Největší úspěch kariéry a pohádka, brečel jsem, řekl po vítězném finále Souček

08.06.2023, 08:39
Aktuality
Tomáš Souček (© AFP)

Záložník Tomáš Souček i několik hodin po zápase stále nemohl uvěřit tomu, že s West Hamem ovládl Evropskou konferenční ligu zrovna v pražském Edenu, kde před odchodem do londýnského klubu dlouhá léta hrával za Slavii.

Vítězství 2:1 ve finále nad Fiorentinou a zisk své premiérové trofeje v soutěžích UEFA označil osmadvacetiletý kapitán české reprezentace za největší úspěch v kariéře a pohádku na celý život. Připustil, že se při oslavách na známém stadionu neubránil slzám dojetí.

"Určitě zatím životní úspěch. Vyhrál jsem titul se Slavií, hráli jsme poháry, Ligu mistrů, nějaké úspěchy v Premier League, ale tohle je nejlepší úspěch v mé kariéře. Byl to určitě nejtěžší zápas kariéry a zároveň i největší úspěch. Takže zatím je tahle medaile nejvýš," řekl novinářům Souček.

Zisk evropské trofeje na stadionu Slavie, jejímž je odchovancem, označil za splnění snu. "Užívám si to. Je to tady v Edenu, je to vše skvělé. Říkám si, že je to jako pohádka. Byl jsem ve Slavii 15 let, teď jsem ve West Hamu skoro čtyři roky a všechno se spojilo. Udělali jsme titul tady, zvedli jsme pohár. Asi tomu pořád nebudu věřit, jak se to sešlo. Je to další sen, co se splnil, a pohádka, kterou budu žít celý život," prohlásil Souček.

Při zápase se cítil jako doma. "Bylo to úžasné, protože jsme měli tribunu sever (kde sídlí kotel Slavie), naši slávistickou šatnu. Zároveň jsme místo červenobílých dresů měli oranžovobílé. Hodně se to spojilo. Cítil jsem se hodně komfortně, jako doma, a věřím, že jsem to ukázal i na hřišti," řekl Souček, který se v závěru ještě za stavu 1:1 dostal do dvou zakončení a zároveň naběhal nejvíce kilometrů ze všech finalistů.

"Důležité je, že jsme dokázali vyhrát. O tom to je. Vyhráli jsme každý zápas kromě jedné remízy v celé soutěži, takže myslím, že jsme zaslouženě tu trofej zvedli nad hlavu," doplnil bývalý hráč Liberce či Žižkova.

Vítězství v soutěži si mohl vychutnat o to víc, že s ním ve finále v základní sestavě West Hamu nastoupil krajan a rovněž bývalý slávista obránce Vladimír Coufal. Barvy Fiorentiny hájí jiný český záložník Antonín Barák, který naskočil až jako střídající hráč v nastavení.

"S Cufem jsme si už na začátku sezony říkali, že to sem musíme dotáhnout. Jak jsme se sem dostali, tak jsme tomu sami nevěřili. Je to úžasné, že jsme se sem spolu vrátili, zase to spolu tady zvládli, vyhráli a mohli tady zvednout trofej. Máme spolu mnoho fotek a zase nezapomenutelných zážitků," prohlásil Souček.

Přímo na trávníku si užil i emotivní oslavu s rodinou. "Měl jsem tady ty nejbližší lidi, rodinu, kamarády. Snažil jsem se shánět lístky, i když to bylo náročné. Jsem rád, že jsem je pak mohl pozvat na hřiště, protože oni mě pořád podporují. Oni brečeli, já jsem brečel. Bylo to hodně emoční, budu na to vzpomínat strašně dlouho," řekl Souček.

V hledišti Edenu slavil i spolumajitel West Hamu a vlastník Sparty Daniel Křetínský, který byl na stadionu slávistického rivala vůbec poprvé. "Pana Křetínského jsem ještě neviděl. Doufám, že si to také užil a viděl nejlepší stadion v České republice," vtipkoval Souček.

Autor: ČTK

Komentáře (44)

Přidat komentář
Laliga

Myslím naopak že všetko z toho čo vymenoval je väčší úspech než tento pohár

Reagovat
nani92

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě titulů se Slavií, ty stály miliony, navíc zatím neproplacené.

Reagovat
LAM

Asi tak.Mluví o tom jako by to byla LM, ale když člověk odečtu týmy z LM a EL, tak už tam tý kvality moc nezbude.

Reagovat
monty25

Bývalý hráč Liberce či Žižkova

Reagovat
FKVZLFC

Pamatuju, jak jsem tu Trpišovského partu vídal z tramvaje trénovat v parku pod stadionem. Souček hrával často i stopera vedle Hovorky, byl ještě takovej pohublej jak keňský vytrvalec, vlál v soubojích jak opilej Vráťa Lokvenc, ale už tehdy to byl zavilej buldok, co by sežral trávník a s míčem i protihráče

Reagovat
monty25

Myslím, že standardní stoperská dvojice Viktorky byla v té sezoně Hovorka-Karafiát, což byla určitě nejmenší dvojice v soutěži. Ale dokázali to nahradit jinak.

Reagovat
Mass

Zase se na tyhle stopery kouká líp v rozehrávce, než na dvoumetrový neobratný kopyta. Btw dvojice Hovorka-Kúdela ve Slavii nebyla vůbec špatná.

Reagovat
Mass

V rozhovoru Trpiš řikal, že trénování v žižkovskym parku je naučilo se vyhejbat hovnům

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Zdechlina

A myslíte, že ten úspěch ocení až časem?

Reagovat
ratusek

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
db18

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Zvítězit v Intertoto cupu, to bych taky brečel...

Reagovat
smazaný uživatel

Breci jen zeny

Reagovat
Witcher

Čekám na komentář Petra Čecha, řepky, Mikolandy a mikloska

Reagovat
delfin

Reagovat
Mass

Radši bych teda porazil se Slávii Sevillu a remizoval na Barce a na Interu.

Reagovat
kilobyte

Není lepší vyhrát pohár než remizovat s Barcelonou?

Reagovat
Mass

No když se na tenhle intertoto pohár dostaneš přes Larnaku, Gent a horko těžko přes Alkmaar a Fiorentinu, tak by sem měl větší radost z toho, že sem nedostal kouř od Messiho s Griezmannem.

Mmch tam byli podle mě Suk s Cufem (a ještě první sezonu ve WHU) v topu.

Z čeho budeš mít víc, když se udržíš v první lize nebo když vyhraješ tu třetí?

Reagovat
kilobyte

Za prvé to tvrdí ti, co mají zkušenosti s obojím. Za druhé jeden výsledek nikoho nezajímá, ale vítěz se zapíše do historie.

Třeba Dortmund hraje pravidelně PO LM. Sevilla na to nemá, ale vyhrává EL, tak jí všichni oslavují.

A co budeš mít z toho, že se udržíš? Více peněz, ale za 10 let si neřekneš: "Jo tenkrát, jak jsme se udrželi v první lize, to bylo něco." Na vítězství a postup budeš vzpomínat dlouho. I když by to byla jen třetí liga.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Puskas

Reagovat
Mass

Máš pravdu. Mám to nastavený jinak než třeba Trpiš, kterej popisoval, že měl větší emoce po vítězství nad Rakowem než s Leicesterem.

Víc peněz určitě, po Lesteru prodal Simu, Zimu, Kuchtu a Baha, po postupu do EKLu mu zbyl jen dobrej pocit.

Reagovat
verv

Reagovat
Dron

No vidíš, a třeba Spurs se vloni ani nedostali ze skupiny přes Vitesse.

Pro West Ham je to samozřejmě obrovskej úspěch a euforie Součka je zcela pochopitelná.

Reagovat
Mass

No vidíš to, ale stejně bych byl jako hráč radši ve Spurs než ve WHU. Každej to má asi jinak.

Reagovat
Dron

To asi jo, ale jedno s druhým se nevylučuje. Spurs jsou pořád lukrativnější adresa, ale že se West Hamu podařil skvělej úspěch, to se jim nedá vzít.

Reagovat
Lemond Laws

Tohle srovnávat s Intertoto?

Reagovat
verv

Reagovat
Mass

Úplně v pohodě. Víš kdo třeba vyhrál Intertoto v 98? Valencia. 99 Juventus, 2000 VfB, 01 PSG atd, 02 Fulham, 03 Villareal atd.

Reagovat
Lemond Laws

A víš, že Intertoto nebyla celosezonní soutěž, ale jakási letní příprava s možností se kvalifikovat do jiné fáze pohárů???

Reagovat
Mass

Myslíš do poháru UEFA stejně jako teď? A co na úrovni mění, jestli se hraje v létě nebo na podzim. Jde o úroveň soupeřů.

Reagovat
Lemond Laws

Promiň, jestli tam nevidíš ten rozdíl, tak nemám argumenty na přesvědčení

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mass

Tebe klaune, špinavýho ještě od hoven, jak se neustále snažíš vecpat do anglickýho zadku, tady nebere nikdo vážně

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
KingMaster13

Ale ještě by to chtělo tu Evropskou. To je reálně soutěž na kterou West Ham ještě má a přitom lukrativnější trofej, škoda že se jim to nepovedlo loni ale zase Frankfurt si to loni zasloužil. Příští rok nebude v EL Sevilla takže šance bude

Reagovat
verv

Ona tam Sevilla původně nebyla ani tuhle sezónu, takže bych se nedivil, kdyby příští zase spadla z LM do EL a pak ji vyhrála

Reagovat
PtákOhnívák

Jak tu zase lobotomové dělají, že ten pohár nemá žádnou cenu.

Přitom váš největší úspěch v životě je, když ráno na hajzlu náhodou máte pevnou stolici...

Absolutní ubožáci!

Reagovat
kolouch

Dojebat dvojzapas i s lehcim souperem se da snadno, navic v rozpolozeni, v jakem WHU celou sezonu byl, kdy se v lize vubec nedarilo. Kdyz tech dvojzapasu zvladnou nekolik a k tomu tezke finale, tak to proste uspech je. Konferencni liga se s CHL samozrejme srovnavat neda, ale pro kluby jako WHU z tech nejlepsich lig dava smysl. Krome financni stranky maji jistou EL, budou v lete pro hrace zajimavejsi adresou, muzou udelat dobry prestupak a souperit s tymy jako Villa a Brighton, ktere West Hamu trochu utikaji

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele