Návrat na Parken i na výsluní. O Eriksena jeví zájem anglická elita, on si chce splnit sen

20.06.2022, 23:11
Aktuality
Christian Eriksen (© AFP)
Když devět měsíců po srdečním kolapsu přivedl reprezentaci svého národa na osudný stadion Parken jako kapitán, davy šílely. Christian Eriksen je odměnil gólem a navázal tak na vydařený restart kariéry. V dresu anglického Brentfordu totiž Dán ožil a vysloužil si pozornost velkoklubů. "Mám několik nabídek a možností, které zvažuji,” pronesl třicetiletý hráč, o jehož služby usilují slavné značky v čele s Manchesterem United.

Šlo zřejmě o ten vůbec nejhorší moment, jaký kodaňský fotbalový stadion Parken kdy zažil. Běžela 43. minuta úvodního utkání Dánska s Finskem na loňském evropském šampionátu, když se Christian Eriksen skácel k zemi. Rozhodčího i spoluhráči bleskurychle přivolali záchranáře, kteří vzápětí zahájili resuscitaci. Zhruba po deseti minutách byl tehdy devětadvacetiletý záložník při vědomí převezen do nemocnice. Po rekonvalescenci lékaři Eriksenovi voperovali kardioverter-defibrilátor, díky němuž se osm měsíců po kolapsu mohl vrátit na hřiště.

Nebylo to však v dresu Interu Milán, s nímž musel rodák z Middelfartu kvůli přístroji na hlídání srdečního rytmu rozvázat kontrakt, neboť v Serii A pravidla jeho start neumožňovala. A tak se bývalý hráč Ajaxu Amsterdam či Tottenhamu upsal na půl roku anglickému Brentfordu. Právě v dresu The Bees zažil svůj první emotivní comeback, na hřiště se totiž vrátil v den svých 30. narozenin. V přátelském utkání proti Southendu odehrál hodinu a asistencí se podílel na vítězství 3:2. O 12 dní později se opět ukázal i fanouškům v Premier League. "Když si odmyslíte výsledek, jsem šťastný člověk. Projít si tím, čím jsem si prošel, a být zpátky je nádherný pocit,” pronesl špílmachr po utkání, v němž Brentford doma podlehl Newcastlu 0:2.

Emoce v Amsterdamu i v Kodani

Ještě o poznání dojemnější byl Eriksenův návrat do reprezentace, jejíž dres oblékl po devíti měsících symbolicky v amsterdamské aréně Johana Cruyffa, kde zahájil svou profesionální kariéru jako hráč Ajaxu. Dánský fotbalista se dostal na trávník ve 46. minutě za ohlušujícího potlesku celého stadionu. Netrvalo to ani dvě minuty a ranou pod břevno snížil na 2:3. Pohádkový moment dojal i samotného hráče, který sice přátelské utkání s Nizozemskem zdramatizoval, k obratu svou trefou však nepřispěl (2:4).

"Dostal jsem míč a pěkně zakončil. Odstartovat takhle návrat na mezinárodní scénu bylo prostě dokonalé," pronesl Eriksen bezprostředně po zápase. "Přivítání fanoušků bylo skvělé. V minulosti jsem tady hrál za Ajax, takže si mě pamatují, ale takové přijetí zahřálo u srdce," dodal.

Ještě emotivnější chvíle čekaly na bývalého záložníka Tottenhamu Hotspurs či Interu Milán o tři dny později, kdy se dánská reprezentace přesunula do Kodaně, aby na stadionu Parken, kde Eriksen bojoval o život, přivítala Srbsko. Zaplněné ochozy stánku s jedinečnou atmosférou přivítaly Eriksena transparentem: "Vítej zpět, Christiane”. A kapitán Dánska se jim odvděčil v plné parádě, když v 57. minutě navázal na trefu z Amsterdamu gólovou ranou zpoza vápna. "Dnešní večer řadím hodně vysoko. Z toho přijetí mi běhal mráz po zádech. Těžko se to popisuje,” popisoval po vítězství 3:0.

Pokračování Eriksenova příběhu evokuje pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Krajan a jmenovec slavného autora se totiž rok poté, co v Kodani bojoval o život, probírá nabídkami elitních anglických velkoklubů. "Mám několik nabídek a možností, které zvažuji. Poté se definitivně rozhodnu,” reagoval na dotazy médií fotbalista, jemuž na konci června vyprší v Brentfordu půlroční kontrakt. Vzápětí dodal, že by si rád znovu zahrál slavnou Champions League: "Chtěl bych, vím, jak moc je to zábavné. Ale není to nutné.”

Znělku Ligy mistrů si dánský špílmachr s jistotou neposlechne v dresu Manchesteru United, který mu měl podle britských médií již nabídnout smlouvu. Na ikonickém Old Trafford totiž v blížící se sezoně zazní maximálně hymna Evropské ligy. Do nově vznikajícího projektu Red Devils by ovšem tvořivé schopnosti Christiana Eriksena mohly výborně zapadnout. Obzvláště přihlédneme-li k porci kreativity, která Divadlo snů opustí s odchodem Paula Pogby. Na pozici číslo 10 sice operuje Bruno Fernandes, po vzoru Ajaxu Amsterdam by však mohl Portugalec spolupracovat s podobným typem hráče i po své levici či pravici.

Erik ten Hag, jenž v Manchesteru nově usedl do křesla hlavního trenéra, využíval ve slavném nizozemském klubu obdobně duo Hakim Ziyech, Dušan Tadič. Výhodou dánského playmakera může být i fakt, že jej ten Hag dobře zná. Na začátku roku se totiž Eriksen připravoval na restart kariéry ve slavné akademii Ajaxu, kde si ho mohl prostovlasý kouč prohlédnout zblízka.

Postaví mu fanoušci sochu?

Eriksen svým přínosem výrazně přispěl k záchraně Brentfordu mezi anglickou elitou, když v 10 ligových duelech vytvořil pro své spoluhráče 26 šancí. Lépe si od jeho únorového návratu na trávníky Premier League vedli jen pánové Heung-Min Son (27 vytvořených šancí), Martin Ødegaard (33) a Kevin De Bruyne (37).

Především díky výkonům v barvách The Bees zaujal dánský reprezentant i další anglické kluby. Ve hře je podle všeho Eriksenův návrat do Tottenhamu. Pro Spurs hraje Liga mistrů i trenér Antonio Conte, s nímž blonďatý středopolař spojil svou kariéru v Interu Milán. "Christian Eriksen byl pro mě velmi důležitým hráčem. Vidět ho hrát na takové úrovni je neuvěřitelné. Jsem za něj velmi šťastný. To, co předvádí, je úžasné,” neskrýval na konci dubna italský bouřlivák sympatie ke svému bývalému svěřenci.

Podle renomovaného novináře Fabrizia Romana, jenž má ve světě fotbalových transferů zpravidla nejpřesnější informace, je stále ve hře i setrvání Eriksena na Brentford Community Stadium. Nováček uplynulého ročníku Premier League podle slov italského zpravodaje předložil Dánovi seriózní nabídku. "Jsem přesvědčený, že máme šanci Christiana udržet. Fanoušci mu za dva nebo tři roky postaví před stadionem sochu,” prohlásil na konci května hlavní kouč londýnského klubu a Eriksenův krajan Thomas Frank, který by další spolupráci s tvořivým záložníkem uvítal.

Zda budou kroky dánského hrdiny směřovat na Old Trafford, Tottenham Hotspur Stadium nebo někam úplně jinam, ukáže blízká budoucnost. Jedno je však jisté. Eriksen je opět v kurzu a na nejlepší cestě za splněním cíle, který si vysnil před lednovým restartem kariéry: "Mým cílem je hrát na světovém šampionátu v Kataru. Chci hrát, tak přemýšlím po celou dobu. Je to cíl, sen.”

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (528)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele