Exkluzivně: Český svátek fotbalu ONLINE

02.05.2010, 10:00
Aktuality
Zaujalo nás
Všem čtenářům děkuji za pozornost a pro dnešek se s vámi loučím - FH-

Po celý den vám budeme přinášet ty nejčerstvější informace ze všech možný zpravodajských zákoutí českého internetu, rozhlasu i televize. Přímo v ulicích Ostravy pak máme hned několik zpravodajů, další informace by měly přicházet ze speciálního vlaku, který ČD vypravily pro fanoušky Sparty. A jako bonus přineseme poločasovou reportáž. Vy, čtenáři Eurofotbalu, jako jediní budete mít možnost, přečíst si průběh prvního dějství těsně po skončení poločasové přestávky!

- 21:27 - Loučím se s vámi. Děkuji všem čtenářům za pozornost a doufám, že vás čtení nenudilo. Děkuji všem spolupracovníkům přímo v terénu, kteří mi po celý den posílali obrovské množství informací, které byly důležitým podkladem! Vinšuji příjemný zbytek večera a u dalších českých šlágrů či třeba překvapivě někdy jindy nashledanou.

- 21:16 - "Po vyrovnání jsme ještě měli nějaké možnosti, bohužel jsme je ale nedokázali proměnit. Znovu ale říkám, že bodu z Ostravy si vážíme," řekl trenér hostí Jozef Chovanec. "Dnes jsme znovu viděli, jak skvělou atmosféru mohou diváci na českých stadionech vytvořit. Proto mě hodně mrzí, že velká většina těch, kteří nás přijeli z Prahy podpořit, se na stadion vůbec nedostala. Rozhodně hodláme požádat Policii o vysvětlení celé záležitosti a máme v plánu našim příznivcům tuhle újmu kompenzovat," dodal pro klubové stránky sparta.cz, Jozef Chovanec.

- 21:09 - ČT: Na policejních služebnách je okolo 130 sparťanů. Zbytek, který prošel legitimací na ně nyní čeká na hlavním nádraží v Ostravě. Návrat mají všichni fanoušci společně naplánovaný na 23:30, otázkou je, jeslti ho zadržení stihnou...

- 21:04 - Hráli jsme do poslední minuti na vítězství, protože každá bodová ztráta je po nás ztráta, ať už na Bazalech, v Budějovicích, nebo v Příbrami. My hrajeme na vítězství v každém utkání, říká o zápase Libor Sionko. Utkání zvládla výborně, musím jí poblahopřát. Možná by se nad tím měli někteří čeští rozhodčí zamyslet, protože naším momentálně nejlepším rozhodčím je žena, dodal pro web sparta.cz záložník Sparty.

- 20:52 - Ihned po zadržení sparťanských fanoušků se vyrojila řada spekulací. Mezi ně patří i (ne)přítomost mobilní soudní místnosti přímo na Bazalech. V podobně vypjatých zápasech bývá pravidlem, že je v místě konání zápasu takovéto "zařízení" k dispozici. "Shodli jsme se se státním zastupitelstvím, že toto opatření pro nás není výhodné. Předvedení jsou často opilí a nejsou schopni účastnit se líčení. Navíc pokud dojde k napadení policisty pořádkové jednotky, tak ten by měl vystupovat jako svědek, ale přitom si stále musí plnit povinnosti na místě," vysvětlil pro server iDnes.cz mluvčí ostravské policie Miroslav Pech.

- 20:35 - Server novinky.cz uvádí, že zhruba 130 nejčilejších fanoušků Sparty bylo odvedeno na policejní služebnu. Měli údajně po policistech házet světlice a slovně je napadat. Zbytek je v současné době legitimován. Samotní příznivci hostí však byli při průchodu městem napadeni házením kamenů a dalších předmětů. Na straně fanoušků Ostravy se odhaduje počet zadržených na 30.

- 20:26 - Na webu už je k dispozici reportáž celého zápasu. Během chvíle bychom také měli přinést informace o třech stovkách fanoušků, kteří se nedostali do svého sektoru.

- 19:26 - Do prvního poločasu nastoupila Sparta s uzdraveným Pamićem v obraně a bez fanoušků v sektoru, neboť ti se podrobovali řádné policejní masáži těsně před branami stadionu.

Jejich absence, jakoby rozhodila svěřence trenéra Chovance. Ti se sice uvedli do zápasu střelou Wilfrieda z pětadvaceti metrů, která však byla pouhým pozdravem pro veterána Baránka v brance.

Do opravdu velké příležitosti se však dostal z protiútoku Varadi. Ten vyzrál na offsidovou past, kterou neúspěšně vytvářeli stopeři Brabec s Řepkou, a ostravský útočník šel sám na Kozáčika, který jeho střelu reflexivním kouzlením vyškrábnul alespoň do vzduchu. Tam se k němu jako první dostal samotný střelec, ovšem jeho pokus skončil na břevně.

Následovala hned trojice nadějných příležitostí Sparty. Nejdříve pálil těsně mimo Pamić, poté zkoušel Kucka zastřihat ve velké šanci, ovšem míč netrefil. Nakonec pak Sionko rozehrál rohový kop na vzdálenější tyč, kde stál osamocený a neunavitelný Kucka, který nebezpečně trknul do balónu, ovšem tento pokus zamířil jen do prostoru, kde se pohyboval zkušený Baránek. Nutno podotknout, že ostravský gólman měl velké štěstí, neboť na přesněji umístěnou střelu by zřejmě nedosáhl.

Vzápětí tak přišla osudová třináctá minuta. Martin Lukeš se totiž postavil k rozehrání standardní situace z 35 metrů, míč přizvednul zmatený Řepka, ke smůle sparťanů však mimo dosah brankáře Kozáčika. Chybu však nelze svalovat na jediného hráče, neboť v tomto případě vše nasvědčuje tomu, že mezi klíčovými postavami v rudém dresu nezafungovala komunikace tak, jak měla. V našlapaných a velmi hlučných Bazalech se však nebylo čemu divit.

V hlavní roli se pak ostravský kapitán představil i po osmatřiceti minutách. To ztratil téměř na polovině míč, který doputoval až ke Kuckovi, jehož parádní pumelice rozezněla břevno za zády překvapeného brankáře domácích. Pokud bylo slyšet v prvním poločase alespoň chvíli ticho, pak tomu bylo právě v tento moment.

Hlučněji se však sedmnáct tisíc fanoušků prezentovalo minutu před přestávkou. Brabec prováhal ideální možnost k odkopnutí míče, ke kterému se dostal Mičola, jehož výuční list jistě obsahuje řádek "zedník". Letos dvaadvacetiletý forvard totiž nejdříve přihrál Řezníkovi na střelu, kterou Kozáčik ještě dokázal zázračně vyrazit, ovšem balón se dostal k již zmíněnému útočníkovi Baníku, který z pár kroků jen zedničil mimo. Opakovaný záběr však následně ukázal, že případný gól by padl z offsidu.



- 18:18 - "Sparťanský kotel čítá nyní jen několik hlav. Dle posledních informací Policie ČR neumožňuje několika stovkám sparťanských fans přístup na stadion a hromadně je zatýká. Dle slov ředitele komunikace ACS, Ondřeje Kasíka, bude klub po Policii žádat vysvětlení." Tuto informaci přinesl oficiální zápasový přenos na strákách sparta.cz

- 18:15 - Poslední info: Před zápasem nebude znít klubová hymna Baníku, ale pokřik: "Radnice, začněte jednat." Sektor fanoušků Sparty je podle dostupných informací stále poloprázdný, neboť hlavní dav Pražanů je kontrolován nedaleko stadionu.

- 18:06 - Nechme tedy utichnout neověřené informace a pojďme se soustředit na to důležité - na fotbal. Prozatím se s vámi loučím, maraton bude pokračovat ihned po zápase, kdy přineseme další informace o dění v okolí stadionu.

- 18:01 - Spekulace se množí. Podle zatím nepotvrzených informací byl proražen jeden z vchodů na stadion, kudy vstupuje nespočet fanoušků bez lístku. Na stadion se naopak prý nedostane "vlaková" skupina fanoušků Sparty. Snažíme se zjistit podrobnosti.

- 17:49 - Přestože se dnes večer bude jednat o boj na ostří nože, alespoň jedna věc oba kluby spojí. Všichni hráči na trávníku budou mít totiž červené tkaničky od nejmenované firmy. Chtějí tak vyjádřit svou podporu s nadací RED, která si bere na mušku boj s AIDS v Africe.

- 17:43 - Sestava Baníku: Baránek - Neves, Neuwith, Bolf, Řezník - Lička, Marek, Lukeš - Varadi, Vydra, Mičola.

- 17:36 - Stadion na Bazalech se začíná pomalu zaplňovat. Přes tribuny je připravena celostadionová kartoniáda, na které bude nápis "Svinov".

- 17:18 - Podle serveru novinky.cz přijelo Baník, kromě řady Poláků, podpořit zhruba 30 fanoušků z Trnavy.

- 17:07 - Sestava Sparty: Kozáčik - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamić - Hoheneder - Sionko, Vacek, Kucka, Kadlec - Wilfried.

- 17:06 - TV Nova: Na nádraží do Ostravy přijeli velmi opilí fanoušci Sparty, kteří ohrožovali dýmovnicemi a světlicemi okolostojící lidi. Policisté se po tomto činu rozhodli stáhnout připravené autobusy a přepravit Pražany pěšky v uzavřeném kordónu. Jeden z příznivců Rudých měl ve vlaku údajně vykopnout skleněnou výplň dveří a byl přímo na místě zadržen.

- 16:53 - Jízdní řád online přenosu: Zhruba do šesté hodiny podvečerní vám budeme servírovat ty nejčerstvější informace, které se kdekoliv jen objeví, resp. které se k nám prostřednictvím našich informátorů dostanou. Poté se na chvíli odmlčíme, abychom přímo v tomto článku přinesli poločasovou reportáž. Tu můžete očekávat těsně po skončení přestávky. Ihned po zápase se pak budeme věnovat dokončení reportáže, kterou už najdete na obvyklém místě. Pak už budeme, dle aktuálního dění, sledovat odjezd Sparťanů.

- 16:39 - Pochod baníkovců dorazil k Bazalům. Další ze zdrojů potvrzuje, že účast je opravdu velká, možná až třítisícová. Přestože po celou dobu pochodu byly odpalovány světlice a dělbuchy, nikomu se nic nestalo a vše proběhlo v poklidu.

- 16:32 - Tři zdroje, nezávisle na sobě, potvrdily, že dav fanoušků Baníku, který míří na Bazaly čítá až 3 tisíce hlav.

- 16:18 - ČT v přímém vstupu z Bazalů uvedla, že 330 fanoušků Sparty dorazilo na hlavní nádraží. Polovina z nich prý vyslovila přání, jít na stadion pěšky, což se však nelíbí organizátorům jejich přesunu, kteří plánovali dopravit hostující příznivce přistavenými autobusy přímo ke stadionu. Jeho nejbližší okolí je podle informací zcela uzavřené, bylo přerušeno trolejbusové vedení a dopravu zajišťují jiné druhy MHD. Vjezd do přilehlého okolí je na speciální povolení.

- 16:10 - Podle našich informací se až dvoutisícový dav dal do pohybu. Za provolávání hesel "Baník patří na Slezsko" a "Fotbal pro fanoušky" se příznivci domácích přesouvají směrem na Bazaly. V ulicích je k vidění občasná pyrotechnika, která však neznamená větší nebezpečí.

- 16:06 - Mladý útočník domácích, Matěj Vydra, promluvil v rozhovoru pro Sport.cz o tom, co cítí z tvrdého beka Řepky: Určitě respekt i pokoru, také trošku strach. On je vynikající v soubojích, tvrdý, důrazný a chytrý. Já jsem jiný typ. Mou předností je rychlost a musím se snažit mu utéct. Uvidíme, kolikrát se mi to povede.

- 16:00 - Na Masarykově náměstí by měl každou chvíli začít plánovaný pochod směr Bazaly. Fanoušci během něj vyjádří nesouhlas s přesunem Baníku do Vítkovic. Jen o chvíli později (okolo 16:03) by pak na ostravské nádraží měl přijet vlak s hlavní skupinou fanoušků Sparty. Jak jsme již uvedli. Jejich počet se odhaduje na 200.

- 15:44 - Náměstí se velmi rychle zaplňuje. Nyní se již mluví o stovkách přítomných fanoušků. Co vlastně říkají hvězdy minulosti či současnosti na současnou fotbalovou mánii v Ostravě? "Trošku jsem z toho zklamaný, čekal jsem, že to přijde dřív," říká třeba Radek Slončík. A jiný pohled: Takové šílenství jsem tu nezažil. Aby se lístky vyprodaly za pár hodin?" těší se kapitán Lukeš.

- 15:28 - Poslední informace hovoří o několika desítkách fanoušků přítomných na Masarykově náměstí, mezi nimiž jsou i první příznivci Baníku z Polska. Kolem námestí jezdí vozy policie, ale žádný problém hlášen není.

- 15:15 - Masarykovo náměstí se začíná pomalu zaplňovat. V ulicích Ostravy není problém narazit na fanoušky domácího týmu a podle informací, které máme, jsou velice solidně obsazené i přilehlé hospody. Podle dalšího zdroje, který právě míjí Olomouc v autě, jsou cesty klidné. Jedinou stopou stoupající fotbalové horečky jsou ozdobené benzinky v okolí hlavních tahů.

- 14:54 - Sparťanský vlak by v těchto chvílích měl dorazit do Olomouce. Zatím však nejsou hlášeny žádné výraznější problémy. Všeobecný klid tak nasvědčuje zbytečnému strachu policie i pořadatelů. Informace z Ostravy pak hovoří o tom, že se centrum města pomalu začíná plnit klubovými šálami a dresy. Fotbalová horečka tak postupně stoupá.

- 14:29 - Ve vlaku mířícím do Ostravy je podle odhadů na dvě stovky příznivců Rudých. Další skupina hostujících fans je na cestě po vlastní ose, odkud nejsou hlášeny žádné výraznější problémy. V Ostravě jsem vyrůstal, ale v podstatě to nejkrásnější ve fotbale, tedy tituly a Champions League, jsem zažil ve Spartě. Z Ostravy jsem odcházel v jednadvaceti jako nevyzrálý fotbalista. Samozřejmě jsem na Ostravu nezanevřel, mám na ni krásné vzpomínky, ale srdce mě táhne do Sparty a k tomuto klubu, " říká pro deniksport.cz Libor Sionko.

- 14:02 - Nádraží ve Svinově je podle našich zdrojů prázdné, nejsou na něm žádní policisté. To by nasvědčovalo teoriím, že hlavní dav sparťanů má svou vlastní "ochranku", která se postará o jeho bezpečnost ve městě. Místní policie bude mít totiž mít plné ruce práce s připravovaným pochodem příznivců Ostravy z Masarykova náměstí, který bojuje proti plánovaném přesunu Baníku do Vítkovic.

- 13:46 - Podle serveru Sport.cz odjeli fanoušci hostí z Prahy za pokřiku "Smrt Baníku". Samotný nástup do vlaku proběhl podle všech informací v poklidu. Část policistů cestuje přímo s fanoušky.

- 13:32 - Na nádraží v Hranicích na Moravě dorazil poslední vlak, který jede z Prahy před příjezdem hlavního davu fans Sparty. Všude už je poměrně hodně příznivců domácího týmu, ovšem na rozdíl od zastávek v Čechách nejsou nádraží dále na východě okupována policejními těžkooděnci.

- 13:12 - Na nádraží v Olomouci se začínají ve vlacích směřujících do Ostravy první fanoušci v modrobílých dresech. A trocha ohlasů z řad fotbalistů? "Zápasy Baníku se Spartou jsou vždy bouřlivé, ať už jsem hrál v Ostravě, nebo ve Spartě, říká Tomáš Řepka . "Mezi oběma kluby je obrovská rivalita," potvrzuje bojovník z druhé strany barikády, René Bolf.

- 12:54 - Jistou komplikací pro nás je, že zatím nevíme, kolik přijede fanoušků z Polska. GKS Katovice hrají svůj zápas už v sobotu, tak se dá očekávat, že jich v neděli do Ostravy dorazí zvýšený počet," říká o fotbalových "turistech" Miroslav Pech, šéf tiskového odboru Policie ČR v Moravskoslezském kraji. Podle tn.cz se jejich počet odhaduje až na 2 tisíce, nicméně se tento předpoklad zdá poměrně nadhodnocený.

- 12:29 - Jeden z fanouškovských webů příznivců Ostravy vydal ve svém článku, mimo jiné, i návod, kterak se chovat v průběhu celého dne. Možná bychom mohli upozornit na heslo: "Bude nás sledovat skoro celá republika, proto se chovej slušně ať fans kteří chodí pravidelně a jezdí na výjezdy nemají ještě větší nepříjemnosti než doposud jsou. I ty mužeš jet na výjezd a může se tě to dotknout." Vše nasvědčuje tomu, že by dnešek mohl proběhnout alespoň v realitivním klidu. Téma k diskuzi tak je jednoznačné, věříte, že se během dneška nestane žádná větší výtržnost ze strany domácích fanoušků?

- 12:11 - Z Hlavního nádraží v Praze právě vyráží vlak EC 147 Olše s hlavní skupinou příznivců Sparty, pro které vypravily ČD speciální pětici vagónů. Na cestu jim znějí slova: "Sparta nehraje v optimální formě, Ostrava bude při podpoře fandů hrát nejméně ve dvanácti, jak se říká." Tak mluvil pro iDnes.cz o blížícím se zápasu bývalý majitel Baníku, Alois Hadamczik.

- 12:04 - Ani na půli cesty, totiž v České Třebové není nouze o policisty přímo na nádražním peróně. Přestože se každou zastávkou "předvoj" hlavního vlaku plní nedospavými fanoušky Sparty, stále vše probíhá v poklidu.

- 11:40 - S penězi daňových poplatníků je evidentně nakládáno s rozumem. Podle zpráv čekají těžkooděnci i na další zastávce fanouškovského expresu, totiž v Pardubicích. Zatím nejsou hlášeny žádné problémy, vše probíhá v klidu, přestože je už nyní ve vlaku poměrně početná skupinka fanoušků Sparty. Informace přímo z Bazalů naznačují, že se objevuje první aktivita místních Ultras, kteří začínají v ochozech připravovat májové překvapení. Vzhledem časovému předstihu před zápasem se dá soudit, že probíhá příprava "celostadionového" chorea.

- 11:12 - Na fórech domácích příznivců se objevují první nabídky na prodej lístků. Jejich cena se již nyní pohybuje okolo patnáctiset korun, ovšem kultura fanoušků je zřejmě poměrně vyspělá, neboť se místo zájemců spíše objevuje odpor k podobnému jednání.

- 11:04 - Aktuální informace o počasí přímo z dějiště zápasu: Venku mírně mrholí, ovšem od západu se začíná oblačnost protrhávat, panuje bezvětří a teploty se pohybují okolo patnáctky. Téma k diskuzi: Myslíte si, že případné nevlídné počasí může ovlivnit návštěvu na utkání?

- 10:46 - Zprávy z kabiny letenských hovoří o tom, že Pamićův zdravotní stav ještě není stoprocentní, nicméně se s velkou pravděpodobností objeví v zápase. Kdo ale nenastoupí určitě je Hušek, který se v úterý podrobí operaci vazů a jeho pozice ve Spartě je velmi nestabilní...

- 10:31 - Policisté podle našich informací hlídají jak Hlavní nádraží, tak i menší stanici v Libni. Při zastávkách pozorně prohlížejí vagóny a čekají přímo na peróně. Směr Ostrava se také vypravili první příznivci "Rudých".

- 10:15 - Dva časové údaje budou přitahovat hodně pozornosti. Nejdříve 11:30, kdy je naplánován odjezd fanoušků Sparty z Hlavního nádraží a jejich příjezd do Ostravy, který se očekává po šestnácté hodině. Ve stejnou dobu by pak měl v ulicích, pro dnešek "hlavního města českého fotbalu", proběhnout i plánovaný protest fanoušků Baníku, kteří chtějí dát najevo nesouhlas se stěhováním svého klubu do Vítkovic. Podle deníku Sport se jich očekává mezi čtyřmi až šesti tisíci.

- 10:03 - První informace od našeho zdroje, který se za malou chvíli vydá s předstihem z Prahy do Ostravy hovoří o tom, že se před Hlavním nádražím v české metropoli začínají pomalu scházet první skupinky příznivců Sparty. K vidění už jsou, podle dostupných informací, i policejní antony. Zprávy přímo z Letné hovoří o tom, že na zápas bylo údajně prodáno okolo 450 vstupenek, takže sektor hostujících vlajkonošů by měl být velice solidně zaplněn.

STARTUJEME - 10:00 - Vinšuji příjemné sváteční dopoledne ve společnosti Eurofotbalu! Jak jsme již včera deklarovali, tak dnes činíme. Od této hodiny začínáme mapovat veškeré aktuální dění, které se kdekoliv jen mihne. Důležitý časový údaj je 11:30, to je hodina, kdy odjíždí hlavní skupina příznivců Sparty do Ostravy. "Je to jeden z nejdůležitějších zápasů mé kariéry," říká hlavní rozhodčí Dagmar Damková.

Autor: Filip Horký / idnes.cz, tn.cz, aktualne.cz, sport.cz, deniksport.cz, ČTK, ČRo1, ČT, Eurofotbal.cz, sportovninoviny.cz, tyden.cz, lidovky.cz, spartaforever.cz, chachari.cz

Komentáře (412)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele