Ohlédnutí za 4. týdnem osmifinále Ligy mistrů

20.03.2021, 18:35
Názory a komentáře
Hakim Ziyech (© AFP)
Tradiční déle než měsíc trvající fáze Ligy mistrů v podobě osmifinále je minulostí. V uplynulém týdnu se totiž odehrála jeho poslední čtvrtina, při níž favorité potvrdili své role a vedení nabyté v prvním zápase dovedli do cíle.

U koho se ani v nejmenším neočekávalo žádné drama, to byly zápasy Bayernu s Laziem a Manchesteru City s Mönchengladbachem. A také že se lídři německé i anglické tabulky dočkali poklidného postupu.

Trochu ohroženější mohly být Real Madrid a Chelsea. Obě mužstva se proti Atalantě, resp. Atléticu dostala během první půle do vedení, nakonec vše skončilo dvoubrankovým rozdílem.

Nejlepší zápas kola


Real Madrid - Atalanta

Madridští si pro postup nakonec dokráčeli bez větších potíží. Ještě během první půle vsítil branku Benzema, a když se po hodině hry prosadil z penalty Ramos, vypadalo to s akciemi Atalanty už opravdu špatně. Těsný rozdíl platil po Murielově gólu jen pár desítek sekund, neboť pak přidal další trefu Asensio.



Nejpohlednější góly kola


1. Kevin De Bruyne (Manchester City)

Neskutečná dělovka belgického středopolaře, a to navíc musíme vzít v potaz to, že pálil slabší levou nohou. Alespoň nějaká náplast na oči fanoušků, jelikož kromě jeho a Murielovy trefy góly v tomto týdnu příliš krásy nepobraly.



2. Luis Muriel (Atalanta)



3. Emerson (Chelsea)



Sestava kola





Brankář - Edouard Mendy (Chelsea)

Začněme téměř kompletně modrou defenzivní řadou. Celkově si připsal pět zákroků a udržel čisté konto i v odvetném duelu proti Atléticu Madrid. Činit se musel zejména proti Félixovi, jenž jej prověřil vícekrát z pokutového území.

Pravý obránce - Reece James (Chelsea)

Na pravé straně byl pořádně vidět, a to zejména během úvodních minut zápasu. Jeho časté průniky a centry dávaly obraně Atlética pořádně zabrat, pro Jamese je jen škoda, že z toho nevytěžil i nějakou odměnu například v podobě asistence. A to ani při Ziyechově střele po necelé hodině hry.

Střední obránce - Cesar Azpilicueta (Chelsea)

Velmi jistý výkon zkušeného obránce. Nachomýtl se nakonec i k jedné veledůležité situaci, když za těsného vedení ztečoval Félixovu ránu těsně vedle levé tyče Mendyho svatyně. Nakonec tak oslavil se spoluhráči udrženou nulu.

Střední obránce - Sergio Ramos (Real Madrid)

Jakožto zkušený a zodpovědný kapitán se po hodině hry ujal nařízené penalty, kterou i s trochou štěstí proměnil. Tím stylově zakončil své působení v zápase, v němž si v obraně počínal velmi dominantně a soupeře do větších příležitostí nepouštěl.

Levý obránce - Emerson (Chelsea)

Dávat do sestavy hráče, který na hřiště přišel až v nastavení, rozhodně není obvyklé. Nicméně mezi levými obránci nikdo nepodal bůhvíjak skvostný výkon a Emerson zvládnul gólově zakončit protiútok a zpečetit tak postup Chelsea.

Pravý záložník - Lucas Vázquez (Real Madrid)

Velmi zdařilý výkon madridského křídelníka. Nejprve Benzema ani nadvakrát nedokázal zužitkovat Vázquezova centru, nicméně v pětaosmdesáté minutě už si díky Asensiovi zapsal do statistik asistenci.

Střední záložník - Joshua Kimmich (Bayern)

Ve středu pole sice nebyl tolik vidět, nicméně svou práci si odvedl naprosto na jedničku. Spolu s Goretzkou dokázal přehrát střed pole Lazia a dovést Bayern za vítězství i ve druhém zápase.

Střední záložník - Kevin De Bruyne (Manchester City)

Vrcholem jeho snažení byla výše přiložená spektakulární trefa ze dvanácté minuty. De Bruyne si ale počínal výborně i jinak, například exekuce standardek se vůbec nedá označit za nedobrou.

Levý záložník - Phil Foden (Manchester City)

Už v sedmé minutě se mu povedlo bravurním způsobem trefit centr, Sommer zabránil gólu jen výtečným zákrokem. O něco později pro změnu nahrával Gündoganovi do samostatného úniku, ten jej využil a navýšil na 2:0.

Ofenzivní záložník - Hakim Ziyech (Chelsea)

Ve čtyřiatřicáté minutě otevřel gólový účet utkání, když využil Wernerovy pobídky a s trochou štěstí překonal Oblaka. Po necelé hodině hry mohl přidat trefu číslo dvě, avšak slovinský gólman se tentokráte vytáhl bravurním způsobem.

Útočník - Karim Benzema (Real Madrid)

Stejně jako Ziyech otevřel skóre v minutě třicáté čtvrté. Využil zaváhání soupeřova gólmana a Modrićovu pobídku usměrnil do sítě. Dostal se i do dalších příležitostí, těch už ale zužitkovat nedokázal.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Karim Benzema (Real Madrid) - 8.37 (gól, 89% úspěšnost přihrávek, 3 úspěšné driblinky)

2. Joshua Kimmich (Bayern) - 8.23 (89% úspěšnost přihrávek, 6 úspěšných driblinků)

3. Riyad Mahrez (Manchester City) - 8.06 (asistence, 3 úspěšné driblinky, 3 získané míče)

4. Lucas Vázquez (Real Madrid) - 8.04 (asistence, 3 úspěšné driblinky, 4 získaném míče, 2 vyhrané vzdušné souboje)

5. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 7.96 (gól, 86% úspěšnost přihrávek)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Sergio Ramos (Real Madrid) 12 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 64 odehraných minut (2 body)

2. Kevin De Bruyne (Manchester City) 10 bodů - gól (5 bodů), 93 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 5 získaných míčů (1 bod), gól zpoza vápna (1 body)

3.-4. Hakim Ziyech (Chelsea) 9 bodů - gól (5 bodů), 77 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 4 získané míče (1 bod)

3.-4. Cesar Azpilicueta (Chelsea) 9 bodů - čisté konto (4 body), 11 získaných míčů (3 body), 96 odehraných minut (2 body)

Nepřehlédněte


Výtečné sólo předvedl v odvetě proti Atalantě Vinícius Júnior. Zakončení ovšem bylo naprosto tristní a trefa z toho nebyla.



O něco později brazilský křídelník vybojoval při dalším průniku penaltu, u níž se nějaký čas řešilo, zda k faulu došlo před vápnem, nebo až v něm.



Za nedovolený zákrok na Goretzku po rohovém kopu zahrával penaltu i mnichovský Bayern.



Atypicky nepříliš pevná obrana Atlética Madrid napomohla v první trefě Chelsea. Madridští i v početní převaze nedokázali ubránit dva hráče Blues a Ziyech tak mohl skórovat.



Hodně hloupou červenou kartou ukončil reálné šance Atlética na obrat a postup Savić, který zcela mimo hru udeřil Rüdigera loktem.



Vývoj v tabulkách


Osmifinálovou fází tedy prolezly celky z pěti různých zemí. Nejpočetnější trojnásobné zastoupení bude mít Anglie, kterou budou reprezentovat Manchester City, Chelsea a Liverpool.

Představí se rovněž dvě bundesligová mužstva, a to nejúspěšnější celky posledního desetiletí Bayern Mnichov s Dortmundem. Jedinými vyslanci svých zemí pak budou Porto, PSG a madridský Real.

Zároveň už je nám znám los čtvrtfinálové fáze. Ta začne 6. února zápasy Manchesteru City s Dortmundem a Realu Madrid s Liverpoolem. O den později se uskuteční repríza loňského finále Bayern - PSG a také klání Porta a Chelsea.

A jak to vypadá se semifinále? Jeden z loňských finalistů přivítá úspěšnějšího z dvojzápasu Manchester City - Dortmund, do finále se rovněž podívá jeden ze čtveřice Real Madrid, Liverpool, Porto a Chelsea.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (1)

Přidat komentář
hitZor

Dát do sestavy kola Emersona, ale nedat tam Kantého?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele