Franco Baresi - největší z rossoneri

25.11.2008, 17:47
Životopisy
Zaujalo nás
Nordahl? Schiaffino? Rivera? Van Basten? Gullit? Weah? Maldini? Ne, Franco Baresi - tak rozhodli sami fanoušci AC Milán, když volili, kdo byl nejlepším hráčem jejich klubu ve 20.století. Malý a nenápadný stoper zastínil všechny ofenzivní hvězdy. Číslo šest bylo navždy vyřazeno a žádný jiný hráč klubu už nikdy nebude moci s tímto číslem nastoupit.

Již z těchto vět lze jasně vyčíst, co pro fanoušky Milána Baresi znamenal. Nikdy neoblékl jiný dres. Celých dvacet let sloužil výhradně a pouze klubu z Lombardie. Přitom vše mohlo být úplně jinak...

Příznivcům rossoneri musí běhat mráz po zádech, když si uvědomí, že jejich nejlepším hráčem se mohl chlubit nenáviděný rival Inter. Skutečně nechybělo mnoho. Když v roce 1974, ve svých čtrnácti letech dorazil mladý Franco do tréninkového centra Interu Milán, doprovázel jej přitom jeho bratr Giuseppe. Giuseppe byl o dva roky starší a na první pohled vyspělejší. Trenéři mládežnického výběru nerazzurri tehdy sdělili bratrům: Giuseppeho bereme, Franco, je nám líto, ale jsi příliš slabý na to, abys obstál. Mladší Franco byl nesmírně smutný. Avšak nevzdal se, což pro něj i v budoucnu bylo typické. Šel k městskému rivalovi AC. A ti ho vzali. Klíčovou úlohu sehrál trenér Italo Galbiati, který tehdy zrovna odešel z Interu do AC. Ani on ale ještě nemohl vědět, koho si do mužstva přivedl. Od té doby žil začínající talent jen pro jedno - fotbal. Milánu je vděčný za vše a naopak Milán za mnohé vděčí mu...Když mu bylo jedenáct zemřela mu matka, za tři roky i otec, který se doslova utrápil manželčinou smrtí. Sám Baresi říká: "Matka zemřela, když mi bylo jedenáct, otec se bez ní trápil a brzy ji následoval. Mým skutečným vychovatelem se stalo AC Milán, do jehož tréninkového centra jsem vstoupil."

Inter brzy pochopil jak velkou chybu udělal. Baresi si počínal nevídaně. Při své premiéře, když mu ještě nebylo ani osmnáct, s naprostým klidem odrážel všechny útoky soupeře, s přehledem čistil hru, jako by takhle nastoupil už nespočetněkrát. Ikonou AC tehdy byl Gianni Rivera, který pomalu mířil do fotbalového důchodu. "Na Franka se valily míče, ale on je s ledovým klidem zastavoval a rozehrával," vzpomíná Rivera. Spoluhráči nechápali, kde se to v nenápadném chlapci bere. Přitom vůbec neměl předpoklady k podobné hře. Vážil pouhých 70 kilo, měřil 176 centimetrů a mezi ostatními obránci, velkými jak hora, budil pochybnosti. Přidejme také ne zrovna velkou rychlost a žádný zvlášť elegantní způsob hry. Vše podtrhoval dres typicky ledabyle vytažený z trenýrek. Přes všechny tyto nedostatky svět možná nikdy nepoznal lepšího zametače. Ještě o trochu lepší byl snad jen legendární Franz Beckenbauer. Baresi se okamžitě zabydlel v prvním týmu Milána a rychle si zajistil neotřesitelnou pozici v základní jedenáctce. Hrál na pozici libera či později stopera. Soupeři si nevěděli rady, jak ho přelstít. Vynikal nevídaným odhadem, předvídavostí a přehledem ve hře. Uměl výborně ovládat míč. Levou i pravou, vždy stejně precizně a suverénně rozděloval přihrávky spoluhráčům, kteří jej měli rádi, neboť věděli, že s ním vzadu se nemusí ničeho bát.

V devatenácti Baresi s Milánem vyhrává první Scudetto. Je to ale na dlouhou dobu jediný světlý okamžik pro milánský velkoklub. Ten je totiž na počátku osmdesátých let obviněn a usvědčen z korupčního jednání a přeřazen do Serie B. Mnoho hráčů odešlo. Nikomu se nechtělo hrát druhou ligu, každý chtěl prestiž a peníze, které přinášela jedině první liga. Ne tak Baresi. Ten prokázal velkou lásku klubu, který mu na počátku dal šanci. "Dlužil jsem jim to," vysvětloval později. Tenkrát si definitivně získal fanoušky rossoneri. A věrnost byla odměněna. Klub hned v další sezoně postoupil zpět mezi italskou elitu, Baresi navíc převzal kapitánskou pásku. Bylo mu přitom pouhých dvacet dva! Sundal ji až o patnáct sezon později, když se loučil s fotbalem... Zajímavostí je, že fotbalovou věrnost prokázal také Giuseppe Baresi, který v konkurenčním Interu odehrál dlouhých patnáct sezon a nakoukl také do reprezentace.

Po postupu do Serie A bylo cílem šéfů klubu stabilizovat situaci a postupně se dostat zpět na vrchol. Tři průměrné roky uběhly, až přišel klíčový rok 1986. Ten rok totiž AC Milán koupil televizní a marketingový magnát Silvio Berlusconi, pozdější italský premiér. Berlusconi do klubu okamžitě napěchoval miliardy dolarů a chtěl z něj udělat nejlepší klub světa. Věděl přitom, že základem každého úspěchu je kvalitní trenér. Toho Berlusconi našel v neznámém výrobci bot, Arrigu Sacchim. Těmi, kdo měl tým pozvednout, byl proslulý holandský trojlístek Rijkaard-Gullit-Van Basten, které Berlusconi přivedl za velké peníze. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Vše odstartovala sezona 1987/88, kdy Milán vyhrál Scudetto i Italský pohár. Arrigo Sacchi byl oslavován jako Stvořitel, Van Basten získal Zlatý míč a Holandsko titul mistra Evropy, ke kterému výrazně přispělo právě slavné milánské trio. A bylo ještě lépe. To když o rok později Milán vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, když ve finále porazil Steauu Bukurešť. Vyprodaný Nou Camp, dějiště finálového zápasu, přihlížel naprosté devastaci rumunského klubu, který dostal napráskáno 0-4 (dva góly vstřelili Gullit s Van Bastenem).

Kapitán Franco Baresi byl nejšťastnějším mužem večera, když jako první pozvedl vítěznou trofej nad hlavou. K této trofeji přidejme také Interkontinentální pohár a Evropský superpohár v témže roce. Nevídaná bilance. A ani to ještě nebylo všechno. Následující sezonu se totiž všechny tři zmíněné trofeje do Milána stěhovaly znovu! Šest trofejí během dvou let, k tomu punc nejlepšího klubu světa. Co víc si mohl Silvio Berlusconi a s ním i všichni ostatní rossoneri přát? Trenér Sacchi disponoval snad nejsilnějším kádrem v historii slavného klubu. Galli, Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini, Rijkaard, Ancelotti, Donadoni, Colombo, Gullit, Van Basten. To byla jedenáctka, která budila ze snu takřka všechny týmy Evropy. Především obrana byla bezkonkurenční. Říká se dokonce, že čtveřice Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini, je vůbec nejlepší obranou historie fotbalu. Důkazem budiž sezona 1993/94, kdy Milán během třiačtyřiceti ligových utkání dostal pouhých patnáct gólů! Tato bilance je dodnes nepřekonaným rekordem Serie A. Není bez zajímavosti, že také Costacurta a Maldini strávili v Miláně celou kariéru.

Říká se, že individuální ocenění nejsou pro defenzivní hráče. Baresi byl ale blízko tuto pravdu popřít. Na konci roku 1989 byl v anketě Zlatý míč lepší jen hvězdný spoluhráč Marco Van Basten, který tuto trofej vyhrál v kariéře celkem třikrát. V sezoně 88/89 byl Baresi vyhlášen hráčem roku v Serii A. Jako stoper! Dnes asi těžko opakovatelné...

V létě roku 1991 Milán opustil trenér Arrigo Sacchi, strůjce zmiňovaných úspěchů totiž dostal nabídku vést italský národní tým, a to se neodmítá. Na jeho místo nastoupila jiná legenda - Fabio Capello, který však tehdy takřka začínal a na svém kontě neměl ještě žáden ze svých pozdějších velkých výsledků. Měl to těžké. Berlusconi si nepřipouštěl jiné než první místo, fanoušci byli namlsaní...Capello však ukázal svou třídu. Vyhrál s klubem čtyři Scudetta během pěti let, Ligu mistrů k tomu a vybudoval legendární Dream Team Milána. Přitom se už musel obejít bez holandského trojlístku hvězd, který město postupně opustil. Capello přivedl jiné. V útoku řádil Massaro a Savičevič, zálohu vedl Marcel Desailly, v obraně se kromě čtveřice již zmíněných legend objevil mladičký Christian Panucci či Demetrio Albertini. Stálicí byl kapitán Franco Baresi, který ani po letech nic neztratil ze svých kvalit. Snad jen s přibývajícím věkem ztrácel na rychlosti, vše však nahrazoval výjimečnou poziční hrou a přehledem. V roce 1994 Milán znovu postupuje do finále nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Už to však není Pohár mistrů, nýbrž Liga mistrů. To nic nemění na faktu, že finále se tentokrát muselo obejít bez Baresiho, který nenastoupil kvůli žlutým kartám. Smutný úděl. I bez kapitána a spíše právě proto, že nehrál a hráči bojovali i za něj, Milán podal jeden z nejslavnějších výkonů své historie. Barcelona, která byla finálovým soupeřem, nevěděla, co se děje. Tým Johana Cruyffa, který celou sezonu bavil fanoušky atraktivním fotbalem, naprosto propadl a z Atén (dějiště zápasu) odjížděl s ostudou a debaklem 0-4! Bylo to velké vítězství stratéga Capella nad praktikem Cruyffem. Ten mohl jen bezmocně kouřit cigaretu za cigaretou. Nic nepomohlo...Přitom Barca tehdy měla mimořádně silný tým. Zubizarreta, Bakero, Koeman, Nadal, Romário, Stoičkov, Beguiristain...Byl to prostě večer červenočerných. Pocit triumfu s pohárem nad hlavou si vychutnal tehdejší kapitán Mauro Tassotti, který pásku převzal po distancovaném Baresim.

Ke všem trofejím přidejme také další tři Italské poháry v letech 1992-94.

Úplně jiný příběh zažíval Baresi v týmu squadry azzurry. Tuto kapitolu jsme záměrně přeskočili, aby vynikl rozdíl v těchto dvou liniích kariéry velkého hráče. Nyní se k ní vraťme: Baresi je majitelem nevídané a jedinečné medailové sbírky z mistrovství světa. Doma má zlato, stříbro i bronz. Ovšem...To bohužel pro něj není celá pravda. Na zlatém šampionátu ve Španělsku 1982, kde jel jako dvaadvacetiletý mladíček si totiž ani nekopl. Trenér Enzo Bearzot dával přednost zkušené a ostřílené dvojici Scirea-Collovatti, a tak Baresi, ač medaili samozřejmě dostal, neměl na vítězství vlastně žádný podíl. O osm let později, při turnaji hraném doma v Itálii, sice tehdy již třicetiletý Baresi byl základním kamenem sestavy kouče Azeglia Viciniho, Itálie však v semifinále smolně podlehla na penalty Maradonově Argentině. Bylo to obrovské zklamání pro celý Apeninský poloostrov. Nic jiného než zlato se tenkrát neočekávalo. Bronzová medaile z utkání o třetí místo proti Anglii už nic neřešila.

Hořký byl také šampionát ve Spojených státech, v roce 1994. Baresi se tehdy hned ve druhém utkání základní skupiny smolně zranil a musel na operaci menisku. Měl tehdy už třicet čtyři, nikdo mu nevěřil. Psalo se o konci turnaje pro kapitána mužstva. Baresi se však zázračně rychle vrátil a s obrovskou chutí a vůlí nastoupil do finále proti Brazílii. Tam s kapitánskou páskou na ruce předváděl heroický výkon. Nikdo nemohl ani v nejmenším poznat jakoukoli herní pauzu. Brazilští kouzelníci v čele s hvězdami turnaje, útočníky Bebetem a Romáriem, pravidelně končili na kopačkách nestárnoucího rodáka z Travagliatu poblíž Brescie. Na hřišti nebylo lepšího hráče. Suverénní Baresi nedal kanárkům šanci. Bohužel pro Italy se však nedokázali prosadit ani oni. Základní hrací doba finále tedy skončila 0-0. Stejně tomu bylo i v prodloužení, které bylo nesmírně nervózní a opatrné. Všem bylo jasné, co přijde. Co musí přijít...Penalty. Hned k té první, italské, se postavil kdo jiný než skvělý Baresi, který jako správný kapitán chtěl jít příkladem. Navíc podpořen výborným výkonem a dostatkem sil. Rozběhl se, napřáhl a...a...vysoko přestřelil. Do smrti ho bude ve snech děsit, jak vysoko míč poslal. V tu chvíli se zastavil čas. Baresi zklamaně zamířil ke svým spoluhráčům. Ještě byla šance. Bylo to přece teprve první penalta. Gól však nedal ani slavný kanonýr Roberto Baggio, ani Daniele Massaro, a tak se mohla radovat Brazílie. Baresi byl zlomen. Vypadal na zhroucení. Nohy se mu pletly až došel ke zdrcenému trenéru Sacchimu. Beze slov se objali a Baresi ani nedokázal skrýt slzy zklamání. "Byl to nejhorší okamžik ve fotbale, jaký jsem zažil," smutně vyprávěl Baresi. Všem ho bylo líto. Komu jinému přát titul, než jemu?

Baresi byl vždy vzorem profesionality a slušnosti. Za celou dlouhou kariéru kolem něj nevznikla jediná aféra. Nechodil po barech. Byl to fotbalista s velkým F. Na takové se nezapomíná...

Když na jaře roku 1997 po dvaceti letech končil v AC Milán, přišlo se s ním na benefiční utkání na San Siro rozloučit padesát tisíc fanoušků. Mnoho z nich se neubránilo slzám...Právě totiž skončil jeden dojemný příběh o životním poutu mezi hráčem a klubem. V historii fotbalu nebylo mnoho podobných spojení. 716 utkání odehrál El grande Capitano v červenočerném dresu. Připsal si nevídané množství úspěchů. Itálie se rozloučila s velkým hráčem.

AC Milán navždy vyřadil číslo šest, které nosil na zádech právě Baresi. Takové pocty se zatím žádnému jinému italskému fotbalistovi nedostalo...

Úspěchy: mistr světa (1982), vicemistr světa (1994), bronz z mistrovství světa (1990), 3x vítěz Poháru mistrů evropských zemí/Ligy mistrů (1989, 90, 94), 2x vítěz Interkontinentálního poháru (1989, 90), 3x vítěz Evropského superpoháru (1989, 90, 94), 6x mistr Itálie (1979, 88, 92, 93, 94, 96), 4x vítěz Italského poháru (1988, 92, 93, 94), italský hráč roku (1989), druhý ve Zlatém míči (1989), nejlepší hráč AC Milán 20.století podle hlasování fanoušků klubu, 4. nejlepší hráč Itálie 20.století podle IFFHS, 33. nejlepší hráč světa 20.století podle IFFHS.

Autor: Tomáš Bojda

Komentáře (182)

Přidat komentář
M11

Neuveritelny pribeh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

robertocarlos: mě by zajímalo odkaď čerpáš ty informace?

Reagovat
terry

Jako redaktor budu mluvit za něj Informace se berou všude možně. Vše co najdeš shromáždíš na 'jednu hromadu' a pak vybíráš a píšeš.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, to sem čekal. Jen mě tak napadlo, co když si zeberu článek z nějaké encyklopedie a dám ho sem celý, dostanu peníze a všichni budou dávat palce nahoru? Nechci rýpat, proto by mě zajímaly zdroje...

Reagovat
terry

Tak to je holé kopírování a nemá to své kouzlo. Navíc by si musel uvést zdroj a nebyla to tvoje práce. A ani nevím, zda kdyby si to nepřekládal a jen opravdu čistě zkopíroval (české), jestli by ti to autorská práva dovolila.

Reagovat
božský John

a čerpáš jenom z "česky" mluvících serverů nebo i odjinud..

Reagovat
terry

Vůbec. S českých serverů příliš nečerpám, protože tam toho moc nenačerpáš U nás toho o tom většinou není tolik, cizojazyčných textů je víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Znám weby o klubech, které mají zkopírované články z profotbalu a pod tím ho ani nemají napsaný. Ale radši je nebudu uvádět.

Reagovat
terry

Samozřejmě, že takové weby, bohužel, jsou. Ale většinou to nejsou ty největší apod. Když už se to teda takhle dělá, je slušnost aspoň uvést zdroj, ale stejně to jsou prasárny.

Reagovat
fantomas

To by si nikdo nedovolil. Aspon proti mym mravnim zásadam by to teda bylo stoprocentně.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

Mravním a smluvním nebo proti slibům k PJovi ne?

Reagovat
smazaný uživatel

ty zdroje jsou pár knih o jednotlivýxch turnajích, o MS, ME nebo PMEZ, kde jsou infa o těch zápasech a já si z toho třeba vytáhnu co potřebuju. Jinak z internetu takřka nečerpám, snad jen statistiky z wikipedie...

Reagovat
božský John

a když jsme u toho..neplánujete třeba rubriku slavné zápasy??....

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna o tomto již několik dní přemýšlím a do budoucna to nevidím vůbec špatně. Ještě pár životopisů a myslím ,že bych to mohl zkusit. Třeba finále PMEZ a LM od pvního ročníku do dnes?Hlavně slavné zápasy ze 60. let by stály za to. Takové popisy finále 64 a 65, kdy Inter vládnul světu, to by byla radost psát...Nebo Santos-Milán Interkontinentální pohár 1963

Reagovat
božský John

co repre taky...1/4 finále 86...finále 94 finále 72...

Reagovat
božský John

eh 74...

Reagovat
honziss

Špatný by nebyl ani seriál o jednotlivých Mistrovstvích světa, od toho prvního až do toho posledního. Tím mířím na všechny redaktory..

Reagovat
smazaný uživatel

jj, ale tak něco podobného už tu kdysi psal kolega alegre...Já bych zkusil ta finále PMEZ, pak možná MS - třeba ten rok 1974 je úžasný, s Cruyffem a Franzem nebo 58, 62

Reagovat
honziss

66.

Reagovat
božský John

on i turnaj 66 s Jeušébijem a poslední výhrou Anglie(včetně spornýho gólu do sítě Němců¨by nebyl špatnej...

Reagovat
smazaný uživatel

posledního a jedinýho

Reagovat
božský John

Jinak zajímavý zápasy si vypsal... já to mam v hlavě tuhle myšlenku asi tejden..a ještě otázku..bude i Dino Zoff(ptám se už podruhý )

Reagovat
smazaný uživatel

už je napsán ,ale na řadu přijde asi až za dost dlouho, před ním už je napsaných asi 10 jiných, ale hlavně že bude

Reagovat
božský John

Uf,to jsem si oddych,už jsem ho chtěl začít psát sám,přeci jenom,vítěz ME ve 40 vítěz MS,v bráně Juve byl taky poměrně dlouho,zajímavý je,že za mlada ho Juve a Inter odmítli,kvůli malému vzrůstu...

Reagovat
smazaný uživatel

za Juve bude i Sívori

Reagovat
božský John

Toho sice tolik jako Dina neznám..ale co jsem se dočet..hráč jako stehno..moc se těšim...btw. Sivori nedávno zemřel ne?

Reagovat
smazaný uživatel

jj, 2005 ve věku 70 let

Reagovat
božský John

ale na druhou stranu,70 let..taky požehnanej věk...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, co by za to Garrincha nebo Kocsis dali

Reagovat
božský John

Asi tak...můžeme bejt rádi,že tu s náma byl tak dlouho...

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti Zoffovi jsou všichni brankáři jen díry.

Reagovat
božský John

Mi Mi Míša Špit ale takovej Peter Shilton byl taky eso..kdyby Diego nehrál volejbal,moh bejt ještě slavnější...

Reagovat
smazaný uživatel

krom Jašina a Zamory

Reagovat
božský John

Jean Marie Pfaff

Reagovat
honziss

Zdeněk Jánoš.

Reagovat
božský John

ani mi nemluv...to byl asi 1. fotbalista,kterýho jsem začal vnímat

Reagovat
honziss

Ošklivý osud. Napsat něco o něm by taky nebylo od věci, ikdyž to taková legenda nebyla.. Ale spíš kvůli tomu, co se mu stalo.

Reagovat
božský John

U nás na FKáčku jsou fotky slavnejch hráčů a Zdeněk má tu největší,vztpomínám si že umřel tejden před mejma 5. narozeninama...

Reagovat
božský John

*6. narozeninama...

Reagovat
honziss

No jo no. Je to hnus.

Změňme téma raději. Hele, máte tam i fotku Radovana Hromádka?

Reagovat
božský John

Ty hele to fakt nevim...možná že jo,jak si sedí spokojeně v kanceláři ale jinak nevim..

Reagovat
honziss

Co on teď vůbec dělá nevíš?

Reagovat
božský John

Trénuje SK Holice..aspoň to jsem našel na netu

Reagovat
honziss

Aha aha. A kde on vůbec hrál po odchodu od vás? Nic o něm nevím co se vypařil z ligy.

Reagovat
božský John

no pak co se pamatuju tak dělal volakýho manažera či co... a dál fakt nevim..be pomoci netu

Reagovat
honziss

Aha, to jo. No každopádně to byl svého času sympaťák.

Reagovat
smazaný uživatel

V Izraeli pod Uhrinem hrál co odešel z Jablonce

Reagovat
herbage

Finále LM 2005

Reagovat
smazaný uživatel

nebo co takhle AC-Liverpool 2005???

Reagovat
smazaný uživatel

to si každý pamatuje, to nemá cenu...

Reagovat
božský John

právě...to pamatuju aj já..a to jsem ročník 93...třeba to finále 74 mezi SRN a HOL je super nebo Santos vs. Inter...to se dozvíme spoustu novejch věcí z kuchyně pana šéfkuchaře Bojdy

Reagovat
smazaný uživatel

Santos-AC, ne Inter Inter svedl legendární a vítězné dva duely v Int. poháru s Independiente

Reagovat
božský John

kecám...Independiente...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, ty dva zápasy s nimi a dvě finále 64, 65, to by byla lahůdka Nebo i finále 61 Barca-Benfica, nebo Real-Benfica o rok později

Reagovat
božský John

Tak s tim na mě fakt nechoď..tam se neorientuju a ani je nepamatuju...ale už podle jemn to musely bejt mače...

Reagovat
smazaný uživatel

právě proto to píšu, o tom to je, aby ses to dověděl. Na to nesmí zapomínat. Oproti tomu jsou současné kluby jen odvary...

Reagovat
božský John

Super,na tuhle rubriku se fakt těšim a i kdyby to bylo v mejch silách tak se pokusim pomoci...

Reagovat
smazaný uživatel

já nic neslibuju, proboha neber to jako tak, že zítra tu budeš mít kroniku fotbalu .Ale časem by to bylko zajímavé. Každopádně tak dalších napsaných 20 životopisů má přednost již teď...

Reagovat
božský John

Já vim,ale podle toho co jsi říkal,že dopíšeš životopisy,což může bejt otázka měsíců(berme i jejich uveřejnění) tak by se o tom dalo uvažovat...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, jistě dalo, myslím ,že s tím tak po Vánocích začnu...ale vše záleží na dohodě s PJ, ještě jsem s ním o tom vůbec nemluvil. Přece jen těch osobností na životopis je ještě stále dost

Reagovat
božský John

no právě:)

Reagovat
smazaný uživatel

to je jako kdybych ti tu psal životopisy hráčů jako Gerrard nebo Ronaldo, což taky nemá cenu, protože je každý zná. Naopak ty legendy, které píšu už si hodně lidí nepamatuje a přece na ně nemůžeme zapomenout!!

Reagovat
smazaný uživatel

co ty pises?

Reagovat
terry

Nejjednoduší bude napsat jméno - Ondřej Holzman

Reagovat
smazaný uživatel

ahaa..

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, z encyklopedií to fakt neopisuju. Stejně žádná taková neexistuje...

Reagovat
smazaný uživatel

opet skvele, vtipne, ctive.. co dodat? leda, ze bys mohl byt novinarem..

Reagovat
smazaný uživatel

tu penaltu fakt nakop pořádně , byl to skvělej šampionát

Reagovat
Xavi

Baresi byl borec! Takhle má přesně obránce vypadat - skvělá poziční hra a né nějaká dvoumetrová klanice, co maximálně umí někoho sejmout, popřípadě vyprovokovat. Baresi by mohl vyučovat. Navíc nosil nej číslo 6.

Reagovat
smazaný uživatel

přeji mu mnoho štěstí,to je příběh panečku

Reagovat
božský John

Neskutečný,co se svou postavou dokázal..opravdu pan fotbalista...a ještě k tomu slušnej..takovejch je už málo..jinak..paráda

Reagovat
Tsigi

Dík moc

jen si oprav Christian Panáčci

Reagovat
smazaný uživatel

christian panáčci je fakt dobrej..

Reagovat
kubys

Teď jsem to chtěl napsat Jinak pěkný článek

Reagovat
fantomas

Word je svině no.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, nechápu jak se to mohlo stát, je to prostě+ nepochopitelné, musí to být nějakýá přklep, snad to PJ opraví - je to fakt ostuda . Jinak dík všem za kladné ohlasy

Reagovat
terry

To můžeš opravit sám

Reagovat
fantomas

Word to sám opravuje, já mám ten nový a dělá to jen občas. Proto si to radši čtu. Ale co dělal cenzor, to fakt nevim.

Reagovat
smazaný uživatel

mě se to ve Wordu kolikrát takto zkomolí ale čtu to po sobě tak nechápu jak se to mohlo stát...to terry: jak to mám opravit sám?

Reagovat
terry

V adminu

Reagovat
fantomas

Jenže on tam třěba nemá přístup víš.

Reagovat
PJ

To nemá, protože kdyby měl, tak by tam teď čekalo asi 20 životopisů na zveřejnění. Takhle čekaji u mě, mam zásoby na celou zimu

Reagovat
smazaný uživatel

čím víc, tím líp, co říkáš?

Reagovat
terry

Nejlepší je kontrolora vypnout.

Reagovat
smazaný uživatel

stačí si vipnout automatický opravy, taky sem stim měl problém

Reagovat
terry

Kdo tady používá automatické opravy ve Wordu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nádhera . FRANCESCHINO BARESI

ROSSONERO !

Reagovat
smazaný uživatel

super , dufam ze vyradia aj cislo tri

Reagovat
smazaný uživatel

o tom nepochybuji

Reagovat
herbage

Gerard Piqué?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

ano to je 1 z legend AC

Reagovat
smazaný uživatel

nejapné vtípky na tak posvátné půdě, jako je článek o Baresim

Reagovat
herbage

Omlouvám se

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to už je jisté. nosit ho po Paolovi budou smět pouze potomci. nejblíž má k tomu zatím nejstarší Christian (12 let).

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
smazaný uživatel

pekne.. ale Costacurta udajne na zaciatku kariery hral jednu sezonu na hostovani v Monze, takze to pre neho tak celkom neplati co pre Franca a Paola

Reagovat
smazaný uživatel

hrál no..., ale to je jen takovej malinkatej mráček na červenočerný obloze

Reagovat
smazaný uživatel

přesně

Reagovat
smazaný uživatel

"Milánu je vděčný za vše a naopak Milán za mnohé vděčí mu" nešla by tahle věta trochu poupravit? místo "mu" bych dal spíše "jemu"

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi ale akorátník, záleží na PJ, já bych ti to k vůli klidně udělal...

Reagovat
smazaný uživatel

zas takovej hnidopich nejsem. jen když sem na to prvně narazil, tak to bylo jak pěst na ucho navíc v další větě je "mu" užito znovu. za tohle opakování slov by mi třeba kdysi češtinářka na základce dala dvojku

Reagovat
smazaný uživatel

Není co dodat

Reagovat
mastakillah

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

tak kdo je lepsi Baresi nebo Maldiny? Tod otazka

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

měkké I !!!Dle mne byl Baresi lepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko asi srovnávat.

Reagovat
smazaný uživatel

na to odpověď neexistuje..

Reagovat
smazaný uživatel

krasny clanek a priklad toho, proc tento web nema v cr konkurenci

Reagovat
smazaný uživatel

tante grazie

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro Franca Baresiho, nejlepšího hráče Milána všech dob

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Skvělý hráč s patřičně pěkným článkem ....

Reagovat
smazaný uživatel

Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini - nejlepší obrana všech dob v čele s Francem

Reagovat
smazaný uživatel

tak nejlepší je troufalé řící, ale možná že jo. Já bych dal na stejnou úroveň obranu La Grande Interu ve složení: Picchi, Guarneri, Tagnin, Facchetti, Burgnich, to byla taky nepřekonatelná zeď.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, teď čtu že až třetí

Reagovat
smazaný uživatel

??

Reagovat
smazaný uživatel

taky jich na to muselo být pět

Reagovat
smazaný uživatel

zase Facchetti i Burgnich byli hodně ofenzivní, navíc Armando Picchi byl libero, takže nehráli v jedné linii...

Reagovat
smazaný uživatel

V těch letech jsem měl totiž deset let a měl jsem dres AC Milán Van Basten, takže AC, to bylo pro mě nesmrtelné. Myslím rok 93/94. To tam hrál myslím i Papin ještě tehdy

Reagovat
smazaný uživatel

jj, hrál. jinak ta obrana byla přesně Tassotti, Costacurta, Baresi, Maldini..., ale to je detail.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu neuvěřitelné dalo by se říct že dneska je Bares v Ac Maldiny

Reagovat
honziss

Bares v Ac Maldiny.. Hmm.. Tos udělal schválně tolik překlepů?

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

nádhera , supr clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Co ctu tak se s nim osud nemazlil.Prekonal v tak utlem veku smrt obou rodicu a vypracoval se ve spickoveho fotbalistu.Tenhle hrac ma muj velky obdiv.

Reagovat
smazaný uživatel

Baresi na penaltu... tatka: tak ten dá, to je jasné. Následně nastalo v obýváku naprosté zděšení spojené s mou obrovskou radostí (přece jenom Brazilci pro mě byli bozi).

Článek:

Reagovat
smazaný uživatel

jj, byl to zápas jak se patří, i když 120 minut hry toho zase tolik nenabídlo. Hráli proti sobě opravdové legendy. Baresi to finále přitom odehrál fenomenálně, Romário (v té době útočný král světa) si přes něj takřka nekopnul, a pak tohle....Jinak díky za prstík

Reagovat
smazaný uživatel

No neřekl bych nekopnul, vytvořil pár šance a sám měl i jednu tutovku, bohužel dostal míč na paty. Baresi každopádně na to, že to stíhal po zranění taktak, odehrál výborný zápas... až do penalt, kde se složily ti nejzkušenější. Ostatně zajímavé, že mladík Albertini tehdy dal naprosto bez problémů a o čtyři roky, už jako mnohem vyzrálejší hráč, nedal.

To spíše já děkuji za článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ono je nekdy mnohem lepsi kdyz jde na penaltovy rozstrel mladik, ktery si tolik neuvedomuje o co jde, nez naopak

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
božský John

což se ovšem letos ve 1/4 finále EURA mezi Chorvatskem a Tureckem nepotvrdilo...jinak to finále nemůžu soudit..byl mi necelej rok

Reagovat
smazaný uživatel

ja taky ne, kazdopadne jsem myslel, ze nekdo tohle utkani vzpomene. Proto je tam napsano nekdy...

Reagovat
božský John

Jasný,jen jsem chtěl dát příklad,že to není vždy..

Reagovat
smazaný uživatel

J

Reagovat
fantomas

Ještě pamatuju Joaquinovo selhání na MS 2002, kdy potopil Španěly. Ale jo, někdy asi jo. Viz. Necid ted v neděli.

Reagovat
smazaný uživatel

Španěly potopil tehdy spíše rozhodčí...

Reagovat
terry

Tam měla Korea rozhodčí na své straně, no..

Reagovat
Fenix

tehdy bylo více hracu o kterych se mohlo rict to bude jednou legenda takovy byl Baresi

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak samozrejmne a tu otrepanou frazi snad rikat nemusim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda.

Reagovat
Tomanatura

Jinak samozřejmě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Navždy má mojí pokoru.Jeden z nejlepších stoperů co kdy hrál.Sledoval jsem jeho loučení a to bylo opravdu těžké i pro mě..

Reagovat
smazaný uživatel

jj.Baresi, Beckenbauer, Passarella, Moore, Koeman...

Reagovat
fantomas

Butcher.

Reagovat
fantomas

Butcher.

Reagovat
fantomas

Stačí jednou.

Reagovat
Tomanatura

Velice špatný přispívající, navíc fandí Beatles.

Reagovat
fantomas

Přispívající? Já Beatles nefandím...

Reagovat
Tomanatura

Ne fantomas vole, "butcher" Ten se tu taky objevuje a fandí Beatlesákům...

Reagovat
fantomas

Jo táák... Ty vážně všecko překroutíš...

Reagovat
honziss

Beatles fandím já. On fandí Liverpool FC. Ať se na mě John, Paul, Ringo a Gorge nezlobí, ale v pondělí si tam jedem pro 3 body.

Reagovat
Tomanatura

Tak tomu setsakramentsky důvěřuju wink::

Reagovat
honziss

V pondělí z tebe bude fanda WHU, co?

Reagovat
Tomanatura

Ze mě je každý týden přirozeně fanda někoho jiného Teď to bude WHU

Reagovat
honziss

Tak víš co budeš zpívat.. I´m forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air.. A tak dále, a tak dále.. Tak se to nauč a budem zpívat spolu.

Reagovat
Tomanatura

No, řekněme tomu, že se mi docela nechce

Reagovat
honziss

No tak teď mi je to jedno. Ale v pondělí ať jsi tady jako na koni.. A s tím foukáním do bublin počítej.

Reagovat
Xavi

Hierro, Moore ne.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi

Moorea si tam klidně nechte. Hierro tam ale patří.

Reagovat
Shevchenko

paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn článek, nicméně s Baresim se mi váže vzpomínka na MS 90, kdy na jeho intervenci neuznali Grigovi gól pro ofsajd (který nebyl). No to je ale asi jen detail...

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci rejpat,ale

Po postupu do Serie A bylo cílem šéfů klubu stabilizovat situaci a postupně se dostat zpět na vrchol. Tři průměrné roky uběhly, až přišel klíčový rok 1986. Ten rok totiž AC Milán koupil televizní a marketingový magnát Silvio Berlusconi, pozdější italský premiér. Berlusconi do klubu okamžitě napěchoval miliardy dolarů a chtěl z něj udělat nejlepší klub světa.

Jaký je rozdíl,mezi současným Milánem,který je tam,kde je díky penězům Berlusconiho a CFC,kde udělal to samé Abra? Mě přijde,že jenom časový rozdíl a bohatší historie...

Jinak Baresi

Reagovat
smazaný uživatel

rozdíl je takovej, že Berlusconi je Ital. Ital, kterej od mala fandí AC, zkoušel to u nich jako hráč, ale neuchytil se a když se dostal později k penězům, splnil si svůj sen mít něco společného s AC tím způsobem, že je koupil a vytáhl z bahna, v kterém se v první polovině 80.let nacházeli. Berlusconi AC miluje, dýchá pro něj..., u Abramoviče a jeho "hračce z nudy" Chelsea o tom silně pochybuju. koneckonců by se dal podobnej stav věcí zaznamenat i v ostatních italských klubech. ať už Inter (Moratti), Roma (Sensi-ová), Viola (Della Valle), Napoli (De Laurentiis), Palermo (Zamparini), nebo třeba Sampdoria (Garrone).

Reagovat
smazaný uživatel

tak s Interem bych to nesrovnával. Rozdíl je ten, že když Berlusconi koupil Milán, udělal z něj prakticky jiný tým, vytáhl je z úplných sraček. Zato v době nástupu Massima Morattiho do vedení Interu (jako prezidenta a majitele - 1995), už jsme byli nahoře, ten klub prakticky nikdy nemusel být násilně zvedán z krize, držel se mezi elitou už od založení. Naopak AC by bez Berlusconiho není byli kdovíkde, proto ten rozdíl je zde patrný.

Jinak jsi to ale vystihl velice dobře a přesně

Reagovat
smazaný uživatel

dá se to srovnávat. protože kde by byl Inter, kdyby do klubu kdysi nevstoupil Angelo Moratti ? nejspíš by se dnes na žádnej Grande Inter nevzpomínalo. kde by bylo Juve, kdyby do klubu nevstoupili Agnelliovci s podporou Fiatu ? nejspíš by teď nebyl nejúspěšnějším italským klubem. Roma by si bez Sensiho sotva vychutnala Scudetto v roce 2001. Fiorentina by bez Della Valleho nejspíš sotva hrála LM, Neapol by se bez De Laurentiise možná horko těžko škrábala z nižších soutěží. Palermo by bez Zampariniho sotva hrálo Serii A. každej z těch klubů, který jsem uvedl v příkladu, by byl bez svých mecenášů teď nejspíš někde jinde..., ale to k Itálii patří. je to tradiční mít za sebou silnou osobnost..., váš byl A.Moratti, teď Massimo, v Juve Agnelliovci, teď je to tam slabší no a my jsme si museli na toho našeho počkat do roku 86'.

Reagovat
smazaný uživatel

vím jak to myslíš, ale nelze srovnávat vliv a zásah vstupu Berlusconiho do Milána a vstup starého Angela M. k nám. Je jasné, že nám taky pomohl, na druhou stranu Nerlusconi když nastoupil do AC tak za jeho peníze brzy pčišli hráči, díky nimž se těch úspěchů mohlo dosáhnout. Nákup holandského trojlístku hvězd atd., prostě bez nich byste ty tituly nikdy nezískali. Naopak za peníze Angela se koupil možná Suárez, a to hlavně kvůli tomu, že si ho za každou cenu chtěl přivést veliký Helenio. Další klíčoví hráči jako Facchetti, Mazzola, Corso, Burgnich atd. zde už buď byli, nebo se postupně zapracovali z mladších kategorií. Proto si myslím, že ten Grande inter by vznikl i tak, ta hráčská základna zde byla i bez Morattiho, i když je zřejmé, že mužstvo významně posílil a finančně podpořil... Nebyli to ale hráči jako Gullit a spol., kteří už přišli jako hvězdy a každý od nich ty výkony čekal .V tom je ten obrovský rozdíl. Navíc příchod Angela pro nás neznamenal žádné zmrtvýchvstání, ale pouze posun na úplný vrchol. Je potřeba si uvědomit, že již před jeho nástupem jsme hráli špičku, naopak vy jste před příchodem Berlusconiho živořili, také kvůli prvnímu korupčnímu skandálu... Je jasné, že ten vliv bohatých majitelů je zřejmý a já ho ani u nás nepopírám (to by ostatně byl hloupé), ale vliv vstupu Angela k nám a vliv vstupu Berluasconiho k vám je zcela odlišný a pro klub znamenal rozdílné výhody a hlavně vliv. Silvio díky svým konexím z Milána udělal to, co je dnes, předtím jste žili prakticky jen z 50. a 60. let, Inter měl na své kontě více titulů a všeho...To jen ta éra s Berlusconiho penězi v očích mnoha ,mladých fanoušků znamenala to, že AC je v Mioláně ten lepší klub, přitom to podle mě není pravda, je třeba se podívat jak to ceé vznikalo. To však není nic proti Berlusconimu. Naopak, já si ho velice vážím a jsem rád,¨že pomohl obnovit slávu velkého klubu, jakým bezpochyby Milán vždy byl...

Samozřejmě ta samotná podstata je logická, je jasné, že každý špičkový celek musí podléhat vlastnictví nějakého magnáta, jestliže se nejedná o unikát jako Barca nebo Benfica, kde jsou majiteli akcionáři...

Na závěr zvolávám: čest rodině Morattiů, Agnelliů a Silvia Berlusconiho, hlavním strůjcům šlechtické trojice nejlepších italských klubů všech dob!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele