Proč Africký pohár národů dlouhodobě nenaplňuje očekávání?

16.02.2015, 02:17, aktualizováno 16.02.2015, 02:17
Komentáře a souhrny
Posledním článkem, který na tomto serveru bude nějakým způsobem reflektovat letošní APN, je zamyšlení nad tím, co tamní fotbal obecně nejvíce sráží dolů. Ačkoliv se tento text nemusí vztahovat nutně k uplynulému šampionátu, právě dění v Rovníkové Guineji ukázalo, že tyto problémy stále přetrvávají..

Pohár 2015 totiž jako by symbolizoval vše, co je na africkém fotbalu pro běžného, řekněme "evropsky" vyladěného diváka neatraktivní: pochybná organizace, hrubé chyby rozhodčích, slabá divácká kulisa, špatný stav hřišť, nudné zápasy, málo gólů (z nichž slušnou část zapříčinily brankářské kiksy). Snadno se tak dá pochopit, proč tolik pozorovatelů okamžitě utíká ke stereotypům o "křováckém" či "pralesním" turnaji, plném neschopných, nekreativních hráčů, omezených trenérů a podivných zákulisních praktik. V tom lepším případě pak může být takový Pohár označen za jakousi exotiku, v tom horším přímo za zbytečnost.


Africká fotbalová federace má přitom zhruba stejně členů jako evropská a je ve skutečnosti mnohem rozmanitější, než si většina lidí připouští - také na černém kontinentu najdeme kombinační, technicky zdatné týmy plné drobných hráčů (Jihoafrická republika), hned vedle stereotypních zastánců brutální fyzické hry (Mali) nebo inovátorů postupujících ve stopách zlaté španělské generace (Alžírsko). Přesto však málokdy lze říct, že by Pohár - po mistrovství světa a Evropy zřejmě třetí nejprestižnější fotbalový turnaj světa, vedle Copa América - naplnil vysoká očekávání, a jeho letošní úroveň už znamenala opravdový průšvih. Naplno zde byly odkryty tři hlavní problémy, které pro fotbalovou Afriku (a její vlajkový šampionát) představují velké překážky na cestě k mezinárodnímu respektu..


Problém první: Přílišná vyrovnanost týmů

Snad ani ten nejzavilejší kritik nemůže popřít, že se minulou neděli ve finále střetly dva skutečně kvalitní týmy. Afrika nemá problém s tím, že by jí scházel hráčský materiál; borci jako Yaya Touré, Wilfried Bony, André Ayew, Kwadwo Asamoah, Sofiane Feghouli, Yacine Brahimi, Younes Belhanda, Faouzi Ghoulam, Vincent Enyeama, Demba Ba a další patří k širší světové elitě, minimálně na svých konkrétních postech. Jsou to hráči, kteří nastupují v základních sestavách předních světových klubů, svými brankami rozhodují důležité zápasy, jejich cenovky se pohybují (místy) v řádech desítek milionů eur. Když se však postaví proti sobě na kontinentálním šampionátu, výsledkem je často nezáživná nuda.

Důvod je poměrně jednoduchý - jen málo afrických týmů má zkrátka nad zbytkem světadílu tak výraznou převahu, aby si mohly dovolit "zapínat" až v okamžicích, kdy jde skutečně do tuhého. Takovými mužstvy jsou teoreticky Pobřeží slonoviny, Ghana, poslední rok i Alžírsko... a to je vlastně vše. Africké fotbalové prostředí je na mezinárodní úrovni pravděpodobně nejvyrovnanější na světě.

Není to tak dávno, co na mistrovství světa postoupily Togo s Angolou; šlo o šampionát v Německu v roce 2006, kde se představily také výběry Ghany, Pobřeží slonoviny a Tuniska. O čtyři roky později pak Slony s Černými hvězdami doplnili Kamerunci, Nigerijci a Alžířané; obměnilo se tedy 60% kvalifikovaných. Právě od roku 2006 se víceméně čekalo, kdy si to o africké zlato rozdají Pobřeží slonoviny s Ghanou, jenže tento scénář nastal až nyní - mezitím se do finále dostala třeba Burkina Faso, Zambie jej dokonce vyhrála. Letos se na Pohár neprobojoval úřadující šampion z Nigérie, zatímco Egypt po titulu z roku 2010 nezvládl kvalifikaci už potřetí v řadě. Takové statistiky jsou ve světovém měřítku naprosto unikátní; je to podobné, jako by na Asijském poháru chybělo Japonsko a finále mezi Uzbekistánem a Čínou představovalo realistickou vyhlídku. Jako by se Němci museli obávat baráže s Černou Horou.

Je to zvláštní fenomén: v Africe nechybí slabé, průměrné ani vyloženě nadprůměrné týmy, postrádá ale nějakou skutečnou kontinentální elitu (tedy od pádu egyptské generace Hassana Šehaty). Vždyť Pobřeží slonoviny, eventuálnímu vítězi a papírově určitě nejsilnějšímu týmu letošního turnaje, v kvalifikaci velmi reálně hrozilo, že se na Pohár ani neprobojuje, a jeho představení ve skupině mělo k suverenitě hodně, hodně daleko. Žádný z 16 účastníků během skupinových bojů nepůsobil dojmem, že by si kráčel pro vítězství. Podobnou extrémní vyrovnanost můžeme na tomto turnaji pozorovat už delší dobu.

A výsledek je jasný - v soutěži, kde neexistují lehcí oponenti (a nejde tu o onu dobře známou a tisíckrát omílanou frázi, ale o holý fakt), zkrátka není místo pro nezodpovědnost. Nebo, jednoduše přeloženo, pro příliš ofenzivní hru. Když si všechny týmy najednou usmyslí, že jeden bod má větší váhu než žádný bod a že jistota jednoho bodu je výhodnější než potenciálně riskantní hon za body třemi, je výsledkem turnaj, který letos už podruhé v řadě překonal rekord pro největší procento remíz ve skupinové fázi (napříč celým světem). Kdyby Kamerun vyrovnal v závěrečném duelu "déčka" s Pobřežím slonoviny, skončilo by všech šest zápasů výsledkem 1:1. To by se nikde jinde než v Africe stát zřejmě nemohlo.

Právě na tomto problému lze také dobře ilustrovat rozdíl mezi APN a Asijským pohárem; oba šampionáty se letos poprvé v historii termínově překrývaly, což poskytlo divákům možnost ideálně zachytit jejich největší rozkol. Zatímco v Asii existuje tradiční silná elita, role favoritů a outsiderů jsou často jasně narýsovány už před výkopem a řada zápasů tak představuje souboj mezi kvalitativně výrazně silnější velmocí a soupeřem, který nemá co ztratit, v Africe je téměř v každém utkání nejpravděpodobnějším výsledkem remíza a rozdíly mezi oběma týmy bývají minimální (neboť ti nejslabší jsou eliminováni v kvalifikačním procesu). Na jednu stranu to lze vnímat pozitivně - stát se může opravdu cokoliv, okruh potenciálních medailistů je nesmírně široký a je prakticky jisté, že turnaj nabídne celou řadu překvapení. Jenže, bohužel, většinou na úkor otevřeného, atraktivního fotbalu.

A protože turnajový fotbal se nehraje na krásu, ale na výsledky, má málokterý trenér odvahu pouštět se do zbytečného rizika. Posuďte sami: Pokud byste měli jako kouč papírového favorita jistotu, že některý z papírových favoritů na turnaji vyhoří, proč této možnosti chodit dobrovolně naproti?


Problém druhý: Tvrdohlavost lokálních pohlavárů

Jestliže výše nastíněnou situaci lze přeci jen blíže vztáhnout k Poháru 2015, který byl (už před začátkem) označován za nejvyrovnanější v historii, tento druhý bod už se vyloženě týká APN jako takového. Také vznáší argument, který možná bude působit trochu zvláštním dojmem, nicméně toto téma je na africké fotbalové scéně velmi důležitým faktorem.

Nevědomky jej krásně shrnul loni na podzim vrcholný funkcionář Issa Hayatou, když v reakci na marocké odstoupení od pořadatelství prohlásil, že je naprostou prioritou zajistit, aby Pohár proběhl ve stanoveném termínu. Mluvil o letité tradici, již je potřeba ctít a za každou cenu udržovat; kdyby se nepřihlásila Rovníková Guinea s napůl šíleným plánem připravit v džungli za pár týdnů dva provozuschopné stadiony, velmi pravděpodobně by se hrálo opět v Jihoafrické republice (která má tu výhodu, že stadiony z MS 2010 fungují a nikam se nehýbou). Nic proti posvátnosti zavedených tradic, ale možná by se slušelo připomenout, že mezi lety 2012 a 2013 proběhla v pořádání Poháru změna ze sudého roku na lichý... jen tak mimochodem.

Ne snad že by bylo zapotřebí na stávající podobě Poháru apriorně něco měnit - dlouhá léta jde o turnaj 16 nejlepších týmů Afriky, které se střetávají každé dva roky na přelomu lednu a února. Nechceme se nyní pouštět do debat, jestli je dvouletý rozestup lepší než čtyřletý, případně jestli by nebylo pro všechny zúčastněné strany výhodnější posunout šampionát na léto. Nicméně Hayatouova lehce hysterická reakce na možnost ztráty "tradice" odkrývá jiný, mnohem palčivější problém: africká fotbalová byrokracie je totiž beznadějně konzervativní.

Jako by pouhá možnost otevřít se debatě o inovaci automaticky znamenala ztrátu všeho, co federace v uplynulých dekádách vybudovala. V květnu proběhnou volby nového předsedy FIFA, a Afrika jako jeden muž podpoří stávajícího šéfa Seppa Blattera. Jistě, Švýcar je ve vztahu k rozvoji tamního fotbalu obratným populistou, jenže jeho "salonní" výroky o afrických mistrech světa a zvyšování účastnických kvót na MS pro "zanedbávané" federace by neměly stačit k tomu, aby celý kontinent unisono zavrhl jakoukoliv diskusi o možné změně stávajících pořádků.

Zdá se, že africké fotbalové elity se i ve 21. století řídí podle hesla "smrádek, ale teploučko": není zapotřebí snažit se zlepšovat obraz kontinentu ve zbytku světa, bohatě stačí poplácat se po ramenou a navzájem se usvědčit ve vlastní spokojenosti. Aneb nepřipustíme-li, že éra Clemense Westerhofa a úspěšných devadesátých let už dávno skončila, lze se chovat tak, jako by neskončila - stále lze žít v představě, že africký fotbal je na vzestupu, že jej čeká skvělá budoucnost, aniž by pro to bylo zapotřebí cokoliv udělat. (Sepp Blatter si to dobře uvědomuje a hraje právě na tuto strunu.) Vzhledem k nedozírnému potenciálu je to obrovská škoda.

Nejvýrazněji tímto problémem trpí právě vlajková loď kontinentálního fotbalu, tedy Pohár národů. A tak se nakonec můžeme v roce 2015 dočkat pořádání nesmírně prestižního a celosvětově sledovaného turnaje v zemi, která platí za jednu z nejhorších diktatur planety, kde jsou pouze dvě funkční hřiště (a téměř polovina zápasů se tak musí odehrávat na poli), kde není dostatek hotelů ani pro hráče a realizační týmy, natož novináře nebo nedejbože fanoušky, a kde nakonec největší poprask způsobí divoké chování domácích příznivců, nechutně okaté soudcování ve prospěch domácích fotbalistů a nejnižší gólový průměr v historii Poháru. Šampionát ale proběhl podle plánu - ten byl totiž naplněn v okamžiku, kdy Rovníková Guinea v úvodním zápase s Kongem poprvé kopla do míče.


Problém třetí: Klubová nedůvěra v "desítky" a afričtí Strakové

V posledním bodu se podíváme přímo na hřiště, kde už přední africké týmy pochopily, jakým směrem se mají ubírat, a započaly potenciálně klíčovou revoluci. Stále jsou tu ale dva důležité detaily, které Poháru dlouhodobě škodí - jakýsi mýtus o "africkém středním záložníkovi", a nedostatek lokální trenérské erudice.

Finále v roce 2013 bylo obsazeno týmy, které při svém tažení turnajem spoléhaly na dva klíčové hráče - byli to John Obi Mikel a Charles Kaboré, ve svých evropských klubech shodně považovaní za defenzivní "čističe" středu pole. V reprezentačním dresu však působili jako chodící definice pojmu "playmaker"; Mikel určoval tempo nigerijské hry z hlubší pozice, Kaboré si zase překvapivě lehce osvojil roli klasického ofenzivního záložníka (to on zvítězil v turnajové statistice největšího počtu přihrávek na soupeřově polovině). Podobný přerod lze pozorovat také u Youssoufa Mulumbua (DR Kongo) nebo dříve Alexandra Songa (Kamerun). A teď zásadní otázka: Vážně lze uvěřit tomu, že všichni tito hráči nějakým záhadným způsobem nabývají magických schopností pokaždé, když obléknou národní barvy?

Nebo je to spíše tak, že většina západního fotbalového světa stále otrocky následuje dvacet let starý diskurs "kreativní Afričan = Jay Jay Okocha" a odmítá připustit, že afričtí záložníci nejsou pouze mašinami na odkopávání míčů z prostoru před stopery? Koneckonců představa, že z tak obrovské hráčské základy přirozeně proudí výrazně nižší procento technicky talentovaných fotbalistů než z Jižní Ameriky, Evropy nebo Asie, nedává ze statistického hlediska žádný smysl. Tím už se ale samozřejmě dotýkáme problematiky scoutingu a lokálních systémů práce s mládeží, což by vydalo na samostatný článek.

Ještě tedy závěrečná poznámka - poslední ročníky Pohárů představily světu několik domácích trenérů, kterým nechyběly entuziasmus a dlouho podceňovaná detailní znalost místního prostředí, leč po taktické stránce často "plavali", pokud se tedy propracovanou taktikou vůbec zabývali. Akwasi Appiah (Ghana, 2013) a Ephraim Mashaba (Jihoafrická republika, 2015) otevřeně přiznávají, že je strategická část jejich práce vlastně ani moc nezajímá, zatímco u Florenta Ibengého (DR Kongo, 2015) nebo Amary Cissého (Senegal, 2012) jsme si to mohli docela dobře domyslet sami. Existuje poměrně zřetelný bod, v němž trenérovi přestává stačit fungovat jako motivační řečník a potřebuje začít opravdu trénovat; tím bodem je okamžik, kdy se svým týmem vstupuje do prestižního mezinárodního turnaje. Příklad Nigerijce Stephena Keshiho ukázal, že to jde - vychovat si vlastní trenérskou elitu je ale dlouhá cesta, kterou by fotbalová Afrika měla ve vlastním zájmu podstoupit co nejdříve. Startovní výstřel už zazněl.



Na samý závěr ještě přikládáme ideální sestavu Poháru 2015:

AFCON 2015 all-stars - Football tactics and formations

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (93)

Přidat komentář
fantomas

Žádný all-stars.

Reagovat
TheAdy

Kde jsou All-Stars ?

Reagovat
domingo

Tak jsem je tam pridal, no.. furt

Reagovat
raduinho

Dobré a rychlé počtení

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článok, vystihol všetko.

Tento rok to bol veľmi zábavný turnaj ktorý mal všetko okrem dobrého futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Článek zajímavý, ale ten první "problém", to je teda hovadina nazývat to problémem, byť ve vztahu k málogólové povaze zápasů. To byl taková LM měla ve vyřazovací části rovněž zatraceně velký "problém"...

Reagovat
Y.N.W.A

vůbec... napiš, kdy ve vyřazovací fázi LM byly takový remízový a "málogólový" výsledky

Reagovat
smazaný uživatel

No však přesně o to mi šlo. Nic takového se v LM neděje, proto nerozumím tomu odůvodnění neatraktivnosti zápasů APN v prvním bodě - vyrovnanost týmů

Reagovat
Y.N.W.A

už jsem to pochopil

Reagovat
domingo

No.. jak se to vezme. Play-off LM je prehlidkou tech uplne nejsilnejsich tymu na svete, tam uz je kvalitativni uroven zkratka tak vysoka, ze jde o dost specificky priklad. Navic zakladni premisa popsana v clanku zni tak, ze v Africe je sice hodne nadprumernejch tymu, ale zadnej vylozene TOP - coz v LM samozrejme neplati.

Reagovat
smazaný uživatel

To zní jako kdyby vyrovnané, byť ne úplně TOP týmy, nebyly schopny hrát v podobných zápasech atraktivní fotbal. Což mi přijde jako nesmysl. Podle mého to zbylé dva body vystihují dostatečně, ten třetí důvod mi přijde tak trochu "vymyšlený" (postrádám lepšího slova). Něco jako kdyby ses snažil říci, že mince jsou kulaté, protože jsou z kovu. Což je blbina.

Takové play-off anglické Championship a nižších soutěží mi přijde dosti atraktivní, hraje se o hodně (koneckonců, mají za sebou celou obří sezónu) a rozhodují tři zápasy

Reagovat
Atlético de Madrid

Nevim jestli bych dal prestiz APN na uroven prestize Copa America.Na APN asi kouka vic lidi, v tomhle meritku jo. Jinak mi to stale prijde nesrovnatelny, at uz historii, kvalitou hracu, kvalitou fotbalu a treba i jak hystorickymi, tak soucasnymi uspechy zucastnenych muzstev..

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas.

Copa je kvalitou i prestiží úplně někde jinde.

Reagovat
domingo

Samozrejme, mysleno z hlediska nejake globalni sledovanosti, tam ma asi Afcon navrch. Jinak ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Copa América je podle mě jediný kontinentální šampionát na světě, který se svojí kvalitou výrazně přibližuje Euru, to je fakt šílenost, že se na něj dívá méně lidí než na APN. Je to podle mě důsledek špatného marketingu, na tom jihu (ať už Evropy nebo Ameriky) v něm evidentně plavou. Podle mě jim ale hodně pomůže, že letošní zápasy Copy půjdou všechny v HD kvalitě na youtube.

Reagovat
Vasil

A nebo je to jenom tím časovým posunem. APN se lidi naučili sledovat, protože běží v "normální" evropskej čas a už leta ho přenáší živě Eurosport. Copa by jen potřebovala nám, líným Evropanům vyjít vstříc co se časů i vysílání týče.

Reagovat
domingo

Dobrej postreh.

Reagovat
smazaný uživatel

Není to jenom tím, ale tohle je určitě taky jeden z hlavních faktorů. Všechno by se to dalo zahrnout jako součást toho marketingu, o kterém mluvím a ve kterém jižani totálně plavou.

Reagovat
M11

Reagovat
Kowe

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja myslim ze sly na YT i loni, dokonce snad ve vice jazycich, pokud si to nepletu. Ale ty zapasy byly fakt pozde, to si moc lidu nepusti kdyz nehrajou tymy z jejich zeme

Reagovat
smazaný uživatel

Loni? Poslední Copa byla v roce 2011. Nevím, jestli tehdy šla, já ji sledoval na Sport TV, ale je to možné.

Reagovat
Atlético de Madrid

Samozrejme myslim 2011 :D

Reagovat
smazaný uživatel

Ok ok.

Reagovat
smazaný uživatel

To s tím YT

Reagovat
smazaný uživatel

Lepší bude ten Americký pohár,jak tam bude těch 10 jižanů+6seveřanů

Reagovat
johnik

jo to bude hodně zajímavé

Reagovat
Atlético de Madrid

Hystorickymi..... Typyco

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
garruklol

Reagovat
Mrvinho

Ztane se

Reagovat
Atlético de Madrid

ja jsem takhle hrozny slovo na internet asi jeste nikdy nenapsal

Reagovat
Mrvinho

Semtam fakt ulítnou slušný blbosti no

Reagovat
smazaný uživatel

to je schvalne ?

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Blbost, kdo to kdy na oficiální úrovni řekl, že APN nenaplňuje očekávání? Co já vím, například tento i předchozí šampionát naplnili očekávání fanoušků, fotbalových odborníků, pořadatelů i mediálních partnerů, tak jaký problém tady vlastně řešíme?

Reagovat
Murtago

Celý článek je rasisticky orientovaný

Reagovat
domingo

Nerekl to oficialne asi nikdo, ale vsichni si to mysli..

Reagovat
Milan.B

lebo su cierny

Reagovat
Murtago

Lebo pretože majú africkú morálku.

Reagovat
smazaný uživatel

afričtí strakové

Reagovat
smazaný uživatel

se nedá s MS Asie srovnávat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pekny clanok

Reagovat
Robbie

sledoval sem pár zápasů, byl to hnus, měli by tento "sranda pohár" zrušit, vrchol byl to když dva tými jsou jeden třetí a druhý čvrtý, potřebujou oba vyhrát, jinak jedou domu, oni bez jakýkoliv snahy hráli na 0:0, když sem koukal na finále MS Asie, to bylo jiné kafe, fotbal naprosto o nečem jiným

Reagovat
domingo

"mistrovstvi sveta Asie"

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Mrvinho

RIP in peace

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Za pár let dost možnej scénář.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nejvíc byl ten zápas Kapverdských ostrovů s někým v monzunovém dešti jen aby se obě souběžně hraná utkání ve skupině dohrála ve stejný čas. Co na tom že si hráči nemohli přihrávat jinak než vzduchem, vodu měli po kotníky a samozřejmě žádný gol nepadl a tak oba týmy vypadli. Ale fér plej Afrika a bafuňáři rulezzz

Reagovat
smazaný uživatel

tak jestli zrovna nějaký ten klasický stereotyp letošní šampionát narušil tak je to právě ta divácká kulisa, tohle zařezení do věcí které potvrdily neatraktivnost nechápu

Reagovat
domingo

No, domaci publikum bude fandit vzdycky, zvlast kdyz domaci tym dela zazraky. Ale treba alzirsti fanousci, tradicne jedni z nejvernejsich a nejaktivnejsich v cely Africe, se na skupinovou fazi ani poradne nedostalii, pac nemeli v Mongomu kde bydlet. V rozhodujicich zapasech, kde zrovna nehrala EQG, ta kulisa urcite adekvatni nebyla.

Reagovat
Spalovač šancí

Protože je moc často a hrajou na něm dřeváci

Reagovat
smazaný uživatel

nejvetsim problemem je negramotnost, absence mozku a hloupost. Kazdy tym ktery by tam hral ofenzivni fotbal, mel by vyhodu jak hrom. Nehlede na to ze se hraci pak muzou dostat dal, ale tenhle beton je nezavede nikam, zustanou v pralese. Caste simulovani, valeni se, to je chyba rozhodcich ze to dovoli. Neumi kupecky pocty, a to ze tri je vice nez jedna.. nekdo tu urcite napise ze jedna je vice jak nula.. no ale ten rozdil mezi trema a jednim je vetsi.

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

Chci článek o výchově mládeže v Africe! btw. Zajímavý článek, domingo..

Reagovat
Thelvin

Reagovat
FUnk

Reagovat
M11

super postrehy APN sleduji pravidelne.. hlavne teda diky Eurosportu.. ikdyz ta uroven bohuzel vetsinou neni valna.. stale me APN bavi.. ma sve kouzlo

Reagovat
ZB 07

originální turnaj, na kterej se vždycky strašně těším

Reagovat
sk333

Teraz sa hrajú maj. afriky do 17 rokov. Možno to kludne sledovať na www.lc2.international.tv. Inak vyrovnanosť ma ani veľmi neprekvapila. O 2 roky očakávam nástup Nigérie na trón. Majú extrémne silný tím do 20 rokov. Odborníci v afrike hovoria, že chlapci majú talent ako hráči z 90 rokov. Asistent Nigérie do 20 rokov Ugbade hovoril, že Nigéria má šancu vyhrať s mladou generáciou ms 2022. ďalej chcú do repre Nigérie zlákať chlapcov najma z Anglicka ako Akpom, Iwobi, Ibe, Solanke, ktorí teraz hrajú za Anglicko.

Reagovat
uff

Vieš koľkokrát to už nigérijčania, alebo africké týmy hovorili. Min. 21 rokov. Ja som v 2006 pochopil že to bude ešte dlho trvať. Veď nehrali ešte ani semifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

V Asii mají dokonce i mistrovství v kategorii do 14let

Reagovat
smazaný uživatel

Ale naplnil očekávání,po dlouhé době vyhrál někdo,komu fandím,takže 100%ní spokojenost

Reagovat
cetto

Ještě zapomněl autor zmínit, že za vše mohou Ilumináti Nevím no, konspirační teorie mám sice rád, ale věta "Šampionát ale proběhl podle plánu - ten byl totiž naplněn v okamžiku, kdy Rovníková Guinea v úvodním zápase s Kongem poprvé kopla do míče" mě v předchozím kontextu docela pobavila...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže ono to tak vlastně dopadlo. Kdyby se APN odehrálo v JAR bude to vypadat možná jinak. R. Guinea nemá ani kde ubytovat hráče, natož novináře a fans... Takže jediné o co tam šlo, bylo to nějak odkopat.

Reagovat
smazaný uživatel

"představa, že z tak obrovské hráčské základy přirozeně proudí výrazně nižší procento technicky talentovaných fotbalistů než z Jižní Ameriky, Evropy nebo Asie, nedává ze statistického hlediska žádný smysl. " Statistik by se divil i tomu,že ve finále na 100 200m sprintem je to samý černoch a žádný běloch. A ejhle,odpověď?

Reagovat
Neuro

když je tam naháněli gepardi a lvi tak se museli naučit rychle běhat

Reagovat
sk333

Odporúčam si zapamatať meno Kelechi iheanacho.Má 18 rokov a je hráčom Manchestru city. Momentálne je zranený a citizens pre neho vybavujú špeciálne pracovné povolenie. V roku 2013 vyhral s Nigériou MS do 17 rokov a bol vyhlásený za najlepšieho hráča. V lete za citizens hral výborne priateľské zápasy v USA. Može hrať na hrote, na ľavom krídle, ale asi najlepšie by mu sedela pozícia podhrotového hráča. Je vysoký, rýchly, výborne strieľa ľavou nohou a vie dávať presné finálne prihrávky a má aj dobrý dribling. Navyše je pracovitý aj v hre dozadu.Keby mal to pracovne povolenie, tak už dávno hrá za citizens a určite by aj strelil nejaké góly. Taký hráč určie patri aj do áčka Nigérie. Hráč so schopnosťou nahrávať presne strelcom i sám zakončovať.

Reagovat
smazaný uživatel

ak odíde Kakuta, tak by sa takýto nigga aj zišiel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
cetto

Až na to že mu není 18

Reagovat
Counter

Jaká jiná taky můžou být očekávání EUROfotbalu (-.-)

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že prakticky všichni hráči, které má smysl sledovat jsou z evropy si odpověz sám =D

Reagovat
db18

Reagovat
Counter

https://twitter.com/plasticpitch/status/567656897843830784

Hezky pěkně, fantík se mi (skrze RT od někoho jiného) objevuje na vlastní timeline

Reagovat
fantomas

Počítám, že sleduješ Sama teda...

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Turnaj na zakazku sazkarskym mafiím

Reagovat
smazaný uživatel

Turnaj na zakazku sazkarskym mafiím

Reagovat
smazaný uživatel

Africki hraci az na mensie vynimky zo severu su v globale fyzicky na tom lepsie ako hraci z hociktoreho ineho kontinentu. Nie je to len tym, ze to maju v predispozicii, ale je to aj tradicia. Ich futbal je preto atleticky, fyzicky s niektorymi technickymi aspektmi, u niektorych viac , u niektorych menej. Preto tie zapasy vyzeraju tak, ako vyzeraju, prakticky 20 silovych hracov v poli sa bije o loptu s pozornym branenim a s mensou kreativitou u supera, ci technicky menej vybavenymi hracmi alebo ich mensim poctom. V takom zapase vzdy vyniknu obrany, a sanci, ci nebodaj golov je menej. Naproti tomu azijsky futbal je zalozeny viac na kombinacii techniky a behavosti, kde fyzicka stranka ide viac bokom. Subtilnejsi hraci maju viac priestoru na zakladanie utokov, kedze razia cestu utoku nad pochybnejsiu obranu, samozrejme na male vynimky typu napr. Uzbekistanu ci Iranu. V kazdom pripade tu je mozny dovod a aj dalsie vysvetlenie, preco je ten azijsky viac pozeratelnejsi pre nezainteresovaneho divaka ako tu spominany africky.

Reagovat
Pipo123

Pravda, africký hráči nikdy nevynikali technikou a nikdy asi ani nebudú, výnimkou bol Okocha

Reagovat
smazaný uživatel

JJ je legenda

Reagovat
Atlético de Madrid

zase on to letos byl docela nekoukatelnej humus i v momentě, kdy ve finále na obou stranách vyběhlo docela dost technickejch hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

AFROfutbal

Reagovat
smazaný uživatel

Prvá reakcia afrických funkcionárov na takýto článok by bola : That's racist.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele