Katar v datech: Skvělý Weghorst potrápil Argentinu, Chorvaty podržel Livakovič

10.12.2022, 11:16
Komentáře a souhrny
Dominik Livakovič v oslavách se spoluhráči (© AFP)

Katarský šampionát se posunul do čtvrtfinálové fáze a zahájit ji byli připraveni jihoameričtí velikáni z Brazílie a Argentiny. Na Neymara (30) a Messiho (35) se upíraly zraky jejich národů s nadějí, že pomohou přiblížit své spoluhráče k vytouženému titulu. Jenže už odpolední utkání přineslo jedno obrovské překvapení.

Fantom Livakovič ukradl Neymarovi sen

Chorvati byli připraveni na všechny zbraně soupeře a když už Brazilcům během 90 minut základní hrací doby něco dovolili, zlikvidoval to brankář Livakovič. V závěru první části prodloužení dostal Kanárky do vedení Neymar, Vatreni ale ještě stihli vyrovnat a nakonec díky dvěma neproměněným penaltám Brazilců postoupili na druhém mistrovství světa po sobě do semifinále. Zároveň potvrdili, že jsou specialisté na prodloužení - osm z posledních devíti chorvatských zápasů ve vyřazovací fázi velkých turnajů neskončilo po devadesáti minutách.

Průměrné postavení Chorvatů (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Průměrné postavení hráčů Chorvatska v utkání říká, že nešlo o klasický zaparkovaný autobus. Chorvati byli neustále aktivní a rozhodně nečekali před vlastním vápnem. Do přesného zakončení se ale nedostávali, vyrovnávací gól ve 117. minutě byl jejich první střelou na branku.

Petkovičova gólová trefa (©Opta by Stats Perform)

Zatímco Balkánci dokázali po většinu utkání pečlivě bránit, Brazilci ani při vedení nezkrotili své ofenzivní choutky a vyrovnávající branka byla důsledkem. Chorvatsko se prakticky přes dvě přihrávky dostalo až do nebezpečného zakončení, kterým nepohrdnul Bruno Petkovič.

Individuální statistiky Dominika Livakoviče (CRO-BRA) (©Opta by Stats Perform)

Až se jednou v Chorvatsku budou skládat oslavné písně o tomto mistrovství, jejich hlavním hrdinou bude bezesporu brankář Dominik Livakovič. Jedenáct zákroků proti jedněm z největších favoritů šampionátu a navrch chycená penalta. V rozstřelu chytil Livakovič na tomto mistrovství už čtyři penalty a dělí se v tomhle ohledu o pozici rekordmana.

Neymarův pohyb po hřišti (vs Chorvatsko) (©Opta by Stats Perform)

A nakonec se podívejme na smolaře Neymara. Dal sice nádherný gól, ale k postupu to nakonec Brazilcům nestačilo. Statistiky jasně říkají, že příčinou vypadnutí Kanárků rozhodně není jeho neaktivita. Ale i na největší hvězdu Brazílie našli Chorvati, až na jednu výjimku, účinný recept.

Messi je zase o krok blíž vytouženému triumfu

Drama nabídlo i utkání Nizozemců s Argentinou. Jihoameričané vedli už 2:0, když na první gól geniálně nahrál Messi a druhý sám z penalty vstřelil. Nizozemci ale dvěma góly vyrovnali a vynutili si penaltový rozstřel. V něm opět čaroval brankář, tentokrát Martínez, a Argentina přeci jen urvala postup.

Individuální statistiky Lionela Messiho (vs Nizozemsko) (©Opta by Stats Perform)

Lionel Messi vstřelil už svůj desátý gól na mistrovství světa a dotáhl se na argentinského rekordmana Gabriela Batistutu. K povedenému výkonu, jež potvrzují čísla, přidal i suverénně proměněnou penaltu v rozstřelu.

Pohyb po hřišti Nahuela Moliny (vs Nizozemsko) (©Opta by Stats Perform)

Argentina vedla většinu útoků po křídlech a ostré kraje doplňovali i krajní beci. Nahuel Molina byl za svou aktivitu odměněný i vstřelenou brankou. A dát svůj první reprezentační gól zrovna ve čtvrtfinále mistrovství světa, to už je pořádný achievement.

Porovnání Weghorsta a Depaye (©Opta by Stats Perform)

A krátce se můžeme zastavit i u Nizozemska. Wout Weghorst přišel do hry v 78. minutě místo Depaye. A nakonec díky svému poslednímu vystoupení na šampionátu gólově právě Memphise překonal. Depay dal na celém šampionátu jen jeden gól a se svým působením v Kataru asi nemůže být spokojený.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (3)

Přidat komentář
AC.Milan

Neuer zlomena noha a do konce sezóny out…Livakovic v lednu?

Reagovat
Maník Otrava

čtvrtfinálová sestava nejlepších dle mého výběru:

Y. Bounou - N. Molina, J. El Yamiq, J. Gvardiol, Y. Attiyat Allah - B. Saka, L. Modric, S. Amrabat, L. Messi, S. Boufal - W. Weghorst

náhradníci: D. Livakovic, A. Hakimi, N. Otamendi, L. Shaw, H. Ziyech, A. Rabiot, P. Foden, O. Giroud

Reagovat
ACSeRw!n

ok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele