Eredivisie - preview 34. kola: Twente hájí třetí příčku

19.05., 09:13
Previews
Oslavující Ruben Van Bommel (© AFP)

Hlavním středobodem pro závěrečné kolo nizozemské nejvyšší soutěže bude boj o třetí místo, zaručující postup do Ligy mistrů. Ve svých rukou má tuhle pozici Twente, které pokud vyhraje na půdě Zwolle, nebude se muset na nic ohlížet. V opačném případě bude muset čekat, jak si povede Alkmaar před vlastními fanoušky proti Utrechtu.

SBV Vitesse - AFC Ajax

neděle 14:30

Amsterdamský gigant rozhodně nenavázal na své mistrovské úspěchy a letos podruhé za sebou nemohl být se svými výkony spokojen, protože po loňském třetím místě nyní obsadil až pátou pozici a v průběhu se dopouštěl jednoho klopýtnutí za druhým. Na konci tohoto soutěžního ročníku však stabilizoval svou výkonnost a po minulé výhře nad Almere (3:0) si přeci jen zajistil alespoň pátou příčku zaručující účast v předkole Evropské ligy.

AFC má teď na kontě pětapadesát bodů, mezi nizozemskou elitou neprohrálo čtyřikrát v řadě a z toho hned třikrát vyhrálo. Poslední porážku utrpělo začátkem dubna v Rotterdamu na De Kuip v De Klassieker s Feyenoordem, když utrpělo málo vídaný debakl 0:6, od té doby si kromě Almere poradilo s Twente (2:1) i Volendamem (4:1) a jedinou ztrátu zaznamenalo doma s Excelsiorem (2:2).

Končící trenér John van 't Schip, který se však po sezóně ujme v klubu jiné funkce, věří, že Ajax se v nadcházejícím ročníku vrátí tam, kam podle jeho vlastních slov patří. "Ajax byl zvyklý vyhrávat tituly a s ničím jiným nemůže být spokojen. Klub prošel obrovskou obměnou kádru a letos to nedopadlo příliš dobře, nicméně svůj potenciál neztratil a určitě se hodlá vrátit na vrchol co nejdříve."

Jeho závěrečný protivník zažil ještě mnohem horší ročník a po dlouhých pětatřiceti letech sestupuje do Eerste Divisie. V tuto chvíli reálně posbíral třiadvacet bodů a byl by sedmnáctý, avšak kvůli opakovanému neplnění požadavků licenčního řádu a obrovským dluhům mu národní asociace odečetla rekordních osmnáct bodů, klub z Arnhemu je tedy úplně poslední osmnáctý s pouhými pěti body na kontě.

Vitesse se však poslední dobu alespoň výsledkově zvedlo, protože jedinou těsnou prohru utrpělo v Utrechtu (0:1) a jinak dokázalo porazit Fortunu (3:2) i před týdnem Heerenveen (3:1). Na nadcházejícího soupeře se mu ve vzájemných zápasech nedařilo - naposledy ho porazilo v roce 2018, od té doby s ním hned desetkrát prohrálo a třikrát remizovalo. V této sezóně utrpělo v Amsterdamu debakl 0:5.

John van 't Schip se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Hlynsson, Van Axel Dongen, Ramaj, Aertssen a Ávila, kvůli karetnímu trestu se na trávníku neobjeví ani Hato. Jeho protějšek Edward Sturing je na tom velice obdobně, jelikož postrádá Tielemanse, Isimata-Mirina, Meerdinka, Davyho Pröppera, Jonathanse i Fodého Fofanu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.73 - 4.78 - 1.61

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - SC Heerenveen

neděle 14:30

Sparta si v základní části Eredivisie zajistila postup do posezónního play-off o kvalifikaci do Konferenční ligy a v posledním zápase se pokusí ještě poskočit na lepší výchozí sedmé místo. K tomu bude muset na závěr nutně skolit Heerenveen, který se naopak mezi onu strategickou devítku nejlepších nedostal. A zároveň potřebuje doufat v to, aby Utrecht padl v Alkmaaru.

Pokud svěřenci kouče Jeroena Rijsdijka svého konkurenta v konečném účtování předskočí, budou minimálně semifinálové utkání v boji o účast v evropských pohárech hrát před vlastními fanoušky. A pochopitelně že tohle je velké lákadlo. Jedině obě zmíněné podmínky svého vítězství a soupeřovy porážky jim ovšem tuhle výsadu zaručí, na Utreg totiž aktuálně ztrácejí tři body. Vecpat se před něj nakonec mohou na základě lepšího skóre.

Pro klub z Fríska se bude jistojistě jednat o rozlučku s tímto ročníkem. A tu mimochodem prožije hostující lodivod kouč Kees van Wonderen, o jehož konci na lavičce se ví již od března. Srdíčka už za něj sehnala náhradu, a to zvučnou a velmi známou. Robin van Persie v minulosti pálil góly hlavně na Ostrovech, teď si vyzkouší své první větší trenérské angažmá. Samozřejmě že van Wonderen teď míní na půdě Sparty završit působení v Heerenveenu úspěšně, jakkoli jeho mužstvo usiluje pouze o co nejvyšší umístění v pořadí.

A v tom vidí jistou nevýhodu. Snižuje to totiž tlak na finální výsledek z tohoto klání. "Ten hlad nebo potřeba získat body, to nám prostě bude chybět. Přesto uděláme všechno pro to, abychom odcházeli ze hřiště s dobrým pocitem,” sliboval van Wonderen. "Obdrželi jsme dohromady už 68 branek. To je strašně moc. Musíte se umět opřít o obranu. Jenže až příliš často se stávalo, že jsme inkasovali jako první,” pojmenovával největší příčiny nezdarů z letošní sezóny.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 4.23 - 3.76

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - RKC Waalwijk

neděle 14:30

Na eindhovenského giganta čeká v tomto ročníku závěrečné utkání a s celou sezónou musí být spokojen. Nyní zakončí své působení proti Waalwijku, kterému jde naopak o hodně. Svěřenci trenéra Petera Bosze se pokusí prolomit "bájnou" devadesátibodovou hranici, protože na kontě mají osmaosmdesát bodů a před druhým Feyenoordem drží sedmibodový náskok. RKC je v tuto chvíli patnácté s devětadvaceti body o skóre před šestnáctým Excelsiorem.

Domácí výběr si zajistil jistotu mistrovského titulu po dlouhých šesti letech ve 32. kole, když na vlastním stadionu porazil rotterdamskou Spartu po výsledku 4:2. Eindhovenský celek si tak závěr sezóny užívá, naposledy si přivezl bod ze Sittardu po remíze 1:1 s místní Fortunou. Hosté se snaží hlavně zachránit a teď se na dálku s SBV a Heraclesem utkají o to, aby nemuseli putovat do nevyzpytatelné baráže ze šestnácté příčky.

Tým vedený koučem Henkem Fraserem si svou situaci zkomplikoval uplynulý víkend se Zwolle, jelikož alespoň nerozhodný výsledek 1:1 zachraňoval až v samém závěru - aktuálně disponuje o něco lepším skóre než Excelsior (+3), s PSV tedy potřebuje získat stejný počet bodů jako rotterdamský konkurent v derby s Feyenoordem. Waalwijku se na svého nadcházejícího konkurenta nedaří, neboť s ním prohrál sedmkrát za sebou, v této sezóně jasně po výsledku 0:4.

"Prozatím je před námi nejdůležitější utkání této sezóny a my dobře víme, jak kvalitní protivník nás čeká. Ten sice již nemá o co hrát, ale na závěr před vlastními fanoušky určitě nehodlá prohrát. Dáme do toho všechno a doufáme v šťastný konec," uvedl Fraser s očekáváním v hlase. Tomu schází El Harmazi, domácí nemohou počítat s dlouhodobými marody Destem a Babadim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.24 - 12.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - FC Twente

neděle 14:30

Twente zkraje května nezvládlo důležitý souboj o třetí příčku na půdě Alkmaaru, a tak bude o udržení svého postavení v tabulce muset rubat až do závěrečného dechu. Pokud čtvrté AZ na domácí půdě neporazí Utrecht, bude celku z Enschede jedno, jak dopadne proti Zwolle. Jenže v opačném případě bude potřeba uspět, přičemž ani remíza nemusí být správným výsledkem.

Kdyby totiž náhodou došlo na bodovou shodu obou protivníků, rozhodovalo by skóre. A to má Twente i Alkmaar na skoro stejné úrovni. Samozřejmě že De Tukkers se na nic ohlížet nechtějí a míní se spolehnout výhradně na svoje síly. "Před začátkem sezóny asi málokdo čekal, že bychom mohli být na třetí příčce. Teď bychom rádi dotáhli všechno do konce,” uvedl před zápasem s PEC hostující lodivod Joseph Oosting.

Proti jeho mužstvu bude stát protivník, který se ještě v tabulce může posunout na desátou pozici, jinak už v sázce nemá nic jiného. Svěřenci kouče Johnnyho Jansena svůj hlavní cíl, tedy záchranu Eredivisie, již splnili. "Prožíváme parádní ročník,” pokračoval Oosting. "O minulém víkendu jsme úspěšně zvládli náš poslední zápas před vlastními fanoušky, teď musíme znovu ukázat správné úmysly. Musíme se soustředit na to, v čem jsme byli po celou dobu dobří, a to jak v obraně, tak v útoku.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.10 - 6.40 - 1.26

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Fortuna Sittard

neděle 14:30

Nováček z Almela předváděl v této sezóně celkem obstojné výkony a dlouho se zdálo, že dokráčí ke snadné záchraně, jenomže závěr mu vůbec nevychází a před posledním kolem ještě nemá definitivní jistotu. Na druhou stranu má ke splnění svého cíle poměrně blízko - buď potřebuje bodovat s Fortunou, které už o nic nejde, nebo musí doufat, že alespoň jeden z dvojice Excelsior - Waalwijk nezíská plný bodový zisk.

Heracles zažilo velmi podobnou situaci v sestupové sezóně 2021/2022, kdy se čtyři kola před koncem zdálo téměř nemožné, aby mělo nějaké velké problémy, jenže po naprostém selhání putovalo do baráže a hned v prvním kole neuspělo, proto sestoupilo do Eerste Divisie. Něco podobného v žádném případě nehodlá zopakovat a stačí mu k tomu jediné - doma bodovat s konkurentem ze Sittardu, jenž prakticky nemá o co hrát.

Svěřenci trenéra Erwina van de Looie zažívají v posledních týdnech velkou krizi, neboť prohráli již čtyřikrát za sebou, vstřelili jediný gól a k tomu inkasovali hned čtrnáctkrát. Po neúspěchu s Heerenveenem (0:2) neměli šanci ve Zwolle (1:3) a pak absolutně nezvládli důležité souboje s Waalwijkem (0:5) ani Excelsiorem (0:4). Fortuně rozhodně mají co vracet, protože na podzim prohráli na její půdě vysoko 1:4.

Klub ze Sittardu je jedenáctý se sedmatřiceti body, minule doma zaskočil mistrovské PSV (1:1). "Na předchozí průběh musíme zapomenout - jistotu jsme mohli mít mnohem dříve, i tak je náš cíl na dosah a my se plně koncentrujeme pouze na duel s Fortunou. Dáme do toho všechno a jsme přesvědčeni, že v Eredivisii budeme pokračovat," prohlásil Van de Looi s obrovským odhodláním. Ten nemůže počítat s Bultmanem, Čestičem ani Laursenem, hosté postrádají Özyakupa, Verripse, Feratiho i Sierhuise.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.82 - 2.56

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SBV Excelsior

neděle 14:30

SBV vstoupilo do tohoto ligového ročníku s velkým odhodláním a chvíli to vypadalo, že se bude pohybovat v klidném středu tabulky, nicméně pak upadlo do hluboké krize a teď před posledním kolem je blízko k účasti v nevyzpytatelné baráži. Excelsior má na kontě devětadvacet bodů a je šestnáctý, za patnáctým Waalwijkem zaostává vinou horšího skóre a v očekávaném derby s Feyenoordem tedy potřebuje získat více bodů než RKC na půdě PSV.

Svěřenci kouče Marinuse Dijkhuizena se již delší dobu přetahují o patnáctou pozici právě s Waalwijkem - před minulým kolem na něj ztráceli dva body, ale díky jasnému vítězství 4:0 nad konkurenčním Heraclesem a nečekanému zaváhání RKC s Waalwijkem (1:1) se na něj bodově dotáhli, jenže kvůli horšímu skóre (-3) stále nemají situaci ve svých rukách. Domácímu klubu o nic nejde, ale s tímto ligovým ročníkem se určitě chce rozloučit vítězně.

Výběr vedený trenérem Arnem Slotem sice neobhájil nizozemský titul, ale konečná druhá pozice se ziskem jednaosmdesáti bodů mu podruhé v řadě zaručila skupinovou fázi Ligy mistrů, navíc ovládl KNVB Beker po finálovém úspěchu s Nijmegenem (1:0). Na stejného protivníka narazil v předchozím kole a nakonec ho porazil 3:2. Excelsior prohrál v tomto městském derby třikrát za sebou, v této sezóně nestačil na Feyenoord po divokém výsledku 2:4.

"Toto střetnutí je pikantní pro oba soupeře a je jasné, že nám Feyenoord i přes současnou situaci nedá nic zadarmo. My musíme hrát daleko za hranicí našich možnosti a chceme na De Kuip vyhrát, i když nám nikdo moc nevěří," prohlásil odhodlaně dvaapadesátiletý Dijkhuizen. Ten postrádá Pierieho, Seymora, Hartjese a Alblase, domácí nenasadí Lamproua, Timbera, Giméneze, Nieuwkoopa, Wieffera, Zechiëla ani Hartmana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.74 - 9.61

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - Go Ahead Eagles

neděle 14:30

Volendamu se v tomto ligovém ročníku rozhodně nedařilo podle představ a po pouhém roce stráveném v nejvyšší soutěži se vrací do Eerste Divisie, tentokráte totiž na konkurenci nestačil. Před posledním kolem má na kontě pouhých devatenáct bodů a je sedmnáctý, nebýt rekordního odečtu Vitesse, tak by byl dokonce úplně poslední. Teď na závěr přivítá Go Ahead, které i přes výsledkovou krizi čeká dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy.

FC ve třiatřiceti zápasech nizozemské ligy zvítězilo pouze čtyřikrát a za šestnáctým Excelsiorem zaostává o propastných deset bodů. Po nečekané bezbrankové remíze s favorizovaným Feyenoordem a důležité výhře nad Waalwijkem (3:2) aktuálně prohrálo čtyřikrát za sebou, po neúspěchu s Ajaxem (1:4) utrpělo minule debakl 2:7 v Enschede s místním Twente. Na vyzyvatele z Deventeru se mu příliš nedaří, neboť s ním prohrálo třikrát v řadě, v tomto ročníku neuspělo na jeho půdě po výsledku 1:4.

Go Ahead bylo před začátkem tohoto ročníku považováno za černého koně celé soutěže, jenomže po velmi dobrém začátku upadlo do "šedého" podprůměru a nakonec může být rádo, že alespoň udrží postavení v horní polovině Eredivisie. Momentálně v ní nevyhrálo šestkrát po sobě, před týdnem nemělo šanci s Alkmaarem (0:3). I tak se nachází na devátém místě se třiačtyřiceti body a příští týden ho proto čeká první dodatečná bitva o evropské poháry.

Končící stratég Volendamu Regillio Simons nemůže využít služeb Mauluna, Kuola, Oulda-Chikha a Antonioliho, jeho protějšek René Hake nenasadí jen dlouhodobého belgického maroda Rommense.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.17 - 4.97 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Utrecht

neděle 14:30

Favorizovaný Alkmaar s blížícím se koncem této sezóny stabilizoval svou výkonnost a vrátil se do hry o konečné třetí místo, ovšem před závěrečným zápasem nemá situaci ve svých rukách - doposud posbíral čtyřiašedesát bodů a je čtvrtý s dostatečným devítibodovým odstupem na pátý Ajax, nicméně za třetím Twente zaostává o body dva. Teď se rozloučí s tímto ligovým ročníkem doma proti konkurenčnímu Utrechtu.

Pokud ještě AZ chce poskočit na kýženou třetí příčku zaručující předkolo Ligy mistrů, tak musí FC bezpodmínečně porazit a zároveň doufat, že rival z Enschede nevyhraje ve Zwolle. Svěřenci trenéra Maartena Martense aktuálně vyhráli na ligové scéně čtyřikrát v řadě, po debaklech s Heraclesem (0:5) a PSV (1:5) přehráli Waalwijk (3:2), Nijmegen (3:0), Twente (1:0) a před týdnem uspěli také v Deventeru s Go Ahead (3:0).

Hosté ještě v minulém kole měli alespoň teoretickou naději na umístění v elitní pětce zaručující přímý postup do evropských pohárů, jenže po sérii čtyř výher a jediné remízy doma překvapivě nestačili na rotterdamskou Spartou (0:1) a jistojistě je tedy čeká dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. V současnosti jim náleží sedmá příčka s devětačtyřiceti body, před Spartou jsou o body tři a na šestý Nijmegen ztrácejí jediný bod.

Se svým nedělním rivalem neprohráli třikrát po sobě, loni v lednu s ním remizovali v hodně netradičním poměru 5:5 a v tomto ročníku se s ním rozešli smírně po výsledku 1:1. "Naším úkolem je zvládnout poslední utkání sezóny a se skvělými fanoušky se chceme rozloučit vítězně, pak budeme čekat na vývoj ve Zwolle. Na nic jiného se nesoustředíme a věříme, že to dobře dopadne," řekl s jasným plánem devětatřicetiletý belgický rodák Martens.

Ten nemůže využít služeb Clasieho s Martinsem Indim, Utrecht postrádá čtveřici Descotte - Handwerker - Mike van der Hoorn - Gadellaa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.06 - 7.36

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Almere City - NEC Nijmegen

neděle 14:30

NEC letos prožilo celkem úspěšnou sezónu a ke splnění svého cíle mělo opravdu blízko, nicméně teď je jasné, že si ještě sezónu prodlouží a popere se o dodatečnou vstupenku do play-off o Konferenční ligu. Nijmegen se letos dostal až do finále KNVB Bekeru po dlouhých čtyřiadvaceti letech a jen těsně podlehl vysoce favorizovanému Feyenoordu nejtěsnějším poměrem 0:1, v Eredivisii je šestý s padesáti body.

Svěřenci trenéra Rogiera Meijera definitivně přišli o naději na konečnou pátou příčku v předchozím kole po porážce s Feyenoordem (2:3), před posledním kolem totiž ztrácejí na Ajax nedostižných pět bodů. Na druhou stranu mají jisté, že po základní části neskončí hůře než sedmí, jelikož před osmou Spartou jsou o body čtyři a na sedmý Utrecht disponují jednobodovým náskokem. Pokud chtějí mít jistotu šestého místa, tak potřebují v Almere vyhrát.

Domácí vyzyvatel se probojoval do Eredivisie vůbec poprvé v novodobé historii a nevedl si vůbec zle, s celkem dostatečným předstihem si zajistil udržení prvoligové licence. Doposud posbíral čtyřiatřicet bodů a je třináctý, před šestnáctým Excelsiorem si vytvořil pohodlný pětibodový náskok, a to i přesto, že momentálně v lize nevyhrál již jedenáctkrát za sebou. Naposledy zavítal do Amsterdamu a na místní Ajax nestačil jasně po výsledku 0:3.

Oba nedělní protivníci se spolu utkali v podzimní části v polovině října a rozešli se smírně v poměru 1:1. Meijer nemůže počítat s Borgesem Sanchesem, Nuytinckem, Sandlerem, Van Rooijem a Dostem, Almere postrádá Kitalu, Kellera a vykartovaného Koopmeinerse.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 3.71 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
33
28
4
1
108 : 20
88
2
Feyenoord Rotterdam
33
25
6
2
88 : 26
81
3
FC Twente
33
20
6
7
67 : 35
66
4
AZ Alkmaar
33
19
7
7
67 : 36
64
5
AFC Ajax
33
15
10
8
72 : 59
55
6
NEC Nijmegen
33
13
11
9
64 : 50
50
7
FC Utrecht
33
13
10
10
46 : 44
49
8
Sparta Rotterdam
33
13
7
13
49 : 47
46
9
Go Ahead Eagles
33
11
10
12
45 : 45
43
10
SC Heerenveen
33
10
7
16
52 : 68
37
11
Fortuna Sittard
33
9
10
14
37 : 56
37
12
PEC Zwolle
33
9
9
15
44 : 65
36
13
Almere City
33
7
13
13
32 : 55
34
14
Heracles Almelo
33
9
5
19
41 : 74
32
15
RKC Waalwijk
33
7
8
18
37 : 53
29
16
SBV Excelsior
33
6
11
16
50 : 69
29
17
FC Volendam
33
4
7
22
33 : 86
19
18
SBV Vitesse
33
6
5
22
28 : 72
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele