Hodnocení týmů na MS 2018 - Afrika

16.07.2018, 17:36
Názory a komentáře
Teprve včera se uzavřel letošní světový šampionát, my na EuroFotbalu nicméně neváháme a ihned vám přinášíme první ze sedmi dílů našeho hodnocení všech účastníků. Začínáme tím nejskleslejším regionem - Afrika poprvé od dávného roku 1982 nedodala do vyřazovací fáze mistrovství světa žádného svého vyslance. A tak se nabízí otázka: zvládl si alespoň někdo zachovat čest?

Ale ano, zvládl. Maroko zaujalo vířivým pohybem v obou fázích hry a výrazně potrápilo i oba titány své skupiny B, Portugalsko se Španělskem. A pokud se sami Maročané mohou odvolávat na nedostatek štěstí, co potom mají říkat v Senegalu, který se stal historicky prvním týmem vyřazený z bojů na MS po uvážení žlutých karet. Aliou Cissé do Ruska přivezl velice disciplinovaný mančaft, který podobně jako Maroko dojel na pouhé detaily.

Nigérii s Tuniskem lze rovněž spárovat a vytvořit pro ně zvláštní kategorii těch, kteří měli slušné pasáže a byli kousek od tvoření senzací, ale nakonec se v závěru vždy sesypali. Pro Araby tohle platí s ohledem na finiš duelu s Anglií, pro nezkušené Nigerijce zase s ohledem na utkání s Argentinou, která vysloveně zírala předčasné smrti do tváře.

Jediným africkým reprezentantem, který se v Rusku nevytasil se žádným větším pozitivem, je potom Egypt. Také on sice jednomu favoritovi (Uruguayi) odolával až do posledních chvílí, to však především dílem skvělého brankáře, respektive pálícího Luise Suáreze.



Ještě, než se přesuneme k samotným hodnocením, dovolte nám trochu poodhalit, jakým způsobem jsme k nim přistupovali. U každé reprezentace známkujeme hvězdičkami (5 nejvyšší, 1 nejnižší) konkrétně tři kategorie - trenéra, obranu a útok. Z toho nám pak vzejde i celková známka.

Při hodnocení jsme se snažili brát v potaz nejen objektivní výkon dané řady, ale také očekávání, se kterým reprezentace do turnaje vstupovala. Německo tudíž za podobné výkony nedostane stejné známky jako třeba Jižní Korea.

Totéž platí i pro kategorie největších tahounů a přítěží týmu, které ne vždy odpovídají titulům nejlepšího a nejhoršího hráče. I tady jde do značné míry o to, jaké výkony jsme si od daných hráčů představovali a zda naše očekávání dokázali naplnit.


Egypt


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮

Héctor Cúper sice mohl po třetí prohře se Saúdskou Arábií trvat na tom, že si jeho tým prohrát nezasloužil, a že byl v prvním poločase "dokonalý", ale my víme své. Ona druhá půle se sice Faraonům docela povedla, ale v kontextu celého turnaje byla také tím suverénně nejlepším, co jsme od Egypta v Rusku viděli. A to je ve výsledku setsakra málo. Jinak se totiž jednalo o tým bez nejmenší jiskry a urgence, který oplývá leda jakousi defenzivní strukturou (respektive přísně plněným pokynem "seďte hluboko ve hřišti" bez jakékoliv nadstavby), jež se poněkud nevyhnutelně rozpadá při veškeré improvizaci.

Skutečnost, že argentinský kouč pro závěr střetnutí s Uruguayí odmítl do hry poslat údajně vyléčeného Mohameda Salaha a pokusit se vyrazit za třemi body, byla výmluvná a dokonale shrnuje osobnost Héctora Cúpera - radši to opatrně dohrát na 0:0 než to nedej bože trošičku otevřít. Konzervativní stratég nakonec jakž takž zariskoval, respektive zaimprovizoval, alespoň před duelem se Saúdskou Arábií, když namísto 4-4-1-1 vsadil na jakési 4-4-2, to se však ve výsledku chovalo jako obvykle.

Tým nadále sázel akorát na individuální průniky Salaha s Trézéguetem, přičemž zápas prapodivně dojížděl s druhým jmenovaným na pravém křídle a hvězdným Momem ukotveným někde na hranici šestnáctky, na hrotu. Potenciálně rozdílový ofenzivní záložník Shikabala si nakonec na turnaji vůbec nekopl, přičemž zcela zjevně přestárlá obranná linie odehrála tři kompletní zápasy s ročníky 95, 92 a 91 přikovanými k lavičce.

Defenzivní fáze: ✮✮
Hodnocení defenzivní fáze Egypta vytrhávají hlavně brankáři. Mohamed El Shenawy se hned zkraje turnaje proti Uruguayi vytasil s jedním z nejsilnějších gólmanských výkonů šampionátu a jenom díky němu Faraoni tak dlouho živili šanci na bod. Zaskakující veterán Essam El Hadary se potom blýskl chycenou penaltou proti Saúdské Arábii.

Obranná řada mezitím selhávala jako na běžícím páse. Suárez se za ní sám před El Shenawym zjevil snad třikrát, přičemž speciálně levý bek Abdel Shafy v podstatě po celý turnaj tvrdohlavě odmítal bránit. Mohamed Elneny roli lídra záložní řady vůbec neustál a po většinu času působil rozháraně, až se nechal zastínit velice jednoduchým rozrážečem útoků Tarekem Hamedem. Ali Gabr působil přesně jako někdo, kdo si na jaře sotva kopnul, a přece u většiny akcí soupeřů zaspával jeho rozehranější kolega Hegazy (viz především druhý gól Ruska), který jako by si to dělal naschvál zajímavější a každému sokovi vždy věnoval nejméně vteřinový náskok.

Ofenzivní fáze: ✮
Egypt dlouhodobě nemá nic jako postupný, rozvážný útok, a s ničím takovým se nevytasil ani v Rusku. Konstruktivní stoper Hegazy měl navíc tradičně větší starosti s tím nenechat se vzadu nachytat na švestkách dynamičtějšími útočníky, a tak tentokrát oproti Africkému poháru ani nevyvážel míče kupředu. S uspěchanými pasy obou středopolařů Elnenyho s Hamedem, a ještě uspěchanějšími střeleckými pokusy Trézégueta či Wardy, nakonec Egypt v útoku po většinu času působil zcela bezradně. Jakýkoliv míč na křídlo pro ty největší hvězdy mančaftu nenásledovalo nutné doplnění. A jediné góly nakonec Faraoni vstřelili po sporné penaltě, která měla být spíše přímým kopem, a jednom nákopu dopředu, s nímž výtečně naložil Salah - jako obvykle protagonista všeho podstatného.

Největší tahoun: Mohamed Salah
Někteří diváci si tento stěží fenomenální šampionát Mohameda Salaha vyložili jako důkaz toho, že se uplynulá sezona v Premier League nebude opakovat, a že se může jednat o nikoliv první anglický one-season wonder. Ale to by vážně nebylo fér zhodnocením. Salah si totiž opět, tak trochu na styl Messiho v argentinském dresu, musel všechno udělat docela sám, když pro sebe vyhrával penaltu proti Rusku, kterou následně famózně zametl pod břevno, a záhy se blýskl také chladnokrevným lobem proti Saúdské Arábii. Ano, jindy se Salah na dlouhé pasáže vytrácel, ale to vážně nebyla jeho vina. Liverpoolská modla stále jako jediná inspirovala, a jako jediná to občas byla schopna vytrhnout. Egyptu to na úspěch ani zdaleka nestačilo, ale... to stále není Salahova vina. A jeden by se nakonec nedivil, kdyby teprve 26letý útočník s reprezentací vážně seknul, jak se po skončení této anabáze spekulovalo.

Největší přítěž: Ahmed Fathy
Tady by se mohl objevit v podstatě každý obránce Egypta či vrchní zklamání jménem Elneny. Zejména Ahmed Hegazy na někoho, kdo by měl zvyklý na tempo anglické Premier League, zaujal až dechberoucí těžkopádností, když se ukrutně pomalu dokonce i šponoval do vzduchu před Dzjubovým gólem na 3:0. Jenže naši nominaci na tu hlavní přítěž týmu si i přes solidní výkon proti Uruguayi nakonec vysloužil Ahmed Fathy. Někdejší učeň Arsenalu býval smetánkou kontinentu, ale to už dávno neplatí. Proti Rusku otevíral skóre nanejvýš zbytečným, komickým vlastencem a proti Saúdské Arábii potom soustavně selhával ve snaze zahájit ofenzivní tažení, přičemž si hned pětkrát musel pomáhat nedovoleným zákrokem, neboť už zkrátka ničemu nestačí. Symbol egyptského operování ve slow motion, a spolu s druhým bekem v Kristových letech, Mohamedem Abdel Shafym, první veterán na odstřel.

Celkový verdikt: ✮
Egypt se na svůj první mundial od roku 1990 vydal s tím patrně nejslabším kádrem, jakým v tomto miléniu kdy disponoval (a nakřápnutou hlavní hvězdou), což se holt naplno projevilo. Euforie z prvního mistrovství světa poslední generace se rozplynula v 90. minutě úvodního zápasu a ve zbytku turnaje se už nadšení do egyptských obýváků nevrátilo. Héctor Cúper, kterému byl před vypuknutím šampionátu nabízen nový kontrakt, si nad sebou podepsal ortel a odzvonit by okamžitě po turnaji mělo také nejméně třem čtvrtinám obranné řady. Egypt nutně potřebuje restart, jinak vážně hrozí, že se ani nepodívá na nadcházející Africký pohár národů, což by se rovnalo již tuplovanému vystřízlivění.

(td)

Maroko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮

Špičkový systémový reprezentační kouč jako Hervé Renard bude po ruském šampionátu hořekovat na detaily a rozhodčí (což také učinil), protože sám své svěřence připravil takřka na jedničku. Vyčítat si jistě bude v druhé půli tuze sterilní ofenzívu proti Íránu, kterou sám nedokázal oživit, na druhou stranu nutno poznamenat, že útočné snahy Maroka v daném duelu ochromila nucená absence pravého beka Nabila Dirara, který si užívá velké chemie s Nordinem Amrabatem a dle předpokladů udělal zásadní rozdíl ve zbytku turnaje.

Tak trochu na způsob nepořádného školáka v konfrontaci s organizovanou matkou, Maročané na šampionátu sice v řadách soupeře neustále budili chaos, sami se v něm ale orientovali znamenitě - ať už hovoříme o zdánlivě nespoutaném presinku, nebo obdobně nezřízeném přechodu do útoku, kdy arabské mužstvo kombinovalo v rychlosti, jaké v Rusku nebyly schopny ani věhlasnější celky. Organizovaný chaos je zjevně živoucím konceptem, a Maroko za něj bezesporu vděčí Renardově drillu.

Největších chyb se nakonec francouzský trenér, který se proti Španělsku nebál posadit ani nedotknutelného Benatiu, dopustil ještě před vypuknutím turnaje svými tahy při výběru nominovaných. Tehdy se naplno projevila hlavně jeho neobhajitelná averze vůči blízkovýchodním ligám, pro níž na úkor mizerných třicátníků Bouhaddouze a Boutaïba zůstali doma Bencharki (Saúdská Arábie) a především podivně zatracený veterán Youssef El Arabi (v Kataru už 50 gólů ve 38 ligových startech za mistrovský Al Duhail). Zejména Bouhaddouz, který proti Íránu vrazil Renardovi symbolickou kudlu do zad, měl být správně v pořadníku až za Aliouim (Nîmes, Francie) i Azarouem (Al Ahly, Egypt). Renard se takhle dopředu zbavil zajímavých i mladších možností na hrot útoku, přičemž se zároveň neodvážil naráz vyzkoušet El Kaabiho s Boutaïbem, kteří měli potenciál se vepředu dobře doplňovat.

Ve finále je tak tento mundial poněkud frustrujícím, věrným odrazem loňského Afrického poháru, kde Maročané po výsledku 0:1 překvapivě končili už ve čtvrtfinále na Egyptu: Renard nám zase představil v mnoha směrech dechberoucí, na hrotu útoku neefektivní, a nakonec předčasně vypadnuvší tým.

Defenzivní fáze: ✮✮✮✮
Marocký presink bez přehánění představoval jeden z nejzajímavějších prvků právě skončeného šampionátu. Občas sice mohl působit nahodile až zběsile, ale takhle se Renardovy mančafty nikdy nechovají. Maročané skrze uvědomělé napadání vyloženě šikanovali své soupeře už na loňském APN a nyní svůj presink akorát ještě dále vypilovali tak, aby byl schopen obstát i proti Portugalsku se Španělskem, kdy se na talentované protivníky fixovali v jakési dynamické osobce, od které upouštěli jen málokdy (jako před vedoucím gólem proti La Roje, kde si na protivníkovi tři agresivní Maročané vynutili hrubku).

Která bije, povětšinou netušili ani opěvovaní španělští stopeři ani portugalští středopolaři Moutinho s Williamem, již na balonu typicky dostávali max. vteřinu dvě. Bránící Maročané se navíc velice pružně přesouvali ze strany na stranu, kde své soky soustavně přečíslovali, aniž by za sebou nechávali volné krátery, čehož následně hbitě využívali také při přechodu do útoku. Vážně, co se systému týče, nemělo Maroko bez míče takřka jedinou vadu. O šanci na postup tým připravily "akorát" dva blikance na standardkách.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Až po vápno soupeře to bylo jakž takž v pořádku, a především pravá klika Dirar - Amrabat šlapala jako na drátkách, zejména v poloze vertikální, přímočaré kombinace, do které se zapojovali také Boussoufa s Belhandou. Portugalec Guerreiro z nich vyloženě tekl. Maročané o sobě zjevně moc dobře vědí, což se projevovalo při okamžité tvorbě trojúhelníků po oloupení soupeře, typicky portugalského záložníka, který pak bez rozdílu příjmení vypadal jako bezradný Cipísek uprostřed vosího náletu hbitých Arabů. Do středu lehce vtočený krajní bek Hakimi si na levé straně rovněž porozuměl se Ziyechem, který se oproti své tradici z Eredivisie možná až příliš zpěčoval střelby z nepřipravených pozic.

Kolem samotné šestnáctky by totiž Maročané jistý moment překvapení užili, když už se tedy vůbec nemohli spoléhat na zabijácký instinkt žádného z útočníků. Ayoub El Kaabi je stále protagonistou jednoho z nejstrmějších vzestupů arabského fotbalisty za poslední léta, ale žádné popelkovské tečce se na mundialu ani nepřiblížil. Naopak, svou velkou šanci proti Íránu zcela promrhal skrze několikeré špatné příspěvky kombinaci, hloupé fauly a se spoluhráči nesladěný pohyb. Khalid Boutaïb si potom v dalších dvou zápasech vedl jen o chlup lépe, když popravdě úplně přesvědčivě nevypadal ani při gólu Španělsku.

Největší tahoun: Nordin Amrabat
Rozjížděl se pomalu, zatažený na nefamiliární pozici pravého beka, ale s o to větší vervou potom rozrážel obrany dvou favoritů skupiny. Nordin Amrabat je nebojácným, důrazným a průbojným křídelníkem, který při zachování vysoké přímočarosti zachází s balonem za užití techniky rozvážnějších borců. Zkušený oblíbenec všech marockých fanoušků nemá problém soupeři nasadit jesličky a být jeho parádní rána do břevna proti Španělsku o chlup nižší, hovořilo by se o něm jako o střelci jedné z nejhezčích branek MS. V určitých momentech to v Rusku vypadalo, že je Amrabat pro soupeře snad naprosto neviditelný, jak nezastavitelným hurikánem se jevil. Nevzdal jediný souboj a míč zdánlivě ovládal i vkleče. Že poslední zápas odehrál tak, jak odehrál (v neutuchajícím tempu, s nezměrným zápalem a kvalitně), jen pár dnů po otřesu mozku, je nakonec tak nezodpovědné jako přiléhavé.

Největší přítěž: Aziz Bouhaddouz
Ani po odehrání většiny loňského Afrického poháru v základní sestavě a 21 minutách v Rusku si snad nikdo nemůže být jistý, co vlastně Hervé Renard na tomto útočníkovi vidí, a co že má být jeho silná stránka. Bouhaddouz se na hřišti nefláká, ano, ale to je tak celé - a těžko říct, jestli pozitivní zjištění. Když totiž zrovna na tomto turnaji vyvinul extra úsilí, byl z toho osudový a, jeden by řekl, navýsost vyhnutelný vlastní gól ze závěru utkání s Íránem. Bouhaddouz jinak neumí střílet, neumí vést balon a v 31 letech není ani investicí do budoucna. K duhu mu lze za ony dvě camea přičíst snad jen dva vyhrané vzdušné souboje; skóre 0:2 v neprospěch Maroka s ním na hřišti mu potom nelze plně přišít na triko, ale v obou případech - proti Íránu i Španělsku - tým svou komplexní neschopností jaksi zbavil laufu.

Celkový verdikt: ✮✮✮✮
Čtyři hvězdičky pro tým s jediným bodem na kontě se může na první pohled zdát jako příliš, ale pokud bychom Maroko (spíše než třeba Německo) označili za nejkvalitnějšího nepostupujícího, těžko bychom přeháněli. Letošní bodové ohodnocení Maročanů je zkrátka důkazem tenké hranice mezi úspěchem a neúspěchem ve sportu, kterému přeci jen do značné míry vládne paní štěstěna (nyní už bok po boku s VAR). Mít Maroko schopného šutéra na hrotu, osmifinále by se téměř jistě zúčastnilo. A pak kdoví...

(td)

Nigérie


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮

Hrát v rozestavení 3-5-2 a prakticky nevyužívat křídelní prostory? Z tohohle šoku z prvního poločasu zápasu proti Islandu se fanoušci Nigérie i nezaujatí odborníci naštěstí vzpamatovávali jen o přestávce, při níž šéf Gernot Rohr zavelel a Orli se rozlétli do všech stran. Tenhle radikální zvrat africkému týmu vyhrál zápas a věnoval naději na postup. Jenže tím geniální tahy německého trenéra končí.

Na vrub mu jde zápas s Chorvatskem, kdy nedokázal reagovat na změny tempa hry, s níž pozdější finalista vyrukoval. Nesedlo ani původní rozestavení 4-2-3-1, ve kterém otupěly kraje hřiště, a kromě výpadů středem jsme nic extra nezpozorovali.

Hlavně ale mrzí prokaučovaný závěr posledního klání. Argentina se trápila celý turnaj, jenže Nigerijci jim netakticky věnovali tolik prostoru v defenzivní třetině, že nakonec s vypětím všech sil proklouzla do osmifinále. Super Eagles přitom mohli jen v hlubokém bloku dobránit zápas k remíze.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Když první zápas Troost-Ekong dvakrát propadl s Mandžukićem a byl z toho výsledek 0:2, Rohr dobře zareagoval a změnil rozestavení na 3-5-2. Do obrany přibyl mladý, ale zkušený reprezentant Omeruo a najednou z toho byl docela solidní blok, který navíc především v utkání s Islandem dobře podporoval i defenzivní záložník Ndidi, čímž vznikla čtyřka urostlých a do defenzivy zdatných borců.

Jasně, Island se kromě centrovaných míčů do nijak zvlášť zajímavých šancí nedostával, ale i tak - obrana vyhrála 17 (z 27) vzdušných soubojů a stejný počet míčů odklidila z nebezpečných území. A to je vzhledem k tomu, jak velké problémy mají obecně Nigerijci při standardních situacích, docela slušný počin. Argentina je zlomila jedním geniálním momentem Messiho a v ďábelském závěru, který padá spíš na vrub taktice než defenzivní neschopnosti.

Ofenzivní fáze: ✮✮
Hlavní kámen úrazu a jeden z důvodů, proč nakonec Nigérie skončila v tabulce jen se třemi body. John Obi Mikel v pozici nízko položeného tvůrce hry tu hru zas až tolik netvořil, Etobo mu v tom nepomáhal, a tak se Super Eagles po mizerném zápase s Chorvatskem a ještě horším prvním poločase s Islandem upnuli k tomu jedinému, co fungovalo.

Duel se severským celkem ještě rychlé nohy Ahmeda Musy dokázaly strhnout na stranu Nigérie, ale proti Argentině to už zas tolik nefungovalo. Dlouhé nákopy na hbitou dvojici (ještě s Iheanachem) si obrana jihoamerického celku dokázala jakž takž pokrýt, a tak Rohrova parta udeřila až z pokutového kopu. Druhý postupový direkt již nicméně nepřidala.

Největší tahoun: Ahmed Musa
To, jakým způsobem vtrhl na obranu Islandu ve druhém poločase vzájemného zápasu, inspirovalo bezmála dvě stě milionů Nigerijců k myšlence, že to Super Eagles můžou dotáhnout sakra daleko. Ahmed Musa rozjel své dynamo a fantastickou rychlostí zničil obranu "Vikingů". Dvěma góly vlil Nigerijcům krev do žil. Problémy dělal i Argentině, ale na tohohle soupeře už sám nestačil.

Největší přítěž: Alex Iwobi
Tolik potenciálu v jedné osobě; a tolik zmařených příležitostí, když tahle osoba selže. Vedle Johna Obiho Mikela a Victora Mosese měl právě Iwobi stanout v čele orlí letky, která dobude ruský turnaj. Tedy alespoň do určité míry, že ano. Jenže záložník Arsenalu hned v prvním utkání proti Chorvatsku propadl, nedostával se k míčům a po hodině hry byl stažen. Ve zbytku turnaje pak padl za oběť změně rozestavení.

Celkový verdikt: ✮✮
Od Nigérie se toho příliš neočekávalo, nacházela se ve skupině smrti s Argentinou, Chorvatskem a Islandem. Přesto se až do posledních minut držela naděje na postup do osmifinále, za což jí patří velký respekt (bez ohledu na to, jak úděsná Argentina byla). Bohužel však vedle problémů v ofenzivě zápasy příliš nezvládla ani takticky, a potvrdila tak otřepané a často hrubě mylné klišé, že africkým celkům ke světové špičce chybí právě tahle důležitá vlastnost.

(mu)

Senegal


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮✮✮

Aliou Cissé je jedním z protagonistů té legendární senegalské generace, která před 16 lety protančila do čtvrtfinále mistrovství světa. Teď vedl historicky teprve druhý senegalský mančaft na elitní světové scéně a rozhodně nebyl daleko podobnému úspěchu. Přestože se dostal do velmi vyrovnané skupiny, kde po boku Kolumbie a Polska nebyl hlavním favoritem na postup, Senegal předváděl v "háčku" nejlepší výkony a jeho vypadnutí většina nezaujatých fanoušků oplakala.

Zásluhu na tom měl právě i Aliou Cissé, který je až v druhé řadě ten nejvíc cool trenér turnaje. Přestože v přípravě neúspěšně zkoumal rozestavení se třemi obránci, do mistrovství světa vstoupil v klasickém a dobře vyváženém systému 4-3-3, kterému snad chyběl jen jeden tvůrčí střední záložník. Většinu útoků totiž Senegal vedl po stranách. Ale to už je zase jen správné odhadnutí sil, za což Cissému lze udělit pochvalu.

Stratég s typickými dredy nezvládl jen jeden poločas, který se bohužel stal tím úplně posledním. Po skvěle odvedené práci s Polskem a trochu bláznivém utkání proti Japonsku měli Lvi z Terangy jasně navrch v závěrečném skupinovém boji. Po přestávce ale mírně odstoupili z proaktivního přístupu a mdlá Kolumbie toho využila vybojovanou a proměněnou standardní situací. A tím sympatický senegalský příběh skončil.

Defenzivní fáze: ✮✮✮
Stoperská dvojice Sané - Koulibaly byla pevná jako skála a turnajem prokráčela bez větších chyb. Snad jen u druhého gólu Japonců mohl první jmenovaný přísnějším přístupem brance zamezit. Vynikající byl směrem dozadu i levý bek Sabaly, jenž si svoje odvedl s grácií a o to víc mohl svou energii soustředit do útoku.

Stoprocentní výkon naopak do defenzivy neodvedl jeho protějšek Wagué, který sice směrem vpřed exceloval, ale konkrétně v zápase s Japonskem si nepočínal zrovna skvěle ani u jedné z branek. Totéž platí o brankáři Khadimu N’Diayem, který především ve vzduchu neoplýval žádnou velkou jistotou a utkání proti Japonsku mu vyloženě nevyšlo. Problémy pak měli Senegalci ze stejných důvodů i při standardních situacích.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Asi jen málokdo očekával, že největšími ofenzivními tahouny Senegalu bude M’Baye Niang. Útočník FC Turín svojí silovou hrou a rychlostí činil soupeřům největší problémy a zastínil i suverénně největší hvězdu týmu Sadia Maného. Ten naopak spolu s mladíčkem Sarrem zůstal za očekáváním.

Speciální zmínku si každopádně zaslouží krajní obránci, kteří tvořili podstatnou část útočných snah Senegalu. Teprve devatenáctiletý Moussa Wagué se překvapivě chopil role v základní sestavě a byl velkou hrozbou na pravé straně. Ještě větší renomé si vydobylo jedno z největších překvapení turnaje Youssouf Sabaly. Jeho přínos byl hmatatelný celý turnaj a zápas s Japonskem patřil hlavně jemu.

Největší tahoun: Youssouf Sabaly
O málokterém hráči na uplynulém mistrovství lze s klidným svědomím říci, že byl každý zápas vynikající a bez delších prázdných pasáží. Levý obránce Senegalu začal skvěle už proti Polsku, svoji aktivitu si pak přenesl do zápasu s Japonskem, kde zařídil góly pro Maného i Waguého. Poctivý a bezchybný v defenzivě byl Sabaly i proti Kolumbii, kde však ani jeho aktivita na kýžený gól a postup nestačily. Možná však budou stačit na přestup do Neapole, která kolem něj významně krouží.

Největší přítěž: Sadio Mané
Typický úkaz toho, že tahle rubrika vždy neladí s titulem nejhoršího hráče týmu. Sadio Mané nepropadl, kolem a kolem možná patřil i k lepším hráčům Senegalu. Jenže ten potřeboval, aby křídelník Liverpoolu zářil. A to se nestalo. Za celý turnaj vystřelil jedinkrát na bránu, když se od něj odrazil míč do japonské brány. Na hřišti působil často otráveně, unaveně, energie z něj zkrátka nečišela. Dvě třetiny z jeho pokusů o přechod jeden na jednoho skončily neúspěchem. Turnaj ho nezastihl v ideální formě a to Lvy zabolelo ještě víc než třeba totální výpadek Mameho Birama Dioufa.

Celkový verdikt: ✮✮✮
Suma sumárum byl Senegal asi nejúspěšnějším africkým týmem na šampionátu. Ve všech zápasech předvedl dobrý výkon, hrál aktivní a líbivý fotbal a hlavně - byl celou dobu blízko postupu. Za zmínku stojí i fakt, že spolu s Japonskem (nejen na tribunách) patřil k výkvětu turnajového fair-play. I proto mrzí, že nakonec jejich pouť skončila už v základních skupinách právě vinou nedisciplinovanosti - ať už při oné osudové standardce, nebo proto, že je vyšší číslo v kolonce žlutých karet poslalo domů.

(mu)

Tunisko


Práce manažera a taktický profil týmu: ✮✮

Nabil Maâloul se na africkém kontinentě těší reputaci jednoho z těch lepších stratégů, a nakonec ani nelze říci, že by si renomé nějak výrazně pošramotil (o čemž svědčí fakt, že po něm ihned po turnaji skočil katarský velikán Al-Duhail, který zrovna završil rekordní sezonu), ovšem Tunisku k dobrým výsledkům na tomto šampionátu zrovna nenapomáhal. Mužstvo směrem dozadu nepůsobilo nijak organizovaně a ono kompletní zhroucení se proti Belgii musí jít jednoznačně na vrub trenéra. Byl to koneckonců Maâloul sám, kdo se před turnajem rozhodl do základu narychlo zapracovat nové tváře jako Meriah, Bronn či Skhiri, čímž ve výsledku přeci jen do jisté míry rozrušil defenzivní strukturu týmu.

Především tvrdohlavé trvání na štíhlém a vysokém Ellyesovi Skhirim uprostřed zálohy se nejevilo jako šťastný tah, speciálně když Ferjani Sassi bez svého obvyklého parťáka Mohameda Ben Amora působil ztracený a nevyužitý v kombinaci. Ben Amor navíc i během 16 minut proti Anglii stihl přispět třemi obrannými zákroky, jinak spíše nedostatkovým produktem Tuniska, a byť právě jeho zbytečný faul zadělal na (ještě zbytečnější) gól na 1:2, Ben Amorových následných nula minut - potažmo Chaalaliho využití až pro nic neřešící duel s Panamou - se zdá být přehmatem. Ačkoliv Maâloul v absenci Msakniho nikdy nenašel tvořivou sílu na desítce, pod hrotem, odmítl se zároveň uchýlit k defenzivnějšímu založení týmu a formaci 4-3-3, v níž by potenciálně obranná linie nemusela působit tak zranitelně.

Defenzivní fáze: ✮✮
Tunisané šli vzadu od pozoruhodného, až zcela pozitivního, po pozoruhodné, až zcela negativní. Dokud se Arabové při pozdním rohu Angličanů bizarně nevykašlali na Harryho Kanea, frustrovali favorizovaného soupeře opravdu znamenitým způsobem: skrze trpělivou, skoro až guardiolovskou (a po většinou zvládanou) rozehrávku pod konstantním tlakem presujícího Lingarda a spol., a také skrze velkou pracovitost a občasnou cyničnost; dva atributy, které v sobě snoubí třeba i vpředu operující neúnavný křídelník Fakhreddine Ben Youssef.

Jenže proti Belgii se to Tunisku rozsypalo; tým vůbec nebyl schopen potlačit pohyb a kreativitu Hazarda, De Bruyneho či Lukakua a místo pěti gólů mohl klidně inkasovat deset. Syam Ben Youssef na stoperu a Ali Maaloul na levém beku se tehdy vytasili s jedněmi z nejhorších individuálních výkonů na celém turnaji. Poslední duel s Panamou potom sice africkému favoritovi přinesl výhru, ale svým způsobem tuniskému šampionátu na styl Jekylla a Hydea nasadil korunu skrze vlastní gól obránce Meriaha, jednoho z těch lepších Tunisanů.

Ofenzivní fáze: ✮✮✮
Výsledná vizitka o pěti vstřelených gólech Tunisanům trochu lichotí. Penalta proti Anglii byla sporná (zvláště v porovnání s podobnými incidenty na druhé straně) a obě branky proti Belgii rezultovaly především z polevení uspokojeného soupeře, který navíc v podstatě hrál se třemi vzadu, když speciálně Carrasco pomalu nevkročil do obranné třetiny hřiště a ofenzivní hvězdy v čele s De Bruynem se typicky odmítali zodpovědně vracet.

Na druhou stranu Tunisko potvrdilo, že má vpředu šikovné hráče. Ben Youssefův herní styl je sice velice neortodoxní, ale do kombinace ho užije. A zejména Khazri se Slitim sice občas trpěli na špatný výběr střeleckých pozic, či prostě špatné zakončení, ale hrozby stále představovali poměrně konstantní. Problém byl jako tradičně hrotový útočník, který povětšinou neexistoval. Plus tvorba hry z hloubi pole, kde se trápil Ferjani "arabský Pirlo" Sassi, jenž se příliš často uchyloval k dlouhým nákopům, a v první půli tak znemožňoval tuniské dobývání panamské hradby.

Největší tahoun: Wahbi Khazri
Tunisko na turnaji vstřelilo celkem pět branek a hned pod čtyřmi z nich je podepsaná pravděpodobná budoucí posila Saint-Étienne, která se při absenci hlavního tahouna ofenzívy Youssefa Msakniho té ústřední úlohy zhostila se ctí. Wahbi Khazri zůstává ve společnosti Hazarda, Griezmanna, Dzjuby a Coutinha jediným borcem s více než jedním gólem i asistencí (2+2), který se pakoval již po skupinové fázi. Sám přitom této úctyhodné bilance docílil jako vůbec první hráč na šampionátu. Právě jeho agilita a cit pro přihrávku vedly zdárný tuniský obrat proti Panamě, kterým si Arabové na turnaji spravili chuť.

Největší přítěž: Ali Maâloul
Když trenér Henryk Kasperczak před čtvrtfinále loňského Afrického poháru nejlepšího ofenzivního levého beka kontinentu posadil na lavičku a doleva přesunul stopera Abdennoura, mnozí si ťukali na čelo. A taky se mu to vymstilo; Tunisané si takhle směrem dopředu dočista odstřelili perfektně fungující levou stranu. Tentokrát však Aliho Maâloula na lavičce pro třetí zápas s Panamou kdekdo hravě rozdýchal. Jeho dva odevzdané míče pomohly Belgii bleskurychle proměnit jednobrankové vedení v třígólové, a jako žáček si vzadu počínal také dříve proti Anglii, kdy jeho zaváhání na balonu dozajista měl trestat Lingard. Jeden z nejtechničtějších beků Afriky sice stále přispíval zajímavými míči do vápna soupeře a výrazně se podílel na budování tuniských ataků, ale svou obvyklou konzistenci a spolehlivost evidentně nechal doma, což arabský celek docela zpříma připravilo o jakékoliv postupové vyhlídky.

Celkový verdikt: ✮✮
Tunisko si v Rusku připsalo své první vítězství na mundialu po dlouhých 40 letech, což jim nutno přičíst k duhu, třebaže se jednalo o slabou Panamu. Zároveň si Orli z Kartága zaslouží opatrnou pochvalu za nebojácné vzdorování Angličanům a zajímavý pokus o comeback proti Belgii, když divže nesahali po stažení třígólového náskoku na rozdíl jedné branky, ale to jsou spíš takové drobky. Souhrnná realita hovoří jasně: Tunisko už po dvou zápasech na šampionátu prakticky dohrálo, přičemž soupeřům dovolilo závratných sedm vstřelených gólů, a takhle zkrátka povedený mezinárodní turnaj rozhodně nevypadá, ať už máte jakékoliv postavení.

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Marek Ustohal

Komentáře (355)

Přidat komentář
Adhol

Jupí, doufal jsem, že tenhle seriál bude i letos každopádně bych ho rad viděl i u Eura za dva roky.

Reagovat
kattos

Panebože jak zdejší autor(či ři) stříkají z Maroka je fakt trapné.

Mají 1 bod a to je fakt tak hezký fotbal ani zase nehráli.

Reagovat
Rakoid

Proti postavenýmu autobusu ve vápně od Íránu a Portugalska se nedá hrát zas tak krásnej fotbal...v rámci možností hráli fakt dobře

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Fantomas je tvrdohlavější než moje mladá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
adoxx

Reagovat
fabec1222

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
ZB 07

v prvních dvou utkáních, kdy jim šlo o všechno, nevstřelili branku. Už jen za to jsou 4 hvězdy přestřelený.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
uff

Reagovat
vladino10

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
Madafak

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
Hyrax

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Ach ti čecháčci.... všichni experti po celém světě se shodují na tom že Maroko bylo skvělý, hráli bezva nebojácný fotbal a zasloužili si postoupit, ale borci z Čech od kompu jsou nejchytřejší

Reagovat
Kang & Kodos

Jo, Afrika je dobrej manšaft

Reagovat
F.Torres
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Alons0
Reagovat
Mr.Mike

Leo má dobrý covery

Reagovat
FiX
Reagovat
Kang & Kodos

A titulek nic moc

Reagovat
Rakoid

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Vidím, že hypování Maroka pokračuje i po MS Jinak za mě nejkvalitnější nepostupující teda rozhodně Peru.

Reagovat
Kang & Kodos

Maroko bylo super. Spolu s Peru mi chyběli v osmifinále nejvíc. I když Dánsko pak proti Chorvatsku zahrálo výborně

Reagovat
CHONG

Špatní nebyli, ale ty výkřiky o téměř jistém osmifinále, no nevím, nevím.

Reagovat
Diego2

Reagovat
garruklol

Peru s Marokem mi prislo na stejne urovni. Oku lahodici avsak sterilni fotbal, ktery koncil 25m od branky soupere.

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

Peruanci hrali vybornej fotbal a hlavne nekdo z te Afriky mel prolezt do vyrazovaci faze, jen aby to bylo co nejpestrejsi. Takovej Senegal hral jak zajimave takticky, tak jsi tam mel vyborny individuality, vsechno vysoci namakani atleti...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Aldeano

Reagovat
icka

fantomas proste

Reagovat
smazaný uživatel

V tíme Maroka boli na tomto šampionáte ak dobre počítam iba štyria originálni Maročania. Z toho jeden je tretí brankár a ďalší je Ayoub El Kaabi, s ktorým sa na MS pôvodne vôbec nepočítalo, no miestenku v záverečnej nominácii si doslova vystrieľal. Inak sú na marockej súpiske všetko v zahraničí narodení a futbalovo odchovaní potomkovia emigrantov s prevahou Francúzska a Holandska. Niektorí z nich svoju domovskú krajinu dokonca aj reprezentovali na mládežníckej úrovni a v dospelom veku sa, vidiac že cesta do seniorskej reprezentácie Francúzska či Holandska nebude jednoduchá radšej upísali marockému futbalovému zväzu. Do Maroka väčšina z nich zrejme reálne prvýkrát v živote zavítala až vtedy, keď im prišla pozvánka na zraz tejto severoafrickej reprezentácie.

Reagovat
mayday

Co si budem povídat, hrůza. Pelé prohlásil, že do konce 20. století vyhraje tým z Afriky MŠ, no a zatím v roce 2018 není schopnej ani jeden postoupit ze skupiny. Sloni a Ghana jsou momentálně malinko na ústupu, Alžírsko taky. Teď v té Africe není tým, kterej by byl něčeho většího schopen.

Reagovat
Noustress

kvázi sa mu to aj splnilo len nastupovali pod vlajkou Francie

Reagovat
ratusek

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Hahahaha ha ha, to tu ještě nebylo

Reagovat
mayday

No, tak to je asi pravda.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
H.N.T.

bozi

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí Francie

Reagovat
C-M@ster

Lol.

Tip redakce na Maroko před MS: Čtvrtfinále - spory pod článkem o tom, že je to pičovina.

Realita: 1 bod ve skupině.

Hodnocení 4/5 hvězdiček.

Jako psal jsem to už třikrát, ale zopakuju to. Srazila je absence tanku na hrotu v podobě Dzjuba/Krmenčík/Costa. Neříkejte mi, že se v celým Maroku takovej hráč nenajde...

Bylo to prokaučovaný a výsledky pak zkrátka odpovídali výkonům.

Reagovat
C-M@ster

*ly

Reagovat
fantomas

Tak si ten článek aspon přečti proboha.

Reagovat
C-M@ster

No, nemůžu s tím souhlasit.

4/5 je jak kdyby hráli dobře a nepostoupili haluzí, ale nemyslím si, že by předvedli lepší fotbal než Island, Peru, Německo, Nigérie, Srbsko nebo Senegal.

Reagovat
fantomas

Reagoval sem hlavně na tohle: "Neříkejte mi, že se v celým Maroku takovej hráč nenajde... "

A krom toho teda nesouhlasim ani s tvym zhodnocenim jejich turnaje, ale do toho se pouštět nebudu.

Reagovat
C-M@ster

Tak tys psal šúter na hrotu... a podle mě stačil tank před bránu, co by tam vyhrával souboje. Nemusel by ani vyloženě dát gól, jen to tam rozhodit. Vepředu v soubojích byli jak baleťáci.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

island island island

Reagovat
monty25

Na rozdíl od Maroka byl Island do 90. minuty posledního zápasu skupiny ve hře o postup...

Reagovat
fenixLFC

a pritom predvadzal ovela vacsie hovno

Reagovat
mistr129

Reagovat
mayday

Na ten hajp Islandu už se fakt vyserte.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
monty25

Napsal jsem snad něco, co není pravda, ty "hajpe"?

Reagovat
mayday

Ale jo, byl ve hře o postup.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
raduinho

Reagovat
Kucka

Reagovat
20DollarsInMyPocket

To je kouzelný, jak je vedle Costy zmíněnej ten Krmenčík

Reagovat
Rakoid

Reagovat
mayday

To je hodně hustý no. Ale tak asi víme, jak je to myšleno.

Reagovat
C-M@ster

No, kdybych napsal Costu, hned by mohl přijít argument, že takovej hráč nerozte na stromech, ale podle mě by stačil i třeba Holenda. Prostě hráli s jedenácti Stochama a divili se, že mají jen bod.

Reagovat
fabec1222

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

To tak když si snaží redaktoři obhájit chybu z preview.

Reagovat
smazaný uživatel

A kde je Pogba a spol?

Reagovat
MacekKlacek

Reagovat
C-M@ster

Narození: 15. března 1993 25 let, Lagny-sur-Marne, Francie

Reagovat
Pony Slaystation

vylešti si radši odznáček SPD, tohle je moc na sílu

Reagovat
smazaný uživatel

i tohle od Tebe je na sílu

Reagovat
Harakan

Reagovat
vicinda07

ale uz dost

Reagovat
vicinda07

*reakcia na rasistov

Reagovat
elChe

na jaky?

Reagovat
smazaný uživatel

Na jakých?

Reagovat
Uwe háže buly

Třeba hned nad ním.

Reagovat
smazaný uživatel

Žádný rasismus tu není.

Reagovat
fabec1222

Proč dostal Senegal ve většine případů horší hodnocení než třeba Egypt? Mě příjde, že výkony Senegalu byli leckdy spíš na jedničku či dvojku, a u Egypta spíše na trojku či čtyřku

Reagovat
fantomas

Reagovat
johnik

Really?

Reagovat
Losinho

kariéry ti jdou líp hele

Reagovat
Hokaido

N'Golo Kanté played while ill. The French midfielder came out in the 55th minute after an average performance. He was suffering from gastroenteritis.

Vůbec mě to nepřekvapuje. Včera to nebyl ten Kanté, na kterýho jsme zvyklí.

Reagovat
Miguel19

U Maroka jsem čekal 6 hvězdiček.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
El Campeon

Reagovat
TopinB

Reagovat
Kucka

Reagovat
Anacron

Co to je za módu dělat z každého rasistu nebo sluníčkáře? Že je někomu proti srsti to, že v Evropských týmech stylu Anglie, Francie, Belgie, je víc černochů než bělochů, snad neznamená, že je rasista ne . Kecy o negrech a já nevím co, je samozřejmě něco jiného.

Reagovat
mimi_united

Pretože normálneho človeka ani nenapadne riešiť akú má kto farbu pleti.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Anacron

Jako jo, mě je taky nějaká barva totálně u řiti, ale to co jsem napsal snad není rasismus. Tady už se totiž dostáváme do něčeho, kde se člověk musí bát kdykoliv něco řekne. Pak je z něj rasista, utlačovatel žen, nácek atd. A taky tak podle toho Evropa vypadá.

Reagovat
maxton

aj Zidane ma korene v Alzirsku

Reagovat
mimi_united

A ako vypadá Európa?

Reagovat
Kapřík

Kvůli nezvladnute imigraci (nejen) tu navzdory ekonomickému růstu rostou radikálové a spory mezi pokrokari a konzervami jako po dešti - lze očekávat, že když přijde hospodářský pokles, bude ještě hůř. V USA uz se tomu rika studena valka atd. A pokud to chceš méně teoreticky, udělej si eurovikend v Bruselu. Je to výživné

Reagovat
mayday

Já jsem byl v Bruselu jen pár hodin loni v listopadu. Musím říct, že větší humus jsem neviděl.

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

"Že je někomu proti srsti to, že v Evropských týmech stylu Anglie, Francie, Belgie, je víc černochů než bělochů, snad neznamená, že je rasista ne"

A co jinýho je rasmisus než rozdělování lidí podle barvy pleti?

Reagovat
Anacron

To že nejsem slepej, není žádný rozdělování, jak píšeš. Ta "barva" jenom představuje, kde mají původ. Ale mě barva vůbec nezajímá. Kdyby měli všichni na světě stejnou barvu tak tohle budu tvrdit taky, ale to už by rasistický nebylo? Já si pod slovem rasismus představuju něco jako, "černým vstup zakázán", nebo něco takového.

Reagovat
smazaný uživatel

Většina těch kluků vyrůstá na předměstí Paříže. Proč by měli reprezentovat nějaký africký země, kde možná byli párkrát v životě? Moji bratranci uměj trochu česky, ale jinak jsou to 100% Rakušani, protože se narodili v Rakousku a vyrůstali tam. Taky bys je posílal do český repre, pokud tě barva nezajímá? Já teda ne. Ať člověk reprezentuje zemi, ke který má vztah. Světě div se u kluků z předměstí Paříže je to Francie.

Reagovat
Anacron

Já nikoho nikam neposílám. Mají tam co chtěli. Ve fotbale z toho těží. V něčem jiném zas ne. Jediný co jsem chtěl říct, je to, že, když někomu připadá nepřirozený sledovat v Evropských repre černochy, tak to z něj nedělá rasistu. Ale vidím, že jsem tu rozjel všechno možný

Reagovat
smazaný uživatel

Nemusí to z něj dělat automaticky rasistu, ale je dost možný, že ten člověk rasistou je Nebo sleduje fotbal prvním rokem

Reagovat
mayday

Souhlasím s tím, že tam mají, co chtěli. Mně to nesere, že tam mají černochy a Araby, je to pozůstatek kolonialismu a Francie to dopustila. Co mě ale děsí je, ač nejsem Francouz, že černoši a Arabové tam ty původní Francouze jednoho krásnýho dne prostě schlamstnou. A pak schlamstnou celou Evropu. Nebude to trvat pár let, bude to možná ještě i několik století, ale bude to tak.

Reagovat
vodka

a kdo je vlastně původní francouz? Galové? Germáni?

Reagovat
mayday

Tak asi Galové, ale to je jedno přece, původní Francouz je bílej a ne černej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Rasismus je když považuješ druhou rasu za méněcennou. Tečka. Rozdělování lidí podle rasy je normální věc. Dělají to černoši, když po té co přijdou do Evropy se shromažďují do komunit-čtvrtí lidí stejné rasy potažmo i národa. Dělají to běloši, kteří se stěhují z měst, kde přestali být většinou do měst s bělošskou většinou. Už dost prosím těchto keců plných ideálů ale s realitou absolutně nesouvisejících.

Reagovat
smazaný uživatel

"když po té co přijdou do Evropy se shromažďují do komunit-čtvrtí lidí stejné rasy potažmo i národa" jj přistěhovalci určitě žijou v nejchudších čtvrtích záměrně

Reagovat
smazaný uživatel

Ne je to normální chování lidí. Černoši se stále spíše setkávají s černochy i když už v zemi žijí déle a třeba se jim i daří. Podívej se třeba na fotbalové týmy. Černoši drží spíše spolu a běloši drží spíše spolu. Tato tendence je tam jasně zřetelná.

Reagovat
smazaný uživatel

Já reaguju na to, že lidem vadí, když evropský země nereprezentujou jen běloši. To je myšlenka, která rasismem minimálně hodně zavání. Nebo takovým tím klasickým českým "nejsem rasista, ale"

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Tahle myšlenka rasismem fakt nezavání.

Reagovat
smazaný uživatel

poukazovani na OCIVIDNY zmeny je rasismus

toto dopadneme teda v budoucnu s timto pristupem...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Taky to dělají Brazilci z Cejlu, co okrádají jenom bělochy. Je to přirozené.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsi ožralej nebo zhulenej? Nebo proč odpovídáš mimo mísu?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

ale je. pretoze ta nezaujima ci su tam na zaklade schopnosti ale triedis ich a pozastavujes sa nad mnozstvom ciernych a bielych

Reagovat
Anacron

No tak to mě opravdu nezajímá jestli jsou tam na základě schopnosti no Co to má společného s reprezentováním nějakého státu?

Reagovat
smazaný uživatel

takze reprezentovat se ma podle schopnosti nikoliv podle toho... zda do te reprezentace patris?

v tom pripade by Cesi mohli mit treba Ronalda... prece jen schopnej strelec nam chbi

Reagovat
Harakan

Ty magore, ONI se ve Francii narodili, takže tam asi patří ne. Kurva co na tom nechápeš? Jak kolovrátek. Teda kolovrátek co nesnese kolovrátky jiné barvy...

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Reagovat
Kapřík

To je spíš popis utopicke budoucnosti, kdy přestanou lidé vnímat symbolicky a vymezujicim zpusobem. Dokud budou lidé lidmi, budou si všímat, že je někdo plesaty, liliputan, žena, bez ruky nebo debil. A je nesmysl si nalhavat, ze si toho nevsimas - lzes akorat sam sobe. I proto je navzdory 150 let integrace cernochu v USA dnes situace nejhorsi od 60. let a rasismus třeba kape z každého druhého rapu. Spíš jde o kultivaci, otevřenost pozitivním prikladum a zmenšování potenciálních problémů. Ale pro Boha mluvme o tom, konstruktivne. Jinak se budeme pořád znova a znova divit, co se děje.

Reagovat
smazaný uživatel

nejhorsi je rasismus od bojovniku proti diskriminaci

kdyz treba na Oscarech musi byt zastoupeni cernosi... kdyz v USA musi skolka nebo skola nabirat urcity procento cernosskych deti... aby nedochazelo k "rasismu" atd.

co ale jinyho tyto "kvoty" nez cistej rasismus jsou?

techto absurdit bych se v CR nechtel dozit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hezky napsáno, srdcem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale veď to nikto nerieši! Mne je u prdele, že je Umtiti čierny. Len to je napr. jedna z vecí, ktorou sa zaoberá článok...prečo tzv. "najskleslejší region" dopadol ako dopadol.

Keby ten Umtiti reprezentoval rodný Kamerun...a mnohí ďalší, naozaj mohla byť tá Afrika niekde ďalej.

Iste, vo Francii je to už druhá a tretia generácia, vedia Marsellaisu...je to ich vec.

Pre mňa je ovšem toľko černochov v mužstve za Franciu divné...ale pozor, rovnako by mi prišlo neprirodzené, ak by za Nigériu hralo 5 belochov a dvaja Japonci.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký mnozí další? Umtiti a Mandanda jsou jediní, kteří se narodili mimo území Francie. Mě by teda přišlo mnohem divnější, kdyby Umtiti reprezentoval Kamerun, kterej opustil, když mu byly 2 roky. Ty hráči mají vztah k Francii, narodili se tam a ke svý rodný zemi naopak často žádný větší vztah nemají, tak nevím proč by měli reprezentovat jinou zemi jen na základě toho, že jsou černoši

Reagovat
smazaný uživatel

Nepoznám dôvody, pre ktoré ich rodičia emigrovali. Predpokladám ekonomické.

To nie sú dôvody, pre ktoré by si mal mať vlažný vzťah k domovine, či vlasti svojich rodičov.

Ale obišiel si to hlavné.

Považoval by si za prirodzené, ak by napr. za Kamerun, Mali, Senegal, Nigériu... hralo 5 belochov a 2 aziati a jeden eskimák?

Reagovat
smazaný uživatel

Proč porovnáváš neporovnatelný? Francie je bývalá koloniální velmoc s dlouhou historií imigrace. Taky nikomu nepřijde divný, když za JAR nastoupí běloch.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže som sa nedozvedel, či to považuješ za prirodzené. Díky. Tak nejak som to predpokladal...

No za JAR tých belochov už naozaj veľa nenastupuje.Ohliadnuc od toho, že JAR je iný prípad.

Reagovat
smazaný uživatel

Za "přirozený" to nepředpokládám, protože jsem v těhlech nároďákách nikdy neviděl bělochy, asiaty nebo eskymáky a nevím o tom, že by jich v těhlech zemích hodně žilo. Naopak v týmech Francie nebo Holandska sleduju černochy už od dob, kdy jsem začal sledovat fotbal, což bylo před víc než 20 rokama.

Jj, JAR je jiný případ, ale Senegal nebo Kamerun jsou země úplně srovnatelný s Francií

Reagovat
smazaný uživatel

No za JAR, keď sa po páde apartheidu mohli vrátiť do FIFA, MOV a čo ja viem kde všade, tak tam tí belosi nastupovali. Preto iný prípad.Frštenzí?

No pre 20 rokmi ...čo je 20 rokov?

Ale ak je určujúce "keď som začal sledovať futbal", tak keď som ja začal sledovať futbal, tak u Holandska nebol ani jeden černoch či mulat a v mužstve Francie sa začal objavovať jeden - Marius Trésor.

Reagovat
Puskas

Janvion.

Reagovat
smazaný uživatel

Iste, ale o niečo neskôr. A potom ešte neskôr Jean Tigana... skvelý na čiernu prácu.

Reagovat
Puskas

Jo, máš recht, já myslel, že byl dříve Janvion. A Tigana samozřejmě, ten se mi moc líbil, ostatně jako celá ta tedy famózní záloha.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdyz se narodi dvoum Cechum v Cine dite... tak to dite taky nebude Cinan... ale Cech - v tom je ta pointa... kterou ovsem pravidla fotbalovych reprezentaci uplne rozbourali

neco jinyho je... kdyz se dite narodi napr. francouzske matce a senegalskymu otci - tam uz nemam nic proti tomu... si vybrat

a hlavne (mimo fotbalove) je problem v same podstate - obcanstvi zeme by nemel mit nekdo jen kvuli tomu... ze tam zije nebo... ze se tam narodi... tim se uplne nabourava narodni identita zeme

obcanstvi ma byt po rodicich - v pripade rodicu z obou zemi moznost vyberu v 18 letech a hotovo... zadnych x-obcanstvi jak to funguje v dnesni dobe - vznika diky tomu hlavne v Evrope chaos a bordel

Reagovat
mayday

Ale popsals to docela dobře, souhlasím s tím. Oni si příznivci multikulti bordelů neuvědomují, jak to v té Evropě bude vypadat za pár století. A že i dnešní generace na tom budou mít podíl.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně příznivci "multi-kulti" podceňují lidi obecně. Lidi nejsou od přírody milí a hodní. Jsou často egoističtí. Nehledě na to, že se po white nationalism můžeme dočkat black nationalism, který bude moct oslovit třeba 3 miliardy lidí. Kdo to bude pak krotit, US? UN? to těžko

Reagovat
Jordi Alba

Tu je asi myšleno Japonec - Asiat?

Reagovat
BretaKiller

Proč se tedy nikdo z vás nepozastavuje a nepovažuje za nepřirozené, že Jižní Koreu v hokeji reprezentují běloši? To byste taky měli řešit, ne?

Nebo třeba Marío Fernandes, který reprezentuje Rusko, ačkoli je Brazilec. Stále jenom černoši.....

(snad jsem dobře trefil reakci... =D

Reagovat
Puskas

Obě věci se nakously, ale hokej se tu řeší jen 1x za rok a Fernandez je jen jeden. Ale zase se tu občas zmíní "katarští" házenkáři.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mistr129

Reagovat
lampas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icemike

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me "korektne" by ti melo byt jedno jaky barvy pleti tam maji hraci, nebo ne ?

Jiny by bylo, kdyby tam byl "naturalizovany" hrac, ktery se v danem zemi se nenarodil.

Tam se smeju a fakt "SoRRy Jako", ale nemaji co delat v takovem kadru.

Take me stvou hraci co nikdy nebydleli/zili trvalem pobytem vice jak 1/2 sveho zivota v danem zeme a chce za ne reprezentovat tj. hraci co maji rodice z dvou ruzne statu.

Ale je asi "nova doba" a neda se s tim nic delat...

Reagovat
Anacron

Jo korektnost to je to slovo

Reagovat
Kapřík

Korektně by mi mělo být jedno, jestli vecerim/pracuju/beru saunu s chlapem nebo ženskou a u ženský jestli s hezkou nebo osklivou jak moc ve dne. Ale život je navzdory všemu prostě brutálně nekorektní...

Reagovat
smazaný uživatel

No tak "korektnost" je subjektivni projev vuci druhy. Takze jsme u jadro problemu - "subjektivnost"

Reagovat
Mex88

Tak mě zase přijde divný, že před 18-20 lety nikomu ti černí kluci ve Francouzským mančaftu nikomu nevadili a teď se z toho dělá

Reagovat
Kang & Kodos

Ještě v 2006 tam byl sand jedinej bílej Barthez s Riberym, a že by měl každej potřebu se k tomu odborně vyjádřit, to nevim

Reagovat
smazaný uživatel

V te dobe byli chytry PDA pro nerdu a ne smartphone s fejsbucek a rychly mobilni internet jako od roku 2009 Bohuzel ....

Reagovat
Kapřík

Tehdy nebyl tak rozšířený internet a společenská situace byla taky úplně odlišná, nebyl střet s islámským světem ani migrační krize. Ovšem s Francouzi jsme to osobně probirali už v roce 2001. Jinak diskuze o neevropském charakteru francouzské repre probihala na tomhle webu praktický od začátku a byly výživné, ale mnohem slušnější a otevřenější. Teď je to jen hejtovani ze zakopu.

Reagovat
BretaKiller

Muslimové však nejsou černoši, po většinu případech; naleznou se však i výjimky. Muslim je Araba či Asiat, tedy osoba s tváří nažloutlejší barvy.

Na to pozor, protože na tohle by si mohl i špatně doplatit.....

Reagovat
smazaný uživatel

S tou většinou bych se moc neoháněl. Z celkového počtu muslimů je jen asi 20 % Arabů. Víc jich je (početně) v Indii a možná i v Indonésii. Pak je tu západní a střední Afrika, kde je islám výrazně nejvíc zastoupené náboženství. Tamní muslimové jsou překvapivě především černí.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tohle mě taky napadlo

Reagovat
Rudnevs

Nebol EuroFotbal...

Reagovat
Kepy_FCB

Já to bral jako daň a dluh kolonialismu. Ale teď je chtějí nacpat státům co s tím drancováním nikdy neměli nic společného a naopak jsou západem též vysáváni.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto přesně, čekal jsem, kdy to někdo napíše.

Reagovat
Eric_The_King

A co by jako měl být jiného než rasista ?

Reagovat
Kapřík

Pokud jde o obecnou definici, rasismus je o hierarchii ras, kdy některé jsou považovány za nadrazene a některé menecenne. Slušné debaty o složení týmu tedy rasistickými opravdu nejsou, pokud výrazně nezuzis definici totalitním směrem zákazu diskze.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Eric_The_King

A proč by pak mělo být někomu něco proti srsti?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

demokrati no

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
mayday

Reagovat
Langi

Maroko minimálně 7 hvězdiček ...jako Senegal chápu, hráli bojovně a do posledního zápasu sahali po postupu.

Maroko výsledkově nezvládlo ani zápas se slaboučkým Íránem a defakto po prvním zápase neměli o co hrát a tady se z nich stříká, jako kdyby došly do finále

Reagovat
fantomas

Slaboučkým já mám fakt dojem, že tu někteří to MS ani nesledovali a jen se přišli vysmát.

Reagovat
Uwe háže buly

nejsilnější skupina

Reagovat
Riviera Kid

Já zas mám dojem, že jsi to nesledoval ty a jen jsi přišel vychvalit Maroko.

Já Maroku fandil, věřil jsem jim. Ale tyhle zabedneny a neobjektivní kecy jsou hrozný.

Reagovat
fantomas

Já si ty "zabedněný kecy" myslim v článku na několika řádcích obhájil. Nikdo ti ale samozřejmě nebrání mi ty řádky postupně konstruktivně vyvrátit. Ale to tu zatim náznakem udělal jen C-Master.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě bylo Maroko černý kůň turnaje a musím říct, že spíš zklamalo než překvapilo. Zápas s Iránem nebyl na výhru a prohra je vyloženě průser - ne smůla, protože ten zápas rozhodně neměl být v 90. minutě 0:0 pokud chtěli postupovat. Zápas s Portugalskem už trošku smůla byl, ale bylo jasný, že pokud mají naplnit tvůj typ (čtvrtfinále), tak je pak asi nemůžeme chválit za prohru 1:0 že?

Irán sice nebyl vyloženě v TOP 5 nejhorších týmech MS, ale prostě patřil mezi slabší a každej ze zbylých 30 týmů kromě Panamy musí vnímat zápas proti němu jako velkou příležitost na 3 body.

K těm příznivým výsledkům ve skupině navíc došlel cestou, která by byla pro většinu jiných týmů neakceptovatelná a ta destrukce fotbalu byla už i za mou hranou únosnosti a to rozhodně nepatřím mezi fanoušky, kteří si myslí, že vyhrát musí ten tým co má větší držení míče a víc střel na branku jinak je to "nefér" - Kdyby se takovým způsobem dostali

Podle mě i kdyby ten zápas Maroko zvládlo a vyhrálo 1:0, tak to není důvod k pochvale ale spíš splnění cíle a proto mi nezbývá než hodnotit jejich vystoupení na MS jako neúspěšné.

Reagovat
fantomas

Pohled na Írán mi teda přijde fakt uplně zcestnej, ale co už.

Reagovat
smazaný uživatel

Já z něj ale nechci dělat trpaslíka. Jen je na tom MS třeba 20 lepších týmů, tak s kým by pak ti, co jsou aspirantni na čtvrtfinále (podle tebe), měli získat body?

Reagovat
smazaný uživatel

neobhájil, naopak jiní Ti něco vyčetli a obhájili si to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Írán byl podle mě taky jedním z nejslabších týmů turnaje..

Reagovat
fantomas

Nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Sice měli nakonec nečekané 4 body, ale ty jsou podle mě spíše dílem štěstí (utkání s Marokem) a úporného antifotbalu (utkání s Portugalskem). Ono třeba Panama by asi taky měla jiné výsledky, kdyby si v 8 lidech stoupla do vápna, odkopávala míče a čekala na standartky. Íránu jsem před turnajem přál, ale svým pojetím hry mě dost zklamali. Zní to asi dost bláznivě, ale podle mě je už možná čas pustit ke kormidlu někoho jiného než Quieroze a vtisknout tomuhle celkem talentovanému týmu jiný herní styl..

Reagovat
Mex88

Jsi se asi koukal na jiný zápasy,... je pravda, že se Španělskem to byl 60 minut autobus, ale pak po tom smolným golu začali hrát více dopředu a Španěly přehrávaly. S Portugalskem měli na to vyhrát, kdyby nezazdili tutovku v poslední minutě nastavení a úporně tam bránili celý zápas spíše Portugalci. První zápas s Marokem byl svázaný taktikou, protože i bod tam byl dobrej, haluzí uhráli tři, ale ani jeden tým se tam moc nepředvedl.

Maroko asi na 4* není, ale na 3 jako Senegal určitě, skupinu měli mnohem těžší a propadák to rozhodně nebyl. Egypt i Tunisko to byla bída...

Reagovat
smazaný uživatel

Však s Portugalskem to bylo to samý. Zase až po gólu začli hrát. Kdyby CR dal penaltu, tak mohlo být už rozhodnuto dřív. Dá se na to koukat i z tohohle pohledu. Jinak Maroko proti Íránu začátek zápasu dobrej, a pak asi ty dva brejky Íránu je nějak srazil nebo nevim, druhou půli jakoby vůbec ani nehráli na výhru a dohrávali to s tím že jim bod stačí. Portugalsko proti Maroku předvedlo jednoznačně nejhorší výkon na turnaji. Raphael hořel, záloha byla tragikomická a Maroko jako na oko hrálo dobře, alee co z toho ?

Nějaký úplně vyložený šance neměli a to co měli neskutenčně zazdili. Přijde mi to přirovnání s Peru jak tady někdo psal docela dobrý, akorát za mě teda Peru mělo víc smůly a hrálo pohlednější fotbal a i těch šancí si vytvořili víc (akorát proti Francii to bylo hodně slabý), ale když nejsi efektivní, tak co s tím jako ? Za první dva zápasy nedat gól to snad ani nejde pak o tom týmu říct, že hrál jeden z nej fotbalů na MS.

Reagovat
fantomas

Já tu oproti mnohym asi koukal na celou jinou skupinu B, abych pravdu řek.

Reagovat
uff

U teba nic nove

Reagovat
fantomas

Budu to brát jako kompliment :)

Reagovat
uff

Napr. mne proti iranu prisli po 30 min. bezradny. Mnohe tvoje rozbory mam rad. No mas svoj postoj a z neho neuhnes ani ked sa mylis. Toto mi u teba celkom vadi a vidim, ze nielen mne.

Reagovat
fantomas

Ale dyt to ti uznám, těch 30 minut uplně v klidu. Maroko jednoznačně nedojíždělo dobře, Renard to zabil speciálně Bouhaddouzem. To koneckonců píšu i v článku. Nicméně třeba první poločas měli dobrej, živelnej, a mohli tam rozhodnout.

Reagovat
uff

Tu ide o to, že hrať mohli po 16tku ako chceli, ale nemôžeš im dať za tú neproduktivitu 4 hviezdy. Veď oni boli už po dvoch zápasoch zbalení. Ja akurát super, že neodchodili ten tretí zápas. Futbal stále rozhodujú góly a oni ich po dvoch zápasoch mali 0. Veď si zober, že prvý a druhý tím tej skupiny prišli len do osemfinále. Oni mali v najľahšej skupine podľa postupu do ďalších kôl len jeden bod.

Reagovat
fantomas

Však za ofenzívu sme jim dali 3. Průměr vycházel na čtyři hvězdy, a ten verdikt je taky výsledkem průniky předvedených výkonů / zanechanýho dojmu a potenciálu, což je tady zvlášt důležitý.

Reagovat
fantomas

* průniku

Reagovat
uff

Som inak veľmi rád, že robíte tieto rozbory a robíte ich dobre. Len chcem povedať, že musíš reagovať na fakty aj keď sa ti nepáčia.

Reagovat
fantomas

Tohle já zase odmítám. Přiznávám, že u Maroka převažuje dojem nad výsledky, ale takhle by se podle mě (objektivní, bez ohledu na to, jak sem si jich považoval já sám) outsideři turnaje měli posuzovat v první řadě. A třeba od Tuniska s Egyptem sem čekal mnohem víc a taky sem jim to myslim řádně sečetl. Tohle fakt neni o tom, že bych si stál za "vlastními koni" stůj co stůj.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

máš jenom africký brejle, nic víc.

Reagovat
fantomas

Haha ok

Reagovat
valloire

Za to se nestyď, já mám zase bílý brejle a v šuplíku žlutý kanárkový. Oboje mi sluší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

klasika

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

lenze maroko predvzadalo mozno este lepsi futbal ako senegal.

Reagovat
REPLIKATOR

Africký tým nikdy nevyhraje MS.

Reagovat
Trapný diskutér

A co jako? To má bejt nějaká hanba? MS vyhrálo asi 8 zemí na světě...

Reagovat
Liquid

včera ho vyhrál

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juveforever

Salah asi ballon d´or nezíska

Reagovat
Kepy_FCB

Opět hluboce poražený světadíl ale díky populační megaexplozi dostane neprávem další místa na MS.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
monty25

Senegalu je velká škoda, podle mě by na tu Belgii v osmifinále měli... Maroko mě nakrklo v prvním zápase proti Íránu, kdy jsem na ně měl vsazeno a oni si nedokázali kloudně přihrát. Další dva zápasy už sice zahráli líp, ale tak vysoké hodnocení bych jim rozhodně nedával...

Reagovat
fenixLFC

si nedokázali kloudně přihrát...wut? ved ich tam pol zapasu sikanovali ako malych chlapcov

Reagovat
monty25

Měli tlak akorát ze začátku, pak už hráli velký kulový...

Reagovat
valloire

tys hroznej řiťolezec svazáku

Reagovat
fenixLFC

a komu? fantomasovi? tomu fantomasovi s ktorym sa tu furt hadam? ale tebe ako niekomu kto vidi svet vzdy len v doch farbach je to zbytocne vysvetlovat a nicit si na teba klavesnicu

Reagovat
Trapný diskutér

Krom Egyptu to byly parádní výkony! Příště bych chtěl vidět DR Congo, Alžírsko či Slůňata.

Reagovat
Noustress

Kamerun

Reagovat
Trapný diskutér

ten mne moc neba, moc silovej, samej defenzivní záložník.

Reagovat
smazaný uživatel

Dr Congo

Reagovat
Pyroman

Ne že by mělo velkej smysl hádat se kvůli hvězdičkám, ale tyvole fantomasi, trochu střízlivosti by neuškodilo. Jo, Maroko hrálo po vápno dobře a jejich pressing byl parádní, ale že v koncovce a vytváření šancí byli těžce podprůměrní je jen jejich problém, a "dva blikance při standardkách" je na turnaji jako MS prostě špatná obrana.

Reagovat
fantomas

Ty hvězdičky sou výsledkem dohody mě a Ustyho, to jen tak na okraj.

Reagovat
Pyroman

Tím hůř.

Reagovat
maxton

tipy na poradie GB ?

podla mna

1. Ronaldo

2. Modrič

3. Hazard/Messi

Reagovat
Kixi Syhimour

Hazard . Ten tam fakt nemá co dělat

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
diastan

Reagovat
kattos

Hazard pryč a jinak souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo

Messi

Salah/Kane/Modric

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli ho dostane Modrič, když ho za rok 2010 nedostal Iniesta a za 2014 Neuer, tak to bude fakt komedie..

Reagovat
Madafak

2010 mel brat sneijder

Reagovat
Inter Eterno Amore

Milito

Reagovat
smazaný uživatel

hodně hloupé uvažování, když se lidi zabíjeli vždycky, máme to teda brát jako samozřejmost co se bude dít vždy?

Reagovat
smazaný uživatel

Podivuhodné přirovnání..ale zrovna v tomhle případě ano, to se bude dít vždy..

Reagovat
Malresi

Ronaldo, Messi, Salah... MS nezmenia nič.

Reagovat
DrQQ

1.Messi

2.Salah

3.Griezmann

Reagovat
smazaný uživatel

Ten na tý fotce vypadá jak ten drogovej boss z filmu se Segalem

Reagovat
pingla

Stejně nechápu, jak to dokážete sepsat... Já si sotva pamatuju týmy, ty rozbory jsou fakt dobré

Reagovat
valloire

nic jinýho nedělají...ty musíš chodit do práce nebo do školy

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
Liquid

Maroko mě herně překvapilo, ale v koncovce prostě mizerní, Senegal nepostoupil jen kvůli žluté navíc, proto za mě jednoznačně 1.místo z Afriky u nich, 2.chce nechtě Nigérie, porazili Island, ještě někde 15 minut před koncem dokonce postupovali, byť mě nijak herně nezaujali, byli blízko postupu ze skupiny s finalistou Chorvatskem a hvězdnou Argentinou, naopak Marocká skupina byla venku už po osmifinále, takže o nejsilnější skupině bych v jejím případě moc nemluvil, proto Maroko jako 3. jako 4.Tunisko, které aspoň trápilo Anglii a povinné 3 body zapsali s Panamou a Egypt jasně nejhorší a druhý nejslabší účastník tohoto MS.

Celkově vzato ale Afrika velký zklamání, který jsem sice očekával, ale aspoň ten Senegal ten postup měl dát. Jak už jsem dopředu avizoval, že je prohrou pro Afriku příliš těch islámských reprezentací ze severu tak se i stalo, na postup šahaly pouze ty 2 černé reprezentace.

Reagovat
smazaný uživatel

Hvezdna Argentina mela na hristi po vetsinu casu na hristi presne 2 hvezdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Až na to přehnaný vychvalování Maroka dobrej souhrn. Jinak taková drobnost - Tunisko proti Belgii na 2:3 nestahovalo, ten poslední gól dali až úplně v závěru.

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
smazaný uživatel

je to strašná špína, ale to už dlouhodobě

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
smazaný uživatel

v čem

Reagovat
smazaný uživatel

no vida... a Francie to z nich dotahla az ke zlatu

Reagovat
smazaný uživatel

Ohledně těch "Afričanů" v evropských týmech. pouze 2 hráči z týmu Francie se narodili mimo Francii, ale přestěhovali se tma i se svými rodiči ve svých dvou letech. Všichni až na Hernandeze se naučili kopat ve Francii. Hernandez je výjimkou, protože jeho tatínek byl také fotbalista a v době, kdy mladý rostl, tak hrál ve Španělsku, takže je víceméně produktem španělské školy (podobně jako Michal Kadlec většinu žákovského věku prožil v Německu).

Zmínil bych ale druhý příklad, kterým je Maroko. Tam zhruba 17 hráčů z kádru vyrostlo mimo Maroko, jsou to produkty evropského fotbalu (Francie, Portugalsko, Španělsko, Nizozemsko, Belgie). Jedná se o děti přistěhovalců do Evropy, které se Evropě narodily a vyrostly tady. Mnozí z nich hráli dokonce za mládežnické reprezentace evropských zemí (Francie, Portugalsko, Nizozemsko apod.). Nyní ale hrají za Maroko. Úspěchy marockého fotbalu nejsou vůbec postavené na vlastní výchově hráčů, ale na výchově dětí přistěhovalců v Evropě, kteří pak hrají za Maroko. Osobně to považuju za horší variantu než opačný případ - viz Francie nebo Belgie.

Mnozí říkali, že Chorvati hrají bez migrantů, ale takový Rakitič je stejný případ jako Marokánci - narodil se a vyrostl ve Švýcarsku, zahrál si dokonce za švýcarskou U21 a nyní hraje za Chrovatsko.

Reagovat
mayday

Ohledně těch černých Francouzů to někdo popsal výše zajímavě - ano, Francie má dlouhou historii s kolonialismem v Africe. Ale přesto, pokud se narodí českým manželům děcko v Japonsku, tak je to Japonec? Je to podle mě absolutní nesmysl. Stejnej rozdíl v kultuře i v genech jako když se narodí "Konžan" ve Francii.

Reagovat
vodka

pokud se narodí čechům s japonským občanstvím v japonsku dítě, tak bude mít japonské občanství logicky taky.

Reagovat
smazaný uživatel

ale geneticky a národností je Čech/Slovan/Sudeťák

Reagovat
vodka

to není pointa

Reagovat
fenixLFC

narodosntou nie je cech/ a uz vobec nie sudetak. a hovorit o genetike v krajine kde preslo hadam vsetko je samo osebe nonsens. ked sa narodi cechom v japonsku, je vychovavany v japonsku tak je to japonec

Reagovat
smazaný uživatel

ne, není :) spoustu věcí evidentně nechápeš, to že jsem Čech tu Češi respektují, Japonci by takového člověka nebrali jako Japonce, takže to Japonec být nemůže, prostě je to tak

Reagovat
smazaný uživatel

nehledě na to, že Japonci ho beztak jako Japonce neuvidí

Reagovat
vodka

u japonska je to dost specifické, no...

Reagovat
smazaný uživatel

gajdžin.....

Reagovat
mayday

Podle mýho selskýho rozumu byl mělo mít děcko občanství po rodičích, ne podle toho, kde se narodí. Historicky jsou území/národy na nich daný. Opravdu nerozumím tomu, proč by se děcko narozený Čechům v Japonsku mělo stát Japoncem. Ty se tady tomu názoru vysměješ apod., ale Evropa na tohle opravdu jednoho dne, kterýho my se nedozijeme, dojede. Francie, Německo, Belgie, Švédsko, Dánsko, VB, tam už teď je to podrytý a zaplevelený, jednou tak bude celá Evropa, až klasickej bílej Evropan tu prostě nebude, ať si říká kdo chce co chce.

Reagovat
vodka

přečti, co jsem tam napsal

Reagovat
mayday

Dobře, já vím, cos napsal. Francouzští černoši se rodí černochům, co mají francouzský občanství, tak jsou Francouzi. Problém je, že to občanství mají ti rodiče. Že Francie, Belgie, VB rvou to občanství všem těm Alžířanům a Kameruncům a Pakošům, co tam lezou. Já nevidím problém v tom, že Čech dostane Japonský občanství. To není masová záležitost. O prospěchu bílých a černých pro dané území, stát diskutovat už vůbec nehodlám. Dnes každej sluníčkář řekne, že je to ok, je to vývoj, multikulti světbapod. Ale opravdu bych chtěl vidět, jak to tímhle tempem bude vypadat v Evropě za pár století.

Reagovat
vodka

problém je, že v evropě prostě není dostatek pracovní síly, tak někdo přicházet prostě musí/musel. a já tam teda problém moc nevidím, v integraci se udělalo kotel problémů, respektive se ani dřív moc neřešila, protože se gastarbeteři měli pak vrátit, to bylo dost podcenění. Ale třeba UK a francie byla multinárodnostní vždy.

Reagovat
vodka

a teda, moc mě nebaví, jak tady drtivá většina chápe národnost na etnickém principu, místo toho, jaké hodnoty ctíš a respektuješ.

Reagovat
mayday

Ale to tak prostě je. Já se tím netajím, mně je mnohem bližší ten etnickej princip. Protože, ještě jednou to zopakuju, multikulti svět se sluníčky nemůže jednou dopadnout jinak, než jak jsem to už zmiňoval.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ti Češi tam žijí trvale a není to jen nějaký krátkodobý pobyt a pokud to dítě tam bude žít celé své dětství a vyrůstat, tak to logicky chápu, že je to víc Japonec než Čech.

Reagovat
BretaKiller

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Chci se zeptat fanoušků Barcelony, na ofiko stránkách Bocy je, že se bude hrát přátelák na Camp Nou 15.8. Nevíte, jak se budou distribuovat lístky a jaký bude asi zájem?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, hraje se 15. Zájem bude, ale lístky v pohodě seženeš na oficiálním webu. Prodej by měl začít již tento týden.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělé, díky moc! Ja včera večer ještě posílal nějakou request, ale to nejspíš bylo pro upozornění až lístky půjdou do prodeje.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, dorazí ti email, že jsou lístky v prodeji. Ale není kam spěchat. Seženeš klidně i na místě v den zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je skvělé, Bocu v Evropě si nesmím nechat ujít Díky za info

Reagovat
smazaný uživatel

No a kdyby si fandil Barçe a byl v našem fanklubu, tak máš lístek zadarmo, takhle smůla Ale ceny budou nízké, takže je to asi jedno.

Reagovat
smazaný uživatel

Hehe, mám na vás pifku od toho Iniestova gólu proti nám Ale i na vás se rád podívám, já jsem spíš zvědav, jak si povedou Genovese proti top klubu

Reagovat
smazaný uživatel

Z Afričanů mi byli nejsympatičtější Tunisané a Nigerijci. Zejména mi utkvěli Ahmed Musa a Wahbi Khazri..

Reagovat
valloire

Musa byl skvělej

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

hodnoceni jako takovy nekomentuju(ne, ze bych s nim nesouhlasil) ale sem rad, ze MS tu jeste nekonci a dale se mu venujete, super!

Reagovat
Alan_Shearer

Maroku bych dal 3 hvezdy, chapu jak je jejich hodnoceni mysleno, ale pres klicovy pocty statistiky proste vlaky nejede.

Reagovat
smazaný uživatel

Imho maroko vypadlo, protože dostalo v nastavení gól od íránu a ten vypadl, protože nedal v nastavení gól portugalsku. Dost zamotana skupina a maroko bylo jen pár vteřin od postupu. A protože předvádělo krásně koukatelny fotbal, tak čtyři hvězdičky zaslouženě.

Reagovat
Liquid

Maroko bylo pár vteřin od postupu ...Maroko bylo po 2 zápasech vyřazený a do posledního šli z pocitem klidu, když už o jim o postup nešlo, jako jedinému z té jejich skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, maroko mělo dat gól v prvních dvaceti minutách ms, pak by měli ty důležitý tri body. Jejich nej chyba byla nakonec v myšlence, že ten írán porazit musí... proto dostali v posledni minutě gól a ten bod jim kurevsky chyběl. Uhrát plichtu, tak věřím, ze to nakonec urvou.

Reagovat
salami

Tak k Maroku, nevím jak jste v redakci měli nastavený ty tipy před MS, ale předpokládám, že to byl taky nějakej konsenzus a ne tip jednotlivce, tudíž mi teď u hodnocení, kde sami na začátku píšete, že zohlednujete očekávání, nedáváj moc smysl ty vysoký hodnocení, když vlastně očekávání nenaplnili. Zápas s Íránem krom prvních 25 minut dost nezvladnutej a vychvalovanej Renard nereagoval vůbec dobře. Hodnocení třetího zápasu, kdy tým hrál uvolněné kvůli tomu, že už nemohl postoupit je taky zavádějící, celkově bych považoval Maroko za menší zklamání, na druhou stranu některý jejich pasáže byly výborný, velmi dobře kombinovali a zároveň hráli dostatečně agresivne. Pripominali mi kombinacne zdatnější Alžírsko z před 4 let. Každopádně největší nesoulad v hodnocení mám u Senegalu, kterej vidím naprosto jinak než většina, pro mě velký zklamani, soubor individualitu, kteri po zisku míče padej dopředu, já jsem z toho byl zklamanej, spousta ztrát, nepřesnosti, souhlasím snad jenom s bekama, ty v podstatě tahali jejich hru a udrželi je ve hře o postup. Konkrétně třeba s Japonskem to vypadalo jako by se sešel tým s jedenactkou před zápasem posbiranejch hracu.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
fantomas

Reagovat
salami

Ok, no. Sám vyzadujes vejs konstruktivní komentáře a pak přijdeš s tímhle, chápu, že ti třeba bude vadit můj pohled na Senegal, ale argument s ocekavanim promitnutyma do hodnocení přijde celkem relevantní. Celkově s tema rozborama nějakej větší problém nemám, i když jsou tam dílčí věci, který jsou hodnoceny podle sympatií kjednotlivejm reprezentaci, ale jsem rád že takovej souhrn je a je o čem diskutovat.

Reagovat
fantomas

Však jo, já sem rád, že ses aspoň takhle vyjádřil, je to stokrát lepší, než co výše předvádí řada dalších čtenářů. Ale pořád s tim hrubě nesouhlasim, no. Jenom samotnej zápas s Polskem tomu tvýmu obrázku Senegalu neodpovídá ani z pětiny imo.

Reagovat
salami

Tak já měl od Senegalu poměrně velký očekávání a fandil jsem jim a je dost možný, že zápas s Polskem částečně moje hodnocení vyvrací, toho jsem viděl jenom kousíček. Takže jsem byl dost možná zklamanej i právě kvůli ocekavanim, další 2 zápasy jsem viděl celý a přijde mi to jako dostatečnej vzorek k nějakýmu hodnocení, navíc po přečtení souhrnu Polsko - Senegal jsem nenabyl dojmu, že předvedli buhvijak kvalitní výkon i kdyzpravda možná úplně jiným zpusobem.

Reagovat
fantomas

Ale předvedli nedali jim prakticky čuchnout směrem dopředu, právě skrz vyspělej taktickej výkon, a jejich útoky dávaly smysl (vyjma trapnýho, nepohyblivýho Dioufa).

Reagovat
salami

Csaplarovska otázka, byl Senegal tak dobrej nebo Polsko tak spatny? Pravděpodobně od kazdyho kus.

Reagovat
fantomas

Jistěže od každýho kus, ale byl to taky příklad toho zápasu, kdy Polsko vypadalo špatně kvůli disciplinovanýmu, preciznímu soupeři.

Reagovat
smazaný uživatel

"jasně, že to i ono, ale hlavně to"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš fakt mimoň. Všichni jsou blbí, jen ty seš letadlo

Reagovat
smazaný uživatel

S tim Marokem

Reagovat
stas87

Senegal bol spatny proti japoncom. Nestihali zachytavat kombinacie japoncov a ked si vymenili rychlo loptu, tak nevedeli ktora bije. Komicky hlavne posobil prvy gol Japonka..nakop leti hodinu, v nabehu je Nagatomo a proti nemu dvaja hraci Senegalu a on s ich prispenim dava prihravku na vapno a odtial striela gol japonec. Do vedenia ich poslal golman Japonska, prvy gol poliakom tiez so stastim po teci, druhy gol im darovali poliaci sami...takze zo styroch golov dali tri haluzne. Nevidel som len zapas proti kolumbijcom ale po zapasoch s Polskom a Japonskom mali sancu na postup. S Polskom zahrali dobre, to je pravda. Donutili poliakov k uplnej bezradnosti smerom dopredu a vzadu vyuzili hlavne stranu Piszczceka...ten bol priserny. A v podstate im daroval prvy gol. Za mna je sklamanie Senegal, na to aky maju material, tak nehrali nejaky super futbal. Strasna skoda fantastickej streli Inuie...ist to o kusok nizsie, tak by to bol top gol turnaja.

Reagovat
Talker

Já si říkal, že mi přijde divné, že je 250 komentářů k výkonům afrických týmů na MS. A ono se to zvrhlo v debatu o rasismu a hypování či nehypování Maroka.

Reagovat
božský John

Ja nevim, co blbnete s tim hypovanim. Budte naopak vdecny, protoze pokazdy kdyz se tady nejakej no name tym hypuje, tak vetsinou vysledkove stoji uplne za hovno a da se proti nemu sazet. Takze kdyz mi tu budou kluci pri mistrovstvi afriky tvrdit, ze mauretanie je uplne top strop tym (a ja o tom vim prirozene uplny hovno), tak je to pro me jasnej signal, ze proti nim musim sazet co to da.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hype Maroka pokracuje i po sampionatu.. .. Senegal byl jasne lepsi..

Reagovat
icka

to Maroko od fantomase

Reagovat
El Campeon

Maroko za 4 hvězdy a naproti tomu Nigérie jen za 2

Reagovat
fenixLFC

nigeria predviedla jeden fajn polcas inak hrala uplne hovno

Reagovat
John Obi Mikel

Maroko hrálo tak, že mají na kontě 1 bod, kdy jim už o nic nešlo

Reagovat
stas87

Je vo Francuzsku stale otvorene tema toho, ze v mladezi reprezentuju hraci Francuzsko ale ked maju prejst do seniorskej kategorie, tak si vyberu krajinu z ktorej pochadzaju ich rodicia? Pred casom to francuzi riesili, ze v podstate vychovavaju pre africke timy hracov a ti potom hraju za africke repre a nie za francuzsku repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, proč zde není zařazena Francie.

Reagovat
smazaný uživatel

Projel jsem mimochodem článek a diskusi a Fantomas objektivní kritiku evidentně absolutně nezvládá. Připomíná mi Wengera, ten taky udělal chybu, nasadil špatného hráče a pak ho stavěl další rok na stejný post i přesto, že to nebylo ono, aby dokázal, že to chyba nebyla.

Když se redaktor zapojuje do diskuse, značí to, že si svou prací nejspíš není moc jistý.

Reagovat
fantomas

Objektivní kritika

Reagovat
ttopi

"...nasadil špatného hráče a pak ho stavěl další rok na stejný post i přesto, že to nebylo ono, aby dokázal, že to chyba nebyla. "

Tohle je dost nelogický, protože pokud by ten špatný hráč byl i nadále špatný, Wenger by tím nic nedokázal. Pokud by naopak dobře začal hrát, prokázalo by se, že Wengerova důvěra byla opodstatněná.

Reagovat
smazaný uživatel

Senegal hrál parádní fotbal, o tom žádná. Bohužel často mi přišli dost pasivní a např. remízu s Japonskem si zavinili nepřesností a nižší aktivitou v závěru zápasu.

Letos jsem přál Tunisanům, kterým značně chyběl Msakni, což se podepsalo na celkovém dojmu z jejich hry (sice hráli pěkný fotbal, poměrně ofenzivní, ale chyběl jim tvůrce hry). Jinak zanechali celkem slušný dojem a doufám, že se jim podaří za 4 roky na MS opět postoupit.

Jsem zvědavý na Zambii, zda-li se jim podaří příště kvalifikovat. U21 mají parádní, z dospělých hráčů mě docela baví Chisamba Lungu se svou skvělou rychlostí, i když není dostatečně technický. Stoppila Sunzu už ztrácí výkonnost, ale snad se podaří nahradit. Na druhé straně si říkám, jak dopadl Fwayo Tembo, kterého jsem sledoval už v E.S.S. a následně Basileji, bohužel nyní přestupoval opět zpátky do zambijské ligy a ačkoliv mi přišel jako výborný talent, tak se bohužel nikdy pořádně neprosadil.

Reagovat
John Obi Mikel

Ta známka u Maroka je zbytečně vysoká, nehráli vůbec špatně, ale když neporazí ÍRÁN, tak těžko můžou mít 4/5. Zvlášť když někteří čekali vyřazení Portugalska a postup do 1/4 finále.

My máme mladý tým a věřím, že na příštím MS budem zase a dojdeme dál. Letos to bylo o chlup.

Reagovat
smazaný uživatel

A KDE JE FRANCUZSKO FANTIKU?

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

pls, táhni s tím do hajzlu ty "středoevropane"

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele