Předčasná úmrtí II. - Antonín Kaliba

26.12.2012, 23:15
Životopisy
Jeho životní příběh patří k těm nejsmutnějším. Brankář, kvůli jehož uměním šíleli diváci po celém světě, a který za krátkou dobu klesl nejen svou vinou z vrcholu až na samé dno, a to doslova, a zemřel v bídě a zapomnění.

Antonín Kaliba patří k té plejádě výtečných brankářů, jimiž náš fotbal disponoval mezi oběma válkami. Peyr, Hochman, Štaplík, Cháňa, Klenovec a samozřejmě Plánička. Tato jména měla ve světě obrovský zvuk a právě to jeho zvučelo obzvlášť. Žel, jen krátkou dobu.

Při pohledu na tohoto chlapíka narozeného v r. 1898 byste nikdy neřekli, že je to gólman. A už vůbec ne světový. Maličký, vyzáblý, na hlavě velká čepice s velkým kšiltem. Navíc tuberák. Dosti těžké dětství prožité v chudičké žižkovské rodině s četným potomstvem, kde bída až pištěla a podvýživa si vybírala daň i mezi nejmenšími, se na něm spolu s rodovými dispozicemi podepsalo.

Učil se na truhláře, do toho chytal za žižkovský Slavoj. A to tak dobře, že jej zlanařil slavnější Union. Jeho předseda si prý pro něj zašel do jedné z žižkovských hospod mezi žižkovskou "smetánku". Slovo dalo slovo a Kaliba za 150 korun přestoupil. Psal se rok 1921. V dresu Unionu se v r. 1922 fantastickým výkonem zasloužil o porážku Sparty, pro niž to byla jediná prohra v průběhu čtyř let od tuzemského týmu. Hned na to byl povolán do reprezentace, kde dalším skvostným výkonem udržel remízu 1:1 v Itálii. Poté si připsal ještě čtyři další starty za národní tým. Konkurence byla v té době obrovská, navíc nesmíme zapomínat, že hrál za ryze provinční klub v době, kdy celostátní ligová soutěž ještě neexistovala. I v Unionu však válel.

Kromě velké bekovky (v zahraničí mu přezdívali "hubeňour s velkou čepicí") byla takovou jeho specialitou robinzonáda jednoruč. Z dnešního pohledu to pro někoho vypadá směšně, ale brankáři tehdy skákali po míče výhradně se dvěma nataženýma rukama, až Kaliba přinesl novinku. A dalším Tondovým poznávacím znamení byla kromě neobvyklé mrštnosti až abnormální obětavost. Jakoby neznal bolest. Vrhal se pod nohy soupeřů obuté v těžkých "kopačkách" hlava nehlava, nesčetněkrát to do ní schytal od těch, co jim bylo jedno, do čeho kopou, hlavně že to je kulaté. Otřesy mozku, zlomené ruky, prokopnutý hrudník byly na denním pořádku. Zvláště poslední druh zranění pro něj znamenal martyrium, stále více se projevující tuberkulóza s ním mávala a chrlení krve po takových zraněních přímo na hřišti nebylo ničím neobvyklým.

V r. 1926 si jej Sparta vypůjčila na své turné po USA. Původně měl jet jen jako náhradník, ale nastoupil za zraněného kolegu a... stal se hvězdou hvězd. Týmy USA nesmíme chápat dnešníma očima, tehdy byly složené z anglických a skotských internacionálů (tyto dva národy byly v té době neoddiskutovatelnými vládci světové kopané) a jejich kvalita byla obrovská. Tonda Kaliba chytal přímo skvěle, stal se svou pidipostavičkou miláčkem Čechoameričanů a stejně jako minule vzpomínaný Karel Steiner i on dostával nabídky k přestupu. Ale i on všechny odvrhnul a vrátil se. Doma měl ženu se dvěma dětmi a kamarády.

Co do povahy, byl tím, čemu se říká pravý žižkovský frajer - myšleno čistě v prvorepublikových intencích. Jistá nonšalance ve vystupování, s penězi vždy velký haur, takže když měl po výplatě, pozval celou hospodu. Byl jeden z nich, z Žižkováků, z chlapů s bekovkou na hlavě, šátkem kolem krku a kostkovaném saku, kteří nešli pro ránu daleko, i jako světová hvězda vždy zapadal do místní komunity, která jej brala jako svého Tondu, na něhož nedala dopustit. Manželka Marie se dvěma dětmi už tak nejásala, rozkutálené peníze začaly chybět stále více a postupně chřadnoucí Tonda taky nevzbuzoval valné naděje do budoucna. I když to po návratu z USA vypadalo slibně. Najednou bylo peněz více, Tonda přestoupil do Sparty a vypadalo to, že se na vrcholu může ještě udržet. Možná ale sám cítil, že to už o moc lepší nebude, přinejmenším se zdravím. Přesto však nekývl na milionářské nabídky zpoza oceánu a vrátil se na Žižkov. Teda do Sparty, jak bylo řečeno.

V ní zůstal rok a vychytal jí titul. Jenže ozvalo se zdraví a Sparta rozhodla, že není charita a souchotinářského brankáře se jednoduše zbavila. Místo v brance si našel ve vinohradské Čafce, kde se ještě několikrát připomněl parádními výkony, přičemž fanouškům té éry ještě dlouho vězel v paměti ten proti mistrovské Slávii, kdy vychytal čisté konto při výsledku 0:0. Ale v r. 1930 fotbalovým trávníkům zamával naposledy.

Co následovalo, je jak ze špatného románu. Nevyučený truhlář se v době krize uchytil jen tu a tam jako pomocný dělník. Vždy však jen přechodně. Rodina hladověla, on sám se stále více ztrácel. Když mu před očima umírala dcerka Mařenka, hodil za hlavu žižkovskou hrdost a šel prosit na Spartu alespoň o půjčku, aby měl na doktory. Vyhodili ho, stejně jako později jeho uslzenou ženu. Malá Mařenka zemřela na tuberkulózu, on sám ke smrti neměl moc daleko.

Není proto divu, že se ponížil do té míry, že se stal pouťovou atrakcí. Jakýsi podnikatel postavil na Matějské pouti stan, v němž sebejistí borci mohli za peníze podstoupit zápas s jeho třemi najatými zápasníky. Pro ty, co zevlovali opodál, připravil jinou atrakci. Stloukl fotbalovou branku, do ní postavil ubohého a hlady ještě víc scvrklého Tondu Kalibu a nechal vyvolávače, aby nalákal kolemjdoucí, aby si za korunu kopli penaltu na slavného gólmana. Domluva byla takováto - za puštěnou desítku dostával úspěšný střelec od překonaného "slavného gólmana" kromě pyšného pocitu z vlastní výjimečnosti dvě koruny, sám "slavný gólman" dával majiteli branky šest stovek na ruku. Zbytek byl jeho. Jeho podvýživou zhuntované plíce dostávaly po ranách bodlem tvrdou merunou co proto, přesto však sebou házel po tvrdé zemi, aby vůbec přežil on i jeho rodina. Tedy to, co z ní zbylo. Když však zájem lidí polevil, protože si už každý sebestředný maloměšťák na ubohou trosku v brance už kopl a pochlubil se tím u piva, majitel Tondu propustil. Neměl dál zájem podporovat nerentabilního maroda.

Zoufalá životní situace samozřejmě neunikla jeho bývalým spoluhráčům. Občas mu tu a tam vypomohli a takový Káďa dokonce vyjednával se svými sparťany benefiční zápas, jehož výtěžek by šel na Tondovo konto. Jenže když se o tom dozvěděli letenští činovníci, zathrli svým hráčům pod pohrůžkou přísných sankcí se tohoto utkání zúčastnit...

A jak to bylo dál? Druhdy brankář světových kvalit, nad jehož uměním žaslo obecenstvo všude na světě, zemřel v naprosté bídě na tuberkulózu v nemocnici na Bulovce. Bylo 3. 8. 1936, neměl ještě ani 38 let. O jeho smrti dobový tisk nepodal ani zprávičku...

Příště: František Kloz

Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (70)

Přidat komentář
stas87

sparta skoda,pomoct mu mohli,vzdycky je smutne kedze clovek co nieco vedel a dokazal zomrel ako chudak

Reagovat
smazaný uživatel

Obětavý úplně jako já ,jinak všechna čest tomuhle brankáři.To kde se narodíš si holt nevybereš

Reagovat
smazaný uživatel

chudák škoda že tí funkcionári boli taký hlupáci a nedovolili aby mu mohli jeho bývalý spoluhráči pomôcť tým benefičným zápasom

Reagovat
I am Mancunian

paradny clanok

Reagovat
lubik

Puskas: co máš vystudovano za školu ?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je autor článku?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
twerp

podle mě Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

nevim nevim, na něj moc krátký

Reagovat
twerp

napsal bys jako pražák "zlomené ruky"?

Reagovat
smazaný uživatel

no to by mi huba upadla, fujtajbl ale na puskase se mi to zdá krátký jeho články mam rád, sice sou dycky dlouhý, ale o to větší zážitek (čimž nechci snižovat kvalitu tohohle ''kratšího'' článku)

Reagovat
Logan

tak, ono zase moc nejde psát o někom kdo umřel v 38 letech. myslím že je tam řečeno všechno a rozhodně si to zaslouží další pro mne skvělý článek

Reagovat
smazaný uživatel

To je na druhou stranu pravda, asi sem moc namlsanej

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Bomba článek, s naprostým zaujetím jsem četl od začátku do konce. respect autorovi

Reagovat
smazaný uživatel

za fotku

Reagovat
smazaný uživatel

Můj ty Tondo

Reagovat
Han střelil první

Samozřejmě je to hloupý důvod a rozhodně byste se na mě vyrojili s tím, že jsme prostě o 75 let dál, ale našel jsem si další důvod, proč Spartu nenávidět..

Reagovat
smazaný uživatel

podobně dopadl i Vlasta Burian, taky golman Sparty, taky zemřel v chudobě

Reagovat
twerp

No tam to mělo trošku jiný důvod.

Reagovat
smazaný uživatel

jasný, ale spojitost tam je, oba brankáři v předválečný Spartě, oba umřeli v chudobě, ikdyž každej z jiných důvodů

Reagovat
smazaný uživatel

A vy sa divíte, že hráči chodia na sklonku kariéry hrať do USA, Dubaja, Číny a neviem kde ešte. Aby zarobili a nedopadli "ako Kaliba na pouti".

Inak článok super, mám rád takéto historické exkurzy.

Reagovat
twerp

No hráči, kteří dou hrát do USA, Dubaje nebo Číny musí mít už tolik peněz, že jako Kaliba snad ani nemůžou dopadnout.

Reagovat
Radin

v dnešní době?mají hodně a chtějí víc :-) Jestli se tady ten pán Tonda mohl rozdat a nikdo mu to pak nevrátil pomocí,tak to je jediná věc co mi připomíná dnešní dobu :-)

Reagovat
smazaný uživatel

doba je jenom jedna

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný a smutný článek.

Reagovat
Radin

hezký článek,v té době asi nebyli fotbalisti takové primadony jak teď :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle články jsou parádní, vše nej do nového roku autorovi i všem ostatním tady

Reagovat
Milan.B

no ta Sparta ho pekne osrala....

Reagovat
smazaný uživatel

spartička takhle jo?nekulturní hovada

Reagovat
smazaný uživatel

Krásný článek, jen houšť..

Reagovat
Puskas

Dík všem, tak torchu jsem měl zprvu obavu, že povídání o naprosto neznámých hráčích nebude nikoho brát, ale jsem rád za opak, ti kluci si zaslouží aspoň takvou malou vzpomímku.

Reagovat
smazaný uživatel

fakt to bylo super jinak materiály bereš z knížek nebo někde jinde?

Reagovat
Puskas

Mám doma plno knížek, no a taky za ta léta i plno článků ze sportovních časopisů. Ta historie - i fotbalová - mě brala odmalička.

Reagovat
smazaný uživatel

víc takových ''bláznů'' jako seš ty

Reagovat
smazaný uživatel

sme na tom rovnako

Reagovat
Puskas

jo, pamatuji si Tě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

jinak Tě možná zaujme i toto - ještě na základce jsem začal s lepením reprezentantů do sešitu - vždy jedna dvojstrana A4 pro jednoho- Mám jich kolem 500 - z celkového počtu nad 700, co kdy reprezentovali. Před pár týdny jsem se k tomu načas vrátil - asi po 10 letech, plánuji na jaře další návrat. Samozřejmě chybí hodně a některé nebudu mít nikdy..

Reagovat
smazaný uživatel

niečo podobné som kedysi robil ja so svetovými hráčmi. ja si v súčasnosti viem napísať list pár futbalistom, najmä legendám, teraz sa napr. chystám na Jozefa Štibrányiho, teda podľa chilského hlásateľa "Trnavu". Veď tá historka ti je určite známa...

Reagovat
Puskas

jako přímo jim? na klub nebo domů?

Reagovat
Puskas

jinak světové jem měl taky, ale zvítězil patriotismus a nedostaek času zvládat vše

Reagovat
smazaný uživatel

ako komu... Adamec a Štibrányi napr. domov, podaktorým zase na klub :)

Reagovat
Puskas

Ty máš jejich adresy? Mohl bys mi je poslat na mail?

Reagovat
semiš

Dobe ty

Reagovat
smazaný uživatel

Tušil jsem, že je ten článek od tebe. Dobrá práca.

Reagovat
danko10

Toto su pekne lekcie z historie. Vdaka autorovi. V ramci ceskych a slovenskych futbalovych webov su to unikatne zalezitosti. Velmi prijemne a citatelne.

Reagovat
smazaný uživatel

Po Klozovi Mazzola?

Reagovat
Puskas

nene, je to ryze český seriálek

Reagovat
smazaný uživatel

aha, takže tak. možno by nebolo zlé neskôr urobiť i svetové. a potom trebárs seriál "zapadnuté hviezdy". tam napr. bezdomovcom petra janečku alebo mariána masného...

Reagovat
Puskas

No, napadlo mě to, ale spíš ne. Ti lidé žijí, a víš přece, jaký je pohled lidí na bezdomovce. Spíš by ten článek byl kontraproduktivní, obrátil by se proti nim...

Reagovat
smazaný uživatel

Opäť skvelý článok Neuvažuješ napísať niečo aj o slovenských hráčoch? Napr. o Ivanovi Pekárikovi.

Reagovat
Puskas

o něm vůbec nic nevím, ale v budoucnu bych chtěl dát Kvašňáka, Dobiaše nebo třeba Popluhára.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekárik hral za Slovan v prvej polovici 70. rokov a zomrel ako 28-ročný na leukémiu.

Reagovat
Puskas

jako hráče znám, černovlasý kluk, ale o jeho životě nic nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Nevadí. Teším sa na ďalšie tvoje články

Reagovat
domingo

Z tohohle by byl vyborny televizni serial.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě by z toho byl dobrý tv seriál Z nedávné doby mě napadá třeba Kamil Janšta,který umřel na mozkový nádor v 28 letech...

Reagovat
božský John

Sparta je furt stejná, no

Pěknej článek

Reagovat
smazaný uživatel

Jo přesně, měli by jí zrušit, fanoušky vyhostit z republiky, zkonfiskovat majetek a zakázat o ní mluvit pod trestem smrti a hráče prodat lidožroutum

Reagovat
božský John

No, tak nějak a vzít to šmahem i se Slávií

Reagovat
forma

Reagovat
cubinho

Reagovat
Godwinson

No nevím, ten xbox na tom byl to nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A další díl o Vaškovi Drobném.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,zrovna dnes naskočil námět na 3.díl

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý je, že když byl žižkovský rodák, že to nezkusil v tamní Viktorce.

Každopádně dobrej článek. Zvlášť mě docela dostal ten odstavec o tom, jak dělal ze sebe klauna, aby uživil rodinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw, Puskasi, do tohodle "seriálu" by patřil i díl o našem Evženovi.

Reagovat
smazaný uživatel

je to muj pra pra deda skoda ho ale pujdu po jeho stopach to nelzu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele