Premier League v kostce (29. kolo)

08.03.2016, 00:46
Názory a komentáře
To je úprk! Nejrychlejší Liška v anglické historii se hbitě vyhýbá ranám z Kanónu a nevšímá si ani nebývale urputně dotírajících Kohoutů. Vzájemný střet v severolondýnském derby skončil remízou a Leicester díky výhře ve Watfordu unikl dvěma největším konkurentům o další dva body. Na druhý Tottenham, jenž může hořce litovat ztracené výhry nad Arsenalem, má už pětibodový náskok.

Do hry o nejvyšší příčky se po třech prohrách v řadě vrátil i Manchester City, který deklasoval Aston Villu 4:0. Parádní výkon po čase předvedl Sergio Agüero, jemuž zdatně sekundoval další spící génius David Silva. Daří se i West Hamu, který na čtvrté místo ztrácí jediný bod! Naopak Manchester United prohrál na půdě WBA a kromě zápasu k dobru ztrácí na městské rivaly ještě tři body.

Rozhodnuto však není vůbec o ničem a závěr sezóny bude z pohledu boje o poháry velmi zajímavý. To záchranářské souboje vypadají poměrně jednoznačně. Aston Villa na 99 procent sestoupí, zatímco trio Crystal Palace, Swansea a Bournemouth, jež drží minimálně devítibodový náskok na spodní trojici, je zase velmi pravděpodobně v suchu. O jedno místo na pevnině se tak nejspíš porvou pouze Norwich, Newcastle a Sunderland.

Zvláštním fenoménem uplynulého víkendu byly červené karty. Hned čtveřice fotbalistů - Coquelin, Mirallas, Milner, Mata - totiž zmizela pod sprchy po dvou žlutých kartách, z nichž minimálně jedna byla poměrně zbytečná. K nim připočtěme ještě Fonteho přímou červenou a máme pět karet. O fenoménu však mluvím proto, že pouze jeden tým (!) nedokázal v deseti skórovat a pouze dva prohrály. Liverpool dokonce po vyloučení otočil výsledek s Crystal Palace... Tak jakápak nevýhoda?
Zápas 29. kola: Tottenham vs. Arsenal

Tomu utkání z pohledu nezaujatého fanouška nic nechybělo. Tottenham měl v úvodu zápasu docela jasně navrch, ale po překrásné brance Ramseyho šli do vedení hosté. Krátce po přestávce však akcie Arsenalu rapidně poklesly po "dvojblikanci" Francise Coquelina, jenž Gunners na víc než půl hodiny oslabil; a záhy mu v kabině muselo být fyzicky zle.

Spurs totiž během sedmi minut otočili stav a nic nenahrávalo tomu, že by nějaké body z White Hart Lane měly zmizet. Jenže podobně jako Wenger a jeho svěřenci, do hlavy se nakonec mohli tlouct i fotbalisté domácího týmu. V závěrečné dvacetiminutovce totiž nepochopitelně zařadili nižší rychlostní stupeň a Arsenal zcela zaslouženě vyrovnal. Tohle derby mělo dva poražené a jen jednoho vítěze - tím byl však Leicester.



Podrobnější záznam v lepší kvalitě, včetně toho z Match of the Day od BBC, si můžete prohlédnout zde.

Gól 29. kola: Aaron Ramsey

Jeho start v základní sestavě byl leckterými fanoušky Arsenalu i mnohými dalšími považován za nesmyslný. Velšský reprezentant však dokázal opodstatnění svého nasazení naprosto parádní brankou, která dala Kanonýrům překvapivé vedení. Lišácké přihrávky Welbecka a Bellerína korunoval brilantní patičkou, jež byla pro Huga Llorise příliš razantní a přesná.



Ani střelec Tottenhamu se však nenechal zahanbit, gól Harryho Kanea byl totiž rovněž prvotřídní. Povedla se i branka dvacetiletého mladíčka Bertranda Traorého z Chelsea, která byla dlouho vítěznou v utkání proti Stoke City. Zapomenout pak nesmíme ani na elegantní zakončení Riyada Mahreze.

Zákrok 29. kola: David Ospina

Ceny 29. kola vypadají jako by snad po severolondýnském derby už žádný další duel nebyl na programu. Co naplat, náhradník za Petra Čecha vytáhl v zápase s Tottenhamem několik dobrých zákroků a jeden zcela parádní. Walkerův centr z pravé strany se otřel o holeň či koleno Erika Lamely a nebýt reflexivního hmatu Davida Ospiny, mohlo být pro Arsenal ještě hůř.

Petr Čech zapomenut? To asi ne, David Ospina každopádně předvedl proti Tottenhamu velmi solidní výkon korunovaný tímto reflexivním zákrokem po teči Erika Lamely.

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 7. březen 2016


Hráč 29. kola: Sergio Agüero

Jen dva hráči v letošní sezóně jsou tak mimořádní, že byli z dosavadních devětadvaceti možností hned třikrát zvoleni coby hráči celého kola. Asi nepřekvapí, že tím prvním je Riyad Mahrez, devítinásobný účastník ideální sestavy. Tím druhým je pak útočník Manchesteru City Sergio Agüero, který v osmém kole zazářil pěti góly proti Newcastlu a v polovině ledna rozhodl duel s Crystal Palace dvěma brankami a jednou asistencí.

Proti Aston Ville se také prosadil dvakrát. Po slabším prvním poločase se do listiny kanonýrů zapsal hned po čtyřech minutách, byť u toho měl velkou porci štěstí. Micah Richards do něj totiž míč nastřelil a argentinský forvard se radoval bez většího přičinění. O deset minut později však ukázal, v čem je jeho hlavní síla. Narazil si s Davidem Silvou, míč zpracoval na prsa a pohotově procedil míč mezi přední tyčku a zoufalého Guzana. Branková konstrukce jej nicméně připravila o hattrick, když neproměnil pokutový kop.

Skvělý Výkon Sergia Agüera si můžete podrobně prohlédnout v tomto videu z dílny oficiálních stránek Manchesteru City.

Břídil 29. kola: Kevin Mirallas

Vůbec poprvé v historii Premier League v kostce se v rubrice Břídil kola objevuje jeden hráč už podruhé. Kevin Mirallas si však umístění na pranýř jednoznačně zaslouží. První žlutou kartu si vysloužil simulací, druhou nesmyslným skluzem do Cresswella. Everton sice i bez něj dlouho nad West Hamem vedl 1:0 i 2:0; a měl dokonce šanci jít z penalty do ještě vyššího vedení. Nakonec však oslabení Toffees odpadli a v závěrečné čtvrthodině inkasovali tři góly.



Sestava 29. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Víťovi Horákovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Everton na hřišti West Hamu vedl už 2:0, navíc zahrával penaltu. Adrián ji však lapil a odstartoval obrat, který skončil vítězstvím Kladivářů 3:2. Vedle pokutového kopu si španělský gólman poradil s dalšími dvěma vyloženými šancemi a celkem si připsal šest zákroků.

V obranné řadě nejlepší jedenáctky kola dnes dostávají šanci především hráči, kteří se pozitivně starali o ofenzivu svého týmu. Hector Bellerín nahrál na obě branky Arsenalu, a měl tak lví podíl na remíze 2:2. Charlie Daniels korunoval výhru Bournemouthu vstřeleným gólem, ale ani v obraně nikterak nehořel.

Totéž se dá říct o Virgilu van Dijkovi, jenž remízu Southamptonu v Sunderlandu zařídil vstřeleným gólem, avšak ani jeho 12 (!) vyhraných vzdušných soubojů Saints rozhodně neublížilo. Výborně zahrál i Nathan Aké, který dělal, co mohl, aby zabránil vítězství Leicesteru na hřišti Watfordu. V klíčovém okamžiku zamezil při skórování Okazakimu, sám hlavičkoval do břevna; body však svému týmu nezachránil.

Foxes totiž mají Riyada Mahreze, který je technicky na jiné úrovni než většina Premier League. Několikrát udělal z fotbalistů Hornets (v čele s Watsonem) školáky - při jedné takové akci navíc nádherně rozhodl o vítězství. Dimitri Payet sice nebyl v mezihře tak viditelný jako obvykle, ale zápas s Evertonem zlomil gólem a asistencí. Takřka one-man show v duelu Swansea s Norwichem předvedl Gylfi Sigurdsson, střelec jediné branky a autor dvou ze tří střel Swans na branku.

Po delší době zazářil taky David Silva, jenž při výhře 4:0 nad Aston Villou asistoval u dvou branek svého týmu. Hvězdou tohoto utkání i celého kola byl však jeho spoluhráč Sergio Agüero, o jehož výkonu se více dočtete výše v článku. V útoku jej doplnil agilní forvard Bournemouthu Joshua King. Čtyřiadvacetiletý Nor nastřelil Stevena Taylora při první brance Cherries, aby po změně stran sám vstřelil i vítězný gól.
Statistické okénko 29. kola

- Manchester United po sérii čtyř vyhraných soutěžních utkáních zase jednou prohrál; porážka 0:1 na půdě WBA mrzí o to víc, že je pro Devils vůbec první na Hawthorns v historii Premier League

- West Bromwich dosáhl i dalšího zajímavého milníku - vyhrál totiž desátý zápas sezóny; co je však zajímavější, pokaždé zvítězil pouze o gól

- West Ham prohrával na hřišti Evertonu už 2:0, přesto nakonec dokázal zvítězit 3:2; zvrátit dvougólové manko se Kladivářům podařilo poprvé od února 2000

- Víte, kdo je nejproduktivnějším hráčem Premier League v roce 2016? Roberto Firmino vstřelil vyrovnávací branku v utkání na půdě Crystal Palace; celkem už po Silvestru nasázel sedm branek a na další čtyři přihrál

- Jermain Defoe přišel z lavičky a dokázal skórovat do sítě Southamptonu; potvrdil tak, že je žolíkem - specialistou, jelikož coby náhradník vstřelil v Premier League rekordních 23 branek


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (311)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele