Letem světem do Afriky: Rovníková Guinea

15.01.2012, 07:35
Profily, historie
Zaujalo nás
Do slavnostního zahájení 28. ročníku Afrického poháru národů zbývá 6 dní a pár hodin k tomu, což je mimo jiné signál toho, že EuroFotbal spouští druhou vlnu zpravodajství týkajícího se tohoto mimořádného šampionátu. Ten vypukne v Bata, největším městě Rovníkové Guineje, kterou si nyní tak trochu netradičně představíme...

Fotbalová "preview" budou dle našich závazných představ vycházet každý den od úterý do pátku. Jednotlivě si představíme všechny účastníky pěkně po skupinách. Napřed se ale EuroFotbal pouští do poněkud zevrubnějšího a komplexnějšího zhodnocení obou pořadatelských zemí. Důvody jsou nasnadě: o ryze fotbalové krajiny nejde v žádném případě, a zejména Rovníková Guinea na sebe poutá (tedy, když už poutá) pozornost zcela nesportovní cestou.

Na takové wikipedii se třeba neomylně dozvíte, že jde o třetí nejmenší zemi pevninské Afriky; že těsně pod ní prochází rovník, rozkládá se v "podpaží" černého kontinentu a hlavní město Malabo leží tak trochu stranou na poměrně odlehlém ostrově. Ovšem tento speciál si dává za cíl něco docela jiného: pokusí se vám stravitelnou, a přesto téměř vyčerpávající formou přiblížit politický, etnický či jazykový profil státu, jenž na APN svou 151. nejlepší reprezentaci planety vysílá vůbec poprvé v historii. Zároveň si už v druhé "jazykovědné" části trošičku naťukneme i spolupořadatele z Gabonu...

Věděli jste, že...

...se stadion v Malabu stal o Vánocích 1975 dějištěm 150násobné vraždy politických oponentů z nařízení dnes již dávno padlého diktátora Franciska Macíase Nguemy? Vojáci tenkrát hromadně vystřelili za zvuků slavné coververze písničky Those Were the Days od Mary Hopkin.

...byla maličká Rovníková Guinea krátce po objevení ropných zásob v průběhu 90. let minulého století třetím největším africkým těžařem po Nigérii a Angole; a její HDP se během chvíle zvedlo o celou polovinu (v té době stát prodělával stejný růst jako Lucembursko)?

...v roce 2004 podle zkoumání Transparency International patřila Rovníková Guinea ke 12 nejzkorumpovanějším zemím světa? Až 39% z ropných výtěžků mělo putovat na podporu Nguemova klientelismu - ten sám potom vlastnil nemovitost ve Washingtonu D. C., přičemž jeho syn Theodorin dokonce i v Paříži, na Manhattanu a uprostřed Hollywoodu (vlastní jeden z nejdražších domů v Malibu). Zrovna v září minulého roku bylo kupříkladu v hlavním městě Francie zabaveno jedenáct supermoderních aut patřících zcela prokazatelně Nguemovic rodině.

...ačkoliv prezident v posledních volbách roku 2009 obdržel 95% hlasů; jeho nejvýznamnější politický konkurent Placido Mico Abogo tehdy uvedl, že za občany volili speciální agenti a některé "problematické" okrsky se zavíraly podezřele brzo; dle uznávaného indexu Freedom House v jeho zemi neproběhly svobodné volby ani jednou od uznání nezávislosti (1968); a na průběh voleb nedohlíží žádná nezávislá instituce, ba se prakticky konají pod záštitou prezidentovy strany (ta dokonce určuje, kdo vůbec bude moci kandidovat)...měl Obiang Nguema loni v září takovou drzost, že se coby nově zvolený předseda Africké unie vydal do Pobřeží Slonoviny, kde veřejnost ne a ne uznat výsledky prezidentských voleb, aby tam orodoval za "dialog", "demokracii" a "poklidné řešení"?

...je paní Rovníková Guinea velmi dobrým přítelem pánů Spojených států? Sama to roku 2006 přiznala ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, Obama to dal najevo vřelou oficiální fotografií se svým prezidentským protějškem a roku 2004 tuto domněnku potvrdilo i americkým senátem zadané šetření domácí Riggs Bank, odkud měly na rovník plynout mohutné částky od ropných společností Exxon Mobil a Amerada Hess.

...zmíněný Placido Mico Abogo je jediným členem parlamentu, který nepochází z prezidentovy strany se zkratkou PDGE (Strana za rozvoj Rovníkové Guineje)?

...mediální krajina v Rovníkové Guineji platí za nejméně liberální v celé Africe a předčí dokonce i Libyi? Noviny v zemi prakticky nevycházejí - buď jsou politicky utlačovány, nebo nevyjdou s náklady. Existuje tu tedy jediný pravidelně vycházející magazín, který je silně provládní, tiskne se ve Španělsku a financován je skrze rozsáhlé mediální kampaně převážně severoamerických ropných společností. Neznají tu knihkupectví ani obyčejné trafiky, které v Evropě potkáváme na každém rohu. Nejvlivnější televizní kanál je vlastněn samotným prezidentem; jediná "svobodná" rádiová stanice potom podléhá synově sféře vlivu. Státem kontrolovaná rozhlasová vlna Radio Malabo prý dokonce pouští do éteru písničky, které nabádají občany k mlčení a vyhrožují jim krutými tresty v případě promluvení proti režimu.

...je Rovníková Guinea zemí dvou výrazných etnických skupin Bubi a Fang, které se mezi sebou samozřejmě už dlouhá léta přou? Kmen Fang sice zabírá 85% populace, ostrov Bioko, na němž leží hlavní město Malabo, ovšem odpradávna obývali Bubi. Až počínaje rokem 1959 začali příslušníci dnes suverénně dominujícího kmene migrovat z pevniny. Také prezidentská rodina, která Rovníkové Guineji vládne nepřetržitě od jejího osamostatnění, se pochopitelně rekrutuje z tohoto kmene; konkrétně z klanu Esangui.

...se o svržení Franciska Macíase Nguemy pokoušela hned trojice lidí, pokaždé se ale pod despotou pomyslná židle téměř neotřásla? Nejprve v roce 2003 usiloval o moc prezidentův poloviční bratr-generál. O pár měsíců později dle médií na neohroženého vladaře vyrukoval rovnou tandem revolucionářů, tvořený jihoafrickým žoldákem Markem du Toit a jeho jmenovcem, synem Margaret Thatcherové. Oba pokusy ovšem akorát potvrdily výjimečnou stabilitu režimu...

...od června 2009, kdy zároveň slavil 30. výročí v čele Rovníkové Guineje, platí Obiang Nguema za nejdéle vládnoucího a zároveň žijícího Afričana jižně od Sahary? Konstatovat to šlo poté, co tehdy zemřel gabonský prezident Omar Bongo (1967-2009).

...podle pánů Bayarta, Elliase a Hiboua můžeme Rovníkovou Guineu považovat za jeden ze tří afrických "kriminálních států"?

...současný prezident Obiang Nguema pracuje na vystavění druhého hlavního města s vynalézavým názvem Malabo 2? A ignoruje přitom, že v zemi je akutní nedostatek silniční infrastruktury, škol, nemocnic...

...tohle maličké území dlouhých 190 let spadalo pod španělskou správu? A odkazů na tohle období bychom našli hned několik: například hned 21 fotbalistů reprezentujících Rovníkovou Guineu se narodilo právě na Pyrenejském poloostrově a po vzoru svých kolonialistů jsou pak také Guinejci z 87% stoupenci římskokatolické církve. Bude to i typický španělský herní styl, co si fotbaloví trpaslíci osvojili...?

...první prezident Francisco Macías Nguema zpočátku - po osamostatnění Rovníkové Guineje - nutil obyvatelstvo, tvořené převážně španělskými a jinými přistěhovalci, aby se zbavovalo evropských jmen a přijímalo místo nich tradiční africká. Sám své jméno přitom mnohokrát pozměnil, takže na konci svého prezidentování byl oficiálně veden jako Masie Nguema Biyogo Negue Ndong.

M’bolani, y’o num vah?

Úředním jazykem v Gabonu je francouzština. Řečí prokletých básníků se domluvíte i v Rovníkové Guineji, která je oficiálně dokonce trilingvní; už z pohledu na angažmá většiny hráčů národního týmu je však patrné, že lingua franca a kulturní jazyk celé země je španělština. Kromě toho vás na úřadech obslouží i portugalsky.

V Africe je poměrně běžné, že jazyky kolonizátorů, které zůstaly zakořeněny v ústavách a institucích jednotlivých zemí, procházejí v průběhu generací jakýmsi procesem asimilace s domorodou kulturou a jejich forma se postupně zjednodušuje a mění. Tak vznikají pidginy a kreoly, přičemž zhruba se dá říct, že pidgin je jazykem vzniklým z urgentní potřeby dorozumět se s příslušníkem jiné jazykové skupiny, která je příliš vzdálená a cizí, než abychom ji dokázali dekódovat; tradičním příkladem jsou obchodní styky nebo kontakty s kolonizátory. Takový jazyk má omezenou slovní zásobu, většinou nekodifikovanou (nebo kodifikovanou jen hrubě) gramatiku a slouží jako "nástroj" pro určité situace, nikoliv jako mateřský jazyk. Kreolizace je následný proces "usazování" jazyka do stabilní, zaznamenatelné formy; takový kreol už může sloužit jako úřední nebo mateřský jazyk. Klasickým příkladem kreolů je jamajská angličtina (patois), haitský francouzský kreol nebo Tok Pisin, dorozumívací jazyk v Papui-Nové Guineji, což je v podstatě zkomolenina anglického "Talk Pidgin" (mluvit pidginem).

Gabonská francouzština výrazným procesem kreolizace neprošla. Západoafrická varianta klasické francouzštiny, dříve hanlivě nazývaná Le Petit-Nègre (John Holm zde uvádí anglický překlad "Nigger French"), se uchytila především v okolí Pobřeží Slonoviny a až do Gabonu nepronikla. Oproti tomu na ostrovech Rovníkové Guineji se můžeme setkat s jazykem, kterému se říká annobonština: je to kreol založený na portugalštině, kterým se mluví na ostrovech Annobon a částečně Bioko a který vláda země oficiálně uznává jako jeden z místních jazyků. Je prakticky totožný s jazykem Forro, kterým se mluví v ostrovním státě Svatý Tomáš a Princův ostrov. Počet mluvčích annobonštiny se odhaduje na dva až tři tisíce a jsou to především potomci portugalských kolonizátorů nebo domorodých afrických otrokyň.

Hlavním jazykem ostrova Bioko, na kterém leží i hlavní město Rovníkové Guiney Malabo, je Bubi. Bubi je ve skutečnosti název etnika, které ostrov tradičně obývá a jež dokonce v minulosti podniklo kroky směřující k jeho osamostatnění. Jazyk lidí Bubi je velice podobný Fangu, čímž se dostáváme k hlavní pasáži tohoto přehledu...

Fang je hlavním jazykem Mbini, kontinentální části Rovníkové Guineji, a jeho rozšíření sahá od severního Gabonu až po jižní Kamerun. Patří do skupiny bantuských jazyků, což je jedna ze čtyř velkých jazykových rodin Afriky, společně se semito-hamitskými (severní Afrika), nigero-konžskými (západní Afrika), nilo-saharskými (jazyky Núbijců, Dinků v jižním Súdánu nebo Masajů) a khoisánskými (vnitrozemská území na jihu kontinentu; dříve takzvané "křovácké") jazyky. Rozpětí bantuské jazykové větve sahá od Guinejského zálivu napříč světadílem až po pobřeží Keni a Tanzanie na východě a Mys dobré naděje na jihu. Fang se masově rozšířil v 19. století jako jazyk, ve kterém byly vedeny katolické misie; po vyhlášení nezávislosti Rovníkové Guineje se stal jejím úředním jazykem a momentálně plní úlohu jednoho ze tří oficiálně uznávaných domorodých jazyků země, spolu s annobonštinou a Bubi.

Fang je klasickým bantuským jazykem, který přejímá většinu nejdůležitějších charakteristik celé rodiny, jako je tvorba množného čísla pomocí prefixů (předpon - na rozdíl od indoevropských jazyků, které pro tento účel používají přípony, nebo semito-hamitských jako arabština, kde je plurál tvořen vnitřní flexí, tj. změnou samohlásek uvnitř slova) nebo časté používání reduplikace. Právě reduplikace - opakování téhož slova nebo jeho části za účelem zesílení výrazu, převedení slovesa do dokonavého vidu nebo zbytnění konkrétního významu - je vůbec nejznámějším aspektem bantuských jazyků mezi širokou veřejností, díky celé řadě kulturních odkazů.

Nejznámějším bantuským jazykem je svahilština, a právě z ní většina těchto notoricky známých výrazů pochází. O geografickém rozšíření celé větve nejlépe svědčí stručný výčet: na samém jihu Afriky hrají Bafana Bafana (termín z jazyka Zulu), jen o něco severněji válčí národní tým Zambie přezdívaný Chipolopolo. Fotbalový útočník Lomano Lua Lua pochází z Konga, zatímco záložník Eric Djemba-Djemba z Kamerunu; jeden z nejznámějších afrických přírodních parků, Ngorongoro, pak leží na východě kontinentu, ve vnitrozemí Tanzanie.

A když jsme u těch kulturních odkazů, prakticky všichni fotbaloví fanoušci už Fang minimálně jednou v životě slyšeli: je to totiž jazyk, který použila Shakira do své skladby Waka Waka, která se stala hymnou posledního Mundialu.

P. S.: Nadpis této kapitolky znamená v tomto jazyce "Ahoj, jak se máte?"

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Komentáře (333)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé čtení konečně nejenom o fotbale

Reagovat
cubinho

Chlapi, nechci rýpat, ale Rovníková Guinea neleží na rovníku

Reagovat
fantomas

Ok, tak pár kilometrů pod.

Reagovat
cubinho

Ne, nad

Reagovat
fantomas

Tak já sem asi slepej nebo se mnou lomcuje ta probdělá noc.

Reagovat
fantomas

Hm, kouk sem se na mapu, kde sou i vyznačený státy a fakt že jo no.

Reagovat
cubinho

Jaj, sorry, samozřejmě pod rovníkem. Já si tvoji větu spojil s původní větou ve článku, která říkala, že RG prochází rovník - takže jsem myslel, že ted píšeš, že prochází "pod RG"...

Jsem se do toho zamotal

Reagovat
cubinho

Beru zpět, asi jsem ještě víc mimo než ty "leží nad rovníkem - poslední slovo

Reagovat
cubinho

...prosím tě smaž tu diskuzi, to je šílené

Reagovat
fantomas

Kéž bych měl ta práva..

Reagovat
cubinho

Aha, já myslel, že máš

Reagovat
cubinho

...tak to jsme oba v...

Reagovat
cubinho

Mimochodem, kdy vyjde článek o Gabonu?

Reagovat
fantomas

Zejtra.

Reagovat
fantomas

Teď každej den až do pátku něco.

Reagovat
cubinho

Paráda

Ke Gabonu bych měl takovou zajímavost, na kterou jsem si vzpoměnl v souvislosti, když jste tady zmínili ten "fang". Ale je to spíš taková blbost

Reagovat
fantomas

No tak povídej..

Reagovat
cubinho

Je to fakt taková blbost na okraj

Když se v Gabonu natáčela 17. řada Survivora (takový ten U.S. soutěžní pořad), tak byly dva kmeny pojmenovány právě Fang (majoritní etnikum i v Gabonu) a Kota (pigmejské etnikum)...

Třeba se toho někdo chytne

Reagovat
cubinho

...jelikož na Survivorovi v poslední době dost ujíždím, tak jsem to tu nemohl nezmínit

Reagovat
partaS

taky ujíždim , asi po 9 letech na to koukam od 1. serie, zatim jsem u Afriky

Reagovat
cubinho

U 3. série? Druhá Afrika je potom právě ta 17. - Gabon - skvělá série

Jojo, taky jsem se k tomu po letech, kdy to dávali na Nově, vrátil...

Reagovat
partaS

jj třetí (Ethanovi jsem fandil už tehdy ), občas kouknu na COOLu na ty novější; těšim se i na 20. sérii, hlavně kvůli Colbymu (i když jsem slyšel že mu to moc nepujde), toho jsem před těmi 9 lety strašně žral a doteď je to pro mě největší sympaťák

Reagovat
cubinho

Jo, Colby je sympaťák.

Počkej si na další řady, je tam těch sympaťáků ještě dost. A Coolu se raději nedívej. Ten dabing dokáže celkový dojem hodně zkazit.

Ve 20. sérii se budeš určitě více těšit na jiné lidi než na Colbyho

Reagovat
cubinho

* na Cool

Reagovat
partaS

tak jasný, na magory typu Coach (připomíná mi Ibrahimoviče ), Tyson a Rupert jsem zvědavej , taky na Russela (toho jsem ještě neviděl hrát), mezi ženskýma budu asi fandit Amandě a Stephanii

Reagovat
cubinho

Coach je můj oblíbenec! Ale hodně lidí ho nemá rádo

Rupert je jedna z nejkladnějších postav vůbec, Tyson je taky v pohodě.

Ve 20. je to rozdělení na Heroes vs. Villans v některých případech úplně na hlavu... sám uvidíš.

Amandu mám spolu se Sugar ze všech bab nejraději.

A Russell? Nejlepší hráč historie Survivora. Spolu s Parvati. Neskutečný blázen

Reagovat
partaS

a co Boston Rob jakej je to hráč? hned po Africe jsou Markézy, tak ať vim na co se můžu těšit

Reagovat
fantomas

Ták to neznám.

Reagovat
cubinho

Český název - Kdo přežije - určitě znáš

Reagovat
cubinho

...ale jinak moc dobrý článek Mě, milovníka Afriky, hodně potěšil

Reagovat
smazaný uživatel

no, jen to potvrdilo, že to je jeden z nejzaostalejších kontinentů, jejichž obyvatelé to potvrzují v následné migraci do Evropy. Děkuji, nechci.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

wow, teď jsi mi to nandal. Raději se starej o ty svoje černoušky, aby se třeba naučili číst, psát apod.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Jdi s timhle do prdele..

Reagovat
cubinho

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

a proč? Nenapsal sem nic rasistického, uklidni se zas

Reagovat
domingo

Tak zaprve nechci, aby se ty diskuse zvrtavaly timhle smerem, protoze v tom ma kazdy svuj nazor a nehodla ho zmenit, tudiz vysledkem by byla totalne zkurvena diskuse, nehlede na to, ze hromada banikovcu tady, narozdil od tebe, zrejme pouziva mozek jen o statnich svatcich.

A pak, kdyz jsi u toho cteni a psani, tak gramotnost je 87% v EQG, 63% v Gabonu.. u ktereho je to dane tim, ze tam je destny prales, ve kterem ziji animisticke kmeny, pribuzne Pygmejum. Tak nejak nevim, co je vlastne spatneho na tom, ze nekdo zije v souladu s prirodou.. takze tak

Reagovat
smazaný uživatel

Okej. Nebudem tu svinit diskuzi a proberem to někdy osobně

Reagovat
smazaný uživatel

Tebe bych poslal na převýchovu do Nigérie hochu

Reagovat
Josifek

Hele, ty sis to nandal sám sobě svým "duchaplným" názorem, na takovýhle sračky není třeba psát ani nějaké protiagrumenty..

Reagovat
Mada

idiote

Reagovat
smazaný uživatel

proč tenhle společenský odpad nebo BOFC či jak se ta zbabělá lůza jmenuje, má stále přístup do diskuze?

Reagovat
Kenneth

Reagovat
cubinho

A co to má společného s mým textem?

Reagovat
smazaný uživatel

Text příspěvku odporoval pravidlům pro komentáře a byl redakcí vymazán.

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň dělají záslužnou práci.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud chceš udělat nastartovat kariéru aneb "životní troska", tak o tom žádná.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by měl být člověk životní troska, když si dá parádní skank a přitáhne si domu asijskou štětku?

Reagovat
smazaný uživatel

Text příspěvku odporoval pravidlům pro komentáře a byl redakcí vymazán.

Reagovat
smazaný uživatel

Každýho věc, jestli chce brát heroin.. Někteří umělci bez toho nedokáží tvořit. A že dotáhnou děvky je rozhodně záslužná práce.. Člověk má chuť na Asijku, tak si ji objedná.. Má chuť na černošku, tak si jí objedná. Má chuť na to je pochcat, tak si to objedná.. Nevidím v tom nic špatnýho, naopak. Z kamarádek se po čase stanou holky, který chtěj vztah.. a ztratíš kamarádku. Tohle je bezpečnější.

Reagovat
smazaný uživatel

no, každej na to máme jinej pohled.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby nefungovaly děvky, bude tu daleko víc znásilnění a podobných věcí.. O tom jsem přesvědčenej.

Reagovat
smazaný uživatel

to nevím, v téhle branži se jako ty neorientuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Na to stačí selskej rozum.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Asiatka je jeden z mých životních snů, ale žádnou pěknou neznám a placený sex mě neláká, kua, bude to těžký..

Reagovat
smazaný uživatel

Můj právě taky.. Kousek od baráku pracuje jedna moc pěkná, jenže nevim, jak na to.. Pokaždý je u ní nějakej Asiat

Reagovat
smazaný uživatel

odporucam skusit ked budes niekedy v zahranici, vo Viedni je ich velmi vela

Reagovat
Josifek

JJ, já jich mám v tomhle směru víc, ještě černošku a nějakou krásnou cikánku a vlastně i nějakou latinoameričanku...kua, asi abych začal šetřit, jinak to asi neklapne, když tu kolem žádné přijatelné nemám.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to já zatím ještě tyhle choutky nemám.. Akorát tu Asiatku, a to se mě drží fakt strašně dlouho. Jestli ty taky nebudeš mít přehnaný nároky, ono ani v jejich státech těch Rihann moc není

Reagovat
Josifek

Černošku neznám žádnou, to je pak těžký, ani trochu prdelatá by mi nevadila.Třeba Beyoncé bych pozval na kávu.

Reagovat
smazaný uživatel

To mi povídej..

Reagovat
smazaný uživatel

ja som mal chlapci brazilsku japonku. ked som robil v zahranici, tak to bola moja kolegyna. taka pekna, stihla, pomerne vysoka, sice prsia male (ale dala si minuly rok plastiku), ale velmi mila, pekna, slusna. v posteli taka typicka japonka - dost submisivna, mozes si s nou robit co chce, kvici to ako moncici, bohvie ako v suskach maju tie japonky poprepajane lebo take vlny orgazmov som u belosiek nezazil. mal som potom este babu z namibie. heka sa volala. cierna jak box na topanky, taka zivocisna, velke kozy, velke pery, strasna samica. vcelku sexy zenska. v posteli akoby sa cezo mna prehnalo tornado... je to fajn vyskusat si ine rasy, narodnosti, ale v konecnom dosledku je asi najlepsie skoncit pri nasich dievcatach. predsa, dolezite je aj s partnerom porozpravat a najlepsie sa porozpravas vo vlasnom jazyku, v ktorom dokazes pochopit a obsiahnut vsetkyu jeho finesy, detaily, dvojzmysly, ked povies ajeto alebo pa a pi, ked povies, ze si bol s kamosmi na chate alebo na diskoteke na kupalisku, tak je vsetkym jasne o co ide a su s tebou na tej vlne. s cudzinkami (okrem cesiek a mozno poliek, rusiek) je to tazke.... pre potesenie tela je fajn ich vyskusat ale zit cely zivot s nimi asi tazko....

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné jsou skoro všechny puseny asijské

Reagovat
Josifek

No, ty sis asi taky něco šlehnul, řekl bych, že pořádnou dávku klišé, stereotypů, nenávisti a štváčství (nejkasičtější drogu pro nepříliš bystré a snadno zmanipulovatelné občany z řad rasistickych ultrapravicově smýšlejících nacionalistů), kloubouček dolů...

Reagovat
smazaný uživatel

no to víš, že jo, jsem jen zmanipulovaná ovečka z řad DSSS a nemám na nic svůj názor a když ho náhodou napíšu, tak se tu začíná pořádat tzv. "hon na čarodějnice" :-* Tak ať mi dá Kily či PJ doživotní ban a bude klid a každej bude spokojenej

Reagovat
Josifek

Jako nezlob se na mě, ale ty názory a argumenty lidí, jako jsi ty, jsou fakt jak přes kopírák, většina jejich zastánců je přejímá od svých vzorů apod., často to pořádně ani nechápou. Že jsou africké civilizace méně rozvinuté a z pohledu technologie i méně vyspělé je nesporný fakt, to však z nich nečiní méně hodnotná či zavržení hodná společenství, která by jsme měli častovat slovy jako jsou negři atd...Tenhle jak říkáš "hon na čarodějnice" nenabývá ani tisíciny zrůdnosti, obludnosti, zvrácenosti a absurdismu původnímu honu na čarodejnice na počátku novověku, navíc je orpoti tomu původnímu relativně opodstatněný.

Reagovat
smazaný uživatel

Copak to má cenu? Zkus si to uvědomit.. Hájí tady fotbalový chuligány, když dělají bordel... Ale když to udělá někdo trochu přičmoudlejší, už je to problém, který se musí řešit

Reagovat
smazaný uživatel

přesně na tohle sem čekal, až se do toho budeš srát. Tak přeji příjemnou zábavu

Reagovat
smazaný uživatel

Protože to je dvojí metr.. U někoho to banalizuješ a říkáš, že to k tomu patří a líbí se ti to.. A druhých to neskutečně kritizuješ a nejdeš daleko pro sprostý a rasistický nadávky..

Reagovat
smazaný uživatel

no, myslím si, že mám docela i právo osočovat černochy a araby, když se s nima takřka furt setkávám v práci. Kradou co můžou a jejich výchova je na hranici cikána z Chánova.Ale co už, to fakt nemá řešit, jak psal už Domingo výše, každý na to máme jinačí názor a bylo by to na dlouho a ještě by se tu zkurvila diskuze.

Reagovat
Josifek

JJ, nechme to být, je škoda takhle ničit diskuzi u zajímavého článku. Samozřejmě mi taky vadí vyšší zločinost třeba romů či dalších menšin z třeba zemích třetího světa, ale v prvé řadě je třeba ukazovat na jejich příčiny, né až na pouhé důsledky, jakým je právě ta kriminalita..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a stejně je to vtipný, jak tu najednou každý miluje nezbedné černoušky a jen tu někdo napíše poněkud radikálnější ale ne rasistický komentář, tak se na něj každý sesype. A pak mě tu ještě nějaký "pravdoláskovec" osočuje, že sem snadno zmanipulovaný (dle diskuze to spíš vypadá opačně ale přít se tu nebudu a ani se tu nechci hádat). To mi raději fakt dejte nějakou tu "stopku"

Reagovat
Josifek

Tak já neříkám že přímo ty jsi ten zmanipulovaný pako co se jen přidá k zástupu dalších, jen mi to příjde jako klasický profil takového člověka. Jinak černochy nemám o nic víc či míň rád než bělochy, jen si myslím, že si zaslouží stejnou šanci a stejný přístup k nim. Jsem prostě na podobný radikální přesudky a klišé vůči rasám alergický, tak na ně tak reaguju. A jak píše marty, ty jsi tu obhajoval iks fotbalových chuligánů, kteří se chovali jako dobytci či prasata, to ti nevadilo, navíc tvůj oblíbený národ polský taky ve velké míře nevykazuje známky kultivovaného chování hodného lidí 21. století, tak nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

on jen ten polský národ byl utlačovaný jak ze strany nacistického Německa, tak SSSR, tamní obyvatelé zažili asi tak 5x horší životní peklo než český národ. S úctou (ne jako Češi, kde někteří nevědí, co byl 17. Listopad či nevědí, co bylo symbolem Sametové revoluce) oslavují státní svátky za účelem osvobození Polska a k navrácení demokracie (Ne Havel ale Lech Walesa de facto začal jako první revoluci, která vedla k zániku komunismu). No nic, hlavně že poláci jsou zvěř.

Reagovat
Josifek

Je zajímavý, že si všímáš útlaku jakými byli vystaveni, zajímalo by mě, jestli jsi toho schopen i u těch černochů, jejich vlast a i oni samotní byli vykořisťováni ještě mnohem více, byli po dlouhá staletí zotročeni atd...fakt zajimavý ambivaletní přístup. Neříkám, že každý polák je automaticky zvíře atp., třeba si je i vážím za jejich odvahu, např. jak se bránili na počátku druhé světové Němcům, když proti nim naprosto bezbranní a přesto srdnatě bojovali, narozdíl od nás, kteří jsme měli relativně lepší pozici pro obranu, i když by jsme samozřejmě byli také poraženi. Nebo jak bojovali o Waršavu, já si jich za určité věci vážím, ale jen proto nebudu přehlížet jiné věci, mj. mi vadí to jejich dogmatické konzervativní pojetí křesťanství..

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

Už dlouho sem neviděl tolik reakcí k jednomu příspěvku

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek! Moc se těšim na APN, miluji tento turnaj po našem ME,... čekájí nás parádní zápasy a snad i hodně gólů.

Reagovat
Wat

Pěkná práce pánové. Těším se na další, na moje favority.

Reagovat
smazaný uživatel

Niger ?

Reagovat
mickey mouse

Na tohle jsem čekal, hodně zajímavé a poučné . Díky.

Reagovat
herbage

Jsem při čtení váhal, jestli to psal fantomas nebo domingo a hle, ona je to společná práce Alespoň se člověk na EF trochu vzdělá

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek, díky za něj :)

Burkina Faso, Mali a Niger do toho !

Reagovat
smazaný uživatel

parádny článok, vrhnem sa naň Skvelá práca

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatická země

Reagovat
smazaný uživatel

Pro ropu určitě. Jinak si to asi nečetl... Taková africká Kuba.

Reagovat
cubinho

Africká Kuba? No, to asi ne. To spíš Duvallierovo Haiti.

Reagovat
cubinho

Botswana do toho!!!

Reagovat
JozkokozleJ

I toto patri do uvodu k ACN, takze

Reagovat
smazaný uživatel

Článek je velmi zajímavej a pro mnoho místních to dalece překoná jejich reálné i potenciální zeměpisné znalosti..když si člověk pak přečte komentáře např. od Trevora, tak mě hned napadá sousloví "házení perel sviním".

Rovníková Guinea je dle mně naprosto fascinující stát; oni v době svého největšího rozkvětu měli HDP per Capita vyšší nežli Švýcarsko (pokud mne paměť neklame, tak se blížili k 50.000), nyní se musí spokojit s cifrou jen o něco lepší nežli Německo.

Reagovat
herbage

A není to fuk, když se ty peníze stejně dostanou jen do rukou neomezeného diktátora?

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je to především jasný důkaz validity statistických ukazatelů. Obyvatelé státu patří mezi 5% nejchudších na světě a stát sám o sobě se hrdě tyčí mezi velikány typu Německa Švýcarska Jinak z mého pohledu je organizátorství právě Rovníkové Guinei tím největším výsměchem základním právům a svobodám člověka.

Reagovat
herbage

to ano a že ten ksindl je ještě předseda Africké unie a fotí se s Obamou, to je největší výsměch

Reagovat
smazaný uživatel

Jen to dokazuje jak mocné je petrol lobby. Mobutu byl též velkým přítelem USA a Idiho Amina nazval tuším Bush st. za přístav klidu v divokém oceánu Afrika. A nemusíme chodit až do USA, stačí se podívat na Bokassu a "neviditelnou" ochranu jeho režimu od Francouzů - za velmi výhodné dodávky dřevin.

Reagovat
herbage

nj, tak ty vztahy jsou čistě pragmatické. A to se v Africe nově montuje Čína

Reagovat
smazaný uživatel

Čína už ovládá půlku Afriky a bude hůř, oni totiž nespojují svoji pomoc s nesmyslnými demokratizačními požadavky, které předem diskvalifikují Západní země. Čína příjde a řekne: "postavíme vám továrny, haly, silnice, napumpujem do Vás miliardy dolarů a chcem za to jediné - přístup k vašemu nerostnému bohatství". Neschovává se za žádná lidská práva ta pragmatičnost v jejich postojích je příkladná.

Reagovat
herbage

já vím, na to jsme narážel právě. Ale na druhou stranu, alespoň budují tu infrastrukturu, která je nutně potřebná

Reagovat
cubinho

Tak samozřejmě, že rozhoduje ve vztahu kterékoliv země s USA rozhoduje ropa. To je stará známá věc.

Reagovat
smazaný uživatel

presne, Američania ani nejdú pomáhať napr. vláde pri občianskej vojne, ak tam nie sú diamanty, ropa atď. a oni im na oplátku ponúknu výhodné obchody. Veď aj na Blízkom východe boli IBA pre ropu

Reagovat
cubinho

Nojo, jenže k čemu HDP per Capita vyšší než Německo, když nerovnost rozdělení příjmů je jedno z největších na světě.

Ale zase na druhou stranu, třebaže v rukou silného diktátora, režim je jedním z nejstálejších v Africe bez občanských válek apod.

Reagovat
smazaný uživatel

nevim nevim jestli ta stálost je výhra.

Reagovat
Kepy_FCB

Pro ně ano, negramoti potřebují pevnou ruku.

Reagovat
smazaný uživatel

jenže ty seš retard a nikdo na tvé názory není zvědavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

no až po tobě panáčku, tak naše názory nečti a nevnucuj nám svoje.

Reagovat
domingo

EQG je obecne povazovana za jednu z nejhorsich diktatur v Africe, Trevorovi & spol. doporucuju kouknout se treba na ekonomiku a zazemi Botswany nebo boj s AIDS v Ugande, kdyz uz tady musi trousit moudra.

Reagovat
smazaný uživatel

trevor..kepy_FCB..copak je jen pojí? otázka za 3 bludišťáky.

Reagovat
Kepy_FCB

copak kryštůfku robine? Co? pověz?

Reagovat
domingo

Tak s Trevorem se da normalne bavit, ale tady se mi fakt nechce..

Reagovat
frankiefcb

Trevor je v klidu, ten aspoň ví o čem mluví. U kepyho si mnohdy nejsem jist.

Reagovat
cubinho

Reagovat
Bayern +

Tak tak. Nevieš prosím, kde by som stiahol nejaké dokumenty o Afrike obecne, resp. i o jednotlivých štátoch?

Reagovat
cubinho

Moc dobré čtení Miliarda nejchudších od Colliera: http://www.ivysehrad.cz/data/products/down_1688.pdf

Reagovat
cubinho

...dívám se, že to jen jedna kapitola. Každopádně v angličtině to najdeš určitě - pod názvem Bottom billion.

Reagovat
Bayern +

Díky. A ak nájdeš aj niečo filmového, tak kľudne hoď sem.

Reagovat
cubinho

No, pokud bys neměl na mysli jenom dokumenty (to bych tak z hlavy neřekl nic), tak i v rámci amerických zábavních filmových studií vznikly dost dobré filmy zabývající se africkou tématikou (nebo spíše významnými historickými událostmi).

Z těch novějších:

Př. Poslední skotský král - diktatura Idiho Amina v Ugandě

- Shake Hands with the Devil - trochu z jiného pohledu na rwandskou genocidu než je Hotel Rwanda... (kanadský film)

- Krvavý diamant - problematika krvavých diamantů v Sierra Leone (Leo DiCaprio v hl. roli )

- Obchodník se smrtí - o pašování zbraní z Evropy do Afriky na podporu obč. válek

- dost filmů je o Mandelovi (třeba Invictus)

Je to vesměs Hollywood, ale dost dobrý Hollywood, sice lehce přisládly, ale co už. Výpovědní hodnotu to má.

Z dokumentů mě napadá Mugabe and the White African - o postavení bílých v Zimbabwe

Reagovat
Liquid

Obchodník se smrtí, výborný film... jak během chvilky rozeberou to transportní letadlo v Sierra Leone

Reagovat
cubinho

Jojo

Reagovat
smazaný uživatel

O tý genocidě zkus Shooting dogs, podle mě daleko lepší a hodnotnější film, jak Hotel Rwanda..

Reagovat
cubinho

Díky za tip.

Reagovat
fantomas

A toho devila nám doporučoval kantor-afrikanista, takže na to se sám musim kouknout a doporučení předávám dál.

Reagovat
domingo

To je dost obecne.. co bys chtel konkretne? :)

Jinak tohle studuje Tom, ja jsem delal ty jazyky a ve druhe casti bude nabozenstvi..

Reagovat
fantomas

Stáhni si Darfur Now, pokud už o tom něco víš. Zajímavej, jinej pohled.

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš, že neznám problémy Afriky? (jak už jsi psal AIDS, hladomor, politická tyranie a další věci). Dokonce i v článku poukazujete na to, že v RG nemají ani noviny. A pak tihle pro mně "opice" migrují do Evropy, kde a Domingo, ruku na srdce bordel, jedou v obchodu s drogami, s děvkami atd. Proč třeba myslíš, že ve Švédsku vyhrávali (nevím, jestli i do teď) socialistická pravice či ultra pravice, pač tam měli s těmahle problémy. A nejen tam, koukni se na předměstí velkých francouzských měst. A vlastně nemusíš jezdit někam daleko, bohatě stačí Václavské náměstí v Praze. Pro mě by bylo nejlepší, kdyby se tyhle homo negro sebrali a táhli zpět do Afriky. Tak a teď mě třeba sežerte za živa.

Reagovat
smazaný uživatel

Jakoby tu tvojí oblíbená Poláci, nebo Jugoslávci dělali něco jinýho..

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo, já se s tebou o tom nepřu, však balkánci v tom zmiňovaném Švédsku dělají stejné zlo. Hlavně ti špinaví albánci.

Reagovat
Josifek

Poláci jsou strašný hovado, balkánci třeba ve švýcarsku, co jsem tam byl za kámošem, dělaji taky pěknou paseku.

Reagovat
smazaný uživatel

no vidíš a já mám s občany Polska jen samé dobré zkušenosti... A nemám tím namysli chuloše ale normální "civilisty"..

Reagovat
Josifek

Já s nima osobně příliš zkušeností nemám, jen málo a spíš negativní, ale nic hrozného. Kámoška (hezká dívka) studuje slavistiku a byla přes půl roku tuším že v Krakově, a řikala že docela síla, jak se k ní chlapi chovali jak prasata, několikrát naběhla do nějakýho prostředku MHD a normálně tam obírali cestující atd., takže i soudím na základě jejího svědectví, je fakt, že se k tobě asi chovaj jinak když si hezká křehká dívka a jinak to chování posuzuješ a jinak se k tobě chovají když máš 1,90, přes sto kilo a holou hlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Poláci jsou vesměs ti vůbec nejhorší no.. Ani Ukrajinci na ně nemaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja poznam dost poliakov a aj relativne dlho ich poznam a nemozem na nich povedat kriveho slova, neni na co... uznavam za Albanci,Cecenci,Kosovcania a Turci- to ne, to nemusim teda, ale poliaci,srby,chorvati su uplne super ludia...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je potom ale na člověku, že jo.. Proto je potřeba o nich nemluvit ve skupinách typu "Poláci, Arabové, Cikáni, Ukrajinci, Vepři".. Ale mluvit o nich individuálně, ne souhrnně.. Já třeba neznám normálního Poláka a že jich znám dost.. Ale dokážu si představit, že většina Poláků určitě taková spratci nejsou.

Reagovat
smazaný uživatel

to rozhodne, ja niesom rasista ani takto neskatulkujem ale poznam asi 30 poliakov a znich si moc nerozumiem mozno s jednym, zato s turkom som si neporozumel ani s jednym, 6 rokov som byval vo Viedni a tam to je naozaj o tom ze poliaci, cecenci atd. Je to dolezite a o turkoch si tam ludia myslia obecne svoje aj s cecencami a albancami je to tak, z nich ma malokto kvalitne vzdelanie a drzia si tie svoje skupinky a byvaju agresivny. Mam odtal kamosov a kamosky a byvalky od Polska, cez Filipiny, az po Nigeriu... Zidov aj krestanov, ale Turci,cecenci a albanci ma nikdy neoslovili a prave s poliakmi som si rozumel najlepsie, aspon ty co poznam su ferovy a pracovity ludia, co maju aj nieco v hlave...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Marty si konečně může zchladit žáhu, tak ho nech

Reagovat
božský John

Já chápu, že tyhle lidi chtěj emigrovat, ale tak ať si zjistěj nejdřív, kam jdou. Proč chodit do Paříže, kde budou dělat tyhle kraviny někde na předměstí. Tak si snad uvědoměj, že to nemá smysl a pojedou jinam, kde se budou moct asimilovat (mam na mysli třeba jednu rodinu) a najdou tam nějakou práci....pokud tam ovšem jedou za timhle účelem (krást,loupit, dělat kurvy,pasáky..), tak střílet. Bez milosti.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou spojený nádoby.. Pokud by šli někam na vesnici, tak je okolí nepřijme a práci stejně nedostanou.

Reagovat
božský John

Dobře, ale nemusej chodit do města velkýho jak kráva, kde s tim je obrovskej problém a krom počasí se tam maj vesměs hůř než v Africe.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty byty v ghettech bejvaj nejlevnější, na lepší peníze nemaj.. Nebo když tam jedou od nějaký společnosti, která tam zprostředkovává práci, tak jim taky abídnou tenhle byt, ale uchlácholej je, že budou mít práci a za chvilku se z ghetta dostanou.. Jenže pak o tu práci po 3 měsících přijdou a jsou v prdeli.. Tak to bohužel chodí. Proto je potřeba jim pomoct, najít řešení, aby ghetta neexistovala..

Reagovat
božský John

A nebo zavést nějaký kvoty, aby se jich tu nehromadilo tolik, tzn. menší konkurence v práci, menší ghetta, víéc životního prostoru, menší potenciál kriminální činnosti etc.

A samozřejmě úplně překopat systém humanitární pomoci v Africe. Přestat jim sypat do chřtánu, aby se odnaučili čekat na rejži dycky, ale, aby se tu rejži naučili dělat sami (dosaď si kdyžtak jinou potravinu) a místo tohohle neefektivního systému jim trošku nakopnout školství apod. V Botswaně to už pochopili a dokonce si těžej drahý kovy na svoje a nenechaj to dělat cizáky. S touhle větší inteligencí se zvyšuje i osvěta proti AIDS, kterej se tam podařilo jakš(ž) takš(ž) zastavit a jdou raketově nahoru

Reagovat
božský John

Omluvte mi čárky, nějak se mi přes víkend vykouřila pravidla

Reagovat
smazaný uživatel

I když se jich nebude hromadit tolik, tak ty ghetta stejně budou.. Kor ve Francii, když tam lidi ze severní Afriky mají většinou i francouzský občanství..

To je taky potřeba změnit a určitě je lepší je motivovat.. Ukázat jim jak to dělat, maximálně jim k tomu vybudovat podmínky. Ale to je přesně ono.. Hledat řešení, ne být hned agresivní..

Reagovat
božský John

Tam je problém, že půlka populace je tak do 15-18 let. To je pak těžký, když ti, co to ty mladý můžou potenciálně naučit umřou v nějaký občanský válce nebo při hladomoru nebo tak...

Dobře budou ghetta, ale dejme tomu, že tam nebude 100 lidí, ale třeba 50-60 a i to je progres...ono, když budou utikat z Afriky, tak tomu kontinentu a svý zemi moc nepomůžou

Reagovat
smazaný uživatel

Ona jim vlastní země taky moc nepomůže, když tam zuří občanská válka a můžou mít strach o svojí rodinu. Ono už je jedno, jestli je ghetto se 100 nebo s 60 lidmi. Stejně se těch 60 nepřizpůsobí a pořád to bude velkej problém. Prostě úplně tohle zrušit, dávat víza jen pokud máš práci zajištěnou na delší dobu.. Rodinu si přivést opravdu až po těch 3 měsících, kdy už třeba budou mít smlouvu na dobu neurčitou a dá se s tím nějak pracovat.. Ghetta vykoupit od města, vyhodit od neplatičů, najít náhradní byty, kde nebudou moct žít takhle u sebe.. Jak říkám už víckrát v Berouně se něco podobnýho uskutečnilo a všichni to berou jako jednu z nejlepších věcí, kterou tu Besser udělal.. I když v tom bylo spoustu mafiánství.

Reagovat
domingo

Reagovat
božský John

Jo, s tim souhlasim, tak nějak jsem to myslel, i když blbě napsal, takovýhle kvoty by byly fajn. Jinak nesouhalsim s těma ghettama. Když tam bude míň lidí, tak tam nebude takovej bordel, to je logický ...a pokud tam budou ti s prací, jak píšeš, tak se navzájem ohlídaj nebo prostě budou mít zájem na tom, aby nebyly problémy

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si neuvědomuješ jedno.. I když bude v ghettu méně lidí, tak se přesto budou rozmnožovat.. Děti budou vyrůstat v ghettu a z toho nikdy nic dobrýho nevzešlo. za čas by se to ghetto pořád jen zvětšovalo a byl by tu zase ten samej problém jako teď.. Právě tyhle "ošklivý předměstí" jsou největší zlo.

Reagovat
božský John

Ty si neuvědomuješ, že ghetto není koncentrák, z kterýho není možný se dostat

Reagovat
smazaný uživatel

No.. V podstatě je. Není to nemožný, ale je to hodně těžký.

Reagovat
smazaný uživatel

No sweetie..

Reagovat
božský John

Tak to se s Tebou o tom už nebudu bavit, když v podstatě přirovnáváš ghetto ke koncentráku, to pak postrádá smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Koncentrák byl daleko horší, samozřejmě.. Ale ty ses bavil o tom, jak těžký je to opustit.. A šance na opuštění ghetta je mizivá, pokud něco nezasáhne zvenčí.

Reagovat
domingo

No, tak nemozny to neni, ale myslis ze to funguje proste stylem "seberu se a jdu?" Musis si vzit, ze ti lidi se v ghettech rodi, vyrustaji a ziji tam, mluvi jazykem ghetta, jejich vzory behem formovani osobnosti jsou nejvetsi gangstaz, nemaji povedomi o vlastni hodnote, o moznostech, jsou strasne limitovani socialni nikou, ve ktere vyrustaji a ktera jim nedovoluje se z ni vymanit, protoze mimo ni nemaji na koho se obratit. Archetyp "hodneho (treba) muslima", ktery utece z marockeho ghetta v Parizi, prestehuje se do centra, najde si praci a ukaze lidem, ze lidi z ghett nejsou jenom negramotne spiny, je propagandisticka pitomost - takoveho cloveka by v tom centru zamestnali maximalne na surovani hajzlu, nemel by na ubytovani ani zradlo a v ghettu by ho uz zpatky neprijali.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Nemusí bydlet zrovna u Louvru, ale může se přestěhovat do nějaký normální části nebo na blbej sídlák, zas zacházíš moc do extrému, tohle "from zero to hero" jsem vůbec nemyslel, myslim spíš normální lidi, který nejsou v ghettu vázaný ostnatym drátem, šestimetrovou zdí a imrvére nasranym esesákem a maj možnost jít jinam, stejně tak jako zůstat a spokojit se s tim

Reagovat
smazaný uživatel

Ty to vidíš strašně povrchně..

Reagovat
božský John

vol. 2

Máš to dokonce i s jinym obrázkem

Reagovat
božský John

Myslim prostě život normálního člověka, o kterym se nedočteš v novinách a v ghettu úplně zapadne

Reagovat
domingo

No oni tu moznost maji, starej Kotlar ze svitavskyho holobytu ma taky moznost kandidovat na prezidenta, zejo. Zachazim do extremu, abych ukazal, ze nemuzes cekat, ze kazdy bude mit svobodnou volbu a uprednostni karieru a rehabilitaci v ocich verejnosti na ukor "bezpeci" mezi svyma.. to, ze tihle lide nemaji ani motivaci se sebou neco delat, neni chyba jejich, ale systemu, protoze takovy Abdullah narozeny nekde ve francouzskem slumu se sebou ani nic moc delat nemuze. Nema zkratka moznosti.

Reagovat
božský John

To je právě o tom...má tu možnost a záleží to jenom na něm, jestli jí využije nebo ne. Takovej Kohn z Terezína moc na výběr neměl

Reagovat
domingo

No tak jestli to celou dobu porovnavas s koncentrakama.. tak kdo vlastne prehani?

Reagovat
božský John

Márty ! Jediný, o co mi teďka jde, je to, že márty v podstatě srovnává koncentrák s ghettem. Nebudu tady rozebírat tech trilion rozdílů, který mezi tadytěma věcma jsou, ty víme všichni ( i márty)

Reagovat
smazaný uživatel

Neee, já nic nesrovnávám :D To si přece začal ty.. Já jen řekl, že se tam odsud taky těžko dostává, když už jsi to načal..

Reagovat
božský John

Dyk si to už vysvětlujem na fejsbuku...!

Reagovat
božský John

Jinak s těma režimama je taky průser. Kdyby to tam nebyl samej diktátor nebo jinej kripl, tak by se tam žilo daleko líp

Reagovat
božský John

Já jsem taky v tomhletom spíš konzervativní. Jako zase jsem proti úplný izolaci přívalu přistěhovalců, ale musej mít týhle zemi co dát a né jen pobírat dávky a vyžírat stát, popř. loupit,krást,vraždit a dělat bordel

Reagovat
fantomas

Proč žrát takhle zkažený "intelektuální" maso..?

Reagovat
Kepy_FCB

Víte co odděluje lidi od opic???

.... Středozemní moře!

Reagovat
cubinho

Je mi líto, že právě fanoušci Baníku se zde projevují jako největší dementi.

Reagovat
Bayern +

Miestami ale nie je jasné, z ktorejže strany...

Reagovat
herbage

no v Evropě. Máme pro ně takové pěkné oplocené výběhy, kterým se řiká "kotel"

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

zakerny vtipek.

Reagovat
Josifek

Reagovat
Kily

hmm, přímo na komoru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nominujem na Hlášku roku!

Reagovat
smazaný uživatel

Dost povedený

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

ty jsi fakt strašný idiot...

Reagovat
božský John

Není Myslim, že si to můžu dovolit napsat, poněvadž ho znám daleko líp, než Ty.

Reagovat
Mada

Pro mě jsou všichni rasisti idioti.

Reagovat
božský John

Ale trevor není rasista

Reagovat
domingo

Ale je, neni to takovy ten klasicky stereotypni nacek, ktery neumi ani napocitat do deseti, ale sam priznava, ze by rad zil v "bile Evrope", coz je pouze filozoficky problem jen do te doby, nez se to zacne tykat lidi, kteri za tyhle zvracene ideje nemuzou, jako treba indicky veterinar ze Svitav, ktery nam operoval psa. Radsi nez zit s nekym, kdo neni bily (a tudiz je verbez), tak Bila liga.

Reagovat
božský John

Tak já myslim, že trevor je na tom jako já, že mu vaděj ty nepřizpůsobivý ... což můžou bejt cikáni, stejně jako poláci, indonézani, pruánci apod...

Reagovat
smazaný uživatel

V čem jsou přizpůsobivý chuligáni?

Reagovat
Mada

Reagovat
božský John

Tak to je stejně stupidní příspěvek jako ty rasistický z druhý strany

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Ty si myslíš, že jsou přizpůsobiví? Vždyť taky dělají bordel, leckdy o dost větší, než Arabáci, nebo cikáni.. Protože Trevor jedny brání a druhý odsuzuje. Takže rasista je..

Reagovat
božský John

Poláci nerovná se (nevim, jak se to dělá značkou) chuligáni. To samý cikáni nerovná se lupiči.....nebo sparťani a slávisti nerovná se oslové...eeeee teda..no to je jedno

Reagovat
smazaný uživatel

Počkej.. Ale tady jde o skupinu přece..:) Chuligán může být i Písečák.. A co? Ten snad bordel nedělá? On chuligány brání, zatímco přičmoudlý a černý za to stejný chce postřílet a vyhnat.. To ti nepřijde rasistický? V Jablonci přece taky nejsou jen hasiči, ne?

Reagovat
božský John

Jde o národ ! ! ! (dál jsem to nečet)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mi to vysvětli teda.. Arabové jsou špatní, protože jsou špatnej národ.. Chuligáni jsou v pohodě, protože jsou dobrej národ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee

nepřizpůsobivi můžou bejt cikáni (dejme tomu, že to je národ, protože jich je taky beztak jak sraček) nebo poláci nebo rusáci nebo vim já co...mexičani ...tak jsem to myslel. To škatulkování je blbý v tomhle ohledu

Reagovat
smazaný uživatel

No jo.. Ale chuligáni jsou taky nepřizpůsobiví přece, tak proč by v tý škatulce být neměli?

Reagovat
smazaný uživatel

chuligán je neprispôsobivý vždy

Reagovat
božský John

Protože chuligáni nejsou národ, tak je semka nepočítám. A chuligáni můžou bejt češi,rusáci,poláci, slováci ( můžou si třeba navzájem bourat salaše nebo si krást koně) atd.....

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to je přece jedno, jestli to je národ, nebo ne..:) Bordel dělají stejnej.. a když tahle skupina bordel dělá a je to z jedný strany bráno jako něco nádhernýho a pak ten samej bordel dělá druhá skupinka a za to už se má střílet a vyhánět tyčema, tak co si mám o tom myslet?

Reagovat
božský John

Neni to jedno....to je jako kdybys srovnávl sporty.....chuligáni jako skupina můžou bejt všude,ale národ jeden danej konkrétní je jenom jeden.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukni.. Když nějaká skupinka dělá bordel.. Úplně ten samej, třeba v Roudnici a stejnej třeba v Rokytnici.. Jedna budou Arabové a druhá budou chuligáni.. A jeden člověk řekne na jednu událost, že je to zasraná špína a všechno postřílet a tu druhou skupinu bude vychvalovat do nebes, jak krásně podporovala svůj tým.. Není něco špatně? Fakt tam nevidíš kousek rasismu?

Reagovat
božský John

Já bych střílel obě

Reagovat
smazaný uživatel

No ty jo.. A pak je tu jeden člověk, kterej jedny chválí a druhý za to stejný kritizuje a sprostě nadává a nesnáší je za to.. Není rasista?

Reagovat
božský John

Uuuum, to těžko říct. Rozhodně to není správný, ale rasista? To nevim ....

Já se s nim ztotožnuju v tom názoru na ty, co nadává, co dělaj bordel (a že dělaj bordel i ty druhý, tak to mi taky vadí)

Reagovat
smazaný uživatel

To právě vadí skoro každýmu.. I mně. Jde jen o ten rasistickej dvojí metr.

Reagovat
smazaný uživatel

"Zebo je pětiletý Nigerijec, který má jen jednu nohu, jednu ruku a jedno oko. Každý den musí jezdit pro vodu k deset kilometrů vzdálené studni na starém bicyklu, který má křivá kola, nefunkční brzdy a jen jeden pedál. Pokud přispějete částkou 50 Kč, pošleme vám videonahrávku, je to prdel jak prase..."

Tak a teď mě udej za rasismus. !!

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám takovej humor rád..

Reagovat
smazaný uživatel

ale je to rasistický, poukazuješ tu, že sem rasista a místní dva cizí moralisté, co mě tak hrozně znají, tak už mě tu odsuzují. Tak jak nakonec?

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám rád černej humor, protože si myslim, že když nějakou tragédii převedeš ve srandu, tak ti z tý tragédie pak není tak špatně a trochu jí banalizuješ.. To neznamená, že když mám rád vtipy o Aničce, že jsem pedofilní nekrofil.. Zatímco ty tady ukazuješ svoje názory jinak, než ve srandě..

Reagovat
smazaný uživatel

no, hlavně že já banalizuju. Příště už fakt budu ticho a nebudu se chytat. Jak už se říká a píše, moudřejší ustoupí

Reagovat
smazaný uživatel

Co já vím, co děláš.. To, že nesnášíš Araby za to, že dělají bordel tu prezentuješ už dýl, stejně tak máš radost, když stejnej bordel dělaj chuligáni.. Takže v podstatě si sem ani ten příspěvek dneska dávat nemusel..

Reagovat
Mada

co to má společného jestli jsem cizí, tyhle názory tu od tebe čtu již několik let....

Reagovat
smazaný uživatel

jednoduchá odpověď a to jest, tak to nečti, nic ti v tom nebrání.

Reagovat
Mada

proč bych to neměl číst či nato reagovat, když si chceš psát jen s kámošema tak proč to píšeš sem?

Reagovat
smazaný uživatel

wtf?

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

A proto je označuje za opice jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Nebo chuligani, nackove, nacionalisti. Jasne, to mi vadi taky, ale on snad rozdeluje neprizpusobivy na "no jo, to je verbez, co od nich cekat" a "fanouskovska kultura, nerozumis tomu," ne?

Reagovat
Mada

Nepřizpůsobiví vadí skoro každému.

Reagovat
domingo

Tak jasne, to by bylo neco v neporadku, kdyby ne.

Reagovat
domingo

Tak jasne, to by bylo neco v neporadku, kdyby ne.

Reagovat
božský John

Tak to je druhej pol, ty taky střílet, tyhle rádoby vlastence...fakt se třesu na to, až tady za Jabloncem budem mít podobnej brajgl jako v létě ve Šluknově

Reagovat
domingo

Nj, je proste treba merit stejne na obe strany a nedelat ustupky a nemit predsudky, jinak se nic nezmeni.

Reagovat
božský John

A zavírat všecky, co se takhle budou projevovat....z jedný strany krást a za rasismus a na druhý straně zavírat za rasismus taky

Reagovat
Mada

Naprostý souhlas.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

A proč se tady tak chová? a nejenom tady....

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se líbí, kolik moralistů se zde objevilo po jednom docela povedeném vtípku. Kdyby nebyli shnilí, tak by se dokázali uživit i v tak nehostinných podmínkách.

Reagovat
Mada

Další který nedokáže posuzovat věci v širších souvislostech, a tady nejde jen o ten " vtípek ".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

nazdar ubožáku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Sice mají ropu, ale není to žádná výhra, když je u moci takový psychopat

Reagovat
smazaný uživatel

ale je tam klud... Zober si taky Egypt. Vladol tiez pako, ale krajina isla, turisti prichadzali a bol tam klud. A teraz? Vhrali islamisti, uz vymyslaju prve zakazy a som zvedavy kedy sa to tam zas posekaju navzajom, pripadne napadnu Izraela a podobne. Obcas je holt nevyhnutny jeden diktator ktory si urobi poriadok v krajine. Pre nas europanov to je nepochopitelne, ale tam to inac nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Al Capone

nějaký ten diktátor je vždy potřeba

Reagovat
Kucka

Velmi zajímavý článek Jinak bude letos ACN na Eurosportu?

Reagovat
Liquid

ty si piš, všechny zápasy snad

Reagovat
smazaný uživatel

dúfam

Reagovat
Bayern +

domingo, fantík - perfektný článok

Reagovat
Kenneth

Proč píšeš jednou slovensky a jednou česky

Reagovat
JozkokozleJ

Aby mu SLOSY rozumel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pospech11

nehraje za ně náhodou Javier Balboa ?

Reagovat
Liquid

měl by, nebo dřív hrál

Reagovat
Liquid

jak já se už těším ale trochu mě znepokojují ty výsledky přáteláků, vesměs samé 0:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda

Maroko do tohoa!

Reagovat
Liquid

Prečo Maroko ? Dříve (MS98) mi bylo hodně sympatický, ale teď už několik let vůbec ne. Kvalita tam je, ale spíš ta individualistická na úkor týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože Boussoufa, El Arabi, Belhanda atd. Dost jim přeju po té hráčské stránce, ale neviděl jsem je hrát tak už rok což mě docela mrzí, ale vynahradím si to hned při jejich zahajovacím zápasu proti Tunisku.

Reagovat
Liquid

to bude derby

Reagovat
domingo

100. pro Nigerii (neni tam, aha, super), Alzirsko (come on!), takze Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Ooo já nevěděl, že jim taky přeješ . Prosimtě jak vypadá v poslední době jejich herní projev, můžeš mi je popsat trochu blíž?

Reagovat
domingo

Co jsem koukal, tak vetsinou hraji 4-4-2, kladou velky duraz na obranu, silny stred zalohy, kde to ridi Kharja, a utoceni pres brejky.. da se na to koukat.

Reagovat
smazaný uživatel

To zní skoro jak Mourinho v Chelsea . Hm tak to tomu Tunisku dají kládu.

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč ze Serie A to musí řídit... aby ne, Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kongo

Mám rád zeměpis Pěkněj článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

škoda, že tam není Egypt..nemam komu přát

Reagovat
smazaný uživatel

nemáš komu? Mali, Burkina Faso, Botswana, Zambia

Reagovat
božský John

Ani jeden mě netankuje

Reagovat
smazaný uživatel

Botswana je náhodou strašne sympatická

Reagovat
božský John

Neznám jedinýho hráče

Jediný co mi na ní momentálně sympatický přijde, je to, že se se bou ta země něco dělá

Reagovat
smazaný uživatel

zlepšenie ekonomiky krajiny, vybudovanie skvelého mužstva z podpriemerných hráčov, výborný tréner z domácich podmienok, prvé mužstvo, kt. sa kvalifikovalo na CAN 2012... A hráčov známych majú - trebárs taký strelec Selolwane alebo starý brankár Marumo

Reagovat
smazaný uživatel

a Zambia to podľa mňa tento rok dotiahne ďaleko, rovnako ako Burkina Faso

Reagovat
božský John

Moc známý hráči...koukal jsem na wiki a maj tak blbý jména, že je nikdy nebudu mít rád

Reagovat
smazaný uživatel

náhodou, napríklad ten Marumo sa ešte dá

Reagovat
božský John

Dyt kopal jenom za nějakej mančaft, co byl vloni 8. v egyptský lize...jak mam takovýho nonamea znát?

Reagovat
smazaný uživatel

veď nevravím, aby si ho poznal, len, že to meno je dobre zapamätateľné a ja ho poznám podľa toho, keď Botswana postúpila, našiel som si ich súpisku a zapamätal som ho

Reagovat
božský John

Jo táák

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

250. pre titul Zambie/Burkiny Faso!

Reagovat
Liquid

Reagovat
stas87

preco najprv europa/amerika/cina nepokusi urobit pracovne prilezitosti pre emigrantov v krajinach odkial utiekli?ja sa emigrantom necudujem,doma nemaju nic a aspon pre trosku lepsie podmienky utekaju do afriky,ak by praca nebola v europe ale treba v cine tak europania by isli za pracou do ciny...je hodne jednoduche napisat ze krovaci vypadnite z europy ani ICC afriku nezbavi diktatorov

Reagovat
Kepy_FCB

oni nejdou za prací, v Africe se rozkřiklo že za velkou řekou na severu (Středozemní moře) je pohádková země kde se nemusí nic dělat a papání, zábava, zdravotnictví atd. je grátis..

Krom Sahary na severu a Kalahari na jihu je tento kontinent velice úrodný takže s prací mohou kdykoliv začít když jim začně kručet v břiše , ale jim se prostě nechce!!!

Reagovat
smazaný uživatel

neprovokuj nebo skončíš se mnou na hranici, kde nás budou bičovat a upalovat za kacířské řeči

Reagovat
stas87

ale dovod ich uteku je aky? skus si to este raz precitat co som pisal ja...afrike nepomozu davky a jedlo,do afriky by sa malo investovat,do skol,nemocnic,letisk aby tie krajiny zacali byt konecne aspon trosku sobestacne,zbavit sa diktatorov,lenze to je na velmi dlho,vyspely svet radsej kupi jedlo a dovezie jedlo ale to nieresi probelmy afriky,ty vidis vsetko jednoduse ak by sa afrika dostala na vyssi uroven aj tych negramotnych by nebolo tolko...rusko,usa aj izrael by mali prestavat predavat africanom zbrane,to je dalsi velky problem ale na ten sa neukazuje

Reagovat
Mada

Reagovat
Kepy_FCB

skus si to este raz precitat co som pisal ja.

Vše je o té lenoře!

jinak dám na radu trevora, tady to nemá cenu! čau

Reagovat
stas87

vies ono nie je tak jednoduche zrazu zacat robit vsetko bez peniazi a schopnych ludi...tieto dve hlavne veci by im mali poskytnut vyspele krajiny ale pokial sa tie k tomu nedokopu alebo nepomozu tak dalej budu africania utekat do europy do ghett...europa si tymto krokom zcasti moze pomoct od prilivu emigrantov,podobny krok urobilo turecko a turci z nemecka sa pomalicky vracaju spat

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

jenže kolikrát to kdo ví kdo označí za rasismus a musí z toho sejít

Reagovat
smazaný uživatel

měla být reakce

Reagovat
Godwinson

Co mimoevropský článek, to stejná diskuze.

Reagovat
domingo

Pri poslednim ACN se diskutovalo v klidu, tak snad to tak bude i ted..

Reagovat
domingo

Respektive az se zacne resit fotbal.

Reagovat
Godwinson

Asi jo. Samotný zápasy už lidi netankujou, ale jinak je ten poměr zasranejch africkejch diskuzí zhruba na úrovni PD :))

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

300. pro Afriku

Reagovat
Mada

Reagovat
cubinho

Reagovat
fantomas

Reagovat
Bayern +

Reagovat
fantomas

Hm, tak trevor zase jednou potvrdil, že je to širokodaleko nejotravnější euro(etno)centrista tady na EF, ale to už nemá cenu řešit, bohatě sem si to užil dřív pod Austrálií...

Spíš mě překvapil tak velkej zájem, to hodně potěší. A k diskuzi: za tu vaší zhoubnou migraci stejně aspoň z 85% může evropskej kolonialismus, kterej narušil o několik desítek procent lépe fungující animistickou, nebo chcete-li zaostalou harmonickou společnost..stejně tak představa o tom, že se migruje hlavně kvůli prostý chudobě a vidině výdělku, je neskutečně zvrhlá. Troufnu si říct, že většina uprchlíků je politická - zářnej příklad mezi fotbalisty je třeba Muamba, o kterym sem tu už psal -, což možná může jít ruku v ruce s chudobou, určitě to ale neni tak, jak se značí naznačit trevor a podobní, že by se snad stěhovali jen ti uvědomělí, co už nemají zájem na tom mít co dočinění s ostatními opicemi.

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

*snaží místo značí

Reagovat
Josifek

Je to tak jak říkáš, my jsme velkou část společenství žijících z našeho pohledu primitivním způsobem vytrhli z jejich prostředí, přeskočili jsme rázem značnou část jejich vývoje a najednou po nich chceme, aby se chovali jinak, než se po staletí vyvíjeli, oni najednou musí udělat velký krok vpřed a to nelze, to je jako kdyby nás teď někdo strojem času přesunul o nějakých plácnu 500 let dopředu do budoucnosti, taky by jsme byli pro tamní lidi nekultivované opice apod. A tohle mi vadí, nikdo nevidí tyhle a další podobné přičiny, všichni ultrapravicoví nacionalisté ukazují pouze na důsledky této situaci, nikoli na její důsledky, kterými jsme vini především my - uzurpátorští běloši. ( )

Jinak trevor se nemůže rovnat s bofc, to je mnohem větší kádr. Jinak etnocentrismu se chtě nechtě občas neubrání asi nikdo z nás (kromě osvícených výjimečných lidí jakým byl třeba Gándhí), ale musí to mít nějakou rozumnou míru, to bohužel u přepjatých národobijců není.

Reagovat
Mada

Spousta lidí si myslí že ten problém by se dal jednoduše vyřešit,ale tak to prostě není už z důvodu velikosti a rozmanitosti samotné Afriky.

Reagovat
Josifek

Hlavně se potýkáme s tím, co jsme sami zaseli, ale už na to nějak zapomínáme, dáváme od toho ruce pryč...to je vrchol pokrytectví toto.

Reagovat
Mada

Reagovat
fantomas

Tak tak.

Reagovat
cubinho

Ještě bych doplnil k té "zhoubné migraci" - ten evropský kolonialismus je asi takový první hybný moment, ale v současnosti, jak je dobře známo, za to může západoevropská materialisticko-individualistická společnost sama - důraz na kariéru a majetek, rozpad tradičních hodnot -> rozpad rodiny -> přirozený úbytek obyvatelstva -> stárnutí populace -> úbytek ekonomicky aktivního obyvatelstva ->-> nutnost brát pracovní sílu z venčí -> migrace Afričanů, Arabů, Turků do Evropy.

...

Reagovat
fantomas

Jojo, všechno je spolu provázaný víceméně.

Reagovat
Josifek

JJ a to je spojený s tím, že sem přicházejí lidé z jiných struktur, jejich rodiny fungují úplně jinak, jsou více propojeny, mají odlišné zvyklosti atd., tahle konfrontace a náš tlak na to, aby přistěhovalci zapadali do našich škatulek a přejali naše struktury, modely chování atd. jen eskaluje situaci..

Reagovat
smazaný uživatel

no vidíš, já sem nejotravnější eurocentrista a ty tu zas všude a otravně "propaguješ" nějakou Australii či pak Afriku. Nejdřív si zameť před vlastním prahem a pak posuzuj ostatní.

Reagovat
fantomas

Takže mám bejt já ten zlej a já se mám zpovídat? Si ze mě děláš jen prdel, doufám..

Reagovat
smazaný uživatel

a já snad ten zlej sem? Ty vole, ty si tu hraješ na arogantního zmetka, kterej se do mě začal pouštět, když sem jen napsal něco jinačího než zdejší drtivá většina a nebylo to ani nic, co by utlačovalo práva jinačím, tys do mě začal jebat, teď mě to osočuješ z eurocentrismu ale ty, že tu do diskuzí cpeš ty vole nějakou zkurvenou exotiku (Austrálie, biješ se tu za Afriku), to je v pořádku. Ale když se někdo ozve negativně, tak je jen ten nejhorší. Už se uklidni frajere...

Reagovat
fantomas

Ty seš fakt primitiv k pohledání. To fakt nevidíš rozdíl mezi tim, když tu někoho, kdo je obecně dost možná vzdělanější a inteligentnější než ty sám (a třeba i já), soustavně nazýváš opicí a dohromady působíš děsně povýšeně, a mezi mym smířlivym postojem, kdy holt vyhledávám tu tvou exotiku, rád se dozvídám o jiných, dobře, primitivnějších kulturách atd.? A že to někam cpu...necpu, vystavuju to, a kdo nechce, vůbec nic se nestane, když ten článek ani nerozklikne. Když už rozklikne a prezentuje se tu pak jako agresivní euro(etno)centrista (nijak tě neosočuju - těžko mi vyvrátíš, že v tomhle duchu jednáš/diskutuješ, což mi bohatě stačí k tomu tě takhle titulovat), opravdu nemá právo sebou takhle švihat - jako ty - když se do něj někdo opře...

Reagovat
smazaný uživatel

aha, takže pro změnu jsem primitiv, když jednám a vyjadřuji se jinak než ty a ostatní, no paráda, čím dál lepší. A pokud se tu ukazuji povýšeně, tak na tebe rozhodně nemám, stačí číst tvé příspěvky a to nejenom tady. Ale chápu, na internetu si zvyšuješ ego, které ti nejspíš chybí v reálném životě pač tam jseš nicka. Tak si v tom dál pokračuj :-*

Reagovat
fantomas

Jj, tos to pěkně uzavřel vrstvou klišoidních blitek. Přesně v tvym stylu (a ne, primitiv fakt nejseš jen proto, že deš proti proudu...znám dost takových lidí, kteří to dělají i normálně kultivovaně a inteligentně)...

Reagovat
Mada

nemá to cenu

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

tak to nečti ....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele