Ozvěny z Bundesligy: Letos bez trofeje? Třeba za rok. Kane je pro Bayern příslibem lepších zítřků

14.03., 13:51
Názory a komentáře
Harry Kane (© AFP)

Harry Kane boří v Bayernu jeden rekord za druhým. Mnichované díky příchodu anglického střelce zase získali hroťáka, jehož celý rok citelně postrádali. Ani úsilí předsezonní posily ale paradoxně dost možná nepovede ke zlaté tečce v Bundeslize. Pokud ovšem na klubový úspěch nedosáhne na jaře, jistě to zvládne někdy jindy.

Přišel do továrny na trofeje... a přesto zase nic neukořistí. Vyhrát s klubem nějakou soutěž mu prostě není souzeno. "Vtípky” mířené na Harryho Kanea se tu a tam ve veřejném prostoru, často pak v různých diskuzích, pořád objevují. Někdy je z nějakého důvodu doprovází výsměšný tón... pramenící patrně z neznalosti, respektive povrchního povědomí pouze o tom, jak se daří týmům, v nichž anglický kanonýr působí.

Výsměch ale není na místě. Ani náhodou. Kane je brilantním, komplexním útočníkem, k jehož plnému docenění schází zřejmě jen ty trofeje. I bez nich si ale zaslouží obdiv. Po roky byl vynikající v Tottenhamu. A nyní hraje skvěle taky v Bayernu.

Twitterový účet OptaFranz zabývající se statistickými zajímavostmi z německého fotbalu informuje skoro každý týden o rekordech, které překonává právě Kane. V poslední době už Angličan spíše posouvá limity, které před nějakým časem sám stanovil. A to se v Bavorsku usadil teprve před několika měsíci.

Na základě hned několika ukazatelů je Kane nejlepším útočníkem = nováčkem v historii Bundesligy. V rekordním čase nasázel rekordní počet gólů, případně se na rekordním množství branek podílel. Srovnání lze vypsat hned několik, tak alespoň něco: dosud byl nejlepším forvardem ve své první sezóně za Bayern Luca Toni, jenž v ročníku 2007/08 rozvlnil síť v nejvyšší německé soutěži 24krát. Kane má uý nyní na svém kontě o šest zásahů víc, přičemž do konce probíhající sezóny stále zbývá devět kol.

Opora "Roten” nicméně neútočí pouze na nováčkovské rekordy. Stále může napadnout i sezónní bundesligové maximum Roberta Lewandowskiho, které činí 40 nasázených gólů. Díky tomu se vytváří prostor pro polemiky, který z uvedených kanonýrů je vlastně lepším. Zatím nelze říct, zda je ten či onen tábor jednoznačně silnější. Takřka s jistotou lze ale říct, že Bayernu se konečně podařilo Lewandowskiho nahradit. Byť až na druhý pokus.

Odklon od devítky a zase zpět

S podobně velkou pompou jako Kane přicházel do Mnichova o rok dříve Sadio Mané. Taktéž šlo o posilu z anglické Premier League, v níž se kdysi rovněž stal nejlepším střelcem ročníku. Typově šlo ale o trochu jiného fotbalistu, jenž měl nicméně souznít s posunem Bavorů pod trenérem Julianem Nagelsmannem.

Zprvu se Mané na jihovýchodě Německa usmíval. Nastupoval v základní sestavě, dával i branky. Zdálo se, že Bayern bez klasického útočníka může fungovat. Na hrotu se - alespoň při grafické ukázce rozestavení - objevoval právě senegalský nováček, ten je ovšem svým naturelem spíše křídelníkem. A podle toho reálná hra Roten taky vypadala. Mané neměl pevně ukotvenou pozici, často se přesouval blíže ke kraji hrací plochy a zase zpět. Podobně cirkulovali též Serge Gnabry či Jamal Musiala.

Nějakou dobu se každopádně zdálo, že by Nagelsmannem ordinovaný styl mohl fungovat. Jenže Bayern poměrně brzy začal klopýtat, sám Mané rovněž chřadl a navíc se zranil, kvůli čemuž neodcestoval na katarské mistrovství světa. Na mundialu navíc pohořela německá reprezentace, tedy včetně hvězd Bayernu, který i pod tlakem veřejnosti žádající zapojení klasické devítky začal hrát zase jinak. Do Nagelsmannovy jedenáctky se tak propracoval Eric Maxim Choupo-Moting, tedy mnohem víc typický hroťák nežli Mané či kdokoliv jiný v kádru Mnichovanů.

Během loňského jara se Mané na trávníky vrátil, vstřelil ale jedinou branku. Na Lewandowskiho tedy vůbec nenavázal, navíc si vše definitivně pokazil konfliktem se spoluhráčem Leroyem Saném. Senegalcovo působení v Bayernu se tedy moc nepovedlo a odchodem do saúdskoarabského Al-Nassru definitivně skončilo.

Bylo ovšem víceméně jasné, že Choupo-Moting se nestane útočnou jedničkou natrvalo. Že se opět zatáhne do role užitečného žolíka, jenž nicméně bude do zápasů naskakovat převážně jako náhradník. Stejně tak si před rokem asi nikdo nedovedl představit, že by měl ofenzivu Bavorů táhnout Mathys Tel (což dnes už tak šíleně nezní, byť až následující měsíc oslaví francouzský fotbalista 18. narozeniny).

Kane > Lewandowski?

Vše nicméně směřovalo k tomu, že se Roten po forvardovi ohlédnou na přestupovém poli. Nakonec si Bavoři vytipovali Kanea, jehož (tedy spíš hráčova agenta) přemlouvali skoro celé loňské léto. Zdánlivě nekonečná jednání se však nakonec dostala do zdárného konce a Bayern získal nového Lewu. Nebo ještě lepšího?

Kane i Lewandowski jsou zabijáky, jejichž rajonem je především pokutové území. Styly obou hráčů však vykazují rozdíly, z nichž Angličan možná vychází jako komplexnější hráč. Stahuje se víc do hloubky a zapojuje se kombinace, umí taky své spoluhráče vyslat do šance. Lewandowski na své konto taktéž sbíral gólové přihrávky, ty ovšem zpravidla přicházely v pokutovém území či jeho bezprostřední blízkosti. Naopak Kane při nižším postavení na trávníku vyhledává kolegy i delšími pasy za obranu.

Je třeba přiznat, že v tomto hodnocení hrají roli taky sympatie vyplývající spíše z pozorování a paměti nežli tvrdých dat. Kane si v očích autora textu tolik nepomáhá simulacemi a taky se pokaždé netváří kysele v momentě, kdy se jeho týmu nedaří (kvůli čemuž v případě Lewandowskiho zas tak netrpěl Bayern, jako spíš polský národní tým). Aby však došlo alespoň k částečnému vyrovnání postojů, stojí za zmínku, že Lewa je zase vyhlášenější sprinter a hlavičkář ze hry (Kaneovi to ve vzduchu jde převážně po standardních situacích).

Tak či onak, Bayern je rád, že Kanea má, a ten se zase cítí spokojen v Bavorsku. Již opustil hotelové apartmá, v němž pobýval od léta loňského roku až do Vánoc, a našel pro sebe, manželku a čtyři děti vlastní dům. Na Oktoberfestu se mu zřejmě taktéž líbilo. Pro pravé splynutí s Mnichovem tak zbývá snad jen zapracovat na němčině.

Dominance Bayernu atraktivitě Bundesligy a německé klubové kopané moc nepřispívá, jen co je pravda. Zrovna Kane by si ale cennou trofej zasloužil. Nezdá se pravděpodobné, že by ji měl získat ještě letos na jaře. Roten ovšem pořád zůstávají silným mančaftem. S anglickým forvardem možná ještě silnějším. Až si to tedy sedne i v trenérském štábu.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (8)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Štístko Harry byl vždycky příslibem trofejí.

Reagovat
fenixLFC

tolko adoracie a to ani nebeha

Reagovat
fsada

Harry a příslib lepších zítřků , to jo , nevím , kdo vymyslel takovou blbost

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Martin9719

Sednout si bude muset taky možná nový kádr pokud se potvrdí spekulace ohledně odchodů Kimmicha, Daviese, je otázka co Goretzka atd. Obrana bude možná taky pozměněna od nové sezony celkově i na stoperu a třeba začne hrát i Stanišič. Bayern čeká nejspíš hodně změn a je otázka jak budou vypadat v nové sezoně a jestli budou mít jistý titul. Letos i já jako skeptik se přikláním k tomu že je hotovo. Pro Leverkusen budou stěžejní příští 4 zápasy ze kterých by měli mít min. 10 bodů, následně si budou moc dovolit nějakou tu ztrátu a poslední 2 zápasy mají dobrý los a při sebemenší bodové ztrátě Bayernu může být vymalováno dřív než doma s Augsburgem.

Reagovat
Jardman

Kimmich a Goretzka určitě ne, Davies možná.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
DidusIneptus

Ať žije Harry Kane! Ať žije Harry Kane!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele