Eredivisie - souhrn 16. kola: Feyenoord si upevnil vedení

14.01.2023, 20:46, aktualizováno 15.01.2023, 18:43
Komentáře a souhrny
Orkun Kökcü (© AFP)

Feyenoord nezaváhal s Groningenem a upevnil si pozici na čele tabulky. Ajax se trápí a další pokračování se dostavilo v souboji s Twente, v sobotu večer se zrodila bezbranková remíza. Nevyhrál ani PSV Eindhoven, jenž si odváží pouze bod ze Sittardu. Alkmaar využil zaváhání konkurentů a výhrou v Heerenveenu se posunul se na druhou pozici...

FC Groningen - Feyenoord Rotterdam 0:3

15.01.2023 16:45

Góly: 19. Igor Paixão, 30. Orkun Kökçü, 90+1. Santiago Giménez

Groningen v letošní sezóně stále pokračuje v hodně mizerných výkonech, nyní neměl žádnou šanci v souboji s vysoce favorizovaným Feyenoordem. Před týdnem těsně prohrál s Excelsiorem (0:1) a nyní na mnohem slavnější rotterdamský klub nestačil po výsledku 0:3. V tabulce se sice udržel na patnáctém místě s dvanácti body, ale před sedmnáctým Volendamem je už jen díky lepšímu skóre.

Naopak svěřenci trenéra Arneho Slota napravili své týden staré zaváhání v Utrechtu (1:1) a kvůli zaváhání úhlavních konkurentů Ajaxu i PSV si vytvořili na čele Eredivisie čtyřbodový odstup před druhým Alkmaarem. Jasný favorit režíroval hru od samého začátku a do vedení se mohl dostat již ve 3. minutě, jenže tvrdou ránu íránského reprezentanta Jahanbakhshe směřující přímo pod břevno brilantně vyrazil pozorný brankář Verrips.

Hosté se dočkali kýženého vedení po necelých dvaceti odehraných minutách. Po vynikajícím centru Wieffera z pravého křídla si seběhl za protihráče Brazilec Igor Paixão a razantní hlavičkou z hranice brankového území nedal Verripsovi žádnou naději na úspěšný zásah. Přesně po odehrané půlhodině byl rozdíl ve skóre dokonce dvoubrankový, jelikož tečovaný pokus tureckého špílmachra Orkuna Kökçüa z osmnácti metrů zapadl přímo do vzdálenějšího spodního růžku.

Ve zbývajícím průběhu prvního poločasu ještě zahrozili Wieffer s Jahanbakhshem, avšak domácí strážce předvedl dva fantastické zákroky. Groningen mohl zdramatizovat tento duel zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, nicméně přízemní projektil Pepiho brilantně zneškodnil gólman Bijlow. Hosté si pak s přehledem hlídali dostatečný náskok a gólový účet uzavřeli v první nastavené minutě, neboť střídající mexický forvard Santiago Giménez po asistenci Hartmana zavěsil s velkým klidem k pravé konstrukci.

Více informací k zápasu

FC Emmen - Cambuur Leeuwarden 0:0

15.01.2023 16:45

Góly: -

Emmen v souboji s tápajícím Cambuurem toužil po třech bodech a na trávníku byl lepším týmem, ale stejně jako před týdnem s Twente se gólově neprosadil (0:2) a se získaným bodem za remízu 0:0 tak spokojen nebude. FC se sice vrátilo na šestnáctou příčku s dvanácti body, avšak před sedmnáctým Volendamem je jen díky lepšímu skóre. Celek z Leeuwardenu sice přerušil svou sérii šesti ligových porážek v řadě, jenže stále zůstává poslední s devíti body.

Domácí si vytvořili první slibnou možnost po necelých pěti odehraných minutách, kdy se postavil k přímému volnému kopu z více jak pětadvaceti metrů Diemers, nicméně bližší konstrukci minul o několik decimetrů. Ihned na to zkusil nebezpečné vystřelit kapitán Veldmate, s jeho přízemní střelou z mírného úhlu si však poradil pozorný gólman Virgínia.

Hosté se poprvé osmělili krátce po odehrané čtvrthodině a po rychlém brejku chtěl otevřít gólový účet Jacobs, jenomže po přečíslení dva na jednoho trestuhodně neuspěl tváří v tvář brankáři Van der Hartovi a svým přízemním pokusem trefil jen jeho levou nohu. Ve 28. minutě měl na druhé straně stejný záměr Živkovič, ale na Virgíniu si nejprve nepřišel chytrou patičkou a nepřekonal ho ani napodruhé při dorážce.

Stejný hráč znovu zkusil vyzrát na Virgíniu v samém závěru úvodního dějství, ovšem tentokráte ho nepřekonal přízemním projektilem k levé tyči. Po změně stran bylo na obou soupeřích znát, že hlavně nechtějí udělat nějakou chybu. FC mohlo rozhodnout o svém úspěchu v 85. minutě, avšak když dělovku Vlaka z dvaceti metrů směřující přímo pod břevno vytáhl nad svou branku fantastický Virgínia, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - PSV Eindhoven 2:2

15.01.2023 14:30

Góly: 45+1. Iňigo Córdoba, 90+9. Burak Yilmaz (pen.) - 65. Xavi Simons, 76. Ibrahim Sangaré

PSV po úvodní bezbrankové remíze se Spartou předvedlo o něco lepší výkon v Sittardu, ale divoký zápas s Fortunou nakonec nedotáhlo do úspěšného konce. Domácí outsider se dostal do vedení v nastavení úvodního dějství, pak ale přišel o vyloučeného Doğana Erdoğana a soupeř vzápětí otočil nepříznivý vývoj. Nicméně v deváté nastavené minutě proměnil pokutový kop turecký veterán Burak Yilmaz a duel tedy skončil nerozhodně 2:2.

Eindhovenský gigant tak podruhé v řadě ztratil cenné body a v tabulce klesl na čtvrté místo s dvaatřiceti body, za vedoucím Feyenoordem již zaostává o bodů pět. Naopak Fortuna vybojovala velmi cennou remízu a se šestnácti body je dvanáctá. Úvodní poločas toho příliš zajímavého nepřinesl, hosté si vytvořili jedinou větší příležitost ve 27. minutě. Do ní se dostal kanonýr Luuk de Jong, avšak jeho prudkou hlavičku brilantně zneškodnil brankář Pandur.

Svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze z ničeho nic udeřili v první nastavené minutě úvodní části. Španělský forvard Iňigo Córdoba se po dostatečném důrazu Yilmaze dostal k dorážce z mírného úhlu a ve skluzu propasíroval balón mezi dvěma protihráči přímo doprostřed branky. Domácí po změně stran srdnatě bránili, jenže svou situaci si výrazně zkomplikovali v 56. minutě.

Turecký záložník Erdoğan totiž hodně nevybíravým zákrokem přišlápl nohu Luuka de Jonga přímo před zraky rozhodčího Kamphuise a okamžitě uviděl přímou červenou kartu. PSV využilo početní převahu o devět minut později. Srovnat dokázal talentovaný Xavi Simons, jenž si naskočil na nadýchaný centr Tezeho z pravého křídla a svou hlavičku z hranice brankového území usměrnil přesně k bližší konstrukci.

Výběr vedený koučem Ruudem van Nistelrooyem otočil vývoj nedělního utkání v 76. minutě. Do vedení ho dostal reprezentační obránce Pobřeží Slonoviny Ibrahim Sangaré, který po zpětné nahrávce Maduekeho a pohotové střele Luuka de Jonga dorazil míč do sítě ze dvou metrů.

Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak v v sedmé minutě nastavení nejprve orazítkoval břevno Yilmaz a pak Til ve vlastní šestnáctce naprosto zbytečně poslal k zemi střídajícího Gladona. Na penaltový puntík si vzápětí postavil balón právě Yilmaz a s velkým přehledem se trefil do pravého spodního růžku.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Utrecht 2:2

15.01.2023 14:30

Góly: 10. Bobby Adekanye, 90. Sylla Sow - 3. Willum Þór Willumsson (vl.), 13. Sander van de Streek

Go Ahead nezískalo v úvodních pěti zápasech tohoto ligového ročníku ani bod, avšak od té doby hraje naprosto skvěle a nyní díky remíze 2:2 s Utrechtem neprohrálo již v jedenácti ligových zápasech v řadě, od začátku září tedy skoro čtyři a půl měsíce. Sedmý nerozhodný výsledek pro celek z Devetneru zachránil v 90. minutě střídající Sylla Sow. Domácím patří v tabulce desáté místo s devatenácti body, hosté jsou sedmí se čtyřiadvaceti body.

FC po úvodním nerozhodném výsledku s vedoucím Feyenoordem (1:1) nevyhrálo v novém roce na ligové scéně ani napodruhé, i přesto jeho manko na pohárové příčky není příliš velké. Nedělní duel začal velmi zostra a už během úvodních třinácti minut padly hned tři branky. Hosté se dostali do vedení ve 3. minutě, kdy po přímém volném kopu téměř ze čtyřiceti metrů směřoval míč do náruče brankáře De Langeho, ale Willum Willumsson ho svou hlavou hodně smolně usměrnil do vlastní sítě.

Svěřenci trenéra Reného Hakeho, pro něhož mělo utkání speciální náboj (Utrecht trénoval při předchozím angažmá v letech 2020 - 2022), se však v žádném případě nevzdali a za dalších sedm minut srovnali stav. Nigerijský rodák Bobby Adekanye se po odvráceném rohovém kopu z levé strany opřel na hranici šestnáctky do odraženého balónu a jeho překrásný volej zaplachtil přímo do levé šibenice kolem dívajícího se gólmana Barkase.

Nicméně neuběhly ani další tři minuty a výběr vedený dánským koučem Michaelem Silberbauerem opět vedl, jelikož pas z pravého křídla odvrátil hlavičkující Idzes jen k rozběhnutému Sanderu van de Streekovi a ten z bezprostřední blízkosti poloprázdnou branku neminul. Poté tempo hry výrazně opadlo a Go Ahead chtělo srovnat po přestávce, avšak několik skvělých zákroků předvedl Barkas.

Domácí se dočkali zaslouženého vyrovnání v poslední minutě základní hrací doby. Po pasu z pravé strany se dostal k míči ležící Sow a lehkou tečí ho nasměroval přímo k bližší tyči. V páté nastavené minutě mohl přeci jen zařídit výhru hostujícího týmu švédský útočník Lidberg, neboť směřoval sám směrem k De Langemu, jenže ten jeho samostatný únik fantasticky zlikvidoval.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - NEC Nijmegen 0:0

15.01.2023 12:15

Góly: -

Vitesse vstoupilo do nového roku solidní remízou v Alkmaaru (1:1), ovšem nyní nepotvrdilo úlohu favorita proti Nijmegenu a i přes několik vyložených možností se neprosadilo. Jeho soupeř hrál již od poloviny úvodního dějství v oslabení, ale celek z Arnhemu se ani přesto neprosadil. NEC naopak vybojovalo už svůj desátý nerozhodný výsledek ze šestnácti střetnutí a patří mu deváté místo tabulky s devatenácti body, SBV je s patnácti body až čtrnácté.

Svěřenci trenéra Phillipa Cocuho vstoupili do nedělního zápasu aktivněji a první slibnou možnost si vytvořili již po necelých deseti odehraných minutách, jenže slovenský krajánek Bero po zpětné přihrávce z pravé strany vůbec netrefil míč. Hosté si výrazně zkomplikovali situaci ve 23. minutě. Oussama Tannane v nepřerušené hře v souboji s Kozłowskim udeřil polského záložníka napnutou rukou do obličeje a rozhodčí Makkelie mu ukázal přímou červenou kartu.

Nicméně hostující defenzíva pak působila jako dobře namazaný stroj a svého soupeře téměř k ničemu nepouštěla. Vitesse mohlo převrhnout misky vah na svou stranu krátce po hodině hry, kdy po nahrávce na levou stranu šestnáctky okamžitě vystřelil Tronstad, ale brankář Cillessen byl u bližší tyče včas a balón odvrátil do bezpečí parádním zákrokem. Ihned na to se ještě dostal k hlavičce Bialek, který však byl na poslední chvíli zablokován.

Domácí spálili svou největší možnost zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Po akci na pravé straně a následném chytrém přistrčení Bera stanul před hranicí brakového území osamocený Wittek, avšak jeho kroucený pokus minul protější šibenici o několik decimetrů.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - SBV Excelsior 1:0

14.01.2023 21:00

Góly: 90+1. Joshua Kitolano

Dlouhou dobu rotterdamské derby směřovalo k nerozhodnému výsledku. A nutno říci, že plichta by nebyla tou, která by zásadně vybočovala od dění, které se na hřišti odehrávalo. Nakonec však Sparta přece urvala vítězství na svou stranu, v první minutě nastavení totiž rozvlnil síť Joshua Kitolano, který Excelsioru nadobro pohřbil jakékoli šance na zisk bodů.

Až závěrečné pasáže krátce před obrátkou přinesly v prvním poločase nějaké větší vzrušení. Ve 41. minutě ze solidního postavení hlavičkoval Vriends, nicméně svoje mířidla neseřídil na požadovanou úroveň. Ve 45. minutě naopak poprvé výrazněji zahrozili rovněž hosté, avšak gólman Olij se dokázal natáhnout včas ke své šibenici, kam tvrdě z dálky zamířil Goudmijn.

Ve druhém dějství byla o něco nebezpečnější Sparta, velký výkonnostní rozdíl mezi oběma týmy každopádně k vidění nebyl. V 63. minutě mohl skórovat van Crooij, trestuhodně však bránu Excelsioru minul. Rozhodující okamžik utkání tak přišel na řadu až ve finální chvíli tohoto mače. Lauritsen sklepl míč pro Kitolana, jenž pohotově cílil za brankáře van Gassela.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - FC Twente 0:0

14.01.2023 21:00

Góly: -

Ajax nedokázal zareagovat na sobotní výhru Alkmaaru, nevyhrál v Eredivisie už popáté za sebou a propadl se na třetí příčku tabulky. Doma tentokráte neuměl přetlačit Twente, které se pohybuje též v popředí pořadí. Nutno podotknout, že duel hodně ovlivnilo vyloučení Davyna Rensche z první půle. V oslabení se pak amsterdamský celek stěží mohl propracovat k výhře.

Hosté přitom do hlavní nizozemské metropole odcestovali se solidní formou, včetně KNVB Bekeru nepadli sedmkrát v řadě, a že míní za každou cenu sérii bez porážek protáhnout i na číslo osm, ukázaly už úvodní minuty tohoto střetu. V 5. minutě hodlal Twente rozradostnit Černý, nicméně jeho zakončení skončilo pouze na tyčce. A o pár chvil později zvonila tato část brankové konstrukce za zády gólmana Rulliho podruhé, tentokráte po hlavičce Vlapa.

Mužstvo z Enschede působilo i nadále nebezpečněji, ve 28. minutě se ocitnul ve vyloženém postavení znovu Vlap, jenomže krkolomné zakončení nezvládl a zamířil do zámezí. A ve 35. minutě se začal sypat Ajaxu domeček z karet nadobro. Rensch totiž ve vyložené šanci za dres zatáhnul pronikajícího van Wolfswinkela a uviděl napřímo červenou kartu. Až ve druhé půli, paradoxně v desti mužích v poli, zahrozil Ajax asi nejvíce, Taylor nicméně střílel nepřesně.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - AZ Alkmaar 0:2

14.01.2023 18:45

Góly: 33. Dani De Wit, 46. Tijjani Reijnders

Favorizovaný Alkmaar sice nezvládl vstup do nového roku a s Vitesse pouze remizoval (1:1), ovšem nyní na půdě nevyzpytatelného Heerenveenu předvedl konstantní výkon od začátku až do konce a díky dvěma trefám nakonec zvítězil 2:0. S třiatřiceti body se prozatím posunul z pátého místa na druhé, po nedělních duelech ho může předskočit už jen PSV. SC naopak neuspělo v roce 2023 ani na druhý pokus a patří mu osmá příčka se čtyřiadvaceti body.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena působili na trávníku sebevědomějším dojmem a první větší možnost si vytvořili už po necelých dvou odehraných minutách. Po krásném centru Karlssona z levého křídla a následné prudké hlavičce z hranice brankového území udržel reprezentační brankář Noppert míč ve svých rukavicích přímo na brankové čáře. Do branky ho sice poté dorazil řecký kanonýr Pavlidis, ale rozhodčí Gözübüyük mu odpískal nedovolený zákrok.

AZ se přeci jen dostalo do vedení krátce po odehrané půlhodině. Na načechraný pas Odgaarda z pravé strany si ve středu šestnáctky naskočil Dani De Wit a hlavou zamířil přímo k protější konstrukci. Hosté dokázali navýšit svůj náskok třiadvacet sekund po začátku druhého dějství. Na konci krásné přízemní kombinace středem hřiště stanul Tijani Reijnders, jenž po finální nahrávce Sugawary zamířil z první ze šesti metrů doprostřed branky.

SC mohlo vykřesat naději na bodový zisk zhruba v polovině druhého poločasu. Karlsson totiž ve vlastním pokutovém území podrazil unikajícího Van Ewijka a Gözübüyük bez váhání ukázal na penaltový puntík. Jenomže pokutovým kopem pohrdl teprve jednadvacetiletý švédský útočník Amin Sarr, jehož fantastickým zákrokem vychytal gólman Verhulst. Domácí se ve zbývajícím průběhu na nic jiného nezmohli a na svého protivníka tedy nestačili.

Více informací k zápasu

FC Volendam - RKC Waalwijk 2:1

14.01.2023 18:45

Góly: 69. Xavier Mbuyamba, 81. Florent Da Silva - 63. Mats Seuntjens

Nováček z Volendamu zažil hodně nepovedenou podzimní část a s pouhými šesti body se nacházel na samém dně Eredivisie, ovšem v novém roce se mu daří. Před týdnem snadno porazil konkurenční Cambuur (3:0) a nyní si v domácím prostředí vyšlápl také na Waalwijk. Po hodině hry sice s RKC prohrával, ovšem poté vývoj otočil a po výhře 2:1 se posunul na šestnáctou barážovou příčku s dvanácti body, za patnáctým Groningenem navíc zaostává jen vinou horšího skóre.

Hosté naopak nenavázali na nedávnou remízu s Heerenveenem (0:0) a v tomto roce tedy ještě nevyhráli, momentálně se nacházejí na jedenáctém místě s osmnácti body. První větší možnost tohoto nedělního utkání byla k vidění po necelých dvaceti minutách hry. Po rychlém přečíslení totiž unikl na pravém křídle Robert Mühren, jeho závěrečný přízemní pokus však minul protější konstrukci o několik decimetrů.

Domácí se mohli dostat do vedení těsně před přestávkou, jenomže Oristanio těsně minul pravou tyč. Hosté bylo blízko ke vstřelené brance v 52. minutě. Brankář Stankovič nejprve parádně zlikvidoval bombu Bieretha a dorážející Lutonda pak trestuhodně zamířil příliš vysoko. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga se přeci jen dočkali kýženého gólu v 63. minutě, jelikož Mats Seuntjens se po svém lednovém příchodu z Fortuny opřel do míče z první a svou premiérovou trefu v novém působišti zaznamenal přesnou střelou do bližšího spodního růžku.

Nicméně neuběhlo ani dalších šest minut a bylo vyrovnáno. Po přímém volném kopu Eitinga z velké vzdálenosti hlavičkoval na hranici brankového území Xavier Mbuyamba a balón usměrnil přesně do levé šibenice. Volendam rozhodl o svém těsném úspěchu v 81. minutě. Oristanio odvedl skvělou práci na levé straně šestnáctky a našel před prázdnou brankou zcela volného Florenta Da Silvu, jenž se zblízka nemýlil. V nastaveném čase ještě mohl pojistit výhru FC aktivní Mbuyamba, který ale tentokráte hlavičkoval jen do pravé tyče.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
16
11
4
1
39 : 14
37
2
AZ Alkmaar
16
10
3
3
28 : 17
33
3
AFC Ajax
16
9
5
2
45 : 18
32
4
PSV Eindhoven
16
10
2
4
44 : 22
32
5
FC Twente
16
9
4
3
26 : 9
31
6
Sparta Rotterdam
16
8
4
4
26 : 16
28
7
FC Utrecht
16
7
5
4
26 : 24
26
8
SC Heerenveen
16
6
6
4
16 : 15
24
9
NEC Nijmegen
16
3
10
3
20 : 17
19
10
Go Ahead Eagles
16
4
7
5
25 : 26
19
11
RKC Waalwijk
16
4
6
6
26 : 30
18
12
Fortuna Sittard
16
4
4
8
20 : 29
16
13
SBV Excelsior
16
5
1
10
17 : 38
16
14
SBV Vitesse
16
3
6
7
18 : 31
15
15
FC Groningen
16
3
3
10
17 : 33
12
16
FC Emmen
16
2
6
8
13 : 29
12
17
FC Volendam
16
3
3
10
18 : 40
12
18
Cambuur Leeuwarden
16
2
3
11
9 : 25
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

V nl máme zadělaný na nejzajímavější sezónu co pamatuju a že pamatuju hodně

Reagovat
AjaxFans

Ještě, že jsem to neviděl. Alfrede, jsi už do hajzlu

Reagovat
afc ajax

No bola to katastrofa... Aj keď tá červená... bola trochu prísna...

Reagovat
jáá

o nic si nepřišel, hra o ničem, Tadic neviditelný, trochu přísná redka, Twente kombinačně lepší, lepší hra i na míči, jen tragická finální váze... Z tý naší obrany obecně nemám ani trochu pocit jistoty a klidu

Reagovat
AjaxFans

Snad ho už odvolají. Chce to rychle jednat, dokud je k mání Bisz

Reagovat
REPLIKATOR

PSV

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele