dní ve skupině postaví Neymar a spol., bude muset ukázat, že zvládá i roli vítězného lídra. Jeho Kolumbijci mu věří. Ve svých třiadvaceti je považován za velký příslib do budoucna.

Předpokládaná sestava (4-4-2): Ospina - Zúniga, Zapata, Murillo, Andrade - Cuadrado, Sánchez, Valencia, Rodríguez - Falcao, Bacca

Tip na umístění: 4. místo


Program zápasů - skupina C

14.06.2015
21:00
Kolumbie
0:1
Venezuela
Rancagua
18.06.2015
02:00
Brazílie
0:1
Kolumbie
Santiago de Chile
21.06.2015
21:00
Kolumbie
0:0
Peru
Temuco

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Cristian Bonilla
02.06.1993
CD La Equidad
David Ospina
31.08.1988
Arsenal FC
Camilo Vargas
09.03.1989
Atlético Nacional
Obránci
Datum nar.
Klub
Darwin Andrade
11.02.1991
Standard Lutych
Santiago Arias
13.01.1992
PSV Eindhoven
Pedro Franco
23.04.1991
Beşiktaş JK
Jeison Murillo
27.05.1992
Granada CF
Carlos Valdés
22.05.1985
Club Nacional
Cristián Zapata
30.09.1986
AC Milán
Juan Zúñiga
14.12.1985
SSC Neapol
Záložníci
Datum nar.
Klub
Pablo Armero
02.11.1986
CR Flamengo
Edwin Cardona
08.12.1992
CF Monterrey
Juan Cuadrado
26.05.1988
Chelsea FC
Alexander Mejía
11.07.1988
CF Monterrey
James Rodríguez
12.07.1991
Real Madrid
Carlos Sánchez
06.02.1986
Aston Villa
Edwin Valencia
29.03.1985
Santos FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Carlos Bacca
08.09.1986
Sevilla FC
Falcao
10.02.1986
Manchester United
Teófilo Gutiérrez
17.05.1985
CA River Plate
Víctor Ibarbo
19.05.1990
AS Řím
Jackson Martínez
03.10.1986
FC Porto
Luis Muriel
18.04.1991
UC Sampdoria









Venezuela drží v rámci Jižní Ameriky jeden pozoruhodný primát - jde totiž o jedinou zemi, kde není fotbal nejpopulárnějším sportem. Hugo Chávez souhlasil se svým souputníkem Fidelem Castrem, že správnou 'socialistickou' kratochvílí je pouze baseball. A tak zůstává La Vinotinto ještě v roce 2015 posledním týmem konfederace CONMEBOL, který nikdy neokusil atmosféru mistrovství světa. I na nadcházející Copě budou Venezuelané patřit mezi největší outsidery..

Profil týmu

V novém tisíciletí přitom do té doby vysloveně paběrkující výběr začal sbírat první reálné úspěchy: objevila se generace nových, talentovaných hráčů, přehlížený fotbal se konečně dočkal nějaké dlouhodobější koncepce, a výsledkem byl strmý vzestup, který přinesl na Copě 2007 postup do čtvrtfinále a o čtyři roky později dokonce senzační čtvrté místo. Dalším logickým krokem měl být postup na světový šampionát.

Tento úkol však Venezuela nezvládla, přes velice slušný začátek kvalifikace nakonec doplatila na žalostný útok, a trvalý progres tak pomalu nahradil návrat zpět do podprůměru. Generační opory jako Franklin Lucena a Juan Arango zestárly, nová 'várka' talentů jako Josef Martínez je zatím teprve na začátku, a zdá se tak velmi pravděpodobné, že ono čtyři roky staré semifinále také zůstane na nějakou dobu největším venezuelským 'zářezem'.

Kouč Noel Sanvicente tak přišel v létě 2014 k chřadnoucímu týmu, a první rok jeho vlády zatím nenaznačuje, že by se na tom mělo něco měnit. Řada jeho letošních opor se blíží ke konci kariéry - tři křížky na krku mají Amorebieta, Vizcarrondo, Cíchero, Lucena i González, přičemž už pětatřicetiletý kapitán a playmaker Arango stále zůstává jediným opravdu schopným kreativním hráčem. Přidejte k tomu těžký los, zrušenou generálku s Bolívií a ne zrovna vydařený závěr sezony pro největší hvězdu Josého Rondóna, a výsledkem je tým, od nějž asi po právu nikdo žádné zázraky čekat nebude.

Přesto bychom však La Vinotinto neměli odepisovat - důležitá výhra 1:0 v generálce na půdě skupinového soupeře z Peru totiž ukazuje, že půjde-li vše podle plánu, může Sanvicenteho tým uspět (což v tomto případě znamená postoupit do play-off). Peruáncům sice chyběla většina ofenzivních opor, už z psychologického hlediska jde ale o důležitou vzpruhu. Koneckonců není pořádně co ztratit.

Trenér: Noel Sanvicente

Sám Sanvicente nicméně letošní Copě nepřikládá zásadní důležitost. "Nejsem tu, abychom získali zlato, ale abychom postoupili na příští Mundial. Pokud se nám to nepovede, selhal jsem," prohlásil rodák z města Guayana. "Myslím, že konečně nastal náš čas. Naposledy jsme byli opravdu blízko."

On sám má starostí až nad hlavu. Jeho erudici si ve Venezuele nedovolí zpochybňovat nikdo - coby kouč Caracasu se během let 2002 až 2010 stihl stát nejlepším trenérem tamní historie - leč u národního týmu mu to zatím příliš nejde. Není to samozřejmě pouze jeho chybou, klíčoví hráči zkrátka stárnou a výsledková stagnace by nejspíš přišla tak jako tak, nicméně pokud bychom měli identifikovat nějaké vyloženě silné stránky jeho manšaftu (a neuchylovat se přitom ke chválení individualit), nemáme se vlastně moc od čeho odrazit.

Venezuela bude hrát v klasickém rozestavení 4-2-3-1, které je stále životně závislé na formě veteránů středu pole Luceny s Arangem (dohromady 69 let). Papírově je její největší síla v útoku, o což se starají Rondón, Josef Martínez a Miku, jenže na hřišti se to příliš neprojevuje - Sanvicenteho svěřenci mají stále velké problémy ve finální třetině, příliš spoléhají na standardní situace (které mají, nutno uznat, secvičeny velice dobře), střely z dálky a individuální záblesky. Na druhé straně však trenérův otevřený a přiznávaný fokus na co nejplynulejší ofenzivní hru oslabuje jejich kompaktnost vzadu, takže výsledkem je tým, který ač může za ideálních okolností překvapit a uhrát dobrý výsledek proti komukoliv, celkově mu to příliš nejde ani na jedné straně hřiště.

"Nemůžeme být spokojeni s tím, že se nám občas podaří hrát hezký fotbal. Musíme se lépe pohybovat, hrát mnohem intenzivněji," plánuje padesátiletý stratég. Jeho vize kompaktního, sevřeného a ofenzivně zaměřeného týmu je sice atraktivní, jenže reálně to vypadá, že s ní letos velkou díru do světa neudělá.

Hvězda: José Rondón (Zenit Petrohrad)

V současnosti o tom nemůže být pochyb: Šance Venezuely na úspěch budou v Chile stát a padat s výkony, které předvede jejich momentálně nejznámější legionář. Rondón letos nastoupil v dresu Zenitu celkem ke 44 zápasům, v nichž nastřádal velice slušných 20 gólů; zahrál si i Ligu mistrů, v Evropské lize pak zajistil postup přes PSV a trefil se i do sítě pozdějšího vítěze ze Sevilly.

Na jaře pak pětadvacetiletý kanonýr často začínal pouze na lavičce; nadcházející turnaj tak pro něj bude představovat vítanou možnost přesvědčit pochybovače o svých kvalitách. Pro Venezuelu je klíčovým hráčem, zakončovatelem, na jehož gólech bude záviset případný úspěch. S veteránem Arangem za zády bude mít za úkol rozšířit svoji sbírku dosavadních dvanácti reprezentačních zářezů.

Hráč ke sledování: Josef Martínez (FC Turín)

Nebýt Martíneze, šli by Venezuelané do turnaje ve vyloženě depresivní náladě; jediná trefa dvaadvacetiletého turínského střelce v generálce s Peru jim však pomohla opět zvednout hlavy. Martínez má problém s konzistencí výkonů, pokud mu ale zápas takříkajíc 'sedne', může dokázat velké věci - jako například v těžkém únorovém zápase na půdě Hellasu Verona, kde gólem a dvěma asistencemi rozhodl o výhře 3:1. Něco podobného bude muset ukázat i v národním týmu, který dlouhodobě sužují problémy jak s kreativitou, tak s proměňováním šancí. Místo v základní sestavě by měl mít jisté..

Předpokládaná sestava (4-2-3-1): Baroja - Rosales, Vizcarrondo, Amorebieta, Cíchero - Rincón, Lucena - González, Arango, Martínez - Rondón

Tip na umístění: Konec ve skupině.


Program zápasů - skupina C

14.06.2015
21:00
Kolumbie
0:1
Venezuela
Rancagua
19.06.2015
01:30
Peru
1:0
Venezuela
Valparaíso
21.06.2015
23:30
Brazílie
2:1
Venezuela
Santiago de Chile

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alain Baroja
23.10.1989
Caracas FC
Wuilker Faríñez
15.02.1998
Caracas FC
Dani Hernández
21.10.1985
CD Tenerife
Obránci
Datum nar.
Klub
Fernando Amorebieta
29.03.1985
Middlesbrough FC
Wilker Ángel
18.03.1993
Deportivo Táchira
Gabriel Cíchero
25.04.1984
Mineros Guayana
Grendy Perozo
28.02.1986
AC Ajaccio
Roberto Rosales
20.11.1988
Málaga CF
Andrés Túñez
15.03.1987
Buriram United
Oswaldo Vizcarrondo
31.05.1984
FC Nantes
Záložníci
Datum nar.
Klub
Rafael Acosta
13.02.1989
Mineros Guayana
Juan Arango
17.05.1980
Club Tijuana
César González
01.10.1982
Deportivo Táchira
Alejandro Guerra
09.07.1985
Atlético Nacional
Franklin Lucena
20.02.1981
Deportivo La Guaira
Jhon Murillo
21.11.1995
Zamora FC
Tomás Rincón
13.01.1988
Janov CFC
Luis Seijas
23.06.1986
Independiente Santa Fe
Ronald Vargas
02.12.1986
Balikesirspor
Útočníci
Datum nar.
Klub
Josef Martínez
19.05.1993
Turín FC
Miku
19.08.1985
Rayo Vallecano
Gelmin Rivas
23.03.1989
Deportivo Táchira
Salomón Rondón
16.09.1989
Zenit Petrohrad






Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (264)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To je možná nejslabší Brazílie, co pamatuji na velkých turnajích

Reagovat
SunFells

To moc nepamatuješ.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě napiš Masopust pls, ať ej to komplet. 17 let a nějakých 8 turnajů podle mne není tak málo

Reagovat
SunFells

Masopust pls. Jak píše domingo, tohle je u Brazílie ohraná písnička. Alespoň než ta Dungova sestava v Africe tahle nemůže být slabší.

Reagovat
smazaný uživatel

To zase pozor, ta v Africe byla silná, že jim to nesedlo je jiná věc. A i kdyby to ohraná písnička byla, tak co? Prostě tam ten trend podle všeho je.

Reagovat
SunFells

Tak nejen, že byla silná, ale dokonce jim to ani nesedlo. Aha, tak to nemáš ponětí.

Je tam trend srovnávat to s úspěšnou érou, tak jako všude jinde.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase ti tam chybí Masopust pls, jo ta JAR byla silnější, než tahle a jo nesedlo jim to-

Reagovat
SunFells

Tvrzením, že jim to nesedlo odhaluješ, jaké hovno o tom MS víš, komediante. Ten tým pracoval velice dobře, právě kvůli nedostatku kvalitních možností netypicky organizovaně.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokážeš s někým nesouhlasit bez toho, aby ses po něm vozil? Já s tímhle prostě nesouhlasím. Hráli strašnou tužku u ve skupině, kde měli problém i se S. Koreou. A ten tým byl IMHO hvězdnější, než tenhle. Co to je nedostatek kvalitních možností u reprezantací? Tím více či méně trpí všechny.

Reagovat
SunFells

Ono je trochu iritující se bavit s někým, kdo plácne strašný nesmysl a pak se ho kvůli pýše. A doplní to hovnama o Masopustech pls. Tedy dokážu, když se tomuto vyvaruješ.

"Hráli tužku už ve skupině, kde měli problém i se S. Koreou" našel sis výsledky, co? Tak běž hlouběji a zjistíš, že ten zápas žádným zádrhelem nebyl. Jak ti naznačí Portugalsko, tak projev týmu na turnaji nedefinuje to, kolik branek nasází severokorejcům. Navíc tímhle naznačuješ, že ve vyřazovacích fázích si vedli jen hůř, přitom ono to bylo spíš naopak.

Nedostatek kvalitních možností u repre znamená, že nemáš na výběr moc kvalitních borců (ve srovnání se standardnějším stavem, kdy Brazílie patřila k úzké skupině favoritů), přijde mi to docela zřejmé. Co myslíš tím, že tím více či méně trpí všechny reprezentace a jak je to relevantní pro to, o čem se bavíme?

Reagovat
SunFells

*kvůli pýše drží.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry fakt se nebudu bavit s člověkem, co mne má každou reakcí potřebu srážet a vozit se po mne jenom protože jsem Masopust. Kvůli páše co? Je to takový problém akceptovat, že má někdo jiný názor, než ty?

Reagovat
SunFells

Já tě srážím akorát za to, co píšeš. Ne za to, kdo jsi ...to mi vnucuješ ty, nemám zdání proč.

O akceptování názoru může být řeč maximálně při posuzování síly těch jednotlivých soupisek, ačkoliv ne moc ...to, že "si to v 2010 nesedlo" není názor, to je jen hloupost odvozená snad jen z toho, že ses podíval na jejich výsledky a rozhodl se pověsit na úvodní zápas se slabčáky, kde se nekonaly gólové hody, jak by se třeba očekávalo. Tož ale nechám tě plácat i takové voloviny, když si nepřeješ zpětnou odezvu.

Reagovat
smazaný uživatel

Podívej, já celý ten turnaj sledoval docela důkladně a opravdu ti to nepotřebuju zdůvodňovat, jenom protože se mnou nesouhlasíš. Jejich hra měla k ideálu prostě daleko a sehranost byla dost mizerná.

Reagovat
SunFells

ok

Reagovat
smazaný uživatel

SunFiels pls

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

agree to disagree?

Reagovat
domingo

Mne prijde, ze tohle se od roku 1998 opakuje prakticky pred kazdym turnajem.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky to jindy nemám rád, ale tady je to fakt extrém přijde mi to ještě o třídu horší od MS. A tím fakt nemyslím jenom jmenama.

Reagovat
uff

určite nie napr pred 2002 tam bola tá slávna 4 R. Aj ked pred turnajom neboli až tak favorizovaní skrz Bielsovu Argentinu a Zidanovo Francúzsko. Ten tým bol ale velice dobrý. Pred 2006 boli obrovský favoriti hádam z jednou najlepších zostáv akú kedy mali mať.

Reagovat
smazaný uživatel

jj přesně tak, navíc nepamatuju tak výrazného favorita jako je před 2006

Reagovat
uff

Mrzí ma že v tom období nebol zápas Česko-Brazília. Mali ste velice dobrý tým.

Reagovat
smazaný uživatel

My chtěli, oni k nám nechtěli a trvali na tom, že se bude hrát v Německu

Reagovat
smazaný uživatel

a každy turnaj se to potvrzuje

Reagovat
patas92

Možná nejslabší, ale na brazilské poměry docela sympatická.

Reagovat
fantomas

2010 i 2014 byla slabsi no.

Reagovat
smazaný uživatel

Firmino aj Couts su zaujimave posily

Reagovat
smazaný uživatel

nesouhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

+ - =

Reagovat
fantomas

No, i kdyby, tak nemá cenu timhle způsobem nějak hysterčit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj me to nerikej

Reagovat
smazaný uživatel

nesouhlasím..

Reagovat
smazaný uživatel

ten stred maj kanari spatnej

Reagovat
GEGE

Miranda základ místo Thiaga Silvy?

Reagovat
fantomas

Jo, a je to tak lepsi.

Reagovat
GEGE

to chci vidět

Reagovat
fantomas

Moh bys to vidět, už kdybys Brazilce sledovat po MS.

Reagovat
GEGE

Poslední 4 pratelaky 2x Luiz-Miranda 2x Silva-Miranda...Ok vypadá,že má Miranda nejjistější pozici ale že Dunga nechá sedět nejlepšího obránce světa Thiaga Silvu na takový turnaj tomu nevěřím...

Reagovat
smazaný uživatel

Bejvávalo.. Silva šel docela dolu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GEGE

Reagovat
domingo

Ani ne hele, v lize je porad nejlepsi ze vsech. Jako na tu posledni sezonu pod Ancelottim uz asi nikdy nedosahne, to hral jak panbuh, ale porad je to obrovska jistota a pokud ho porovnas s Luizem, tak tam je rozdil asi 1000%. Jeste rok, dva na ty TOP urovni vydrzi v klidu (pokud bude zdravej), pak uz to preda Marquinhosovi.

Reagovat
domingo

A rekl bych ze u Dungy neni absolutne problem se Silvovou vykonnosti, ale s tim, ze on je proste zvyklej delat de facto hrajiciho trenera, Blanc nechava obrovskou cast organizace defenzivy prave na nem a dost mu v tomhle duveruje, coz pod Dungou neexistuje. Luiz je tvarnejsi. Kdyby slo jenom o to, kdo je lepsi stoper, tak tam ani zadna debata nemuze nikdy existovat, kor pod koucem zamerenym primarne na organizaci defenzivy ( = nejvetsi Luizova slabina).

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s Luizem bych ho vůbec nesrovnával, spíš sem narážel na toho nejlepšího obránce světa, to už podle mě neni a nebo teda rozhodně neni už sám.

PSG moc nesleduju, ale je tam nějaká šance, že by si kašpárek sednul a hráli Marquinhos se Silvou?

Reagovat
domingo

Dost mala. Sedet nepujde urcite, na to stal moc penez, a Blanc ho na DM nechce. Marquinhos byl snad i primo koupenej jako nahrada za Silvu.

Reagovat
domingo

+ ono je lakavy rikat, ze uz neni nejlepsi, ale kdo teda potom je? Pac Silva nesel nijak vyrazne vykonnostne dolu, je to proste vyzralej zkusenej stoper s neuveritelnym prehledem a autoritou, vic od takovyho hrace nepotrebujes. No a pokud teda nesel moc dolu, tak by tim padem nekdo musel vyrazne vystrelit nahoru, a tam teda nevim kdo.

Takovi ti klasicti "velci" stoperi sli taky spis dolu (Kompany, Pique, Chiellini..), Varane je jeste mladej, mozna Godin? Fakt nevim, nevidim nikoho, u koho bych si rekl 'No jasne, ten uz Silvu za posledni 2 roky prerostl.'

Reagovat
GEGE

Přesně...prostě není nikdo lepší...tuhle neskutecnou úroveň si drží už tak 5 sezón...

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt, že dlouhodobě je top, na rozdíl od ostatních.

Reagovat
smazaný uživatel

Terry, naprosto beze srandy.

Reagovat
Yanek

Reagovat
smazaný uživatel

Godin a letos i třeba Naldo.

Reagovat
domingo

Tak u Nalda je to jedna sezona zatim, Godina beru, to je zvire. Myslenku, ze by Terry byl lepsi hrac nez Thiago Silva, odmitam komentovat

Reagovat
patas92

Pique šel teď hodně nahoru. S přehledem nejlepší stoper sezóny.

Reagovat
smazaný uživatel

Kompany měl špatnou sezónu, Chiellini není ani považovanej za nejlepšího obránce v Juve, Pique měl dobrou půlku sezóny... Kdo měli skvělou celou sezónu? Jednoznačně Terry a Godín.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

A odkdy se nejlepsi hraci sveta posuzujou podle jedny sezony? Vsak se bavime o tom, jestli nekdo treba za posledni 3 roky muze rict, ze je lepsi nez Silva.

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Vždyť ta jedna sezona na tom má právě zásadním podílem vliv. Pokud je to ta poslední.

Reagovat
fenixLFC

sice chapem ako to myslis ale tu si fakt odporujes ked na jednej strane tvrdis ze sa to neposudzuje podla jednej sezony a pritom tych troch podla poslednej sudis kazdopadne suhlasim s godinom

Reagovat
mistr129

Ramos, Godin, Hummels(?) letos Pique

Reagovat
fantomas

No, a Luiz kapitánuje v absenci Neymara. Zeptej se fakt jakýhokoliv brazilskýho novináře a řekne ti, že očekává stoperskou dvojici Luiz - Miranda. Dunga holt na jména tolik nejede, nikdy nejel... však nevzal Neymara s Gansem na MS 2010 třeba.

Reagovat
GEGE

Ok no uvidíme v prvním zápase...aspoň se na něj můžu podívat jestli ho moc chci do AC

Reagovat
smazaný uživatel

Přijde mi na velkej přestup už starej ...

... ale to jsem si o Jeremym myslel taky.

Reagovat
GEGE

Ohledně věku nemám strach 31 je ještě v poho...spíš chci pokoumat jestli bude hrát fakt s Luizem jak to dá v obraně...přijde mi,že ho v Atleticu dost boostuje Godin...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to souhlas - Godín je přirozenej vůdce obrany a hodně to tam diriguje.

Reagovat
Phillipinho

Hele letos sel Miranda hodne dolu, oproti minuly sezone to byl obrovkej vykonnostni sesup. Gimenez uz ho prerostl a pristi sezonu by mel tvorit stoperskou dvojici s Godinem a zada jim bude kryt Alderweireld. Mirandu to chce letos prodat, posledni sance, jak z nej jeste neco dostat.

Reagovat
GEGE

Otázkou je čím to bylo..těch možností je vic,proto jsem zvedavy co předvede na copa america...o něm se spekulovalo v souvislosti ACM už dávno a kdysi sem ho dost chtěl...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě loni byl jednou z prvních variant na stopera v Barce. Tenkrát (jestli se dobře pamatuju) prodloužil smlouvu, čímž to padlo. Možná se u něj projevila nemoc Brazilců po podpisu novýho kontraktu ...

Každopádně si myslím, že pro vás by to kvalitní posila určitě byla. Má kvalitu a navíc je to Brazilec, kterým to u vás dlouhodobě historicky jde.

A pokud by z toho Atleti vytřískali 15 - 20 mega, tak by si mohli dovolit přivést nějakou náhradu na lavku a ještě jim zbyde.

Reagovat
GEGE

Mohla by to být podobná výhra jako Inter tehdy s Luciem...ten byl už tehdy v bayernu taky odepisovany...ale ta cena by musela být o dost nižší než pises max za 10 mega...

Reagovat
smazaný uživatel

ještě loni se mluvilo o 20+ a že by to takhle kleslo? To se mi nezdá (čímž neříkám, že ti nevěřím).

Každopádně pokud by ta cena byla takhle nízko, tak bych si ho snad i nechal, být v kůži Chola.

Reagovat
GEGE

Tak můžou jeho cenu stanovit klidne na 20 ale za 31 letého hráče s rokem do konce smlouvy jim ty prachy nedáme...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oni musí vědět líp, co je pro ně lepší, ale za mě bych si teda za brazilskýho reprezentanta řekl o víc. On ten věk jeho cenu určitě snižuje, ale na druhou stranu - jakou náhradu budou schopní za ty prachy přivést?

Reagovat
smazaný uživatel

ale s tím kontraktem máš recht - má ho už jen na rok. Jsem žil v tom, že ho loni obnovoval, tak jsem čekal, že na dýl.

Ono možná těch deset bude asi to nejvíc, co z něj budou moct dostat (a v tu chvíli bych se fakt zamyslel, jestli ho fakt za tu cenu prodávat).

Reagovat
GEGE

Buď teď za aspoň něco nebo další rok klesající výkonnosti a odchod zadarmo...

Reagovat
smazaný uživatel

chápu, ale pořád je to o tom, jestli jim těch 10 mega za tu sezonu s ním nestojí.

A pořád tady máš možnost, že se ukáže skvěle na Copě a zaujme nějaký naftaře. PSG má stopery z Brazílie hodně rádo, Mourinho i Pelle ho z Primery znají, takže by ho za takovou pusu možná taky brali.

Reagovat
smazaný uživatel

Giménez je skvělej, ale u takhle mladýho hráče (kor stopera) se nedá úplně čekat nějakou vyrovnanost formy po celou sezonu. Abyste se neunáhlili.

A co se Tobyho týká, tak jsem naposled četl, že není úplně jisté, jestli u vás zůstane. Moc si nedokážu jeho vrtkavou pozici u vás vysvětlit.

Reagovat
smazaný uživatel

Gimenez neměl v sezóně ani jeden výrazný výkyv. Stabilně chvalitebný, někdy až výborný.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale vím, jaks to myslel. Já mám Mirandu rád, ale svého stropu už nejspíše dosáhl. Pokud se naskytne dobrá nabídky, je třeba jej prodat.

Reagovat
Phillipinho

Presne. Na nem prave ten nizky vek neni vubec znat. On hraje jako 30 lety stoper a po letosni sezone vim, ze se na nej klidne muzeme dlouhodobe spolehnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě ve mně trochu červík je, přeci jen je opravdu velmi mladý. Ale fakta hrají pro plnou důvěru v něho. 1) Je psychicky odolný, i bych řekl, že působí nezvykle vyspěle. Ve hře si nic nekomplikuje, málokdy zvolí špatné řešení. 2) Je na tom skvěle fyzicky. 3) A teď to nejdůležitější. Není závislý na Godinovi. Když nastoupil vedle Mirandy byl to právě Gimenez, kdo byl výraznější a celkově lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

ohledně toho bodu, že málokdy zvolí špatné řešení - pamatuju si, jak sestřelil Neymara a měl být vyloučený. To bylo řešení opravdu velmi špatné. Mohl vás tím potopit už takhle zkraje mače.

Reagovat
smazaný uživatel

Málokdy zvolí špatné řešení.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak zrovna ten inkriminovaný faul bylo to nejhorší, co v sezóně provedl. Je velmi tvrdý, ale odkazuju se na bod 1 - je velmi psychicky odolný a vyspělý. K takovéhle přehnané tvrdosti ho dokázaly vyburcovat jen zápasy s Barcou a Realem, ale taky koho od nás ne, že?!

Reagovat
smazaný uživatel

V těch zápasech se zkrátka projevuje nějaký komplex toho třetího vzadu, no. S tím se nedá nic dělat. Simeone asi vyvolal nějaký pocit nenávisti. Však víš jaký on je. A tak my nemůžeme být neradi, protože právě tohle vnímání posunulo Atlético zpátky mezi španělskou a co víc i mezi evropskou smetánku.

Reagovat
smazaný uživatel

já to beru, ale když se podíváš na to jeho vytížení, tak to má jak noty na buden. Jak je nebo není jeho výkonnost stabilní, se ukáže, až bude plnohodnotným starterem.

Reagovat
Fonzi9

od kdy je J. Terry - tedy te nej střední bek světa brazilec?

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
smazaný uživatel

U Kolumbie a Venezuely máte stejnou sestavu...

Reagovat
domingo

Omg. Dik za upozorneni, opraveno.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

az ctvrty clovek si precetl clanek.. hezky

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, tak co jinýho má člověk v práci dělat...

Reagovat
domingo

Tohle bude snad nejjasnejsi anketa v dejinach lidstva

Reagovat
Miguel19

Silva je zraněnej nebo proč tam je Mirinda?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
domingo

Fantomas na sebe strhava pozornost

Reagovat
smazaný uživatel

OMG, já doufal, že se splet, to bude zase diskuze....

Reagovat
Phillipinho

Vzdyt letos vetsini zapasu Brazilie odehrala stoperska dvojice Luiz-Miranda. Silva bude s nejvetsi pravdepodobnosti sedet.

Reagovat
fantomas

Asi tak na 90 % takhle i nastoupi.

Reagovat
domingo

Ja vim :(((((

Reagovat
smazaný uživatel

K Falcaovi Bacca? Já vím, že měl super sezonu, ale sednul by mi k němu Jackson Martinez. U Kolumbie to bude hodně o tom, jak se právě Falcao i třeba Cuadrado chytnou, onimůžou i přes neformu odehrát životní turnaj...

Reagovat
domingo

To je dobra otazka no. Kdyz hrali v pratelacich to 433, tak ta trojka Bacca - Falcao - Cuadrado fungovala dobre, v generalce ve 442 zase nastoupil Falcao s Jacksonem. Samotnyho by me zajimalo, jak to Pekerman postavi, nicmene zahrajou si urcite oba.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase na druhou stranu mi Jackson přijde jako případný lepší žolík, přesně ten typ zarputilýho hráče, co to tam navíc rozhýbá

Reagovat
CHONG

Tak jedem Kolumbie, Hasta la victoria siempre

Reagovat
smazaný uživatel

Tomino, od kedy fandis Kolumbii?

Reagovat
CHONG

Nebudu lhát, je to čerstvé, fandím jim hlavně kvůli Miláčkovi a taky kvůli tomu, že jako jediní mají reálnou šanci vítězství vyfouknout Brazílii či Argentině, které nemám zrovna v lásce.

Reagovat
smazaný uživatel

jj sympaticky narodak, u mna vyhrava Uruguaj a Cile a Kolumbia na 2.mieste...

Reagovat
fenixLFC

nie je milacik ronaldo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
X-bano-X

Nenahrádza Danila, Alves?

Reagovat
fantomas

Jak jako nahradza?

Reagovat
smazaný uživatel

Danilo se zranil a na Copu nejede, Alves je vydraftovaný jako náhrada

https://twitter.com/ca2015/status/608845022197329920

Reagovat
fantomas

Nj, sorry, proto sem se ptal - článek byl samozřejmě v době, kdy tohle vyplynulo na povrch, už napsanej.

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadá to, že jo. Sice mohl odpočívat, ale já mu to přeju. Další argument, proč mít Brazílii zase víc rád a víc jim fandit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nahradí ho, už je i oficiálně na soupisce.

Reagovat
SunFells

"Neymar v Barceloně prožil výrazně lepší sezonu než před domácím světovým šampionátem. Po příchodu Suáreze odchovanec Santosu začal víc pracovat pro své okolí, v průměru tvoří mnohem větší množství šancí pro spoluhráče"

Ale zrovna Suárezovi nenahrál ani jednou, slabčák.

Reagovat
fantomas

Tak on tech asistenci moc nema celkove, ja mluvim o sancich (key passes).

Reagovat
SunFells

Jojo, vím co tam zmiňuješ, tohle sem dávám spíš jako zajímavost s tím spojenou. Právě Messimu k 13. 5. nahrál 9x, což je mezi tou barcelonskou trojicí druhý největší počet. Proto je divné, že Suárezovi nic.

Reagovat
fantomas

Reagovat
elChe

Ronaldinho nic?

Reagovat
BrainBlender

Willian ani zmínka? Ten bude leštit lávku nebo co? Měl jsem za to, že má za sebou nejlepší sezónu v životě v mistrovské chelsea.

Reagovat
domingo

vzdyt je v zakladu

Reagovat
BrainBlender

moje chyba

Reagovat
smazaný uživatel

U něj je strašná škoda, že ho budou cpát na křídlo, on by byl na podhrotu a ve středu super, u Brazilců by v klidu mohl hrát níž.

Reagovat
BrainBlender

Osobně by se mi líbil taky více ze středu, ale tam čistě záleží na systému a představách trenéra.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně na křídle ve 433 z něj budou všichni hrozně zklamaní. On je defenzivnější i na křídlo ve 4231.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou úžasný články.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekerman

Reagovat
smazaný uživatel

ta venezuela, aspon co som si vsimol, posledne roky ide dost nahor, aj v poslednej kvalifikacii skoncila na 6.mieste, postaivli nove stadiony (na skyscrapercity je pekna sekcia o nich), mozno za zopar rokov sa aj kvalifikuju. nebol by som proti.

Reagovat
domingo

No on je s nima trochu problem v tom, ze sli X let pomalu nahoru, meli nejaky dilci uspechy, ale posledni treba rok, rok a pul jdou zase pomalu dolu a ted se pritom bude ze setrvacnosti furt opakovat, ze jsou na vzestupu Takovejch tymu bylo v minulosti vic (Kamerun, Finsko treba).

Reagovat
smazaný uživatel

snad to kolumbie cele ovladne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
misinho7

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Víte někdo o fantasy hře ke copě? Já jsem nic nenašel.

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo fajn

Reagovat
Aldeano

Taky se přidávám.

Reagovat
Jolly Roger

V ofenzíve jediná hvězda Neymar, pak snad ještě Wilian. Tohle u Brazilců nepamatuju.....

Reagovat
fantomas

No pokud je Willian hvězda, tak jima určitě sou i Firmino, Coutinho...

Reagovat
smazaný uživatel

On hvězda je vzhledem k 2015 formě, ale mám tam problém s tím "ofensivní". Tohle bude imho velký fail jako křídlo v útoku.

Reagovat
fantomas

Tak pokud za nim bude Coutinho, jako křídlo se chovat nakonec vůbec nemusí - bude tam jen na papíře, ale Couts stráví většinu času vejš no.

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně i Douglas Costa.. v konkurenci Williana.

Reagovat
smazaný uživatel

hm to zase fakt ne, jenom v Sachtaru hrál Willian uplně jinak

Reagovat
SunFells

To se pak nebavíš o hvězdách, ale pouze o členech velkoklubů.

Reagovat
mickey mouse

Chile - Kolumbie by bylo super finále.

Reagovat
Minister

Reagovat
QooBo

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
patas92
Reagovat
smazaný uživatel

Nevypadá to špatně.

Reagovat
Shevchenko

Luiz v základu místo Silvy je zločin.

Reagovat
Shevchenko

Projíždím historii Copy a narazím na tohle http://www.eurofotbal.cz/copa-america-2001/reportaz/brazilie-honduras-257001/

A Argentina na turnaji vůbec nestartovala, jak je to možné?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože hráčům a svazu teroristické skupiny vyhrožovaly smrtí.

Reagovat
fantomas

Hrozba teroristických útoků, původně se to ani nemělo konat, pak to nabídli Venezuele, no a nakonec to skončilo v tý samý Kolumbii, kde se už dřív Argentina odmítla účastnit... ne náhodou to zrovna tehdy vyhráli Kolumbijci no, jedinkrát v historii.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad Brazilci znovu vyhoří, tentokrát by mohli letět už po skupině

Reagovat
smazaný uživatel

Procházel jsem si, jak by se turnaj mohl vyvíjet a trochu se zapomíná na to, že pokud Brazilci i Argentinci vyhrají své skupiny a čtvrtfinálové zápasy, půjdou na sebe už v semifinále. Jestli k němu dojde, vůbec bych Brazilce nepodceňoval, ta jejich defenziva je úžasná a Argentina, byť je papírovým favoritem číslo 1, není neporazitelná nebo nebránitelná.

Na MS s ní dokázal hrát 90 minut na 0:0 Írán, 118 minut Švýcarsko, Nizozemsko porazili po bezbrankové remíze na penalty a nedali gól ani ve finále Německu. Ve vyřazovací fázi dali 2 góly ve 4 zápasech. Brazilci mají navíc ke skvělé obraně i Neymara a velkou nadstavbu v ofenzivě, oproti třeba Švýcarům, navíc do zápasů s Argentinou už v minulosti šli i v mnohem bezradnějších situacích a nakonec ji smázli.

Kolumbii věřím hodně, reálně má na medaili a vůbec bych ji nezatracoval, ani co se týče myšlenek na zlato. Ten jejich vzájemný zápas považuju za vyvrcholení skupinové fáze a taky trochu střet dvou protipólů - úžasná defenziva se skřípající ofenzivou vs. úžasná ofenziva se skřípající defenzivou. Uvidíme, těším se moc.

Jinak, chválím tyhle články, nejsou přehnaně dlouhé, ale hodně konkrétního řeknou a celkově obohatí.

VIVA CANARINHOS! VIVA LA BRAZIL!

Reagovat
patas92

S loňskou Argentinou bych tu současnou moc nesrovnával teda. Teďkom od nich očekávám trochu (o dost) větší ofenzivní kolotoč.

Reagovat
smazaný uživatel

Tata hraje ofenzivněji než Sabella, to je pravda, ale pořád je to o tom, že ta jejich ofenziva je bránitelná a obrana je zranitelná, takže bych je neviděl jako nějakého neohroženého suveréna turnaje. Brazilci, ale i některé další týmy na turnaji rozhodně mají potenciáln je porazit, klidně se ale může stát, že jim to vyloženě sedne, všechny přejedou rozdílem třídy a nazdar. To je jasné.

Reagovat
dextroza_m

bránitelná? Tevez, Messi, Aguero a za něma třeba DiMa?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak MS jasně ukázalo, že ubránit je jde. Ve vyřazovací části turnaje dali 2 góly ve 4 zápasech, v zápasech o medaile nedali ze hry ani jeden gól. Navíc za celý turnaj (7 zápasů) se jim jen jednou podařilo dát v zápase více než gól. Tata s nimi sice hraje ofenzivněji, ale hráči tam jsou pořád stejní a co dávají navíc ofenzivě, může chybět v defenzivě.

Reagovat
dextroza_m

+ Messi v top formě

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

true story

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Zasa ignorácia Andersona čo má spraviť ešte viac aby bol v repre ?

Reagovat
oddy

Přestoupit

Reagovat
smazaný uživatel

Firmino bude mít základ určitě?

Reagovat
fantomas

Nakonec to tak vypadá. Původně sem myslel, že by moh spíš střídat za Tardellim, to by bylo takový správně dungovský, ale spíš ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Super.. akorát potom už o něj bude asi ještě větší zájem. Těžko ho pak hoffe ještě sezonu udrží (jestli bude pokračovat v tom, jak hrál doposaď)

Reagovat
fantomas

Podle všeho si s Neymarem dost rozumí, takže bych spíš tipl, že bude pokračovat

Reagovat
fenixLFC

a coutinho?

Reagovat
fantomas

Poslední dva přáteláky a zranění Oscara by mu snad to místo přihrát měly. Jde nahoru a BRA ho podle mě potřebuje.

Reagovat
fantomas

Copa Wiki page's broadcasting rights section now saying YouTube streams will be geo-blocked in the UK. FFs.

Mehehe, hádám, že sme z toho nakonec vyvázli ještě dobře.

Reagovat
jacobT

to budú nejaké oficiálne YT streamy?

Reagovat
fantomas

Jojo.

Reagovat
jacobT

Paráda, máš aj odkaz?

Reagovat
fantomas

To popravdě nemám, asi ani ještě neni. Sledoval bych tohle... https://www.youtube.com/user/CopaAmerica

Reagovat
jacobT

díky

Reagovat
smazaný uživatel

Budou s komentářem?

Reagovat
branik85

parada

Reagovat
fenixLFC

. Dokud byl Realu v sezoně k dispozici, vedl Bílý balet ligu; šanci na titul ztratil až během oněch sedmi kol, kdy jej brzdilo zranění

hm, fans realu sa tu cely zaver sezony odvolavali na zranenie modrica.....tak kde je pravda?

Reagovat
domingo

Tak to je spis matematicky vzato, pac v tech 7 kolech prohrali v Barcelone, Bilbau a madridsky derby. Nerikam ze to bylo JENOM Jamesem.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Aldeano

Stejně vyhraje Uruguay

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou ty časy zápasů správně?

Reagovat
fantomas

Ty vole... nejsou opravim, je to o hodinu míň vždycky.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fantomas

Už by to snad mělo bejt ok. Pokud ne, tak už je na vině Soccerway.

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem z toho magor, někde jsem našel, že je rozdíl 5 hodin někde že je rozdíl 6.. fakt nevím... ale každý hodina k dobru se počítá...

Reagovat
smazaný uživatel

Každá*

Reagovat
Aldeano

Ne. V Chile je o 5 hodin méně.

Reagovat
frankiefcb

Tak jdu asi usnout a pokusit se vzbudit v 1:30. Ale pochybuji o tom.

Reagovat
fantomas

Nejhorší taktika

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Minister

Reagovat
Trand

Reagovat
Spalovač šancí

Tzv. kolabující defensivní dominance

Reagovat
fantomas

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
frankiefcb

nakonec vyšla

Reagovat
smazaný uživatel

Já jednou usnout, tak už se mnou do rána nikdo nehne. Zas mám výhodu, že vydržím do čtyř, do pěti ráno úplně v pohodě.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fantomas

Reagovat
SunFells

To dnes zvládneš i NBA.

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

good luck.

Reagovat
mickey mouse

taky mám budík, dneska ráno se mi kupodivu ve 3:10 na NHL vstát podařilo

Reagovat
smazaný uživatel

Já šel radši už odpoledne, abych stihnul i diamond league.. teďka se ještě neožrat a pohoda, eště že ráno nejsou dvacítky zase

Reagovat
frankiefcb

ha jsem tu

Reagovat
SunFells

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano
Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

link na Kostariku, sice francouzština ale aspon něco http://megatvhd.tv/live/5.php

Reagovat
smazaný uživatel

a hned gol, Joel super přihrávka

Reagovat
smazaný uživatel

dlouho to nevydrželo...

Reagovat
smazaný uživatel

Joel by se mohl naučit, co je ofsajd a Diaz hrát

Reagovat
fantomas
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tak snad nebudem hned náročný

Reagovat
SunFells

Trošku mi je za jednu volbu hanba, navíc taková riskantní

Reagovat
fantomas

Keráá? Já už to stejně poslal.

Reagovat
SunFells

Jako střelce za 7 jsem vzal radši Agüera než Alexise ...no snad bude hrát.

Reagovat
fantomas

Kun je jasnej. Já vzal ale oba teda no.

Reagovat
SunFells

Mám tam levnějšího Vargase. Alexis mu bude muset přihrávat na góly.

Reagovat
fantomas

Já se do rozpočtu vešel celkem v pohodě bez Jamese, Messiho a Neymara

Reagovat
SunFells

Já jsem Vargase i celkem chtěl Jamese a Neymara mám. Teď už asi můžu dát, stejně je to jedno.

Jefferson - Isla, Zuniga, David Luiz, Roncaglia - Valdivia, James Rodriguez, Firmino - Neymar, Agüero, Vargas.

Reagovat
fantomas

Tak to máme shodu v každý řadě jednou Jefferson - Roncaglia - Firmino a Kun.

Reagovat
SunFells

Ale asi to jsou takové nejpřirozenější volby, pokud teda ti argentinci budou hrát ...říkáš, že Kun jo, ale toho Roncagliu vůbec neznám, tak se divím, že teď v přáteláku dostal přednost před Zabaletou.

Reagovat
fantomas

Defenzivnější varianta no. A pokud se na tom křídle bude pohybovat Messi, tak to dává smysl.

Reagovat
fantomas

Jiménez zejtra nebude startovat za Mexiko.

Reagovat
Spalovač šancí

Nechápu, proč nemohou Copu hrát v podobných časech jako hraje domácí zápasy Žižkov

Reagovat
smazaný uživatel

a na Žižkově

Reagovat
Spalovač šancí

případně na bazalech, ty jsou teď taky volný

Reagovat
smazaný uživatel

ty by asi nesplňovali parametry

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kang & Kodos

Anketa

Reagovat
smazaný uživatel

Je celkem zajímavé, že pouze 6 hráčů ze současné nominace Brazílie na Copa América 2015 reprezentovalo Brazílii taky na MS 2014. Za rok docela slušná obměna.

Reagovat
fantomas

Však i ten věkovej průměr je docela brutální A přitom jedinej, kdo v tom základu působí jaksi nepatřičně, je Elias.

Reagovat
smazaný uživatel

S Danim Alvesem teďka vlastně už 7, ale i tak více než 2/3 kádru se změna.

Reagovat
smazaný uživatel

*bez toho "se"

Reagovat
Spalovač šancí

Bylo to potřeba/mohou si to dovolit ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u nich je to spíš o tom, že mají jasně dané opory, které pokud jsou zdravé, tak prostě jedou a pak tam mají desítky hráčů na prakticky totožné výkonnostní úrovni, a když přišel jiný trenér, tak sáhl po jiných, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase na druhou stranu oni to točili mezi MS a Copou dost čast. Jasně je to většinou daný neúspěchama na MS a tou obrovskou základnou co mají, ale stejně je to zajímavý.

Reagovat
SunFells

Ty kráso, to by byl úvod

Reagovat
fantomas

Sme hned vedle pod preview

Reagovat
SunFells

Aha, dík.

Reagovat
smazaný uživatel

tak perspektivni tym brazilie snad jeste nikdy nemela

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele