JAKO NA KOLOTOČI

27.05.2004, 23:08
Aktuality
Jen několik hodin po skončení ligového ročníku 2003/04 se v mnohých klubech španělské ligy začaly dít věci! Philip Cocu, Michael Reiziger, Germán Burgos, Aleksandr Mostovoj, Fernando Cáceres, Saša Ilič. To jsou jen některá jména hráčů, o kterých se dnes mluví. Přestupy, ukončení sportovní kariéry... Ale život, i ten fotbalový, jde dál! Začněme tedy například Barcelonou...

Aitor 'Txiki' Begiristain, sekretář Barcelony, oznámil, že s klubem se budou po řadě sezón (6 a 7) loučit Philip Cocu (foto) a Michael Reiziger a naopak by mělo přijít 5-6 nových hráčů. Cocu odmítl podepsat smlouvu, nepřistoupil na finanční podmínky. Případ Reizigera je odlišný, vedení azulgrana s ním nepočítá vzhledem k příchodu Brazilce Juliana Bellettiho.



Marc Overmars a Patrick Kluivert byli informováni, že sice mají smlouvu platnou do konce příští sezony, ale ani oni nezapadají do plánů stavby nového týmu. Naopak Giovanni van Bronckhorst podepisuje smlouvu na 3 roky, chybí jen zanedbatelné finanční vyrovnání s Arsenalem. Během tohoto týdne se očekává vyjádření Edgara Davidse. "Edgara rádi udržíme, on sám ví velice dobře, jak odešel z Itálie. Má několik nabídek, vše záleží na dohodě." To jsou slovo Begiristaina, který ovšem zapomněl dodat ono magické slůvko PENÍZE! Ostatně právě o nich je i případ Cocu.

Zájem Barcy je nyní nasměrován do Německa, Bavorska a do Mnichova. Jedná se o jedno jediné jméno: Michael Ballack. Ten chce opustit Bayern... Mladý obránce Mario Alvarez je z Barcelony, ale bude hrát za Valladolid. Ronaldo de Assis "Ronaldinho" si o více peněz zatím neřekl, a tak se neví... Ale v Barce zůstává!

Germán "Mono" Burgos také nezapadá do koncepce, tentokráte vedení Atlética Madrid. "Opičák", jak zní jeho přezdívka, si tedy v 35 letech a po 3 sezonách v Madridu bude hledat angažmá. Burgos se narodil v Mar de Plata v Argentině, do Atlética přišel v roce 2001 z Mallorky a pomohl k postupu do 1. ligy. Byl v brance Atlética jedničkou, ale po operaci zhoubného nádoru se již nedostal do optimální formy a ztratil důvěru trenéra Gregoria Manzana. Hrál naposledy 21. ledna 2004 v zápase Copa del Rey proti Seville (0:4).

A tak brankář, který mimo jiné stál také v brance Ferro Carril Oeste a River Plate, nebude mít možnost rozloučit se s diváky, kteří jeho, a on je, tolik miloval. Ale kufry si pakuje také Gregorio Manzano. Jak oznámil prezident "rojiblanco" Enrique Cerezo, klub s jeho dalším působením u mužstva nepočítá. Cílem Atletica byl postup do Poháru UEFA a to se nepovedlo. Ale i tak, nejedná se prý o "sbohem", ale o "na shledanou"! Uvidíme...

A co znamená pro mnohé sestup Celty? Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. "Musíme se zbavit nejlepších hráčů. Je to pro mne jedna z nejhorších chvil za 15 let, co stojím v čele tohoto klubu!" Tak to řekl Horacio Gómez, prezident Celta de Vigo. Odchází Aleksandr Mostovoj (foto), Fernando Cáceres, Saša Ilič, Mauricio Pinilla a Savo Miloševič. Zda se vrátí tam, odkud přišli (mimo jiné FK Partizan, AC Chievo Verona a AC Parma), nebo si budou hledat jiné působiště, dnes nikdo neví. Ani nemá chuť se o tom bavit. I tak může končit rok, v kterém se začne bojem v Lize mistrů a dopad je ve druhé španělské lize...

Ale ne všude se jedná a odchody a smutná loučení. A tak například: José Reina podepsal smlouvu s Villarealem dokonce na 8 let! A to je vlastně po zbytek fotbalového života! Je mu sice 22 roků, ale pro něj je tato smlouva opravdu životní výhrou! A tak dal definitivně sbohem Barceloně, Victor Valdés se nemusí bát konkurence, možná se jednou sejdou v reprezentaci. Součástí této transakce je i přestup Juliana Bellettiho.

A co Rafael Marquez? Ten je na vrcholu blaha. Trenér Frank Rijkaard o něm prohlásil, že z něho roste jeden z protagonistů klubu. "Chci být s Barcou mistrem a vyhrát LM!" říká tento 25letý Mexičan. A je to právě jeho rodná země, která mu nejvíce chybí. Ženatý, s vysokoškolským titulem, architekt, toužící po triumfu, obdivovatel Hugo Sáncheze. Guadalajara je jeho město "favorito", "Cielito lindo y querido..." zase oblíbená písnička...

A je tu další loučení. Tentokráte se jedná o Juana Sáncheze z Valencie. Ve svých 32 letech má za sebou bohatou sportovní dráhu. Od roku 1992 to byla nejen Valencia, ale také Mallorca, Celta de Vigo. V roce 1999 se definitivně vrátil a pomohl svému klubu v roce 2001 do finále LM, kde "ché" podlehli na penalty Bayernu Mnichov. V zápase proti Albacete vedl naposledy tým do boje jako kapitán. Prohra 0:1 nic nezměnila na oslavách titulu mistra ligy.

Sejde z očí, sejde z ... Predrag Mijatovič letos neměl klub. Nehrál. Ale myslím si, že si zaslouží pár řádků, vzpomínek. Valencia, Real Madrid, Fiorentina... Po 17 letech ve vrcholovém fotbalu se loučí. Hrál vždy na 100%, ale dnes již postrádá motivaci. 35 let, 73 utkání v dresu Jugoslávie nebo Srbska a Černé Hory, 28 reprezentačních gólů. Buducnost Podgorica a Partizan Beograd byly prvními týmy, kde hrál. Ale byl to Real Madrid, kde prožil vrchol své kariéry. Tam v roce 1998 po zápase s Juventusem mohl zvednout vysoko nad hlavu pohár vítěze LM. Po odchodu do Fiorentiny se ještě jednou vrátil do Španělska hrát za Levante UD. Ale to již byla "labutí píseň" a loučení...

A to je pro dnešek vše. A nezapomeňte: EURO 2004 JE TADY. CHYBÍ JEN PÁR DNŮ!!!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dobrý článek.

Cocu a Reiziger-škoda,ale muselo to přijít. Kluivert a Overmars-mám je rád,ale podle mě už Barce dali,co ji dát měli a můžou (měli by) odejít. Marquéz-ten musí zůstat. Nechápu proč Franklin dával přednost Oleguerovi,když hrál průměrný forbal. Kdyby Rafa dostal víc šancí,byl by tam lepší. Ballack-ten by se nám hodil jako sůl. Potřebujeme náhradu za Cocuho a Ballack by byl asi nejlepší. Barca nabí 12 melounů.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli sou ty melouny zraly, tak je to akceptovatelna cena...

Reagovat
HOST*Milhaus

Dnes jsem četl,že Barca má zájek o Giulyho z Monaca.Nevíte někdo o tom něco a kdo by měl jěště přijít??????

Dík

Reagovat
HOST*Honza

hlavne vam odchazi Davids

Reagovat
antimadrista

Tak o tom nevim

Reagovat
HOST*David

Slyšel jsem, že v Barceloně Cocu zůstane.

Reagovat
smazaný uživatel

Giuly je bombastickej hráč,ale nevím,jestli ho potřebujem. Možná,že budete mít jiný názor. Cocu myslím nezůstane,teda já jsme o tom nic neslyšel a zatím ani o Davidsovi nic,takže k tomu nemůžu nic dodat.

Reagovat
antimadrista

Cocu odchází, škoda, ještě 1 sezonu mohl zůstat. S odchodem Kluiverta souhlasim a i s Overmarsovím, ikdyž si myslim, že sme z něho nedostali vše, co jsme mohli.

Reagovat
smazaný uživatel

Cocu, Reiziger, Kluivert pryč, po tom volám už dlouho! asi konečně dostali rozum! barca bude silná

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi silaná. Fakt ty Holanaďany už to chtělo trochu vyčistit. A co bude s Davidsem?

Reagovat
antimadrista

Mělo se to rozhodnout tento týden, ale zatim nic.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele