Juan Arango: Ostrostřelec z Venezuely

09.07.2010, 20:35
Životopisy
Málokdo zná údajně nejtalentovanějšího venezuelského fotbalistu všech dob. Ve své rodné zemi se stal legendou, kapitánem národního týmu a pravidelným účastníkem Copa América. Pojďme si tohoto ofenzivního záložníka, jenž je znám zvláště pro své dlouhé působení na Baleárských ostrovech, představit.

S hledáním spolehlivějšího hráče s větším procentem proměněných trestných kopů by jste se asi pořádně nadřeli. Juan Fernando Arango Sáenz se narodil 16. května 1980 v Maracay ve Venezuele.

Rodiče malého Juana pocházeli z Kolumbie, ze které emigrovali do Venezuely ještě před jeho narozením. Své mládí strávil v klubu UCV a profesionální kariéru zahájil v roce 1996 v týmu Nueva Cadiz FC, jako šestnáctiletý (v roce 1999 se tento tým přejmenoval na Zulianos FC).

První start za Venezuelskou reprezentaci přišel už v roce 1999 (remíza s Dánskem 1:1) a v tom samém roce se s Venezuelou podíval i na Copá America. V roce 2000 ho koupil Caracas FC. V nejlepším venezuelském týmu posledních dvou desetiletí strávil jen jediné jaro, které pro Caracas skončilo zklamáním z neúspěšné sezony. Arango však za devatenáct zápasů nastřílel pět gólů a pomohl svému týmu alespoň k zisku venezuelského poháru. Díky tomu o něj projevil zájem muž, který měl později výrazně změnit a posunout vpřed Arangovu kariéru - Benito Floro.

Floro v té době trénoval mexický CF Monterrey a dvacetiletý Arango zamířil právě sem. Strávil zde rok a půl, během něhož odehrál 45 utkání a vstřelil 6 gólů. Jak se ovšem blížil konec kouče Flora ve dvoumilionovém mexickém městě, skončil zde i Arango. Stěhoval se do dalšího významného klubu největší země Střední Ameriky. Novým působištěm dravého záložníka se stala C.F. Pachuca.

V Pachuce, která je sice městem desetkrát menším než Monterrey, ale se slavnější fotbalovou historií, odehrál Arango sezonu 02/03 a ani tentokrát neslavil se svým týmem výraznější úspěch. V sezoně se v 56 utkáních trefil hned šestnáctkrát.

Pro následující sezonu se Arango stěhoval do třetího mexického klubu. Puebla FC je klub, který hraje běžně v nižších patrech tabulky než Moterrey a Pachuca. Ani zde se však rozhodně Arango neztratil a během ročního působení zde odehrál 36 utkání v nichž se do sítě soupeřů trefil osmkrát.

A pak opět zasáhl do kariéry tehdy čtyřiadvacetiletého ofenzivního záložníka Benito Floro. V létě 2004 byl angažován na lavičku RCD Mallorca a jeden z jeho nákupů byl i jeho bývalý svěřenec z Monterrey - Juan Arango. To už měl Venezuelan za sebou další dvě účasti na Copa América (2001 a 2004).

Floro se pakoval už po několika měsících. Tentokrát však Arango v týmu zůstal déle než jeho oblíbený trenér - dlouhých pět let. Sezonu 04/05 (tedy svojí první na Mallorce i v Evropě) začal výborně, hrál v základní sestavě a střílel góly. 20. března 2005 o však vážně poranil obránce Sevilly Javi Navarro. Kromě dalších zranění zlomil Arangovi lícní kost. Navzdory nepříznivým prognózám se však Arango o měsíc později vrátil a sezonu nakonec zakončil s 11 góly - tedy jako nejlepší střelec týmu. I díky jeho gólům se Mallorca v La lize těsně zachránila.

V následujících sezónách začal postupný vzestup Mallorcy. Real club deportivo skončil v sezoně 05/06 třináctý, v sezoně 06/07 o příčku výše a v sezoně 07/08 se umístil dokonce na sedmém místě. Za tyto tři sezony vynechal Arango za Mallorcu jediné utkání a výrazně se podílel na postupném zlepšování Mallorcy. V březnu roku 2006 si obstaral španělské občanství, přesto však nadále hraje v reprezentaci Venezuely. V té byl dokonce novým národním koučem Césarem Faríasem jmenován kapitánem pro Copa América 2007. 9. března 2008 pak zaznamenal svůj zatím jediný hattrick své profesionální kariéry, když při výhře Mallorcy nad Recreativo del Huelva 7:1 vsítil tři góly. Aby úspěchů nebylo málo, byl Arango v roce 2006 vyhlášen agenturou EFE třetím nejlepším hráčem z Latinské Ameriky působícím ve Španělsku.

Pro sezonu 08/09 odešel z Mallorcy útočník se kterým si Arango velice rozuměl - střelec par excellence Daniel Güiza, který v uplynulé sezoně nastřílel 27 gólů a stal se nejlepším střelcem Primery Division. RCD byl odepisován, ale sezonu zakončil na solidním devátém místě. Arango sice už tolik nestřílel góly, přesto měl na kvalitní hře Mallorcy lví podíl.

A pak přišel zájem z Německa. Borussia Mönchengladbach se nakonec s Mallorcou dohodla na přestupu za 3,3 miliony eur. V Gladbachu podepsal tříletý kontakt. Do té doby odehrál za Mallorcu Arango 183 zápasů a vstřelil 45 gólů. Výrazně se podílel na postupném zlepšování týmu z Baleár - nakonec však chyběl u vrcholu tohoto snažení. Když odešel Arango a Mallorca tak přišla stejně jako rok předtím o klíčovou postavu, byla znovu tipována na sestup - stal se přesný opak. RCD do posledního kola bojovalo o účast v Lize mistrů a nakonec si díky pátému místu zahraje "alespoň" Evropskou ligu.

V malebném městě Mönchengladbach v Severním Porýní-Vestfálsku se Arango vcelku chytil. Pravidelně nastupoval v základní sestavě. Za celou sezonu však vstřelil jen dva góly a se svým týmem nakonec skončil v Bundeslize na 12. místě. Naskýtá se tak otázka, zda byl přestup do Německa z prosluněné Mallorcy správným krokem.

A závěrem zbývá dodat, že Arango dodnes odehrál za reprezentaci Venezuely 58 zápasů a vstřelil 17 gólů.

Autor: Lukáš Hejduk

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ostrostrelec z Vuvuzely

Reagovat
homeles8

taky jsem to tak čet

Reagovat
smazaný uživatel

vuvuzuela

Reagovat
homeles8

ne. Prostě z vuvuzely.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten přestup do Mönchengladbachu jsem nechápal .. přišlo mi to jako krok z5 než kupředu .. a částka kterou za něj na Mallorce dostali taky nebyla nic moc ..

Reagovat
smazaný uživatel

Říct o hráči, který dal v loňské sezóně 2 góly ve 34 zápasech, že je ostrostřelec... No nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

navazovali spíše na působení v Mallorce ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale i tak, jako ostrostřelce si představím hráče typu Villy nebo Ronalda, a ne borce, který dává sedm osm gólů za sezónu...

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje v záloze, co bys chtěl

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tady nejde o to, kde hraje. Ostrostřelec se posuzuje podle vstřelených gólů a ne podle herní pozice...

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak....

Reagovat
xhejl

Jde o to, že Arango je excelentní střelec z přímých kopů. Proto ostrostřelec. Nicméně je moje chyba, že jsem to ve článku zmínil jen jedinou a nějak více to tam nezpropagoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Když je to takovy strelec tak proc kope za Gladbach a trefi se jednou za pulroku?

Reagovat
smazaný uživatel

no. statistiky z wikipedie bych si mohla precist za kratsi dobu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak si je precti a nevotravuj

Reagovat
smazaný uživatel

zjevne jsi nepochopil smysl toho komentare. nevadi...

Reagovat
smazaný uživatel

no, jde o to, ze kdybych si je precetla, tak nemusim nad timhle clankem travit tak dlouhou dobu.. furt sem myslela, ze tam bude nejaky zajimavejsi sdeleni.. a ono nic..

Reagovat
xhejl

To bezpochyby mohla. Jde o představení hráče, který je podle mého nepříliš známý a přesto dosti schopný fotbalista, o nic víc.

Reagovat
xhejl

Stejně bychom mohli říct, že se vlastně vůbec nemusí psát aktuality, prewiews a rewiews atp...vždyť si to přece můžu přečíst na cizojazičných serverech

Reagovat
smazaný uživatel

můj oblíbenec

Reagovat
smazaný uživatel

Není špatnej, má dobrou levačku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele