LaLiga - souhrn 13. kola: Real v klidu porazil Valencii

10.11.2023, 23:02, aktualizováno 12.11.2023, 22:56
Komentáře a souhrny
Oslavující Vinícius Júnior (© AFP)

Girona otočila nepříznivý stav na hřišti Raya Vallecano a po výhře 2:1 má jistotu setrvání na prvním místě. Real Madrid si doma snadno poradil s Valencií a upevnil si druhou příčku, krok drží také Barcelona, která přetlačila Alavés. Bitva o Sevillu dopadla smírně. V divokou přestřelku se změnila páteční předehrávka španělské nejvyšší soutěže. Athletic Club nakonec v závěru díky penaltě přetlačil Celtu, ta tak zůstala v sestupovém pásmu...

Atlético Madrid - Villarreal CF 3:1

12.11.2023 21:00

Góly: 45+1. Axel Witsel, 80. Antoine Griezmann, 85. Samuel Lino - 20. Gerard Moreno

Atlético Madrid otočilo duel 13. kola LaLigy a zvítězilo před vlastními fanoušky nad Villarrealem 3:1. Hosté se dostali do vedení už ve 20. minutě, s odpovědí však v nastavení první půle přispěchal Axel Witsel, jemuž poslal míč před prázdnou bránu Antoine Griezmann. Sám francouzský reprezentant pak v závěru vstřelil vítězný gól.

Žlutou ponorku v utkání koučoval po odchodu Pachety dočasný kouč, už v průběhu reprezentační přestávky by se však měl vrátit Marcelino, který na její lavičce působil mezi lety 2013 a 2016. Klub bude přebírat na neuspokojivé 14. příčce.

Atlético mělo co napravovat, v posledním utkání padlo na hřišti Las Palmas, a vzdálilo se tak čelu tabulky. Villarreal se ale nezdál být pro Los Rojiblancos velkou překážkou, v lize totiž z šesti uplynulých zápasů bral plný počet bodů jen jednou. Domácí obrana si musela dávat pozor především na útočné duo Gerard Moreno a Alexander Sörloth, dohromady se totiž postarali o drtivou většinu gólů Žluté ponorky, a drželi se tak mezi nejlepšími střelci LaLigy.

Byl to však Rodrigo de Paul, kdo se jako první pokusil o gólový zápis. Jeho projektil zpoza vápna ale Filip Jörgensen bez problému pokryl. Na druhé straně ovšem musel Jan Oblak ukázat naplno své brankářské kvality, když z úrovně penalty pálil Yéremy Pino k tyči. Ve 20. minutě založili hráči Žluté ponorky rychlý útok od své brány, na jehož konci pálil Sörloth. Slovinský gólman sice vytasil další pohotový zákrok, nicméně na tvrdou dorážku Gerarda Morena neměl nárok dosáhnout. Oblak se následně předvedl při další pumelici Sörlotha, kterou vyrazil na roh. Ve 40. minutě se z vyrovnání málem radoval Griezmann, ovšem proti jeho voleji se natáhl Jörgensen. Francouz mohl slavit v nastavení první půle, když jeho prudkou přihrávku našel Witsel a s poklidem odklidil balon do odkryté brány.

Oba týmy začaly po přestávce velmi aktivně. Pro druhý gól si běžel už v 50. minutě Gerard Moreno, ale v souboji s Oblakem na blízko nezvítězil. Vzápětí na druhé straně nebezpečně hlavičkoval Álvaro Morata jen těsně vedle levé tyče. Po pár minutách si španělský útočník naskočil na další centr, i tentokrát však mířil vedle. Třetí Moratova příležitost brankou skončila, ale střelec se radovat nemohl, neboť se nacházel v ofsajdu. V klidu Jörgensena nenechal ani Rodrigo Riquelme, jenž obešel několik protihráčů, ale brankář jeho ránu zlikvidoval. Po desetiminutovce plné šancí se hra uklidnila. Až v 80. minutě zničehonic udeřili Indiáni. Griezmann skóroval, když jej před prázdnou bránou našel Marcos Llorente. Následně výhru pečetil Samuel Lino.

Atlético tak dalo zapomenout na předchozí zaváhání a připsalo si důležité tři body. O to samé se pokusí 25. listopadu proti Mallorce, Žlutá ponorka o den později přivítá Osasunu.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Real Betis 1:1

12.11.2023 18:30

Góly: 79. Ivan Rakitić - 72. Ayoze Pérez

Betis ve 13. kole LaLigy odjel ze stadionu úhlavního rivala s bodem, když se Sevillou remizoval 1:1. Opatrný průběh souboje znesvářených celků prolomil svým gólem až v 72. minutě hostující Ayoze Pérez. Zelenobílí by se v případě udržení náskoku dočkali první výhry ve vzájemném ligovém střetnutí od září 2018, o tuto radost je však nakonec obral Ivan Rakitič. Diego Alonso, na začátku října jmenovaný trenér domácích, tak se svými novými svěřenci zapsal nerozhodný výsledek i ve čtvrtém odkoučovaném duelu španělské nejvyšší soutěže.

Středeční výkon Rojiblancos proti Arsenalu skoro jako by naznačoval, že se Sevilla myšlenkami soustředila spíše na nadcházející derby s Betisem, jelikož v Londýně za celý zápas vyprodukovala jedinou střelu. Hlavní úskalí domácích představovaly rychle inkasované góly, protože z posledních pěti ligových utkání skórovali jako první jen proti Realu Madrid. Naopak zelenobílí se pyšnili náramnou formou, protože ovládli pět soutěžních střetnutí v řadě a tradičně atakovali pohárové pozice.

Betis vstoupil do zápasu daleko aktivněji a v prvních momentech si vytvořil slibné příležitosti, které se mu podařilo zakončit střelami mezi tři tyče. Ty si ovšem brankář Marko Dmitrovič bez větších potíží hlídal. V 15. minutě byl sice překonán pokusem Héctora Bellerína. Gólu nicméně předcházel ofsajd, a tak se změna skóre nekonala. Do další obrovské příležitosti si po půlhodině hry a parádní průnikové přihrávce od Isca naběhl Juan Miranda. Jeho zakončení však pohotovým zákrokem zlikvidoval Dmitrovič.

Úvod druhého dějství patřil Rojiblancos, kterým se podařilo přesunout těžiště hry před branku svého rivala. Po povedeném protiútoku v 57. minutě nicméně mohl poslat hosty do vedení Pérez. Španělský univerzál se po přihrávce od Isca nádherně uvolnil a z hranice pokutového území napálil pravou tyč. Los Hispalenses mohl k výhře přiblížit pro změnu Youssef En Nesyri. Jeho zakončení hlavou z nadějné pozice ale skončilo na míle daleko od levé tyče. V 72. minutě se tak slova opět chopil Pérez, který si našel odražený balon a uklidil ho do odkryté sítě. Vedení hostům nicméně nevydrželo dlouho. Za vápnem totiž napřáhl Rakitič a nádhernou ranou do levé šibenice srovnal.

Sevilla tak na rivala nevyzrála a připsala si opět jen bod. V dalším kole po reprezentační přestávce navíc zamíří na hřiště evropským tažením namotivovaného Sociedadu. Betis přivítá 26. listopadu Las Palmas.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Deportivo Alavés 2:1

12.11.2023 16:15

Góly: 53. Robert Lewandowski, 78. Robert Lewandowski (pen.) - 1. Samu Omorodion

Fotbalisté Barcelony porazili ve 13. kole LaLigy před vlastními fanoušky Alavés 2:1. Dalšímu nepřesvědčivému výkonu Blaugranas napověděla už 18. sekunda duelu, v níž Katalánci inkasovali při přihlédnutí pouze k domácím zápasům nejrychlejší gól ve 21. století. Favorit se vzpamatoval až po změně stran, kdy dvěma góly otočil stav utkání Robert Lewandowski, jenž nechybí v nominaci polské reprezentace, která sehraje důležitý kvalifikační souboj s Českem. Obávaný kanonýr tak přerušil svoji nejdelší sérii bez přesného zásahu od roku 2011, když se trefil poprvé od zářijové bitvy se Celtou Vigo.

Nováček z Baskicka se dlouho nemohl dočkat prvního soutěžního triumfu od začátku září, což se v uplynulých dnech konečně zlomilo. Deportivo nejprve v domácím poháru deklasovalo Murciu 10 góly, aby na to navázalo v lize hubeným vítězstvím nad beznadějně poslední Almeríí. Barca se proti novému účastníkovi LaLigy musela mít na pozoru, neboť si během týdne uřízla kus ostudy prohrou s Šachtarem. Tato porážka pro Barcelonu v součtu s nepovedeným El Clásikem byla už druhou z posledních tří soutěžních duelů.

Ani do utkání s Deportivem nevstoupili Katalánci dobře. Hned v první minutě se pěknou přihrávkou blýskl Javi López, který předložil míč Samu Omorodionovi, a ten neměl problém otevřít skóre zápasu. Omorodion mohl v 10. minutě zvýšit vedení, ale z velkého vápna minul pravou tyč. O chvíli později mohl srovnat Joao Félix, jehož přízemní střelu k tyči dokázal vykrýt Antonio Sivera. Blaugranas se tlačili za vyrovnáním, ale chybělo jim štěstí. Nejblíže ke gólu měl Pedri, který orazítkoval tyč. Na druhé straně byl hodně vidět Omorodion, jenž mohl po samostatném úniku přidat další branku, ovšem míč otřel pouze o břevno.

I ve druhém poločase se Barcelona hrnula do šancí a odměnou jí byl gól v 53. minutě, když se po centru Julese Koundého z pravé strany zhmotnil v šestnáctce Lewandowski a balon umístil přesně k levé tyči. V 72. minutě se vydal vstříc obratu ve skóre Lamine Yamal, jenže v cestě mu stál pozorný Sivera a španělskému mladíkovi radost neumožnil. O pár minut později měli domácí ještě větší příležitost, když v pokutovém území fauloval Rubén Duarte. K penaltě se postavil Lewandowski a zkušeně poslal Barcelonu do vedení.

Barcelona se tedy se svým soupeřem dokázala vypořádat a nadále prohání Real Madrid s Gironou. Další prověrkou pro Katalánce bude 25. listopadu Vallecano, Alavés o den dříve přivítá Granadu.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Valencia CF 5:1

11.11.2023 21:00

Góly: 3. Daniel Carvajal, 42. Vinícius Júnior, 49. Vinícius Júnior, 50. Rodrygo, 84. Rodrygo - 88. Hugo Duro

Hráči Realu Madrid porazili ve 13. kole LaLigy před vlastními fanoušky Valencii 5:1. Skvostný start proti oblíbenému soupeři, se kterým Los Blancos padli na Santiago Bernabéu naposledy v roce 2008, gólově podpořil už ve třetí minutě Dani Carvajal. Na jednoznačném vítězství se následně dvěma zásahy podíleli Rodrygo a Vinícius Júnior, jenž se tak pomstil hostujícím fanouškům, kteří jej v posledním vzájemném utkání rasisticky uráželi.

Bílý balet díky triumfu razantně odpověděl na odpolední plný zisk vedoucí Girony, na překvapivého lídra španělské nejvyšší soutěže však bude během reprezentační pauzy stále ztrácet dva body.

Los Blancos měli výborně rozjetou skupinu Ligy mistrů, a tak nebylo překvapením, že Carlo Ancelotti netlačil proti Braze na nasazení lehce zraněného Juda Bellinghama. Navzdory absenci anglické hvězdy Real zvítězil a oslavil postup do osmifinále, na čemž měl zejména chycenou penaltou podíl Andrij Lunin. Brankářská trojka klubu musela do akce i při souboji s Valencií, které se v porovnání s minulým ročníkem nadmíru dařilo, venku však dosud vyhrála jen jednou. Změnit tuto bilanci mohl Hugo Duro, jenž na začátku nového ročníku našel gólový apetit.

Slavnostní výkop klubové legendy a čestného prezidenta Bílého baletu Pirriho předcházel snovému startu domácích. Už ve třetí minutě se totiž po přesném dlouhém pasu Toniho Kroose uvolnil Carvajal a zpoza vápna slabší levačkou zamířil přesně k pravé tyči. Krátce nato ukázal Kroos svou vytříbenou kopací techniku znovu, ranou ze standardní situace ale rozezvonil břevno. Galapředstavení velkých šancí mělo pokračování i na druhé straně, když očekávaný souboj Duro-Lunin dvakrát v rychlém sledu vyzněl pro ukrajinského gólmana. Stejně jako začátek, tak i konec úvodního dějství vyšel Los Blancos na výbornou. Brazilskou spolupráci Rodryga s Viníciusem Júniorem zakončil druhý jmenovaný netradičně v pádu hrudníkem a rozvlnil síť za zády bezmocného Giorgiho Mamardashviliho.

Krátce po změně stran se v bílé části Madridu slavilo znovu, a to hned dvakrát během minuty. Nejprve se opět po přihrávce Rodryga prosadil střelou zpoza vápna Vinícius Júnior a přesný zásah si ke dvěma asistencím připsal po chybné rozehávce Mamardashviliho také mladší z obou Brazilců Rodrygo. Ten ještě neměl dost, když v závěru roztančil obránce v šestnáctce a zásahem na vzdálenější tyč gólově dorovnal svého ofenzivního parťáka. Valencia se přece jen dočkala čestného úspěchu a Duro nakonec čisté konto Luninovi překazil.

Zatím nejúspěšnější období kouče Rubéna Baraji na lavičce Netopýrů tak k bodovému zisku na Santiago Bernabéu nevedlo. V příštím kole jeho svěřenci přivítají 25. listopadu Celtu Vigo, Real bude hrát o den později v Cádizu.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - UD Las Palmas 1:1

11.11.2023 18:30

Góly: 73. Ante Budimir - 70. Alberto Moleiro

Osasuna si po dvou prohrách v řadě připsala alespoň bod, když ve 13. kole LaLigy remizovala na svém stadionu s Las Palmas 1:1. Oba týmy se i přes množství nebezpečných náznaků v první půli prosadily až po změně stran. Na premiérový zásah 20letého Alberta Moleira v nejvyšší španělské soutěži odpověděl o pouhé čtyři minuty později sedmou trefou v ročníku téměř o generaci starší Ante Budimir. Hosté tak na překvapivou výhru nad favorizovaným Atlétikem Madrid z minulého kola navázali pouze bodem.

Nováček se v dosavadním průběhu podzimní části sezony prezentoval nad očekávání dobrou hrou, která přinášela také velmi slušné výsledky. Za všechno hovořily čtyři triumfy z posledních pěti ligových klání, ani v jednom z těchto zápasů navíc celek z Kanárských ostrovů neinkasoval více než jednu branku. Naposledy jeho sílu poznalo favorizované Atlético Madrid, jež si připsalo porážku 1:2. Na pozoru se tak musela mít i Osasuna, ta totiž prohrála třikrát z posledních čtyř případů a nebezpečně se začala propadat tabulkou.

Las Palmas v úvodu potvrzovalo, že se nachází ve větší pohodě a diktovalo tempo zápasu. Ve 13. minutě to byl ale Budimir, který se po nepatrné chybě v rozehrávce hostů dostal nadvakrát k zakončení, ani v jednom případě však neměl štěstí. I do třetice Budimirovi ve 38. minutě skvěle vychytal zakončení hlavou Álvaro Valles. Do konce prvního dějství už žádná nebezpečná situace nepřišla, a oba celky tak odcházely do šaten za bezbrankového stavu.

Ihned po vstupu do druhého poločasu byla Osasuna milimetry od vedení. David García si naskočil na centrovaný balon, ale šanci mu na brankové čáře zneškodnil fantastický Valles. Domácí se i nadále aktivně tlačili za úvodní trefou, nakonec to ovšem byli hosté, kteří se dostali do vedení. Krásnou individuální akcí se v 70. minutě prezentoval Moleiro a svou první brankou v LaLize otevřel gólový účet zápasu. Jen o čtyři minuty později odpověděl smolař Budimir, když hlavou bleskurychle vyrovnal.

Souboj celků z druhé poloviny tabulky tedy skončil dělbou bodů. Osasuna se znovu představí 26. listopadu na hřišti Villarrealu, Las Palmas ve stejný den změří síly venku s Betisem.

Více informací k zápasu

Granada CF - Getafe CF 1:1

11.11.2023 18:30

Góly: 45+4. Gonzalo Villar - 2. Borja Mayoral

Fotbalisté Granady remizovali ve 13. kole LaLigy na domácí půdě s Getafe 1:1. Skvělý vstup Azulones do utkání demonstroval hned v úvodu Borja Mayoral, jemuž na přesný zásah přihrál Mason Greenwood. Host z Manchesteru United tak navázal na asistenci z minulého kola, ani ta ale na tříbodový zisk nestačila. V nastavení úvodní půle se totiž proti svému bývalému klubu prosadil záložník Gonzalo Villar a první trefou ve španělské nejvyšší soutěži odvrátil čtvrtou prohru Nazaríes za sebou.

Granada od začátku září vyhrála jediný soutěžní duel, i ten jí však nakonec pořádně zhořkl. Jednalo se o utkání španělského poháru, v němž sice zdolala soupeře z páté ligy, neoprávněně ovšem nastoupil brankář z B-týmu, kvůli čemuž byl tento výsledek zkontumován ve prospěch outsidera. Getafe naopak po patáliích s udržením prvoligové příslušnosti předvádělo v aktuálním ročníku lepší výkony, díky nimž zaujalo pozici v klidném středu tabulky.

Rozdíl v kvalitě obou mužstev demonstrovali Azulones už ve druhé minutě. Greenwood neohroženě pronikl do pokutového území a přesnou přihrávkou do malého vápna vybídl ke skórování Mayorala, který zakončoval do odkryté sítě. Za Granaďany se ve 23. minutě pokoušel odpovědět Myrto Uzuni. Jeho razantní rána ale skončila jen těsně nad horní tyčí. Nováček soutěže se nicméně krátce před pauzou dočkal vyrovnání. Carlos Neva obdržel dlouhý balon až z vlastní poloviny a parádní přihrávkou z prvního doteku našel Villara, který překonal brankáře střelou k bližší tyči.

Fotbalisté madridského klubu vstoupili razantně i do druhé půle a už po pár okamžicích pálil z prostředka vápna Carles Aleňá. Jeho zakončení však mířilo přímo do rukavic gólmana. Getafe dokázalo nováčka zatlačit až k vlastní šestnáctce. Červenobílá stěna nicméně zvládala pokusům o její rozbourání zdárně odolávat. Po zisku balonu se navíc domácí snažili o rychlé založení protiútoku. Jejich úspěšnosti nicméně bránila dobře organizovaná defenziva Azulones.

Getafe tak remízou na půdě utrápeného soka prodloužilo sérii bez porážky na osm soutěžních duelů. V příštím kole 25. listopadu přivítá Almeríi, Granada se o den dříve představí na půdě Deportiva Alavés.

Více informací k zápasu

UD Almería - Real Sociedad 1:3

11.11.2023 16:15

Góly: 76. Sergio Arribas - 62. Mikel Oyarzabal, 90+1. Carlos Fernández (pen.), 90+5. Martín Zubimendi

Fotbalisté Realu Sociedad zvítězili ve 13. kole LaLigy na půdě Almeríe 3:1. V první půli byl z kádru hostů vidět na trávníku pouze nigerijský útočník Umar Sadiq, který však svou aktivitou skóre změnit nedokázal. To se povedlo až kapitánovi Basků Mikelu Oyarzabalovi, jenž ozdobil svůj 260. ligový start gólem. Rojiblancos sice srovnali, avšak v nastavení úspěšnou penaltou urval všechny body pro favorita, který si v týdnu vybojoval místenku v osmifinále Ligy mistrů, Carlos Fernández.

Almería se bez vyhraného zápasu krčila na samotném dně tabulky, což pro Real Sociedad měla být perfektní příležitost k navázání na senzační středeční výkon v Lize mistrů. Baskové zatím v lize padli jen s giganty z Madridu a Barcelonou, takže tříbodový zisk na jihu Španělska pro ně měl být takřka povinností. Mimo to se San Sebastiánu dařilo, v Lize mistrů se dokonce vyhříval na prvním místě ve skupině. Rojiblancos neusnadňoval situaci ani rozsáhlý lazaret, přičemž zranění postihovala zejména útočníky domácího týmu.

V úvodu zápasu byli aktivnější podle předpokladu hosté, kteří drželi míč a nepouštěli soupeře do šancí. Ve 12. minutě se skvěle uvolnil Sadiq, který na hranici šestnáctky vystřelil zpoza obránce a trefil tyč. Právě nigerijský útočník překypoval v první půli energií, a byl tak nejviditelnějším hráčem na hřišti. Za svou výraznou aktivitu byl však odměněn jen žlutou kartou. Na konci poločasu se ještě jednou připomněl ranou ze střední vzdálenosti, ale jeho pokus vytěsnil na roh Luís Maximiano.

V 58. minutě po nepříliš atraktivním startu druhé půle probudil fanoušky gól Beňata Turrientese, který si naběhl na centr zprava a dopravil míč do sítě. Radost modrobílých však netrvala dlouho, protože videorozhodčí odhalil, že střelec dostal balon do branky rukou. O chvíli později však Baskové vstřelili regulérní gól, když po rohovém kopu prodloužil míč na zadní tyč Aritz Elustondo a Oyarzabal už neměl problém skórovat. Rojiblancos odpověděli v 76. minutě, kdy se ve vápně dostal k odraženému balonu Sergio Arribas a nekompromisně ho poslal do sítě. V 91. minutě zahrál v pokutovém území rukou jeden z domácích fotbalistů a Real Sociedad kopal penaltu, kterou proměnil Fernández a rozhodl o vítězství světlemodrých. To navíc v nastavení ještě zpečetil Martín Zubimendi, jenž si po prodlouženém rohovém kopu naskočil na plachtící míč a hlavou jej dopravil do sítě.

Almería tak domácí fanoušky mile překvapit nedokázala. V příštím kole vyzve 25. listopadu Getafe na jeho hřišti, Real Sociedad přivítá doma o den později Sevillu.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Girona FC 1:2

11.11.2023 14:00

Góly: 5. Álvaro García - 42. Artem Dovbyk, 65. Sávio

Rozjetá Girona se nezastavila ani ve 13. kole LaLigy na hřišti Vallecana, kde zvítězila 2:1, a pojistila si tak první místo v tabulce. Domácí sice měli lepší vstup do utkání, když se již v páté minutě prosadil Álvaro García, ještě do konce prvního dějství ovšem potvrdil srovnávací trefou skvělou fazonu Arťom Dovbyk. Na ukrajinského útočníka po změně stran navázal teprve 19letý talent Sávio, čímž zajistil svému celku již páté soutěžní vítězství v řadě. Rayo se naopak po cenné remíze s Realem Madrid muselo smířit s první porážkou od začátku září.

Pohádkový příběh Girony pokračoval i nadále, před zahájením 13. kola se nacházela díky zaváhání Realu Madrid a vlastní sérii čtyř vítězství v řadě v čele soutěže. Celkově měli Blanquivermells vůbec nejvíce výher z celé ligy v letošním ročníku - 10. Tentokrát se proti nim postavili pro změnu specialisté na nerozhodné výsledky z Vallecana. Právě Rayo obralo Bílý balet v minulém kole o body, a zaznamenalo tak již svou šestou remízu. Pozitivní byl ale fakt, že od 2. září nepoznalo přemožitele.

I zápas s lídrem ligy zahájili Los Vallecanos výborně. Už v páté minutě se po šťastném odrazu míče od Isiho Palazóna objevil sám v pokutovém území Álvaro García, který se svou šancí naložil nejlépe, jak mohl, a s pomocí pravé tyče poslal balon do brány. Gironistes mohli vyrovnat po 20 minutách hry, když se jim krásnou kombinací ve velkém vápně povedlo překonat gólmana domácích.

Hrdinou se stal obránce Florian Lejeune, který vychytal zakončujícího Dovbyka a vykopl míč z brankové čáry. Ve 42. minutě už se ukrajinský útočník radoval z vyrovnání. Po další z mnoha akcí po pravé straně mu do vápna přihrál jeho reprezentační kolega Viktor Cygankov a osamocený Dovbyk už neměl problém poslat míč do sítě.

Do druhé půle vstoupili lépe domácí, kteří chtěli začít podobně jako v prvních 45 minutách, ovšem proti jejich plánu stála především branková konstrukce, která dvakrát zachránila Blanquivermells. Nejprve v 52. minutě trefil hlavou po rohovém kopu levou tyč Alfonso Espino a po pár minutách namířil míč přízemní střelou z dálky do pravé tyče Palazón.

Girona však všechny horké chvilky před svou brankou přežila a sama udeřila v 65. minutě, kdy se po přihrávkách z pravé strany dostal k balonu Dovbyk. Ten trefil jen domácího brankáře, ovšem míč se odrazil přímo k Sáviovi, jenž měl snadnou práci a poslal hosty do vedení.

Girona tak opět potvrdila skvělou formu a popáté v řadě zvítězila. V následujícím kole se střetne doma s Bilbaem, Vallecano změří o dva dny dříve síly s Barcelonou.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Celta Vigo 4:3

10.11.2023 21:00

Góly: 37. Oihan Sancet, 45+5. Gorka Guruzeta, 52. Gorka Guruzeta, 90+8. Álex Berenguer (pen.) - 25. Iago Aspas, 41. Jonathan Bamba, 66. Jørgen Strand Larsen

Athletic Club porazil ve 13. kole LaLigy Celtu Vigo 4:3. Zápas odstartoval ve velkém stylu, když už v první půli nabídl dvě branky na obou stranách. V týmu hostů byl vidět zejména Iago Aspas, jenž úvodní gól vstřelil a následně měl podíl i na obou následujících trefách svého celku. Zároveň ale těžce nesl rozhodnutí sudích a kvůli nesportovnímu chování byl téměř vyloučen.

Dal tak vzpomenout na incident z minulého duelu, v němž mrštil o zem monitorem systému VAR. Komplexnímu výkonu mohl dát Aspas tečku v 72. minutě, pokutový kop však neproměnil, naopak rozhodující branku vstřelil z penalty Álex Berenguer.

Páteční večer svedl v Baskicku k souboji celky z opačných pólů tabulky. Zatímco domácí se ziskem 21 bodů atakovali top čtyřku celé soutěže, Celta se nacházela s pouhou jednou výhrou v zóně sestupu. Vigo navíc vstupovalo do utkání se sérií osmi ligových klání v řadě bez zisku tří bodů. Do karet mu nehrál ani fakt, že se zápas odehrával na hřišti Rojiblancos, kteří před zraky vlastních fanoušků v letošním ročníku padli pouze jednou, a to s Realem Madrid hned v prvním kole.

Ikonický útočník hostů Aspas se své první trefy sezony mohl dočkat v 16. minutě při dorážce střely Jörgena Stranda Larsena, nicméně o radost ho obral předcházející Norův ofsajd. Zkušený Španěl se ale odradit nenechal a přece jen otevřel skóre, když si zpracoval dlouhý nákop a krásně zatočenou ranou na bližší tyč překvapil z 20 metrů Unaie Simóna. Baskický favorit následně srovnal kontroverzní brankou Oihana Sanceta, k němuž se míč odrazil od lehce přistrčeného obránce soupeře. To dopálilo zejména Aspase, jenž na hřišti zůstal jen díky benevolenci sudího. Rychle si však spravil chuť, když jeho centr po sérii odrazů doputoval k Jonathanu Bambovi a ten vrátil hostům vedení. Do kabin hráči přesto odcházeli za nerozhodného stavu, jelikož pobídku Nica Williamse propasíroval za záda gólmana Gorka Guruzeta.

Krátce po změně stran se Guruzeta osamostatnil v čele tabulky klubových střelců. Opět při tom těžil z práce Nica Williamse, jehož zakončení vyrazil Vicente Guaita před sebe a 27letý útočník neměl problém dopravit balon do sítě. Sílu srovnat ale ukázali také Los Celestes. Larsenova branka ze 63. minuty ještě nemohla být uznána kvůli ofsajdu, avšak hned vzápětí vytáhlý Seveřan skóroval znovu a tento zásah již byl zcela regulérní. Před prázdnou bránou ho našel s chutí hrající Aspas. Jeho výkon pak pošramotila 72. minuta, v níž 20násobný španělský reprezentant kopal penaltu, ale střelou k levé tyči nechal vyniknout Simóna. Příležitost zahrávat pokutový kop nakonec dostali v nastavení také Baskové, přičemž Berenguer byl na rozdíl od Aspase úspěšný a uzavřel gólový účet zápasu.

Athletic Club tak potvrdil domácí formu a získalo další tři body. V následujícím utkání se 27. listopadu střetne s rozjetou Gironou, Celta Vigo změří o dva dny dříve síly s Valencií.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Girona FC
13
11
1
1
31 : 16
34
2
Real Madrid
13
10
2
1
28 : 9
32
3
FC Barcelona
13
9
3
1
26 : 13
30
4
Atlético Madrid
12
9
1
2
29 : 12
28
5
Athletic Bilbao
13
7
3
3
25 : 17
24
6
Real Sociedad
13
6
4
3
23 : 16
22
7
Real Betis
13
5
6
2
17 : 16
21
8
UD Las Palmas
13
5
3
5
11 : 12
18
9
Valencia CF
13
5
3
5
16 : 18
18
10
Rayo Vallecano
13
4
6
3
15 : 17
18
11
Getafe CF
13
3
7
3
15 : 17
16
12
CA Osasuna
13
4
2
7
15 : 21
14
13
Sevilla FC
12
2
6
4
18 : 17
12
14
Villarreal CF
13
3
3
7
18 : 24
12
15
Deportivo Alavés
13
3
3
7
11 : 18
12
16
Cádiz CF
12
2
4
6
10 : 17
10
17
RCD Mallorca
12
1
6
5
12 : 18
9
18
Celta Vigo
13
1
4
8
14 : 24
7
19
Granada CF
13
1
4
8
18 : 30
7
20
UD Almería
13
0
3
10
15 : 35
3

Zbývající zápasy

29.11. 00:00
RCD Mallorca - Cádiz CF

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (54)

Přidat komentář
santini

Neskutočné, akú máme smolu, tentokrát, keď už sme zas dostali gól v závere, aspoň bola situácia posúdená regulárne. Hráme dobre, ale neguje to výkon obrany, tá je už x zápasov na uterák

Reagovat
Jordi Alba

Suchý triko, škoda tý komedie jménem Celta v Bilbau, mohl bejt náskok na 5. ještě lepší.

Reagovat
oli9

Girona. Snad v zimě nepřijde výprodej a Girona bude mít formu, přál bych jim tu Evropu příští rok

Reagovat
wyqinac

no Evropu podle me snad ukopou, vzhledem k soucasny forme si nedovedu predstavit, ze by vypadli z top 6. navic LM ale stejne hrat nemuzou, ne?

Reagovat
Laliga

Dôvod?

Reagovat
wyqinac

stejnej majitel jako city a dva kluby se stejnym majitelem nemuzou hrat stejnou soutez, aspon jsem to tak cetl

Reagovat
Well

Dával jsem tady odkaz na článek, kde bylo uvedeno, že hrát můžou, protože podíl není nad 50%. Takže podle všeho hrát budou moci, kdyby tě to zajímalo byl to nějaký článek přímo o Gironě, kde jsme to řešili.

Reagovat
wyqinac

okay, to jsem nezaznamenal, jen clanek nejaky uz par mesicu zpatky, ze to nepujde. Zaroven ale vim, ze to musi byt nad tech 50%, jinak by asi nemohli hrat ani west ham a sparta spolu soutez

Reagovat
Jordi Alba

Tam by problém být neměl.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Aldeano

Super, že se Vinícius a Rodrygo rozstříleli.

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
misinho7

Reagovat
Manik...

Reagovat
imp.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
misinho7

Parádny vykon

Vini ked sa sustredi na hru tak najlepsi kridelnik na svete (co dokazoval posledné 2 roky). Tak snáď to bude takto pokračovať a bude plne sústredený.

A Rodrygo, výborný vykon zas mu to zacalo padat.

Cama je diamant. Milujem ho.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Rizek

Bolest.

Reagovat
ErixMilo

Priepastný rozdiel medzi Realom a Valenciou snáď sa tá Valencia opäť dokáže dostať do Európy aj keď s Limom ako majiteľom veľa nespravia

Reagovat
JakubOcko

Viděl si zápas? Celých 90minut a nebo koukáš jenom na livesport? Reálně gól na 1:0 čistá haluz takhle brzký gól ti posere celou představu jak bys chtěl hrát zápas Ale dejme tomu, no a pak je tady Hugo Duro který mohl dát 4 góly a dal jenom 1 Lunin životní výkon no a co si budeme tak netopýři měli větší xG když už koukáme na ten livesport Nevím ale výkon Valencie se mi líbil i přes prohru 5:1 Mladý tým který bojuje a tvoří jednu šanci za druhou, ale Lunin moc dobrý no

Reagovat
Laliga

Lunin fajn, ale životný výkon je silné slovo. Duro mu to tým zakončením dosť uľahčil

Reagovat
janinho

"Reálně gól na 1:0 čistá haluz takhle brzký gól ti posere celou představu jak bys chtěl hrát zápas"

jasne... vid Wolves-Spurs

Lunin uz 2 zivotne vykony po sebe, co?

Reagovat
Gazdo

Rychly a moderny futbal prave pozeram City a Chelsea a pride mi ze obe muzstva robia normalne iny sport ako Barcelona. A ten sport ma bavi podstatne viac

Reagovat
Rizek

Taky jsem na to koukal. To byla jízda.

Ta naše nuda je opravdu úplně jiný level.

Reagovat
Kluivert9

A pak to potkej v Evropě...

Reagovat
Whitemedia

Nás tam nepotkáš.

Reagovat
Mateo16

Dobre derby ale od Pelleho prekaucovany zápas. Betis lepší

Už v 60 minúte mu fyzicky odosiel Marc Rocca a neurobil žiadnu zmenu

Isco celkom smola že mu nepadli tie 2 šance, Ayoze asi MOTM a ten Diao je utrahype ani spracovať nedokaze

Reagovat
Laliga

btw: Arda Guler sa znova zranil pred zápasom proti Brage. Ten Ancelotti je fakt " hlupák" že mu nedal šancu Podaktorý "tiežfanúšikovia" nezabudnite nabudúce znova hádzať kameňom skôr ako si zistíte fakty.

Reagovat
misinho7

Vraj sme vyhodili hlavneho lekara. Ze uz maju nervy nato co sa deje.

A Ardu skoda. Taky talent a mame tu skoro december a borec este nedal ani minutu. Snáď to nebude takto pokračovať..

Reagovat
Laliga

To som nezachytil. Ktovie či to je niečo zanedbané, alebo len pech. Každopádne je to škoda. Veľmi som sa naňho tešil, vyzerá že by mohol priniesť aspoň nejaké vzrušenie do tých zápasov. No a snáď aj potrebnú kvalitu

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsem někde, že Arda má teď nějaké svalové zranění, které je běžná věc po zranění, které vyléčil. Není to nic hrozného a brzo by měl být asi v pohodě. Ani s ním moc nesouvisí to odvolání doktora, protože tam to spíš vypadá, že už s ním nejsou spokojení déle.

Reagovat
Laliga

Ja som to tiež niekde zachytil. No neviem či si dobre spomínam, ale mám dojem že sa tam hovorilo skôr o tom druhom zranení. Lebo ak sa nemýlim, tam spomínali že po zranení menisku sa stáva že príde svalové zranenie na druhej nohe, ktorá znáša väčšiu záťaž.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo, něco takového. Teď jsem to právě nemohl najít, tak to hádám z hlavy

Reagovat
Kluivert9

Stejným problémem si teď prochází i Schick.

Reagovat
Visca el barca

Xavi to řekl dobře. Měla by se uklidnit situace v klubu. Týmu absolutně nepoámaj ty různý kauzi. Je až neskutečný co se všechno mimo fotbalu řeší. Snad půjdou výkony po repre pauze na horu.

Reagovat
Greaber

Nemáte žádnou kvalitu na lavičce, trénuje vás údržbář trávníku, útok máte nebezpečný asi jako my, na nic lepšího nemáte prachy a Laporta by neměl vést ani skautský tábor, natož fotbalový klub. Ale jasně, můžou za to kauzy mimo fotbal

Reagovat
Visca el barca

Za názor retarda díky

Reagovat
Laliga

Reagovat
Moshe Dajan

Ropák promluvil.

Reagovat
CHONG

Po rozhodčích, počasí, trávnících a smůle si našel další výmluvu

Reagovat
M.Vaza

Tvl a to ještě vyhrávají, co přijde pak..

Reagovat
Visca el barca

Ten mindrák je stále velký On to mužstvo zkritizoval a přiznal, že prochází krizí. Ale tenhle point má něco do sebe. To je vše stále práce Bartomeua a spol. Za mě odvádí Xavi super práci. Dostal tři hráče zadarmo a Oriola. A někteří budou stále píčovat.

Reagovat
Well

Po té včerejší skladbě obrany by měl spíš sypat popel na hlavu sobě.

Reagovat
Laliga

Tak zase ale tí hráči zadarmo neboli nejaký odpad. Cancelo či Gundogan boli naopak výborné posily. Felix zatiaľ podľa toho ako sa vyspí, a ešte prišiel Inigo ak sa nemýlim + ten Oriol . Najmä toho Cancela mi hlava neberie. Jeden z najlepších na svojom poste a odíde zadarmo, respektíve na trvalo za nejakých 25? Naozaj nechápem že sa ho City nevedelo zbaviť lepším spôsobom. Skôr

ako nejaké slabé prestupové obdobie Vás brzdia tie zranenie hráčov ako De Jong. Ten citeľne chýba, za mňa možno dokonca viac než Pedri. Ak to nepôjde ani s nimi, potom už to bude padať na Xaviho hlavu

Reagovat
Visca el barca

Se vším souhlas. Ono prakticky kolikrát od MS hrála záloha v nejsilnějším složení? Ten problém přetrvává delší dobu. Tak snad už se dají všichni do pořádku.

Reagovat
misinho7

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
el Principito

ty už máš po Pepkovi mindráček i z Xaviho???

Reagovat
Kluivert9

Tak vyhrál hned ve své první kompletní sezóně titul, to se neodpouští

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
ACSeRw!n

co chces proboha uklidnovat ? jste treti, penize nejsou a naroky jsou veliky.. na tom si novinari a fanousci smlsnou

Reagovat
Mateo16
Reagovat
Hachim Mastour

Wow

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele