Eredivisie - preview 26. kola: Ajax - Feyenoord

17.03.2023, 08:50, aktualizováno 19.03.2023, 09:58
Previews
Johan Cruijff Arena (© AFP)

Neděle je plná atraktivních zápasů a jeden se bude hrát také v Nizozemsku, v ostře sledovaném duelu proti sobě nastoupí Ajax a Feyenoord. Alkmaar čeká náročná šichta v Enschede, PSV Eindhoven rozhodně nedostane nic zadarmo od Vitesse...

FC Groningen - SC Heerenveen

neděle 12:15

Tradiční účastník Eredivisie Groningen prožívá jednu z nejhorších sezón od svého návratu v roce 2000, a po dlouhých třiadvaceti letech strávených mezi nizozemskou elitou mu výrazně hrozí, že sestoupí o patro níže. V dosavadních pětadvaceti zápasech totiž získal pouhých sedmnáct bodů a je předposlední sedmnáctý o bod před osmnáctým Cambuurem, za kýženou patnáctou příčkou Emmenu zaostává o body čtyři.

FC poslední dobou přeci jen stabilizovalo svou výkonnost a po klíčové výhře 3:0 nad konkurenčním Excelsiorem hned dvakrát potrápilo největší favority na zisk mistrovského titulu. V Alkmaaru i v Rotterdamu s Feyenoordem drželo krok, jenomže skórovat nedokázalo a nakonec muselo skousnout nejtěsnější porážky 0:1. V tuto chvíli se pokusí vyzrát na uvadající Heerenveen.

"Srdíčka" se v první polovině sezóny usadili v horní polovině tabulky a vypadalo to, že si minimálně zahrají dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy, jenomže v předchozích devíti duelech hned sedmkrát prohráli a jen jednou zvítězili. S celkovým počtem jednatřiceti bodů proto klesli na aktuální desáté místo. Před týdnem se snažili vzdorovat obhájci mistrovského titulu Ajaxu, avšak přestřelku nakonec nezvládli (2:4).

Groningen nevyzrál na svého nadcházejícího rivala sedmkrát za sebou, v minulých dvou případech s ním prohrál shodným poměrem 1:3. "V kabině cítím obrovské odhodlání cokoli změnit a nikdo si nepřipouští, že bychom sestoupili do druhé ligy. Naše výkony se zlepšují a já věřím, že Heerenveen porazíme," uvedl s velkým odhodláním v hlase domácí lodivod Dennis van der Ree. Tomu scházejí Irandust, Abraham, Antman, Sørensen i Musampa, hosté přijedou bez Karlsbakka, Zaala, van Beeka a brankářské jedničky Nopperta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.30 - 2.69

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Nizozemská nejvyšší soutěž dospěla do své závěrečné čtvrtiny a teď v nedělním utkání 26. kola se odehraje důležitá bitva o zisk mistrovského titulu. Obhájce předchozích tří primátů Ajax se dostal do dobré formy a se ziskem pětapadesáti bodů se nachází na druhé pozici. Nyní ve šlágru narazí na vedoucí Feyenoord a v případě vítězství ho může předskočit, protože na něj již delší dobu ztrácí tři body.

Amsterdamský gigant letos nemůže být úplně spokojen, kromě dramatické zápletky v boji o nizozemský trůn totiž vypadl z play-off o osmifinále Evropské ligy a na takto brzký konec v evropských pohárech určitě není zvyklý. V lize si zkomplikoval svou situaci na konci podzimní a začátku jarní části, když v sedmi střetnutích ani jednou nevyhrál a získal pouhých šest bodů, tato mizerná bilance nakonec stála místo kouče Alfreda Schreudera.

Na lavičku následně usedl teprve devětatřicetiletý lodivod John Heitinga a AFC se pod jeho vedením vrátilo do očekávané formy. Ajax momentálně dokázal zvítězit v Eredivisii sedmkrát za sebou a k tomu jen třikrát inkasoval, uplynulý víkend zvládl přestřelku v Heerenveenu (4:2). S rotterdamským rivalem se letos utkal v polovině ledna a na stadionu De Kuip uhrál nerozhodný výsledek 1:1.

Heitinga má k dispozici téměř kompletní výběr, mimo hru bude pouze turecký obránce Kaplan. "Nemyslím si, že zápas s Feyenoordem by definitivně rozhodoval o titulu, na druhou stranu může být nesmírně důležitý z psychologického hlediska. Jestliže prohrajeme, tak budeme ztrácet na první příčku už šest bodů a dýchalo by se nám mnohem hůře, naopak výhra by nás přiblížila na dostřel a dodala by nám potřebné sebevědomí," řekl stratég AFC s klidným hlasem.

Ten zároveň doufá, že domácí prostředí bude hrát hlavní roli. "Máme za sebou skvělé fanoušky, a i když čelíme obrovskému tlaku, tak právě tato výhoda nám může výrazně pomoci. Feyenoord hraje naprosto skvěle a je povzbuzen vysokou výhrou nad Šachtarem, zastavovat jeho útočné akce už v zárodku může být klíčem k úspěchu."

Hosté se oproti svému nedělnímu rivalovi musí vypořádat s náročnějším programem, jelikož ve čtvrtek sehráli odvetu osmifinále Evropské ligy se Šachtarem. V tomto duelu však dorovnali historický rekord vyřazovací fáze, protože ukrajinského protivníka rozprášili 7:1. O šest branek dokázal zvítězit pouze Lyon nad Alkmaarem a také Valencie s Rapidem Vídeň. Feyenoord vyhrál na ligové scéně pětkrát po sobe, minule těsně udolal Volendam (2:1).

Trenér rotterdamského klubu Arne Slot dlouhodobě postrádá Timbera, Wålemarka a brankáře Bijlowa, kvůli nemoci možná nenastoupí ani obránce Hartman. "Duel se Šachtarem je za námi, a i když na něj chceme navázat, tak nyní očekávám zcela jiné utkání. Ajax má obrovskou motivaci uspět a jeho kvality jsou nesporné, rozhodovat bude hlavně vůle a odhodlání," prohlásil Slot natěšeně.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rensch, Timber, Bassey, Wijndal - Berghuis, Álvarez, Taylor - Kudus, Tadič, Bergwijn

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther -Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman - Kökcü, Wieffer - Jahanbakhsh, Danilo, Idrissi - Giménez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.16 - 4.79

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

SBV Excelsior - Cambuur Leeuwarden

neděle 14:30

Rotterdamský Excelsior se ze všech účastníků nizozemské nejvyšší soutěže momentálně nachází v nejhorší formě a kvůli dlouhé sérii bez vítězství se aktuálně propadl na šestnácté místo tabulky se ziskem dvaceti bodů, před sedmnáctým Groningenem má náskok tří bodů. Nyní si pokusí zvednout sebevědomí proti vyzyvateli z Leeuwardenu, jenž je na tom celkově ještě hůře a patří mu poslední osmnáctá pozice se šestnácti body.

SBV zažilo celkem povedenou první polovinu sezóny a chvíli se i vyhřívalo v klidném středu tabulky. Avšak od konce ledna upadlo do hluboké krize, jelikož po výhře nad nováčkem z Volendamu získalo v osmi zápasech jediný bod. Obrovské problémy má v ofenzivní i defenzivní činnosti - v osmi utkáních totiž skórovalo pouze dvakrát a naopak inkasovalo dvaadvacetkrát, minulý víkend nezvládlo důležitou bitvu v Emmenu (0:2).

Hosté po předloňském postupu mezi elitu narazili na krutou realitu a momentálně nejsou ve vůbec jednoduché situaci. Před dvěma týdny sice zabrali proti Go Ahead a díky výborné produktivitě zvítězili vysoko 4:1, jenže minule sehráli divokou přestřelku v Eindhovenu a favorizovanému PSV nakonec podlehli 2:5. Rotterdamskému sokovi rozhodně mají co vracet, neboť na podzim s ním prohráli po výsledku 0:2.

Domácí lodivod Marinus Dijkhuizen se musí obejít bez pětice hráč - na marodce se nacházejí Rienstra, Tol, Breij a Gullit, karetní trest navíc musí odpykat Doke Schmidt. Cambuur však musí řešit ještě rozsáhlejší potíže s absencemi, mimo hru totiž zůstávají van Duinen, Azarkan, Fein, Awoudja, Besuijen, Pierie i Donkor.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.59 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

SBV Vitesse - PSV Eindhoven

neděle 16:45

PSV se v předchozích několika týdnech docela slušně nastartovalo, evidentně už vstřebalo nepříjemné vypadnutí z evropských pohárů a v Eredivisie udržuje kontakt s těmi nejlepšími. Ale jestli chce ještě usilovat o samotný primát, musí zkrátka ve svém trendu pokračovat. Teď narazí venku na Vitesse, které dlouhodobě dost zaostává za svými cíli. A ani není ve formě.

Vždyť domácí v předešlých čtyřech kolech nebodovali, postupně nestačili na Volendam, Ajax, Alkmaar ani Spartu. Poslední tři soupeři bezpochyby představovali po papírové stránce ty náročnější zkoušky, aktuálně je však před nimi neméně snazší.

V Arnhemu si moc dobře uvědomují, co je čeká. "PSV má svém kádru mnoho individualit. Také však zaznamenává nevyzpytatelnější výsledky,” analyzoval svého soka arnhenmský záložník Marco van Ginkel. Ten mimochodem ještě na podzim hrál právě v dresu PSV, než se přesunul na konci ledna do Vitesse. Takže znalosti o konkurentovi má jistě velké. "Není na předních pozicích pro nic za nic. Dobře ho každopádně znám nejen já, hodně jsme ho totiž sledovali. A chceme se teď proti němu v neděli ukázat.”

I pro domácího stratéga Phillipa Cocuho bude tenhle mač představovat velkou srdeční záležitost. V Eindhovenu se totiž narodil, působil v klubu jako hráč i jako trenér. "Hrál jsem proti PSV, když jsem byl ještě ve Vitesse. Všechny tyhle zápasy jsou speciální,” povídal. "Znám samozřejmě velmi dobře jak klubové vedení PSV, tak i jeho trenérský štáb. Vždy mu budu přát jen to nejlepší. Ale rozhodně ne v neděli,” vzkazoval, že Boeren šetřeni bezpochyby nebudou.

Mužstvo kouče Ruuda van Nistelrooye bude tak jako tak pasováno v tomto měření sil do role favorita. Přece je jeho kádr zvučnější než ten na straně Vitesse, především je ovšem obecně v daleko lepší pohodě než SBV. Vždyť v předešlých pěti utkáních, včetně těch v Evropské lize a KNVB Beeru, vždy vyhrálo, naposledy si s chutí zastřílelo proti Cambuuru.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.34 - 4.27 - 1.61

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Twente - AZ Alkmaar

neděle 20:00

Druhým nejočekávanějším šlágrem 26. kola nizozemské nejvyšší soutěže bude nedělní dohrávka mezi Twente a Alkmaarem. Vzhledem k aktuální formě obou protivníků je za mírného favorita považován hostující celek, ovšem domácí tým se před týdnem opět chytil a svému soupeři určitě nedá nic zadarmo. FC se v tabulce nachází na páté příčce se čtyřiačtyřiceti body, AZ má na kontě o devět bodů více a patří mu třetí místo.

Domácí tým se v letošním ročníku snaží opět probojovat do evropských pohárů. Loni skončil čtvrtý právě před Alkmaarem a zopakovat tuto pozici nebude vůbec jednoduché, protože teď za čtvrtým PSV zaostává o propastných osm bodů. V poslední době se mu příliš nedařilo a až do minulého víkendu nevyhrálo v lize třikrát po sobě, teprve v Sittardu předvedlo očekávaný výkon a Fortunu zdolalo hladce po výsledku 3:0.

V jeho dresu momentálně září český reprezentační útočník Václav Černý, jenž skóroval dvakrát v řadě a s deseti góly je vůbec nejlepším střelcem týmu. Svěřenci trenéra Pascala Jansena se momentálně musí vypořádat s velmi náročným programem. Ve čtvrtek totiž sehráli odvetu osmifinále Konferenční ligy a díky další výhře v poměru 2:1 proklouzli už do čtvrtfinále, avšak teď jim mohou chybět potřebné síly.

Padesátiletý Jansen je ale jiného názoru. "Od začátku jsme zvyklí hrát velkou porci zápasů a toto období není nikterak výjimečné. Twente spoléhá na kompaktní týmový výkon a umí zahrozit z jakékoli pozice, nám se však povedlo čtvrteční vystoupení proti Laziu a výbornou formu hodláme udržet i v Enschede. Předpokládám vyrovnanou bitvu s maximálním nasazením na obou stranách."

Podzimní vzájemný duel Alkmaaru s Twente skončil zaslouženou remízou 1:1. Jasnen dlouhodobě postrádá Vanheusdena, Bazoera, Dekkera, de Wita, Westervelda a MartinseIndiho, jeho protějšek Ron Jans má na marodce kromě českého krajánka Michala Sadílka kapitána Bramu, Cleonise, Misidjana, Kjøløa i Rotse. "Bude to hra nervů. Pokud ještě chceme myslet na elitní čtyřku, tak Alkmaar jednoduše potřebujeme porazit," prohlásil Jans v krátkosti.

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Smal, Propper, Hilgers, Sampsted - Zerrouki - Salah-Eddine, Vlap, Steijn, Černý - Ugalde

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - F. De Jong, Goes, Chatzidiakos, Kerkez - Reijnders, Clasie - Odgaard, Mijnans, Karlsson - Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.50 - 3.47

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Utrecht - Go Ahead Eagles

sobota 16:30

Hráči Utrechtu se snaží probojovat do evropských pohárů a v tuto chvíli to vypadá, že je i letos bude čekat dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy. Poslední dobou se totiž přeci jen zasekli a začínají ztrácet krok nejen s největšími favority, ale také s elitní šestkou. Teď se pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti zachraňujícímu se Go Ahead a rádi by naplnili papírové předpoklady, soupeř jim však rozhodně nedá nic zadarmo.

FC v předchozích šesti zápasech dokázalo porazit jen konkurenční Spartu (3:0), jinak hned třikrát prohrálo a dvakrát remizovalo. O překvapivý výsledek se postaralo proti favorizovanému PSV (2:2), jenže následně nečekaně vypadlo ze čtvrtfinále národního poháru s třetiligovým městským soupeřem Spakenburgem (1:3) a po nečekané porážce s Fortunou nedokázalo minule vyzrát ani na remízového krále Eredivisie Nijmegen (2:2).

Tabulkou se proto propadlo na aktuální sedmou příčku s osmatřiceti body a za pátou Spartou zaostává o pět bodů. Jeho sobotní protivník si uplynulý víkend neplánovaně odpočinul, jelikož se stadionem De Adelaarshorst v pátek prohnala sněhová bouře a duel s Waalwijkem byl tedy odložen zatím na neurčito. Klub z Deventeru tak disponuje jedním utkáním k dobru a momentálně mu patří dvanácté místo nizozemské ligy se šestadvaceti body.

Utrechtu se na příštího vyzyvatele nedaří, protože s ním v předchozích třech vzájemných případech uhrálo tři remízy, v tomto ročníku se s ním rozešlo smírně po výsledku 2:2. Dánský trenér mírného favorita Michael Silberbauer nemůže nasadit zraněného Bozdoğana s vykartovaným Van der Maarelem, na trávníku se možná neobjeví ani trio Viergever - Raatsie - Warmerdam. Jeho protějšek René Hake postrádá Willumssona s Kuipersem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.81 - 4.57

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Emmen - Sparta Rotterdam

sobota 18:45

Emmen letos neprožívá sezónu podle svých představ a před závěrečnými devíti koly to vypadá, že bude mít co dělat, aby udržel prvoligovou licenci i pro nadcházející ročník. V dosavadním průběhu získal pouhých jednadvacet bodů a nachází se až na patnáctém místě, navíc na šestnáctou barážovou příčku Excelsioru disponuje náskokem jediného bodu. Teď přivítá jedno z největších překvapení dosavadního průběhu Eredivisie Spartu.

Rotterdamský celek se totiž prezentuje naprosto brilantní formou téměř od samého začátku a reálně bojuje o účast v příštím ročníku evropských pohárů. V tuto chvíli má na kontě parádních třiačtyřicet bodů a je šestý, za pátým Twente k tomu zaostává o jediný bod. Po horším období v polovině února (vysoké porážky 0:4 s Ajaxem a 0:3 s Utrechtem) opět zabral v městském derby s Excelsiorem (4:1) a minule otočil vývoj i s houževnatým Vitesse (3:1).

FC se naopak do uplynulého kola výrazně trápilo, protože v nejvyšší nizozemské soutěži nevyhrálo šestkrát za sebou. Nicméně předchozí víkend přivítalo právě konkurenční SBV Excelsior a díky dvěma trefám Oleho Romenyho ve druhém poločase zvítězilo 2:0, díky čemuž po delší době opustilo příčky znamenající pád o patro níže. V podzimním vzájemném měření sil měla navrch Sparta, neboť vyhrála 3:1.

Hostující lodivod Maurice Steijn, jenž si v pondělí vysloužil za svou jízdu prodloužení stávajícího kontraktu až do června roku 2024, nemá k dispozici pouze Auassara (trest za vyloučení v duelu s Utrechtem). Jeho protějšek Dick Lukkien se naopak musí vypořádat s hodně početnou marodkou, na které se nacházejí Hoesen, Scholte, Darfalou, Rui Mendes, Güçlü, Hardeveld, Kieftenbeld i Lieder.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 2.95 - 2.76

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

RKC Waalwijk - NEC Nijmegen

sobota 21:00

Waalwijk a Nijmegen jsou letos ve velké pohodě. Ani jeden z nich určitě není blízko pásmu sestupu, ba naopak oba celky usilují o play-off o evropské poháry. V tabulce je před sobotním programem dělil jeden bod, nutno však podotknout, že domácí mají ještě jeden mač k dobru. Vzájemný souboj by mohl hodně napovědět, jak moc si mohou věřit na pohárovou Evropu.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga naposledy měli podniknout svůj výstup v Deventeru, jenže utkání nakonec bylo odloženo pro sněhovou bouři. RKC tak mohlo optimálně nabrat psychické a fyzické síly během nečekaného volna, je ovšem třeba dodat, že se zároveň poněkud vyhodilo z optimálního zápasového rytmu.

Hosté naposledy hodně pokazili dobře rozehranou partii s Utrechtem, během níž přišli o dvougólový náskok. A pořádně rozzlobený byl na svůj tým kouč Rogier Meijer. "Vyhrát mělo jen jedno mužstvo. A tím jsme měli být my,” soptil. "Po dvou vstřelených brankách jsme strašně zpomalili. Pouze jsme si dávali míče do stran a dozadu, místo abychom soupeře dorazili. Ani v obraně jsme nebyli důslední. Pak je jasné, že to takhle zbabráme.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.50 - 2.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Volendam - Fortuna Sittard

pátek 20:00

Nizozemská Eredivisie se pomalu a jistě blíží ke svému konci, ovšem vzhledem k vyrovnanosti letošního ročníku není rozhodnuté v podstatě nic a ve zbývajících devíti kolech bude určitě o co hrát. Předehrávku toho šestadvacátého obstarají celky usilující o záchranu a zatím si nevedou úplně špatně. Favorit se hledá jen velmi těžko, protože oba soupeři podávají v tuto chvíli solidní výkony.

Nováček letošního ročníku z Volendamu začal příšerně a v první části sezóny se zdálo, že je v bezvýchodné situaci, neboť získal pouhých šest bodů za čtrnácti střetnutí. Nicméně úderem nového roku byl doslova polit živou vodou, od té doby sbírá jeden úspěch za druhým. Minule vzdoroval vedoucímu Feyenoordu a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 1:2, předtím udolal Emmen (3:1). Nachází se aktuálně na čtrnáctém místě tabulky s třiadvaceti body.

V tuto chvíli přitom drží před šestnáctou barážovou pozicí Excelsioru tříbodový odstup, a vyhráno tedy ještě zdaleka nemá. Fortuna doposud posbírala o šest bodů více a patří jí přijatelná jedenáctá příčka. V předchozích čtyřech duelech hned třikrát prohrála, na druhou stranu musela čelit poměrně obtížnému losu. Před čtrnácti dny se na každý pád blýskla nečekanou výhrou v Utrechtu (2:1). Jenže uplynulý víkend nezvládla druhý poločas s Twente (0:3).

Oba rivalové se spolu naposledy utkali koncem října uplynulého roku a celek ze Sittardu slavil výhru 2:0. Domácí kouč Wim Jonk již delší dobu nemůže využít služeb potrestaného Oristania, po nedávném vyloučení v Rotterdamu není k dispozici ani Mbuyamba. Španělský lodivod Fortuny Julio Velázquez naopak postrádá tureckého defenzivního záložníka Erdogana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.73 - 2.67

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
25
17
7
1
56 : 23
58
2
AFC Ajax
25
16
7
2
70 : 25
55
3
AZ Alkmaar
25
16
5
4
51 : 28
53
4
PSV Eindhoven
25
16
4
5
66 : 30
52
5
FC Twente
25
12
8
5
42 : 21
44
6
Sparta Rotterdam
25
12
7
6
39 : 27
43
7
FC Utrecht
25
10
8
7
41 : 39
38
8
RKC Waalwijk
24
8
8
8
39 : 37
32
9
NEC Nijmegen
25
6
13
6
32 : 25
31
10
SC Heerenveen
25
8
7
10
29 : 36
31
11
Fortuna Sittard
25
8
5
12
31 : 44
29
12
Go Ahead Eagles
24
6
8
10
34 : 43
26
13
SBV Vitesse
25
5
8
12
29 : 45
23
14
FC Volendam
25
6
5
14
29 : 55
23
15
FC Emmen
25
4
9
12
23 : 43
21
16
SBV Excelsior
25
6
2
17
21 : 60
20
17
FC Groningen
25
4
5
16
25 : 50
17
18
Cambuur Leeuwarden
25
4
4
17
19 : 45
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
AjaxFans

Co se dělo v Groningenu? Správné derby?

Reagovat
FC-RUBRIKA

Bassey neda ani jednu presnou nahravku. Je to od neho hrozivy vykon dnes.

Reagovat
AjaxFans

Navíc je děsně pomalý

Reagovat
jáá

brání dobře, ale hrozný tele na míči v mých očích a ty přihrávky na paty mu moc nepomohly... Vím že bych to neměl říkal ale Köckü se mi docela líbí

není všem dnům konec a ještě můžou rupnout, taky jsem čekal že nás někdo z PSV a AZ včera přeskočí a nestalo se..

Třeba dvojzápas s Unionem mě úplně bolel u srdce...

Reagovat
AjaxFans

Kut! Titul v hajzlu

Reagovat
afc ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele