Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (10)

20.04.2021, 16:21
Aktuality
Semifinalisté jsou známi, pořadí pro nasazení do ročníku 2022/2023 rovněž. Ve hře o obě pohárové trofeje zůstalo osm týmů ze čtyř zemí. Prim hraje Premier Leagie, která se po devíti letech španělské nadvlády vrátila na vrchol a v Lize mistrů i v Evropské lize má po dvou klubech. Naopak již po čtvrtfinále se s Evropou rozloučily týmy německé Bundesligy, včetně obhájce titulu LM, Bayernu Mnichov.

Další vydařená pohárová jízda Slavie vynesla Česko v konečném pořadí na 17. příčku. V 28leté historii samostatného Česka jde o sedmou nejlepší sezónu. Ze 118 startů českých klubů zaznamenal Slavia čtvrtý nejvyšší zisk, lepší byly jen Sparta (2015/2016) a dvakrát Plzeň (2012/2013 a 2013/2014).

Ve světle turbulentních informací ze začátku týdne v souvislosti s plánem na Superligu však zůstává otázkou, zda bude vůbec aktuální ročník dohrán a jakým způsobem. Po loňském nastolení protipandemických opatření tady máme další bezprecedentní zásah do původních plánů, od kterých se výpočet národních koeficientů odvíjí. Po tradičním shrnutí pohárového týdne proto v druhé části článku přinášíme i pohled na proměnu formátu LM v posledních 12 letech. Z této krátké historie vidíme jednak ústupky organizace UEFA zvyšujícím se nárokům top klubů z elitních soutěží, jednak ale též snahu o vytváření prostoru pro mistry z druhořadých soutěží, a tedy zprostředkování nemalých finančních prostředků směrem k nim.

Elitní čtveřice

Anglie (zisk 2.571, bilance 6-2-2, 4 bonusové body) potvrdila letošní sílu i ve čtvrtfinále a teoreticky může pomýšlet na dvě ryze anglická finále, stejně jako tomu bylo před dvěma lety. Na čele pětiletého žebříčku za období 2016/2017 - 2020/2021, které je určující pro nasazení do ročníku 2022/2023, se Premier League rozhodujícím způsobem odpoutala od La Ligy.

Španělsko (zisk 1.286, bilance 3-1-2, 2 bonusové body) po nevydařeném osmifinále ztratilo tentokrát pouze jeden klub. Granada v EL nestačila na United, zatímco Villarreal jde dál, stejně jako Real Madrid v LM, když Anglii uštědřil jedinou čtvrtfinálovou ztrátu v podobě vyřazení Liverpoolu.

Itálii (zisk 0.571, bilance 1-1-0, 1 bonusový bod) drží pouze AS Řím v EL. I to však Serii A stačí na to, aby udržela třetí pozici před Německem (zisk 0.286, bilance 1-0-3), jež ztratilo v LM oba ambiciózní celky, Bayern Mnichov i Borussii Dortmund. Bavorský gigant a obhájce titulu se do semifinále LM neprobojoval teprve potřetí za posledních 10 let.

Anglická dominance je zřetelná také ve vzájemných duelech týmů elitní čtveřice. Z 22 utkání jich celky PL prohrály jen tři! Ostatní tři soutěže jsou v červených číslech.

zemězápasy, bilancekoeficient - průměr na zápas
Anglie22 (15-4-3) 1,55
Španělsko26 (8-7-11) 0,88
Itálie20 (6-4-10) 0,80
Německo20 (5-5-10) 0,75

Další pořadí

Pátá příčka má benefit v podobě teoretické šance na LM též pro třetí klub (pokud se obhájce EL kvalifikuje do LM i z ligy) a dvou jistých míst v EL. Ze šesté pozice jdou přímo do LM dva kluby, ze sedmé již pouze jeden. Desáté místo je poslední, které garantuje přímý postup do LM pro mistra. Velkou šanci má i mistr jedenácté země (pokud se obhájce LM kvalifikuje do LM i z ligy). Dvanáctá pozice znamená pro mistra čtvrté předkolo LM, a tedy jistotu minimálně skupiny EL. 

Podprůměrné výsledky dlouhodobě páté Francie (zisk 0.500, bilance 1-0-1, 1 bonusový bod) zachraňuje PSG, které po Barceloně vyřadilo i Bayern Mnichov. A v cestě do druhého finále v řadě stojí další velké jméno - Manchester City. Portugalsko (zisk 0.333, bilance 1-0-1) po těsném vyřazení Porta již další body nepřidá, s posunem na šestou příčku však musí být spokojeno. Stejně tak sedmé Nizozemsko (zisk 0.200, bilance 0-1-1), které se po dlouhých čtrnácti letech vrátilo před Rusko.

O dalším pořadí bylo jasno a čekalo se již jen na to, zda se Kypr s Dánskem ještě budou muset třást před Českem (zisk 0.200, bilance 0-1-1), respektive Chorvatskem (zisk 0.000, bilance 0-0-2). Pro Slavii Praha i Dinamo Záhřeb však bylo čtvrtfinále EL stropem, který nedokázaly prorazit, a končí mimo patnáctku. V případě Česka to znamená, že zatímco letos v létě bude vicemistr usilovat o LM, za rok již pouze o nově vzniklou Konferenční ligu. Návrat do patnáctky nemusí být lehký. Ze souboje mezi Českem a Chorvatskem vyplynulo pro české kluby alespoň jedno pozitivum, a sice start mistra ve druhém předkole LM, zatímco chorvatský mistr půjde v sezóně 2022/2023 již do předkola prvního.

Výpočet národních koeficientů

Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (v předkolech pouze polovina, tedy 1 a 0,5) hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy 1 bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezoně do pohárů nastoupily. Česko získalo 33 bodů (16,5 Slavia, 9,5 Liberec, 4 Sparta, 2,5 Plzeň, 0,5 Jablonec), což po dělení pěti účastníky dává hodnotu 6.600 bodu. S tímto ziskem končí Česko na sympatickém 12. místě.

Cesta mistrů do Ligy mistrů

Současná LM není pohárem jen pro mistry. Kvůli tlaku velkých klubů je jakousi superligou zejména čtyř evropských elitních soutěží, které si rozdělí polovinu vstupenek do základních skupin. Pro ostatní soutěže však naštěstí není uzavřená a šanci probojovat se do LM má každý mistr z aktuálně 54 soutěží pod hlavičkou UEFA. Alespoň ještě letos to tak platilo. Je velmi ožehavou otázkou, jaká budoucnost nás v tomto ohledu čeká.

Od roku 1955 se formát pochopitelně hodně proměnil. Nejen v reakci na zmíněný tlak velkoklubů, ale taky v reakci na stále rostoucí počet soutěží v důsledku rozpadu SSSR či Jugoslávie a kvůli participaci trpasličích federací. Dlouhodobě však platilo, že mistři jednotlivých asociací měli možnost o prestižní pohár hrát, ať už v ryzím play-off systému, či po zavedení základních skupin v roce 1991. A to čistě mezi sebou. Jedinou výjimkou byla pozice pro obhájce trofeje.

Když se v sezóně 1994/1995 zdvojnásobil počet základních skupin ze dvou na čtyři, došlo k poměrně výraznému zásahu do "mistrovských výsad”. O 16 míst ve skupině totiž bojovali jen mistři 23 nejlepších zemí rankingu. Po rozšíření na šest základních skupin o tři roky později se do hry o LM vrátili i mistři zemí na 24 až 48. místě žebříčku, a do vybrané společnosti tak nebyli vpuštěni pouze mistři trpasličích zemí (San Marino, Andorra), což bylo upřímně všem tak trochu jedno... Sezóna 1997/1998 ale byla přelomová hlavně tím, že se poprvé dostalo i na vicemistry nejlepších osmi soutěží. Tento efekt účasti "nemistrů” v LM se pak plíživě rozvíjel až na dnešní zmíněnou úroveň. Je to daň za to, že se od poloviny 90. let i v důsledku Bosmanova pravidla začala hráčská kvalita výrazně koncentrovat do menšího počtu klubů v menším počtu lig. A přiznejme si, v Lize mistrů chceme vidět konfrontaci evropských top týmů, a ne souboj mistrů druhořadých soutěží. Na druhou stranu ale platí, že chce-li vidět kdokoliv, fanoušky druhořadých soutěží nevyjímaje (včetně té české), nejlepší týmy na vlastní oči v konfrontaci se svým mistrem, byla by škoda z Ligy mistrů dělat uzavřenou superligu.

Liga mistrů se tak již od poloviny 90. let profiluje jako pohár top evropských soutěží, do které může nakouknout, má-li excelentní formu, i mistr oné druhořadé soutěže. A kvalifikační systém se jim od divokých změn 90. let snaží svými úpravami alespoň na oko nabídnout spravedlivější verzi (jedním dechem lze dodat, že pro fanouška čím dál nepřehlednější). 

O jaké úpravy ve prospěch mistrů se jedná? Jedna proběhla v roce 2009, druhá v roce 2018 a třetí proběhne letos.

Úprava 2009

Zásadní změna. Od sezóny 1999/2000 se hraje v osmi základních skupinách. Tehdy bylo z 32 týmů nasazeno 16, dnes je to již plných 26. Tehdy se hrálo o 16 vstupenek, ale na mistry nemusela zbýt jediná, dnes se hraje o 6 vstupenek, z toho 4 jsou čistě pro mistry.

Před Platiniho reformou z roku 2009 totiž platilo, že mistři od 10. pozice níže byli hozeni do jednoho kvalifikačního pytle s vicemistry Anglie, Španělska, Německa či Itálie. Můžeme vzpomínat na rok 2002 a sice kouzelnou, přesto neúspěšnou bitvu mistra z Liberce proti našlapanému AC Milán, jenž nakonec LM opanoval. Dále třeba na marný boj mistrovského Baníku proti Leverkusenu o dva roky později, na nízké šance Sparty proti Arsenalu v roce 2007 či na vypadnutí Slavie s Fiorentinou v roce 2008. 

Teprve tzv. Platiniho reforma přinesla mistrům (od 13. pozice níže) trochu pochopení. Oddělením mistrovské kvalifikační fáze od nemistrovské se sice počet míst do skupin pro ony "druhořadé" mistry snížil z 16 na pouhých 5, ovšem tito se vyhnuli velkoklubům z top soutěží a rozdali si to mezi sebou. Z 16 možných (ale přetěžkých) tedy mistři měli nově 5 jistých míst. Této šance dokázaly několikrát využít například Viktoria Plzeň, BATE Borisov či Dinamo Záhřeb, zatímco třeba Sparta či Salzburg opakovaně selhávaly. Útěchou, ale také skvělou možností na opravu, pak byl přechod pro vyřazené z 3. a 4. předkola LM do nově vzniklé Evropské ligy, jejíž skupinový formát pro šest týmů nahradil předchozí pětičlenný skupinový paskvil Poháru UEFA. 

Před rokem 2009 tedy měli jistou podzimní účast v pohárech mistři z 15 nejlepších soutěží (9 LM, 6 alespoň Pohár UEFA). Po Platiniho reformě to byl výrazný nárůst - celkem 22 mistrů (17 LM, 5 EL).

Úprava 2018

Od další výrazné úlitby top soutěžím v sezóně 2018/2019 se počet míst z mistrovské kvalifikační fáze LM snížil z pěti na čtyři a přímý postup z dvanácti na deset. Reakcí ve prospěch mistrů pak bylo jednak zavedení mistrovské fáze také v rámci předkol EL a jednak zavedení pravidla, že nikdo z mistrů neskončí hned po prvním nezdaru. 

Po této úpravě tedy mělo jistotu podzimního účinkování v jednom z pohárů 26 mistrů (14 LM, 12 EL). 

Úprava 2021

Drobná změna, která přijde letos v létě. Díky nově vzniklé Konferenční lize budou moci někteří mistři selhat dokonce dvakrát.

Vyřazení mistři z 0. a 1. předkola LM přejdou do 2. předkola KL. Z 2. a 3. předkola LM se vyřazení přesunou do 3. a 4. předkola EL, odkud v případě neúspěchu ještě stále můžou přejít do 4. předkola, respektive do skupiny KL. Vyřazení ze 4. předkola mistrovské kvalifikace LM jdou do skupiny EL. 

Konkrétní příklad - český mistr, letos nasazený pravděpodobně do 3. předkola LM, zůstane i při dvou nezdarech v pohárové Evropě (v KL). Pokud by však LM vyhrála například Chelsea, která by v lize zároveň vypadla z nejlepší čtveřice (zaručující LM), šel by český mistr již do 2. předkola a ke skupině LM by musel uhrát tři postupy, ke skupině EL dva a ke skupině KL alespoň jeden postup. 

Jistota pokračování v pohárech na podzim se navíc rozšíří pro další dva mistry na 28 (14 LM, 14 EL a KL).

Platiniho reforma z roku 2009 tedy přinesla oddělení mistrovské kvalifikační fáze LM od nemistrovské a pět (dnes čtyři) jistých míst pro mistry v LM z předkol. Úpravy z let 2018 a 2021 pak celkově dávají mistrům širší možnost nápravy ať už ve fázi předkol, či v rámci skupin EL a KL.

Další úpravu pro další tříleté období (2024-2027) představila UEFA tento týden. Má jít opět o ústupek nejbohatším klubům, ovšem měl by se zřejmě týkat pouze formátu hlavní fáze. Systém předkol, který se nejbohatších klubů vůbec netýká, by měl být zachován. Což znamená, že mistři druhořadých soutěží by stále měli dveře do nejlepší společnosti otevřené. Zda se UEFA s majiteli elitních klubů domluví a půjde se touto cestou, nebo zda nás čeká obrovská fotbalová revoluce, která nemá od vzniku evropských pohárů v 50. letech 20. století obdoby, je aktuálně sportovním otazníkem číslo jedna.



Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELM KLT LMT EL
1.Anglie98.28322.07142122
2.Španělsko96.99718.64242111
3.Itálie75.15316.00042101
4.Německo73.57015.12442100
5.Francie56.0817.91632110
6.Portugalsko48.5499.60031200
7.Nizozemsko39.2009.20021200
8.Rusko38.3824.33321200
9.Belgie36.5006.00021200
10.Rakousko35.8256.70021200
11.Skotsko33.3758.50021200
12.Ukrajina33.1006.80021200
13.Turecko30.1003.10021200
14.Dánsko27.8754.12521200
15.Kypr27.7504.00021200
16.Srbsko26.7505.50010300
17.Česko26.6006.60010300
18.Chorvatsko26.2755.90010300
19.Švýcarsko26.2255.12510300
20.Řecko26.0005.10010300
21.Izrael24.3757.00010300
22.Norsko21.0006.50010300
23.Švédsko20.5002.50010300
24.Bulharsko20.3754.00010300
25.Rumunsko18.2003.75010300
26.Ázerbájdžán16.8752.50010300
27.Kazachstán15.6251.00010300
28.Maďarsko15.5004.25010300
29.Bělorusko15.2501.50010300
30.Polsko15.1254.00010300
31.Slovinsko14.2502.25010300
32.Slovensko13.6251.50010300
33.Lichtenštejnsko9.0000.50000100
34.Litva8.7501.62510300
35.Lucembursko8.2501.00010300
36.Bosna a Hercegovina7.8752.50010300
37.Irsko7.8751.87510300
38.Severní Makedonie7.6251.75010300
39.Lotyšsko7.3751.37510300
40.Arménie7.2501.25010300
41.Albánie7.1251.87510300
42.Severní Irsko6.9582.83310300
43.Finsko6.8751.37510300
44.Moldavsko6.8751.37510300
45.Gruzie6.8751.75010300
46.Malta6.3751.50010300
47.Faerské ostrovy6.0002.62510300
48.Kosovo5.8331.83310300
49.Gibraltar5.6661.66610300
50.Wales5.0001.50010300
51.Černá Hora5.0001.62510300
52.Island4.8750.62510200
53.Estonsko4.6251.25010200
54.Andorra3.3310.66610200
55.San Marino1.1660.50010100
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM, EL a KL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2022/2023. T LM, EL a KL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (83)

Přidat komentář
ACSeRw!n

nyni uz zbytecny clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Diky clanky byly roky prinosne zbytecny urcite ne i v pripade vyrazeni nekterych klubu nemaji duvod zmenit soucasny system jen prepadnou posty jinym tymum z danych lig

Reagovat
Messi the Genius"10"

neni vubec zbytecny

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Messi the Genius"10"

Reagovat
smazaný uživatel

RIP táto rubrika

Reagovat
Messi the Genius"10"

ty si taky RIP

Reagovat
Y.N.W.A

Jestli tady ta šaškárna se superligou povede ke zrušení národních koeficientů, nebudu mít pro co žít

Reagovat
Pablos

to by stejnak byl důvod... však by je UEFA pořád potřebovala. Jen už by nevypadali takhle ty pořadí no, vlastně by mě zajímalo jak by k tomu UEFA k tomu přistoupila... jako že by nechala pořadí a vynulovala všechny body ...nebo dělat jako nic.. a body nechat... zajímavé

Reagovat
Pablos

*nebyl důvod rušit

Reagovat
PJ

Proč by měla? Vy tady děláte jak kdyby vznik superligy znamenal konec všeho ostatního :) I kdyby se na plánech nic nezměnilo, Superliga se rozjela a ty týmy byly vyhozený i z národních lig - tak i když by asi musely přijít nějaký změny, ligy pojedou dál, poháry pojedou dál a koeficienty samozřejmě taky...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Y.N.W.A

uf, diky, potřeboval jsem takové vřelé slovo uprostřed těch katastrofalnich fotbalovych dnů

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

Reagovat
Malavi

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ACSeRw!n

nepovidej..

Reagovat
smazaný uživatel

Koeficientologie je moje oblíbená věda

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nebudes na to sam neb tolik lidi nevi proc zit jen maji strach to skoncit - thats mean YNWA till end btw. ne ze bych ti to pral ale mam prani paklize bys pozbyl smysl ziti drz se hesla a vem sebou toho estebackeho zmetka prosim udelam/e ti sochu pred anfieldem prinejmensim a velebit te budeme po cele veky:D

Reagovat
20DollarsInMyPocket

F

Reagovat
cink

RIP koeficient

Reagovat
smazaný uživatel

Ani založení Superligy by neznamenalo konec Evropských pohárů. Tak tady neRIPujte.

Reagovat
Pablos

Reagovat
kilobyte

Naopak dostane FC Koeficient v ČR více prostoru. Chlapci a muži budou ve škole a práci mluvit místo o zápasu Realu s Barcelonou o postupu české ligy v koeficientu a kolik nám ještě zbývá bodů pro postup na vytoužené místo.

Reagovat
Y.N.W.A

Jako sorry, ale my tohle v práci už dávno děláme

Reagovat
Zark

Nejste z toho pak trochu rozladění?

Reagovat
Y.N.W.A

To si piš!

Reagovat
dontcallmeandre

My též

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

taky

Reagovat
krysa23

jj, taky mě mrzí (admine zpozorni!), že si nemůžu přidat FC Koeficient mezi oblíbené kluby

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dontcallmeandre

taky bych ho tam dal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

teda že Kypr 15. o 5 pozic lepší liga než řecká je celkem unikát, a 2 týmy z Kypru do LM, kde to poslední roky jde spíš dolů je zajímavé

Reagovat
Malavi

Postupy hlavně v předkolech, dělba 4 týmy a díky tomu povedené 4 sezóny v řadě. Letos už to bylo slabší, ale nakonec to Kypru stačilo díky třeba jednomu výpadku Česka (19/20), Švýcarska (18/19), Srbska (16/17) a jen velmi průměrným čtyřem sezónám Řecka.

Reagovat
mayday

Až budeme dělit čtyřma, taky vyletíme zase nahoru.

Reagovat
Malavi

Ano, pokud se ale dostaneme do skupin, což bude ve srovnání s týmy v první 15 těžší než dřív.

Vicemistr (15. místo) jde do 2. předkola LM a i při dvou vypadnutí ze tří předkol má skupinu KL. (při jednom vypadnutí jde do EL). Vicemistr (16) jde do 2. předkola KL a do skupiny KL musí vyhrát třikrát ze tří pokusů.

Vítěz poháru (15) jde do 3. předkola EL a při jednom vypadnutí ze dvou předkol má skupinu KL. Vítěz poháru (16) jde opět pouze do 2. předkola KL a do skupiny KL musí vyhrát třikrát ze tří pokusů.

Reagovat
Čekám na brejk

. Přesně tak, bojím se postupného uzavření nějaké společnosti TOP 15/16 týmů. Na druhou stranu, myslím, že máme celkem šanci se tam třeba už příští sezónu zpátky dostat, pokud to bude podobná sezóna jako letos. Začínáme 17tí, ale jen o 0,05 bodu za Chorvaty a 0,8 bodu na Švýcary a bod na Kypr. Všechny tyto týmy budou mít ty 3 týmy v konferenční lize s žádnou šancí na reparát. Za námi jsou Turci, kteří ale stále ještě budou začínat vysoko v předkolech, takže pokud předvedou to, co letos, tak těch by se nebál . Uvidíme, jak si naši povedou, hlavně aby ten 2. tým, co bude začínat v 2. předkole LM (Sparta, možná Jablonec), udělal alespoň tu KL, bude stačit 1 postup ze 3, to by byl fakt trapas, kdyby to nevyšlo .

Reagovat
PJ

takhle ten rozdíl mezi 15. a 16. místem vypadá fakt hodně velkej

Reagovat
mayday

Samozřejmě, postupy do skupin jsou klíčová věc. Ten postup v předkolech, jak to píšeš, je docela nepoměr no.

Reagovat
Y.N.W.A

já říkám furt, že ten novej systém může tu 15 oddelit od ostatních, nebo aspoň víc než doteď, kdy to byla ta houpacka nahoru dolu... Dulezity bude tam naskocit a pak se vezt

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Teď pro další sezónu se nás ta 15 ještě týká, tak to bude chtít využít, dostat týmy do skupin a na tu 15 nás vrátit. Další rok sice dělíme čtyřma, ale ta předkola můžou být opravdu těžká. Je lepší mít tři týmy ve skupině a dělit pěti než jeden a dělit čtyřma.

Reagovat
smazaný uživatel

Kypru se strašně daří,porazili téměř všechny mé oblíbené kluby,hajzlové,takže není divu,že jsou v žebříčku vysoko

Reagovat
Posledni Kovboj

kazdej

Reagovat
Čekám na brejk

Je pravda, že pro Řeky to asi musí být celkem frustrující, určitá rivalita mezi nimi je . Alespoň je může těšit, že Olympiacos vyřadil Omonii, i když ten zápas na Kypru byl s pomocí rozhodčího. Jak píšou kolegové nahoře, sbírali body v předkolech a postupně se to společně s výpadky konkurentů nasčítalo a vystřelilo je to nahoru, ale nečekám, že se tam Kypr ohřeje dlouho, kdo ví, jestli už příští sezónu zase nespadnou zpátky mimo TOP 15, sice budou 14tí, ale s ne moc velkým náskokem na Švýcary, Chorvaty a nás, což jsou všechno země, které tuhle sezónu nahrály více než Kypr. Ale přeju jim to, zase to bude nějaké zpestření předkol .

Reagovat
lampas

Kypr a Rakousko, to jsou dvě země, kde vůbec netuším jak k tomu koeficientu přišly

Reagovat
Čekám na brejk

U Rakouska se nedivím, samozřejmě to 10. místo už je fakt šílené, ale prostě Salzburk se každoročně dostává daleko a přijde mi, že skvělý skauting Slazburku celkově pozvedl ligu. LASK Linz či Wolfsberger už jsou celkem pravidelně v pohárech. Například Linz absolutně zesměšnil Dunajskou Stredu v předkole EL, která vyřadila Jablonec. Ten Kypr k tomu opravdu přišel trošku jako slepý k houslím to je pravda . Hold body z předkol. Většinou ani nemají tým v jarní fázi pohárů.

Reagovat
Čekám na brejk

To 2. předkolo LM, které jsme udrželi před Chorvaty úplně tak horké není, pokud se obhájce kvalifikuje do LM i z ligy, tak mistři 18. a 19. země jdou do 2. předkola též, ale je dobré mít jistotu . Sice by 1. předkolo pro našeho předkola měla být formalita a 0,5 bodu do koeficientu, ale v případě výbuchu a víme, že se dějí, jde rovnou do KL, z 2. předkola stačí jeden postup ze 3 alespoň na skupinu KL. Takže tady bych použil to klišé, lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše .

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, Slavia nám to pojeb*la.

Reagovat
dadoprso

spíš možná jen stačilo, aby Jabkonec postoupil přes ty slováky.

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši klid, to 15. místo ještě není ztraceno. EUFA chce udělat rázný krok a diskvalifikovat kluby ze Superligy. Ale zároveň si nemůže dovolit nastávající zápasy jen tak škrtnout, takže postoupí vypadnuvší týmy, včetně Slavie, které Arsenal odklidil cestu

Reagovat
dontcallmeandre

Kdyby slavia neprožila Kúdelagate a Superliga se přes noc nezhroutila, tak by to možná byla alternativa

Reagovat
Nadržený šimpanz

Taky vás bolí vždycky hlava po přečtení článků o koeficientu??

Reagovat
Y.N.W.A

Me ne, me hřeje u srdce

Reagovat
lampas

O 15. místu bude rozhodovat zřejmě to, která země doručí do skupin KL týmy v rámci těch šesti míst co se v základních skupinách pohárů navíc teď udělalo (když vyjmu mistry Lotyšska a Litvy, pro které je speciální kvalifikace). Tratit by tedy měly země, které mají jeden až dva konkurenceschopné týmy max. (Chorvatsko, Srbsko, Skotsko). Výhoda naopak pro země typu Řecka. Docela se bojím příštího roku, snad aspoň Sparta doručí skupinu, když bude mít na to tři pokusy. Plzni, Slovácku a hlavně Jablonci nevěřím, především u Jablonce by bylo super, kdyby konečně zvládnul aspoň jedno předkolo...

Reagovat
PaYaB

Plzeň má ještě pěknej koeficient, takže bude skoro všude nasazená, no prostě by to měla nějak uhrát. Slovácku nevěřím a Jablonci už vůbec ne, protože určitě zase budou prodávat. Sparta nějakou skupinu udělá (nejlíp EL) a o Slavii se není třeba asi bavit, ti by se budou tlačit do LM a EL mají v podstatě jistou.

Reagovat
Čekám na brejk

Pokud Sparta bude pokračovat v momentálních výkonech, tak to druhé místo ještě uhraje Jablonec . Ten pak třikrát vypadne a promrdá skoro jistou skupinu. Na druhou stranu si myslím, že s vidinou předkola LM a možnosti alespoň skupiny KL při jednom postupu ze tří už by snad Pelta tak nevyprodával a ten tým udržel.

Reagovat
dadoprso

Třeba by pak Pelta i posiloval a koupil ze Sparty Hanouska s Trávníkem

Reagovat
Y.N.W.A

a oni by se tam pak rozehráli takovým způsobem, že by je Sparta koupila zpátky za dvojnásobek

Reagovat
dadoprso

Nebo by jim je vyměnil za Hübschmana a Podaného, protože za Spartu teď můžou hrát jen hráči se sparťanským srdíčkem

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Děkuji za článek k tématu s fakty, nikoliv dojmy. Bude-li se tedy příští rok hrát všechno normálně, mám obavy o Bundesligu. V Lize Mistrů budou Wolfsburg i Frankfurt ve čtvrtém koši, naopak Dortmund bude v Evropské Lize bez motivace. Chybí tradiční značky, samozřejmě v čele se Schalke

Na druhou stranu si říkám, že to je dobře, že to je to soutěžení a pro fanoušky právě Wolfsburgu a Frankfurtu musí být skvělé, že tu Ligu Mistrů můžou hrát s nejlepšími. Tedy snad. Že prostě ani ten Dortmund to nemá jisté.

Reagovat
Čekám na brejk

Já jsem za tyhle změny rád, vždycky je fajn vidět ve skupinách osvěžení . Když už si TOP 4 země rozdělí polovinu míst, tak ať se alespoň týmy točí. Ne jak ve Španělsku, kde je to vždy Atlético/Real/Barcelona + někdo čtvrtý, momentálně podruhé za sebou Sevilla. Jinak z hlediska koeficientu to momentálně může být Bundeslize jedno, pátá neskončí a pak je jedno, jestli je první nebo čtvrtá. Pokud samozřejmě nepřijde změna s tou změnou LM, ale to neočekávám, zatím to vypadá, že ty 4 místa navíc dostanou týmy s nejvyšším koeficientem, co se nedostali do LM z lig, ale kdo ví, třeba UEFA bude chtít ještě ztrestat velkokluby a dá ty místa nakonec menším ligám . Vůbec bych se nezlobil.

Reagovat
San Iker

Mám dotaz, sorry, jestli to někde bylo zmíněno, ale nezaznamenal jsem... Ta 4 nová místa v Lize Mistrů to bude např. pro první čtyři země z hlediska koeficientu (tzn. 5 tým ligy půjde do LM) nebo to jsou 4 místa pro "giganty," podle nějaké záslužnosti (čti peněz) a letos by to tak např. bylo pro 10. Arsenal a podobné soubory? Díky.

Reagovat
Čekám na brejk

No jestli to chápu dobře, tak myslím, že by to mělo být tak, že nejvýše umístěné země v koeficientu za posledních 5 let, takže ne úplně podle peněz, ale podle výsledků za posledních 5 let, což ale jsou stejně giganti z největších lig, kterým tu sezóna nevyšla liga. Například by se to netýkalo AC Milán, který například v sezóně 19/20 v pohárech úplně chyběl a v koeficientu je momentálně až 53.. Kdyby to bylo už tuhle sezónu, tak by to mohl být například Liverpool (9. v koeficientu), Arsenal (10.), Borussia Dortmund (13.) či AS Řím (14.) .

Reagovat
Malavi

Co jsem zaznamenal, tak podle dobrého klubového koeficientu (tzn. dobré výsledky v pohárech v posledních letech) by měly jít pouze dva celky, které se do LM nedostaly, ale kvalifikovaly se do jiného poháru. Při pohledu na aktuální tabulky by to byly zřejmě Liverpool a Dortmund.

Třetí flek je pro třetí tým páté země - tzn. úlitba dlouhodobě páté Francii. Čtvrtý flek je pro mistra 11. země.

Takže princip zásluhovost je tam solidní (devátý Arsenal by se tam nedostal) - musíš hrát dobře v pohárech a zároveň se do Evropy kvalifikovat. Že to nevyšlo do LM, protože je v PL velká konkurence a skončil jsi pátý? Nevadí, máš právo na jedno ze dvou nových bonusových míst.

Za mě dobrá reforma. A zásadní je to, že se soutěž neuzavírá a garanci mají všichni jen sportovní cestou, což je obrovský rozdíl ve srovnání s avizovanou Superligou.

Jinak jak jsem psal v článku - ty reformy UEFA jsou komplikované, ale snaží se balancovat mezi garancí pro top celky a zároveň možností dopřát konfrontaci s nimi i těm "druhořadým" mistrům.

Reagovat
Y.N.W.A

přesně

Reagovat
Čekám na brejk

. Koukl na stránky UEFA a už to zveřejnili, jak plánují rozdělit ty 4 místa navíc, ale asi bych to nebral jako jistotu, byly schopni to změnit během dne .

Skoro to je, jak píšeš.

Jedno místo bude jistota LM pro 5. zemi, což je dlouhodobě ta Francie, i když příští rok by je teoreticky mohli přeskočit Portugalci. Ta možnost při kvalifikování vítěze EL z ligy pravděpodobně připadne 6. místu bych si tipl, ale možná ho hodí 7. zemi, co už má jen 2 týmy v LM nebo 12. zemi, která momentálně nemá ani teoretickou šanci na LM.

Další místo původně mělo být vyhrazeno pro mistrovskou část kvalifikace LM. Ale v úterý s novým článkem to změnili na to, že místo v LM dostane mistr země s nejvyšším koeficientem, který vyhrál ligu, která nemá garantované místo v LM. Pokud bude Slavia pokračovat ve výsledcích jaké má, klidně by to mohla být i ona.

A ty zbylé dva místa jsou pro ty týmy s nejvyšším koeficientem, kteří se nekvalifikovali z ligy. Ale je tam dovětek jak píšeš, že se musí kvalifikovat alespoň do Konferenční ligy. Absolutně souhlasím, že je to super, aby se tam nedostal tým jako Arsenal, který si prostě za to co předvádí v lize rozhodně LM nezasloužil.

Co stojí za zmínku, že ve článku se píše, že tenhle švýcarský systém chtějí aplikovat i pro EL a KL, to jsem vůbec nevěděl, jen by tyhle týmy hrály méně zápasů (předběžně v EL 8 a v KL 6). Přemýšlí i o navýšení EL s KL na 36 týmů, že se o tom bude ještě diskutovat. Já bych asi počet zápasů nechal stejný pro všechny soutěže, byl by v tom větší pořádek a bylo by to i víc fér ohledně koeficientu. Na druhou stranu je asi pravda, že pro týmy v KL by asi 10 zápasů na podzim bylo až moc extrémní no.

Musím říci, že nakonec ta reforma nevypadá tak špatně, místo navíc pro malé ligy, ušité pro ligy, kde body do koeficientu dělá ve velkém nejsilnější tým. Crvena Zvezda, Dinamo Záhřeb, momentálně Slavia.

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/0268-12157d69ce2d-9f011c70f6fa-1000--new-champions-league-format-explained/

Reagovat
Malavi

Diky za upřesnění. Určitě se to bude ještě měnit, bude to každopádně po dlouhych letech velka revoluce pro hlavní fázi (v případě LM po více než 30!), ale nemuselo by to být špatně

Reagovat
mistr129

Ale teda v EL a KL bych asi nechal skupiny

Reagovat
smazaný uživatel

Právě že pro koeficient je podle mě víc fér, aby měly těžší soutěže víc zápasů a tedy víc šancí získat body do koeficientu, protože ty zápasy jsou těžší. Druhá možnost je pak dát body za postup do skupiny EL, aby se to nějak vyrovnalo, jako se teď dávají body za LM.

Reagovat
Čekám na brejk

V případě, že by se třeba zrušili bonusové body za postup do LM, či dali, jak říkáš body za postup do EL/KL, tak asi jo. Ale bylo by šílené, aby týmy dostávali 4 body (stejné jako 2 vítězství) a ještě hráli o 4 zápasy víc. Tím by ty ligy, které mají týmy rovnou v LM, začali ještě více utíkat ostatním ligám.

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nezní tak špatně, až na ten švýcarský systém.

Reagovat
666

Je někde znázorněno, jak bude vypadat budoucí formát Ligy Mistrů?? Protože popis "švýcarský systém" mi teda moc neřekl.

Reagovat
Y.N.W.A

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0v%C3%BDcarsk%C3%BD_syst%C3%A9m

První kolo je určeno podle koeficientu. V dalším kole vítězi hrají proti vítězům, remizující proti remizujícím a poražení proti poraženým. V dalších kolech hrají proti sobě soupeři s co nejpodobnějším skóre. Žádný tým nehraje dvakrát se stejným týmem. Taky se dbá na to, aby každý hráč hrál stejně zápasů s bílými a černými fotbalistami, nebo alespoň tak, aby nikdo nehrál se stejnou barvou fotbalistů třikrát v řadě.

Reagovat
krysa23

B/W fotbálisti

Reagovat
El Fáňos

našemu koeficientu nejvíc škodí Jablonec a Mladá Boleslav, ti si vždy jen udělají do trenek a ostudu.

Reagovat
Messi the Genius"10"

Reagovat
PaYaB
Reagovat
El Fáňos

To si pamatuji, hlavne do 93 nic, pak jeden nakop a takovýhle omyl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele