HISTORIE MS - CHILE 1962

06.06.2006, 13:25
Aktuality
Už v roce 1956 rozhodl kongres FIFA, že sedmé mistrovství světa ve fotbale uspořádá země pod Andami. Velký hold si zaslouží chilská vláda a organizační výbor šampionátu, když po velkém zemětřesení v roce 1960, které zapříčinilo tisíce mrtvých, zničená města a vesnice, dokázaly připravit důstojné podmínky a důstojný průběh mistrovství světa.

Za zmínku stojí fotbalová událost, která spatřila světlo světa, nebo spíše Evropy, v období mezi šampionáty ve Švédsku 1958 a Chile 1962. V roce 1960 se na starém kontinentu odehrálo první mistrovství Evropy, tehdy ještě pod názvem Pohár evropských národů. Prvními evropskými šampióny se stali fotbalisté Sovětské svazu, kteří v pařížském finále porazili Jugoslávii 2:0. Velkého úspěchu dosáhl i československý fotbal, kterému se podařilo vybojovat evropský bronz.

Zpět ale ke světovému šampionátu v roce 1962, do které se přihlásilo o jeden tým víc než před čtyřmi lety. Listina přihlášených tedy čítala 54 zemí, z nichž měli samozřejmě jistotu účasti na mistrovství světa domácí Chilané a obhájci zlata Brazilci. Velkou chybu učinil rakouský fotbalový svaz. Na prvního máje roku 1960 prohráli Rakušané v Praze s Československem 0:4, a tak ze strachu z dalších debaklů raději přihlášku na sedmé mistrovství světa ani nepodali. Že to bylo zbrklé a unáhlené rozhodnutí, ukázaly další výsledky přátelských zápasů rakouského národního mužstva. Dokázali porazit nejen Anglii, ale i Sovětský svaz, Španělsko, Skotsko, Maďarsko nebo Itálii.


KVALIFIKACE

V evropské části kvalifikace bylo vylosováno deset skupin. Ze sedmi tříčlenných skupin postupovali jejich vítězové přímo na světový šampionát. Zato vítězové zbývajících tří skupin, kde byly jen dva týmy, museli o postup ještě bojovat v mezikontinentální kvalifikaci. Z jižní Ameriky si účast zajistili tři vítězové dvoučlenných skupin, jediná Paraguay neměla s kým hrát, a tak si o postup zahrála v mezikontinentální kvalifikaci s vítězem zóny CONCACAF. Mezikontinentální kvalifikace čekala také na úspěšné týmy z africké a asijské kvalifikace.

Československo v kvalifikaci

Reprezentanti Československa měli v osmé evropské kvalifikační skupině za soupeře fotbalisty Skotska a Irska. První dva zápasy skupiny odehráli mezi sebou naši soupeři. Nejprve zvítězili Skotové na domácí půdě 4:1, aby hned za čtyři dny dokázali vyhrát i v Irsku, tentokrát 3:0. Československo vstoupilo do kvalifikačních bojů 14. května 1961 v Bratislavě proti Skotsku. Do té doby československá reprezentace nikdy na Tehelném poli neprohrála a tradice zůstala zachována i tentokrát. Skoty jsme deklasovali 4:0, ti neprohráli takovým rozdílem od roku 1954, když dvě branky z toho zařídil Tomáš Pospíchal. Odveta se hrála 26. září 1961 v Hampden Parku před 115 000 diváky. Zápas jsme začali výborně, už v šesté minutě vstřelil vedoucí branku Andrej Kvašňák. Skotové však do přestávky vyrovnali, ale i v šesté minutě druhého poločasu dalo Československo gól, když se trefil Adolf Scherer. Skotští reprezentanti odpověděli obrovskou ofenzívou a neudržitelný Denis Law nejenže vyrovnal, ale sedm minut před koncem zápasu vsítil i rozhodující branku. Čekal nás ještě dvojzápas s Irskem, ze kterého jsme museli bezpodmínečně vyválčit čtyři body. Polovina úkolu se podařila splnit 8. října 1961 v Dublinu, kde jsme díky dvě brankám Andreje Kvašňáka ve druhém poločasu zvítězili 3:1. 29. října 1961 v Praze jsme pak, v rámci oslav šedesátin československého fotbalového svazu, rozdrtili Irsko 7:1.

Jak Československo, tak i Skotsko mělo na kontě šest bodů, a tak musel o postupu do Chile rozhodnout dodatečný zápas, který se přesně za měsíc hrál v Bruselu. Jen jeden zápas měl rozhodnout o všem, vítěz bere vše. Naši nezačali dobře a trvalo jim delší dobu, než se dostali do tempa. Skotové se zásluhou St. Johna dostali ve 38. minutě do vedení, které jim vydrželo až do 70. minuty. To se dostal k míči Jiří Hledík a bombou ze třiceti metrů vyrovnal. Radost však netrvala dlouho, hned z protiútoku opět St. John převážil pomyslný jazýček vah na skotskou stranu. V závěru zápasu se hrálo za jasné převahy našich a deset minut před koncem přišlo z kopačky Adolfa Scherera zasloužené vyrovnání. Devadesát minut tak nerozhodlo o postupujícím na světový šampionát, a tak muselo přijít na řadu prodloužení. V něm zbylo více fyzických i morálních sil fotbalistům Československa, a to rozhodlo. V 96. minutě skóroval Tomáš Pospíchal a ve 101. minutě přidal pojistku Andrej Kvašňák, což znamenalo vítězství 4:2 a postup na mistrovství světa do Chile.

Ostatní kvalifikační skupiny

EVROPA

Stejná situace jako v naší osmé skupině nastala i ve skupinách číslo jedna a dva. V první skupině nasbírali shodně šest bodů Švýcaři a obhájci stříbra z před čtyř let Švédové. Rozhodující zápas se odehrál na olympijském stadionu v Berlíně a Švýcarsko zvítězilo 2:0. Ve druhé skupině skončili na šesti bodech Bulhaři a tentokrát obhájci bronzu z před čtyř let Francouzi. Na stadionu Giuseppe Meazza v Miláně si po vítězství 1:0 vybojovalo postup překvapivě Bulharsko. Třetí skupinu vyhráli bez ztráty bodu reprezentanti NSR, když za sebou nechali týmy Severního Irska a Řecka. Čtvrtou skupinu pak ovládli Maďaři, když ztratili pouze bod za remízu s Nizozemci. Bohužel se v této skupině neodehrálo utkání Nizozemsko - NDR, poněvadž nizozemské úřady odmítly vydat hráčům NDR vstupní víza. Pátá skupina se stala kořistí fotbalistů Sovětského svazu, když dvakrát přehráli Turecko a Norsko. Z šesté skupiny si zajistili postup Angličané, i přesto, že pouze remizovali v Portugalsku. V sedmé skupině se měla utkat Itálie s Rumunskem, jenže Rumuni odstoupili, a tak Italové postoupili bez boje do mezikontinetální kvalifikace proti vítězi kvalifikace Blízkého východu, kterým byl Izrael. Squadra azzura bez potíží dvakrát zvítězila a mohla se chystat do Chile. V deváté skupině vyřadilo Španělsko těsně Wales a poté si účast na mistrovství světa zajistilo v mezikontinentální kvalifikaci proti Maroku. Stejně tak si v mezikontinentální kvalifikaci vybojovala postup i Jugoslávie. Nejprve v desáté skupině vyřadila Polsko a poté Korejskou republiku.

JIŽNÍ AMERIKA

V první skupině si po dvou výhrách nad Ekvádorem zajistila postup Argentina. Ve druhé skupině nejprve uhráli Uruguayci bod v Bolívii, aby pak postup stvrdili domácí výhrou 2:1. V poslední skupině si účast na šampionát vybojovala na úkor Peru Kolumbie. Paraguay se zúčastnila přímo mezikontinetální kvalifikace, kde vyzvala vítěze zóny CONCACAF, kterým bylo Mexiko. Po vítězství 1:0 a remíze 0:0 si mohli v Chile rezervovat hotel Mexičané.

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, KARIBSKÁ OBLAST

Ve třech základních skupinách bojovaly jednotlivé týmy o postup do finálové skupiny, kam se podívali jen vítězové. V první skupině si poradilo Mexiko s USA. Ve skupině číslo dvě muselo rozhodovat až dodatečné utkání mezi Kostarikou a Hondurasem, když oba týmy získaly před Guatemalou pět bodů. Rozhodující zápas vyhrála Kostarika 1:0. V poslední skupině si zajistily postup na úkor Surinamu Nizozemské Antily. Finálovou skupinu pak podle předpokladů vyhrálo Mexiko před Kostarikou a Nizozemskými Antilami. A jak už bylo řečeno, Mexičané si ještě museli vydřít postup v mezikontinentální kvalifikaci proti Paraguaji.

AFRIKA

V Africe se mělo také hrát ve třech skupinách, z nichž by si vítězové zajistili postup do finálové skupiny. V první skupině se neodehrál ani jeden zápas, poněvadž odstoupil Egypt i Súdán. Ze druhé skupiny postoupilo Maroko na úkor Tuniska až díky losu a ve třetí skupině vyřadila Ghana Nigérii. Ve finálové skupině tak hrály jen dva týmy, kde nakonec bylo Maroko o jeden gól lepší než Ghana. Maročané si však nakonec na šampionátu nezahráli, poněvadž jim v mezikontinetální kvalifikaci vystavilo stopku Španělsko.

ASIE

V asijské kvalifikaci se odehrál jen jeden dvojzápas, ve kterém dvakrát zdolala Korejská republika Japonsko. V mezikontinentální kvalifikaci však Korejci nestačili na Jugoslávii. Ještě se navíc hrála tzv. kvalifikace Blízkého východu, ve které nejprve vyřadil izraelský národní tým Kypr a poté Etiopii. V mezikontinentální kvalifikaci pak Izraelci podlehli Itálii.


FINÁLOVÝ TURNAJ

Bylo zajímavé že šestnáctka mužstev, která se do Chile probojovala, měla ve svém středu jen devět týmů, které hrály mistrovství světa před čtyřmi lety ve Švédsku. Zůstal však zachován systém, ve kterém byla pouze jediná změna, spočívající v odpadnutí dodatečných zápasů, které rozhodovaly o postupu do čtvrtfinále. Pokud by tedy skončila ve skupině dvě mužstva se stejným počtem bodů, rozhodovalo by skóre a poté los. Na čtyřech chilských stadionech se tak představily reprezentační výběry Brazílie, Švýcarska, Bulharska, NSR, Maďarska, SSSR, Anglie, Československa, Argentiny, Uruguaje, Kolumbie, Itálie, Španělska, Jugoslávie, Mexika a Chile.

Československá reprezentace sice zvládla skvěle kvalifikaci, ale příprava na šampionát se jí vůbec nevydařila. A tak nebylo divu, že u nás začaly převládat pochybnosti o účasti našeho týmu na sedmém mistrovství světa. Jak se později ale ukázalo, bylo dobře, že se od československých fotbalistů moc neočekávalo.

Skupina 1

Zápasy první skupiny, kde na sebe narazily týmy Uruguaje, Kolumbie, Jugoslávie a Sovětského svazu, se odehrály v městečku Arica, asi 1 500 km od Santiaga. Na úvod se v jihoamerickém derby střetla Uruguay s Kolumbií. Kolumbijci sice vedli po první půli 1:0, ale Uruguayci ve druhém dějství otočili na 2:1. V evropském derby byl úspěšnější Sovětský svaz, když dvěmi brankami z druhého poločasu porazil Jugoslávii. Jugoslávci si pak spravili chuť v zápase s Uruguají a i když prohrávali 0:1, nakonec se těšili z vítězství 3:1. Zajímavá přestřelka se udála v souboji Sovětského svazu s Kolumbií. Fotbalisté sborné vedli v 56. minutě už 4:1, ale na vítězství to stejně nestačilo, protože Kolumbijci bojovným závěrem srovnali na konečných 4:4. Sověti si i přesto v posledním zápase proti Uruguaji zajistili vítězství ve skupině, když porazili Jihoameričany 2:1 brankou minutu před koncem utkání. Druhé postupové místo si pak doslova vystřílela Jugoslávie, která přehrála Kolumbii 5:0.

Skupina 2

Fotbalisté Chile, NSR, Itálie a Švýcarska odehráli své zápasy ve druhé skupině v hlavním městě pořádající země Santiago de Chile. Na zahajovací ceremoniál přišlo na Estadio Nacional sedmdesát tisíc diváků, kteří byli poté svědky zápasu domácího Chile se Švýcarskem. Celý stadion ztichnul už v 6. minutě, když se podařilo Švýcarům skórovat. Do poločasu však domácí srovnali a ve druhé půli přidali další dvě branky, které zajistily Chilanům vítězství 3:1. Italové, kteří na úvod sehráli bezbrankovou remízu s NSR, byli dalšími soupeři domácího týmu a samotné utkání mělo poněkud ostrý náboj. Italové se před šampionátem nešetrně v domácím tisku rozepsali o zaostalosti Chile a nekompetentnosti pořádání mistrovství světa, což samozřejmě i značně rozmáznul chilský tisk. V zápase, ovlivněným otřesným výkonem rozhodčího a nevraživostí domácích diváků, podlehla Itálie domácím reprezentantům 0:2, když obě branky padly v závěru zápasu. Fotbalisté NSR ve svém druhém vystoupením udrželi se štěstím vítězství 2:1, ale dlouho jim ještě zvonilo v uších, když dvě minuty před koncem trefili Švýcaři břevno. Švýcarsko prohrálo i svůj třetí zápas, tentokrát s Itálií, které toto vítězství stejně k postupu nestačilo. V souboji o první místo ve skupině porazil výběr NSR Chile 2:0. Domácí však porážka nemusela mrzet, protože to byli právě oni, kdo společně s NSR postoupili do čtvrtfinále.

Skupina 3

V městečku Viňa del Mar čekaly na československé fotbalisty silní soupeři. Mistry světa z Brazílie není třeba blíže představovat, dále tu byli výborně hrající Španělé a nešlo také podceňovat Mexičany. Brazilci se na úvod střetli s Mexikem a neměli to tak jednoduché, jak se očekávalo. Po bezbrankové první půli rozhodl o vítězství 2:0 až ve druhém dějství Pelé, když jednu branku dal a na druhou přihrál. Československé fotbalisty čekalo první střetnutí 31. května proti Španělsku a rozhodně to nebyl náš tým, který byl favoritem. Jména jako Francisco Gento, Luis Suarez a především naturalizovaný Maďar Ferenc Puskás budila respekt, ale československý trenér Rudolf Vytlačil byl velkým psychologem a dokázal své mužstvo skvěle připravit. V zápase Španělé dostali náš tým pod tlak vždy na začátku obou poločasů, ale bez gólového úspěchu. Rozhodující okamžik zápasu přišel v 80. minutě, to Popluhár přihrál na levé křídlo Jelínkovi a ten našel před brankou volného Josefa Štibrányiho, který překonal španělského brankáře. Do šampionátu jsme tak nečekaně vstoupili vítězstvím 1:0 nad favorizovaným Španělskem.

Skvělý výsledek jsme uhráli i ve svém druhém vystoupení - Československo dokázalo vyválčit bezbrankovou remízu s mistry světa z Brazílie a navíc tento zápas přinesl z obou stran skvělou podívanou. Jediným stínem bylo nešťastné zranění Pelého. V zápase Španělsko - Mexiko se děly velké věci až v posledních minutách. Rozhodčí nepostřehl, že španělský hráč zahrál ve svém pokutovém území rukou, což vyvolalo u Mexičanů velké pozdvižení. Zmatku však využil Gento, který přihrál Pierovi a ten v poslední minutě utkání vstřelil jedinou a vítěznou branku. Že Mexičané nepřivezli do Chile špatný tým se v posledním utkání základní skupiny přesvědčili reprezentanti Československa. Vedli jsme sice od první minuty brankou Václava Maška, ale do přestávky Mexičané stav otočili. Ve druhém dějství se nám pak vyrovnat nepodařilo a navíc jsme v poslední minutě obdrželi z penalty třetí branku. To, že se Československo nakonec podívá do čtvrtfinále, rozhodla výhra 2:1 Brazílie nad Španělskem. Kanárci však měli namále. Po prvním poločase vedlo Španělsko 1:0 a hrálo skvěle. Brazilci ale měli Amarilda, který hrál na místě zraněného Pelého a v poslední dvacetiminutovce rozhodl o vítězství dvěmi brankami. Do vyřazovacích bojů tak postoupila Brazílie společně s Československem, aniž by oba týmy tušily, že se ještě jednou na turnaji potkají.

Skupina 4

Čtvrtou a poslední skupinu hostilo městečko Rancagua a přestavily se zde týmy Maďarska, Anglie, Argentiny a Bulharska. V prvním zápase skupiny porazila Argentina Bulharsko 1:0, i když mnohem více za hry měli fotbalisté z Balkánu. Souboj Maďarska s Anglií přinesl dva rozdílné poločasy. V prvním dějství byli jasně lepší Maďaři, což potvrdili vedoucí brankou. Po změně stran měli zase navrch Angličané, ale sotva se jim podařilo v 60. minutě vyrovnat, hned za minutu strhli vedení na svou stranu opět Maďaři a byla to i branka vítězná. Albion si spravil chuť v zápase s Argentinou, v 67. minutě vedl jasně 3:0 s soupeř se vzmohl už jen devět minut před koncem na jedinou branku. Bulharští reprezentanti si vytrpěli krutých prvních dvanáct minut v souboji s Maďarskem, když dostali hned čtyři branky. Po zbytek zápasu už rezignovali a výsledek 6:1 mluví za vše. Poslední zápasy ve skupiny (Maďarsko - Argentina, Anglie - Bulharsko) nepřinesly ani jednu branku, což v konečném účtování znamenalo, že do čtvrtfinále postoupily týmy Maďarska a Anglie.

Čtvrtfinále

Domácí fotbalisté Chile si poprvé zahráli mezi osmi nejlepšími týmy na mistrovství světa, kde jim ve čtvrtfinále stál v cestě výběr Sovětského svazu. Obě mužstva odehrála celý první poločas v opatrném duchu, ale i přes obranou hru obou týmů padly všechny branky právě v první pětačtyřicetiminutovce. V 11. minutě poslal domácí do vedení Leonel Sanchez, když překonal Jašina z pětadvaceti metrů. Za čtvrt hodiny byl ale opět nerozhodný stav, když vyrovnal Čislenko. Brankáře Jašina však zápas nezastihl v oslnivé formě, což dokumentuje i druhá branka domácích, když ve 29. minutě pozdě reagoval na nepříliš prudkou střelu Rojase. V závěru zápasu fotbalisté Sovětského svazu rozpoutali obrovský tlak, ale byly z toho jen spálené vyložené šance a nastřelená tyč. Chile tak slavilo historický postup do semifinále světového šampionátu.

Po třetí za sebou se ve čtvrtfinále mistrovství světa utkala Jugoslávie s NSR. V předchozích případech (1954 a 1958) se vždy z postupu mezi poslední čtyři týmy turnaje radovali fotbalisté NSR. Tentokrát však Jugoslávci konečně prolomili smůlu a vyzráli na tvrdou hru Němců. Všechnu sílu vrhla Jugoslávie do útoku, což přineslo ovoce v podobě vítězné a jediné branky zápasu, kterou v 85. minutě zařídil Petar Radakovič. Na tento zápas v Santiagu de Chile přišlo sice padesát tisíc diváků, ale většina byla duchem v Arice, kde bojovala domácí reprezentace se sbornou. Po první brance v Jašinově síti se dokonce chvíli přestalo hrát.

Angličané si v boji o semifinále na Brazílii bez Pelého věřili. Po zápase však museli uznat, že i bez zraněné hvězdy jsou prostě Jihoameričané skvělí. Brazílie začala zprvu opatrně, a tak první branku vstřelila až ve 31. minutě, kdy se prosadil skvěle hrající Garrincha. Angličané ale za sedm minut vyrovnali a po přestávce se za stavu 1:1 začínalo znovu. Rozhodnutí přišlo v rozmezí od 53. do 59. minuty, kdy se postupně trefili Vavá a opět Garrincha. Poté už Kanárci kontrolovali míč kombinační hrou ve středu hřiště a soupeři v podstatě už míč nepůjčili.

Na československý výběr čekali reprezentanti Maďarska, kteří byli mírnými favority. Rudolf Vytlačil naordinoval svým svěřencům zcela obranou taktiku, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Ve 13. minutě se zaskvěl Josef Masopust, když prošel středem hřiště, ideálně uvolnil Adolfa Scherera a ten se střelou k tyči nemýlil. Po vedoucí brance jsme se ještě více uchýlili k bránění. Obrana pracovala výborně a ještě k tomu v brance stál skvěle chytající Viliam Schrojf. Byla to hlavně jeho zásluha, že jsme odolali maďarským útokům a po vítězství 1:0 jsme se mohli radovat z postupu do semifinále.

Semifinále

Nádhernou podívanou vidělo osmdesát tisíc diváků na Národním stadionu v Santiagu mezi domácími fotbalisty a mistry světa Brazilci. V úvodů utkání měli mírnou převahu Chilané, ale z produktivity vyučovali Kanárci. V 9. minutě otevřel skóre po Amarildově přihrávce Garrincha. Stejný hráč přidal druhou branku ve 32. minutě. Domácí se nevzdali, a tak tři minuty před přestávkou snížil Jorge Toro. Jenže hned ve druhé minutě druhého dějství zařídil opět dvoubrankový náskok pro Brazílii Vavá, když zužitkoval přihrávku Garrinchy. Chilané se pak opět dotáhli na jednu branku, když se z penalty nemýlil Leonel Sanchez. Domácí sice hráli skvěle, ale chyběla jim chytrost, kterou oplýval právě jejich soupeř. Nejen že Brazilci už nepřipustili vyrovnávací branku, ale navíc dvanáct minut před koncem pečetil na konečných 4:2 Vavá. Brazílie tak byla opět po čtyřech letech ve finále mistrovství světa.

Druhé semifinále, které svedlo dohromady mužstva Československa a Jugoslávie, se už tak velkému zájmu diváků netěšilo, vždyť na stadion ve Viňa del Mar si našlo cestu jen šest tisíc fotbalových příznivců. V prvním poločase také nebylo na co koukat. Oba týmy byly svázané taktikou a míč se po většinu času pohyboval ve středu hřiště. Jugoslávci po přestávce přestali s taktizováním a vrhli se do útoku, to se jim však nevyplatilo hned ve třetí minutě druhé půle, kdy po akci Josefa Masopusta skóroval Josef Kadraba. Oba týmy i nadále hrály nervózně a na obou stranách docházelo k nepřesnostem a chybám. Jednu naší chybu využili Jugoslávci v 69. minutě, kdy vyrovnal Jerkovič. V posledních deseti minutách zápasu však rozhodlo to, že československým fotbalistům zůstalo víc sil. V 80. minutě opět založil akci Masopust, rozehrál na Kadrabu, ten na Scherera a bylo 2:1 pro Československo. Definitivní rozhodnutí pak přinesla 84. minuta, kdy Jugoslávci zahráli rukou v pokutovém území a Scherer bez problémů proměnil pokutový kop. Porazili jsme tak Jugoslávii 3:1 a po osmadvaceti letech postoupili do finále mistrovství světa, kde na nás čekala Brazílie.

O 3. místo

Na utkání o bronzové medaile přišlo povzbudit domácí výběr opět 80 000 diváků. Jak Chilané, tak Jugoslávci předváděli opravdovou fotbalovou bitvu a vůbec nebylo znát, že jde o souboj zklamaných týmů. Rozhodnutí přinesla až devadesátá minuta, kdy prostřelil shluk jugoslávských obránců Eladio Rojas a získal tak historický bronz pro Chile.

Finále

17. června 1962 v Santiagu de Chile bylo na finále Brazílie - Československo zvědavo 69 000 diváků, kteří museli bohužel oželet účast zraněného Pelého. Oba týmy se už střetly v základní skupině, kde jejich klání skončilo remízou 0:0. K překvapení Brazilců nezačali českoslovenští fotbalisté obrannou taktikou, jak bylo v předchozích zápasech zvykem, ale bez respektu k soupeři se prezentovali velmi aktivní hrou. Hned v první pětiminutovce jsme měli dvě slibné šance, ale na druhé straně zase zahrozil Garrincha. V 15. minutě to přišlo. Popluhár zastavil brazilský útok a poslal míč Pospíchalovi, který přesně uvolnil nabíhajícího Masopusta, ten proběhl mezi dvěma Brazilci a střelou z deseti metrů nedal Gilmarovi šanci. Československo vedlo ve finále mistrovství světa 1:0, jak krásně to znělo. Jenže radost trvala jen dvě minuty. Amarildo se dostal téměř k brankové čáře a jelikož Schrojf čekal přihrávku před naší branku, tak se instinktivně vysunul, ale Amarildo falšovanou střelou poslal míč za jeho záda. Ani po obdržené brance neztratili naši reprezentanti nic z aktivního pojetí hry a i nadále zlobili. Do přestávky tak už zůstal stav nerozhodný 1:1.

Druhé dějství začalo náporem Brazílie, která svůj tlak stále víc stupňovala. Nejvíce pak naše fotbalisty zaměstnával skvělý Garrincha. V 69. minutě se dostala Brazílie do vedení, když si na Amarildův centr naběhl Zito a hlavičkou přesně umístil míč do naší sítě. Chvíli po druhé brazilské brance zahrál ve vlastním pokutovém území rukou Djalma Santos, ale píšťalka hlavního rozhodčího zůstala němá. Československo se i nadále snažilo o vyrovnání, ale štěstí mu nepřálo. Rozhodující okamžik nastal dvanáct minut před koncem, kdy Viliam Schrojf neudržel tvrdou střelu Djalmy Santose a všudypřítomný Vavá upravil na konečných 3:1. Brazílie tak obhájila titul mistrů světa z před čtyř let, ale uznání si vysloužilo i stříbrné Československo. Ještě dlouho poté co oba týmy oběhly čestné kolo, skandovali diváci, kteří zůstali na tribunách, Brazil! Checo! Tak moc se jim finále líbilo.

Brazílie se tak počtem triumfů na mistrovství světa vyrovnala Itálii a Uruguaji a mohla tak za čtyři roky v Anglii zaútočit na zlatý hattrick a získat tak Zlatou Niké navždy pro svou zemi. Velkého přivítání se také dostalo československým fotbalistům, když se vrátili do vlasti se stříbrnými medailemi. Bylo to velké zadostiučinění hráčům kolem Josefa Masopusta, kterým se při odjezdu do Chile moc nevěřilo.


MISTROVSTVÍ SVĚTA 1962 VE VÝSLEDCÍCH

Kvalifikace

EVROPA
Skupina 1
Švédsko - Belgie 2:02:0
Belgie - Švýcarsko 2:41:2
Švédsko - Švýcarsko 4:02:3
1.-2. Švédsko 4 3 - 0 - 1 10:3 6
1.-2. Švýcarsko 4 3 - 0 - 1 9:9 6
3. Belgie 4 0 - 0 - 4 3:10 0
Rozhodující utkání o postup na MS
Švýcarsko - Švédsko 2:1

Skupina 2
Finsko - Francie 1:21:5
Francie - Bulharsko 3:00:1
Finsko - Bulharsko 0:21:3
1.-2. Francie 4 3 - 0 - 1 10:3 6
1.-2. Bulharsko 4 3 - 0 - 1 6:4 6
3. Finsko 4 0 - 0 - 4 3:12 0
Rozhodující utkání o postup na MS
Bulharsko - Francie 1:0

Skupina 3
Severní Irsko - NSR 3:41:2
Řecko - NSR 0:31:2
Řecko - Severní Irsko 2:10:2
1. NSR 4 4 - 0 - 0 11:5 8
2. Severní Irsko 4 1 - 0 - 3 7:8 2
3. Řecko 4 1 - 0 - 3 3:8 2

Skupina 4
Maďarsko - NDR 2:03:2
Nizozemsko - Maďarsko 0:33:3
NDR - Nizozemsko 1:1nehráno
1. Maďarsko 4 3 - 1 - 0 11:5 7
2. Nizozemsko 3 0 - 2 - 1 4:7 2
3. NDR 3 0 - 1 - 2 3:6 1

Skupina 5
Norsko - Turecko 0:11:2
SSSR - Turecko 1:02:1
SSSR - Norsko 5:23:0
1. SSSR 4 4 - 0 - 0 11:3 8
2. Turecko 4 2 - 0 - 2 4:4 4
3. Norsko 4 0 - 0 - 4 3:11 0

Skupina 6
Lucembursko - Anglie 0:91:4
Portugalsko - Lucembursko 6:02:4
Portugalsko - Anglie 1:10:2
1. Anglie 4 3 - 1 - 0 16:2 7
2. Portugalsko 4 1 - 1 - 2 9:7 3
3. Lucembursko 4 1 - 0 - 3 5:21 2

Skupina 7
Itálie (postoupila bez boje)
Rumunsko (odstoupilo)

Skupina 8
Skotsko - Irsko 4:13:0
Československo - Skotsko 4:02:3
Irsko - Československo 1:31:7
1.-2. Československo 4 3 - 0 - 1 16:5 6
1.-2. Skotsko 4 3 - 0 - 1 10:7 6
3. Irsko 4 0 - 0 - 4 3:17 0
Rozhodující utkání o postup na MS
Československo - Skotsko 4:2 po prodloužení

Skupina 9
Wales - Španělsko 1:21:1
1. Španělsko 2 1 - 1 - 0 3:2 3
2. Wales 2 0 - 1 - 1 2:3 1

Skupina 10
Jugoslávie - Polsko 2:11:1
1. Jugoslávie 2 1 - 1 - 0 3:2 3
2. Polsko 2 0 - 1 - 1 2:3 1

JIŽNÍ AMERIKA
Skupina 1
Ekvádor - Argentina 3:60:5
1. Argentina 2 2 - 0 - 0 11:3 4
2. Ekvádor 2 0 - 0 - 2 3:11 0

Skupina 2
Bolívie - Uruguay 1:11:2
1. Uruguay 2 1 - 1 - 0 3:2 3
2. Bolívie 2 0 - 1 - 1 2:3 1

Skupina 3
Kolumbie - Peru 1:01:1
1. Kolumbie 2 1 - 1 - 0 2:1 3
2. Peru 2 0 - 1 - 1 1:2 1

SEVERNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA, KARIBSKÁ OBLAST
Skupina 1
USA - Mexiko 3:30:3
1. Mexiko 2 1 - 1 - 0 6:3 3
2. USA 2 0 - 1 - 1 3:6 1

Skupina 2
Kostarika - Guatemala 3:24:4
Honduras - Kostarika 2:10:5
Honduras - Guatemala 1:12:0
1.-2. Kostarika 4 2 - 1 - 1 13:8 5
1.-2. Honduras 4 2 - 1 - 1 5:7 5
3. Guatemala 4 0 - 2 - 2 7:10 2
Rozhodující utkání o postup
Kostarika - Honduras 1:0

Skupina 3
Surinam - Nizozemské Antily 1:20:0
1. Nizozemské Antily 2 1 - 1 - 0 2:1 3
2. Surinam 2 0 - 1 - 1 1:2 1

Finálová skupina
Kostarika - Mexiko 1:01:4
Kostarika - Nizozemské Antily 6:00:2
Mexiko - Nizozemské Antily 7:00:0
1. Mexiko 4 2 - 1 - 1 11:2 5
2. Kostarika 4 2 - 0 - 2 8:6 4
3. Nizozemské Antily 4 1 - 1 - 2 2:13 3

AFRIKA
Skupina 1
Egypt (odstoupil)
Súdán (odstoupil)

Skupina 2
Maroko - Tunisko 2:11:2
1.-2. Maroko 2 1 - 0 - 1 3:3 2
1.-2. Tunisko 2 1 - 0 - 1 3:3 2
Rozhodující utkání o postup
Maroko - Tunisko 1:1 po prodloužení, losem Maroko

Skupina 3
Ghana - Nigérie 4:12:2
1. Ghana 2 1 - 1 - 0 6:3 3
2. Nigérie 2 0 - 1 - 1 3:6 1

Finálová skupina
Ghana - Maroko 0:00:1
1. Maroko 2 1 - 1 - 0 1:0 3
2. Ghana 2 0 - 1 - 1 0:1 1

ASIE
Skupina 1
Korejská republika - Japonsko 2:12:0
1. Korejská republika 2 2 - 0 - 0 4:1 4
2. Japonsko 2 0 - 0 - 2 1:4 0

BLÍZKÝ VÝCHOD
1. kolo
Kypr - Izrael 1:11:6

2. kolo
Izrael - Etiopie 1:03:2

MEZIKONTINENTÁLNÍ KVALIFIKACE
Izrael - Itálie 2:40:6
Jugoslávie - Korejská republika 5:13:1
Maroko - Španělsko 0:12:3
Mexiko - Paraguay 1:00:0


Na MS 1962 se kvalifikovaly tyto týmy: Chile (pořadatel), Brazílie (obhájce titulu), Švýcarsko, Bulharsko, NSR, Maďarsko, SSSR, Anglie, Československo, Argentina, Uruguay, Kolumbie, Itálie, Jugoslávie, Španělsko, Mexiko.


Finálový turnaj - Chile - 30. 5. až 17. 6. 1962

Skupina 1
Uruguay - Kolumbie2:1
SSSR - Jugoslávie 2:0
Jugoslávie - Uruguay 3:1
SSSR - Kolumbie 4:4
SSSR - Uruguay 2:1
Jugoslávie - Kolumbie 5:0
1. SSSR 3 2 - 1 - 0 8:5 5
2. Jugoslávie 3 2 - 0 - 1 8:3 4
3. Uruguay 3 1 - 0 - 2 4:6 2
4. Kolumbie 3 0 - 1 - 2 5:11 1

Skupina 2
Chile - Švýcarsko 3:1
NSR - Itálie 0:0
Chile - Itálie 2:0
NSR - Švýcarsko 2:1
NSR - Chile 2:0
Itálie - Švýcarsko 3:0
1. NSR 3 2 - 1 - 0 4:1 5
2. Chile 3 2 - 0 - 1 5:3 4
3. Itálie 3 1 - 1 - 1 3:2 3
4. Švýcarsko 3 0 - 0 - 3 2:8 0

Skupina 3
Brazílie - Mexiko 2:0
Československo - Španělsko 1:0
Brazílie - Československo 0:0
Španělsko - Mexiko 1:0
Brazílie - Španělsko 2:1
Mexiko - Československo 3:1
1. Brazílie 3 2 - 1 - 0 4:1 5
2. Československo 3 1 - 1 - 1 2:3 3
3. Mexiko 3 1 - 0 - 2 3:4 2
4. Španělsko 3 1 - 0 - 2 2:3 2

Skupina 4
Argentina - Bulharsko 1:0
Maďarsko - Anglie 2:1
Anglie - Argentina 3:1
Maďarsko - Bulharsko 6:1
Maďarsko - Argentina 0:0
Anglie - Bulharsko 0:0
1. Maďarsko 3 2 - 1 - 0 8:2 5
2. Anglie 3 1 - 1 - 1 4:3 3
3. Argentina 3 1 - 1 - 1 2:3 3
4. Bulharsko 3 0 - 1 - 2 1:7 1

Čtvrtfinále
Chile - SSSR 2:1
Československo - Maďarsko 1:0
Brazílie - Anglie 3:1
Jugoslávie - NSR 1:0

Semifinále
Československo - Jugoslávie 3:1
Brazílie - Chile 4:2

O 3. místo
Chile - Jugoslávie 1:0

Finále
Brazílie - Československo 3:1


Mistr světa 1962: BRAZÍLIE

Nejlepší střelci: Garrincha (Brazílie), Vavá (Brazílie), Leonel Sanchez (Chile), Dražen Jerkovič (Jugoslávie), Florian Albert (Maďarsko), Valentin Ivanov (SSSR) - všichni 4 góly



Co jiného se stalo v roce 1962?

Zemřel Vlasta Burian - Československý nejvýznamnější komik a herec 20. století.

Zemřela Marilyn Monroe - Populární americká herečka. (narodila se 1. 6. 1926)

Ropovodem Družba přitekla do Československa první ropa.

John Glenn v kosmické lodi Friendship 7 se stal prvním americkým kosmonautem, který obletěl Zemi.

Po osmileté válce, ve které zahynul milión lidí, získalo Alžírsko svou nezávislost na Francii.

Jaderná válka mezi USA a SSSR byla zažehnána poté, co sovětský prezident Nikita Chruščov souhlasil se stáhnutím jaderných zbraní z Kuby. Spojené státy na oplátku musely slíbit, že neprovedou invazi na Kubu.

Hudební skupina Beatles se dostala se svým singlem Love Me Do poprvé do britské hitparády Top 20.



Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele