Premier League v kostce (12. kolo)

10.11.2015, 22:16
Názory a komentáře
Dvanácté kolo Premier League je za námi a je čas na tradiční souhrn. V dnešní kostce se na piedestal zaslouženě dostává brankář Newcastlu Rob Elliot, který proti Bournemouthu předvedl fantastický výkon. Právě díky němu Magpies na jihu Anglie zvítězili a na úkor Cherries opustili sestupové příčky. K nim se nepříjemně přiblížila trápící se Chelsea.

Blues hráli v sobotu na hřišti Stoke City bez svého manažera - José Mourinho byl za slovní konzultaci rozhodčího v zápase s West Hamem potrestán zákazem vstupu na stadion. Chelsea to však nejde s ním ani bez něj. Výkon sice značí výrazné zlepšení, ale obhájce titulu nyní potřebuje především výsledky. Propadl se až na šestnáctou pozici a několika negativními způsoby se zapsal do historie - více ve Statistickém okénku.

Z něho vykukují i dva fotbalisté s aktuálně nejlepší formou v Premier League. Mesut Özil opět asistoval u remízy Arsenalu v severolondýnském derby proti Tottenhamu, zatímco Jamie Vardy se zas a znovu gólově prosadil - tentokrát v utkání s Watfordem. K vyrovnání absolutního rekordu mu nyní schází jediný střelecky úspěšný duel.

Právě Arsenal a Leicester spolu s Manchesterem City vládnou Premier League. S minimálním odstupem je stíhá Manchester United, jenž nedostal ligový gól už čtyři zápasy v řadě. Jednu z těchto nul udržel i v městském derby proti Citizens, kteří vyšli střelecky naprázdno i proti Aston Ville - tedy dvakrát během tří utkání. To se jim naposledy přihodilo v loni v únoru. I přesto však díky skóre drží první místo v tabulce.

Premier League však bohužel přišla o jednoho z nejlepších hráčů dosavadního průběhu sezóny. Špílmachr West Hamu Dimitri Payet vlétl na ostrovy jako uragán, velmi nevybíravou stopku zhruba na čtvrt roku mu však vystavil záložník Evertonu James McCarthy. Takhle surový skluz mohl (a ve prospěch zdraví hráčů zřejmě i měl) být potrestán červenou kartou.

Zápas 12. kola: Arsenal vs. Tottenham

Nebyla to žádná divoká přestřelka, které v rámci severolondýnského derby fanoušci "žrali" tři, čtyři roky zpátky. Přesto však utkání mezi Arsenalem a Tottenhamem kvalitou předčilo všechny ostatní zápasy dvanáctého kola. Arsenal předtím pět zápasů v řadě vyhrál, zatímco Spurs neprohráli deset utkání za sebou.

Překvapivě to byli hosté, kdo většinu utkání dominoval. Tottenhamu se sice nevydařila první dvacetiminutovka, ale městského rivala přesto k ničemu výraznějšímu nepustil a prostřední pasáž utkání naprosto ovládl. Navíc v ní otevřel skóre gólem Harryho Kanea. Arsenal se vzepjal k náporu až dvacet minut před koncem, nicméně mu to stačilo na vyrovnání. Branku zosnoval geniální Mesut Özil, jenž nachystal gól střídajícímu Kieranu Gibbsovi.



Delší a podrobnější sestřih utkání si můžete ve více variantách prohlédnout zde .

Gól 12. kola: Manuel Lanzini

Dvanácté kolo bylo na branky velmi chudé, ale zato viděli diváci hned několik překrásných tref. Tu nejlepší vystřihl záložník West Hamu Manuel Lanzini v domácím utkání proti Evertonu. Na hranici vápna sebral odražený míč po Mosesově střele, přehodil si jej na pravou nohu a nádherným způsobem vymetl šibenici Howardovy branky.



Zákrok 12. kola: Brad Guzan

Aston Villa dokázala udržet čisté konto proti Manchesteru City, nový manažer Rémi Garde tak začal v Birminghamu velmi pozitivní remízou. Výraznou měrou se o ni přičinil brankář Villans Brad Guzan, který mimo jiné předvedl vynikající zákrok proti hlavičce Sterlinga. Ten se po centru Navase zjevil v naprosto tutové šanci, jíž nicméně uhasil díky perfektnímu přesunu a velké porci štěstí "hlavičkující" Guzan.

Brad Guzan předvedl nejlepší zákrok 12. kola - a ani nevěděl jak. :)

Posted by Premier League v kostce on 9. listopad 2015


Hráč 12. kola: Rob Elliot

O víkendu jsme nebyli svědky další střelecké exploze, naopak. Hned první sobotní zápas vynuloval fotbalisty Bournemouthu gólman Newcastlu Rob Elliot. Po zranění brankářské jedničky Tima Krula to s akciemi Newcastlu nevypadalo dobře, ale irský náhradník dokázal dvakrát za sebou udržet čisté konto, přičemž to druhé vychytal ve velkém stylu.

Elliot byl hbitý, rychlý, šance nejen chytal, ale také jim předcházel a hasil chyby svých spoluhráčů (viz video níže). Celkem domácím překazil pět velkých šancí, hráče Bournemouthu chvílemi přiváděl k naprostému zoufalství. Devětadvacetiletý gólman se stíhal přesouvat ke všemu podstatnému, navíc úspěšně čelil hned šestnácti rohovým kopům Cherries. Od serveru WhoScored.com dostal známku 9.08 (nejvyšší známka, kterou letos brankář v PL získal).

Nejlepším hráčem 12. kola byl brankář Newcastlu Rob Elliot, který dováděl fotbalisty Bournemouthu k šílenství svými skvělými zákroky. Výběr toho nejskvostnějšího z jeho výkonu si můžete prohlédnout na tomto videu.

Posted by Premier League v kostce on 10. listopad 2015


Břídil 12. kola: Heurelho Gomes

Heurelho Gomes patřil k úvodu sezóny k největším oporám nováčka z Watfordu. Nulu udržel v pěti zápasech a především jeho (a Ighalovou) zásluhou se Hornets drží v klidném středu tabulky. V Leicesteru však čtyřiatřicetiletý Brazilec předvedl neobyčejně slabý výkon, který stál Watford jakoukoli šanci na bodový zisk.

Největší chybu spáchal krátce po přestávce, kdy nedokázal zastavit pomalou střelu Kantého, jež se plazila po zemi a přes prsty Gomese se proplazila až do sítě. Zkušený brankář navíc zavinil i druhý gól Leicesteru, to když na hranici vápna tvrdě sestřelil unikajícího Jamieho Vardyho.



Sestava 12. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Brankářem a zároveň hráčem kola je newcastleský Rob Elliot, který předvedl proti aktivnímu Bournemouthu senzační výkon. O něm se dočtete více v příslušné rubrice Hráč kola. Kraje obrany obsadili dva fotbalisté, kteří svým týmům pomohli "vynulovat" velkého favorita. Jordan Amavi zahrál výborně za Aston Villu, jež uhrála bezbrankovou remízu s Manchesterem City. Glen Johnson kromě dobrého výkonu vzadu přidal i pas před jediným gólem Stoke proti Chelsea.

Stoperskou dvojici vytvořili Scott Dann a Virgil van Dijk. Zadák Crystal Palace byl hlavní oporou svého týmu v zápase v Liverpoolu, který hosté vyhráli i díky jeho vítězné brance v závěru. Van Dijk zase pomohl Southamptonu udržet čisté konto v zápase na půdě Sunderlandu, v němž mimo jiných výborných statistik vyhrál neuvěřitelných 14 vzdušných soubojů.

Uprostřed zálohy se objevuje starý známý Mesut Özil, jenž byl v říjnu nejlepším hráčem Premier League. Svou formu přenesl i do ostře sledovaného severolondýnského derby s Tottenhamem, které pomohl Arsenalu svojí asistencí alespoň zremizovat. Celkem vybídl své spoluhráče do šancí sedmi klíčovými přihrávkami (z celkových deseti). Podobně skvěle zahrál i premiérově nominovaný N’Golo Kanté z Leicesteru, jenž sveřepě bořil střed pole Watfordu a navíc se prosadil i gólově.

Nováčka v nejlepší sestavě kola máme i na krajích zálohy - brilantním výkonem si nominaci vysloužil Wilfried Zaha z Crystal Palace, jenž k tomu nepotřeboval ani kanadský bod. Svoji aktivitou však zadáky Liverpoolu velmi trápil a prsty měl i v prvním gólu Yannicka Bolasieho. Podobně skvělý výkon předvedl v zápase Norwiche se Swansea Robbie Brady - levý záložník byl prakticky u všeho, co z dílny domácích zavánělo nebezpečím - a rozehrál i roh, z nějž padl jediný gól zápasu.

V útoku už je to spíš stará dobrá klasika. Harry Kane je sice v nominaci teprve podruhé, ale zato v krátkém časovém úseku. Tottenhamu pomohl získat aspoň bod z derby úvodním gólem zápasu a velkým kusem práce nejen na stoperech Gunners. Ještě větší penzum práce udělal jako vždy neúnavný Jamie Vardy, který se trefil už podeváté v řadě. Z penalty, kterou sám vybojoval.

Statistické okénko 12. kola

- mezi roky 1970 a 2014 vyhrálo Crystal Palace v Liverpoolu jedinkrát; v roce 2015 vyplenilo Anfield Road už dvakrát

- Mesut Özil je prvním hráčem historie Premier League, který dokázal nahrát na gól v šesti zápasech v řadě; německý záložník je také prvním, kdo asistoval alespoň desetkrát ve svých prvních jedenácti kláních

- Jamie Vardy naproti tomu skóroval už v devátém zápase v řadě a před sebou má v této sérii už jen Ruuda van Nistelrooye (10)

- Chelsea je prvním obhájcem titulu v historii Premier League, který prohrál 7 z úvodních 12 zápasů nadcházející sezóny

- svěřenci Josého Mourinha navíc zažívají nejhorší vstup do sezóny od ročníku 1978/79, kdy Chelsea sestoupila



To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (445)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele