Eusébio - Černý panter

24.07.2008, 20:53
Životopisy
Zaujalo nás
Portugalsko dávalo a dává světu skvělé fotbalisty. Stačí vzpomenout jména jako Futre, Figo nebo nejnovější idol davů Cristiano Ronaldo. Ale největší portugalský fotbalista všech dob není původem z Evropy, nýbrž z někdejší kolonie dávné námořní velmoci. Jeho rodištěm byl africký Mosambik a svět ho poznal pod jménem Eusébio.

Světlo světa spatřil malý Eusébio da Silva Ferreira, syn angolského otce a mozambické matky 25. ledna 1942 ve městě Lourenço Marques, dnešním hlavním městě Maputu. Již od dětství projevoval nevšední talent pro fotbal. Spolu s dětmi ze stejné čtvrti založili tým, který nazvali "Os brasileiros” – Brazilci, po kterých si dávali i přezdívky. Eusébiovi připadl Didi, mág brazilské zálohy.

První krok do velkého fotbalu nedopadl pro Eusébia příliš dobře. Nebyl přijat do klubu O Desportivo, nicméně se nevzdal a zamířil do Sportingu Lourenço Marques. Tento klub byl jakousi líhní slavného lisabonského Sportingu. Až do svého příchodu do Portugalska hrál mladík v tomto dresu se lvem na prsou.

Výkony Eusébia nezůstaly dlouho nepovšimnuty a o jeho služby se strhl boj mezi dvěma nesmiřitelnými rivaly – Benficou a Sportingem. První z nich nabídl víc a tak se Eusébio ve svých 18 letech stěhoval v roce 1960 do hlavního města Portugalska. Hned v první sezóně, kdy oblékl červený dres Benficy, pomohl "Os encarnados” získat druhý titul PMEZ v řadě. Ohromen prostředím, v kterém se ocitl, dlouho svým spoluhráčům uctivě vykal. Hned svůj debut ovšem ozdobil hattrickem proti brazilskému Santosu, kde hrál fotbalový král Pelé, který nováčkovi gratuloval ke skvělému výkonu.

Premiéra v novém dresu před vlastním publikem proběhla 23. května 1961 v přátelském utkání proti Atléticu Madrid. A mladý Eusébio vstřelil tři ze čtyř gólů svého mužstva. Problémy s podepsáním smlouvy zabránily jeho účasti v prvním finále Benficy v tehdejší nejvyšší evropské soutěži.

Eusébio byl muž velkých zápasů, jak názorně předvedl ve druhém finále PMEZ v roce 1962, kdy se Benfica střetla s nejúspěšnějším celkem Evropy, slavným Realem Madrid. Vstřelil dva góly a celý svět byl ohromen jeho úžasnou rychlostí a dynamitovou pravačkou. France Football ho vyhlásil druhým nejlepším hráčem světa za Čechem Masopustem. Nabídky za Eusébia se do Benficy jen hrnuly, ale hráč zachoval svému klubu věrnost. Navíc kuriózně zareagoval tehdejší salazarovský stát, když po závratné nabídce Juventusu poslal Eusébia na vojnu, aby zabránil jeho prodeji. Italové neuspěli ani po MS v roce 1966, kdy Eusébiově angažování zabránil zákaz přijímat do italských klubů cizí hráče.

Rovněž v reprezentačním dresu Portugalska Eusébio nic ze svých schopností neztratil. Debutoval 8. října 1961 a vrcholem jeho kariéry se stalo mistrovství světa v Anglii, kde Portugalsko získalo třetí místo a Eusébio se stal s devíti góly nejlepším střelcem šampionátu. Ve skupině zdolali Portugalci i úřadující mistry světa z Brazílie a Eusébio vystřídal v žebříčku popularity svého rivala Pelého. Heroický výkon podal mozambický kanonýr ve čtvrtfinále proti KLDR, dnešní Severní Korei, kdy čtyřmi góly zvrátil nepříznivý stav a dotáhl svůj tým k výhře 5:3.

V semifinále, v takzvaném "Utkání slz”, portugalský tým podlehl jen těsně domácí Anglii a v zápase o třetí místo zdolal 2:1 tehdejší Sovětský svaz, kde zářil nejlepší brankář turnaje, legendární Lev Jašin. K bezprostřednímu souboji "Černého pavouka” Jašina a Eusébia, kterého Angličané obdařili přezdívkou "Černý panter” rovněž došlo, když byl odpískán pokutový kop v prospěch Portugalska.

K této situaci se váže úsměvná příhoda, na kterou vzpomínají tehdejší čeští diváci či posluchači. Jašin byl penaltový specialista, expert na odhadnutí směru střely podle rozběhu hráče. Vše umocňoval ještě zcela neobjektivní komentátor, který se rozplýval nad kvalitami (ač nespornými) sovětského gólmana a Eusébiovi nedával mnoho šancí. Nicméně po krátkém rozběhu, kdy Jašin nemohl odhadnout vůbec nic, protože Eusébio se rozbíhal přímo proti míči, a nekompromisní bombě "Černého pantera”, mikrofon na dlouhou dobu oněměl...

Kariéra Eusébia byla vedle řady úspěchů lemována i množstvím zranění, šestkrát se podrobil operaci levého kolene. I přes zranění často hrál, jelikož věděl, že hra Benficy je stavěná na něm a diváci by se těžko smiřovali s jeho absencí. Eusébio se oficiálně rozloučil s milovaným dresem lisabonského klubu v září 1973, ale u fotbalu zůstal ještě dalších šest let, kdy vystřídal několik zámořských klubů a poslední rok pak odehrál v menších portugalských klubech Beira-Mar a Tomar.

Celkem získal Eusébio za svou kariéru 11 titulů portugalského mistra a 5 portugalských pohárů, jednou se s Benficou stal vítězem PMEZ. Stal se i šampionem americké a mexické ligy. Sedmkrát získal titul krále střelců portugalské ligy a dvakrát Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy. Za Benficu odehrál 301 utkání, ve kterých vstřelil 317 gólů! V reprezentačním dresu zaznamenal 44 branek v 67 zápasech. Dohromady se počet jeho zásahů v oficiálních zápasech zastavil na čísle 733. Statistikové spočítali, že ve všech zápasech jeho kariéry bylo těch branek 1137. V roce 1965 obdržel Zlatý míč pro nejlepšího hráče evropských soutěží.

Dnes je "Černý panter” Eusébio členem technického výboru portugalské reprezentace a sleduje tak na hřišti své nástupce, kteří o něm mluví, stejně jako většina Portugalců, jako o "Králi”. Další přezdívku "Evropský Pelé” vehementně odmítá... V roce 1994 mu byla před stadionem Benficy odhalena socha.

Autor: Jaroslav Smrž / wikipedia.pt

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně si na nějněkdo vzpomenul

Reagovat
fantomas

Bravo, autorovi. Moc pěkný životopis, je vidět, že toho o Eusebiovi ví mnoho. Já sám se vyjádřit nemohu, viděl jsem jen jeho pár povedených akcí na youtube a ruzných stažených videích, i tak musim uznat, že to byl výjimečný hráč. Takže gratulace jak autorovi, tak Eusebiovi k dobře odvedenym výkonum.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek k výbornému fotbalistovi

Reagovat
smazaný uživatel

Toto ma baví viac čítať ako stále dookola tie blbosti okolo toho šampona či R10...

Takže..

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to asi bude EF nuceno sem dávat, protože ty ocasy sleduje nejvíc lidí, tudíž si zprávu o nich přečte nejvíc lidí...

Reagovat
smazaný uživatel

že ich to baví čítať, ja si radšej prečítam článok o Corgoň lige...

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi pěkné počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Aáá naturalizovaný hráč....dobré počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek. Škoda,že jsem neměl tu možnost vidět Eusébia v akci.

Reagovat
R22

super článek více takových

Reagovat
smazaný uživatel

Super. Akorát, kdybych to viděl a byl bych Eusébio, tak by mě asi trochu urazil ten černý panter, no...

Reagovat
fantomas

Jako proč? Taky mám přezdívku Panter...je to dobrej nick.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, mě by se taky nelíbil třeba bílý kancik... Zvýrazňování rasy a já rasista nejsem (někdy ).

Reagovat
smazaný uživatel

A taky, on nemůže za to že byl opálený i v zimě no... Narozdíl od Vietnamců, ale to bych tu nerad rozváděl.

Reagovat
fantomas

Ale proč za tim hledáš rasismus proboha? To mi přijde uplně scestné teda.

Reagovat
smazaný uživatel

Já už jsem Ti několikrát říkal, aby sis mne nevšímal, ne?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se zas přezdívalo Godzilla

Reagovat
smazaný uživatel

Dle mých informací ta přezdívka Eusébiovi spíš lichotí... A panter je černý tak jako tak...

Reagovat
smazaný uživatel

No to bych teda netvrdil...

Reagovat
One-Real

Nu konečně úleva od těch nekonečných přestupových ság typu Ronalda,Robinha atd....mnohem víc se toho napíše než stane....nezažil jsem ho ale mám knížku o těchto fotbalistech takže něco jsem se dočetl

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělá práce Jardo.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík

Reagovat
smazaný uživatel

Eusebio - Cerna perla z Mozambiku ,hezky clanek

Reagovat
smazaný uživatel

skvely clanek. chvalim autora eusebio pro me bude dycky nejlepsim portugalskym hracem a evropskym pelem

Reagovat
smazaný uživatel

Příště bych navrhoval Jožku (Černého) Masopusta.

Reagovat
smazaný uživatel

No škoda že jsem ho nezažil na hřišti. Byla to asi vata! Dobrý borec a autor je taky borec pokud to teda není CTRL+C a CTRL+V článek

Reagovat
smazaný uživatel

Být to CTRL+C a CTRL+V, tak si moc z vás nepočte

Reagovat
smazaný uživatel

ale good job

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozně zaujatý článek, autor očividně fanouškem benficy, pravděpodobně původem z Portugalska.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jo, yarda je rozenej portugalec pri porodu ho nemeli do ceho zabalit, tak sestricce pucil jeden chlapek v cekarne dres benficy

Reagovat
Mr.Jindros

Autor: Jaroslav Smrž

Reagovat
dakri

nemá něco společného s motocyklistou Jakubem Smržem?

Reagovat
-Kopy-

Neee.

Reagovat
smazaný uživatel

Já budu radši mlčet...

Reagovat
Mr.Jindros

Jméno.

Reagovat
smazaný uživatel

Oba jsou úspěšní sportovci.

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
blaugrana

OT:Real kontaktoval HSV

Podle "Welt-Online" udělal Real Madrid přes fax oficiální nabídku Hamburgeru SV za Rafaela van der Vaarta. Nabídnutá suma za kapitána HSV má být šest milionů Euro. Sportovní ředitel německého klubu Dietmar Beiersdorfer částku označil za nekomentovatelnou a nabídku neprodleně odmítnul. ....Calderon dostal ociidne upal........najskôr Eto´o madrista(i ked to vyvratil)...a teraz takato ponuka

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, co zkoušel

Reagovat
smazaný uživatel

Za rok odejde za 1.5mil eur... Kdyby ho prodali letos,tak na něm aspon něco trhnou a tohle měl být asi měl být impuls,aby si toho vedení HSV všimlo Samozřejmě je nabídka zcestná,ale kdyby nabídli 15,tak by vedení odmítlo.. Ted budou uvažovat i o těch 15

Calderon není blbej,naopak moc dobře ví,co dělá - alespoň v tomto případě

Reagovat
blaugrana

mno Hamburk mozno este vyvinie nejaku iniciativu, aby s nim zmluvu predlzil a tuto klauzulu odstranil

Reagovat
smazaný uživatel

To klidně může,ale proč by to měl dělat on,když chce už rok odejít? Buď ho prodají letos,nebo příští rok odejde prakticky zadarmo a dostane skvělou smlouvu jakožto volný hráč...

Reagovat
Arne

Sám řekl, že tuhle sezonu odehraje za HSV. Svědčí o tom i slova jeho Sylvie, která si libovala, že se jí v Hamburku líbí a že tu zůstanou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný,vím,že to řekl.. Ale kdyby přišla nabídka odjinud a klub by souhlasil,tak by asi odešel... Vždyt to tak chodí,někdo je štastný a odejít nechce a o týden později se stěhuje. Neříkám,že to bude jeho případ,je to nepravděpodobné,ale možné.

Odejít chtěl už loni a za rok mu prakticky skončí smlouva. Tak proč jít jinam teď,když za rok to bude mnohem lukrativnější.

Reagovat
blaugrana

do Barci

Reagovat
smazaný uživatel

Zapomen,za rok jde na SB - na ten londýnský

Reagovat
blaugrana

uprednostnuje spanielsku ligu

Reagovat
smazaný uživatel

tak to pude do toho spanelskyho SB

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle zase děláš vola z vedení HSV...

Reagovat
smazaný uživatel

Já neříkám,že by ho nechala jít... Ale přece jen v nich bude hlodat,jestli ho mají pustit nebo ne...

Reagovat
smazaný uživatel

To nie je otazka penazi,HSV ho potrebuje,bez neho by boli o dost slabsi..HSV je dobre zabezpeceny klub,nepotrebuje ho predavat,zakze blby Real bude musiet vytiahnut trosku viac penazi,ked ho bude chciet ziskat...Aspon 20mil.,menej HSV,podla mna,nebude akceptovat...

Reagovat
smazaný uživatel

stejně jsme tu jeho Benficu poráželi jak my, tak Inter

Reagovat
smazaný uživatel

nebo jenom my ? Inter vlastně Stefanův Real...

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica ale porazila Barcu, když ta dala ve finále tři tyče.

Reagovat
blaugrana

nj tych premarnenich finale vpodani BArci bolo dost...preto sme sa len 2 krat radovali z trofeje

Reagovat
blaugrana

*ych

Reagovat
Mr.Jindros

No, přál bych ti bejt fanda Juventusu. Mimochodem Real má stejně promarněných finále jako Barca (3).

Reagovat
smazaný uživatel

Ty naše byly dost nešťastné, první dvě...

Reagovat
smazaný uživatel

kvuli podobnym clankum miluji tento server a jeho autory

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

hele a neříkalo se mu taky "černá perla z Mozambiku"?Ale byl to kolohnát,vo tom ani tralala!!

Reagovat
fantomas

Říkalo.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou zase pirati z karibiku)

Reagovat
fantomas

Ale nejsou.

Reagovat
smazaný uživatel

O tomhle tématu jsem se tu kdysi bavil s alegrem, takže po přečtení nadpisu jsem zajásal, že alegre je opět na světě. Ale ten styl je jiný. Jiný, ale ne špatný, četlo se to dobře, hlavně ten přehled gólů na konci doslova vyřval do světa Eusebiovy kvality. Děkuji autorovi. Gratuluji Eurofotbalu, jeho redaktoři umí odvést skvělou práci.

Reagovat
smazaný uživatel

Opět krásný článek o geniálním střelci. Eusébio, to by a je pojem !!! Osobně ho řadím, jako druhého nejlepšího hráče všech dob. Černá perla z Mosambiku, jak se také říkalo.

Reagovat
Zajda

Geniální článek

Reagovat
Zajda

zaujalo mě asi nejvíc "Za Benficu odehrál 301 utkání, ve kterých vstřelil 317 gólů!" klobouk dolů

Reagovat
-Kopy-

Dobrý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc je neprechvalte.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý hráč a povedený článek!

Reagovat
božský John

Strašně pěknej článek o Jeušébiovi(jak ho jmenoval Karol Polák),super hráč..ta statistika je uchvacující...

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek , každý týden bych přidal jednu legendu

Reagovat
smazaný uživatel

to byly časy

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak každý týden jednu,jinak socha je oprávněná.

Reagovat
smazaný uživatel

MS v Anglii si dobře pamatuju adávám autorovi plně za pravdu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele