Letem světem do Afriky: Rovníková Guinea

15.01.2012, 07:35
Profily, historie
Zaujalo nás
Do slavnostního zahájení 28. ročníku Afrického poháru národů zbývá 6 dní a pár hodin k tomu, což je mimo jiné signál toho, že EuroFotbal spouští druhou vlnu zpravodajství týkajícího se tohoto mimořádného šampionátu. Ten vypukne v Bata, největším městě Rovníkové Guineje, kterou si nyní tak trochu netradičně představíme...

Fotbalová "preview" budou dle našich závazných představ vycházet každý den od úterý do pátku. Jednotlivě si představíme všechny účastníky pěkně po skupinách. Napřed se ale EuroFotbal pouští do poněkud zevrubnějšího a komplexnějšího zhodnocení obou pořadatelských zemí. Důvody jsou nasnadě: o ryze fotbalové krajiny nejde v žádném případě, a zejména Rovníková Guinea na sebe poutá (tedy, když už poutá) pozornost zcela nesportovní cestou.

Na takové wikipedii se třeba neomylně dozvíte, že jde o třetí nejmenší zemi pevninské Afriky; že těsně pod ní prochází rovník, rozkládá se v "podpaží" černého kontinentu a hlavní město Malabo leží tak trochu stranou na poměrně odlehlém ostrově. Ovšem tento speciál si dává za cíl něco docela jiného: pokusí se vám stravitelnou, a přesto téměř vyčerpávající formou přiblížit politický, etnický či jazykový profil státu, jenž na APN svou 151. nejlepší reprezentaci planety vysílá vůbec poprvé v historii. Zároveň si už v druhé "jazykovědné" části trošičku naťukneme i spolupořadatele z Gabonu...

Věděli jste, že...

...se stadion v Malabu stal o Vánocích 1975 dějištěm 150násobné vraždy politických oponentů z nařízení dnes již dávno padlého diktátora Franciska Macíase Nguemy? Vojáci tenkrát hromadně vystřelili za zvuků slavné coververze písničky Those Were the Days od Mary Hopkin.

...byla maličká Rovníková Guinea krátce po objevení ropných zásob v průběhu 90. let minulého století třetím největším africkým těžařem po Nigérii a Angole; a její HDP se během chvíle zvedlo o celou polovinu (v té době stát prodělával stejný růst jako Lucembursko)?

...v roce 2004 podle zkoumání Transparency International patřila Rovníková Guinea ke 12 nejzkorumpovanějším zemím světa? Až 39% z ropných výtěžků mělo putovat na podporu Nguemova klientelismu - ten sám potom vlastnil nemovitost ve Washingtonu D. C., přičemž jeho syn Theodorin dokonce i v Paříži, na Manhattanu a uprostřed Hollywoodu (vlastní jeden z nejdražších domů v Malibu). Zrovna v září minulého roku bylo kupříkladu v hlavním městě Francie zabaveno jedenáct supermoderních aut patřících zcela prokazatelně Nguemovic rodině.

...ačkoliv prezident v posledních volbách roku 2009 obdržel 95% hlasů; jeho nejvýznamnější politický konkurent Placido Mico Abogo tehdy uvedl, že za občany volili speciální agenti a některé "problematické" okrsky se zavíraly podezřele brzo; dle uznávaného indexu Freedom House v jeho zemi neproběhly svobodné volby ani jednou od uznání nezávislosti (1968); a na průběh voleb nedohlíží žádná nezávislá instituce, ba se prakticky konají pod záštitou prezidentovy strany (ta dokonce určuje, kdo vůbec bude moci kandidovat)...měl Obiang Nguema loni v září takovou drzost, že se coby nově zvolený předseda Africké unie vydal do Pobřeží Slonoviny, kde veřejnost ne a ne uznat výsledky prezidentských voleb, aby tam orodoval za "dialog", "demokracii" a "poklidné řešení"?

...je paní Rovníková Guinea velmi dobrým přítelem pánů Spojených států? Sama to roku 2006 přiznala ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, Obama to dal najevo vřelou oficiální fotografií se svým prezidentským protějškem a roku 2004 tuto domněnku potvrdilo i americkým senátem zadané šetření domácí Riggs Bank, odkud měly na rovník plynout mohutné částky od ropných společností Exxon Mobil a Amerada Hess.

...zmíněný Placido Mico Abogo je jediným členem parlamentu, který nepochází z prezidentovy strany se zkratkou PDGE (Strana za rozvoj Rovníkové Guineje)?

...mediální krajina v Rovníkové Guineji platí za nejméně liberální v celé Africe a předčí dokonce i Libyi? Noviny v zemi prakticky nevycházejí - buď jsou politicky utlačovány, nebo nevyjdou s náklady. Existuje tu tedy jediný pravidelně vycházející magazín, který je silně provládní, tiskne se ve Španělsku a financován je skrze rozsáhlé mediální kampaně převážně severoamerických ropných společností. Neznají tu knihkupectví ani obyčejné trafiky, které v Evropě potkáváme na každém rohu. Nejvlivnější televizní kanál je vlastněn samotným prezidentem; jediná "svobodná" rádiová stanice potom podléhá synově sféře vlivu. Státem kontrolovaná rozhlasová vlna Radio Malabo prý dokonce pouští do éteru písničky, které nabádají občany k mlčení a vyhrožují jim krutými tresty v případě promluvení proti režimu.

...je Rovníková Guinea zemí dvou výrazných etnických skupin Bubi a Fang, které se mezi sebou samozřejmě už dlouhá léta přou? Kmen Fang sice zabírá 85% populace, ostrov Bioko, na němž leží hlavní město Malabo, ovšem odpradávna obývali Bubi. Až počínaje rokem 1959 začali příslušníci dnes suverénně dominujícího kmene migrovat z pevniny. Také prezidentská rodina, která Rovníkové Guineji vládne nepřetržitě od jejího osamostatnění, se pochopitelně rekrutuje z tohoto kmene; konkrétně z klanu Esangui.

...se o svržení Franciska Macíase Nguemy pokoušela hned trojice lidí, pokaždé se ale pod despotou pomyslná židle téměř neotřásla? Nejprve v roce 2003 usiloval o moc prezidentův poloviční bratr-generál. O pár měsíců později dle médií na neohroženého vladaře vyrukoval rovnou tandem revolucionářů, tvořený jihoafrickým žoldákem Markem du Toit a jeho jmenovcem, synem Margaret Thatcherové. Oba pokusy ovšem akorát potvrdily výjimečnou stabilitu režimu...

...od června 2009, kdy zároveň slavil 30. výročí v čele Rovníkové Guineje, platí Obiang Nguema za nejdéle vládnoucího a zároveň žijícího Afričana jižně od Sahary? Konstatovat to šlo poté, co tehdy zemřel gabonský prezident Omar Bongo (1967-2009).

...podle pánů Bayarta, Elliase a Hiboua můžeme Rovníkovou Guineu považovat za jeden ze tří afrických "kriminálních států"?

...současný prezident Obiang Nguema pracuje na vystavění druhého hlavního města s vynalézavým názvem Malabo 2? A ignoruje přitom, že v zemi je akutní nedostatek silniční infrastruktury, škol, nemocnic...

...tohle maličké území dlouhých 190 let spadalo pod španělskou správu? A odkazů na tohle období bychom našli hned několik: například hned 21 fotbalistů reprezentujících Rovníkovou Guineu se narodilo právě na Pyrenejském poloostrově a po vzoru svých kolonialistů jsou pak také Guinejci z 87% stoupenci římskokatolické církve. Bude to i typický španělský herní styl, co si fotbaloví trpaslíci osvojili...?

...první prezident Francisco Macías Nguema zpočátku - po osamostatnění Rovníkové Guineje - nutil obyvatelstvo, tvořené převážně španělskými a jinými přistěhovalci, aby se zbavovalo evropských jmen a přijímalo místo nich tradiční africká. Sám své jméno přitom mnohokrát pozměnil, takže na konci svého prezidentování byl oficiálně veden jako Masie Nguema Biyogo Negue Ndong.

M’bolani, y’o num vah?

Úředním jazykem v Gabonu je francouzština. Řečí prokletých básníků se domluvíte i v Rovníkové Guineji, která je oficiálně dokonce trilingvní; už z pohledu na angažmá většiny hráčů národního týmu je však patrné, že lingua franca a kulturní jazyk celé země je španělština. Kromě toho vás na úřadech obslouží i portugalsky.

V Africe je poměrně běžné, že jazyky kolonizátorů, které zůstaly zakořeněny v ústavách a institucích jednotlivých zemí, procházejí v průběhu generací jakýmsi procesem asimilace s domorodou kulturou a jejich forma se postupně zjednodušuje a mění. Tak vznikají pidginy a kreoly, přičemž zhruba se dá říct, že pidgin je jazykem vzniklým z urgentní potřeby dorozumět se s příslušníkem jiné jazykové skupiny, která je příliš vzdálená a cizí, než abychom ji dokázali dekódovat; tradičním příkladem jsou obchodní styky nebo kontakty s kolonizátory. Takový jazyk má omezenou slovní zásobu, většinou nekodifikovanou (nebo kodifikovanou jen hrubě) gramatiku a slouží jako "nástroj" pro určité situace, nikoliv jako mateřský jazyk. Kreolizace je následný proces "usazování" jazyka do stabilní, zaznamenatelné formy; takový kreol už může sloužit jako úřední nebo mateřský jazyk. Klasickým příkladem kreolů je jamajská angličtina (patois), haitský francouzský kreol nebo Tok Pisin, dorozumívací jazyk v Papui-Nové Guineji, což je v podstatě zkomolenina anglického "Talk Pidgin" (mluvit pidginem).

Gabonská francouzština výrazným procesem kreolizace neprošla. Západoafrická varianta klasické francouzštiny, dříve hanlivě nazývaná Le Petit-Nègre (John Holm zde uvádí anglický překlad "Nigger French"), se uchytila především v okolí Pobřeží Slonoviny a až do Gabonu nepronikla. Oproti tomu na ostrovech Rovníkové Guineji se můžeme setkat s jazykem, kterému se říká annobonština: je to kreol založený na portugalštině, kterým se mluví na ostrovech Annobon a částečně Bioko a který vláda země oficiálně uznává jako jeden z místních jazyků. Je prakticky totožný s jazykem Forro, kterým se mluví v ostrovním státě Svatý Tomáš a Princův ostrov. Počet mluvčích annobonštiny se odhaduje na dva až tři tisíce a jsou to především potomci portugalských kolonizátorů nebo domorodých afrických otrokyň.

Hlavním jazykem ostrova Bioko, na kterém leží i hlavní město Rovníkové Guiney Malabo, je Bubi. Bubi je ve skutečnosti název etnika, které ostrov tradičně obývá a jež dokonce v minulosti podniklo kroky směřující k jeho osamostatnění. Jazyk lidí Bubi je velice podobný Fangu, čímž se dostáváme k hlavní pasáži tohoto přehledu...

Fang je hlavním jazykem Mbini, kontinentální části Rovníkové Guineji, a jeho rozšíření sahá od severního Gabonu až po jižní Kamerun. Patří do skupiny bantuských jazyků, což je jedna ze čtyř velkých jazykových rodin Afriky, společně se semito-hamitskými (severní Afrika), nigero-konžskými (západní Afrika), nilo-saharskými (jazyky Núbijců, Dinků v jižním Súdánu nebo Masajů) a khoisánskými (vnitrozemská území na jihu kontinentu; dříve takzvané "křovácké") jazyky. Rozpětí bantuské jazykové větve sahá od Guinejského zálivu napříč světadílem až po pobřeží Keni a Tanzanie na východě a Mys dobré naděje na jihu. Fang se masově rozšířil v 19. století jako jazyk, ve kterém byly vedeny katolické misie; po vyhlášení nezávislosti Rovníkové Guineje se stal jejím úředním jazykem a momentálně plní úlohu jednoho ze tří oficiálně uznávaných domorodých jazyků země, spolu s annobonštinou a Bubi.

Fang je klasickým bantuským jazykem, který přejímá většinu nejdůležitějších charakteristik celé rodiny, jako je tvorba množného čísla pomocí prefixů (předpon - na rozdíl od indoevropských jazyků, které pro tento účel používají přípony, nebo semito-hamitských jako arabština, kde je plurál tvořen vnitřní flexí, tj. změnou samohlásek uvnitř slova) nebo časté používání reduplikace. Právě reduplikace - opakování téhož slova nebo jeho části za účelem zesílení výrazu, převedení slovesa do dokonavého vidu nebo zbytnění konkrétního významu - je vůbec nejznámějším aspektem bantuských jazyků mezi širokou veřejností, díky celé řadě kulturních odkazů.

Nejznámějším bantuským jazykem je svahilština, a právě z ní většina těchto notoricky známých výrazů pochází. O geografickém rozšíření celé větve nejlépe svědčí stručný výčet: na samém jihu Afriky hrají Bafana Bafana (termín z jazyka Zulu), jen o něco severněji válčí národní tým Zambie přezdívaný Chipolopolo. Fotbalový útočník Lomano Lua Lua pochází z Konga, zatímco záložník Eric Djemba-Djemba z Kamerunu; jeden z nejznámějších afrických přírodních parků, Ngorongoro, pak leží na východě kontinentu, ve vnitrozemí Tanzanie.

A když jsme u těch kulturních odkazů, prakticky všichni fotbaloví fanoušci už Fang minimálně jednou v životě slyšeli: je to totiž jazyk, který použila Shakira do své skladby Waka Waka, která se stala hymnou posledního Mundialu.

P. S.: Nadpis této kapitolky znamená v tomto jazyce "Ahoj, jak se máte?"

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (333)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele