Ohlédnutí za 3. týdnem osmifinále Ligy mistrů

13.03.2021, 09:31
Názory a komentáře
Osmifinále Ligy mistrů už je ze tří čtvrtin minulostí a díky tomu tak známé polovinu čtvrtfinalistů. V úterý došlo k poměrně dramatickým soubojům, o postupu v obou případech rozhodla jediná branka.

Nejprve Juventus dokázal domácí mač otočit a dotáhnout zápas do prodloužení, kde ale padla trefa na každé straně, což přineslo postup Porta. Poté se o mocný obrat pokoušela i Sevilla, které k prodloužení nakonec chyběl jediný bod.

Ve středu už to takové drama nebylo. PSG si na domácí půdě bez potíží ustrážilo třígólový náskok před Barcelonou, ačkoliv ta měla více ze hry. Liverpool pak zvítězil i v odvetě a napravil tak loňské vypadnutí.

Nejlepší zápas kola


Juventus - Porto

Už výsledek prvního zápasu napovídal, že nás čeká mimořádně zajímavá odveta. A ta taky přišla. Po úvodní Oliveirově penaltě přišel Chiesův gól, načež se nechal hloupě vyloučit Taremi, čehož Chiesa využil k dokonání obratu a dotáhnutí dvojzápasu do prodloužení. Jenže tam se prosadil znovu Oliveira, tentokráte z přímáku, a Rabiotova trefa už na postupujícím nic nezměnila.



Nejpohlednější góly kola


1. Lionel Messi (Barcelona)

Později se stal sice smutným hrdinou první půle, nicméně vyrovnávací gól stál skutečně za to. Messi si za vápnem navedl míč a svou levačkou poslal famózní ránu ke gólmanově pravé tyči. Navas tak musel kapitulovat.



2. Federico Chiesa (Juventus)



3. Sérgio Oliveira (Porto)



Sestava kola





Brankář - Keylor Navas (PSG)

Blýsknul se v pětadvacáté minutě, když De Jongovu střelu horko těžko vytěsnil na břevno. Za pomoci horní konstrukce pak vychytal i Messiho penaltu. Poslední ze svých skvostných zákroků ukázal v sedmdesáté minutě, kdy zastavil Busquetsovu hlavičku.

Pravý obránce - Juan Cuadrado (Juventus)

Mimořádně zdařilý výkon. Kolumbijský bek zásoboval svým spoluhráčům připravoval šance přesnými centry, jako třeba v první půli dvakrát Moratovi. Po hodině hry se zapsal i do statistik, když další nadýchaný balónek hlavou využil Chiesa.

Střední obránce - Pepe (Porto)

Fantastické představení mimořádně zkušeného portugalského stopera. Ve vlastním pokutovém území si počínal dominantním způsobem, několikrát dokázal zabránit jasnému gólu - třeba když heroicky ukopnul míč do prázdné brány zakončujícímu Chiesovi.

Střední obránce - Dayot Upamecano (Lipsko)

Konci Lipska v Lize mistrů sice nedokázal zabránit, nicméně zápas to byl v jeho podání zdařilý. Například po půlhodině měl veliký podíl na tom, že Alexander-Arnold nemohl střílet do prázdné brány. Zároveň rozehrál zajímavou akci, po níž německý celek poslal míč do břevna.

Levý obránce - Marcos Acuna (Sevilla)

Obdrženým gólům sice zabránit nedokázal, nicméně zejména do ofenzivy se mu na levém kraji obrany dařilo. Jeho aktivní náběhy i přesné přihrávky dělaly Borussiy četné potíže.

Pravý záložník - Jesus Corona (Porto)

Do gólových statistik se sice nezapsal, nicméně na své pravé straně dával soupeřům Alexi Sandrovi a Ramseymu pořádně zabrat. Navíc prokázal i zkušenosti a dokázal několikrát podržet míč, když to bylo potřeba.

Střední záložník - Thiago Alcantara (Liverpool)

Že by byl nějak obzvláště vidět, to se říci nedá. Nicméně střed pole mu z velké části patřil, během první půle navíc dobrým nákopem připravil akci, kterou pohrdli Salah s Maném.

Střední záložník - Sérgio Oliveira (Porto)

Jestliže Pepe se bravurně staral o obranu, Oliveira byl hlavní ofenzivní hvězdou utkání. V první půli poslal tým do vedení s přehledem proměněným pokutovým kopem, v prodloužení zase mimořádně chytře zahrál přímý kop a poslal Porto do čtvrtfinále.

Levý záložník - Federico Chiesa (Juventus)

Vidět byl hlavně ve druhé půli. Nejprve využil přiťuknutí Ronalda a krásným obstřelem na zadní tyč srovnal gólový účet utkání, nedlouho poté trefil tyč a vydařenou dvacetiminutovku korunoval úspěšnou hlavičkou po Cuadradově centru.

Útočník - Erling Haaland (Dortmund)

Trefu číslo jedna vsítil v pětatřicáté minutě, kdy využil Reusova průniku do šestnáctky a následně zakončoval do poloodkryté klece. Ve druhé půli pak vybojoval penaltu, kterou nadvakrát proměnil. Ve dvojzápase si tak připsal čtyři z pěti týmových branek a byl hlavním strůjcem úspěchu.

Útočník - Youssef En-Nesyri (Sevilla)

I když otočit dvojzápas ve prospěch Andalusanů už nedokázal, zajistil celku alespoň remízu. Nejprve prudkou ranou pod břevno proměnil penaltu, v nastaveném čase pak ukázal i své hlavičkovací schopnosti, když do brány usměrnil centr.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Juan Cuadrado (Juventus) - 10.00 (asistence, 6 úspěšných driblinků, 6 odebrání míče, 10 % utkání na míči)

2. Adrien Rabiot (Juventus) - 8.75 (gól, 5 střel, 88% úspěšnost přihrávek, 5 vyhraných vzdušných soubojů)

3. Keylor Navas (PSG) - 8.58 (9 zákroků)

4. Erling Haaland (Dortmund) - 8.38 (2 góly)

5. Federico Chiesa (Juventus) - 8.26 (2 góly, 3 úspěšné driblinky)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Sérgio Oliveira (Porto) 13 bodů - 2 góly (10 bodů), 118 odehraných minut (2 body), 4 získané míče (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod), žlutá karta (-1 bod)

2.-3. Erling Haaland (Dortmund) 11 bodů - 2 góly (8 bodů), 90 odehraných minut (2 body), vybojovaná penalta (2 body), žlutá karta (-1 bod)

2.-3. Federico Chiesa (Juventus) 11 bodů - 2 góly (10 bodů), 102 odehraných minut (2 body), žlutá karta (-1 bod)

4.-5. Nathaniel Phillips (Liverpool) 10 bodů - čisté konto (4 body), 12 získaných míčů (4 body), 90 odehraných minut (2 body)

4.-5. Youssef En-Nesyri (Sevilla) 10 bodů - 2 góly (8 bodů), 90 odehraných minut (2 body)

Nepřehlédněte


Naprosto hloupým způsobem se nechal vyloučit Mehdi Taremi, který krátce po žluté kartě obdržel druhou za zakopnutí balónu po odpískání.


Ke kurióznímu hernímu úseku došlo v Dortmundu. Haaland tam navýšil vedení svého týmu na 2:0, což sice rozhodčí zrušil vinou Norova faulu, nicméně tomu předcházel faul na Haalanda a kopala se tak penalta.


Tu sice Nor neproměnil, ale po chvíli se sudí k inkriminovanému momentu vrátil a nařídil opakování pokutového kopu, jelikož Bono nestál na čáře. Tentokráte už Haaland proměnil a nezapomněl také vrátit pořádnou oslavu gólmanovi Sevilly.


I druhý z mladých talentů Kylian Mbappé se dočkal trefy z penalty, a to po Lengletově zákroku, jenž byl způsobem nešikovností a udál se mimo běh hry.


Podobné štěstí jako Haalandovi chybělo Messimu, který se nechal při penaltě vychytat Navasem, načež se balón odrazil od břevna ven. Na rohový kop jej pak odklízel Verratti, který byl ovšem v době kopu o velký kus v prostorech, kde by stát neměl.


Hvězdné útočné duo Salah, Mané se proti Lipsku nepředvedlo zrovna v nejlepší formě, když ani na několikrát nedokázalo procpat balón mezi tři tyče.


Vývoj situace


První čtyři čtvrtfinalisté jsou nám tedy už známí. Z nich nejdéle se na účast mezi nejlepší osmičkou načekala Borussia, která v posledních třech letech vypadla vždy v osmifinále. Dvakrát šlo o to nejprestižnější, jednou o Evropskou ligu.

Po roční odmlce se do této fáze vrátili fotbalisté Porta a Liverpoolu. Jediným z těchto zástupců, pro kterého jde o obhajobu loňského počinu, je PSG. To tehdy zastavil až ve finále Bayern.

Juventus ztroskotal stejně jako loni na papírovém outsiderovi, už tři roky na postup do čtvrtfinále čeká Sevilla. Lipsko nedokázalo zopakovat loňský premiérový úspěch v podobě účasti mezi nejlepšími čtyřmi. Nepříjemná zkušenost je toto pro Barcelonu, která bude mezi nejlepší osmičkou chybět poprvé po čtrnácti letech.

A na co se můžeme těšit příští týden? V úterý bude Real Madrid hájit těsné vedení z Bergama, kde na konci využil dlouhé přesilovky. Formalitou se pak zdá býti odveta mezi Manchesterem City a Mönchengladbachem, bledě modří si totiž přenášejí náskok 2:0.

I jeden ze středečních mačů zřejmě nenabídne mnoho napětí, neboť Bayern by třígólový polštář v Allianz Areně neměl na úkor Lazia ztratit. Naopak Chelsea se strachovat bude, neboť Atlético na Stamford Bridge jeden se ztrátou jen 1:0.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (1)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Juve - Porto nejlepší zápas letošní LM co jsem alespon mohl vidět. Předčilo to i potenciálně zajímavé duely trojlístku Ajax-Atalanta-Liverpool

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele