Liga Portugal - preview 7. kola: První proti poslednímu

16.09.2022, 09:30, aktualizováno 18.09.2022, 09:36
Previews
Benfica bude plnit roli jasného favorita proti Marítimu, po zaváhání konkurentů má velkou šanci navýšit náskok v čele soutěže. Braga proti Vizele upevňuje průběžnou druhou pozici...
FC Arouca - Vitória SC Guimarães  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.07 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Casa Pia AC - FC Famalicão  (neděle 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.06 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SL Benfica - CS Marítimo  (neděle 19:00)
Rozlosování sedmého kola Ligy Portugal proti sobě postavilo týmy, které úvod sezóny potkal v zcela rozdílném rozpoložení. První a zatím stále jen vítězící Benfica hostí poslední Marítimo, které po šesti odehraných zápasech nemá na svém kontě ani bod.

Před sezónou se hodně hovořilo o angažování trenéra Schmidta, který měl Benfice vrátit v posledních sezónách ztracený lesk. Pětapadesátiletý trenér se úkolu ujal s grácií a zatím prožívá s týmem dokonalý vstup do sezóny.

Historicky nejúspěšnější portugalský klub má na svém kontě po šesti odehraných kolech šest vítězství a vytváří si před chybujícími rivaly náskok na čele tabulky. Benfica sice poslední tři ligové zápasy proti papírově jasně slabším soupeřům vyhrála těsně o jeden gól, ale právě to nejlépe ukazuje zarputilost Schmidtova týmu. V 5. kole proti Vizele urvali "Orli" výhru až ve 12. minutě nastaveného času.

Benfice se daří také na evropské scéně. Po úspěšném průchodu předkoly se probojovala do základní skupiny Ligy mistrů, kde po úvodní povinné domácí výhře proti Maccabi Haifa překvapila fotbalovou veřejnost ziskem tří bodů ze stadionu Juventusu. Ten sice od čtvrté minuty vedl, ale ještě do poločasu srovnal z penalty Mário a vítězný gól přidal po změně stran Neres.

Marítimo přiletělo do Lisabonu s nadějemi, které by se daly přirovnat k zázraku. Tým z Madeiry vůbec nezachytil úvod sezóny a po šesti kolech je bez bodů na posledním místě. Po prohře v 5. kole již vedení nemělo trpělivost s trenérem Seabrou, na jehož místo usedl João Henriques.

Tomu se debut na lavičce nového týmu nepodařil a s Marítimem doma podlehl Gil Vicente 1:2. Teď ho čeká velice náročný úkol, protože jeho tým byl proti favoritům soutěže zatím otloukánkem. Hned v prvním kole Porto smetlo Marítimo 5:1 a ve třetím kole si zastřílela i Braga (5:0).

Domácí tým bude kvůli zraněním postrádat trojici brazilský obránců - Victor, Veríssimo, Morato. Také hosté nepřijeli v kompletní sestavě, neboť mimo hru je od zápasu se Santa Clarou Vidigal, a po posledním utkání, které nedohrál, není jistý ani start Xardase.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.95 - 24.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - FC Vizela  (neděle 21:30)
Braga je po skvělém vstupu do sezóny hlavním konkurentem Benficy na čele tabulky a velmi ráda by v této roli přetrvala i po 7. kole Ligy Portugal. Proti bude Vizela, která se po slušném začátku propadla do dolní poloviny tabulky.

Po odchodu trenéra Carlose Carvalhala na konci minulé sezóny Braga opět sáhla do vlastních řad a vytáhla trenéra ze svého béčka. Po úspěchu s Rúbenem Amorimem se tento model znovu osvědčuje, protože Braga pod vedením Artura Jorgeho vzkvétá.

Arsenalistas naplno nebodovali pouze v prvním kole, kdy hostili Sporting, se kterým remizovali 3:3. Od té doby jen vyhrávají a hlavně ofenziva zatím budí velký respekt - skóre Bragy po šesti odehraných kolech je 21:5.

Dobře vstoupila Braga také do evropských pohárů, kde jí už typicky čekala skupina Evropské ligy. V té v prvním skupinovém zápase vyhrála na půdě Malmö a dařilo se jí i tento čtvrtek. To na sever Portugalska přijel Union Berlín, který jediným gólem utkání sestřelil Oliveira.

Vizela sice vstoupila do ligové sezony výhrou, ale po šesti kolech je to stále jediný tříbodový zisk. Loňský nováček je i v letošním ročníku outsiderem, ale favority umí potrápit. V 5. kole dlouho vedl na půdě Benficy a nakonec prohrál až kvůli gólu z penalty v nastaveném čase. Minulý víkend se Vizele moc nevydařil - podlehla Estorilu doma 0:1 a hlavně její útočný projev musel trenérovi Pachecovi přidat nějakou tu vrásku.

Domácí celek do hry kvůli zranění nepošle Goméze, který se zranil v úvodním ligovém kole a Niakatého. Hosté budou postrádat Silvu, který byl vyloučen v minulém kole a odpykává si disciplinární trest, a zraněného Bruno Wilsona, který nedohrál již zmíněné utkání s Benficou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.09 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - Paços Ferreira  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.38 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Gil Vicente FC - Rio Ave FC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.43 - 3.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estoril Praia - FC Porto  (sobota 19:00)
Od konce srpna Porto není v úplně nejlepším rozmaru. Jako by nečekaný nezdar na půdě Rio Ave trochu odstartoval menší krizi, do jaké se portugalský velikán dostal především na frontě Ligy mistrů. V milionářské soutěži je v tabulce na poslední příčce, naposledy utrpěl opravdu hodně krutý debakl od Brugg. Teď se tak bude chtít bezpochyby revanšovat na půdě Estorilu.

Tak vysokou porážku Dragoes opravdu nepamatují. Navíc jí utržili překvapivě od protivníka, který měl hrát na evropském poli spíše druhé housle. "Těžko se mi všechno vysvětluje," hlesl Sérgio Conceicao, lodivod portského souboru. "Neudělali jsme, co jsme udělat měli, a udělali jsme, co jsme udělat neměli. Takový výsledek byl nepřijatelný. Koukáme na statistické údaje, je nepochopitelné, že jsme před druhým inkasováním čtyřikrát faulovali. Nebyli jsme silní tak jako obvykle, vůbec jsem nebyl schopný předávat hráčům zprávy na hřiště. Bruggy navíc naše individuální hrubice potrestaly. I proto ten duel vyústil v tu katastrofu, jaká nastala," dodával.

Když se loni Porto zjevilo na půdě Estorilu, pořádně se na vítězství nadřelo. Pokud opětovně připomeneme, že k ideální formě mají hosté vážně daleko, kdo ví, zda svěřenci kouče Nélsona Veríssima nedají zavzpomínat na lednové měření sil. Tehdy ztratili naději na pozitivní rezultát díky špatně zvládnutému druhému poločasu. Naposledy nicméně mužstvo z Cascaisu zvládlo přetlačit Vizelu. "Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě," hodnotil domácí stratég. "Do klání jsme vstupovali po tom se Sportingem, v němž jsme nedokázali ani jednou skórovat. Pro nás jsou ty tři body opravdu důležité, vyhrávat venku v nepříjemném prostředí je pokaždé super."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.87 - 4.90 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Boavista FC - Sporting CP  (sobota 21:30)
Vicemistrovi loňského ročníku Sportingu se letos tolik nedaří na ligové scéně, ovšem na té evropské zatím válí a nyní se určitě pokusí stabilizovat svou výkonnost. V dosavadním ročníku Ligy mistrů si připsal na konto dvě překvapivé výhry, naopak v Primeira Lize kromě jedné remízy už dvakrát prohrál a s deseti body se nachází až na osmém místě. Nyní se pokusí uspět na půdě překvapení této sezóny Boavisty.

Hosté v tuto chvíli vyhráli čtyřikrát v řadě, když v portugalské nejvyšší soutěži dokázali porazit Estoril (2:0) s Portimonense (4:0) a v základní skupině D nejprestižnější evropské klubové soutěže porazili posledního vítěze Evropské ligy Frankfurt (3:0) i naposledy anglické Kohouty z Tottenhamu (2:0). S brilantním skóre 5:0 jsou tedy ve vedení a jejich naděje na osmifinále LM je momentálně obrovská.

Naopak v lize kromě nerozhodného výsledku s Bragou (3:3) nestačili na obhájce mistrovské trofeje FC Porto (3:0) a vzápětí utrpěli senzační porážku na vlastním stadionu s nováčkem GD Chaves (0:3). Domácí tým v dosavadních čtyřech kolech hned čtyřikrát zvítězil a dvakrát prohrál, proto mu patří vynikající páté místo tabulky a nachází se v dobré formě. V posledních dvou duelech porazil trápící se Paços (1:0) i Aroucu (2:1).

"Tento ročník je opravdu velmi náročný a není jednoduché se stoprocentně zkoncentrovat na každý zápas. Samozřejmě jsme rádi, že v Lize mistrů předvádíme naší hru a daří se nám, ovšem potřebujeme být úspěšní také v lize. Každá ztráta může mít obrovský vliv na konečné účtování. Boavista letos staví na týmovém výkonu a je velmi produktivní, najít recept ne její defenzívu není vůbec snadné," řekl s respektem kouč CP Rúben Amorim.

Sporting porazil svého rivala již pětkrát za sebou, v uplynulém ročníku s přehledem po výsledcích 2:0 a 3:0. Amorim nemůže využít služeb Jovaneho Cabrala, St. Justeho, Bragançy, Luíse Neta a nově ani kapitána Sebastiána Coatese (poraněný stehenní sval). FC postrádá Nijeho s Reisinhem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.86 - 4.57 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portimonense SC - GD Chaves  (pátek 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.23 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica660014:318
2.SC Braga651021:516
3.FC Porto650115:415
4.Portimonense SC64027:612
5.Boavista FC64026:712
6.Casa Pia AC63216:311
7.Sporting CP631212:810
8.Estoril Praia63128:510
9.Vitória SC Guimarães63034:49
10.GD Chaves62226:78
11.Gil Vicente FC62225:68
12.FC Arouca62134:137
13.FC Vizela61235:75
14.Rio Ave FC61238:115
15.CD Santa Clara61144:74
16.FC Famalicão61141:74
17.Paços Ferreira60064:140
18.CS Marítimo60064:170

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele