LIGA MISTRŮ PŘED POSLEDNÍM KOLEM

13.03.2003, 11:51
Aktuality
Předposlední kolo druhé fáze Ligy Mistrů mohlo rozhodnout prakticky o všem, mohli být známi všichni postupující. Úterní a středeční zápasy však přinesly hned několik remíz a jistoty postupu nabyl pouze jeden tým - FC Barcelona. S vidinou čtvrtfinále se naopak rozloučily tři týmy - Leverkusen, Lokomotiv a Deportivo.

Skupina A

FC Barcelona, o které se v posledních dnech mluví spíše v souvislosti s odhalenými dluhy, měla postup téměř zajištěn už před svým duelem s Leverkusenem. Loňský finalista jen marně vzpomíná na úspěchy z minulé sezóny a také v pátém zápase druhé fáze kapituloval - domácí Katalánci zvítězili zásluhou Savioly a De Boera 2:0 a zajistili si prvenství ve skupině.

O druhém postupujícím se rozhodne mezi dvojicí Inter Milán, Newcastle United. Inter potřeboval ve vzájemném zápase doma vyhrát, pak by měl postup jistý. Utkání však bylo velmi vyrovnané, místy měli navrch dokonce hosté z Newcastlu. Opět řádil Alan Shearer, stál vždy přesně tam, kde měl, a dvěma dorážkami dostal svůj tým dvakrát do vedení. Domácí dvakrát dokázali odpovědět - nejprve skóroval Vieri, na konečných 2:2 upravoval Cordoba. Oba se trefili hlavou.

Před posledním kolem je na tom o něco lépe Inter Milán. Má jednobodový náskok, k jistotě postupu musí vyhrát v Leverkusenu. Newcastle musí doma porazit Barcelonu a zároveň musí doufat, že Inter v Německu nevyhraje. Komentáře k zápasům: Barcelona - Leverkusen, Inter - Newcastle.

Skupina B

\"Skupina remíz\" - tak by se dala pojmenovat skupina B. Šest zápasů z deseti skončilo dělbou bodů a před posledním kolem mají šanci na postup všechny čtyři týmy, jistotu nemá nikdo. V prvním úterním duelu přivítal Arsenal na Highbury AS Řím a čekalo se, že s ním zamete a zajistí si čtvrtfinálovou účast. Domácí se hned v úvodu dostali do vedení a když byl ve 22. minutě vyloučen Francesco Totti, zdálo se být rozhodnuto. Prakticky po celý zápas Arsenal útočil, vypracoval si spoustu šancí, žádnou už ale nedokázal proměnit. Hosté naopak využili téměř všechno, co mohli - za celý zápas si vytvořili dvě šance a dali jeden gól. V závěru prvního poločasu na konečných 1:1 srovnával Cassano.

Utkání mezi Ajaxem a Valencií bylo po celých 90 minut celkem vyrovnané a skončilo zřejmě spravedlivou remízou 1:1. Do vedení se po necelé půlhodině hry dostali hosté, když ve vápně fauloval Tomáš Galásek a Kily Gonzáles proměnil nařízenou penaltu. Ajax kontroval po změně stran, po rohovém kopu skóroval trestuhodně osamocený Petri Pasanen.

Vypočítávat zde všechny možnosti postupujících a vyřazených by bylo složité. Vše ve svých rukou mají Ajax, Arsenal a Valencia - pro ně by vítězství v posledním kole znamenalo postup. Arsenalu a Ajaxu by stačila i remíza, Arsenal si může dovolit i prohrát, pokud AS Řím porazí Ajax. O něco hůře je na tom právě italský tým, ten musí doma porazit Ajax a doufat, že Arsenal alespoň remizuje ve Valencii. Komentáře k zápasům: Arsenal - AS Řím, Ajax - Valencia.

Skupina C

Utkání Real Madrid - AC Milán bylo jedním z nejatraktivnějších v dosavadním průběhu Ligy Mistrů. Alespoň podle papírových předpokladů. Ve skutečnosti to tak skvělá podívaná nebyla, hosté měli jistotu postupu a chyběla jim motivace, domácí se nechali ukolébat brzkým vedením. První gól zařídil už ve 12. minutě Raúl a když tentýž střelec zhruba po hodině hry zvýšil po krásné individuální akci na 2:0, zdálo se být hotovo. Závěr utkání ještě svým gólem zdramatizoval hostující Rivaldo, o pár minut později však domácí publikum uklidnil střídající Guti.

Druhý duel měl jasného favorita - domácí Borussia Dortmund si měla s Lokomotivem Moskva lehce poradit. V sestavě Dortmundu sice kvůli zranění chyběl Tomáš Rosický, i bez něj si ale domácí s Lokomotivem poradili a po gólech Fringse, Kollera a Amorosa vyhráli 3:0.

Tato skupina je na tom podobně jako skupina A - jeden tým má jistotu postupu, jeden jistotu posledního místa a dva se perou o druhé místo. Tím postupujícím je zde AC Milán, poslední zůstane Lokomotiv Moskva. Ke druhému místu má blíže Real Madrid, který má na Borussii jednobodový náskok a relativně snazšího soupeře - v Moskvě se utká s Lokomotivem. Borussia zavítá do Milána, kde v duelu s AC potřebuje vyhrát a zároveň musí doufat, že Lokomotiv sebere body Realu. Komentáře k zápasům: Real Madrid - AC Milán, Dortmund - Lokomotiv.

Skupina D

Utkání Manchester United - FC Basilej neslo jasnou známku jedné stinné stránky Ligy Mistrů - týmy, které už mají jistý postup, šetří své klíčové hráče a dávají tak soupeřům šanci, kterou by jinak neměli. Domácí United s jistotou prvního místa nechali na lavičce pět hráčů základní sestavy a Švýcaři toho dokázali využít - po necelé čtvrthodině se zásluhou Giméneze dostali do vedení. United zabrali až ve druhé půli a díky gólu Garyho Nevilla uhráli alespoň remízu.

Naopak zápas mezi Juventusem a Deportivem, to byla radost na pohled. Pro oba týmy byl duel klíčový, oba týmy si v případě výhry mohly zajistit postup. Do vedení se krátce po začátku dostal zásluhou Ferrary Juventus, pak však dvěma góly kontrovalo útočné duo Deportiva Tristán - Makaay. Po hodině hry byl stav 2:2, vyrovnával David Trezeguet. Dramatický závěr vyšel lépe domácím, díky trefě Tudora v závěrečných sekundách si připsal všechny tři body za výhru 3:2.

Skupinu s náskokem vede Manchester a z prvního místa už jej nikdo nesesadí. Mimo hru je Deportivo, které už se díky horší vzájemné bilanci před zatím druhý Juventus dostat nemůže. Italskému týmu však jistotu postupu sebral nečekaný úspěch Basileje v Manchesteru, a tak se o druhém postupujícím rozhodne až v posledním kole. Mnohem blíže ke čtvrtfinále má Juventus, kterému stačí neprohrát v Basileji o čtyři góly. Komentáře k zápasům: Manchester - Basilej, Juventus - Deportivo.

Autor: Petr Starý

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*

Zdá se to nemožné,ale anglický reprezentant už podle Italských novin schání byt zhruba za 3

Reagovat
PJ

Ale známe italský noviny, že? Víc drbů nikde jinde nenajdeš...

Reagovat
HOST*

Sem napište text.

Reagovat
HOST*

Ten co napisal predchadzajuci prispevok by sa mal zamysliet co tu robi a nech tu zbytocne neoxiduje

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele