Preview Copa América 2015 - skupina B

09.06.2015, 23:26, aktualizováno 09.06.2015, 23:26
Previews
První ze dvou tradičních jihoamerických titánů se vydá do boje v rámci skupiny B - řeč je o nabité Argentině, která se zas a znovu upíná na génia Lionela Messiho a žádá ho o ojedinělou trofej. Dalšími účastníky této grupy jsou výběry Uruguaye, Paraguaye a vůbec poprvé přizvané Jamajky...

Před čtyřmi lety to byla od Batistovy Argentiny naprostá katastrofa. Úvodní remíza s outsidery z Bolívie neomylně zvěstovala brzký krach, který přišel ihned ve čtvrtfinále rukama později zlaté Uruguaye.

Jak bude vypadat letošní odveta těchto soků? Spraví si Lionel Messi po poslední Copě Américe, kde ani jednou neskóroval, pošramocenou reputaci? A nakolik konkurenceschopné budou podceňované mančafty ze zbývajících dvou zemí?

Na tyto otázky a mnohem více se budeme snažit hledat alespoň náznaky odpovědí na příštích několika odstavcích...








Finále letošní Copy nemohlo být pro Argentince naplánováno příhodněji - přesně 4. července 2015 totiž uběhne 22 let od chvíle, kdy tento tým naposledy ochutnal slávu vítězství na velkém mezinárodním turnaji. Od té doby jich proběhlo celkem třináct (sedmkrát Copa, šestkrát Mundial), ač loni byla trofej pro světového šampiona skutečně blízko. Dokáže Lionel Messi stvrdit své místo v panteonu nejlepších hráčů historie a dotáhnout Argentinu ke zlatu? Bylo by to v rámci tohoto poháru už popatnácté, čímž by Albiceleste vyrovnali současný uruguayský rekord...

Profil týmu

Jací jsou vlastně Argentinci jako fotbalisté a fanoušci? Názvy klubů jako River Plate nebo Newell's Old Boys prozrazují staré britské vlivy, už před druhou světovou válkou se ale v této zemi hrálo podle osobitého národního 'kódu', kterým je v první řadě nadšení, živelnost a zápal do hry. Argentinské hře se říkalo 'La Nuestra' ('Náš styl'), argentinští hráči nehleděli na pravidla a sveřepě odmítali vnímat fotbal jako cokoliv jiného než plnokrevný smysl života. Pragmatismus jim vždy byl cizí, často trpěli labilní naivitou. Národním hrdinou je dosud spíše Carlos Tévez než Lionel Messi.

Loni, na mistrovství světa v konkurenční Brazílii, kouč Alejandro Sabella hrdou Argentinu tohoto patosu zbavil. Najednou se v první řadě bránilo, čekalo na první krok soupeře, vyčkávalo; agilitu vystřídala pasivita, a přestože stříbrná medaile je samozřejmě ohromným úspěchem, nebylo příliš lokálních fanoušků, kteří by Sabellův odchod oplakávali. Jeho nástupce Tata Martino si ale mnul ruce - základ týmu měl 'vycepovaný' dostatečně, takže mohl s klidem pilovat jemné detaily své taktiky, zatímco jeho svěřenci v jarní přípravě porazili bez problémů Ekvádor (2:1) a zdemolovali Bolívii (5:0).

Albiceleste jsou před startem letošní Copy poměrně výrazným papírovým favoritem. Stačí se ostatně podívat na jejich ofenzivní zkušenosti a potenciál - Martino, který už stihl dát jasně najevo, že bude hrát pouze na jednoho hrotového útočníka, si na tuto pozici může vybírat mezi Sergiem Agüerem (v reprezentaci 61 zápasů / 26 gólů), Carlosem Tévezem (68/13) a Gonzalem Higuaínem (48/23). Takový Mauro Icardi by se prakticky v každém jiném týmy na světě vešel minimálně do nominace, Argentinci ale mají plno. Doplňte k tomu netalentovanějšího hráče planety Lionela Messiho (97/45) a krále pressingu Ángela Di Maríu (60/13) a výsledkem je ofenziva, z níž přechází zrak.

Na druhé straně hřiště už Sabella správně odhalil největší slabinu svého týmu a rozhodl se pro tuhý defenzivní systém, který dával útočným géniům dostatek místa pro svá kouzla. Dá se předpokládat, že Martino bude pokračovat v jeho stopách; vlastně nemá sebemenší důvod z nich uhýbat. Argentinci budou nejspíš agresivnější a kousavější než na brazilském mistrovství, systematická opatrnost v jejich hře však přetrvá.

V posledních dvou přípravných zápasech například nový trenér nenasadil jediného typického beka: vedle stabilní (a dosti pomalé) stoperské dvojice Nicolás Otamendi - Ézequiel Garay se na hřišti objevili Facundo Roncaglia a Marcos Rojo (ačkoliv v nominaci nechybí Pablo Zabaleta ani Milton Casco, levý obránce Newell's Old Boys). V záloze se pak vedle Javiera Pastoreho prostřídali Javier Mascherano, Éver Banega, Fernando Gago a Lucas Biglia. Takřka jistě tak můžeme v sestavě očekávat šestici defenzivních hráčů, zaměřených primárně na střed pole.

Trenér: Gerardo Martino

Kapitána Messiho zná 'Tata' více než dobře - do povědomí evropských fanoušků totiž vešel jako kouč Barcelony v neúspěšné sezoně 2013/14 (on tedy skončil druhý v lize i poháru a došel do čtvrtfinále Ligy mistrů, Blaugranas ale takové výsledky zkrátka nepostačují). Jenže v Jižní Americe si zase pamatují zejména poslední Copu z roku 2011, kdy s podceňovanou Paraguayí senzačně dokráčel až do finále. Když jej tedy v srpnu 2014 argentinští funkcionáři oslovovali s nabídkou smlouvy, pravděpodobně vzpomínali spíše na ten druhý příklad.

Definovat Martinův trenérský styl není úplně jednoduché. Tento někdejší vynikající ofenzivní záložník (zvolený fanoušky Newell's Old Boys za nejlepšího klubového hráče všech dob) přijel do Katalánska s vizí jakéhosi mixu mezi 'guardiolovským' tiki-taka a 'bielsovskou' taktikou agilního vysokého pressingu; byl to odvážný plán, který sice nakonec nevyšel, ale poskytl evropským divákům alespoň základní vhled do trenérovy filozofie. Pro Tatu je důležitá precizní technika, rychlost a účelnost; spíše než romantické dribléry vyhledává hráče, kteří vybojují míč a okamžitě jej rozehrají dopředu.

V Paraguayi, která hraje tradičně poměrně defenzivní fotbal, naučil hráče stoprocentně se soustředit; nyní má však k dispozici jeden z nejlepších týmů na světě, držitele čerstvého světového stříbra, v čele s možná nejlepším fotbalistou všech dob. Nemůže překvapit, protože se od něj očekává vítězství, zvláště po zpackané domácí Copě 2011. Cokoliv jiného než postup do finále bude bráno jako fiasko. Teď už je na něm, aby ukázal, že je dostatečně silnou osobností i v takové vypjaté situaci; na domácím kontinentu by mu to mohlo jít lépe než pod Pyrenejemi.

Hvězda: Lionel Messi (Barcelona)

Nemůže to být nikdo jiný. Lionel Messi letos přepisoval hranice toho, co bylo ve fotbale pokládáno za lidsky možné: v lize chyběl za celou sezonu pouhých 45 minut (a v Lize mistrů dokonce jen 24!), celkově nasázel v sedmapadesáti zápasech 58 gólů, a jeho bilance ze španělské nejvyšší soutěže - tedy 43 branek a 21 asistencí - se přiblížila průměru dvou 'kanadských' bodů na zápas.

Není pochyb o tom, že sedmadvacetiletému borci prospěl příchod Luise Suáreze; Uruguayec totiž po svém začlenění do sestavy (tedy po vypršení disciplinárního trestu) 'vysvobodil' Messiho z pozice hrotového útočníka a dovolil mu přesunout se na pravé křídlo. Od té doby byla Barcelona neporazitelná.

Messimu chybí k dorovnání reprezentačního rekordu Gabriela Batistuty už jen jedenáct branek; pokud by jej chtěl trumfnout už na této Copě, musel by v každém zápase skórovat dvakrát, až do finále. To je samozřejmě extrémně nepravděpodobné, ale - upřímně řečeno - ve fotbale už se odehrály mnohem, mnohem překvapivější scénáře.

Hráč ke sledování: Javier Pastore (PSG)

Teprve letos fanoušci PSG začali chápat, proč vlastně klub za jeho služby vyplatil v roce 2011 Palermo čtyřiceti miliony liber. V prvních třech sezonách Pastore sice ukazoval svůj talent, ale zoufale mu chyběla herní konzistence, vypadal, že se do týmu bez klasického trequartisty vlastně ani nehodí, a příliš mu nepomáhaly ani tendence k sobčení a časté ztráty balonu.

Letošní bilance? Třináct asistencí v lize (více jich nasbíral pouze Dimitri Payet), pravidelné starty hned na čtyřech různých pozicích (střední a ofenzivní záložník, levé a pravé křídlo), skvělý závěr sezony a zasloužená nominace na cenu pro hráče roku. V Argentině by Pastore měl zaujmout roli nejvýše posazeného středopolaře ve 4-3-3; pokud dokáže rozehrát svoji kreativitu stejně jako v Paříži, a pokud si porozumí s Ángelem Di Maríou na pozici falešného křídla (přípravná výhra nad Ekvádorem, kde zaznamenal gól a asistenci, naznačila leccos), je prakticky nepředstavitelné, že by Argentina končila turnaj bez medaile.

Předpokládaná sestava (4-3-3): Romero - Roncaglia, Otamendi, Garay, Rojo - Banega, Mascherano, Pastore - Messi, Agüero, Di María.

Tip na umístění: 1. místo


Program zápasů - skupina B

13.06.2015
23:30
Argentina
2:2
Paraguay
La Serena
17.06.2015
01:30
Argentina
1:0
Uruguay
La Serena
20.06.2015
23:30
Argentina
1:0
Jamajka
Viña del Mar

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Nahuel Guzmán
10.02.1986
Tigres UANL
Agustín Marchesín
16.03.1988
Santos Laguna
Sergio Romero
22.02.1987
UC Sampdoria
Obránci
Datum nar.
Klub
Milton Casco
11.04.1988
Newell's Old Boys
Martín Demichelis
20.12.1980
Manchester City
Ezequiel Garay
10.10.1986
Zenit Petrohrad
Nicolás Otamendi
12.02.1988
Valencia CF
Marcos Rojo
20.03.1990
Manchester United
Facundo Roncaglia
10.02.1987
Janov CFC
Pablo Zabaleta
16.01.1985
Manchester City
Záložníci
Datum nar.
Klub
Éver Banega
29.06.1988
Sevilla FC
Lucas Biglia
30.01.1986
SS Lazio
Ángel Di María
14.02.1988
Manchester United
Fernando Gago
10.04.1986
Boca Juniors
Javier Mascherano
08.06.1984
FC Barcelona
Javier Pastore
20.06.1989
Paris Saint-Germain
Roberto Pereyra
07.01.1991
Juventus FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Sergio Agüero
02.06.1988
Manchester City
Gonzalo Higuaín
10.12.1987
SSC Neapol
Erik Lamela
04.03.1992
Tottenham Hotspur
Ezequiel Lavezzi
03.05.1985
Paris Saint-Germain
Lionel Messi
24.06.1987
FC Barcelona
Carlos Tévez
05.02.1984
Juventus FC








Peru 1:1, Chile 1:1, Mexiko 1:0, Argentina 2:1, Peru (opět) 2:0, Paraguay 3:0. Čtyři roky stará jízda uruguayského týmu, vedeného mladým Luisem Suárezem a matadorem Diegem Forlánem, byla zlatým vyvrcholením dnes končící generace. Nyní vstupuje tým La Celeste pomalu do nové éry, z lavičky na něj ale stále dohlíží národní hrdina Óscar Tabárez...

Profil týmu

Vítězství na Copě 2011 bylo pro Uruguay už patnáctým v historii turnaje, čímž se tato třímilionová zemička osamostatnila na čele historických tabulek. Byl to úžasný úspěch, který zúročil semifinálovou účast z mistrovství světa 2010 a definitivně stvrdil uruguayskou pozici mezi největšími fotbalovými národy planety. Jenže takové věci se zkrátka dějí, že? Stává se, že podobným zemím vyroste úžasná generace hráčů, leč tyto žně pak přirozeně ustupují a nahrazují je dlouhá období sucha. Stalo se to Maďarům, Francouzům, koneckonců i České republice.

U Uruguaye by tomu tak být nemuselo, alespoň ještě ne nyní. Dva roky po poslední Copě totiž tamní 'dvacítka' postoupila do finále mistrovství světa v Turecku, kde nakonec na penalty podlehla Francii. V týmu tehdy bylo přítomno hned několik borců, pro něž bude letošní turnaj první příležitostí potvrdit svůj talent na seniorské scéně - bordeauxské útočné dynamo Diego Rolán, skvělý mladý stoper José Gímenez, forvard Benfiky Jonathan Rodríguez nebo vynikající ofenzivní záložník Giorgian De Arrascaeta, hrající nyní za Cruzeiro. S jejich pomocí se Uruguayci elegantně vyhýbají potenciální drtivé kocovině a borci jako Forlán nebo Abreu v nich našli své přirozené nástupce.

V roce 2011 to byl triumf dvou mužů - Suárez s Forlánem platili za jednu z nejlepších útočných dvojic planety. Nyní budou poprvé oba dva chybět: Forlán zestárl, Suárez pyká za další ze svých extempore. Loňské mistrovství světa, kde barcelonský forvard pokousal Giorgia Chielliniho a vysloužil si exemplární disciplinární trest, nakreslilo tlustou čáru za starou generací.

Zkušené opory samozřejmě v týmu zůstávají - Tabárez bude i letos spoléhat na nenápadného gólmana Fernanda Musleru, kapitána a srdce středu obrany Diega Godína, zabijáka Edinsona Cavaniho nebo už třiatřicetiletého brouska středu pole Egídia Arévala Ríose. Nemění se ani obecná filozofie týmu, založená na maximální bojovnosti, nasazení a vzájemném kamarádství, přesně v duchu principu garra charrúa. Stejně tak zůstává i jednoduché rozestavení 4-4-2 a zarputilý brejkový herní profil. Není náhodou, že největší počet reprezentantů (tři) dodává La Celeste španělské Atlético Madrid; Diego Simeone má svojí buldočí mentalitou sám mnohem blíže k Uruguayi než k rodné Argentině.

Jenže bez Suáreze, který se staral nejen o góly, ale byl i (a na to nezapomínejme!) nejvýraznější kreativní silou, se zkrátka něco zásadního změnilo. Stále platí, že porazit tento tým, nadaný ohromným kolektivním duchem, bude nesmírně těžké - jak ale můžete adekvátně nahradit jednoho z nejlepších hráčů planety?

Trenér: Óscar Tabárez

Mezi Tabárezem a uruguayským fotbalem existuje nezpochybnitelné rovnítko. Tento osmapadesátiletý odborník, který se dříve živil jako učitel, je ztělesněním všeho, o čem se mluví v souvislosti s neuhasitelným duchem La Celeste. Když proto bylo zapotřebí vybrat odborníka, který započne důležitou generační proměnu, neexistoval jediný důvod pro změnu - Tabárez je v čele reprezentačního výběru už od roku 2006, za tu dobu jej dovedl k největší slávě od 30. a 50. let, a co především, nikdo nerozumí tomuto týmu tak dobře jako on.

Nikdo také nezaznamenal u jeho kormidla tak výrazné úspěchy: mezi lety 2011 a 2012 neprohrála Uruguay osmnáct zápasů v řadě (což je samozřejmě národní rekord), a dokonce i ono mistrovství světa 2014, v němž nakonec vše zastínil Suárezův výbuch, skončilo objektivním úspěchem. Alespoň dílčím. Do té doby totiž Uruguay neporazila evropského oponenta dlouhých 44 let; loni se jí to povedlo hned dvakrát, proti Itálii a Anglii, důsledkem čehož byl postup z nesmírně těžké skupiny. Letos pak La Celeste sehrála pouze dvě přátelská utkání, proti Maroku (1:0) i Guatemale (5:1) však působila opět dominantním dojmem.

Může ale tohle všechno stačit k tomu, aby Uruguay obhájila prestižní titul? Nebo už soupeři trenérův relativně jednoduchý styl prokoukli a postarají se o to, aby La Celeste doplatila na nedostatek kreativity (což byl místy problém už se Suárezem v týmu, natož bez něj)? Úkol, který před Tabárezem leží, je přetěžký. První úspěšné kroky však již podnikl.

Hvězda: Edinson Cavani (PSG)

Bez Suárezovy pomoci bude na Cavanim ležet obrovská tíha zodpovědnosti. Urostlý forvard je v nejlepších letech a v pařížském dresu se navíc konečně dokázal vrátit zpět do formy, která z něj kdysi v Neapoli udělala jeden z nejžádanějších artiklů světového fotbalového trhu.

Cavani dlouho trpěl rozhodnutím kouče Laurenta Blanka opustit systém 4-4-2, který praktikoval jeho předchůdce Carlo Ancelotti; zatímco tehdy se se Zlatanem Ibrahimovicem vešli na hrot oba, v Blankově 4-3-3 zbylo místo pouze pro jednu 'devítku', a tou zkrátka musí být Ibra. Samozřejmě pokud není zrovna zraněný nebo v trestu. Naštěstí pro Cavaniho o takové chvíle letos nebyla nouze, a tak kromě pendlování po pravém i levém křídle zvládl i solidní porci zápasů na své oblíbené pozici.

Výsledkem bylo 31 soutěžních gólů v celkem 51 zápasech, což je statistika, jíž se mohou chlubit jen ti opravdu nejlepší. Blankova tvrdohlavá snaha naučit toto 'kladivo do vápna' herní versatilitě navíc, podle všeho, skutečně nese ovoce; hattrick v utkání proti Guingampu (6:0) zaznamenal 'El Matador' z křídelní pozice, a při šňůře deseti gólů v posledních sedmi ligových kolech už mu bylo skutečně jedno, kde na hřišti se zrovna papírově nacházel.

V Uruguayi mu post hrotového útočníka nikdo nevezme; nyní je totiž on tou největší hvězdou, na kterou se budou upírat zraky celého národa. Naštěstí pro fanoušky Cavani ukázal, že si s přílišnými nervy ve vypjatých situacích hlavu nedělá, když v posledním soutěžním zápase klubové sezony jedinou trefou porazil Auxerre, vystřelil Pařížanům Coupe de France a zajistil tak svému týmu čtvrtou domácí trofej v ročníku. Plus, samozřejmě, s tím spojenou historickou nesmrtelnost. Takového 'muže velkých okamžiků' budou Los Charrúas potřebovat jako sůl.

Hráč ke sledování: Diego Rolán (Bordeaux)

Vedle Cavaniho se objeví Diego Rolán, který má s uruguayskou útočnou jedničkou řadu věcí společnou - oba si na chleba vydělávají ve Francii, oba zvládají hrát na hrotu i ze strany, a oba mají za sebou skvělou klubovou sezonu. Na rozdíl od osmadvacetiletého Cavaniho je však o šest let mladší Rolán symbolem nové nastupující generace, která neprožila svůj vrchol na poslední Copě, ale v roce 2013 v tureckém finále.

Rolán zahájil soutěžní ročník jako poměrně typické pravé křídlo v bordeauxském 4-2-3-1, skutečně však ožil až ve chvíli, kdy kouč Willy Sagnol 'přepnul' na statičtější 4-3-1-2 a dal mu prakticky neomezenou volnost v rámci dvojčlenného útoku. Podobnou úlohu bude zastávat i v národním týmu. V klubu takto během čtrnácti zápasů nastřílel devět gólů a přidal dvě asistence, je tedy na co se těšit.

Úkol nahradit Suáreze je samozřejmě prakticky nemožný, ale Rolán už i v reprezentačním dresu stihl ukázat, že si s Cavanim rozumí - v přípravě s Marokem vybojoval penaltu, z níž 'El Matador následně vstřelil jediný gól, při demolici Guatemaly se zase společnými silami postarali o tři z pěti uruguayských zářezů.

Předpokládaná sestava (4-4-2): Muslera - M. Pereira, Godín, Gímenez, Á. Pereira - Sánchez, Arévalo Ríos, Lodeiro, C. Rodríguez - Rolán, Cavani.

Tip na umístění: Čtvrtfinále


Program zápasů - skupina B

13.06.2015
21:00
Uruguay
1:0
Jamajka
Antofagasta
17.06.2015
01:30
Argentina
1:0
Uruguay
La Serena
20.06.2015
21:00
Uruguay
1:1
Paraguay
La Serena

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Rodrigo Muñoz
22.01.1982
Club Libertad
Fernando Muslera
16.06.1986
Galatasaray SK
Martín Silva
25.03.1983
Vasco da Gama
Obránci
Datum nar.
Klub
Sebastián Coates
07.10.1990
Sunderland AFC
Mathías Corujo
08.05.1986
Universidad de Chile
Jorge Fucile
19.11.1984
Club Nacional
José Giménez
20.01.1995
Atlético Madrid
Diego Godín
16.02.1986
Atlético Madrid
Álvaro Pereira
28.11.1985
Estudiantes de La Plata
Maximiliano Pereira
08.06.1984
SL Benfica
Gastón Silva
05.03.1994
Turín FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Egidio Arévalo
01.01.1982
Tigres UANL
Giorgian De Arrascaeta
01.06.1994
Cruzeiro EC
Álvaro González
29.10.1984
Turín FC
Nicolás Lodeiro
21.03.1989
Boca Juniors
Guzmán Pereira
16.05.1991
Universidad de Chile
Cristian Rodríguez
30.09.1985
Atlético Madrid
Carlos Sánchez
02.12.1984
CA River Plate
Útočníci
Datum nar.
Klub
Edinson Cavani
14.02.1987
Paris Saint-Germain
Abel Hernández
08.08.1990
Hull City
Jonathan Rodríguez
06.07.1993
SL Benfica
Diego Rolán
24.03.1993
Girondins Bordeaux
Cristhian Stuani
12.10.1986
Espanyol Barcelona








Pokud na nějakou latinskoamerickou zemi dokonale pasují klišovité věty jako "obrací list" nebo "začíná od píky", potom jí je určitě Paraguay. Nebo by tedy alespoň měla být. Někdejší tradiční účastník mistrovství světa se umístil na samém dně tabulky kvalifikace o loňský světový šampionát v Brazílii, přesto se ale nyní v naprosté a perfektně čitelné tranzici tak úplně nenachází...

Profil týmu

Svého času bývala Paraguay výkladní skříní jihoamerické kopané: kvalifikovala se na všechny čtyři mistrovství světa v intervalu mezi lety 1998 a 2010, přičemž hned třikrát postupovala i ze skupiny.

Hráči jako Carlos Gamarra nebo Roberto Acuña tehdy možná nebyli opěvováni pro svůj přirozený talent jako spíš abnormální pracovitost či houževnatost, ale obdiv jim prostě patřil - a zaslouženě. To v posledních letech na Paraguayi k blahořečení není zhola nic.

Od odchodu dlouholetého kouče Gerarda Martina (jenž tedy letos kuriózně stane 'proti svým' v čele Argentiny) ihned po senzačním finále Copy Amériky 2011, kdy on sám usoudil, že se mužstvo kompletně vyčerpalo a dosáhlo svého stropu, paraguayská fotbalová asociace jakoby ze zvyku a povinnosti obměňuje (neúspěšné) admirály doslova co sezonu. A neustále naráží na slepé uličky.

Z posledních 19 utkání - od března 2013 - takto La Albirroja prohrála přesně desetkrát a zvítězila jen ve třech. Na nové vedení si teď navíc zvyká všehovšudy šest měsíců, takže dle místních odborníků Copa América představuje jenom takovou rozcvičku před kvalifikací na MS 2018, kde se bude spíše než na výsledky hledět na individuální výkony.

Ty budou přitom dál podávat mnozí staří známí, přítomní doopravdy ve všech řadách: stále důležití jsou pro Paraguay 37letý brankář Justo Villar, jen o dva roky mladší obránce Paulo Da Silva, 30letý štít Víctor Cáceres nebo útočník Roque Santa Cruz, jenž v srpnu překročí Kristova léta. Na hrotu potom sice schází Óscar Cardozo, zato se tam vrací dříve zranění veteráni Lucas Barrios s Nelsonem Valdezem.

Osvěžující by naopak mohla být přítomnost Richarda Ortize, jenž v reprezentaci debutoval jen krátce po oné stříbrné Copě a symbolizuje tak potenciální nástup nové solidní generace. Momentálně 25letý středopolař či levý záložník je nesmírně pracovitou hvězdou mexické Toluky s jaksi přirozeně blahodárným vlivem na hru - a právě on by tak klidně mohl pro Paraguay dělat na tomto šampionátu zásadní rozdíl. Nebo alespoň nějaký rozdíl.

Trenér: Ramón Díaz

Ramón Díaz se s novou funkcí, do níž nastoupil teprve v prosinci 2014, zatím evidentně sžívá. Uvedl se v ní čtyřmi zápasy bez výhry a sotva hmatatelnou filozofií. Může tedy vlastně na této Copě uspět?

Jeden za vlasy přitažený předpoklad by tu byl: Díaz totiž následuje silnou tradici argentinských koučů na paraguayské lavičce (je už sedmým takovým), přičemž má částečně navazovat na práci velice úspěšného krajana Gerarda Martina.

Jenže tahle teorie má výrazný háček: rodák z města La Rioja totiž oproti populárnímu 'Tatovi' při svém nástupu na scénu postrádal jednu důležitou věc - bohaté zkušenosti s paraguayskou klubovou scénou, respektive s paraguayskou kopanou celkově.

Zatímco Martino vedl hned dva přední kluby v cizí zemi, kterou šel později roku 2006 trénovat (a jak s Cerrem Porteño, tak s Libertadem sbíral trofeje; dohromady dokonce čtyři mistrovské tituly), Ramón Díaz se za celou svou hráčskou i trenérskou kariéru sice podíval do Francie, Itálie, Japonska, Anglie či Mexika... ale po Paraguayi ani vidu ani slechu.

Nechápejte mě špatně, Ramón Díaz rozhodně není špatným koučem a ve svých 55 letech má vlastní CV nabité hned sedmi argentinskými (polo)tituly, z nichž čtyři získal s River Plate - svou srdcovou záležitostí - ještě v 90. letech.

Jenže v Paraguayi se zatím zkrátka jenom hledá a jeho bezradnost dobře dokumentuje začlenění rovnou sedmi starších borců, kteří byli dle prominentního bloggera o paraguayské kopané Ralpha Hannaha po minulé Copě leckým zatraceni. Mimoto Díaz vyzkoušel už dvě naprosto odlišné formace (5-2-1-2 a 4-3-3), pokaždé se stěží uspokojivými výsledky, a v určitém experimentování tudíž takřka nevyhnutelně musí pokračovat také v Chile...

Hvězda: Lucas Barrios (Montpellier)

Jak v jednom ze svých preview připomíná ostřílený odborník na jihoamerický fotbal Tim Vickery, paraguayským neduhem je dlouhodobě střílení gólů, lépe řečeno jejich tradiční zdroj. Třetím nejlepším střelcem v dějinách národního týmu je koneckonců primárně defenzivní záložník Cristian Riveros s 15 zářezy a Roque Santa Cruz na předešlých dvou Copách skóroval vždy jen v jednom jediném utkání.

Lucas Barríos je v tomto směru určitým příslibem světlých zítřků. V roce 2010 to byl právě on, kdo v první řadě táhl La Albirroju za historickým čtvrtfinále MS, a i když se později potýkal s chabou kondičkou a specifickými nástrahami angažmá v Číně, na přelomu tohoto roku se dostal do staré dobré fazóny, kterou se bude snažit replikovat i zde.

Mezi šestým prosincem a čtvrtým dubnem, tedy na prostoru 13 kol, někdejší hvězda Borussie Dortmund zaznamenala rovnou 11 důležitých tref, což je vskutku fenomenální vizitka. Pravda, ve zbytku sezony už toho Barrios moc nepředvedl a nezavěsil ani jednou, pokud ale nyní správně načasuje formu (a že by při nutnosti hledat si nového zaměstnavatele rozhodně měl), mohou se začít dít zajímavé věci.

Klíčovou otázkou nicméně zůstává, zdali vůbec Barrios patří do základu. Pokud Ramón Díaz vsadí na tradiční formaci 4-3-3, na hrotu útoku má rezervované místo kapitán Santa Cruz a Barrios by se tak musel spokojit s rolí náhradníka. Vzhledem k útočníkově rozdílovosti a trenérovým proměnlivým náladám by však něco takového asi jen stěží trvalo věčně - proto je stále nasnadě se na 30letého Barriose zaměřit.

Hráč ke sledování: Derlis González (Basilej)

Poté, co byl veterán Nelson Haedo Valdéz v generálce s Hondurasem krátce po přestávce vyloučen, rozprostřela se patrně velká příležitost před jednou z ohromných nadějí poněkud stagnující paraguayské kopané: na mysli mám stálici v základní sestavě švýcarského mistra z Basileje, pravého či levého křídelníka Derlise Gonzáleze.

Ani González, ani takový Óscar Romero - podsaditý, levonohý a rovněž mladičký playmaker - sice před turnajem nemají místo v zahajovací jedenáctce ani omylem garantované, ovšem vzhledem k avizovanému trenérově zkoušení se dá očekávat, že dostanou prostoru víc než dost; a že oba určitě mají na to chytit eventuální šance takříkajíc za pačesy.

Stále teprve 21letý Derlis González za sebou má nadmíru vydařenou debutovou sezonu ve švýcarské Super League, kde ve 25 kolech vstřelil tři branky a na dalších osm přihrál. Nevyzpytatelný křídelník těží především ze své vytříbené techniky a přímočarosti, a jakkoliv ve finální fázi občas (celkem přirozeně) zmatkuje, Díazovi se určitě bude hodit minimálně pro závěrečné pasáže bezesporu namáhavých duelů.

Předpokládaná sestava (4-3-3): Villar - M. Cáceres, Balbuena, Da Silva, Samudio - Ortigoza, Ortiz, V. Cáceres - D. González, Santa Cruz, E. Benítez.

Tip na umístění: Čtvrtfinále


Program zápasů - skupina B

13.06.2015
23:30
Argentina
2:2
Paraguay
La Serena
16.06.2015
23:00
Paraguay
1:0
Jamajka
Antofagasta
20.06.2015
21:00
Uruguay
1:1
Paraguay
La Serena

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alfredo Aguilar
18.07.1988
Club Guaraní
Antony Silva
27.02.1984
Independiente Medellín
Justo Villar
30.06.1977
Colo Colo
Obránci
Datum nar.
Klub
Pablo Aguilar
02.04.1987
Club América
Fabián Balbuena
23.08.1991
Club Libertad
Marcos Cáceres
05.05.1986
Newell's Old Boys
Paulo da Silva
01.02.1980
Deportivo Toluca
Iván Piris
10.03.1989
Udinese Calcio
Bruno Valdez
06.10.1992
Cerro Porteño
Záložníci
Datum nar.
Klub
Eduardo Aranda
28.01.1985
Olimpia Asunción
Víctor Cáceres
25.03.1985
CR Flamengo
Osvaldo Martínez
08.04.1986
Club América
Osmar Molinas
03.05.1987
Club Libertad
Néstor Ortigoza
07.09.1984
CA San Lorenzo
Richard Ortiz
22.05.1990
Deportivo Toluca
Óscar Romero
04.07.1992
Racing Club
Miguel Samudio
24.08.1986
Club América
Útočníci
Datum nar.
Klub
Lucas Barrios
13.11.1984
Montpellier HSC
Édgar Benítez
08.11.1987
Deportivo Toluca
Raúl Bobadilla
18.06.1987
FC Augsburg
Derlis González
20.03.1994
FC Basilej
Roque Santa Cruz
16.08.1981
Cruz Azul
Nelson Valdez
28.11.1983
Eintracht Frankfurt








Pro Jamajku tenhle šampionát dost možná značí začátek nové éry. Chystá se samozřejmě na svou první Copu Amériku, jakožto úřadující karibský šampion (2014) se však automaticky kvalifikovala také pro příští výroční edici Copy na území USA. I na jihu Ameriky se tak s Reggae Boyz pomalu musí počítat; a svěřenci zkušeného kouče Winfrieda Schäfera dozajista udělají vše proto, aby v novém kolektivu zapůsobili přinejhorším jako ten slavný filmový jamajský bob - tedy alespoň sympaticky, když ne hnedka konkurenceschopně...

Profil týmu

Na Copu Amériku se výběry ze střední či severní Ameriky vydávají relativně často - ať už to byly mančafty z Hondurasu, Kostariky, USA nebo aktuálně z Mexika - ještě nikdy však jih nesourodého kontinentu nepoctili svou návštěvou nějací ti členové Karibské fotbalové unie.

Ani v rámci této subjednotky zastřešující organizace CONCACAF přitom Jamajčané patrně nepředstavují tu nejproslulejší značku, co se kopané týče (to spíš Trinidad a Tobago). Jako vítězové čtyř z posledních šesti ročníků Karibského poháru si nicméně takovou pozvánku zaslouží rozhodně ze všech nejvíce.

Přesně v souladu s tóny legendární hudby Boba Marleyho Jamajčané k přípravám na samotný šampionát přistoupili poněkud ležérně. K oznámení nominace se konečně dokopali teprve před týdnem, jako poslední tým ze všech, a na sraz se líně sjíždějí zhruba v těchto dnech. Ještě včera byste tudíž v Chile napočítali pouze 18 Jamajčanů, přičemž klíčový záložník Je-Vaughn Watson se ke zbytku skupiny přidá až po odeznění historické premiéry Reggae Boyz na Copě (ačkoliv ne vlastní vinou, nýbrž zdržováním Dallasu).

Nedostatek souhry ovšem trenéra Schäfera zase tolik trápit nebude: tenhle turnaj je pro něho stejně zejména testovací půdou do budoucna, hlavní důraz se na Jamajce - podobně jako v Mexiku - klade na Gold Cup.

Na Copu tím pádem cestuje technicky nezkušená grupa; to však, pozor, čistě s důrazem na mezinárodní kopanou - jinak v kádru najdete třeba kultovní postavu Leicesteru City, stopera Wese Morgana, atletické křídelníky se zkušenostmi z Premier League, Jobiho McAnuffa s Garathem McClearym, anebo 26letou oporu Houstonu Dynamo Gilese Barnese.

Ti všichni by jistě za normálních okolností a při nenáročných angažmá dohromady nastřádali daleko více reprezentačních startů než aktuálních 36. A přitom vlastně každý z nich nabízí alespoň jeden atribut ze seznamu všech těch, které se od Jamajky očekávají také jako od kolektivu: sílu, atletičnost, rychlost. Zkrátka jako by 10 Usainů Boltů vyměnilo tartan za zelený pažit.

Hoši z Karibiku tedy možná nebudou nejvěhlasnějším brejkujícím kolektivem, ale zatopit z protiútoku dovedou opravdu komukoliv. Proto raději nepodceňovat - ostatně jeden jihoamerický výběr (Venezuela) už nedávno touto cestou s Jamajkou padl. A stále poněkud přestárlá Paraguay se vyloženě nabízí jako další pán na holení...

Trenér: Winfried Schäfer

Pokud se výše zmiňuji o nezměrném entuziasmu a bezedném fyzickém fondu Jamajčanů, bez vlivu Winfried Schäfera by možná nešlo zároveň o tak úspěšnou bandu, která ovládla poslední mistrovství Karibiku. Právě někdejší vítěz Afrického poháru národů s Kamerunem (2002) totiž Reggae Boyz učinil disciplinovanějším a soustředěnějším ansámblem, schopným přepínat mezi vícero herními systémy.

Zároveň by ale nebylo správné představovat si tohoto 'starého pána' jako nějakého usedlého stratéga. Tím on opravdu není ani zdaleka. Vždyť si vezměte jenom jednu z jeho nedávných burcujících vět. "Jsem bojovný, chci vidět každého, jak se rve za tenhle tým. Musíme makat. Pokaždé chci víc a víc a víc," vyhlašoval Schäfer tak naléhavě, až by jeden dostal strach. A soupeři by se jím možná obrnit vážně měli.

Bývalý výtečný fotbalista Mönchengladbachu, s nímž dnes již 65letý Němec vyhrál ligu i domácí pohár, coby schopný anglický i španělský mluvčí hravě spojil síly s místními odborníky, na slunném ostrově se pěkně zabydlel, zaměřil se na lokální zdroje hráčského materiálu a Jamajčané pod ním teďka vyhráli už pětkrát v řadě, se čtyřmi čistými konty na štítě.

Za tuhle pěknou sérii Jamajčané vděčí mimo jiné vlastní nečitelnosti. Ačkoliv nakonec pobledlý trenér nemůže počítat s kanonýrem Norwiche Lewisem Grabbanem, kterého se zatím nepodařilo úspěšně naturalizovat, právě na hrotu útoku disponuje možná až překvapivě širokou paletou možností.

Na Karibském poháru 2014 vepředu úřadoval sám Darren Mattocks (pozdější nejlepší střelec turnaje), podporovaný trojlístkem Richards-Dawkins-McAnuff. Kdežto v březnových přátelácích ho už v rozestavení 4-4-2 nahoře doplnil Giles Barnes a ten se rovněž prosadil ihned při svém debutu.

Winfried Schäfer, vášnivý albín s výraznými okuláry, tedy možná nebude rovnou útočit na finále již čtvrtého různého regionálního či kontinentálního poháru (mimo Karibiku a Afriky málem s Thajskem dobyl ještě Jihovýchodní Asii), avšak odepsat dopředu jeho energickou a umně sladěnou partu, to by bylo nanejvýš pošetilé...

Hvězda: Rodolph Austin (Leeds United / bez angažmá)

Když je ve formě, stává se učiněným démonem. Svalnatý, extrémně silný středopolař s citem pro podporu útoku a velkou vášní v (leckdy nadměrné) produkci obranných zákroků i faulů je pro Jamajku po většinu času tím správným dynamem, které vždy všechny kolegy zaručeně strhne. Kontrolovat tempo vám sice nikdy nebude, ale to se po něm ani nemůže vyžadovat - takových borců je na uzdě škoda.

Třebaže se jamajský kapitán mnohdy nechává až příliš unést, což bylo znát především během jeho angažmá v druholigovém anglickém Leedsu, jako nevyčerpatelný zdroj energie a motivace je pro své okolí nepostradatelný. Proto s ním Schäfer počítá dokonce i pro Gold Cup, který začíná jen tři dny po konci Copy Amériky. (Jaké jsou ti Mexičané padavky, že ano?)

Rodolph Austin v kádru Jamajky nemá absolutně žádné zastoupení a je docela určitě tím pověstným prvním mužem, kterého trenérský tým vpisuje na soupisku. Bavíme se koneckonců o trojnásobném vítězi Karibského poháru a dvojnásobném nejužitečnějším hráči téhož turnaje (2010, 2012).

Problém zároveň netřeba spatřovat ani ve skutečnosti, že Austin brzy nebude mít zaměstnavatele. V Leedsu s ním totiž sice po sezoně neprodlouží spolupráci, pořád ale čerstvému třicátníkovi nijak nechybí herní praxe (v League Championship si odbyl přesně 30 startů) a speciálně na ostře sledované Copě naopak bude mít zvláštní motivaci předvést se četným skautům v hledišti.

Hráč ke sledování: Kemar Lawrence (New York Red Bulls)

V ideálním případě by na tomto místě zřejmě bylo jméno Alvase Powella - pravý bek Portlandu Timbers ve svých 20 letech pravidelně nastupuje v MLS a je všeobecně považován za nejzářivější kometu jamajské kopané. Bohužel, Powell poslední týdny působil vyčerpaně a Portland se s Jamajskou fotbalovou federací pravděpodobně dohodl na jeho nepřetěžování.

Kemar Lawrence nicméně svůj protějšek z druhého kraje zadní linie kompenzuje více než slušně. I on bude docela určitě nejmladším členem základní sestavy (22), a i on se ihned po svém přesídlení do USA zkraje tohoto kalendářního roku okamžitě chytl a zařadil se mezi stálice zahajovacích jedenáctek New Yorku Red Bulls.

Lawrenceovou největší devízou je nadlidská rychlost, pro kterou se mu také přiléhavě přezdívá 'Taxi'. Syn někdejšího jamajského reprezentačního brankáře Orvillea Edwardse je takto schopný podporovat ofenzívu svými vybroušenými centry a k tomu se stíhá i včas vracet nazpátek.

Předpokládaná sestava (4-4-2): Kerr - Mariappa, Morgan, Hector, Lawrence - McCleary, Austin, Watson, McAnuff - Barnes, Mattocks.

Tip na umístění: Konec ve skupině


Program zápasů - skupina B

13.06.2015
21:00
Uruguay
1:0
Jamajka
Antofagasta
16.06.2015
23:00
Paraguay
1:0
Jamajka
Antofagasta
20.06.2015
23:30
Argentina
1:0
Jamajka
Viña del Mar

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Dwayne Kerr
16.01.1987
Sarpsborg 08 FF
Dwayne Miller
14.07.1987
Syrianska FC
Ryan Thompson
07.01.1985
Pittsburgh Riverhounds
Obránci
Datum nar.
Klub
Daniel Gordon
16.01.1985
Karlsruher SC
Michael Hector
19.07.1992
Reading FC
Kemar Lawrence
17.09.1992
New York Red Bulls
Adrian Mariappa
03.10.1986
Crystal Palace
Wes Morgan
21.01.1984
Leicester City
Jermaine Taylor
14.01.1985
Houston Dynamo
Záložníci
Datum nar.
Klub
Rodolph Austin
01.06.1985
Leeds United
Joel Grant
26.08.1987
Yeovil Town
Hughan Gray
25.03.1987
Waterhouse FC
Lance Laing
28.02.1988
FC Edmonton
Jobi McAnuff
09.11.1981
Leyton Orient
Je-Vaughn Watson
22.10.1983
FC Dallas
Útočníci
Datum nar.
Klub
Giles Barnes
05.08.1988
Houston Dynamo
Deshorn Brown
22.12.1990
Vålerenga IF
Simon Dawkins
01.12.1987
Derby County
Darren Mattocks
02.09.1990
Vancouver Whitecaps
Garath McCleary
15.05.1987
Reading FC
Allan Ottey
18.12.1992
Montego Bay United
Romeo Parkes
11.11.1990
Isidro Metapán
Dino Williams
31.03.1990
Montego Bay United

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (113)

Přidat komentář
Inter Eterno Amore

VAMOS ALBICELESTES !

Reagovat
smazaný uživatel

Preview pěkné Je někde v češtině vůbec lepší?

Ale ty zprzněný vlajky

Reagovat
PP

přesněěěě... vlajky nechat jak jsou. Za chvilku se dočkáme i úpravy hymn... či hymen.. i když, hymen je něco docela jiného..

Reagovat
drussbarb

Nedávno s tímto vtipkoval Šíp

Reagovat
patas92

Jak vypadal Ángel v přípravě? Je možné, že by seděl a místo něj hrál Tevez (Kun pak zprava)?

Reagovat
patas92

Btw, loni pod Tatou skončila Barca ve čtvrtfinále LM, ale to je detail

Reagovat
domingo

Opraveno. Jinak spis ne, Di Maria je pro trenery typu Martina fetis. Takovyho hrace nemuzes vyradit, nikdo jinej na svete neumi tak dobre pressovat a zaroven tvorit.

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina vypadá neporazitelně. Teď jenom aby to "Táta" ukočíroval.

preview je

Reagovat
SunFells

Hmm, ani jsem nepostřehl, že Tévez opět reprezentuje

Reagovat
iamek

Polská veřejnoprání TV vysílá všechny zápasy z Copy.Kavky běžte do prdele.

Reagovat
smazaný uživatel

tss, tady zas máš MS žen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Argentina je docela krutě dobrá, jenže jsem zvědav na to, jakym způsobem to Tata poskládá. V Barceloně měl největší problém právě se složením základní sestavy, oni dojeli v podstatě prostě na to, že opakovaně nasazoval nefunkční sestavy, i když několikrát postavil i skvěle funkční 4-3-3. A tahle argentinská generace dojíždí právě na to, že tam trenér nedokáže správně napasovat všechny hráče (kromě Sabelly, ale ten zase dojel na to, že všichni útočníci byli impotentní). Pokud to Messi rozjede tak jako v Barceloně, tak bych se o jejich titul nějak nebál. Mimochodem, Mascherano může eventuelně zasáhnout jako třetí hráč do třech finále Copa América (od roku 1975), před ním to dokázal Enzo Fráncescoli a Roberto Carlos.

Od Uruguaye nevim moc co čekat. Ta obrana bude pevná a Cavani je borec, jen tam bude nejspíš opět chybět ta přechodová fáze, o kterou se starali Suárez s Cavanim (a dřív Forlánem). Každopádně tady musej zahvězdit naši hráči a snad aspoň to čtvrtfinále v klidu udělaj

Paraguay asi může jen překvapit, ale rozhodně by to neměl bejt lehkej soupeř. Mezi nimi a Uruguayí se rozhodne o druhym postupujícim a myslim, že s těmi potenciálními problémy Uruguaye ve střílení branek to vůbec nemusí bejt jasná bitva.

Reagovat
fantomas

Jako by snad Paraguay neměla ty samý problémy. Nejvíc rozjetý střelce má nakonec mimo Argentinu Jamajka. :))

Reagovat
Atlético de Madrid

Jasný, tim jsem chtěl říct, že Uruguay vypadá jako papírovej favorit - má lepší hráče, na posledním MS hráli celkem dobře, je tam ještě dost hráčů, kteří poslední vyhráli titul...ale nakonec by to asi mohlo bejt vyrovnaný

Reagovat
Spalovač šancí

Messi se mi zdál ve finále LM trošku vyšťavený, ve skupině bych ho postavil jenom na jeden zápas.

Reagovat
raduinho

Jj hlavně před gólem na 2:1 působil extrémně vyštaveně.

Reagovat
Atlético de Madrid

Ještě mě napadá jedna poznámka.. bylo by hezký kdyby Messi dal v každym zápase dva góly a předběhnul Batistutu, ale rekord jakýhokoliv kontinentálního šampionátu je 11 branek a k tomu potřeboval ten borec ještě vstřelit 7 gólů Martiniku

http://en.wikipedia.org/wiki/1993_CONCACAF_Gold_Cup

Reagovat
Juan Román Riquelme

Ale to je GOLD CUP. Copa América je nieco ine......

Reagovat
raduinho

Rekord JAKÝHOKOLIV kontinentálního šampionátu...

Reagovat
domingo

Tak v takovym pripade by jich mel Messi 12

Reagovat
Atlético de Madrid

Však jo, já jen reaguju na tu část článku:

"To je samozřejmě extrémně nepravděpodobné, ale - upřímně řečeno - ve fotbale už se odehrály mnohem, mnohem překvapivější scénáře. "

Jako v tom smyslu, že na stoletý Copa América ani na žádnym oceánskym turnaji, kde hrála Austrálie proti Vanuatu se to nestalo, a to ani když ten turnaj měl dvojnásobek zápasů, nikdo tolik gólů nedal Tak jen, že by tolik gólů byl další extrémní rekord. Samozřejmě, pokud je toho někdo schopnej, tak Messi.

Reagovat
domingo

Pockej, kolik jich dal Fontaine?

Reagovat
Mrvinho

13

Reagovat
Spalovač šancí

Mohli by někdy pozvat na Copu ty naše dřeváky

Reagovat
dextroza_m

to by byl kolotoč i od Jamajky..

Reagovat
raduinho

Vamos Argentina !

Reagovat
hefy

U Jamajčanů rozhodně ještě sledovat Mattockse. Prototyp moderního útočníka. Rychlej, silnej hroťák, který ke své smůle byl přeřazenej spíš na křídlo, ale i tak dává góly a prokazuje cit pro zakončení (plus třeba je nejlepším střelcem zmíněného Karibského poháru).

Reagovat
fantomas

"Na Karibském poháru 2014 vepředu úřadoval sám Darren Mattocks (pozdější nejlepší střelec turnaje)"

Reagovat
smazaný uživatel

Aguero nejlepši strelec turnaje na to vsadim kurz 9

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina tradicne vyhori

Reagovat
Pinturicchio

Romero - Rojo, Garay, Otamendi, Zabaleta - Di Maria, Mascherano, Pastore - Aguero, Tevez, Messi

Reagovat
Mercury

takhle bych to taky poskládal

Reagovat
technecium

Taky bych tam napálil tuhle ultraofenzivu. Proti Jamajce určitě

Reagovat
fantomas

Proti Jamajce by se jim to vymstilo mnohem spíš než proti Para / Uru.

Reagovat
smazaný uživatel

ty krávo...

Reagovat
smazaný uživatel

snad to tak bude

Reagovat
PP

Garay a Zabaleta mají na to? To tam nemají nějaké mladší kusy? A Aguero s Tevezem hrají stejný post, tak to je k hovnu ne?

Reagovat
Pinturicchio

Jasně, že mají, ten věk zas tak důležitý není, kór u stoperů (koukni třeba na Barzagliho ve finále LM proti Barce).

Jsou, ale oba zvládnou bez problémů hrát i z křídla.

Reagovat
PP

Oká, tak snad budou hrát hezky, ale nebude se jim dařit.. Podme Brazil!!

Reagovat
smazaný uživatel

nádhera

Reagovat
-Carles-

Otázne je len, či na hrot Tevez alebo Aguero. Ja by som teda skôr volil Aguera.

Reagovat
Pinturicchio

Kun a Carlito se můžou prohodit, Carlos zleva v pohodě.

Reagovat
Atlético de Madrid

Nejsem si jistej jestli Aguero, Tévez a Messi vůbec někdy hráli pohromadě...

Reagovat
Pinturicchio

To nevadí, ten útok připomíná MSN a to je důležité.

Reagovat
Atlético de Madrid

A u tý zálohy taky moc nevim, Pastore se s tim bráněnim nepředře, žejo.. Tam by to chtělo nějakýho dalšího trochu defenzivněji laděnýho hráče (nechápu proč nejel Enzo Pérez, ten by se tam hodil). Tohle jsou přesně ty divný hodně ofenzivní sestavy s hráčema mimo jejich pozice, který tam v konci zmateně pobíhaj. Takovýargentinský.

Reagovat
-Carles-

S Enzom to Tata hodne posral, ale ktovie či tam nie sú nejaké zdravotné komplikácie.

Záloha Enzo - Masch - Di Maria by bola ideálna

Reagovat
Atlético de Madrid

Takhle to tam podle mě bude suplovat buď Gago (netušim v jaký je teď formě) nebo Banega (u kterýho je pravděpodobnější, že posílí zálohu soupeře než tu vlastní). Že by chtěl hrát s tim výše zmíněnym kombem Masch, Pastore, DiMa moc nevěřim

Reagovat
-Carles-

Ale Banega sa celkom zlepšil v Seville ale je to labil no.

Reagovat
Pinturicchio

Di Maria toho odvede spoustu dozadu, Mascherno je DM jak poleno, Pastore univerzál, který pokud se nepletu, hrával v PSG i CM, byť se silovějšíma hráčema vedle sebe. Navíc pokud by byl na tom hrotu Carlos, tak ten stahuje v Juve k vlastní polovině a defenzivě dost pomáhá. Pro mě je ta sestava vyrovnaná.

Reagovat
Atlético de Madrid

Koukal jsem na sestavy, Tata tam takhle ofenzivní zálohu nikdy nedal. DiMa u něj hrál spíš kraj, Pastore desítku a za ním Masch+Gago, Banega, Biglia nebo někdo jinej defenzivněji laděnej.

A teoreticky je samozřejmě možná funkčnost takový sestavy, ale DiMa pokrejvá velkej prostor a bál bych se, že se Pastore vysere na obranu.

Reagovat
Pinturicchio

Pastore a jeho obrana je pro mě jediná otázka, ale zase nechat takového hráče na lavičce, ... to samé Tévez. Ángela bych dal na tu levou zálohu, na té pozici měl v Realu nejlepší sezonu v kariéře.

Reagovat
Atlético de Madrid

Messimu by taky měl někdo pomáhat s bráněním pravý strany. V tom byl strašně důležitej Rakitič letos, on občas hrál vyloženě pravýho záložníka a Messi naopak rozehrával ze středu zálohy. Já mám na Pastoreho dost zkreslenej názor z toho jejich čtvrtfinále proti Barce, kdy byl příšernej (ztrácel a nebránil) a o něm se vždycky řikalo, že to je celkem lemra.

Reagovat
-Carles-
Reagovat
Atlético de Madrid
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Vesměs souhlas, ale možná bych dal 4-4-2, Masch štít, Pastore AM, kraje Di Maria a Messi a Aguero s Tevezem v útoku

Reagovat
raduinho

To je palba

Reagovat
domingo

Nulova sance, bude sest defenzivnich hracu a jenom jeden hrot.

Reagovat
Pinturicchio

Mně je šumák, jak to bude, píšu jak by se mi to líbilo.

Reagovat
domingo

Tak jako je to hezky, ale proti tomuhle joga bonito vyberu bych asi favorizoval Dungu, mozna i Kolumbijce..

Reagovat
Pinturicchio

Dunga by to asi rozebral, no. Ono to asi nemá moc cenu rozebírat, pokud takhle nenastoupili doted, tak to na samotném turnaji neprubnou.

Reagovat
smazaný uživatel

41212 by mohlo byt zaujimave, len nechapem, preco nejde Enzo Perez.

Obrana-brankar-Masch, DiMa-Enzo, Pastore, Aguero-Messi

Reagovat
patas92

Perez ke konci ve Vale ani pořádně nehrál

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, zranenie?

Reagovat
patas92

Jj, ze hry ho vyřadilo zranění a pak už se do sestavy přes trojici Gomes-Parejo-Fuego moc nedostával...proto dal asi Sabella přednosti podobnému Pereyrovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Brankar prvy samozrejme *

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jamajka

Reagovat
Kucka

Reagovat
fantomas

Reagovat
Trand

Reagovat
dextroza_m

Argentina bude finalista tohoto ročníku Copy. Spolu s Brazílií a Kolumbíí největší favoriti. Urugay to asi daleko nedotáhne, to spíš Chile by mohlo být v sf.

Reagovat
PP

tak tak.. Jeden ze 4ky Brazil, Argentina, Kolumbie, Chile.. Dřív bych zařadil Mexico, ale podle jmen netuším, takže ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Postupují 3 ze skupiny, že zase u dvou je tip čtvrtfinále?

Reagovat
fantomas

Postupujou tři ze dvou skupin a nám se jako ta skupina s "černym Petrem" jeví céčko, protože tam je to docela jasně rozdělený na dva silný a dva výrazně slabší mančafty.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, už jsem si to pak odvodil nějak.

Reagovat
vocasisko

Copa bude na sport TV

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dextroza_m

aspoň, že tam bude přes léto nějaký fotbal... burlivé vína, kriminálka "majamy", tlusťoch atd mě fakt neberou a tak by byla tv přes toto období k ničemu...

Reagovat
smazaný uživatel

nemáte v sekci tabulek a rozpisu turnaje ty zápasy posunuté o hodinu dopředu?

Reagovat
smazaný uživatel

Mají.

Reagovat
smazaný uživatel

Sport TV

MÁME PRO VÁS RADOSTNOU NOVINU

Získali jsme práva na COPA AMÉRICA 2015!

odvysíláme všechny zápasy a startujeme živě už v noci ze čtvrtka na pátek 12.6. soubojem Chile - Ekvádor

podrobnosti a konkrétní informace o časech a rozložení na S1 a S2 budou následovat

Reagovat
Phillipinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sokar

pochlapili sa žeby čítali sťažnosti na EF?

Reagovat
raduinho

Reagovat
aither

Reagovat
smazaný uživatel

supa

Reagovat
smazaný uživatel

nemám

Reagovat
smazaný uživatel

z La Ligy bývajú aj streamy na nete, možno budú aj teraz...

Reagovat
smazaný uživatel

Ked ti teda ide o český komentár. Inak čo máš za satelit, že nemáš Sport TV?

Reagovat
smazaný uživatel

skylink, ale nemám to v balíčku, ale mě je to jedno, dává to dost TV takže myslím že o HD streamy nebude nouze

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež mám Skylink a neoplatí sa mi dobíjať balíček len kvôli Cope, teraz mám dosť futbalu aj na ČT, Eurosporte de, či ďalších nemeckých voľných kanáloch...ešte čakám či nemecké Sport1 nechytí Copu ako pred 4 rokmi

Reagovat
smazaný uživatel

WOW, super

Reagovat
smazaný uživatel

jen škoda těch časů .. těch zápasů v 10 by mohlo být více (ty ještě jedou) ale v noci je to na houno

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

100. pro dědu Schäfera a postup Jamajky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
fantomas

Domingo asi usnul.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hruza,clovek by cekal aspon trochu profesionality

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
domingo

Uz je to hotovy, ceka se na vydani

Reagovat
smazaný uživatel

Proč nejede Suárez? Jeste nedavno sem cetl neco o tom, ze MSN se potkaji na Copě .

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho zuby neprosly po sezone technickou.

Reagovat
smazaný uživatel

ved ma trest

Reagovat
smazaný uživatel

Oficiální Sestava Argentiny na první zápas: GUZMAN; RONCAGLIA, GARAY, OTAMENDI, ROJO; BANEGA, MASCHERANO, PASTORE; MESSI, AGUERO and DI MARIA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele