Ligové ohlédnutí: Kam se poděla síla "nového impulzu"?

12.03.2018, 20:57
Názory a komentáře
Ještě to není ani měsíc, co odstartovalo fotbalové jaro a čtvrtina klubů už sáhla k výměně trenéra. Jako první Zlín, po něm Mladá Boleslav, Sparta a naposledy po víkendové porážce v Jablonci i ostravský Baník.

Jenže zázračný a tolikrát opěvovaný "nový impulz" jako by v české lize přestával fungovat. Efekt nového koštěte se v tomto kole nedostavil ani v Karviné, kde milionový kádr Sparty ukázal Pavlu Hapalovi, že ho čeká solidní kus práce a fanouškům, že zdaleka ne za všechno mohl italský štáb Andrey Stramaccioniho.

Letenští ukázali téměř na chlup stejný výkon jako dva týdny předtím na Slovácku a jestli se v něčem lišil, tak spíš k horšímu. Když už přece jen dali vedoucí gól, přestali hrát, přepustili pole působnosti soupeři a nakonec ho nechali i vyrovnat.

Teď mohou sparťané před derby leda tak doufat, že se "impulz" dostaví alespoň se zpožděním jako v Mladé Boleslavi. Ta v úvodním zápase pod taktovkou Jozefa Webera dostala "trojku" od Slavie, ale už za týden v existenčním zápase vyplatila stejnou mincí Brno. Rázem se jí dýchá podstatně lépe a progresivní kouč, který sklízel v minulé sezóně chválu ještě na lavičce Karviné, bude mít další v Česku tolik vzývanou věc, totiž "klid na práci".

Přesně ten, který rozhodně nemají ve Zlíně. Instalováním Vlastimila Petržely na místo Bohumila Páníka chtěl poslední vítěz poháru mužstvo nabudit, ovšem jaksi se to nezdařilo.

V prvním duelu čtyřka od Jablonce, v tomto kole přece jen těsnější porážka 1:2 v Teplicích, ale suma sumárum nula bodů. To není efekt, který si ve Zlíně slibovali.

Metody svérázného Petržely zatím nezabírají a kdo ví, jestli vůbec začnou. Střídání psychicky zjevně zdeptaných hráčů těsně před poločasovou přestávkou, nebo ve 20. minutě, navíc s komentářem: "Matejova jsem střídal kvůli alergii, možná ji má na mě.", nevypadá jako ten úplně nejlepší recept, jak dát hlavy zlínských fotbalistů do pořádku.

Ostrá slova možná baví fanoušky napříč ligou, ale vsadil bych se, že ve zlínské kabině se zrovna za břicha nepopadají. A to ještě po posledních výsledcích visí už pouhé dva body nad sestupovou propastí.

Petržela je nicméně zkušený borec a zlínské vedení bylo ještě docela nedávno opěvováno, tak snad ví, jaký krok vlastně udělalo. Nikdo se ale asi nemůže divit, že se vkrádají do myslí fanoušků pochybnosti, notabene po všech těch (samozřejmě nepotvrzených) zkazkách, které kolovaly po fotbalových hřištích a stadionech o závěru Petrželova působení v Baníku.

Právě ostravský klub, který uvízl na chvostu tabulky se sedmibodovou ztrátou (a dohrávkou proti Plzni), se rozhodl ke změně trenéra jako poslední. Přesněji řečeno Radim Kučera zřejmě vedení klubu jen o pár hodin předešel a odstoupil sám.

Na jeho místo dorazí paradoxně ex-zlínský Páník. Osobně bych mu věřil daleko víc než Petrželovi, ale situace Baníku je vážně svízelná. Zvlášť pokud by duel s Plzní měl dopadnout podle papírových předpokladů, tedy za nula bodů. Dostat pod sebe v posledních deseti kolech hned dva soupeře, to už vypadá spíš na malý zázrak.

Třeba ale v Ostravě "nové impulzy" ještě fungují okamžitě.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už je to jako ty pokladní v Kauflandu, nejsou lidi... Musí se holt hrát i s alergií

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Spalovač šancí

Impulz dělá přece sportovního ředitele ...

Reagovat
andrew96

Spíš už je zase...no, trenér, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Neblbněte. Hapal se ještě rozjede a s Spartou zbortí celou ligu

Reagovat
RadekVonCZE

Já mu to přeji. Ale aby to nebořil před EL

Reagovat
wwwx

Tyhle Názory a komentáře...připadá mi, že stále dokola mlátí prázdnou slámu. Nečtou se špatně, ale stejně by se daly sestavit z pár lepších povzdechů na diskuzi. Neberte to, prosím, jako útok na své osoby, ale kde jsou nějáké nové informace a pohledy? Když to srovnám konkrétně s Daníčkovými příspěvky, působí autorské články podobného druhu jako vata, což říkám s plným vědomým toho, že bych sám nic lepšího nevypotil.

Reagovat
Bakary3

Tady uz snad bez servitek.. Uplne o ho...

Prehled o nasich v zahranicich je super, ale smysl tehle clanku mi absolutne unika, to snad musi napsat zak druhyho stupne, co se o vikendu koukne na teletext, behem prestavky na svacinu.

Reagovat
domingo

Nevim no, jako zpravodajstvi o cesky lize je super, ale jeste vic super by bylo, kdyby se z toho clovek dozvedel neco navic

"Letenští ukázali téměř na chlup stejný výkon jako dva týdne předtím na Slovácku a jestli se v něčem lišil, tak spíš k horšímu. Když už přece jen dali vedoucí gól, přestali hrát, přepustili pole působnosti soupeři a nakonec ho nechali i vyrovnat."

- proč si autor myslí, že to tak je? To by mohl bejt hodne zajimavej nazor / rozbor

- v cem je Weber progresivni kouc?

- co presne jsou "metody sverazneho Petrzely"?

- proc bylo zlinske vedeni donedavna opevovano?

- proc by autor veril Panikovi vic nez Petrzelovi?

To je fakt promrhanej potencial na zajimavej content. Tohle prece nemuze nikoho bavit cist, protoze se nikdo nema sanci nic dozvedet.

Reagovat
Realita

Tak má to informovat o fotbale a situaci v české lize, obrázek a vyhodnocení nechť je na každém. Nač dělat neustále z fotbalu vědu a rozebírat ho pomalu na atomy?? Za mě solidní a pravdivý článek

Reagovat
Bakary3

Reagovat
ZB 07

naprosto zbytečný články. Kdyby se udělalo něco podobnýho, jako byla PL v Kostce, tak to je mnohonásobně zajímavější.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
SpartaOvenka

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Už se používají nástroje pro analyzování hry a bylo třeba hrozně zajímavý číst článek od nějaké té firmy, co spolupracuje se Slávií. Tam bylo, kolikrát se hráč nevrátil, kolik gólů padlo z jeho strany po jeho chybě apod. V tomhle vidím budoucnost. Asi ne u EF, co je zadara, ale minimálně O2 a jiné TV by tohle mohli zavést.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Pony Slaystation

Hodnocení nového trenéra po týdnu

Reagovat
Spalovač šancí

A kdy jindy? Však další týden už tam nemusí být ...

Reagovat
ttopi

Taky mě to napadlo, ale nechtěl jsem to psát. Odehraný jeden zápas a už se "vytratilo kouzlo impulzu"... K tomu není moc co dodat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevim,nechám stranou, že je ten článek relativně zbytečnej, ale k věci. Když už článek nadnesl tuhle otázku, proč se vytrácí impulz?

Vidím několik důvodů. První je, že se ti trenéři střídají tak často, že už je to hráčům povětšinou asi dost jedno. Novej impulz asi bude, až se dostaví nějaký skutečný trenérský jméno, jako to bylo prvních pár týdnů u Stramy, než se zjistilo, že to vlastně kromě národnosti až takovej trenér není.

Druhá věc je, že se střídají pořád ti samý trenéři v lize. Je tu 20 jmen, který chodí pořád dokola, pak si odskočí do Polska nebo na Slovensko (čest gruzijským výjimkám) a pak se vrátí a zase převezmou Jihlavu nebo Jablonec. A koho to má asi motivovat?

Reagovat
smazaný uživatel

nova trenerace generu jednou prijit musi uz jenom z logiky kolobehu zivota. to ze az ve svete budou vest tymy umely inteligence a u nas se bude z pozice trenera vyhazovat mixer a nahrazovat kavovarem je vec druha...

Reagovat
ondrasch77

To je blbost... Jen letos je v lize několik nových trenérů - Holoubek, Šmejkal, Mucha, Kordula... Z těch cca 20 matadorů, co si tady mezi sebou podle tebe předávají ligové týmy, lze jmenovat pouze Pánika, Petrželu, Vrbu nebo Radu... to je asi tak vše

Reagovat
Lemond Laws

Koukám, že se tady poměrně často obejvuje kritika na článek. Já se bohužel musím přidat, protože, když to čtu, tak mi to připomíná mojí slohovku ze základky, za kterou jsem dostal 4 Rád si přečtu názory, ale musí to mít trochu úroveň. Takhle se EF neposune po novinářské stránce moc dopředu

Reagovat
smazaný uživatel

Po novinářské stránce Vždyť se dnes všude hraje jen na kliky, informace 0

Reagovat
ttopi

Nejlepší je na seznamu ty články: Arsenal utrpěl debakl, Real fantasticky padl!, Sparta blízko sestupu!. A pak se dozvíš, že to jsou všechno týmy ze 3. lig někde z pralesa, jen se prostě jmenují podobně, jako některé světové celky. Ale jak říkáš, klik je klik.

Reagovat
ZB 07

Na seznamu to je strašný dno, sport už si drží nějakou úroveň snad jen na idnesu.

Reagovat
smazaný uživatel

eurofotbal na kliky ale nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

A jo vlastně, oni dělaj za párek a polívku

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
PJ

Reagovat
Rišan

Zdá se, že pro ligu tradiční výměny začínají dostávat smysl Někdo sestoupit musí a tak Ostravu asi budeme muset oželet, ale vespodu tabulky to bude patrně zajímavější než navrchu. Za mistra jsem stoprocentně tipoval Plzeň, že ve čtyřech kolech ztratí sedm bodů jsem ovšem nečekal. Takže kdyby se Slávie zmátožila ke své minulé vítězné sérii může ji celkem snadno dostihnout! Podobně kdo mohl čekat takové vzkříšení na podzim beznadějné Jihlavy? Doufám, že v těchto nečekaných výsledcích (včetně třeba Boleslavi v Brně) nejsou nějaké mimosportovní prvky. Jinak do pohárů zřejmě půjde pětice ze šestky Plzeň, Slávie, Olomouc, Sparta, Liberec, Jablonec. A kvůli Holoubkovi, který na sebe upozornil když vedl první tým Sparty, zvlášť držím palec Liberci!

Reagovat
Rišan

vypadlo mi slovo "trenérů"

Reagovat
ondrasch77

To nevadí, já zas doufám, že liberec ne, a to hlavně kvůli té komoušské svini Karlovi

Reagovat
Teoretik

Je to dobře. Snad je to důkaz rostoucích trenérských kvalit a možná i hráčských kvalit. Teď už to není jen o tom, že hráči se chtěj předvést před novým trenérem a až se vyhraje pár zápasů, tak se zas začne chlastat. Ty výkony snad budou konzistentnější a trenérům už nebude stačit pouhé řvaní na hráče, ale budou muset začít využívat trochu sofistikovanější metody trénování. No stejně tomu nevěřím a celé je to jen náhoda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele