Ohlédnutí za 2. týdnem osmifinále Ligy mistrů

27.02.2021, 19:54
Názory a komentáře
Ferland Mendy (© AFP)
Druhý týden osmifinálových bojů v Lize mistrů ponechal Porto býti jediným týmem, který ustrážil domácí vítězství. Nyní totiž ve všech případech slavili hosté, precedens tomu zavdali už v úterý Bayern Mnichov a Chelsea.

Lazio s Atléticem Madrid tak potvrdily trápení italských a španělských celků. V prvním osmifinálových zápasech totiž třikrát slavili Angličané, dvakrát Němci a v jednom případě Francouzi, Portugalci a Španělé.

Ty zachránil ve středu madridský Real, který v závěru využil hodinu a čtvrt dlouhé přesilovky a z Bergama si přivezl těsné vítězství. Spolu s Manchesterem City, který uspěl v budapešťském azylu Mönchengladbachu, tak mají dobrou pozici do odvety.

Nejlepší zápas kola


Lazio - Bayern

Jednoznačný průběh, na rozdíl od ostatních zápasů se ovšem diváci dočkali velkého množství branek. V první půli úřadoval Bayern, jmenovitě Lewandowski, Musiala a Sané, po pauze se každý tým radoval jednou. Po Acerbiho vlastenci kontroval Correa.



Nejpohlednější góly kola


1. Olivier Giroud (Chelsea)

Giroud se na druhé místo v tabulce střelců dotáhl skvostnou brankou. Po třech čtvrtinách utkání se po nešťastném odkopu obránce dostal k nůžkám, kterými poslal balón do brány. Původně se sice jednalo o ofsajd, VAR však chybu pomezního napravil.



2. Ferland Mendy (Real Madrid)



3. Jamal Musiala (Bayern)



Sestava kola





Brankář - Manuel Neuer (Bayern)

Nejvíce se blýskl pár minut po přestávce, kdy dokázal vytáhnout Correovu dobrou ránu. Celkově si připsal čtyři zákroky a ze všech gólmanů tohoto týdne tak svůj tým podržel jednoznačně nejvíce.

Pravý obránce - Kyle Walker (Manchester City)

Oba krajní beci Citizens předvedli nesmírně kvalitní výkon. Cancelo se do jedenáctky vinou velké konkurence nedostal, nicméně Walker tady po zásluze je. I díky němu má Manchester City tak dobrou pozici pro odvetu.

Střední obránce - Cesar Azpilicueta (Chelsea)

Bravurní výkon španělského obránce, který výrazně napomohl tomu, že se Atlético nedostalo k ani jedné střele na bránu. Když už se mu nepovedlo ubránit soupeře podle pravidel, vyhodnotil správně situaci a přerušil nedovoleným zákrokem.

Levý obránce - Ferland Mendy (Real Madrid)

Zřejmě ústřední postava klání v Bergamu. Po čtvrthodině svým odvážným průnikem vybojoval červenou pro Freulera, v závěru utkání pak prolomil ofenzivní trápení Realu Madrid a pěknou trefou rozhodl o vítězství.

Pravý záložník - Leroy Sané (Bayern)

Měl prsty hned ve dvou gólech Bayernu. Krátce před pauzou se sám prosadil, když se dostal k Reinou vyražené Comanově střele a dorazil ji do poloodkryté branky. Po pauze předvedl dobrý průnik, jeho následný přízemní centr si Acerbi srazil do vlastní sítě.

Střední záložník - Bernardo Silva (Manchester City)

Gólem a asistencí rozhodl o úspěchu bledě modrých. Po necelé půlhodině si našel centr Cancela a netradičně hlavou poslal svůj tým do vedení. Během druhé půle opět zapojil hlavu, tentokráte jí vracel míč před bránu na skórujícího Jesuse.

Střední záložník - Toni Kroos (Real Madrid)

Nedá se říci, že by byl nějak extra vidět, nicméně ve středu pole odvedl nesmírně kvalitní práci. Navíc přidal tradičně dobré rozehrávání standardek, jako když krátce před pauzou z přímého kopu pobídl ke skórování Casemira.

Střední záložník - Jamal Musiala (Bayern)

Talentovaný středopolař své kvality prokázal ve čtyřiadvacáté minutě, kdy si posunul míč a přesnou přízemní ranou na zadní tyč skóroval. I v dalším průběhu utkání si počínal dobře s podporoval ofenzivní činnost německého celku.

Levý záložník - Marcos Alonso (Chelsea)

Předvedl jeden ze svých lepších výkonů. Jeho střelecké pokusy sice Oblakovi nenadělaly žádné větší trable, nicméně soupeřovu obranu větral pořádně a dají se mu připisovat velké zásluhy na velmi cenném úspěchu Chelsea na Wanda Metropolitano.

Útočník - Robert Lewandowski (Bayern)

Velmi brzy dostal Bavory do vedení, když využil nepřesné rozehrávky soupeře, obešel brankáře a do prázdné brány zakončil. Dokázal se dostat ještě do několika dalších šancí, ty ovšem zůstaly nevyužity.

Útočník - Olivier Giroud (Chelsea)

Zase jednou ukázal svou prospěšnost pro Blues. Ačkoliv se častokrát do zakončení nedostával, své příležitosti dokázal využít a spektakulárními nůžkami rozhodl o výtečné pozici svého týmu před odvetou.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Robert Lewandowski (Bayern) - 8.62 (gól, 3 střely, 3 úspěšné driblinky, 85% úspěšnost přihrávek)

2. João Cancelo (Manchester City) - 8.30 (asistence, 4 úspěšné driblinky, 93% úspěšnost přihrávek)

3. Leroy Sané (Bayern) - 8.10 (gól, 5 úspěšných driblinků)

4. Cesar Azpilicueta (Chelsea) - 8.05 (6 vyhraných vzdušných soubojů, 2 odebrání míče)

5. Bernardo Silva (Manchester City) - 7.91 (gól, asistence)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Ferland Mendy (Real Madrid) 14 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 7 získaných míčů (2 body), 96 odehraných minut (2 body), gól zpoza vápna (1 bod), žlutá karta (1 bod)

2.-4. Leroy Sané (Bayern) 11 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), 91 odehraných minut (2 body), 4 získané míče (1 bod)

2.-4. Bernardo Silva (Manchester City) 11 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), 94 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod)

2.-4. João Cancelo (Manchester City) 11 bodů - čisté konto (4 body), asistence (3 body), 7 získaných míčů (2 body), 94 odehraných minut (2 body)

Nepřehlédněte


Hodně nešťastným způsobem obdrželi fhráči Lazia polovinu ze čtyř branek od Bayernu. V úvodu dostal Lewandowski namazáno do tutové pozice...



Krátce po přestávce si čtvrtou branku vstřelil Acerbi jako vlastní. Po Saného přízemním centru nedokázal zastavit svůj pohyb a balon si do branky kopnul.



Už po čtvrthodině přišel důležitý moment dvojzápasu mezi Atalantou a Realem Madrid. Domácí Freuler totiž za zákrok na Mendyho obdržel červenou kartu.



Vývoj v tabulkách


Druhý osmifinálový týden přinesl ještě větší úspěšnost venkovních týmů než ten první, a do odvet tak nemůžeme čekat velké množství dramat. Jasno je zejména v případě dvou hlavních favoritů na vítězství v Lize mistrů.

Bayern nadělil Laziu čtyři góly, zatímco inkasoval jen jeden a pouze zázrak a obrovské selhání by jej připravilo o postup. Totéž platí i pro Manchester City, který bude doma hájit dvougólový náskok proti Mönchengladbachu, a i když vyřazovací fáze LM není zrovna jeho doménou, tohle by měl zvládnout.

Zajímavější to bude ve zbylých dvou utkáních. Madridští si sice přivezli z Bergama vítězství, nicméně dlouho přesilovku se jim povedlo zužitkovat až v samotném závěru a Atalanta tak bude plna sebevědomí.

Atlético sice doma za Chelsea celou dobu zaostávalo, avšak konečný výsledek 0:1 není ničím nikterak krutým a v podání madridského celku byly k vidění už větší zázraky.

V příštím týdnu nás čeká od nejprestižnější klubové soutěže přestávka, do akce se vše znovu vrátí 9. března. To se bude Juventus doma snažit otočit proti Portu a Sevilla se pokusí o zázrak v Dortmundu. O den později by jako formalitu měly svůj postup potvrdit PSG a Liverpool proti Barceloně a Lipsku.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (1)

Přidat komentář
pantondavo

Asi trochu měním názor a přikláním se k červený, kterou jsem prvně považoval za nesmyslnou. Pořád ji považuju za přísnou, ale nepochybně obhajitelnou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele