MOL Cup - preview čtvrtfinále: Na programu je pražské derby

09.02.2022, 09:57
Previews
Sinobo Stadium (© AFP)
Pro čtvrtfinálovou fázi MOL Cupu přichystal los fanouškům řadu zajímavých zápasů. Největším lákadlem je beze sporu derby pražských "S", ještě před ním se ovšem střetne Sigma se Slováckem.
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (středa 14:30)
Už počtvrté v řadě se olomoucká Sigma probojovala mezi osm nejlepších mužstev MOL Cupu. Uzmout pohár se ale Hanákům podařilo naposledy před deseti lety. Skončí letos jejich čekání? Minimálně částečnou odpověď na položenou otázku poskytne středeční duel, kdy se na Andrově stadionu představí ambiciózní Slovácko.

Klubu z Uherského Hradiště se sice v národním poháru dlouhodobě nedaří tolik jako Olomouci, přesto některé sázkové kanceláře považují svěřence kouče Martina Svědíka za favority středeční seance. Právě pod Svědíkovým vedením totiž skromný celek stoupá k výšinám — alespoň tedy v tuzemské nejvyšší soutěži. Vždyť zimní ligovou přestávku přečkali Moravané na vynikajícím čtvrtém místě v tabulce.

Víkendový výkop jarní části ročníku se však Slovácka netýkal, neboť kádrem plánovaného soupeře z Pardubic se prohnala střevní viróza. O to víc se Svědík a spol. mohou soustředit na výlet na Hanou, který může Moravanům ukázat cestu k vytouženému úspěchu. "Chceme tady ve Slovácku zanechat nějakou stopu a vyhrát nějakou trofej," neskrývá ambice fungujícího souboru stoper Michal Kadlec.

Sigmu soutěžní mač během prvního únorového víkendu na rozdíl od Slovácka neminul. Hanáci se představili na rozbahněné půdě v Jablonci, jemuž nakonec kvůli jediné inkasované brance podlehli. Olomouc tak na jaře začala tam, kde na jaře skončila, a v ligové tabulce zůstává na nepříliš lichotivé desáté pozici. Přesto se klub brání přijetí jinde prospěšných novot.

Na ligové nezdary však hráči Sigmy v MOL Cupu myslet nechtějí. "Výsledek (z Jablonce) je třeba hodit za hlavu, některé věci vylepšit. Do zápasu se Slováckem jdeme odhodlaní uspět. Chceme postoupit mezi čtyři nejlepší. Slovácko je výborný soupeř, ale my jsme schopní porazit kohokoliv. I s předními týmy jsme sehráli dobré zápasy. Je to v našich silách," věří asistent hlavního trenéra Olomouce Jiří Saňák. Speciální zápas čeká křídelníka Sigmy Jana Navrátila, který se na Andrův stadion vrátil v zimě po pětiletém působení právě na Slovácku.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Stejskal — Chvátal, Jemelka, Beneš, Zmrzlý — Breite, Spáčil — Navrátil, Růsek, Zifčák — Chytil
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen — Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška — Sadílek, Kohút, Havlík — Petržela, Jurečka, Holzer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.26 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Sparta Praha  (středa 17:00)
Obě pražská "S" každoročně pomýšlí na zisk národního poháru, jeden ze slavných klubů se však s vidinou zisku trofeje bude muset rozloučit už v únoru. Slavia totiž ve čtvrtfinále vyzve nenáviděnou Spartu, tudíž je jasné, že postup do další fáze soutěže se oslaví pouze na jednom břehu Vltavy. Ani jedno z mužstev přitom nepůjde do pohárového derby v ideálním rozpoložení.

Jak sešívaní, tak i Letenští již za sebou mají první soutěžní duel v kalendářním roce 2022. A oba tábory chtějí na 20. kolo české nejvyšší soutěže co nejrychleji zapomenout. Velkou blamáž prožila především Slavia, která o uplynulém víkendu jako vedoucí celek ligy přivítala poslední Karvinou. Pražané nicméně roli favorita nepotvrdili. Obranný val Slezanů nedokázali prolomit ani pomocí penalty, Karvinským naopak k senzačnímu vítězství stačil jeden povedený útok.

Slavia, která během zimního přestupového okna přišla o dvě výrazné tváře (útočníka Jana Kuchtu a kreativce ze středu pole Nicolaeho Stanciua), opustila po nečekané porážce první místo ligové tabulky. Záložník Petr Ševčík nicméně hodlá nepovedenou jarní premiéru co nejrychleji hodit za hlavu. "Jsme dost zkušený tým, abychom si s tímhle poradili a zvládli zápas se Spartou," očekává lepší výkon v MOL Cupu 27letý záložník.

Letenští si v sobotu až tak velkou ostudu neuřízli, avšak ani v jejich táboře nemohla panovat spokojenost. Sparta měla na hřišti Českých Budějovic dominovat nebo alespoň hýřit aktivitou, místo toho ale její hráči jen pasivně zírali na běhavé Jihočechy. Těm nechybělo mnoho k tomu, aby soubor v rudých dresech porazili. Nakonec se však u soutoku Vltavy a Malše body dělily po bezbrankové remíze.

Zápas v Budějovicích každopádně poodhalil jisté limity sparťanů. Řadu fanoušků Letenských již během ledna znervózňoval nezájem vedení klubu o přestupové dění. Světlo na celou situaci nedávno vrhl generální ředitel Sparty František Čupr, jenž vysvětlil, že o nové posily nemá zájem sám kouč A-týmu Pavel Vrba. "Není to tak, že bychom mu nechtěli přivést hráče. S (sportovním ředitelem) Tomášem Rosickým jsme na něj tlačili, jenže trenér se vyjádřil jasně. Nechce. Proto jsme si řekli, že nebudeme nadále naléhat," uvedl Čupr v televizní talk show Tiki-Taka.

Zda Vrba doplatí na přestupovou pasivitu se teprve ukáže. Aktuálně se nicméně jeho svěřenci soustředí na jediný cíl — vítězství v derby. V posledních letech to Sparta na Slavii moc neuměla. Zlom po dlouhé době přišel až vloni na podzim, kdy první výhru Letenských nad sešívanými po pětiroční pauze vystřelil slovenský křídelník Lukáš Haraslín.

V pohárovém střetnutí se Vrba bude muset obejít bez útočníka Tomáše Čvančary. Mladý útočník se ještě na konci loňského roku přesunul do Prahy z Jablonce, avšak z působení u Severočechů si přenesl disciplinární trest za obdrženou červenou kartu, který nadále běží. Sparta požádala o prominutí třízápasového potrestání, disciplinární komise ale žádosti Letenských nevyhověla.

Trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského mohl po ostudě proti Karviné těšit jen zdravotní stav sešívané družiny. Na marodku klubu z Edenu se žádné nové jméno nepřesunulo. S mírnými komplikacemi zápolili pravý bek Alexander Bah a univerzál Lukáš Masopust, oba se však na trávníku nakonec ukázali již v sobotu proti Slezanům.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous — Bah, Ousou, Kačaraba, Plavšić — Ševčík, Holeš — Lingr, Madsen, Schranz — Krmenčík
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec — Wiesner, Panák, Čelůstka, Polidar — Sáček, Krejčí ml. — Pešek, Dočkal, Haraslín — Hložek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.76 - 4.59
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (432)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele