Eredivisie - souhrn 3. kola: Feyenoord bere první výhru

26.08.2023, 20:51, aktualizováno 27.08.2023, 18:43
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Nijmegenu (© NEC Nijmegen)

Feyenoord nerozhodila ani silná bouřka a doma si poradil s Almere, nováčkovi nastřílel šest branek. Nijmegen si poradil s Waalwijkem a do třetice se dočkal prvního bodového zisku v sezoně. Dvěma góly se pod výhru podepsal Magnus Mattsson...

SC Heerenveen - Sparta Rotterdam 1:3

27.08.2023 16:45

Góly: 71. Pawel Bochniewicz - 34. Tobias Lauritsen, 53. Koki Saito, 62. Koki Saito

Heerenveen zahájil letošní ročník Eredivisie s velkým elánem a v úvodních dvou duelech získal plný počet šesti bodů, avšak nyní nedokázal vyzrát na rotterdamského rivala Spartu a utrpěl porážku 1:3. Hosté naopak navázali na loňskou povedenou sezónu i začátek té nové a se sedmi body ze tří klání opět chtějí atakovat pohárové příčky. Hlavním hrdinou se stal japonský šikula Koki Saito, jenž skóroval hned dvakrát.

Přitom toto nedělní utkání se mohlo ubírat zcela jiným směrem, kdyby SC proměnilo hned svou první větší možnost z 6. minuty. Po sérii odrazů se nakonec opřel do míče Sahraoui a orazítkoval levou konstrukci, dorážející Nicolăescu pak z bezprostřední blízkosti trefil jen dobře postaveného brankáře Olije. Po následné akci odcentroval téměř od brankové čáry Sahraoui a zblízka hlavičkoval moldavský forvard Nicolăescu, avšak Olij brilantním zákrokem jednoruč odvrátil balón nad svou branku.

Hostující strážce vzápětí zasahoval ještě jednou po rohovém kopu z levé strany a následném závaru, Sparta však postupně srovnala krok a zhruba deset minut před výměnou stran z ničeho nic udeřila. Prosadit se dokázal norský forvard Tobias Lauritsen, jenž se po ráně Saita ze střední distance a zákroku gólmana Nopperta dostal k dorážce a pohotovou střelou zavěsil k pravé konstrukci.

Rotterdamský vyzyvatel definitivně rozhodl o svém úspěchu krátce po změně stran. Saito nejprve pojistil jeho náskok v 53. minutě, po vynikající samostatné akci Verschuerena a nejistém zákroku Nopperta hlavičkoval na hranici brankového území a bez větších potíží rozvlnil síť. Neuběhlo ani dalších devět minut a opět úřadoval Saito, protože napřáhl z pětadvaceti metrů a svůj pokus usměrnil do bližšího spodního růžku - 0:3.

Domácí vykřesali alespoň malou jiskřičku naděje na bodový zisk necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Skórovat dokázal polský obránce Pawel Bochniewicz. Ten po parádním pasu Sahraouie z levého křídla zůstal zcela osamocen před Olijem a hlavou zavěsil pod břevno. SC se ale na nic dalšího nezmohlo. A naopak v nastaveném čase přišlo o vyloučeného Thoma Hayeho. Ten velmi nešetrným způsobem atakoval unikajícího Neghliho a od rozhodčího Lindhouta po zásluze uviděl přímou červenou kartu.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Almere City 6:1

27.08.2023 14:30

Góly: 4. Santiago Giménez, 10. Igor Paixão, 19. Lutsharel Geertruida, 50. Mats Wieffer, 66. Santiago Giménez (pen.), 90+4. Quinten Timber - 89. Jochem Ritmeester van de Kamp

Feyenoord rozhodně neprožil povedený začátek při cestě za obhajobou mistrovského titulu a kromě neúspěchu v Superpoháru s PSV (0:1) získal v úvodních dvou ligových duelech pouhé dva body. Nyní však ve 3. kole konečně zabral a naopak předvedl ofenzivní koncert, nováčka Almere City deklasoval vysoko 6:1. Hosté naopak utrpěli již třetí porážku za sebou a jsou úplně poslední, osmnáctí, s hrozivým skóre 3:12.

Rotterdamský celek si určitě maloval, že stejně jako v loňském ročníku bude sbírat jedno vítězství za druhým, jenže hned v prvních třech zápasech narazil. Na ligové scéně se nejprve rozešel smírně bez branek s podceňovanou Fortunou a pak bral jen bod v městském derby se Spartou (2:2). Nicméně v tomto nedělním střetnutí držel otěže od samého začátku a svého protivníka drtil, první tři góly stihl nasázet během úvodních devatenácti minut.

Svěřenci trenéra Arneho Slota neponechali nic náhodě od úvodního hvizdu a hned ve 4. minutě šli do vedení. Almere za hustého deště ztratilo míč ve středu hrací plochy, kde se ho ihned ujal Quinten Timber. Ten ho po dlouhém sólu naservíroval pro rozběhnutého Santiaga Giméneze a jeho obstřel se odrazil od pravé konstrukce do sítě. Neuběhlo ani dalších šest minut a rozdíl ve skóre byl dvoubrankový.

Tentokráte měl přesnou mušku brazilský záložník Igor Paixão, jenž po akci na levém křídle stál ve správnou chvíli na správném místě a zpětnou pobídku Stengse nekompromisně usměrnil za záda stojícího brankáře Bakkera. Feyenoord nepolevoval ani od této chvíle a v 19. minutě přidal třetí pojistku. Po vynikající kolmici Traunera se za defenzívou protivníka zjevil Lutsharel Geertruida a s naprostým přehledem překonal bezmocného Bakkera.

Domácí si pak hlídali dostatečný náskok, po změně stran však znovu přepnuli na vyšší obrátky. V 50. minutě se po rohovém kopu nakrátko a následném centru Stengse z levého křídla opřel do balónu z voleje Mats Wieffer a zavěsil přímo k levé konstrukci - 4:0. Pátý zásah jasného favorita byl k vidění zhruba v polovině druhé půle. Duijvestijn totiž ve vlastní šestnáctce evidentně podrazil Giméneze a ten se sám postavil k nařízenému pokutovému kopu, který bezpečně proměnil střelou do protipohybu Bakkera.

Hosté se dočkali alespoň čestného úspěchu minutu před vypršením základní hrací doby, neboť střídající Jochem Ritmeester van de Kamp se opřel do odraženého míče z hranice pokutového území a trefil se do bližšího spodního růžku. Ve čtvrté minutě nastavení uzavřel gólový účet zápasu Timber, když po ráně ze střední vzdálenosti dorazil balón v pádu pod břevno.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - FC Utrecht 1:0

27.08.2023 12:15

Góly: 69. Ferdy Druijf (pen.)

O první výhru v sezoně si to v neděli rozdaly týmy PEC Zwolle a Utrechtu, přičemž oba v předchozích kolech nebodovaly. A šťastnější byli domácí, kteří urvali výhru díky proměněné penaltě Ferdyho Druijfa.

Nizozemská Eredivise má za sebou tři kola. A zatímco Zwolle získalo první tři body, na kontě Utrechtu dál svítí nula.

Nedělní utkání sice nabídlo několik momentů, jenže problémem na obou stranách bylo vůbec trefit branku. Domácím se to povedlo dvakrát, kdežto Utrechtu jen jednou. V prvním poločase byl blízko Eliano Reijnders, nicméně koncovku v pravou chvíli prováhal.

O osudu utkání nakonec rozhodl jediný moment. Hostující Flamingo fauloval v pokutovém území a sudí Laurens Gerrets se po shlédnutí videa rozhodl odpískat pokutový kop. Ferdy Druijf nedal Barkasovi žádnou šanci a Zwolle vedlo. Utrecht na to nedokázal jakkoliv reagovat a v závěru ještě mohl být rád, že to neskončilo vyšším rozdílem. Odysseus Velanas ale nenačasoval přihrávku správně, a Druijf tedy nemohl zakončovat. PEC si pak bez větších potíží první vítězství v sezoně udrželo.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Fortuna Sittard 2:2

26.08.2023 21:00

Góly: 30. Nikolas Agrafiotis, 73. Oscar Uddenäs - 68. Deroy Duarte, 78. Mouhamed Belkheir

Ve zřejmě spravedlivou remízu vyústilo měření sil mezi Excelsiorem a Fortunou. Domácí se ujali hned dvakrát vedení, jejich konkurent ovšem uměl dvakrát odpovědět. Oba celky vlastně mohly být s konečným výsledkem spokojeny, protože protáhly svou sérii bez porážky v nové sezóně také na třetí kolo Eredivisie. Shodně mají aktuálně na svém kontě slušných pět bodů.

První poločas nebyl obecně tak zajímavý jako ten druhý. Do první větší šance se propracovali v 17. minutě hosté, a to prostřednictvím Noslina, který se snažil z těžkého úhlu střelu zatlačit na zadní tyčku, avšak na poslední chvíli balón vytěsnil do zámezí brankář van Gassel. Úvodní branka utkání na řadu přišla až po půlhodině hry a postaral se o ni Excelsior. Bránící Ivo Pinto ve snaze odvrátit balón mimo pokutové území vlastně pouze pobídl protivníka Agrafiotisa, který levačkou z první zacílil přesně do spodního rohu brány. Gólman Pandur si stačil sáhnout, avšak inkasování nezabránil.

Celek ze Sittardu vyrovnal až v 68. minutě. Už v 54. minutě mohl gólově udeřit Iňigo Córdoba, leč z vyložené pozice zamířil pouze vedle brány. Jeho spoluhráč Deroy Duarte už však následně přece rozradostnil početnou grupu fanoušků Fortunezen za van Gasselovou bránou. Pumelice z voleje totiž skončila poté, co pouze k reprezentantovi z Kapverd odvracel merunu obránce Horemans, parádně u tyčky.

Jenže nerozhodný stav ve finále nevydržel nikterak dlouho, konkrétně jen do 73. minuty. Sanches Fernandes zprava svým centrem oslovil na zadní tyčce Omorowu, ten přiťukl míč před prázdnou branku a Uddenäs pohotově skóroval. O pět minut později každopádně Fortuna znovu rozvlnila síť, přičemž pak jako by se už oba celky postupně spokojovaly s remízou, takže na další změnu skóre již nedošlo. Velkou hrubici vyrobil při kapitulaci van Gassel, který stál poněkud nepochopitelně mimo svůj prostor brány. Toho si všiml Belkheir, jenž práskl do balónu ze střední vzdálenosti a nachytal svého soupeře na švestkách.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - RKC Waalwijk 3:0

26.08.2023 18:45

Góly: 23. Magnus Mattsson, 90. Magnus Mattsson, 90+5. Rober González

Nedobrý vstup do sezóny Nijmegen ve třetím kole Eredivisie přece zažehnal, před vlastními fanoušky si poradil s Waalwijkem. Ten naopak pouze plynule navázal na výsledkové tápání a prodloužil své bezbodové čekání v novém ročníku na tři zápasy v kuse. Klíčovou osobou pro nynější úspěch NEC se stal především Magnus Mattsson, autor dvou gólů a jedné asistence.

Kdo ví, jakým směrem by se tohle utkání upínalo, kdyby ve 14. minutě svou šanci proměnil Kramer. Hostující útočník dostal zprava na zadní tyčku ideální přihrávku od Lelievelda, jenže pak z bezprostřední blízkosti nedokázal prostřelit brankáře Cillessena. A naopak ve 23. minutě přišel na řadu první přesný zásah duelu na druhé straně. Hansen na levé straně dobře zakombinoval s Verdonkem, u bližší brankové konstrukce se následně nacházel Mattsson, a ten nadvakrát dopravil balón za brankovou čáru.

V 57. minutě se pokoušel Waalwijk vyrovnat, avšak Kramerův kolega z útoku Min se rovněž nepotkal s povedenou koncovkou a hlavou orazítkoval pouze břevno. Jinak Nijmegen držel otěže zápasu ve svých rukou a v závěru klání své vítězství napevno stvrdil. V 90. minutě si zapsal na své konto svůj druhý gól Mattsson, jenž vyhrál souboj s poněkud nešikovně bránícím Margaretem, a byť poté napoprvé ještě gólmana Vaessena nepřelstil, napodruhé už ano. Třetí brankovou tečku za střetnutím ještě udělal v páté minutě nastavení druhé půle Róber, jenž chytrým obloučkem přes Vaessena zužitkoval pobídku od Mattssona.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Rotterdam
3
2
1
0
7 : 4
7
2
AZ Alkmaar
2
2
0
0
8 : 2
6
3
FC Twente
2
2
0
0
7 : 2
6
4
PSV Eindhoven
2
2
0
0
5 : 1
6
5
SC Heerenveen
3
2
0
1
6 : 4
6
6
Feyenoord Rotterdam
3
1
2
0
8 : 3
5
7
SBV Excelsior
3
1
2
0
8 : 7
5
8
Fortuna Sittard
3
1
2
0
4 : 3
5
9
AFC Ajax
2
1
1
0
6 : 3
4
10
NEC Nijmegen
3
1
0
2
7 : 6
3
11
Go Ahead Eagles
2
1
0
1
5 : 6
3
12
SBV Vitesse
2
1
0
1
3 : 4
3
13
PEC Zwolle
3
1
0
2
3 : 5
3
Heracles Almelo
2
1
0
1
3 : 5
3
15
FC Volendam
2
0
0
2
2 : 6
0
16
FC Utrecht
3
0
0
3
0 : 5
0
17
RKC Waalwijk
3
0
0
3
2 : 9
0
18
Almere City
3
0
0
3
3 : 12
0

Zbývající zápasy

27.09. 00:00
PSV Eindhoven - Go Ahead Eagles
27.09. 00:00
FC Twente - SBV Vitesse
27.09. 00:00
AFC Ajax - FC Volendam
28.09. 00:00
AZ Alkmaar - Heracles Almelo

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele