Ohlédnutí za 1. zápasy 3. předkola Ligy mistrů

06.08.2021, 16:35
Názory a komentáře
Úvodní zápasy třetího předkola jsou za námi a s ním tedy i vstup zbylých dvou českých mužstev do evropských pohárů. Tento týden si ale česká mužstva za rámeček opravdu nedají. Zejména proto, že Liga mistrů se našim končinám vzdálila.

Už v úterý totiž Spartu i přes dobrý začátek proti Monaku složil první gól a nakonec bude na francouzské riviéře otáčet dvougólovou ztrátu. Totéž platí i pro Slavii, ta po vlastních chybách musí doma stejným poměrem zdolat Ferencváros.

A jak to vypadá s případnými soupeři, kdyby se podařil obrat? Spartě by nejspíše hrozil Šachťar, který po výhře v Genku sahá po postupu, naopak v případě Slavie je to docela zamotané. I když favoritem jsou po remíze v Kluži Young Boys.

Nejlepší zápas kola


Malmö - Rangers

Hráčům Malmö jakožto outsiderům dvojzápasu se výtečně povedl vstup do druhé půle, během jejíž úvodní pětiminutovky se dvěma brankami blýskli Rieks s Birmančevićem. Rangers si ale nakonec vybudovali nadějnou pozici do odvety, v závěru nastavení totiž na konečných 2:1 snížil Davis.



Nejpohlednější góly kola


1. Noni Madueke (PSV)



2. Soren Rieks (Malmö)



3. Frank Castaneda (Tiraspol)



Sestava kola





Brankář - Giedrius Arlauskis (Cluj)

Ne že by se prezentoval nějakými super záchrannými akcemi, nicméně jeho šest zákroků dlouho drželo v kolonce Young Boys nulu. A to i díky jeho skvělé práci ve skrumáži v závěru základní hrací doby. Kapituloval až z dorážky přímého kopu v nastavení.

Pravý obránce - Cristian Manea (Cluj)

Pravý bek rumunského celku dal svému celku v samotném úvodu utkání trochu nečekanou výhodu. Po trestném kopu z levé strany si totiž skvěle naskočil na volej, kterým z malého vápna skóroval. I ve zbytku utkání si počínal dobře jak dopředu, tak dozadu.

Střední obránce - André Ramalho (PSV)

Kromě solidní obranné práce, která napomohla jeho PSV k udržení cenného čistého konta proti Midtjyllandu, se vyznamenal i směrem do ofenzivy. Po půlhodině totiž náramně povedeným pasem za obranu našel Götzeho, jemuž se povedlo navýšit na 2:0.

Levý obránce - Philipp Max (PSV)

Do statistik utkání se sice nezapsal, přesto byl velmi aktivní a na očích. Hodně pracoval na balónu při útočné fázi svého mužstva, zároveň se mu ale dařilo ustrážit své protivníky. Škoda jen, že spoluhráči nevyužili žádný z jeho centrů.

Pravý záložník - Veljko Birmančević (Malmö)

Zazářil stejně jako celé Malmö hlavně na začátku druhé půle. Nejprve podařeným přetaženým centrem přichystal gólovou střelu Rieksovi, vzápětí se sám prosadil, když z vápna poslal pěknou umístěnou střelu na zadní tyč.

Střední záložník - Mario Götze (PSV)

Aktivní byl prakticky po celou dobu svého pobytu na hřišti, do povědomí fanoušků se ale zapsal zejména momentem z třicáté minuty. To si na prsa výtečně zpracoval dlouhý balón a následně jej i za přispění teče poslal za gólmanova záda.

Střední záložník - Vincent Sierro (Young Boys)

Na hřiště přišel až na závěrečných zhruba deset minut a přesto měl obrovský vliv na výsledek utkání. Byl to totiž právě on, kdo se po Aebischerově přímáku a Arlauskisově zákroku dostal k odraženému balónu, který skákavým volejem dostal mezi tři tyče.

Střední záložník - Tete (Šachťar)

Ohrožením pro bránu Genku byl zejména v úvodních několika minutách, kdy jeho průniky a střely dávaly domácí obraně dost zabrat. Zasloužené odměny se mu za to dostalo po hodině hry, kdy se ujal exekuce pokutového kopu, který s trochou štěstí propasíroval za brankovou čáru.

Levý záložník - Alan Patrick (Šachťar)

Na hřišti se objevil až ve druhé půli, jeho přítomnost ukrajinskému celku výrazně pomohla k obratu a velmi dobré pozici do odvety. Byl totiž na konci zdařilé akce Šachťaru, finální krok se mu navíc povedl a balón ve skluzu nasměroval do sítě.

Útočník - Eran Zahavi (PSV)

Namísto branek se izraelský útočník tentokrát prezentoval asistencemi, nejprve přihrál na výše přiloženou pohlednou Maduekeho trefu. Povedenější však byla jeho druhá pobídka, to totiž svým prodloužením patičkou umožnil Gakpovi zakončovat do zcela odkryté klece.

Útočník - Ernest Muci (Legia)

Pětasedmdesát minut seděl jen na lavičce, po příchodu ale přiblížil Legii postupu do závěrečného předkola. Dostal se totiž k odraženému míči, který náramnou technickou střelou poslal mimo dosah Livakoviće.

Nepřehlédněte


Velké pozdvižení vyvolalo dění po prvním gólu Monaka na Spartě. Jeho autor Tchouameni si totiž stěžoval na rasistické urážky a u střídaček se pak dlouho řešilo, co dál.


I záběry ze zápasu druhého českého zástupce, pražské Slavie, se dostaly i do zahraničních médií. Ondřej Kolář totiž svou obrovskou hrubkou přiblížil Ferencváros Lize mistrů.


Slávistům neudělalo radost ani dění v Malmö, kde jimi nepříliš oblíbení Rangers v páté minutě nastavení snížili na konečných 2:1...


... ani události z Kluže. Tam domácí celek v souboji o to, kdo by mohl být v dalším kole soupeřem Slavie, ztratil rovněž v nastaveném čase své vedení na úkor bernských Young Boys.


Přesah do Česka má rovněž poslední situace v této rubrice, a sice červená karta exsparťanského Guélora Kangy, který se po dvou žlutých musel poroučet do sprch.


Situace v Lize mistrů


Tři dvojzápasy se jeví jako takřka rozhodnuté. PSV si doma poradilo s Midtjyllandem o tři branky a jen absolutní výpadek by jej připravil o postup, totéž platí i v případě Monaka a Benficy. Tato mužstva si ze hřišť Sparty, resp. Spartaku, přivezla dvougólové vítězství.

O dva góly zvítězil i Ferencváros, ten však bude muset uhájit postup venku, a to na půdě pražské Slavie. V solidní situaci je i Šachťar, který rovněž venku zvítězil, byť do domácí odvety bude vstupovat jen s jednobrankovým náskokem na Genk. Zvítězilo pak ještě Malmö, které doma Rangers porazilo 2:1.

Další utkání už skončila nerozhodně, navíc shodným výsledkem 1:1. Už v úterý takto skončila utkání mezi Kluží a Young Boys, Olympiakosu proti Ludogorci a Crvené Zvezdy s Tiraspolem. Ve středu pak tyto týmy doplnily i Dinamo Záhřeb a Legia.

Událo se v dalších soutěžích


Další dvě evropské soutěže jsou pro českého diváka zajímavé asi spíše kvůli účasti českých týmů. Jablonec do Evropské ligy nevkročil dobře, když Celticu v rámci 3. předkola podlehl 2:4. Stejným poměrem zvítězil Slovan Bratislava na půdě gibraltarského Lincolnu, ještě o gól větší náskok má Rapid Vídeň proti Anorthosisu z Kypru.

O jednu branku pak další tým z tohoto ostrova, Omonia, dokázal zvítězit proti Floře Tallin. Jinde jsme už viděli nerozhodné bitvy. Nejatraktivnější byl duel mezi Neftči Baku a HJK, jenž skončil za stavu 2:2. Polovinu gólů jsme viděli v utkání mezi Galatasarayem a St. Johnstone, bez branek skončily střety slovinské Mury s Žalgirisem Vilnius a Kairatu Almaty proti arménskému Alashkertu.

V Konferenční lize už se nezabývejme všemi zápasy, kterých je opravdu požehnaně, nýbrž se pojďme podívat na to nejzajímavější. Jablonecké určitě zajímá to, že Žilina v úvodním zápase na půdě Tobolu Kostanaj zvítězila o jeden gól, Plzeňské, pokud tedy otočí ztrátu proti The New Saints, zase fakt, že CSKA Sofia porazila Osijek 4:2.

Jinak mezi nejlépe obsazené duely patří třeba ten mezi Trabzonsporem a Molde, který skončil 3:3, nebo střet Lucernu s Feyenoordem (hosté uspěli o tři góly). Plovdiv po Slovácku zatopila i dalšímu soupeři, s Kodaní na domácím hřišti remizovala.

Zcela odlišná nálada bude panovat v táborech dvou lotyšských mužstev. Zatímco FC Riga doma senzačně podlehla maltským Hibernians, další klub z hlavního města RFS veze remízu z Gentu.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pablos

Měli jste udělat ohlédnutí za českými zástupci v tomto pohárovém týdnu. Ty obrany a ty góly co padali ...to musí být k vidění na jednom místě

Reagovat
Pharrell

Reagovat
hodjohn

a třetí předkolo někoho zajímá?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele