Ohlédnutí za odvetami 4. předkola Ligy mistrů

01.09.2021, 13:10
Názory a komentáře
Předkola Ligy mistrů a tím i nabitý srpnový program jsou již minulostí, a tudíž známe kompletní dvaatřicítku účastníků prestižní klubové soutěže. Určitě nejpřekvapivějším z nich je moldavský Tiraspol, jenž po domácím třígólovém vítězství remizoval v Záhřebu.

Naopak i přes dobře rozehraný dvojzápas se pořádně natrápil Šachťar. Ten nechal Monako během první půle kompletně otočit kormidlem, načež si postup vybojoval až v prodloužení. Červená karta pro Ferencváros pak výrazně usnadnila postup Young Boys, kteří jinak příliš přesvědčivě nepůsobili.

Dramata se udála i na dalších stadionech. V součtu více než hodinu Ludogorec proti Malmö vedl o gól, tím pádem byl jen jednu branku od postupu. Benfice v Eindhovenu zkomplikovala cestu červená karta, naopak Salzburg v Kodani větší potíže neměl.

Nejlepší zápas kola


Šachťar - Monaco

Strhující podívaná v azylu Šachťaru v Charkově. Jednogólový náskok z prvního zápasu se brzy rozplynul, ba co hůř, o přestávce bylo blíže postupu Monako. Avšak dvacet minut před koncem poslal Marlos zápas do prodloužení, kde rozhodl Aguilarův kuriózní vlastenec o postupu ukrajinského celku.



Nejpohlednější góly kola


1. Veljko Birmančević (Malmö)

Nejlepším počinem kola jistě byla trefa Birmančeviće v Razgradu, která se pro Malmö ukázala býti klíčovou. Srbský středopolař přímý kop zahrál pěkně, ačkoliv mu pomohlo i zaváhání gólmana. Bohužel odkaz na video nelze vložit do textu, proto, prosím, použijte odkaz.

2. Benjamin Šeško (Salzburg)



3. Wissam Ben Yedder (Monaco)



Sestava kola





Brankář - Giorgos Athanasiadis (Sheriff)

Moldavskému hegemonovi dopomohl k historické účasti v Lize mistrů čistým kontem. V Záhřebu si připsal celkově šest zákroků, přičemž nejtěžším byl asi ten poslední. Petkovićovu ránu z voleje horko těžko vytěsnil mimo prostor tří tyčí.

Pravý obránce - Gilberto (Benfica)

V podání Benficy bylo uhájení náskoku z prvního zápasu mimořádně náročným úkolem, ve který se zápas proměnil po docela brzkém vyloučení Veríssima. I v deseti obrana šlapala, na čemž měl podíl právě i Gilberto. Ten se vyždímal a po hodině střídal.

Střední obránce - Andreas Maxsö (Bröndby)

Bröndby se sice v posledním předkole musely se snem v podobě Ligy mistrů rozloučit, nicméně Maxsö zanechal dobrý dojem. V první čtvrthodině připravil gólovou šanci Grevemu, po hodině hry se sám stejnou částí těla prosadil.

Střední obránce - Cédrig Zesiger (Young Boys)

Už ve čtvrté minutě se mu z pozice stopera povedlo gólově prosadit. Po Sierrově rohovém kopu si naskočil na vysoký míč a hlavou zakončil. A ačkoliv obrana Young Boys nebyla ve zbytku utkání nejpevnější, stačilo to k postupu.

Levý obránce - Anton Nedyalkov (Ludogorec)

Samozřejmě že i obranná práce byla v jeho podání stejně jako v případě celé obrany výborná, nicméně do sestavy jej katapultoval zejména gól, který na chvíli přiblížil Ludogorec postupu. Po rohovém kopu se dostal k odraženému míči a propálil vše, co mu stálo v cestě.

Pravý záložník - Marlos (Šachťar)

Náhradník za Teteho se týmu už po osmi minutách na hřišti vyplatil. Po Patrickově sklepnutí z pravé strany vypálil mezi nohy Nübela a i přes nepřesvědčivý výkon ukrajinského týmu tak utkání putovalo do prodloužení.

Střední záložník - Brenden Aaronson (Salzburg)

V desáté minutě výrazně přiblížil rakouského mistra základní skupině, když po Šeškově pasu propálil gólmana přízemní střelou. I ve zbytku utkání byl velmi aktivní a napomohl tomu, že se dánský celek stále musel mít na pozoru i v obraně.

Levý záložník - Nicolas Moumi Ngamaleu (Young Boys)

Po hodině hry mohl de facto zpečetit postup bernského mužstva mezi dvaatřicet nejlepších celků Evropy, jeho lob přes brankáře ovšem skončil jen na tyči. Poté svým průnikem vybojoval penaltu, v závěru si připsal i jednu asistenci.

Útočník - Wissam Ben Yedder (Monaco)

Monako doma Šachťaru podlehlo a s jejich nadějemi to nevypadalo růžově, to se ale během první půle odvety změnilo. Ben Yedder nejprve dorazil do brány Vollandovu střelu, v závěru poločasu pak skóroval po Silvově přízemním centru.

Útočník - Benjamin Šeško (Salzburg)

Skvostný vstup slovinského útočníka do zápasu. Ve čtvrté minutě si naběhl na dlouhý Camarův pas, který si famózně na prsa zpracoval a následně velmi těžkou střelou rozvlnil síť. O chvíli později vystihl rozehrávku gólmana a nezištně vybídl ke skórování Aaronsona.

Útočník - Felix Mambimbi (Young Boys)

Na hřiště přišel až na závěrečnou desetiminutovku, přesto měl na chod dějin velký vliv. Po Ngamaleuově šikovné přihrávce si zleva navedl balón na pravačku a pěkným obstřelem na zadní tyč rozvlnil síť.

Nepřehlédněte


Po obrovské chybě gólmana domácího celku navýšil Salzburg své vedení na dvougólový rozdíl. Pro Bröndby se tak vidina postupu výrazně vzdálila.


Kdyby si to někdo v rubrice Zápas kola nechal ujít, tak tady zmíněný nešťastný vlastenec Aguilara, jenž poslal Šachťar do milionářské soutěže.


Hodně hloupým způsobem se nechal vyloučit Lucas Verissimo. Obránce Benficy už se žlutou kartou na kontě trefil protihráče loktem.


Situace v Lize mistrů


Pro základní skupiny bylo nalosováno hned několik zajímavých soubojů. V "áčku" se střetnou Manchester City, Paris SG, Lipsko a Bruggy, ještě natřískanější je ale skupina B. Tam najdeme hned čtyři poměrně vyrovnaná mužstva v podobě Liverpoolu, AC Milán, Atlética Madrid a Porta.

Zajímavá je i repríza loňských soubojů pro trio Inter, Real Madrid, Šachťar, které tentokráte místo Mönchengladbachu dostalo velkého outsidera Tiraspol. Otloukánkem by mělo být i Dynamo Kyjev ve skupině s Benficou, Barcelonou a Bayernem či Young Boys proti Villarealu, Atalantě a Mancehsteru United.

Solidně obsazená je i skupina H, v níž by ale Chelsea a Juventus neměly mít větší problém s Malmö a Zenitem. Další dvě čtveřice už vypadají spíše jako z Evropské ligy. Dortmund se střetne s Ajaxem, Sportingem a Besiktasem, Sevilla zase s Lille, Salzburgem a Wolfsburgem.

Událo se v dalších soutěžích


Pro české fanoušky se závěrečné předkolo Evropské ligy neslo zejména ve světle pohromy pro Slavii, která po brzkém Holešově vyloučení vypadla ve Varšavě. Červenalo se ale i v dalších zápasech, fatální bylo oslabení zejména pro Alashkert, jemuž proti Rangers chyběl jeden gól k vyrovnání.

Naopak na konci Slovanu Bratislava s Olympiakosem a Kluže s Crvenou Zvezdou by plný počet zřejmě nic nezměnil. V pohodě si pro postup dokráčel i Graz s Murou, Rapid proti Luhansku a Fenerbahce s HJK.

Další turecký celek Galatasaray se proti Randers natrápil a otočil až v závěrečném poločase, Alkmaaru se nakonec stíhají jízdu za Celticem dotáhnout nepovedlo. Kdo se však i přes nepovedený první zápas dostal do Evropské ligy, to jsou Antverpy, jež na penalty postoupily přes Omoniu.

Konferenční liga vedle přesvědčivého postupu Jablonce a senzačního vypadnutí Plzně nabídla i historický úspěch pro gibraltarský Lincoln, jenž se přes Rigu probojoval do skupiny. Namále překvapivě měla Basilej, jež proti Hammarby přišla o dvoubrankový náskok a postoupila až po penaltách.

Jinak se žádný velký šok neudál, naopak favorité dokázali několikrát dvojutkání otočit. Tottenham nakonec přešel přes Ferreiru stejně jako Partizan přes Sanata Claru či Gent přes polský Raków.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele