Ohlédnutí za odvetami 3. předkola Ligy mistrů

13.08.2021, 14:55
Aktuality
Radost hráčů Dinama (© AFP)
Třetí předkolo Ligy mistrů je už definitivně minulostí, a tudíž nastal čas na rekapitulaci jeho odvetných zápasů. V těch si derniéru v letošním ročníku Champions League odbyly oba pražské kluby, Slavia totiž vypadla s Ferencvárosem a Sparta s Monakem.

Asi nejpřekvapivějším postupujícím do závěrečné fáze je moldavský Tiraspol, jenž vyřadil Crvenou Zvezdu Bělehrad. Na úkor velkého favorita Olympiakosu se po pokutových kopech povedlo proklouznout Ludogorci Razgrad.

Dalším, kdo před tímto předkolem byl očekáván spíše v bojích o Evropskou ligu, je Malmö. To si však v obou zápasech dokázalo poradit s Rangers a vzhledem k vypadnutí Midtjyllandu s PSV je tak spolu s nasazenými Brøndby jediným zástupcem severských zemí.

Nejlepší zápas kola


Ludogorec - Olympiakos

Stejně jako první duel se i odveta balkánského dvojutkání nesla ve velmi vyrovnaném duchu. Po M'Vilově trefě Olympiakos vedl, avšak Ludogorec díky Semedově vlastenci a Sotiriouě trefě otočil. El Arabi sice srovnal, nicméně v penaltách se docela rychle radoval bulharský celek.



Nejpohlednější góly kola


1. Nicolas Moumi Ngamaleu (Young Boys)

S bernskými Young Boys to v jednu chvíli vypadalo špatně. Po úvodní remíze inkasovali s Kluží hned v prvních minutách odvety, pak ale přišly dva jejich slepené góly. První z tref ještě byla "normální", ta druhá v podání Ngamaleua se ovšem zařadila mezi ty výstavní.



2. Gelson Martins (Monaco)



3. Bartol Franjić (Dinamo Záhřeb)



Sestava kola





Brankář - Dominik Livaković (Dinamo Záhřeb)

I s pomocí štěstěny udržel v odvetě proti Legii čisté konto, kterým pomohl Záhřebu k postupu. Po necelé půlhodině jej totiž zachránilo břevno, celkově si však i on sám připsal sedm zákroků, aniž by jednou kapituloval.

Pravý obránce - Cristiano (Sheriff Tiraspol)

Pravý obránce moldavského mužstva se často ukazoval i v útočné fázi a jeho dvě dalekonosné střely nemířily od cíle nikterak daleko. Hlavně ale poctivou obrannou prací nedovolil Crvene Zvezdě skórovat s pomohl tak Sheriffu k senzačnímu postupu.

Střední obránce - Danilo Arboleda (Sheriff Tiraspol)

Stejně jako jeho kolega Cristiano nedělal chyby v defenzivě, jeho nadstavba směrem dopředu ovšem byla ještě o dost vyšší. Právě Arboleda se totiž v nastavení první půle dostal k hlavičce a jedinou brankou zápasu rozhodl o výhře Tiraspolu.

Levý obránce - Bartol Franjić (Dinamo Záhřeb)

Chorvatský krajní bek rozhodl o účasti Dinama v play-off o Ligu mistrů. Po Ivanušecově pasu za obranu se totiž skvěle zorientoval a krásným obstřelem na vzdálenější tyč skóroval. Dobře si počínal i v obraně, díky čemuž jeho tým ze zápasu odcházel s nulou vzadu.

Pravý záložník - Luka Ivanušec (Dinamo Záhřeb)

Během hodiny strávené na hřišti stihl mít na hru velký vliv. Kromě celkové aktivity a slušné práci s míčem se blýsknul výše zmíněnou asistencí. Poté, co si poradil se dvěma obránci, totiž našel nenápadnou skulinu v defenzivě.

Střední záložník - Marcos Antonio (Šachťar Doněck)

I jako defenzivní záložník často ukazoval své umění s balónem, jako když po hodině hry po pěkném průniku zajímavě centroval. Čtvrt hodiny před koncem se pak po velké skrumáži dostal k několikrát odraženému míči a horko těžko jej procpal do sítě.

Střední záložník - João Mário (Benfica)

Lisabonský celek po úvodní výhře 2:0 dominoval i doma proti Spartaku, definitivní klid do kopaček jim ale dal až po necelé hodině hry João Mário. Ten převzal balón v pokutovém území a z patnácti metrů jej poslal křižnou střelou za gólmanova záda.

Levý záložník - Nicolas Moumi Ngamaleu (Young Boys)

Dvěma slepenými kanadskými body pomohl k obratu a tedy i postupu Young Boys proti Kluži. Po čtvrtině utkání nacentroval na skórujícího Siebatcheua, vzápětí se famózní ranou ze střední vzdálenosti sám zapsal do statistik.

Útočník - Antonio Čolak (Malmö)

S Malmö to po poločase v Glasgow nevypadalo dobře, pak ale přišel na scénu chorvatský útočník. Nejprve ve vápně poměrně nerušeně přebral míč, otočil se s ním a neomylně jej poslal na vzdálenější tyč, nedlouho poté podobně zakončoval na bližší tyč.

Útočník - Pieros Sotiriou (Ludogorec)

Měl velký podíl na vyrovnávacím vlastenci, když hlavičkou vracel do ohně balón který Semedo poslal za záda svého gólmana. Nedlouho poté s naprostým přehledem proměnil pokutový kop, stejně úspěšně si počínal i v penaltovém rozstřelu.

Útočník - Jordan Siebatcheu (Young Boys)

Ve třiadvacáté minutě zavíral situaci na zadní tyči, odpoutal se od obránce a v trochu akrobatické pozici hlavičkou úspěšně zakončil. V závěru první půle si zase našel Eliův přízemní centr z pravé strany, který špičkou kopačky dokázal usměrnit za brankovou čáru.

Nepřehlédněte


Sparťani v Monaku vsítili regulérní gól dříve než v závěru, avšak chybné rozhodnutí pomezního rozhodčího sebralo Letenským radost.



Hned čtyři hráči viděli v úterních zápasech červenou kartu. Jedním z nich byl v Edenu bývalý sparťan Eldar Čivić, který krátce poté, co zdržoval, nešetrně zasáhl Plavšiće.



Do šaten musel předčasně i Ousseynou Ba z Olympiakosu, jeho zákrok v závěru základní hrací doby přitom byl podobně zbytečný a hloupý.



Za zakopnutí balónu po hře rukou musel opustit hrací plochu i Paun z Kluže. Ten přitom vyfasoval i první karetní trest za nesportovní chování.



A za "klasický" šlapák zase sudí v Glagowě ještě během první půle vykázal Bonkeho. Malmö se ale jako jediné z oslabených mužstev dokázalo prosadit i v deseti a otočilo.



Situace v Lize mistrů


Známých už tak je všech šest dvojic pro závěrečné boje o milionářskou soutěž. V jejich nemistrovské části se můžeme těšit na zajímavé souboje mezi velkými mužstvy. Monako se totiž utká se Šachťarem Doněck, Benfica zase s PSV Eindhoven.

V mistrovské části máme letos spoustu týmů, které nemají zas tak slavné jméno. Do skupiny se totiž probojuje jeden z dvojice Malmö a Ludogorec, Tiraspol zase má jistotu účasti v Evropské lize, i kdyby přes Dinamo Záhřeb nepřešel.

Přemožitele Slavie, maďarský Ferencváros, pak čeká dvojzápas se švýcarským hegemonem posledních let Young Boys Bern. Překvapivý dánský mistr Brøndby se utká s rakouským velkoklubem ze Salzburgu.

Událo se v dalších soutěžích


K docela nečekanému dramatu došlo v zápase mezi Omonií a Florou Tallinn. Estonský celek totiž dvojutkání dovedl až do penalt, kde padl v šesté sérii. V prodloužení se rozhodovalo mezi Alashkertem a Kairatem Almaty, přičemž Arménci nakonec senzačně postoupili.

Slovan Bratislava s gibraltarským Lincolnem docela pohodlně uhlídal náskok z prvního utkání stejně jako Rapid Vídeň s Anorthosisem a Celtic s Jabloncem. Jednoznačně to nakonec skončilo mezi HJK a Neftči, tým z Helsinek totiž jasně dominoval v závěrečném poločase.

V podobné fázi převrátil misky vah na svou stranu i Galatasaray, který se se St. Johnstonem natrápil více, než se čekalo. Slovinská Mura pak celý dvojzápas proti Žalgirisu Vilnius rozhodla jediným gólem v úvodu odvety.

V Konferenční lize se zraky českých příznivců upíraly zejména ke třem duelům. Plzeň si po velkém obratu zajistila postup přes TNS, přičemž jejím soupeřem bude CSKA Sofia. Ta trochu oproti očekávání vyřadila Osijek. Jablonec se pak střetne s Žilinou, jež vyprášila Tobol Kostanaj.

Atraktivní odvetu sledovali i příznivci švédského Hammarby, srbské Čukarički totiž ztratily dvougólový náskok z prvního utkání a nakonec jasně vypadly. Riga FC zase dokázala obrátit vývoj na hřišti maltských Hibernians.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Rišan

Člověka potěší že se při všech možných diskriminacich v předkolech LM prosazují kluby z přezíraného východu ( to bohužel přebírá většina zdejších "fandů". Jak vidíme že sestavy nejlepších hráčů kola jsou to většinou hosté z Jižní Ameriky, Afriky aj. ale maji snad "velikáni" z ANG, ŠP, IT, FR (NĚM a PORT je trochu jiný případ) jediní právo koupit koho se jim zachce? Navíc tito hráči podávají i za menší peníze v různých "zapadákovech" skvělé výkony. Asi proto že milují nejen peníze ale i fotbal!Světlou výjimkou je Záhřeb, kde hraje víc skutečných Chorvatů! Zvlášť pak potěší jasné vyřazení Rangers od Malmö. To sice nejsou ti z Východu ale skandinávské ligy taky patří k těm druhořadým. Ještě zmínka k losu: všichni si pamatujeme jak v jednozapásových kolech kluby z Východu včetně našich musely hrát většinou venku! A nemůžu se nezmínit se i o Slovanu Brat. který sice není na klubovém žebříčku UEFA výš než třeba Plzeň ba i Slovácko a měl to štěstí že za soupeře mu vylosovali "mistra" Gibraltaru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele