ITÁLIE 1934 TROCHU JINAK

11.05.2006, 21:32
Aktuality
Vítězství nebo smrt! To není hloupý vtip, ale smutná skutečnost. Hrůzná ideologie fašismu, v tomto případě reprezentovaná diktátorem Benito Mussolinim, neznala slovo prohra. Mistrovství světa se hrálo v Evropě, která netušila, co ji v následujících letech čeká. Fotbal byl mocenským nástrojem, stupínkem k dosažení nesmrtelnosti. Ale málem to nevyšlo - objevilo se zde totiž Československo!

Rozkaz z míst nejvyšších mluvil jasnou a srozumitelnou řečí: "Itálie musí vyhrát, tak jako tak!" Dnes to již všichni víme. Jednalo se o mistrovství světa, které se do historie zapsalo jako nejtvrdší, ale v tom špatném slova smyslu. Vlastně se ani nejednalo o tvrdost, byla to zákeřnost, surovost, podlost fotbalistů Itálie, která je ruku v ruce s absolutní nečinností a shovívavostí rozhodčích dovedla k titulu.

Mussolini viděl do roku 1934 jen jedno jediné fotbalové utkání. Cyklistika byla mnohem populárnější.Ale nebyl žádný hlupák a vsadil na toho správného koně. Prvním krokem bylo sehnat ty nejlepší hráče. Že je v té době Itálie neměla? A jaký je v tom problém? Enrique Guaita, Atilio Demaría, Mumo Orsi, Luis Monti, pamatujete se na něj a jeho proměnu z vlka na vyděšeného beránka ve finale MS 1930? Tak těmto čtyřem našli v cévách pár kapek italské krve po předcích a "nabídli" jim národnost, státní občanství, hory a doly a nesmrtelnost k tomu. Stali se z nich tedy Italové. Monti mnohem později říkal: "Vypadalo to, že fotbal je mnohem horší než gladiátorské zápasy. V roce 1930 mě vyhrožovali smrtí jestli vyhraju, o čtyři roky později jsem měl slíbenou smrt za prohru!"

Americký světadíl to evropskému oplatil. Nechtěli jste k nám, my nepojedeme k vám! A tak se v Itálii objevila jen 4 neevropská mužstva: Argentina, Brazílie, USA a Egypt. Ani obhájce titulu se neobtěžoval. Asi Uruguajcům znělo v uších: "Nevyhraješ, nevyhraješ, máš to marné, máš to marné!" Dobrá, pojďme s pravdou ven. Mluvilo se o bojkotu, neoficiálně, ale "charrúas" odpověděli jasnou a srozumitelnou řečí: "V zemi, kde vládne fašismus, není místo pro tak nádherný sport, jakým je fotbal. A tím pádem ani pro nás, mistry světa!"

Kde asi skončila argentinská hrdost, existovala-li kdy jaká?! Když se jejich loď blížila k italským břehům, zaslali Mussolinimu telegram následujícího znění: "Dotýkajíc se země italské zdravíme se vším respektem a úctou šéfa vlády státu, který s jasnozřivostí vlastní jen velkým vůdcům řídí osudy obrozené Itálie!"

Báli se domácí vůbec někoho? Ano, Španělsko jim nebylo zrovna po chuti! Pravda, v prvním kole rozdrtili USA 7:1, ale nyní se objevili "los Ibéricos". A se slavným Ricardo Zamorou v brance. Byl to on, komu se v té době přezdívalo "Divino", božský! Itálie prohrávala 0:1 a když se zdálo, že vyrovnání je na spadnutí, objevil se Zamora a míč doslova zázračně chytil. Jednou, dvakrát, desetkrát... Kopal se rohový kop, dvacet hráčů čekalo na míč v pokutovém území Španělska. Zamora se chystal vyběhnout a vyskočit, když mu v tom zabránila až nepřirozená síla. To ho Schavio oběma rukama držel okolo pasu a padl společně s ním na zem. Nedůstojným způsobem Ferrari vyrovnal, rozhodčí neviděl a neslyšel.

Muselo se tady hrát znovu, taková byla tehdejší pravidla. A hned následující den! Z dvaadvacítky, která nastoupila k prvnímu utkání, se jich na nohy postavila s bídou polovina. Španělsko hlásilo 7 vážně zraněných, mezi nimi Zamora, majíc zlomená dvě žebra. Italové nemohli počítat se "čtyřlístkem" hlásícím se na marodce. "Duce" se na ně mračil a zlobil...

Zápas vyhrála Itálie 1:0, gól dal Giusseppe Meazza. Jeden z jeho spoluhráčů bránil brankáři v pohybu, jak jinak, sudí nepískal. Aby bylo jasno za koho tento pán v černém hraje, neuznal Španělsku dva góly, zcela regulérní. FIFA ho doživotně vyloučila ze svých řad, Mussolini ho vyznamenal. Byl to "neutrální" Švýcar...

V semifinále Itálie porazila Rakousko a gól dala z jasného, několikametrového, postavení mimo hru. Čekalo ji finále a v něm překvapivě Československo. Luis Monti o atmosféře před zápasem, a mnohem později po něm, vypráví: "Jeden z funkcionářů italského fotbalového svazu přinesl do kabiny telegram, v kterém Mussolini psal, že když vyhrajeme, dostaneme vše o co si řekneme. Peníze, auta, vily, ženy, jídlo, pití... Vyhráli jsme, ale jak to nakonec dopadlo! Například Guaitu posílali do války, bojovat u Absiňe, jen proto, že hrál za AS Řím a Mussolini fandil Laziu. Jeho ideou bylo poslat všechny hráče AS Řím na frontu, aby Lazio bez problémů vyhrálo ligu. Guaita zmizel, utekl, a nikdo o něm nikdy více neslyšel!"

Mussolini přišel před zápasem do kabiny a prohlásil: "Nevím jak to uděláte, ale Itálie, velká a slavná Itálie, musí nad tím Československem vyhrát!" Ano, Itálie vyhrála. V prodloužení, 2:1, gól dal Schiavo, který prohlásil, že se jednalo o "energii ze zoufalství", která je dovedla k titulu. Italové se po zápase seřadili před vůdcovou lóží a zdravili ho zdviženou pravicí, smutně proslulým fašistickým pozdravem. Holohlavý diktátor se smál. Příkaz byl splněn.

Nepsal jsem o našich fotbalistech záměrně. O jejich triumfu zde, ale také v Chile 1962, vyjdou na eurofotbal.com články mých kolegů. Dovolte mi jen připomenout tuto slavnou kapitolu československé kopané, uveřejněním jmen dnes již dávno nežijících legend tohoto sportu. A ještě jednou jim poděkovat...

Plánička, Ženíšek, Čtyroký, Košťálek, Čambal, Krčil, Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedlý, Puč, Burgr, Silný, Patzel, Vodička, Bouček, Kopecký, Kolocsay. Trenér Petrů.


Víte že...?

I když Itálie byla pořadatelem tohoto mistrovství, musela hrát kvalifikaci. Bylo to pro ni jednoduché, hned v prvním zápase porazila Řecko 4:0 a nebylo o čem diskutovat. Odveta se nikdy nehrála, Řekové bez vysvětlení nenastoupili. O mnoho let později vyšlo najevo, že jim Mussolini nechal postavit sídlo svazu. Jako za odměnu...

Stadion v Turíně byl přejmenován, vysvěcen a pokřtěn. Jeho nové jméno znělo hrdě: Stadio Mussolini! Jak jinak...

Egypt se stal první africkou zemí startující na MS.

Zápasy sledovalo 547 368 diváků.

Padlo 70 branek, nejvíce gólů dali náš Nejedlý, a s ním Conen (Německo), Schiavio (Itálie). Každý se trefil 4x.

MS Itálie 1934 se stalo prvním šampionátem vysílaným v rozhlase. A to hned všechna utkání.

Vedle vlajky pořadatelské země po celou dobu mistrovství vlála ta s hákovým křížem fašistického Německa.



A to je vše o Itálii 1934. Za čtyři roky se fotbalový svět sešel ve Francii, ale na dlouhých 12 let se loučil svým světovým šampionátem. To ještě nikdo nevěděl, byť mnozí to jistě tušili...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zrovna som o tom čítal v knižke o Josefovi Bicanovi, ktorý si na šampionát spomínal z iných dôvodov, vtedy ešte nehral za nás. Veru, aj také tlaky voľakedy boli - voľakedy snáď politika a dnes ? Ako hovorí Luis Menotti - biznis pohlcuje futbal a dáva divákovi veľakrát falošnú ilúziu. My v Reale o tom vieme svoje..

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný, ač smutný článek...

Každopádně musím dostát své povinnosti a říct ti že...

"Zamora, majíc zlomená dvě žebra" není dobře, bacha na ty přechodníky, přestože o nich lidi moc nevědí, protože je nepoužívají.

Zamora je/byl mužského rodu, takže "maje zlomená dvě žebra"

Reagovat
alegre

Děkuji za připomínku, opravu, čeština je krásná řeč, ale….. A čím více se vzdaluji od datumu ukončení studia (35 let), odchodu z Československa (14 let), tím se mě zdá komplikovanější.

Reagovat
smazaný uživatel

Mnou drze zmíněný problém platí i pro lidi, co dřepí v ČR celý život

Reagovat
smazaný uživatel

Tos odešel v době, kdy se většina práve vracela.

Reagovat
HOST*alegre

A asi jsem udělal dobře Ti co se vrátili tak zase odešli, mnozí, vyhnul jsem se Grossovi, Zemanovi, Špidlovi a Paroubkovi, ale taky Horníkovi, Košťálovi a spol. A je tu fajn, neni tu zima, nepadá sníh, holky jsou tu pěkný, fotbal hroznej, jídlo fantastický, dva oceany, pivo pitný co mi chybí?

Reagovat
smazaný uživatel

A zrovna těch šest (pět bohužel, jeden bohudík) neodešlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Krůček.

Mimochodem, škoda, že ěncotakového není dnes, opakoval by se i loňský zápas na Stamford Bridge, kde zas chytli takhle Valdése.

Jak tady vůbec dopadla Brazilie?

Reagovat
HOST*alegre

Brazilie vypadla se Španělskem v 1. kole (1:3)

Reagovat
smazaný uživatel

Díky...

Reagovat
PJ

Mimochodem všechny výsledky jsou v tom druhym článku

Reagovat
alegre

yardo!!!!!!! pj napsal v druhym a ne v druhem!!!!!

Reagovat
PJ

Sežerte mě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Nejedlý dal hattrick proti Nemecku a je nejlepsim strelcem !!!!!! staci dat vyhledat na internetu !!!

tento udaj je neucta k CSR a zvlaste k panu Nejedlemu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele