FORTUNA:LIGA - preview 2. kola nadstavby: V neděli o záchranu

11.05., 08:45, aktualizováno 12.05., 09:21
Previews
Jiří Fleišman (© MFK Karviná)

V sobotu se činily nejlepší české kluby a dnes dostane prostor zbylých deset. Důležitý zápas čeká na Karvinou se Zlínem a velký krok k záchraně mohou udělat Pardubice, pokračuje i playoff o Konferenční ligu.

O titul

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko

sobota 15:00

Po pohodové výhře nad Mladou Boleslaví se plzeňská Viktoria ukáže i ve druhém utkání nadstavby na domácím hřišti. Do Štruncových sadů tentokrát dorazí Slovácko, které tabulku skupiny o titul uzavírá. Půjde u soutoku Mže a Radbuzy po týdnu opět o jednoznačnou záležitost? Nebo Moravané naváží na předcházející zdařilý výlet na západ Čech?

Plzeň už sice do konce sezóny těžko opustí třetí místo, zdá se ovšem, že k ligovým zápasům pořád přistupuje zodpovědně. Nedávná partie s Boleslaví budiž toho důkazem. Viktoria nasázela soupeři ze Středočeského kraje tři branky, sama naopak ani jednou neinkasovala. V dresu Západočechů se opět zaskvěl tahoun mužstva Pavel Šulc, dobře hrál také další záložník Cheick Souaré, jenž si čím dál hlasitěji říká o to, aby jej Plzeňští po hostování z druholigového Vyškova definitivně zakoupili.

Neutuchající pozornost na ligu má každopádně své důvody. "Vrcholem sezóny je teď pro nás jednoznačně finále domácího poháru. Musíme ale k němu dokráčet dobrými výkony v lize, to nejde oddělit. Musíme do toho jít stoprocentně, hráči musejí mít dobrou herní praxi. Dáváme velký zřetel na to, aby nedošlo k nějakému podvědomému neprofesionálnímu přístupu. Za přístup proti Boleslavi musím mužstvo pochválit," objasnil trenér Viktorie Miroslav Koubek, proč jeho svěřenci v nejvyšší soutěži nepolevují. Zmíněný vrchol ročníku v podobě finále MOL Cupu proti Spartě čeká Západočechy již za necelé dva týdny.

Slovácko už působí pouze v lize. Do nadstavbové skupiny o titul po mizerné jarní formě spíše doklopýtalo, díky tomu každopádně ještě může zabojovat o účast v pohárové Evropě. To ovšem Uherskohradišťští musí opustit současnou třetí pozici. Zatím se jim to nedaří, před týdnem totiž dle očekávání podlehli pražské Spartě. Nyní ovšem Moravané cestují na půdu soupeře, s nímž v probíhající sezóně ještě neprohráli. Na podzim dokonce vyloupili Štruncovy sady po výsledku 4:1 v jejich prospěch, jarní odveta pak skončila smírně.

Udrží Slovácko příznivou sérii taky v sobotu? "V prvním kole nadstavby jsme prohráli se Spartou, ale z některých částí zápasu hlavně ve druhém poločase se dá odrazit do dalších duelů. Chceme v Plzni překvapit. Pořád máme za cíl hrát o Evropu a někde musíme body urvat. S Plzní jsme hráli v sezoně dvě vyrovnaná utkání, u nich jsme vyhráli, doma remizovali. Tak proč by to nešlo do třetice?" vzkázal asistent hlavního kouče Moravanů Jan Baránek.

Ve Štruncových sadech budou Uherskohradišťští postrádat hned dva hráče kvůli trestu za žluté karty - krajní bek Petr Reinberk jich v průběhu ročníku viděl již osm, křídelník Milan Petržela pak poloviční počet. Hrát nebude ani čtveřice zraněných hráčů Slovácka - stopeři Tomáš Břečka s Michalem Kadlecem, levý obránce Merchas Doski a středopolař Michal Trávník.

Domácí se pro změnu obejdou bez stopera Robina Hranáče, jenž bude absentovat ze stejného důvodu jako hostující Petržela. Marodku Plzně pak okupují záložníci Jan Kopic s Janem Sýkorou a Matějem Valentou a forvard Rafiu Durosinmi. O nasazení obránce Václava Jemelky se teprve rozhodne.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Hejda, Jemelka - Cadu, Kalvach, Červ, Souaré - Šulc, Vydra - Chorý

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Blahút, Hofmann, Daníček, Holzer - Havlík, Kohút - Sinjavskij, Kim, Juroška - Vecheta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.05 - 8.52

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav

sobota 15:00

Zatímco uplynulý víkend se oba týmy šetřily, do sobotního mače půjdou Ostravští i Mladoboleslavští naplno. Výsledek jejich vzájemného zápasu totiž napoví, který celek se probojuje do evropských pohárů. Zatím to do nich má blíže Baník, ten ovšem bude hrát doma, kde se mu moc nedaří.

Minulý týden se Slezané i Středočeši představili na hřištích výrazně silnějších soupeřů. A podle toho jejich zápasy taky dopadly. Baník již zvolenou oslabenou sestavou naznačil, že střetnutí se Slavií se hodlal spíše jen zúčastnit - a "za odměnu" schytal pětigólový debakl. Boleslav dopadla o něco lépe, leč ani ona nestačila. Plzeňské Viktorii podlehla po výsledku 0:3.

Sobotní duel už ale nepodcení ani jedna strana. Oběma jde o totéž - získat čtvrté místo v nadstavbové skupině o titul. Právě to bude zaručovat účast v příštím ročníku Evropské konferenční ligy. Kýženou příčku drží Slezané, k dobru ovšem mají jediný bod. A moc spoléhat se nemohou ani na výhodu domácího prostředí. Navzdory pravidelně solidní atmosféře, která v Ostravě panuje, totiž Baník od října ve svém svatostánku zvítězil pouze jednou. Přestože měl k dobru celkem deset pokusů.

Stejně opatrně přistupují Ostravané též k bilanci s Mladou Boleslaví, kterou v probíhajícím ročníku už dvakrát porazili. "I když v posledních letech se nám proti Boleslavi daří, moc vycházet se z toho nedá, protože oni mají půl roku nového trenéra a hodně věcí se změnilo. Očekávám spíše taktické, možná i trochu nervózní utkání a boj," uvedl trenér Baníku Pavel Hapal.

Druhá strana barikády cítí svou šanci. A hodlá ji využít. "Historicky jsme postoupili do první šestky, vážíme si toho. Je důležité nastavovat si zrcadlo proti takhle náročným soupeřům. Budeme bojovat až do konce a uvidíme, jak to dopadne. Jedeme si to rozdat o čtvrté místo. Na utkání se připravujeme tak, abychom byli úspěšní," sdělil kouč Boleslavi David Holoubek.

Středočeši dorazí na východ republiky téměř kompletní, nejistý je pouze start zkušeného středopolaře Marka Matějovského. Slezané sice před týdnem proti Slavii šetřili opory, přesto o jednoho hráče přišli, neboť útočník Abdullahi Tanko obdržel červenou kartu a dle pravidel musí jedno soutěžní utkání vynechat.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Letáček - Juroška, Blažek, Lischka, Kpozo - Buchta, Rigo, Boula, Klíma, Ewerton - Adediran

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Kostka, Suchý, Král, Suchomel - Karafiát, Mareček - Vaníček, Ladra, Kušej - Júsuf

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.40 - 4.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha

sobota 17:30

Čtyřbodový náskok si hýčká Sparta na čele tabulky před derby pražských "S". Rovnice je tak jasná - pokud zvítězí druhá Slavia, učiní ze tří posledních kol ještě pořádné drama. Tříbodový zisk domácích by jim naopak umožnil získat titul už v úterý.

V letošní sezoně již došlo ke třem největším derby, všechna přitom skončila v základní hrací době remízou. V září v Edenu po Jurečkově penaltě přišli červenobílí o vítězství až vinou penalty v desáté minutě nastavení, v poháru pak promarnili dvougólový náskok a prodloužení přineslo završení sparťanského obratu. Následný střet na Letné byl ze všech jednoznačně nejopatrnější, v nepříliš atraktivním zápase se zrodila bezgólová remíza.

Do utkání i tentokrát vstupuje Sparta vedle lepší pozice v tabulce i s lepší formou, byť v defenzivní fázi to skřípalo. Oklepala se z nepovedeného března a začátku dubna a aktuálně drží sérii čtyř po sobě jdoucích vítězství. Při těch sice hned sedmkrát inkasovala, avšak patnácti góly si dokráčela pro plný počet bodů. Naposledy uspěla na Slovácku, kde skóre otevřel dvěma góly Kuchta, prosadili se i Haraslín s penaltovým exekutorem Krejčím. Kontaktní góly za domácí vsítili Kim a Daníček.

Na Spartě ví, že zadarmo ani tentokrát nic nedostanou. "Slavia nám rozhodně nedá nic zadarmo, což jsme viděli i v posledním zápase. Očekávám další bitvu, jejich taktikou se popravdě moc nezabývám. Zkrátka ukážeme svoje maximum a chceme získat tři body. V každém zápase chceme hrát náš styl, nejinak tomu budu v sobotu. Je jedno, jestli proti nám stojí Slavia, Plzeň nebo Teplice. Budeme chtít mít zápas pod kontrolou, držet míč, vysoko presovat. Budeme chtít pokračovat v tom, co nás zdobí celou sezonu. Naše ofenzivní činnost vypadá v poslední době dobře a věřím, že v tom budeme pokračovat," doufá Lukas Babalola, asistent trenéra Priskeho.

Vršovičtí sice poslední duel proti Baníku zvládli s přehledem a zvítězili 5:0, na čemž se podílel dvougólový Chytil, další trefy přidali Schranz, Jurečka a Jurásek. Předchozí tři zápasy už tak úspěšné nebyly. Po porážce v Plzni a domácí remíze s Olomoucí sice vyhráli v Hradci Králové, druhou půli si ale určitě za rámeček nedali.

"Víme, co je to za zápas, těšíme se na něj. Budeme maximálně nachystaní. Týmy jsou hodně vyrovnané, rozhodnou detaily, třeba podařený vstup do utkání nebo nějaký klíčový moment. Musíme se ponaučit nejen z letošních zápasů, ale i z těch z minulé sezony, kdy jsme inkasovali zbytečné branky po chybách. Jednou jsme si dali vlastní gól, v dalším zápase jsme tam inkasovali po dlouhém autu a z penalty. To jsou situace, které rozhodují tyhle zápasy. Toho se musíme vyvarovat," upozorňuje kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Muži z obou týmů naprosto dominují ve střelecké tabulce. Na jejím čele najdeme šestnáctigólového Václava Jurečku, s patnácti trefami se o druhé místo dělí jeho spoluhráč Mojmír Chytil. Na dalších třech pozicích najdeme tři sparťany odstupňované rovněž po gólu, a to Veljka Birmančeviće, Jana Kuchtu a Lukáše Haraslína. Zmíněný Birmančević navíc s jedenácti asistencemi vévodí statistice asistencí i celkové produktivitě.

Domácí realizační tým nemůže počítat se zraněným Pavelkou a zřejmě ani Vitíkem, hostům nepomůže Synian. Otazník navíc visí nad Holešem, Masopustem a Provodem.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Sörensen, Panák, Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek, Ryneš - Birmančevič, Haraslín - Kuchta

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holeš, Ogbu, Vlček - Douděra, Ševčík, Oscar, Bořil - Schranz, Provod - Chytil

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.33 - 3.29

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
31
25
4
2
74 : 28
79
2
Slavia Praha
31
23
6
2
67 : 23
75
3
Viktoria Plzeň
31
20
5
6
70 : 33
65
4
Baník Ostrava
31
13
6
12
48 : 44
45
5
FK Mladá Boleslav
31
12
8
11
50 : 49
44
6
1. FC Slovácko
31
11
8
12
41 : 44
41

O udržení

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec

neděle 15:00

Jak Bohemians, tak i Jablonec se v nejvyšší soutěži pravděpodobně ukážou i po letní přestávce. Definitivně však zatím není zachráněn ani jeden zmíněný celek. V neděli si udržení může zajistit vítěz vzájemného střetnutí.

Bohemka mohla být mnohem klidnější už po uplynulém víkendu. Jenže místo toho dopadl výlet Pražanů do Českých Budějovic velkým rozčarováním. "Klokani" na jihu Čech dlouho mířili alespoň za remízou, avšak v samotném závěru utkání inkasovali a zpět do hlavního města se vraceli s prázdnou.

Ve svém Ďolíčku tak bude mít mužstvo z Vršovic co napravovat. "Zápas s Budějovicemi jsme měli zvládnout a ne prohrát. Nemám slov, je to, jako bychom dostali ránu palicí. Teď se musíme před našimi fanoušky rehabilitovat. Jako každý zápas se i tentokrát budeme snažit vyhrát," prohlásil důrazně kouč Bohemians Jaroslav Veselý.

Také první utkání Jablonce v nadstavbě nabídlo velké drama. A opět se šťastným koncem pro domácí stranu. Severočeši na své Střelnici dvakrát prohrávali s Karvinou, vždy se jim ovšem povedlo vyrovnat. Druhé srovnání stavu přitom přišlo až těsně před uplynutím základní hrací doby, načež v nastavení hráči v zelených dresech k velké radosti většiny publika dokonali obrat.

Jablonec si tak v tabulce skupiny o udržení pojistil dvanácté místo. A pokud zvítězí i v Ďolíčku, poskočí o jednu příčku výš. "Cíl je jednoznačný - uspět na Bohemce a přivézt minimálně bod. Budeme ale určitě chtít tři body. Bude to složitější v tom, že Bohemians nevyhráli v Českých Budějovicích a budou chtít doma podat lepší výkon. Čeká nás bojovný soupeř a v Ďolíčku ho poženou lidi, jak bývá zvykem. Vítězství nad Karvinou nám i hráčům vlilo novou krev do žil a věřím tomu, že teď to bude ještě lepší," řekl asistent hlavního kouče Severočechů Tomáš Čížek.

Do Prahy s týmem Jablonce neodcestují obránce Nemanja Tekijaški, který bude pykat za čtyři nasbírané žluté karty v sezoně, ani zraněný útočník Jan Chramosta. K tomu je nejistý start zadáka Haidersona Hurtada. Ze stejného důvodu jako Tekijaški si nezahrají ani domácí záložníci Jan Kovařík a Jan Matoušek. Marodku "Klokanů" dál okupují brankář Roman Valeš se středopolařem Vojtěchem Smržem, o nasazení beka Matěje Hybše, záložníka Josefa Jindřiška a forvarda Erika Prekopa se teprve rozhodne.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Soukup - A. Kadlec, Křapka, Vondra - Dostál, Hůlka, Beran, Shejbal - Hála, Kozák - Ristovski

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - F. Souček, Hurtado, Polidar - Čanturišvili, Nebyla, Kratochvíl, Černák - Hollý, Martinec - Drchal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.34 - 3.37

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Dynamo České Budějovice

neděle 15:00

První utkání nadstavby úspěšně zvládli fotbalisté Pardubic i Českých Budějovic. Zejména Jihočeši získali velkou vzpruhu, neboť se odlepili ode dna tabulky. Na východě Čech by rádi udělali další krok za záchranou v nejvyšší soutěži, nicméně v probíhající sezoně ještě mimo svůj stadion nezvítězili.

Budějovice opustily poslední místo poté, co díky gólu ze samotného závěru přemohly Bohemians. "Potěšilo nás, že jsme se dostali na třetí místo od konce, je to pro nás velký skok. Věřím, že to pro kluky bude vzpruhou. Nevím, co víc máme udělat pro to, abychom konečně vyhráli venku. Může to být také v hlavách. Naposledy jsme hráli skvěle v první půli v Teplicích, k tomu se ale vracet už nechci. Musíme se teď koncentrovat na Pardubice a jet tam uhrát nějaké body," řekl trenér Dynama Jiří Lerch.

Pardubice si před týdnem poradily se Zlínem a v tabulce nadstavbové skupiny o udržení setrvávají na třináctém místě. Tedy mimo pozice, z nichž lze sestoupit do druhé ligy. "Věřím, že tím, jak jsme zvládli první domácí zápas nadstavby, nastalo u našich hráčů zklidnění. Karty jsou rozdané tak, že Budějovice v posledních zápasech bodují. Mají formu, proto si na ně musíme dát pozor. Obě mužstva začnou ze zabezpečené obrany a znovu to bude hlavně o prvním gólu. Také se musíme vyvarovat velkých chyb," uvedl asistent hlavního kouče Východočechů David Mikula.

Domácí se budou muset obejít pouze bez zraněného záložníka Denise Darmovzala. V kádru Jihočechů nefigurují zadák Martin Sladký a středopolař Alen Dejanović - oba byli přeřazeni do B-týmu. Obránci Uroš Lazić a Matej Madleňák pak ještě doléčují své bolístky a teprve se uvidí, zda v Pardubicích budou moct nastoupit.

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Kinský - Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn - Kissiedou, Vacek, Hlavatý - Daněk, Patrák, Zlatohlávek

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Lazić, Poulolo, Králik, Trummer - Čermák, Suchan, Hellebrand - Tranziska, Alli - Ondrášek

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.68 - 3.33

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FC Zlín

neděle 18:00

Dva nejhorší celky soutěže se shodným počtem bodů se střetnou v neděli večer v Karviné. Slezané na svém hřišti přivítají Zlín, v případě vítězství přitom budou blízko tomu, že skončí alespoň na barážových pozicích.

V horší pozici jsou jednoznačně Ševci, kteří zakončili základní část na patnáctém místě, avšak hned v prvním nadstavbovém kole je předstihly České Budějovice. Právě ty Zlín přivítá v nadcházejícím kole, je ovšem důležité, aby do utkání nešel s více než tříbodovým mankem na záchranu. Zatímco před Dynamem by totiž v tabulce skončil i v případě shody bodů, na Karvinou by to nestačilo. A to kvůli tomu, že Slezané zvládli jak červencový, tak dubnový vzájemný duel.

Žluto-modří se před týdnem v Pardubicích neprezentovali vůbec špatným výkonem, ve druhé půli ale dvakrát inkasovali a zásluhou Ichy s Krobotem zůstaly tři body na východě Čech. Ještě více může porážka mrzet Karvinou. Po vlastenci Hurtada a Fleišmanově trefě totiž v Jablonci dvakrát vedla, srovnat ale dokázali Čanturišvili s Martincem a v šesté minutě nastavení trefil domácím vítězství Náprstek.

Ve srovnání s dalšími týmy může oba trenéry těšit relativně úzká marodka. Za domácí se nepředstaví pouze zranění Krčík s Ivánem, k tomu visí otazník nad brankářem Holcem a také hostujícím Žákem.

MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Bergqvist, Svozil, Fleišman - Mikuš, Boháč, Moses, Ražnatovič - Budínský - Ezeh, Regáli

FC Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Bartošák - Bužek, Janetzký - Vukadinovič, Slončík, Fantiš - Schánělec

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.37 - 3.56

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Bohemians Praha 1905
31
8
11
12
30 : 42
35
12
FK Jablonec
31
7
12
12
38 : 47
33
13
FK Pardubice
31
8
7
16
31 : 42
31
14
Dynamo České Budějovice
31
7
6
18
36 : 63
27
15
MFK Karviná
31
6
7
18
32 : 55
25
16
FC Zlín
31
5
10
16
36 : 63
25

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (494)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele