Preview APN 2015 - skupina C

19.01.2015, 12:49
Profily, historie
Polovina týmů na Poháru národů má už svůj debut za sebou, ti opravdoví favorité ale na řadu teprve přijdou. Ve skupině C se dá očekávat opravdu tuhý boj: účastníci mistrovství světa Ghana s Alžírskem totiž vyzvou dva potenciální černé koně, silný Senegal a Jihoafrickou republiku.

Média měla okamžitě jasno o tom, že právě céčko je onou klasickou "skupinou smrti"; boje v Mongomu, malém městečku u gabonských hranic, kde funguje jediný hotel a stadion zprovoznili pár dní před šampionátem, však nabídnou ještě jeden zajímavý rozměr. Je jím střet čtyř tradičních afrických fotbalových kultur: arabské, jihoafrické, subsaharské frankofonní a subsaharské anglofonní.

Dlouho platilo, že arabský sever má nad týmy zpod Sahelu velkou výhodu v taktické erudici; reprezentace rozeseté po jižním břehu Středozemního moře působily "evropštějším" dojmem a body získávaly díky své lstivosti a herní inteligenci, ne hrubé fyzické síle. Tolik alespoň k často omílanému stereotypu, za nějž může skvělá generace Egypta po přelomu tisíciletí - tedy tým, který vyhrál tři kontinentální zlata v řadě díky pohyblivé strategii systému se třemi obránci v době, kdy zbytek Afriky stále lpěl na zkostnatělém 4-4-2 podle anglického vzoru 90. let. Tříobráncová strategie je v Africe stále velmi neobvyklá, jeden tým ve skupině C ji však podle všeho plánuje použít.

Před dvěma lety přišel definitivní pád mýtu o "nadřazených Arabech" ze severu - všech osm čtvrtfinalistů pocházelo z černé subsaharské zóny. Novým hegemonem kontinentu se stal Guinejský záliv. Letos, kdy Pohár nemá po více než dekádě poprvé jasného favorita, může dojít k hodně zajímavému střetu - obhájci ze Zálivu vs. tuniští a zejména alžírští vyzyvatelé.



obrázek

Rokem 2014 skončila druhá zlatá éra ghanské fotbalové historie. Trvala osm let, zahájil ji postup na MS 2006 a jejími hrdiny se stali hráči jako Sulley Muntari a Michael Essien. Loňský Mundial nicméně pro Černé hvězdy skončil fiaskem. Nejde jen o vypadnutí ze skupiny (i když postup přes USA a Portugalsko byl rozhodně možný), ale zejména nechutné tahanice o bonusy; někteří kladou vinu ghanské FA, jiní poukazují na drzost rebelů pod vedením Kévina-Prince Boatenga, jehož svérázné "metody smysluplné diskuse" v Ghaně znají už nějakou dobu. Faktem nicméně je, že současný tým se od toho loňského snaží co nejvíce distancovat - má nového trenéra, novou herní tvář a slib, že veškeré detaily rozpočtu budou publikovány veřejně. Také je to nejslabší ghanský tým od začátku Essienovy éry.

Kvalifikace & forma: Mluvit o konzistentní formě v průběhu měsíců, během nichž proběhly v ghanském fotbale tak výrazné změny, by bylo minimálně zavádějící; Černé hvězdy jsou koneckonců jediným týmem, který před turnajem neodehrál jediné oficiální přípravné utkání, a naposledy jsme je tak "naostro" mohli vidět před dvěma měsíci v posledním kvalifikačním duelu proti Togu. Tehdy je ještě vedl Maxwell Konadu.

Poté, co ghanská asociace určila za nového trenéra Avrama Granta, odjel tým na soustředění do Španělska, kde trénoval za zavřenými dveřmi. Nezbývá tedy než připomenout si kvalifikační výsledky, které rozhodně nebyly ideální - Ghaňané jako by v duchu pokračovali ve zpackaném mistrovství světa. Proti Ugandě tak například uhráli ve dvou duelech jediný bod (za domácí remízu 1:1), příliš nepřesvědčila ani remíza 1:1 v Guineji. Klíčem k postupu se staly zápasy s Togem, které přinesly výhry 3:2 a 3:1.

Trenér & herní styl: Je těžké odhadnout, čeho vlastně chtěla tamní FA dosáhnout, když novým koučem jmenovala právě Granta. Izraelský kouč si udělal největší jméno coby šéf národního výběru rodné země (to už je ale deset let zpátky), a zejména pak coby trenér Chelsea; když opouštěl Blues, očekávalo se, že brzy zakotví v jiném ambiciózním klubu. Místo toho však přišel rychlý úpadek ze slávy, obskurní mise v Srbsku (kde jej ta inteligentnější část "fanoušků" přivítala nápisy 'Židovské ho*no') a v Thajsku a z vyhledávaného manažera je rázem neprůhledná figurka. Dokáže v sobě Grant najít dostatečnou motivaci? A má vůbec na takový úkol schopnosti?

Připomeňme, že jeho cílem není prostě jen "přežít" Pohár národů relativně se ctí; má položit základy celému novému úspěšnému období ghanské kopané, přesvědčit fanoušky, kteří vyrůstali v nejslavnějších letech fotbalové historie země (tým, který předtím nikdy nehrál na MS, se tam najednou kvalifikoval hned třikrát v řadě, z toho dvakrát postoupil ze skupiny a jednou došel málem do semifinále). To je obrovská výzva.

Zvláštní přitom je, že Grant se rozhodně nedá označit jako solidní záruka úspěchu - a není ani známý praktikováním nějaké ojedinělé, dlouhodobě prosaditelné originální filosofie. Jde zkrátka o povšechně nezajímavého manažera bez jasně čitelného stylu, jehož jméno je impozantnější než jeho životopis. K Černým hvězdám navíc přišel těsně před šampionátem a stihl pouze krátkou přípravu..

Na druhou stranu, trénovalo se mnohem intenzivněji, než byli hráči zvyklí za vlády Kwesiho Appiaha (skončil v září 2014) a jeho někdejšího asistenta Konadua. Zkazky z ghanského kempu mluví o tom, že Grant piluje práci s balonem, ale i fyzickou přípravu a výdrž - což jsou atributy, v nichž Hvězdy přirozeně vynikaly v podstatě odjakživa. Dá se tedy očekávat, že Izraelec nechystá žádnou revoluci proti přirozenosti: na hřišti by stále měla dominovat agresivita, jedovatý pressing, rychlost, atletická síla a přímočarý tah na bránu.

Hůře na tom byla v uplynulých letech ghanská obrana, na což má Grant (podle všeho) netradiční recept - přechod k rozestavení 3-5-2. A to už je obrovská změna, neboť Ghana na tři stopery ještě nikdy nehrála, naopak vždy spoléhala na ostrá křídla, která v tomto systému vůbec nejsou. Je asi zřejmé, že se kouč snaží vnést do prokouknutého a trochu předvídatelného týmu prvek překvapení, nicméně jde-li o záblesk jeho vnitřního génia, či pouze zoufalou snahu udělat něco jinak, než jak to bylo dříve, ukáže až čas. Pokud tedy Grant plánovanou změnu, o níž si šuškají insideři po všech koutech internetu, vůbec uskuteční; Appiah i Konadu hráli klasické 4-4-2.

Přednosti & slabiny: Není jednoduché odhadovat, jak by mohla vypadat jedenáctka v tříobráncovém systému, předpokládejme však, že se Grant pokusí využít Andrého Ayewa na pozici středního záložníka (koneckonců takto mu ho už "předpřipravil" v Marseille Marcelo Bielsa, který často hraje na tři stopery s Ayewem uprostřed pole). To znamená s největší pravděpodobností škrt pro Christiana Atsua, na jehož úkor se do sestavy dostane jeden ze středních obránců, nejspíš Daniel Amartey z Kodaně. Papírově by to mohlo fungovat, ale je tu několik velkých "ale".

Zaprvé, zkoušet náročnou strukturální revoluci těsně před turnajem je obrovským rizikem samo o sobě. Zadruhé - Ghana má v kádru pouze čtyři čistokrevné stopery, z toho pouze stabilní duo John Boye - Jonathan Mensah disponuje prověřenou kvalitou (a to ani jeden z nich není zvyklý mít při ruce dva kolegy, nehledě na to, že zejména lídr obrany Boye je stále náchylný střídat výborné vůdčí výkony s naivními kiksy).

Interní kolaps je na druhém turnaji za sebou nepravděpodobný; potížista Boateng byl z kádru vyhozen, totéž platí i pro Muntariho a také gólmana Adama Kwaraseyho, který údajně kritizoval práci trenéra brankářů Nassama Yakubua. (Prý nutí své svěřence házet na trénincích jednu robinzonádu za druhou, místo aby se soustředili na takové základní věci jako vybíhání, chytání centrů nebo organizace vápna. Pohled na Fatau Daudu mezi tyčemi dává Kwaraseymu za pravdu.) Spolu s nimi však odešel i poslední skutečný symbol zlaté generace, Michael Essien, a Hvězdám tak najednou chybí jasný lídr - Boye je na to příliš dětinský, starší Ayew zase podobnou roli vůbec nezná.

Jasnou volbou je samozřejmě kapitán a hrotový útočník číslo jedna, Asamoah Gyan; ten však aktuálně bojuje s nemocí a vypadá to, že zahajovací duel nestihne. Fakt, že Grant má místo něj k dispozici už jenom průměrné Mahatmu Otoa a Kwasiho Appiaha, naplno odkrývá jednu z velkých slabin tohoto týmu - základní sestava je skvělá, oproti dalším favoritům však Hvězdám chybí kvalitní záložní možnosti. Kwadwo Asamoah, možná nejlepší hráč týmu, se před turnajem zranil, společně s jedinými schopnými náhradníky do útoku (Waris) a na levého beka (Schlupp).

Nenechte se zmást, papírově je Ghana stále skvělým týmem - talentu má jako málokdo, navíc drtivá většina opor (někdejších vítězů juniorského mistrovství světa z roku 2009) teprve vstupuje do ideálního fotbalového věku, ačkoliv má na kontě už více než dvě desítky reprezentačních startů (takoví Ayew s Baduem už dokonce překročili padesátku). To znamená vítané zkušenosti - tento tým zkrátka ví, jak to na takových turnajích vypadá. Otázkou nicméně zůstává, co v nominaci vůbec dělá Appiah, borec ze čtvrté anglické ligy, který čirou náhodou sdílí téhož agenta jako Grant.

Hráč ke sledování: Abdul Baba Rahman
Jedním z vleklých problémů ghanského týmu byla vždy pozice levého beka - často tam museli zaskakovat kolegové zprava, stopeři, Masahudu Alhassan či Kwadwo Asamoah, u nějž šlo o vyložené plýtvání jeho schopnostmi. Nyní to ale vypadá, že mají Hvězdy konečně "pokoj": Baba Rahman, teprve dvacetiletý hráč z německého Augsburgu, má za sebou skvělou kvalifikaci a během pár zápasů se stal jasnou jedničkou na bolavý post. Jeho největšími přednostmi jsou (přirozeně) ohromná výdrž a rychlost, dokáže však také vyslat přesný centr - hned ve svém prvním duelu za národní tým asistoval na vítěznou branku. Jeho kopací technika bude potřeba, jinak je totiž ghanskou devízou spíše běhavost něž kreativita.

Prognóza: Černé hvězdy jsou zvláštním týmem, zároveň docela dobře čitelným i zcela neznámým. Nikdo nečeká, že by zrovna Grant během několika málo dnů dokázal naučit borce jako Badu, Rabiu, Boye nebo bratři Ayewové zničehonic hrát jinak fotbal; pod Appiahem však týmu občas chyběla i bazální taktická připravenost, a izraelský kouč působí dojmem, že by se rád zaměřil právě na ni. V extrémně těžké skupině půjde o každý bod, a nutno přiznat, že na ghanské straně jsou zkušenosti; letos by to ale poprvé stačit nemuselo. Konec ve skupině.

Předpokládaná sestava: (3-5-2) Razak Brimah - Daniel Amartey, John Boye, Jonathan Mensah - Harrison Afful, Emmanuel Badu, Mohammed Rabiu, André Ayew, Abdul Baba Rahman - Jordan Ayew, Asamoah Gyan



obrázek

Už více než dvanáct let čekají fanoušci v Senegalu na zopakování podobného úspěchu, jakým byla výhra nad obhajující Francií v úvodním klání mistrovství světa 2002 (plus, samozřejmě, následné tažení celým turnajem). To byl nepopiratelný vrchol Lvů z Terangy, kteří přesně o dekádu později neslavně vyhořeli v baráži o postup na nadcházející Pohár, doma prohráli s Pobřežím slonoviny a fanouškovské výtržnosti způsobily, že CAF zavřela jejich stadion na celé dva roky. Teprve loni tento zákaz vypršel, a jeden z nejpozoruhodnějších týmů Afriky toho hodlá využít k velkému restartu.

Kvalifikace & forma: Kvalifikační los nebyl ke Lvům zrovna přívětivý, když jim do skupiny určil hned dva těžké soupeře - jistě, Botswana šla od zázračného vzepětí v roce 2011 strmě dolů, ale Egypt a Tunisko už představovaly skutečné výzvy. Od samého začátku však bylo zřejmé, že tým Alaina Giresseho míří za postupem. Po dvou zápasech měl na kontě plný počet bodů při skóre 4:0, a přestože ve dvojutkání s Tuniskem vydoloval jedinou remízu (a přišel tak o první místo ve skupině), nakonec se kvalifikoval s úctyhodnou bilancí třinácti bodů. Klíčem byly dvě výhry proti jalovému Egyptu.

Spory ohledně finální nominace, z níž byl opomenut Demba Ba (který dal náležitě najevo svoji frustraci) ve prospěch Diafry Sakha, jehož start zatrhlo vedení West Hamu (což pro změnu vyvolalo rozhořčení senegalské asociace), trochu zastínily herní progres týmu; Lvi jsou však před startem turnaje ve skvělé formě. Ve dvou přípravných utkáních nejprve udolali silný Gabon 1:0 a následně rozstříleli Guineu suverénně 5:2, načež sám Giresse musel krotit všeobecné nadšení s tím, že skupina je opravdu těžká a nelze automaticky očekávat zázraky.

Trenér & herní styl: Co je vlastně příčinou náhlého senegalského vzestupu? Podoba týmu se koneckonců v poslední době nijak drasticky nezměnila; nevzešla žádná silná nová generace, neobjevila se žádná nečekaná kreativní síla. Zvnějšku vypadá kádr stále zhruba stejně, přesto však najednou začal dělat o sto procent lepší výsledky. Neexistuje jiná odpověď než ukázat prstem na Alaina Giresseho.

Zkušený francouzský kouč platí v africkém prostředí za uznávanou personu; to on nastartoval trvalý vzestup v Gabonu, největší úspěch však udělal na lavičce Mali, s nímž dokázal dojít až do semifinále Poháru. Senegalci jej najali s přesvědčením, že po období zmateného bezvládí pod taktovkou taktických analfabetů typu Amary Traorého zavede do týmu strukturu a pevný řád a konečně začne využívat enormní potenciál, který se v něm skrývá. Zatím tento plán vychází na jedničku.

Giresse ihned po svém příchodu začal s experimentováním; zkoušel hru na tři obránce, povolával dosud neobjevené hráče a své pole působnosti si v období mezi kvalifikačními cykly osahal vskutku důkladně. Dokonce svěřil velkou část pravomocí do rukou svého asistenta Alioua Cissého, aby se mohl více soustředit na práci s taktikou a strategií. Lze si docela dobře představit, že za měsíc budeme o jeho Senegalu mluvit stejným tónem jako nedávno o Mali.

Kanonáda v posledním zápase proti Guineji trochu zastírá fakt, že největší Giresseho zbraní je smrtící efektivita, úspornost a pragmatický přístup ke hře. Rozestavení, která používal v kvalifikaci, vlastně dokonale kopírují dlouhodobý západoafrický stereotyp - všichni ti silní stopeři, defenzivní záložníci a hrotoví útočníci se naskládali buď do rozestavení 4-3-3, nebo do diamantu ve 4-4-2 (se čtyřmi klasickými středopolaři). Druhý, vyloženě obranářský systém zkoušel Senegal v těžkých venkovních zápasech s Tuniskem a Egyptem.

Celkově se dá herní styl Lvů shrnout prakticky stále stejnými slovy - je to v první řadě fyzický, silový fotbal založený na pevné defenzivě a individuálních schopnostech útočných hvězd. Fakt, že tento přežitý úzus v roce 2015 stále ještě funguje, už je výsledkem bohatých Giresseho zkušeností a schopnosti maximálně vyzdvihnout silné stránky týmu.

Přednosti & slabiny: Ostřílený Francouz tedy neprovedl ve svém novém angažmá herní převrat; jeho úspěchem není to, že by naučil Senegalce hrát jinak, ale že je donutil hrát zodpovědněji a týmověji. Stejně jako všechny jeho předchozí týmy jsou i Lvi z Terangy prakticky neporazitelní, pokud se rozhodnou soustředit na obranu; v celé kvalifikaci inkasovali jediný gól, a pokud si vzpomenete, jak se do památného semifinále probránilo a prokousalo Giresseho Mali, začnou do sebe jednotlivé střípky hladce zapadat.

Stačí se podívat na senegalskou stoperskou dvojici - jak Lamine Sané, tak Papy Djilobodji patří letos k vůbec nejlepším obráncům Ligue 1, a jejich fyzická síla je neuvěřitelná. Prakticky neexistuje způsob, jak se přes tuto hráz prosadit ze vzduchu, a pokud by to soupeř zkoušel po zemi, narazí nejprve na trojčlenný defenzivní blok uprostřed pole. Pokud vaše vápno stráží pět atletických hlídacích psů, nemusíte se příliš starat o počet inkasovaných branek. Otazníky se sice vznáší nad pozicí pravého beka (kde v kvalifikaci museli nastupovat stopeři Kara a Zargo Touré), stejně jako nad formou gólmanské jedničky Bouny Coundoula, to jsou však vzhledem k celkovému stavu obrany spíše podružnosti.

Jenže pokud řekneme A, musí následovat také B - a v tuto chvíli už asi nikoho nepřekvapí, když řekneme, že s kreativitou si senegalští zrovna netykají. Jejich soupiska možná přetéká talentem, jeho distribuce je však vyloženě disproporční; pokud je některý Senegalec hráčem světové úrovně, je to buď stoper, defenzivní štít nebo hrotový útočník.

To s sebou samozřejmě nese celou řadu problémů. Opět se nenechme zmýlit výsledkem z přípravy s Guineou; v celé kvalifikaci vsítil Senegal pouze osm gólů, což je zkrátka nutné přičíst faktu, že kreativní stránku hry musí obstarávat útočníci. Ti jsou tak nuceni sami si vytvářet šance a ještě je následně proměňovat. Ofenzivní vozba Lvů je nesmírně silná, jedna z nejsilnějších z celé Afriky (a to dokonce i bez Demby se Sakhem), jenže k čemu jsou vám skvělí forvardi, když jim nemá kdo přihrát? Klíčovým faktorem v případném úspěchu proto bude práce Dameho N'Doyeho, jenž v kvalifikaci občas plnil roli jakési vytažené desítky; proti Egyptu takto zaznamenal dvě asistence. Jeho schopnost narýsovat přesný a chytrý centr musí být využita na maximum, protože v kádru zkrátka není nikdo, kdo by tuto roli mohl převzít za něj.

Hráč ke sledování: Idrissa Guéyé
Existuje řada indicií, že by právě Guéyé mohl na turnaji skutečně zazářit. Zaprvé je pro Giresseho neoddělitelnou součástí základní sestavy, v kvalifikaci se bez něj Senegalci neobešli a sám kouč na něj bude hodně spoléhat. Zadruhé je na hru v hlubokém bloku zvyklý z Lille, kde většinou nastupuje na pozici levého středního záložníka (ve 4-3-1-2 / 4-3-3), může však zaskočit kdekoliv v prostoru před stopery, stejně jako převzít klasickou box-to-box úlohu. Zatřetí je oproti svým kolegům ve zbrani mnohem subtilnější a techničtější, což znamená, že v ideálním případě může do senegalské hry vpravit trochu odlišnou dimenzi. A konečně začtvrté je o něj údajně zájem v Anglii - o motivaci tedy bude mít postaráno.

Prognóza: Claude Le Roy, kouč Konga, má jasno - podle něj jsou právě Lvi z Terangy favority na zisk celkového triumfu. To je hodně odvážné tvrzení, ačkoliv fakt, že Giresse tým takříkajíc "srovnal do latě" a naučil ho hrát pragmaticky a s primárním cílem získávat důležité body, je zcela evidentní a staví Senegal do pozice jednoho z černých koňů turnaje. Žádná fotbalová krása se čekat nedá, postup ze skupiny je však reálný; ani jeden ze soupeřů není takto nekompromisní v orientaci na výsledek. Čtvrtfinále.

Předpokládaná sestava: (4-3-3) Bouna Coundoul - Lamine Gassama, Papy Djilobodji, Lamine Sané, Pape Souaré - Stéphane Badji, Cheikhou Kouyaté, Idrissa Guéyé - Dame N'Doye, Mame Diouf, Moussa Sow/Sadio Mané



obrázek

Alžíský fotbal zažívá zlaté časy. Po postupu na mistrovství světa v roce 2010, kde se Fenci pod vedením Rabaha Saadaneho prezentovali urputným defenzivním fotbalem, převzal otěže týmu Vahid Halilhodžić a změnil herní projev o 180 stupňů; na Poháru 2013 to na úspěch ještě nestačilo, loňský Mundial však už byl enormním úspěchem. Alžířané na něm postoupili do osmifinále, kde dvě hodiny trápili pozdějšího mistra z Německa, a nyní míří na kontinentální šampionát s vizitkou největších favoritů na zlato.

Kvalifikace & forma: Aktuálně nejsilnější celek Afriky se na turnaj probojoval bez jakéhokoliv problému. Pravda, opozice v podání Etiopie, Mali a Malawi nepatřila k nejsilnějším, bilance pěti výher z úvodních pěti duelů - při impozantním skóre 11:2 - však hovoří za vše. Až s postupem v kapse Fenci poprvé padli, v improvizované sestavě nestačili na Mali na jeho půdě a porážkou 0:2 si trochu pokazili bezchybné renomé.

Je s podivem, jak přirozeně sebevědomým dojmem tým kolem Yacine Brahimiho působí. Malawi možná není kontinentální velmocí, rozhodně však dokáže kousat a na domácí půdě platí za nepříjemného soka; Alžířané však přesto bez mrknutí oka prohlásili, že si jedou do Lilongwe pro tři body, které také nakonec po výhře 2:0 bez problémů získali. Generálka na Pohár pak skončila cennou remízou 1:1 na půdě nepříjemného Tuniska. Pokud mluvíme o dlouhodobé formě, není v Africe suverénnějšího týmu.

Trenér & herní styl: Právě vzpomínaný duel v Malawi krásně ukázal, jak by měl fotbal vypadat v představách nového kouče Christiana Gourcuffa; Fenci si v něm vyměnili více než 500 přihrávek, čímž překonali národní rekord. V následném domácím duelu s Etiopií (3:1) pak toto číslo ještě navýšili. Výsledkem byly tucty gólových šancí a dvě hladká vítězství.

Gourcuff je svérázným typem kouče. V Lorientu, odkud jej po 25 letech věrné služby vyhnaly neshody s prezidentem Loïcem Férym ohledně prodeje hráčů a dlouhodobé strategie směřování klubu, slavil úspěchy s filozofií, kterou považuje za jedinou správnou - to jest absolutní útok, totální odevzdání se jedinému cíli, kterým je dopravit míč do soupeřovy sítě. Fanoušci Ligue 1 dosvědčí, že uznávaný kouč je skutečně mužem jedné tváře; jeho Les Merlus stříleli spoustu gólů, spoustu jich také dostávali, ale nikdy se nesnížili k obranářské taktice. Ani když na tom (v boji o sestup) závisel jejich holý život.

Rozpory Gourcuffa s Férym se táhnou až do léta 2013, má se proto za to, že předběžnou dohodu s alžírskou asociací uzavřel už během jarní části následující sezony. K týmu pak nastoupil ihned po mistrovství světa, a dal jasně najevo, že ze svých nároků slevovat nebude - vybral si svoje vyvolené hráče (konečnou nominaci oznámili Alžířané už 16. prosince, zdaleka nejdříve ze všech účastníků Poháru), zajistil se o to, aby celá trenérská a organizační struktura vstřebala a následovala jeho myšlenky (to je v zemi už tradicí, podobně se chovali i Saadane a Valilhodžić), a okamžitě začal s prací. Díky jeho nimravému smyslu pro detail - vše musí být přesně tak, jak bylo naplánováno! - jej Francouzi označují za autistu a Alžířané neprožívají po úspěšném MS žádnou kocovinu. Spíše naopak.

Základní strategie je tedy jasná - útočit, držet míč na zemi, odemykat obranu krátkými přihrávkami. Gourcuffovy týmy se v jejich počtu možná mohou měřit se španělskou školou, tohle ale není žádné tiki-taka; něco jako "hru na údržbu" kouč vůbec nezná, neustále se snaží útočit a nabádá své svěřence, aby soupeře přečíslovali hluboko na jeho polovině. S tím souvisí také velký důraz na pressing, technickou přesnost a obecně snahu držet míč co nejvýše na hřišti; před vlastní bránou Alžířané hrát příliš neumí. Gourcuff celou kariéru používá rozestavení 4-4-2, v němž se o defenzivu starají pouze stopeři a střední záložníci, zatímco krajní beci, křídla a dvojice forvardů útočí.

Ex-lorientský stratég tvrdí, že v týmu prakticky nic měnit nemusel; Valilhodžićovu práci bezmezně uznává. Jeho bosenský předchůdce mu prý nechal k dispozici ideálně připravené mužstvo, jehož kostra stále ještě těží z formy během mistrovství světa.

Přednosti & slabiny: Alžířané mají nesmírně talentovaný tým s jasnou herní filozofií, skvělou formu, sebevědomého trenéra, ideálně namixovaný koktejl mládí a zkušeností, a nebojí se hrát za každých okolností na vítězství. To jsou charakteristiky jasného favorita, týmu, který ví, že si jde pro zlatou medaili. Tradiční bolesti arabských týmů (jako neefektivita a slabá disciplína) jako by pro Fenky vůbec neexistovaly.

Pokud se podíváme na Gourcuffovu základní sestavu, nezbývá než těšit se na výkop - vše se zdá být na svém místě. Obrana nemá v alžírském systému jednoduchou úlohu, je proto potřeba, aby stála na zkušených a ostřílených borcích; kapitán Bougherra, Halliche, Medjani a Lacén tyto požadavky splňují. Roli staženého playmakera potom zaujímá stále se lepšící Nabil Bentaleb, případně Saphir Taïder. Ofenzivní beci - tedy Mandi napravo a skvělý Ghoulam, případně občasné křídlo Mesbah - vydatně pomáhají útočnému kvartetu, v němž nejvýrazněji září jména kreativního génia Yacine Brahimiho a skvělého hlavičkáře a zakončovatele Islama Slimaniho. Fakt, že dlouholetý talisman Sofiane Feghouli zaujímá v tomto týmu "pouze" doplňkovou roli, ukazuje, jak velký potenciál se v Alžírsku vlastně skrývá. A to jsme ještě opomenuli zmínit Riyada Mahreze, který v kvalifikaci zastínil všechny své slavnější kolegy s bilancí dvou branek a čtyř asistencí.

Pokud tedy nepřijdou do cesty nečekané překážky, vypadá Alžírsko přímo skvěle; přímo na hřišti by jej mohla "položit" snad jen nečekaná zranění většího množství opor, zatmění ne vždy úplně jistého gólmana M'Bolhiho, či selhání Bentaleba, na jehož pozici distributora zataženého na vlastní polovině bude Gourcuff mimořádně spoléhat. Větší problémy se však rýsují mimo vlastní kabinu.

Zaprvé je tu otázka efektivity - velké množství afrických týmů je koncipováno na brejkovou hru, a možnost zůstávat většinu zápasu před vlastním vápnem se tak pro ně rovná ideálnímu scénáři. Proti Alžírsku ani jinak hrát nejde, takže takový Senegal má první velkou zbraň na favorita připravenou už teď. Je skvělé, že si Fenci dokážou vyměnit 600 míčů za zápas a že postupné budování jejich gólových akcí obnáší 20 přihrávek, jak si ale hodlají poradit, pokud proti nim někdo zaparkuje ve vápně autobus?

Pravděpodobně by stačilo nechat Brahimiho či Feghouliho, ať rozezvučí svoji genialitu, jenže tato otázka v sobě ukrývá ještě jeden, mnohem výraznější problém: Gourcuff nemá žádný plán B. Halilhodžić dokázal na mistrovství světa ušít taktiku přímo soupeři na míru, jeho nástupce však v takové věci vůbec nevěří a hraje vždy podle sebe. Fungovalo to skvěle až do doby, kdy Fenci přijeli do Mali - a prohráli 0:2 (pravda, s postupem v kapse, ale brát toto varování na lehkou váhu by se nemuselo vyplatit). Gourcuff se oponentům přizpůsobovat nebude, pevně věří v nadřazenost vlastní filozofie - možná až příliš pevně, jak se může ukázat v okamžiku, kdy naopak soupeřův trenér nastuduje Gourcuffa.

A potom je tu otázka havarijního trávníku na stadionu v Mongomu. Podmínky jsou sice pro všechny stejné, ale žádný jiný tým nebude těmito okolnostmi trpět tolik jako technické, po zemi hrající Alžírsko - naopak. (Na druhou stranu je nutno uznat, že v Malawi hráli Fenci ještě na horším hřišti a přesto zlomili národní rekord v počtu přihrávek za zápas, takže možná až o takový problém nepůjde.) Závěrečná poznámka: Gourcuff v Lorientu stabilizoval tým a implantoval mu svoje myšlenky, ale nevyhrál žádné trofeje. Ne že by to po něm tehdy někdo chtěl, nicméně teď už se od něj očekává, že potáhne favorita za zlatem. To je pozice, na kterou není Alžírsko zvyklé a nemusí se v ní cítit zrovna pohodlně.

Hráč ke sledování: Yacine Brahimi
Brahimi je pro Gourcuffa tím, čím byl pro Halilhodžiće Feghouli - kreativní ofenzivní génius, který má na hřišti prakticky úplně volnou ruku. Křídelník Porta a nejlepší hráč Afriky za rok 2014 (podle serveru BBC) nemusí na hřišti bránit, nemusí si hlídat svoji pozici ani plnit pevně vymezené úkoly; chce se po něm, aby dělal výsledky. Buď přímo góly, nebo asistencemi. Vzhledem k jeho schopnostem a formě platí, že na turnaji mnoho lepších borců neuvidíme.

Prognóza: První místo. Stejně tak je ale docela dobře možné, že Fenci ani neprojdou ze skupiny - senegalská sedmičlenná defenziva jim znemožní skórovat, Avram Grant vymyslí funkční taktický plán a je hotovo. Každopádně se ale můžeme těšit na skvělý fotbal (a pravděpodobně šťastný konec pro Fenky).

Předpokládaná sestava: (4-4-2) Raïs M'Bolhi - Aissa Mandi, Madjid Bougherra, Carl Medjani, Faouzi Ghoulam - Sofiane Feghouli, Mehdi Lacén, Nabil Bentaleb, Yacine Brahimi - Riyad Mahrez, Islam Slimani



obrázek

Jihoafrický národní tým je živoucím příkladem toho, jak může být výhodné postavit v oblasti třetího světa kvalitní stadiony a infrastrukturu (patříte-li do federace, která miluje pořádání šampionátů). Od roku 2009 se tak Bafana Bafana představili na Konfederačním poháru, MS, Africkém poháru národů a Africkém mistrovství národů, aniž by museli absolvovat jediný kvalifikační cyklus. Po odstoupení Maroka dokonce existovala možnost, že budou pořádat i druhý Pohár v řadě; nakonec z toho však sešlo a jihoafrický tým se na turnaj dostal "normální" cestou. A nikdo pořádně neví, co od něj vlastně čekat.

Kvalifikace & forma: Jisté nicméně je, že Bafana Bafana budou hodně silní, více než za vlády Carlose Parreiry, Pitsa Mosimaneho a Gordona Igesunda. Co se formy týče, není na celém turnaji (!) lepšího týmu - Jihoafričané neprohráli jediné kvalifikační utkání a v rámci extenzivní přípravy si navíc domluvily tři přáteláky, z nichž vydolovali hypotetických sedm bodů. Soupeři? Pobřeží slonoviny, Zambie a Kamerun - kdyby tohle kvarteto utvořilo jednu skupinu na závěrečném turnaji, šlo by prakticky o definici termínu "skupina smrti". A JAR by ji (na 90%) vyhrála.

V nepříjemné kvalifikační skupině získal ambiciózní tým celkem tři výhry a tři remízy. Klíčem k postupu bylo hned úvodní hladké vítězství 3:0 v Súdánu, spolu se dvěma nerozhodnými výsledky proti rozhárané Nigérii. Paradoxně se Bafana Bafana hrálo lépe venku než doma; triumf si kromě Chartúmu připsali i v Brazzaville, zatímco doma s Kongem uhráli pouze bezbrankovou plichtu.

Trenér & herní styl: Tento poznatek nám otevírá první klíč k současnému výběru - Jihoafrická republika je pod koučem Ephraimem "Shakesem" Mashabou metodicky hrající, zodpovědný tým, který spoléhá na útoky po křídlech a nejradši hraje na brejky. Doma, kde musí dobývat obranu, působí slabším dojmem, protože jeho ofenzivní hráči excelují spíše v rychlosti a přímočarosti než v jemné technice a "stojaté" kreativitě.

Jihoafrická FA přitom původně měla úplně jiné plány; poté, co se bez fanfár poroučel neúspěšný Gordon Igesund, mluvilo se o angažmá renomovaných expertů jako Carlos Queiroz nebo Stephen Keshi. Mashaba byl nakonec podepsán jako "nejlevnější" volba. Není divu, že ho to zprvu namíchlo; už čtyřiašedesátiletý odborník koneckonců není žádným zelenáčem, v trenéřině má dvě dekády zkušeností a národní tým vede už potřetí. Pracoval také u výběrů do 17, 20 a 23 let.

Coby uznávaný expert na jihoafrický mládežnický fotbal tak mohl okamžitě začít s přestavbou kádru. Jeho úkolem je položit základy týmu, který by měl svého vrcholu dosáhnout v Kataru na MS 2022. Hned jeho první nominace (na úvodní kvalifikační utkání v Súdánu) jasně ukázala, kam se Bafana Bafana budou pod dále ubírat - pouze jeden hráč ze čtyřiadvaceti nominovaných měl více než 26 let, naopak nechyběl tehdy teprve sedmnáctiletý junior Rivaldo Coetzee, který se tak stal historicky nejmladším reprezentantem země. Jen osm povolaných navíc "přežilo" z poslední Igesundovy nominace.

Mashaba vyznává rozestavení 4-4-2 se dvěma štítovými záložníky, dvěma forvardy a dvěma křídly, přičemž klíčová je pro něj týmová jednota, obětavost a vyváženost defenzivní a ofenzivní fáze. Bafana Bafana v kvalifikaci i přátelských duelech před turnajem fungovali ukázkově takřka ve všech herních aspektech a zdá se, že se veteránovi mezi jihoafrickými trenéry konečně podařilo najít ten správný mix s ohledem na atraktivitu hry i dosažené výsledky. Tamní Premier League je respektovanou profesionální ligou s obrovskou fanouškovskou základnou, což jsou na Afriku výrazně nadstandardní podmínky; už bylo načase, aby se to začalo projevovat i na hře národního týmu.

Přednosti & slabiny: Filozofie JAR je v první řadě založená na útoku, proto je klíčové, aby defenzivní vozba podávala podobně spolehlivé výkony jako v kvalifikaci (kde udržela v prvních čtyřech duelech čisté konto). Vzhledem k tomu, jak často Mashaba mění složení zadní pětice, je jasné, že síla jihoafrické obrany leží daleko spíše v systémové organizaci než v individuální síle. Jedničkou na stoperu je Erik Mathoho, na první zápas bohužel vykartovaný (nahradit by ho měl nejspíš pravý bek Ngcongca, na jehož místo se pak postaví Thulani Hlatshwayo). Ngcongca je nejzkušenějším mužem a jasným lídrem obrany, hodně věcí se čeká od mladíka Coetzeeho (jemuž byl základ de facto přislíben).

Na tomto místě musíme připomenout tragickou událost, která jihoafrický tým zasáhla koncem loňského roku - brankářská jednička a velký oblíbenec fanoušků Senzo Meyiwa se stal obětí násilného trestného činu. Zbytek kabiny se opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že vzpomínka na mrtvého kapitána pomáhá týmu překonávat další a další překážky, a že vítězství, následný postup na Pohár i případný úspěch přímo na turnaji budou určeny právě jemu. To je silná motivace a základ pro ještě silnější příběh - pokud tedy Bafana Bafana skutečně překvapí a dojdou daleko.

Meyiwa vystřídal v bráně ikonického brankáře-rozehrávače Itumelenga Khuneho; jeden z nejobratnějších gólmanů na světě laboroval na začátku sezony s poraněným kotníkem, a jelikož se nestihl dát včas do pořádku, porozhlédl se Mashaba jinde. Mezi tyčemi by se tak měl od začátku objevit relativně neznámý Darren Keet, i když příležitost chytat mají všichni tři nominovaní (také se v přátelácích poctivě prostřídali).

Rozhodovat se ale bude na druhé straně hřiště - a JAR má k dispozici skutečně slibně vyhlížející útok. Zejména čtveřice hrotových forvardů nabízí celou řadu možností. Jasnou jedničkou je Tokelo Rantie, nejlepší střelec kvalifikace a autor čtyř gólů z celkových deseti (to on dvěma brankami překazil kvalifikaci obhájci titulu z Nigérie; zápas skončil 2:2); v Bournemouthu se mu sice letos daří spíše střídavě, v reprezentačním dresu se však mění v lídra a oporu. Rantie je skvělý driblér, může mít ale potíže prosazovat se proti pevným, neprostupným obranám. V tom by mu mohl pomoci obrovitý Bongani Ndulula, jeho nejčastější partner z kvalifikace; do základu má však po skvělých výkonech v přípravě nejblíže obratný Sibusiso Vilakazi. Čtvrtým do party je starý známý Bernard Parker, který může nabídnout zdaleka největší zkušenosti.

Další otázkou je, jak pevné bude partnerství nového kapitána Deana Furmana s Andilem Jalim uprostřed zálohy; doposud však v tomto ohledu problémy nevyvstaly. Fanoušci se spíše soustředí na to, kdo bude hlavní kreativní silou mužstva - hvězdný Thulani Serero, určitě nejznámější a pravděpodobně i nejlepší mladý fotbalista země, se totiž údajně soustředí spíše na Ajax než na národní tým, a Mashaba jej tak z konečné nominace nekompromisně vyřadil. Jako gesto potvrzující klíčový důraz týmového ducha v kabině je to rázný a pochopitelný krok (vzpomeňme, jak velkou roli hrála vnitřní jednota u předloňských mistrů z Nigérie, nebo jak drastickými průšvihy dopadla vystoupení rozháraných Kamerunců a Ghaňanů na mistrovství světa), nicméně Serero byl přece jen možná nejdůležitějším hráčem celé ofenzivy a jeho kvalita bude hodně chybět.

Fanoušci totiž očekávají, že po letech sucha přivezou Bafana Bafana domů opět medaili - nebo že alespoň předvedou důstojné vystoupení hodné jednoho z historicky nejsilnějších týmů kontinentu. Podpora publika je sama o sobě dobrou věcí, v tomto případě ale může fotbalistům svazovat nohy. Stačí se podívat na soupisku - žádný Khune, žádný Tshabalala ani Masilela, jedinými opravdu zkušenými borci v týmu jsou Ngcongca, Parker a Reneilwe Letsholonyane, přičemž druzí dva mají do základu poměrně daleko. Dokáže tento mladý, nadšený, odhodlaný, ale mezinárodní scénou nepolíbený výběr naplnit vysoká očekávání?

Hráč ke sledování: Rivaldo Coetzee
Coetzee je Mashabovo "dítě", pod novým koučem debutoval ještě před dovršením plnoletosti a nyní, v osmnácti letech, je už stabilním členem základní sestavy. Odchovanec Ajaxu Kapské město prokazuje na svůj věk nezvyklou vyspělost; je spíše technickým typem stopera, nebojí se situace řešit kreativně, míč mu nepřekáží a zvládá operovat na velké ploše hřiště. Stoický klid a bezvadné čtení hry se nadějnému obránci budou v souboji se špičkovými forvardy hodit jako sůl.

Prognóza: Při pohledu na soupisky všech týmů ve skupině C vypadá Jihoafrická republika jako její suverénně nejslabší účastník, odepisovat ji předem by však byla obrovská chyba; stačí se podívat na výsledky, které omlazené mužstvo pod Mashabovým vedením posledního půl roku dosahuje. Vůbec není těžké představit si medailové rozuzlení, nicméně čistě pragmaticky - vzhledem k síle a kvalitě nalosovaných konkurentů - předpokládám spíše konec už ve skupině (s výrazným nádechem optimismu do budoucna).

Předpokládaná sestava: (4-4-2) Darren Keet - Anele Ngcongca, Erik Mathoho, Rivaldo Coetzee, Thabo Matlaba - Mandla Masango, Dean Furman, Andile Jali, Oupa Manyisa - Sibusiso Vilakazi, Tokelo Rantie



(Zdroje: sandalsforgoalposts.com, supersport.com, cafonline.com, transfermarkt.com, independent.co.uk, Equatorial Guinea's Press and Information Office, lusakatimes.com, soccerway.com, goal.com, alarabiya.net, standardmedia.ke, starafrica.com, bbc.co.uk)

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (162)

Přidat komentář
Pipo123

Kurz na Senegal

Reagovat
fantomas

https://www.youtube.com/watch?v=12Q_Wns1Vm8

Hallicheův ksicht na 0:43 je naprosto boží.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Mě se spíš líbí mimika, kterou předvádí od 0:20 do 0:30 cca

Reagovat
fantomas

Celá jeho mimika je famózní no

Reagovat
mayday

Normálně se nemůžu přestat smát tvl... ten borec je ikona

Reagovat
smazaný uživatel

Kde to sledovat na netu? Dík.

Reagovat
usarny
Reagovat
Y.N.W.A

krásná skupina

Reagovat
domingo

Jojo, hlavne mam radost, ze to nejsou ctyri silny tymy z jednoho regionu. Alzirsko a JAR bude skvely sledovat, mnohem lepsi, nez kdyby tam misto nich byli treba CIV a Kamerun.

Reagovat
Pipo123

domingo, nakoľko je podľa teba dnes reálne že Senegal vyhrá ? dneska ten kurz na nich mi príde dosť mimo

Reagovat
domingo

Docela dost, hele. Nebal bych se do toho jit, nebo minimalne do neprohry.

Reagovat
Liquid

1.Alžírsko, 2.Senegal, 3.Ghana, 4.JAR

Reagovat
smazaný uživatel

Z jakeho duvodu tu neni Nigerie? Ona se sem nedostala? Jestli je to tak,tak to nechapu ,na MS predvadeli kvalitni vykony

Reagovat
smazaný uživatel

Nekvalifikovali sa predsa z kvalifikácie

Reagovat
smazaný uživatel

pro mě teda zatím velké překvapení ty plné stadiony

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Vsak tatka Nguemo koupil 40k listku :))

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
johnik

To sou simulanti ti Afričani

Reagovat
smazaný uživatel

ty bys nespadl? asi každej útočník

Reagovat
johnik

Ještě je obhajuj Včera Kapverdy dneska Ghana.... to je výsměch.....kvůli tomuhle se na fotbal nedívám.....

Reagovat
Wat

Na Alžírce se těším, jeden z největších favoritů hned po Mali. Snad ze skupiny postoupí společně s Ghanou, Senegalcům to moc nepřeju.

A celkem mě dostalo, že na soupisce Ghany je asi 22 hráčů a polovina z toho má příjmení začínající na A.

Reagovat
mastakillah

Tohle prostě musí být gól a on netrefí ani bránu

Reagovat
smazaný uživatel

Od Senegalu som cakal viac. Snad pridaju.

Reagovat
Liquid

zatím velice slušný 1.poločas, snad to ve 2.půli bude pokračovat

Reagovat
Kongo

Rozdíl ve hře a ve hrací ploše o proti minulému APN je markantní.Doufám,že se většina fanoušků nenechala odradit. To nasazení je úplně někde jinde a kontrola míče díky kvalitnější ploše je taky o mnohem lepší.Ty kombinace jsou mnohdy celkem hezký.

Reagovat
Kongo

Zaslouženě Senegal.

Reagovat
Pipo123

Ak by tam bol Demba Ba tak Senegal by už dal aspoň dva góly

Reagovat
mayday

Je fakt, že co zahodili, to byl teda mazec.

Reagovat
mayday

Pěknej zápas, bavím se královsky.

Reagovat
mayday

Ale potřeboval bych, aby padla ještě branka.

Reagovat
fantomas

FFS!!

Reagovat
domingo

Tak ja se za toho Ndoyeho teda pochvalim

Reagovat
mayday

Můj oblíbenej hráč, akorát z tý Kodaně mohl někam na západ teda.

Reagovat
Pipo123

Domingo, dal som 02, je to tam

Reagovat
Kongo

Já dal Senegal,že dá 2 a více gólů.

Reagovat
Pipo123

tam bol kurz asi aj cez 2 že ?

Reagovat
Kongo

3.30 přesně.

Reagovat
Pipo123

Tak to je kurva hodne

Reagovat
domingo

za malo

Reagovat
Pipo123

No mňa ten kurz prekvapil, ako podla súpisky je kvalita na strane Senegalu, tak neviem na základe čoho stávkové favorizovali Ghanu, čo sa týka samotného zápasu tak Senegal ma bavil, navyše slušná hra v obrane čo moc u afrických týmov sa nevidí.

Reagovat
domingo

Kdyby sis precet clanek, tak nejses prekvapenej :))

Ghana ma jmeno, ale ten experiment s Grantem je fakt podivnej a vubec nikomu neni jasny, ceho ma jako dosahnout.

Reagovat
Pipo123

Pôjdem si ho prečítať

Reagovat
smazaný uživatel

Dal jsem čistou 2, taky díky

Reagovat
negrles

Oni tam nemají opakované záběry? Viděl jsem jen 2. poločas a nic

Reagovat
Kongo

Doufám,že si Gandzé na APN vykope evropský angažmá.Rozhodně na to má.

Reagovat
Spalovač šancí

Máme štěstí, že v 92. minutě dorazil na stadion ještě druhý divák s kamerou. Nejen že jsme si mohli impozantní závěr vychutnat i z jiného záběru, ale bylo možné rozeznat jednotlivé hráče od sebe. Ve tmě se totiž zdálky bubáci rozlišují docela těžko.

Reagovat
domingo

ja bych byl rad, ze tam ten stadion vubec je, Mongomo je hrozna prdel, travnik pokladali nekdy po Novym roce

Reagovat
Spalovač šancí

Proti stadionu ani slovo. Ale kamera a především režie děsné.

Ale aktuální mač už lepší. Je vidět, že kameramani už to někdy dělali a režisér ví, že může použít i jiný záběr než z hlavní kamery

Reagovat
smazaný uživatel

Videli ste hrať Ghanu niekedy horší futbal? Ja teda nie, to bolo niečo strašné 1.polčas aj Senegal nič moc. Toľko nepresnosti v jednom zápase som dlho nevidel. 2.polčas od Senegalu už lepší, šancí celkom dosť, už som chcel zjazdiť Giresseho, že Cisseho nechal sedieť, nakoniec ale Sow trafil loptu a rozhodol a pre vývoj skupiny len dobre. A to som Ghane na MS z afrických tímov prial najviac....skúsené opory čiteľne chýbajú, úplne iná Ghana.

Reagovat
Kongo

Ghana dostala syndrom "Pobřeží Slonoviny" a vůbec mi to nevadí.

Reagovat
fantomas

V prvnim poločase tam byla solidní organizace, Ayewův pohyb super, Atsu tam měl pár těch svých klasických záběhu, a celkově to nevypadalo vůbec zle. Ale jakmile se chytil Senegal, tak to šlo do kopru neskutečnym způsobem a - co je nejhorší - Grant neměl nejmenší odpověď. Takle dlouhotrvající bezradnost sem snad ještě u nikoho neviděl.

Reagovat
domingo

Ghana nema lidra no, to je pak tezky.

Reagovat
fantomas

Ayew neni zlej lídr, ale neni to prototyp lídra per se, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale majú bronz z posledných dvadsiatok, talentu nie málo...mali by byť schopní postaviť konkurencieschopný tím, nie?

Reagovat
fantomas

Taky se na Grantovu nominaci dost nadává.

Reagovat
domingo

Nejvic se mi libi, ze maji malo kvalitnich stoperu, tak pridal do sestavy stopera. V nominaci jsou ctyri a hraje se na tri.

Na kridla nechce hrat vubec, tak je povolal taky ctyri.

Reagovat
fantomas

A Asantemu nedá ani čuchnout, přičemž chce primárně brejkovat

Reagovat
domingo

hipster

Reagovat
domingo

No to meli, o tom zadna..

On ten tym konkurenceschopny byt muze, hele:

Kwarasey - Afful, Mensah, Boye, Baba - Asamoah, Badu, Rabiu/Acquah - Atsu, Gyan, Ayew

To vubec neni spatny. Letos maji akorat dost zranenych, nejaky opory zustaly doma a zkousi uplne novej system.

Reagovat
domingo

Jo a Grant si tam na lavku dotahal nejaky nounejmy, no.

Reagovat
Kongo

Takový Waris.Co je s ním?

Reagovat
domingo

Zranenej, stejne jako Kwadwo a Schlupp

Reagovat
fantomas

*J. Ayewův...

Reagovat
smazaný uživatel

Andre Ayew jediná svetla perla v tíme Ghany dnes....už na MS sa mi zdal ako jeden z najväčších lídrov Ghany (minimálne si tam tú pozíciu začal budovať), ale ešte mu niečo chýba.

Reagovat
domingo

No nebo Gyan, zejo. Tak rekneme ze nemaj lidra defenzivni casti, to je dulezitejsi.

Reagovat
fantomas

Chybí jim prostě ten generál no. Nemaj svýho Kaboreho, Keitu...

Reagovat
Godwinson

Jen kvalitativního, no ... i když ani ten se mně dnes nezdál.

Reagovat
Shevchenko

Jak vidíte zítra Slony?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
negrles

Bude někde online Alžírsko?

Reagovat
smazaný uživatel

#AFCON2015 - Algeria XI vs SA: M'Boli, Mandi, Medjani, Halliche, Ghoulam, Feghouli, Bentaleb, Lacen, Mahrez, Brahimi, Slimani

Reagovat
domingo

10/11

Reagovat
smazaný uživatel

A ja som si myslel, že tie pravdepodobné zostavy si prevzal z niektorého z tvojich zdrojov. To klobúk dole potom nad prehľadom a kvalitným odhadom (tým nemyslím tipom! )

Reagovat
smazaný uživatel

#AFCON2015 - Bafana Bafana XI vs Algeria: Keet, Ngcongca, Matlaba, Hlatshwayo, Coetzee, Furman (c), Jali, Manyisa, Phala, Vilakazi, Rantie

Reagovat
domingo

10/11

Reagovat
fantomas

Kde je Mathoho?!

Reagovat
domingo

Vykartovanej na jeden zapas. Mas to v clanku.

Reagovat
fantomas

Tak hlavně že ho má Soccerway na lávce

Reagovat
domingo

tam je celej zbytek nominace. ne?

Reagovat
fantomas

No třeba Asamoah Gyan tam kvůli tý malárii nebyl. Běžně tam nejsou ani vykartovaný hráči.

Reagovat
domingo

Da se nekde vsadit na to, ze Gourcuff rozmlati vsechny africky rekordy v drzeni mice?

Reagovat
Sali5

Furt si chceš vsadit?

Reagovat
domingo

mozna az proti Senegalu:))

Reagovat
fantomas

Domingo proklel Rivalda.

Reagovat
smazaný uživatel

1 polčas. Alžirsko << Južna afrika

Reagovat
Godwinson

SENEGAL

Byli výborní ... a Sow

Reagovat
negrles

nedalo se jim nepřát

Reagovat
smazaný uživatel

zaslúžene

Reagovat
Fabregas@ole

Krásnej gól

Reagovat
mastakillah

Zasloužený vedení

Reagovat
Sali5

Super akce, zasloužené vedení, teď ať se ty esa ukážou

Reagovat
Godwinson

Pěkně JAR Neskutečná tragédie Alžířanů.

Reagovat
Pipo123

Alžírsko tragické, obrana neskutočná

Reagovat
negrles

Ty volee

Reagovat
Sali5

Nj

Reagovat
mastakillah

Tohle může být zlom v zápase

Reagovat
Radin

dobře to teď udělal ten borec, tak krásně mu nabije a on netrefí :-/

Reagovat
Radin

a teď mu tam hodí jesle :-D JAR hrají pěkně :-)

Reagovat
negrles

Hraje JAR tak dobre nebo Alzirsko tak spatne?

Reagovat
Fabregas@ole

JAR je opravdu lepší, dokonce nedali pentli.

Reagovat
negrles

Tak to běžte ale

Reagovat
Godwinson

To je tak nezasloužený

Reagovat
Radin

koukám cca 10-15 minut, JAR je tam valili, individuální průniky atd, akorát zakončení na prd a pak si dají takovej gol...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jeden, béčko Francie!

Reagovat
Radin

teď taková chyba, stoper je tam sám a místo aby zdvojil levého beka, tak to nechá jeden na jednoho a Ghoulam se lehce trefil...to bude asi ta nezkušenost, škoda :-/ Arabové

Reagovat
smazaný uživatel

berberi hrajú dobre?

Reagovat
mastakillah

A je to tady Sice nezaslouženě, ale tohle dělá velké týmy. Jinak Faouzi

Reagovat
Fabregas@ole

Ouuu, ten góloš nepůsobí moc jistě

Reagovat
Godwinson

Zasranej Gourcuff Ale ten golman, až na ta kouzla při šanci Slimaniho docela katastrofa.

Reagovat
domingo

V pohode. Gourcuff je buh a JAR potvrzuje, ze jsou na spravny ceste. Klidne muzou postoupit, s Mathohem ta obrana bude vypadat uplne jinak

Reagovat
Godwinson

Spíš haluzák

Reagovat
domingo

tomu sam neveris

Reagovat
Godwinson

No, ale sere mě to. JAR hráli většinu zápasu fakt parádně a Alžířani byli na ručník, pak přijde neproměněná penalta, možná odpuštěná rudá, vlastňák a je z toho tohle :)) Ale tak, u tohohle turnaje se tohle dá čekat více než jinde, no, ok.

Reagovat
domingo

Vsak jsem videl. A je mi to fuk, fandim komu fandim

Reagovat
smazaný uživatel

Ten golan uz se do sve rodne zeme asi nevrati chudak :) (kdo zna alspon trosku soucasnou situaci v JAR,vi o ccem mluvim)...Je mi ho lito

Reagovat
negrles

Furt drtí bělochy?

Reagovat
smazaný uživatel

Ani,temer ve stejne mire.. Hovada bezbozny...

Reagovat
domingo

Keet chyta v Belgii, to ma vyhodu

Reagovat
smazaný uživatel

tak nám daj nejaké zaujímavé info, nech vieme niečo nové (málokto pozná aspoň trošku súčasnú situáciu v JAR)

Reagovat
smazaný uživatel

No,tak jako neprimerenou odplatu cernych bilym za apartheidy ( oddeleni skol,obchodu,plazi... specilne pro cerne) .. Nekde kolem roku 1992 to tam zacli vest cerni,a od te doby jde jejich ekonomika prudce dolu,a nasili ( hlavne masakrovani bilych policajtu a hlavne farmaru a znasilnovani jejich deti a manzelek,zvrhle hratky,muceni...) no,a kdyz jsem byl b nedaleko Cape Townu,tak nam tam v jedne hospudce nejakej bilej dedecek vypravel,ze se traduje,ze nekde v Dracich Horach,Kalahari .. Jsou neco jako koncentracni tabory,ve kterych ma byt az 7 tisic bilych .. Maji byt 3 ty tabory.. Ale to je jen takova bachorka mezi belochy...asi :) no,byl jsem tam 3 tydny,na bezpecnem mistw,kde ziji jkztakz civilizovani cerni,a i tqk jsem mel nasrano.. V novinach jsem kazdy den cetl o vrazdach... A iobrazewk muze s urizlou polkou obliceje jsem v nich videl..a i v tom Cape townu byly gamgy tmavsich borcu,treba i nezletulych,kteri delali bordel,nasili,vydiraly lidi kvuli penezum atd.. A co me polozilo bylo,kdyz jsem sel na zapasu Ajax Cape Town - Kaizer Chiefs a cerni fanousci fandili svemu tymu,ale kdyz za ten tym dal gol bily,buceli :D tym vyhral 2:0 myslim,ale i kdyz vyhrali,byli nasrani.. A v TV jsem tam videl nejakej pochod cernejch,kde nesli transparenty s napisem: zabijte bileho,zabijte farmare,tento stat je cernych,belosi vzdejte se,nebo dokonce Mandela vas tu nechce.. No,na dovcu vam to rozhodne nedoporucuju,za pitomejch 24 dnu jsem tam toho zatzil jako tady za rok.. A jeste: cerni berou davky defacto od bilych,a to je ich vetsina,a bilych se stiti jak kdyby byli zamoreny,coz me pripomona,ze tam negri zatahli Aids,a ted ho ma 30% lidi tam,cest vyjimkam,kteri chteji zpet nadvladu bilych,u kdyz jsou cerni... Jako ten borec z hotelu :)

Reagovat
domingo

No vidis a posledni golman, ktery tam zemrel, byl cerny jak lestidlo na boty. Co ted?

Reagovat
smazaný uživatel

A tak o tom se prizmam,noc nevim,ale samozrejme se to stave i opacme,ale podle stastiky 13 mene nez ze cermy zabije bileho... No,a taky to mohla byt nehoda ne? A jestli se chcete hadat,tak prosin,ale zjistete si o om neco,vim co se tam deje,videl jsem to na vlastni oci.. Na ulici napis NO BOEREN ( zadni burove = predci bilych obyvatelu kteri privandrovali zHolandska) ,a za prekroceni pravidel vas ceka kulka do hlavy :) Evropani se s tim pokouseli uz tolikrat neco delat,ale vyvodili zaver,ze by byli za rasisty

Reagovat
domingo

To bylo spis takovy popichnuti Meyiwu zabili pri "normalnim" prepadeni. Tohle je hodne zavazny a citlivy tema, apartheid je v JAR porad velka otazka, snad nikde v kolonizovanym svete se nedely takovy zverstva jako tam, a kdyz k tomu pripojis obecne vysokou kriminalitu v regionu, nemuze z toho vzejit nic dobryho. Idea "bilyho farmare", presvedcenyho o svy nadrazenosti, je porad nesmirne silna. Presne takhle umrel treba Sibusiso Sibisi, a to uz bylo 21. stoleti. Spolecnost v JAR ma vyrazny problemy, je to strategicky dulezita zeme - driv fungovalo jeji pobrezi jako jedina cesta z Atlantiku do Indickyho oceanu, tzn. z Evropy do Indie. Dely se tam strasny zverstva. Bohuzel to asi jen tak nezmizi.

Jenom.. "Evropani se s tim pokouseli uz tolikrat neco delat,ale vyvodili zaver,ze by byli za rasisty" - no, jednim ze zakladnich problemu kolonizacniho mysleni je to, ze Evropani maji pocit, ze s tim "musi neco delat". Nejsme nadrazeni.

Reagovat
smazaný uživatel

Nadrazeni nejsme,ale podrazeni take ne...,proste mi to prijde jako neumerna idplata,muj subjekktivni nazor,potvrzeny tim,ze jsem tuto zem navstivil,a z tech cernych js opravdu dobry pocit nemel... Naopak bili mi prsli v pohode,smad jedni z nejvic na cele planete,mozna po. Talianech a Faeranech,kteri byli velice pohostinni,aleco me u tech bilych jihoafricanu opravdu vytacelo,byla ta jejich chrochtava rec :) to me neskutecne stvalo

Reagovat
domingo

Mne stacilo pet hodin na Shithole, kterymu se rika amsterdamsky letiste, bylo to jak ocitnout se v nekonecnym stereo rozhovoru s Tomasem Galaskem

Jasne, souhlasim. Volat k zodpovednosti je potreba bez ohledu na to, jestli jses cernej, bilej, zelenej nebo puntikatej.

Reagovat
smazaný uživatel

To teda :D primo v Amsterdamu jsem nebyl,ale projizdel jsem kolem Maastrichu ci nekde tam , a tam to dogp jeste vkladali takovoej francouzslej prizvuk,ja myslel ze toho prodavace na benzibe zastrelim,a jediny co jsem odposlouchal bylo Toalete :D a hlavne maj v Nizozemi tak strasne osklive zeny :) to ny ani polstar pres hlavu nevyresil :)

Reagovat
domingo

!!!

Polovicni zrzky s velkejma prdelema. Letel jsem z Prahy pres Amstr do Helsinek, a co se holek tyce, jedno z techhle mist se proste nechyta

Reagovat
smazaný uživatel

To Svedky,to je jina ves :) a Italky,ale treba i Norky,Rekyne,jihoamericanky.... Tak ty ja muzu.. Avsak naveky jsem zalovil v Madarskych vodach,tam to sice taky neni zadna slava,ale mam doma vyjimku.. :D

Reagovat
smazaný uživatel

Keď si mám predstaviť, že by do našej krajiny prišli černosi a začali ju ovládať (čo sa napríklad môže kľudne o 50-60 rokov stáť čo sa týka rómskej populácie u nás), tak tiež to nedopadne dobre...proste bieli prišli ovládnuť "čiernu" zem a to je asi ten počiatok tých všetkých problémov, nenávisti a zabíjania však? A to prídu človeku tí africkí černosi takí chudáčikovia, nemajú čo jesť čo piť, umierajú od hladu, alebo ten krásny ošiaľ počas MS 2010...... A vôbec, kde by bola JAR ako štát a ekonomika bez belochov?....

Reagovat
smazaný uživatel

Byla by v prdeli,naprosto,vzdyt he to videt uz jen na tom,ze cerni se ujali vlady a najednou to tam jde do rite.. Ale sem prijdou spis Machometani nez cernosi

Reagovat
domingo

Tak sorry, ta afera, o ktery mluvim, se stala uz v roce 1996. Piet Henning, bilej farmar, postrilel par Zuluu, protoze se ozral. Pokud si pamatuju spravne, vyvolalo to obrovskou vlnu nasilny nevole.. ale bylo mi 8 let, tak neznam detaily, googlit ted nemuzu.

Reagovat
smazaný uživatel

V pohode,tak o tom jsem taky ani nevedel,ale ti bili tam maji vztah k alkoholu dobry,to je pravda :)

Reagovat
smazaný uživatel

Chudááci z JAR, takto to dobabrať individ. chybami.... Prakticky tie chyby začali penaltou nepremenenou...

Reagovat
smazaný uživatel

penalta nepremenená

Reagovat
smazaný uživatel

Frankofonni dnes rozdrtili anglofonni,v Africe je svet jeste v poradku

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Jinak dnes dobry zapasy Uzivejme si to, zita totiz nastupuje nejodpornejsi tym celyho Afconu

Reagovat
smazaný uživatel

Kto?

Reagovat
smazaný uživatel

Kamerun?

Reagovat
domingo

Mali samozrejme, furt stejny lopaty, ktery se urcite zas probrani do semifinale. Kamerun doporucuju sledovat, hrajou vyborne, ten tym je uplne novej a tipuju je na stribro

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Kamerun hral fantasticky aj pred MS v príprave na nemeckej pôde

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslel charakterove,maji obcas nejaky problemy. Btw Mali jsou obranari,ale zeme je to hrozne sympaticka,takze za me nerozhodne

Reagovat
domingo

Ale Song a Eto'o uz tam nejsou :))

Reagovat
smazaný uživatel

Hele nejsem hater Kamerunu, jen v posledních letech bylo těch zklamání až moc. Pro CAN bude jen dobře, pokud jsou při síle.

Reagovat
domingo

Vypadaji dobre, samozrejme je to porad dost krehky. Uvidime no. V Zalivu je obecne potreba zavadet dlouhodoby koncepce a preferovat formu nad jmenama, coz se v Kamerunu ted (nastesti) deje.

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

To snad né!

Reagovat
smazaný uživatel

Zajtra sa teším na Soumaha, ak mu vyjde turnaj tak na ňom Slovan pekne zarobí, je to taký tichý diamant.

Reagovat
aurelio

Zajtra hrať nebude, máš dištanc za karty z kvalifikácie.

Reagovat
Robochelsea

Škoda

Reagovat
smazaný uživatel

JAR ma doslova šokovalo, tak kvalitný výkon proti Alžírsku som fakt nečakal ani s ohľadom na skvelú kvalifikáciu a súčasnú formu, prípravu atď...teda kvalitný výkon až po ten gól na 1:1.

Reagovat
Radin

Reagovat
olis

ako hral pls Ghoulam, pozeram ze dal gol

Reagovat
mastakillah

Jeden z nejlepších Alžířanů na hřišti. Nakonec z něj byl i MOTM. Celkový výkon Alžířanů docela zklamání, JAR je do neproměněné penalty přehrávala

Reagovat
Wat

Tak koukám, že hráči JAR předváděli pohledný kombinace a celkem to sršelo nápadem. Z toho by mohl bejt postup z druhýho fleku, pokud si to udržej.

Reagovat
Robochelsea

Dnes Slonia musia vyhrať. Inak Alžírsko včera ukázalo, že majú veľkú kvalitu a keď sa dostanú do formy ako na MS tak môžu aj vyhrať celý turnaj.

Reagovat
smazaný uživatel

V úvodnom predslove je pri tejto aj predchádzajúcej skupine spomínaný Egypt - 3krát po sebe víťaz APN (2006-2010) a následne 3krát po sebe nepostup z kvalifikácie na záverečný turnaj - pre tých, ktorí sa nato pozrieme toutou štatistikou je to totálne nepochopiteľný jav a skutočnosť. Rád by som si prečítal nejaký pohľad do kuchyne egyptského futbalu za to obdobie od roku 2006 až dodnes, tam sa niečo muselo stať, nastal zrejme niekde veľký a výrazný zlom. Alebo to možno pripísať špecifickému prostrediu afrického futbalu a proste náhode?

Reagovat
smazaný uživatel

Gyan hrdina, celý zápas sa nič nedeje, človek by to skoro vypol v 89.minúte, ale tak keď už sa s tým trápi toľký čas, tak čert ber zvyšných 5.minút a on tam v poslednej minúte padne gól wáu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak najlepší africký strelec z Premier League si nekopne ani minútu áno?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele